فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 106، تابستان 1395)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 106، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/02
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آرزو پلویی، نادر نقشینه صفحه 8
    هدف
    مفهوم پردازی ارتباطات علمی از دیدگاه نیکلاس لومان.
    روش/ رویکرد پژوهش: تحلیل محتوا.
    یافته ها
    از دیدگاه لومان، سیستم ارتباطات علمی، خرده سیستمی از سیستم علمی و ایجاد آن معلول مدرنیته است. ارتباطات علمی، سیستمی در خود فروبسته است که باید حد و مرز خود را حفظ کند و نباید رمزگان سایر سیستم ها در آن به کار برده شود. تصادف رمزگان ها، این سیستم را با خطر مواجه می کند. سیاست و اقتصاد باید کمترین میزان دخالت را در سیستم علم داشته باشند و روابط عاطفی نیز نباید روابط علمی را تحت تاثیر قرار دهد.
    نتیجه گیری
    اگر جریان ارتباطات، علم را پالایش نکند علم همچون مردابی غیرقابل استفاده می شود. نهاد اجتماعی علم جز از طریق ارتباطات اجتماعی نمی تواند پا بگیرد. علم، شرط امکان ارتباطات علمی است، نه برعکس. سیستم ارتباطات علمی به نحو خودآفرین و متناسب با رمزگانی خاص، خود را سازماندهی می کند؛ بنابراین تا جایی مشروعیت و کارایی دارد که به رمزگان صدق/ کذب وفادار باشد و اگر پا را از این محدوده بیرون گذارد، قلب ماهیت پیدا کرده و با خطر مواجه خواهد شد.
    کلیدواژگان: نیکلاس لومان، ارتباطات علمی، نظریه سیستم های اجتماعی، نظریه سیستم ها، علم، سیاست، اقتصاد
  • رضا رجبعلی بگلو، رحمت الله فتاحی، مهری پریرخ صفحه 22
    هدف
    هر یک از بررسی تبیین تاثیرپذیری مدل های ذهنی کاربران نرم افزارهای کتابخانه های دیجیتال از تجربه های استفاده از سایر نظام های اطلاعاتی (پایگاه های اطلاعاتی، فهرست های رایانه ای نرم افزارهای کتابخانه ای، موتورهای کاوش، شبکه های اجتماعی، و وب سایت ها).
    روش/ رویکرد پژوهش: این پژوهش کاربردی با استفاده از رویکرد کیفی و مصاحبه نیمه ساختاریافته و برپایه نظریه وسیله- هدف انجام شد. جامعه پژوهش شامل دو گروه بود: 1) سه نرم افزار کتابخانه دیجیتالی که شامل آذرخش، پاپیروس، و ثنا به عنوان نمونه انتخاب شدند. 2) کاربران نهایی: تعداد اندکی از 16 نفر کاربری که تجربه یک ساله استفاده از این نرم افزارها را داشتند، به روش گلوله برفی و بقیه با معرفی کتابداران، انتخاب شدند.
    یافته ها
    گوگل، فیس بوک، و فهرست رایانه اینرم افزار کتابخانه ای سیمرغ بیشترین تاثیر را بر مدل های ذهنی کاربران وداشتند و ویژگی های مورد انتظار کاربران نیز، بیشتر تحت تاثیر موتورهای کاوش و شبکه های اجتماعی قرار داشتبود.
    نتیجه گیری
    مدل های ذهنی کاربران، درهم کنشی از تجربه های فراگیر آنها در استفاده از سایر محیط ها یا نظام های اطلاعاتی به ویژه گوگل است. بنابراین، طراحان نرم افزارهای کتابخانه دیجیتالکتابخانه های دیجیتال می توانند از برخی کارکردها و قابلیت های سایر نظام های اطلاعاتی برای ارتقای کارآمدی نرم افزارها و افزایش رضایت کاربران بهره ببرند.
    کلیدواژگان: تاثیرپذیری مدل ذهنی، نرم افزار کتابخانه دیجیتال، نظام اطلاعاتی، موتور کاوش
  • محبوبه قربانی، فهیمه باب الحوائجی صفحه 42
    هدف
    بررسی فرایند تحلیل موضوعی کتاب ها در کتابخانه ملی، شناسایی، و تحلیل عوامل موثر بر این فرایند با استفاده از دیدگاه های متخصصان و پیشکسوتان حوزه مستندسازی موضوعی.
    روش/ رویکرد پژوهش: پژوهش حاضر، به لحاظ هدف کیفی و از نوع کاربردی است. داده ها با انجام مصاحبه های باز و عمیق با 9 نفر از متخصصان و پیشکسوتان مستند موضوعی که با روش هدفمند و نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند گردآوری شده است. برای تحلیل داده ها با استفاده از نظریه زمینه ای در سه مرحله مباحث طرح شده توسط مصاحبه شوندگان رمزگذاری و مقوله بندی شده است.
    یافته ها
    توانایی ها و ویژگی های شخصی کارشناسان تحلیل موضوعی اهمیت زیادی دارد. رعایت قواعد و اصول مهمی چون اختصاص وقت کافی در بررسی و تحلیل، مشاوره با پدیدآوران و صاحب نظران مطلع از موضوع کتاب، مراجعه به منبع اصلی اثر و غیره باید همواره مد نظر تحلیلگر موضوعی قرار گیرد. فشار کاری، شرایط فیزیکی محل کار، تعامل همکاران در تصمیم گیری های موضوعی، و مدیریت بهینه دورکاری نیز تاثیر شایانی در تحلیل موضوعی دارد. بازآموزی و افزایش توانایی های کارشناسان در کنار بهبود شرایط کاری، نظارت دقیق بر فرایند فهرست نویسی و مستندسازی مورد تاکید متخصصان بوده است.
    نتیجه گیری
    ویژگی ها و قابلیت های شخصی کارشناسان، مدیریت گروه های مستندسازی و فهرست نویسی، شرایط کاری و مدون سازی قواعد و اصول تحلیل موضوع منابع در دسترس تاثیر به سزایی بر کیفیت فرایند تحلیل موضوعی دارد و سبب تضمین اعتبار و صحت کتابشناسی ملی و بانک مستند سرعنوان های موضوعی می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل موضوعی، فهرست نویسی، مستندسازی موضوع، سرعنوان موضوعی، کتابخانه ملی
  • فرهاد رستمی جمیل صفحه 60
    هدف
    بررسی ویژگی های ساختاری، محتوایی، و مجموع ویژگی های صفحه خانگی وب سایت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در قیاس با فرانکفورت در جهت ارتقای صفحه خانگی وب سایت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش، تطبیقی و جامعه آماری شامل صفحه های خانگی وب سایت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و فرانکفورت است. جمع آوری داده ها بر اساس سیاهه وارسی شامل 49 پرسش در دو بخش ویژگی های ساختاری و محتوایی است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که ویژگی های ساختاری، محتوایی و مجموع ویژگی ها در صفحه خانگی وب سایت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران به ترتیب 18/68، 96/62، و 3/65% به کار رفته است، در حالی که این رقم در صفحه خانگی وب سایت نمایشگاه بین المللی کتاب فرانکفورت، به ترتیب 45/95، 59/92، و 87/93% است.
    نتیجه گیری
    صفحه خانگی وب سایت نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در قیاس با فرانکفورت از نظر ویژگی های ساختاری، محتوایی، و مجموع ویژگی ها در رتبه پایین تری است.
    کلیدواژگان: نمایشگاه بین المللی کتاب، وب سایت، ویژگی ساختاری، ویژگی محتوایی، تهران، فرانکفورت
  • سارا بهی مهر، نصرت ریاحی نیا صفحه 72
    هدف
    شناسایی اطلاعات مورد نیاز و نقش و جایگاه سامانه اطلاعات مدیریت در کتابخانه ملی ایران از دیدگاه مدیران این کتابخانه است.
    روش/ رویکرد پژوهش: از رویکرد کیفی و روش مطالعه موردی استفاده شده است. جامعه آماری کلیه مدیران رده میانی کتابخانه ملی است که براساس ساختار سازمانی 14 نفر بوده اند؛ داده ها از طریق مصاحبه گردآوری شد. تحلیل داده ها نیز براساس مبانی کدگذاری و تحلیل محتوا با استفاده از نظریه داده بنیاد صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده انواع اطلاعات مدیریتی مورد نیاز مدیران و راه های کسب این اطلاعات است. همچنین، دیدگاه مدیران در خصوص وضعیت MIS در کتابخانه، مزایای MIS، چالش های نبود MIS، و موانع استقرار MIS را در کتابخانه دربرمی گیرد.
    نتیجه گیری
    استفاده از MIS در کتابخانه ملی می تواند راهگشای بسیاری از مشکلات مدیریتی باشد و به کتابخانه در رسیدن به اهدافش کمک شایانی نماید. شرط اصلی موفقیت این سامانه، مهیا بودن پیش نیازهای استقرار آن در کتابخانه ملی است.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مدیریت، کتابخانه ملی ایران، مدیریت، نظام اطلاعاتی
  • محمدرضا اسمعیلی گیوی، نادر نقشینه، فرزانه سهلی صفحه 90
    هدف
    تحلیل راهبردی وضع کنونی کتابخانه ملی ایران در قالب «بازاریابی- قیمت و مکان» و ارائه راهبردهای پیشنهادی مبتنی بر ماتریس سوات است.
    روش/ رویکرد پژوهش: از نوع پژوهش های آمیخته است. با مصاحبه با 13 نفر از کارمندان باسابقه و متخصص کتابخانه و استفاده از روش تحلیل محتوا، مولفه های سوات استخراج گردید. سپس به وسیله پرسشنامه و رتبه بندی مولفه ها و با استفاده از ماتریس ارزیابی موقعیت راهبردی، وضعیت راهبردی کتابخانه در مقوله های قیمت و مکان تعیین و راهبردهای «قوت – فرصت»، «قوت – تهدید»، «ضعف – فرصت»، و «ضعف – تهدید» ارائه شد.
    یافته ها
    کتابخانه ملی ایران در مقوله قیمت، در موقعیت رقابتی و در مقوله مکان در موقعیت تهاجمی قرار دارد.
    نتیجه گیری
    مهم ترین راهبردهای ارائه شده عبارت اند از: ارتقای ظرفیت های درآمدی کتابخانه، افزایش قابلیت های تجاری سازی تولیدات کتابخانه، مناسب سازی برنامه ریزی های مالی و بودجه ای، ترسیم درست قوانین حق مولف، تقویت محتوای برخط، تقویت نظام اطلاع رسانی، ارتقای خدمات و کانال های تعاملی، غنی کردن فضای اطراف کتابخانه از مراکز علمی، تقویت چهره پژوهشی، ارائه همکاری های اطلاعاتی و خدماتی برخط، تقویت قابلیت های فضاسازی، و اتخاذ تدابیر امنیتی در اطراف کتابخانه.
    کلیدواژگان: بازاریابی، تحلیل سوات، قیمت، مکان، کتابخانه ملی ایران
  • افسانه حاضری، محمد توکلی زاده راوری، وجیهه ابراهیمی صفحه 112
    هدف
    بررسی ساختار موضوعی حوزه مدیریت دانش و تعیین جایگاه حوزه های علمی فعال در این زمینه (حوزه های دارای بیشترین تعداد مدارک علمی و کلیدواژه ها)؛ با تحلیل کلیدواژه های مدارک موجود در پایگاه وب آوساینس است.
    روش/ رویکرد پژوهش: از روش تحلیل هم واژگانی برای بررسی ساختار موضوعی حوزه مدیریت دانش، به منظور نشان دادن وضعیت هم نشینی موضوعات از روش تحلیل شبکه، و از محاسبه شاخص جاکاردی برای میزان شباهت موضوعی حوزه های مرتبط استفاده شده است.
    یافته ها
    از بین سه حوزه علمی فعال در زمینه مدیریت دانش، حوزه «سامانه های اطلاعاتی» بیشترین کلیدواژه های با مرکزیت بالا را به خود اختصاص می دهد و بعد از آن به ترتیب، حوزه های «مدیریت» و «علم اطلاعات و دانش شناسی» قرار دارند. knowledge sharing مرکزی ترین کلیدواژه در سه حوزه مورد بررسی است. میانگین شاخص جاکاردی حوزه ها به صورت دو به دو نشان می دهد که بیشترین شباهت، مربوط به حوزه های «مدیریت» و «علم اطلاعات و دانش شناسی» و بعد از آن، حوزه های «سامانه های اطلاعاتی» و «علم اطلاعات و دانش شناسی» است.
    نتیجه گیری
    ارائه تعریفی انتزاعی از مدیریت دانش با استفاده از کلیدواژه های دارای مرکزیت بالا از مهم ترین نتایج این پژوهش است که به تعریف دالکر بسیار نزدیک است.
    کلیدواژگان: تحلیل موضوعی، تحلیل شبکه، مدیریت دانش، هم واژگانی، پایگاه وب آوساینس، مدیریت، علوم رایانه، سامانه های اطلاعاتی، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • فرامرز سهیلی، علی منصوری صفحه 130
    هدف
    بررسی میزان نفوذ و اهمیت پروانه های ثبت اختراع در جریان دانش است.
    روش/ رویکرد پژوهش:با استفاده از تحلیل استنادی، تاثیر عامل «اهمیت» در چگونگی شکل گیری جریان دانش میان پروانه های ثبت اختراع کشورهای اسلامی موجود در پایگاه اداره ثبت اختراع امریکا را که در بازه زمانی 2005 تا 2014 ثبت شده اند بررسی می کند.
    یافته ها
    اهمیت «نگاه به آینده» در جامعه مورد پژوهش از 21/0 تا 41/4 متغیر است. بررسی اهمیت نگاه به آینده نشان داد که سال های ابتدایی مورد بررسی، دارای بیشترین نمره ضریب تاثیر نگاه به آینده است. میانگین نمره کلیت در میان پروانه های کشورهای اسلامی عدد 28/0 بود که نشان می دهد کمتر از یک سوم از استناددهنده ها به پروانه های مورد بررسی از سایر حوزه های اصلی است. همچنین، میان سنجه های نگاه به آینده (اهمیت نگاه به آینده و کلیت) رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    سهم کشورهای اسلامی به دلیل محدودیت های زبانی، عدم تاثیرگذاری بالای پروانه های ثبت اختراع در اقتصاد این کشورها، و نیز کیفیت پایین اختراعات این کشورها، نسبت به میزان ثبت جهانی اختراعات در سطح پایینی قرار دارد. از طرفی، ایران در تولید پروانه های ثبت اختراع نسبت به بعضی از کشورهای اسلامی در وضعیت مناسبی قرار ندارد، که لزوم تشویق مخترعان ایرانی به ثبت اختراع خود در پایگاه های بین المللی و مشارکت جهانی را دوچندان می کند. همچنین، حوزه تاثیرگذاری موضوعی پروانه های ثبت اختراع کشورهای جهان اسلام نسبت به کشورهای توسعه یافته کم است.
    کلیدواژگان: پروانه ثبت اختراع، جریان دانش، تحلیل استنادی
  • سپیده فهیمی فر، ابراهیم طلایی صفحه 150
    هدف
    ترسیم نقشه موضوعی و تحلیل شبکه اجتماعی مقالات حوزه موضوعی کتاب الکترونیکی در مجلات علمی بین المللی ابسکو به منظور ارائه تصویری از ابعاد متنوع این حوزه برای کمک به ناشران و پژوهشگران است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد تحلیل خوشه بندی است که به منظور استخراج کلیدواژه های موضوعی و مصورسازی استفاده شده و جامعه پژوهش 135 مقاله منتشرشده در حوزه کتاب الکترونیکی از سال 2005 تا 2011 در مجلات علمی بین المللی بانک اطلاعاتی ابسکو بوده است.
    یافته ها
    ترسیم نقشه موضوعی این حوزه نشان داد که تراکم شبکه پژوهش های انجام شده در این حوزه پایین است و به علاوه، 80 موضوع اصلی نظیر پذیرش، دسترسی، پیشرفت فناوری ها، مزایا، معایب، ظاهر، فرایند ارزیابی، جذابیت، تاثیر زیستی، آینده کتاب، و صنعت کتاب مرتبط با کتاب الکترونیکی به دست آمد. قالب کتاب الکترونیکی، مقایسه آن با کتاب چاپی و نیز دسترسی به آن از جمله مهم ترین موضوعات بحث شده در این حوزه با توجه به اندازه گره به دست آمده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به ابعاد به دست آمده، ناشران ایرانی همواره باید پیشرفت های مربوط به فناوری و طراحی های کاربرپسند، چالش های اقتصادی و قوانین مربوط به آن را در حوزه کتاب الکترونیکی در نظر گیرند.
    کلیدواژگان: ابسکو، تحلیل شبکه اجتماعی، کتاب الکترونیکی، نقشه موضوعی
  • مژده سلاجقه، ساره دیاری صفحه 168
    هدف
    بررسی رابطه بین شاخص های استنادی اسنیپ، رتبه بندی نشریات سایماگو، ایگن فاکتور، و ضریب تاثیر نشریات علوم پزشکی با دگرسنجه ها و رابطه این شاخص ها باهم است.
    روش/ رویکرد پژوهش: به روش علم سنجی، 111 نشریه علوم پزشکی که بالاترین SJR را داشتند از پایگاه اسکوپوس به طور تصادفی انتخاب شدند، داده های دگرسنجی آنها از سایت Altmetric.com و داده های مربوط به شاخص های استنادی SJR و SNIP از پایگاه سایماگو و IF از پایگاه Scijournal، ایگن فاکتور از پایگاه ایگن فاکتور جمع آوری شدند، سپس با نرم افزار SPSS همبستگی رابطه هر فرضیه سنجیده و با استفاده از روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزار AMOS آزمون شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از وجود همبستگی بین شاخص های استنادی به جز ضریب تاثیر با میانگین نمرات دگرسنجه ها بود و روش معادلات ساختاری نیز تاییدکننده آزمون همبستگی پیرسون بود.
    نتیجه گیری
    بسیاری از دگرسنجه ها می توانند به عنوان مکملی برای استنادها باشند و کمک کننده خوبی برای ارزیابی استنادهایی باشند که به وسیله شاخص های استنادی نادیده گرفته شده اند.
    کلیدواژگان: دگرسنجه ها، آلتمتریکس، شاخص های استنادی، علم سنجی، رتبه بندی نشریات سایماگو، ایگن فاکتور، ضریب تاثیر، اسنیپ
  • اسماعیل وزیری، امیرحسین مردانی، محمدرضا وصفی صفحه 182
    هدف
    با توجه به اسناد بالادستی جمهوری اسلامی در حوزه علم و فناوری، به رویکرد خبرگزاری های رسمی جمهوری اسلامی در بازنمایی مفهوم تولید و سنجش علم طی سال های اخیر می پردازد.
    روش/ رویکرد پژوهش: به روش تحلیل محتوا اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه علم و فناوری را بررسی کرده و اخبار منتشرشده در این حوزه را در دو مقوله کلی تولید و سنجش علم توسط خبرگزاری های رسمی مهر، ایسنا، ایرنا، و خبرآنلاین طی سال های 1390تا پایان مرداد 1393 مورد توجه قرار داده است.
    یافته ها
    میزان انعکاس دو مقوله علم و فناوری در چهار خبرگزاری 620 خبر (8/61% در حوزه تولید و 2/38% در حوزه سنجش علم) بوده است. بیشترین اخبار مرتبط با حوزه تولید علم به کمیت تولیدات علمی ایران و نشریات و پایگاه های اطلاعات علمی اشاره داشته، در حالی که بیشترین اخبار مرتبط با سنجش علم به رتبه بندی دانشگاه ها، کشورها، و دانشمندان اشاره کرده است. مسئولان و مدیران وزراتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت و درمان، آموزش پزشکی و آموزش پرورش و پس از آن، پایگاه استنادی جهان اسلام به عنوان مرجع خبر، بیشترین فعالیت را داشته اند. در بحث نگاه انتقادی به مسئله تولید علم، مجلس شورای اسلامی در رده اول و از نظر حوزه موضوعی نیز به علوم انسانی بیشترین نقد وارد بوده است. مقوله های مربوط به رتبه بندی کشورها با نشریات، بروندادهای علمی با نشریات، و ربته بندی کشورها و بروندادهای علمی در مقوله های مورد بررسی در خبرگزاری ها دارای بیشترین هم وقوعی بوده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش اساسی رسانه ها در شکل دهی به افکار عمومی و فرهنگ سازی بیشتر گفتمان تولید علم، ضرورت توجه به مسئله تولید علم و فرهنگ سازی بیشتر در این خصوص بیش از پیش احساس می شود.
    کلیدواژگان: تولید علم، خبرگزاری های رسمی ایران، سنجش علم، اسناد بالادستی، نقشه جامع علمی کشور
|
  • Arezou Poloei, Nader Nagshineh Page 8
    Purpose
    Conceptualizing scientific communication based on Niklas Luhmann’s thoughts.
    Methodology
    Content analysis.
    Results
    Based on Luhmann's views, scientific communication system is a subsystem of scientific system and its development is caused by modernity. Scientific communication is an auto-referential system and needs to protect its boundaries against other system's code. Systems should avoid code confrontation. Politics, economy and emotional relations must not interfere in scientific communication systems.
    Conclusion
    If science is not improved by communication, it will remain useless. Scientific institutions are established through social communication. Scientific communication is caused by science and not vice versa. Scientific communication system is autopoiesis and organizes itself using specific code. Therefore, this system is legitimate and efficient until it adheres to true/false code and if it disobeys this code, it will be transmuted and in risk.
    Keywords: Niklas Luhmann, Scientific communication, Social systems theory, Systems theory, Science, Politics, Economy
  • Reza Rajabali Beglou, Rahmatollah Fattahi, Mehri Parirokh Page 22
    Purpose
    To explain how digital library users’ mental models can be affected by their previous experiences of using other information systems (such as databases, library softwares, search engines, social networks and websites).
    Methodology
    The qualitative approach using semi-structured interview based on the Means-End Theory. The population consisted of two groups: 1) Three digital libraries (Azarakhsh, Papirus & Sana) and 2) Sixteen end users having one year experience of using three sofware were selected by snowball sampling method and others by librarian's suggestions.
    Results
    Users’ mental models were mostly affected by Google, Facebook & Simorgh library software. Also, users’ expectations were mostly influenced by search engines and social networks.
    Conclusion
    Users’ mental models were a combination of their comprehensive experiences in using other information systems, especially Google. Therefore, digital library providers can apply similar functions and capabilities in their own software in order to promote the efficiency and users satisfaction.
    Keywords: Mental models, Digital library software, Information systems, Search engines
  • F. Rostami Page 60
    Purpose
    To compare Tehran and Frankfurt International book fair website features including structure and content in order to promote the Iranian website.
    Methodology
    It is a comparative study. The population is the homepages of two websites of Tehran and Frankfurt International Book Fair. Data collected via a 49-items checklist examining both structure and content features.
    Results
    Structure, content and total match to checklist items were 68.18%, 62.96% and 65.3% for Tehran homepage and 95.45%, 92.59% and 93.87% for Frankfurt homepage respectively.
    Conclusion
    The Homepage of Tehran International Book Fair Website is in a lower level compared to its Frankfurt counterpart.
    Keywords: International book fair, Website, Structure features, Content feature, Tehran, Frankfurt
  • S. Behimehr, N. Riahinia Page 72
    Purpose
    To identify the position of Management Information System (MIS) in National Library of Iran (NLI) based on middle managers’ viewpoints.
    Methodology
    The qualitative approach using case study. The population consists of all NLI middle managers counted 14 according to organization structure. Data gathered through interview and analyzed using content analysis and coding system of Grounded Theory.
    Results
    Different kinds of managerial information are required by managers and there are plenty of ways to acquire such information. Managers mentioned MIS advantages, the challenges of lacking to have MIS and limitations for MIS establishment.
    Conclusion
    NLI managers can handle many problems using MIS. It can lead library to its goals. However, the vital point to succeed is preparing the required condition before the establishment.
    Keywords: Management information system, National Library of Iran, Management, Information system
  • Mohammad Reza Esmaili Givi, Nader Naghshine, Farzane Sahli Page 90
    Purpose
    Strategic analysis of the current situation of National Library of Iran (NLI) in the frame of "price and place marketing" and proposing suggested strategies based on SWOT matrix.
    Methodology
    Mixed methodology is used. Through interviewing 13 skilled and experienced staff of library and employing content analysis, SWOT components were obtained. Library strategic position regarding price and place then has been specified using questionnaire, ranking of elements and employing Strategic Position and Action Evaluation Matrix. Four strategies of SO, ST, WO and WT also were provided.
    Results
    NLI is in competitive position regarding price and in agressive position considering place.
    Conclusion
    The most important startegies are: promote library income potential, emphasis on commercial aspects of library products, appropriate financial planning, pass a proper copyright law, support online content and information system, promote interactive services, enrich library sorroundings by scientific centers, strengthen the research position of the library, online information cooperation, creating spaces and make security arrangements throughout the library.
    Keywords: Marketing, SWOT, Price, Place, National Library of Iran
  • Afsaneh Hazeri, Mohammad Tavakolizadeh Ravari, Vajihe Ebrahimi Page 112
    Purpose
    To study the subject structure of knowledge management domain and identify major contributors (domains with the highest number of documents and keywords) through analyzing keywords of Web of Science records.
    Methodology
    Co-word analysis is used to explore subject structure of knowledge management domain and network analysis to show closeness centrality. Also, the similarity of related domains was calculated using the Jaccard index.
    Results
    The largest number of high centrality keywords belongs to "Information Systems", followed by "Management" and "Library and Information Science" respectively. The most central keyword in three domains is "Knowledge Sharing". The binary mean index of Jaccard show that "Management" and "Library and Information Science" have the most similarity followed by "Information Systems" and "Library and Information Science".
    Conclusion
    Based on results, it is suggested to define Knowledge Management using high centrality keywords, close to Dalkir (2011) definition of the term.
    Keywords: Subject analysis, Network analysis, Knowledge Management, Co, word analysis, Web of Science, Management, Computer Science, Information Systems, Library, Information Science
  • Faramarz Soheili, A. Mansouri Page 130
    Purpose
    To study the importance and impact of patents throughout knowledge flow.
    Methodology
    Using citation analysis, the impact of importance factor in shaping the knowledge flow among Islamic countries patents being recorded during 2005-2014 in the USPTO database was surveyed.
    Results
    The forward-looking measure importance is varying from 0.21 to 4.41 and has the highest impact factor in the first years of study period. The mean generality score among Islamic countries patents is 0.28, describes the fact that less than one third of the citations are from other disciplines. Also, there is a significant correlation between two measures of looking-forward and generality.
    Conclusion
    Lack of proficiency in English language, little impact of patents on economy and low quality patents, put Islamic countries in a lower level of recording patents in international databases. Also, Iran is below some Islamic countries in producing patents which calls for more attention toward recording patents in international databases. Also, Islamic countries patents have limited impact in particular subject areas compared to developed countries.
    Keywords: Patent, Knowledge flow, Citation analysis
  • S. Fahimifar, E. Talaei Page 150
    Purpose
    To map and analyze the social network in the domain of e-book among EBSCO journal articles in order to help publishers and researchers with a multidimensional representation.
    Methodology
    Qualitative content analysis and cluster analysis were used to obtain keywords and visualize data. The population was 135 articles about e-book published between 2005 till 2011 in EBSCO database.
    Results
    The network density of researches done in this domain is low. Also, there are 80 subcategories close to e-book such as acceptance, access, advances of technology, advantages, disadvantages, appearance, evaluation process, attractiveness, biology impact, book future and book industry. The biggest nodes are e-book format, comparison to printed book and access.
    Conclusion
    Iranian publishers should consider about advances in technology, user-friendly design, economic forces and the associated laws in the domain of E-books.
    Keywords: EBSCO, Network analysis, E, book, Topic map
  • M. Salajegheh, S. Diari Page 168
    Purpose
    To identify the relationship between citation indicators like SNIP, SJR, Eigenfactor and impact factor (IF) of medical journals with Altmetrics.
    Methodology
    Using scientometrics method, 111 medical science journals having the highest SJR were randomly selected from Scopus. Altmetics data were gathered from altmetrics.com and citation indicators from SCImago, Scijournal and Eigenfactor database. The correlation between measures was examined using SPSS and Structural Equation analyzed by AMOS software.
    Results
    There is a correlation between all citation indicators except for IF and altmetrics mean scores. Structural Equation also verified the Pearson correlation test.
    Conclusion
    Altmetrics indicators can be used along with citations and help in evaluating citations which are not covered by former citation indicators.
    Keywords: Altmetrics, Citation indicators, Impact factor, Scientometrics, Scimago, Eigenfactor, SJR, SNIP
  • E. Vaziri, A. Mardani Page 182
    Purpose
    To identify how Iranian formal news agencies represent science production and evaluation using high level documents.
    Methodology
    Using content analysis, Iranian high level documents on science and technology were analyzed and categorized into two groups of science production and science evaluation. The contents of four news agencies (Mehr, ISNA, IRNA and KHABAR ONLINE) during 2011 to 2014 were regarded.
    Results
    There were 620 news about science and technology in four news agencies (61.8% on science production and 38.2% on science evaluation). The majority of science production news was around science production quantity and scientific journals and databases, while in science evaluation category, ranking of univerisites, countries and scientists were on top. The top most news contributors were The Ministry of Science, Research and Technology, Ministry of Health and Medical Education, Ministry of Education and Islamic World Science Citation Center respectively. The Iranian Parliament had the most critical views toward science production. Humanities got the most critical reviews. The highest cooccurences were among countries ranking and publication, scientific outputs and publications also countries ranking and scientific outputs.
    Conclusion
    Due to vital role of media in shaping public opinion and publishing science production discourse, it seems necessary for news agencies to consider more about science production.
    Keywords: Science production, Iranian formal News Agencies, Science evaluation, High level documents, Comprehensive Scientific Map of Iran