فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 25 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هما هوشیار صفحات 11-35
    یکی از مباحث عمده و محوری در عرفان اسلامی بحث «وحدت وجود و ریشه های آن در تصوف» است که در باب آن محققان ایرانی و غربی نظرات متفاوتی ارائه داده اند. بحث وحدت شهود هم از مباحث بسیار نزدیک به وحدت وجود است که گاه با وحدت وجود یکی شمرده شده است. همچنین بحث حلول و اتحاد که جنبه تفریطی وحدت وجود است در آثار و تعالیم بعض از صوفیه انعکاس یافته است. مولوی در تمثیل های گوناگون خویش در مثنوی معنوی به تبیین و تشریح وحدت وجود می پردازد. در روند پژوهش این نتیجه به دست آمد که وحدت وجود مولوی، نه وحدت شهود است و نه حلول و اتحاد ؛ بلکه وحدت وجودی است که صوفیان پیش ازو تحت عنوان «لیس فی الدار غیره دیار» یاد کرده اند. به عقیده او «توحید» به «وحدت وجود» می انجامد و وحدت میسر نیست مگر اینکه یک طرف نیست باشد و این نیستی همان «فنا» است. در این پژوهش سعی شده است به نگرش های وحدت وجودی مولوی در مثنوی نگاهی جامع افکنده شود و رئوس اندیشه عرفانی او در باب این موضوع خاص مورد کنکاش و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی معنوی، وحدت وجود
  • سیدمحسن حسینی موخر، رویا تاج بخش، حجت گودرزی، کورش گودرزی صفحات 36-53
    تجلی و تاثیر اسطوره از جهات گوناگون در زمینه های مختلف زندگی انسان پس از عصر اساطیری، امری است اجتناب ناپذیر. در این مقاله تلاش شده است تا با توجه به شناخت اسطوره و آیین و عرفان، به یافتن تجلی و تشابه محسوس و نامحسوس مقوله مشاهده و مکاشفه در اساطیر و آیین های آن و متون برگزیدهء نثر عرفانی فارسی تا قرن هفتم هجری قمری پرداخته شود. تجلی ها و تشابهات مبحث رویت و مشاهده و مکاشفه که میان دو مقولهء اسطوره و عرفان مشترک است، بررسی شده است که با توجه به ضمیر ناخودآگاه مشترک جمعی انسان ها، در اسطوره و متون عرفانی کارکردهایی گاه مشترک یافته اند. کارکردهایی از قبیل: درک حقیقت ماورایی و پیشگویی و بصیرت.
    کلیدواژگان: اسطوره، عرفان، آیین، رویت و مشاهده و مکاشفه
  • مصطفی خدایاری صفحات 54-76
    بی تردید مرگ و مرگ اندیشی همواره هسته مرکزی اندیشه شاعران، نویسندگان، عرفا و اندیشمندان در طول تاریخ بوده است. بدین جهت غالبا مرگ اندیشی، به آثار و تراویده های ذهنی خیل بی شماری از گویندگان و صاحب نظران به ویژه در گستره ادب پارسی سایه افکنده است. شاعران عارفی چون سنایی، عطار و مولانا پیوسته مرگ طبیعی را در آثارشان ستوده اند و معتقدند کسی را یارای گریز و ستیز با مرگ نیست. در عین حال تحقق مرگ حقیقی و ارادی را با ریاضت و تهذیب نفس امکان پذیر می دانند و با تاثیر و الهام از آیات و احادیث، بر این باورند که بایست محفل تسلیم را قبل از مجلس ترحیم به پاداشت. نگارنده در این جستار با تحلیل زبده اندیشه های شاعران عارف - سنایی، عطار و مولانا - در باب مرگ و موت ارادی، راه های وصول به مرگ ارادی و ردپای مفاهیم آن را بررسی کرده آن گاه دیدگاه این سه شاعر را با استناد به اشعاری از آثارشان، نشان داده است.
    کلیدواژگان: مرگ، موت ارادی، آثارسنایی، عطار، مولانا
  • معصومه کیاهی، هادی خدیور صفحات 77-97
    فروغی بسطامی از شاعران قرن سیزدهم هجری است و در هنر غزل سرایی در صف بزرگ ترین غزل سرایان عصر قاجار محسوب می شود. وی مدتی از عمر خود را به مدح شاهزادگان قاجاری گذرانید و سپس شاعر دربار ناصرالدین شاه شد. استغراق در آثار و احوال عارفانی چون بایزید بسطامی و منصور حلاج، سبب تغییر احوال او و اختیار زندگی درویشی شد. فروغی شاعر دوره بازگشت ادبی است و نقش مهمی در احیای سنت شاعری استادان پیشین دارد. اصل و مبنای شاعری او تقلید از روش شاعران برجسته سبک عراقی، سعدی و حافظ، است. زبان غزلیات فروغی فصیح، ساده و روان است. فروغی بسطامی در غزلیات عارفانه خود، در پرداختن به مفاهیمی چون عشق آسمانی و روحانی، ترجیح عشق بر زهد و پارسایی، رند و جبرگرایی و برخی اصطلاحات عرفانی با حافظ اشتراک فکری دارد. مقاله حاضر با تکیه بر ذکر نمونه ها و شواهد مستند و متناسب به کیفیت تاثیر پذیری فروغی بسطامی از حافظ، در برخی از مفاهیم عرفانی پرداخته است.
    کلیدواژگان: فروغی بسطامی، حافظ شیرازی، غزل عارفانه
  • رضا خسروی نیا، داوود اسپرهم صفحات 98-120
    در این مقاله ابعاد شخصیتی ابوسعید ابوالخیر به عنوان یکی از بزرگان تصوف با توجه به متن اسرارالتوحید، براساس نظریه های شخصیتی دوان و سیدنی شولتز (کتل و آیزنک) مورد بررسی قرار می گیرد. روش کار در این پژوهش روش توصیفی- تحلیلی است و هدف آن ایجاد ارتباط بین علم روانشناسی جدید و ادبیات کهن و اثبات ابعاد شخصیتی یکی از بزرگان تصوف براساس نظریه های علمی، روانشناسی و نحوه کارکرد امروزی آن ها می باشد.
    از آنجا که بزرگان تصوف دارای شخصیتی جامع و کامل هستند، صلاحیت دارند در جامعه انسانی، الگویی تمام عیار باشند. آنها با بهره مندی از شخصیتی متعالی در تمام ابعاد، الگویی بی مثال برای همه انسان ها به شمار می روند. از سویی دیگر رویکرد پر بسامد انسان ها به شخصیت های برجسته عرفانی، سیاسی، دینی، تاریخی و اجتماعی در ساخت و پرداخت مولفه های فکری و زبانی- ادبی و تصویری، موضوعی بنیادین است که می تواند بیانگر مولفه های فرهنگی، تاریخی، اجتماعی ادبیات ملی باشد.
    کلیدواژگان: علم روانشناسی جدید، ادبیات کهن، نظریه های شخصیتی دوان و سیدنی شولتز (کتل و آیزنک)، ابعاد شخصیتی ابوسعید ابوالخیر
  • محسن وثاقتی جلال صفحات 121-141
    کشف المحجوب حکایت هایی دارد که باور وقایع شگفت انگیزش برای خوانندگان دشوار است.امروزه نویسندگان رئالیسم جادویی با مولفه هایی چون: شگردهای زبانی، فن روایتگری، خواب و رویا، اسطوره و... واقعیت های شگفت انگیز را برای خوانندگان باور پذیر می کنند. آیا در کشف ا لمحجوب از این شاخصه ها برای باور پذیری حکایت های عارفانه استفاده شده است؟ این مقاله ویژگی های نثر کشف ا لمحجوب را با ویژگی رمان های موفق رئالیسم جادویی مقایسه کرده و چنین نتیجه گرفته که هجویری قرن ها پیش برای باور پذیر کردن واقعیت های شگفت انگیز از دو شیوه منحصر به فرد بهره برده که شباهت هایی به تکنیک های باوری پذیری در رمان های رئالیسم جادویی دارد: الف) استفاده از امکانات زبانی و ادبی ب) استفاده از عناصر داستانی و اندیشه های بنیادین که اتفاقا هر دو بسیار موثر بوده و حکایت ها را باور پذیرکرده است.
    کلیدواژگان: کشف المحجوب، شگرد های زبانی، رئالیسم جادویی
  • فریدون طهماسبی، فروغ میرزایی صفحات 142-159
    کلیم همدانی شاعر پرآوازه سبک هندی (اصفهانی) است که در سده یازدهم هجری در عصر صفوی می زیست. وی به سبب سرودن غزل هایی شیوا شهرتی خاص یافته است. شیوه خاص او مضمون بندی است و نیروی تخیل وی در اوج است. وی از هر چیز ساده و گذرا در قالب موتیف، تصویری ناب می آفریند و به راستی، موتیف ها مرکز ثقل خیال او هستند. گزینش ماهرانه موتیف ها و ترکیب استادانه تصویرها که به آفرینش مضمون هایی نغز می انجامد از شاخصه های بی همتای شعری او است. اشعار او دربردارنده مضامین عرفانی، اجتماعی و تعلیمی است. مفاهیم عرفانی در جای جای دیوان وی پدیدارند. وی با بهره جستن از موتیف ها، مضمون های عرفانی را بر پرده تصویر ترسیم می کند و تامل در نازک اندیشی های عرفانی او، دریچه ای است تا آدمی را به درنگ در این مضمون ها و کشف قلمرو عرفان بپردازد. در دیوان او اصطلاحات عرفانی چون استغنا، توحید، صبر، فقر، می، همت و... در قالب موتیف ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سبک هندی، عرفان، موتیف، مضمون آفرینی
  • وحید مبارک، سحر یوسفی صفحات 160-180
    سادگی و روانی، برجسته ترین ویژگی روح بلند آثار عرفانی در زبان فارسی است. هر فعل، مهم ترین رکن جمله و پایه آن است که ساختمانی ساده یا غیرساده دارد. بررسی ساختمان فعل در یک اثر، می تواند گویای نحوه انتقال مفاهیم آفریننده اثر و حتی دغدغه های وی برای برقراری ارتباط موثر با مخاطبانش باشد. شبستری در مثنوی گلشن راز، با آمیختن اندیشه های عرفانی و فلسفی خود مباحثی نظیر وحدت وجود را مطرح می سازد. وی، مبنای کلامش را برای بیان مفاهیم ذهنی و مقصود خود، بر ساختمان فعل های ساده به ویژه فعل های اسنادی قرار می دهد و تا آنجا که بتواند برای سهولت در ارتباطی موثر با مخاطب، به این ساختار فعلی پایند است، اما آنجا که مفاهیم پیچیده تری را بیان می کند، از فعل ساده روی می گرداند و از ساختمان فعل پیشوندی یا مرکب بهره می گیرد. وی گرایش خود را به عربی دانی در پایه فعل های مرکب نشان می دهد و از افعال پیشوندی برای تحرک بخشیدن و پویایی کلامش استفاده می کند. بنابراین در سراسر گلشن راز میان نفس عمل فعل با ساختمان آن، رابطه ای منطقی برقرار است که آن را از حوزه عرفان نظری به عرفان عملی هم نزدیک می سازد.
    کلیدواژگان: هدفمندی، ساختمان فعل، عرفان و گلشن راز
|
  • Homa Hoshyar Pages 11-35
    One of the main issues discussed on Islamic mysticism is the issue of "pantheism and its roots in Sufism" .About which researchers have different opinions. The discuss of unity of witness is of the discussions that is much more near to pantheism and sometimes they are thought the same. Also the discuss of Reincarnation and Alliance are of aspects of wastage in pantheism is reflected in works and teachings of some of sufism. Molavi Rumi's in ​​his various analogies in Masnavi Manavi explains and describes the pantheism. In the process of research it was revealed that Molavi′s pantheism is neither unity of witness nor alliance and intromission. But it is a kind of pantheism that Sufism prior to him called it "laysa feddar ghayre diar" In his opinion "unity" is impossible till one side is absent and this kind of inexistent is called annihilation.
    So have a Comprehensive view to Molavi’s pantheism approaches and the jest of his gnosis views about special cases was reviewed.
    Keywords: Pantheism(vahdat vojood), Masnavi manavi, Molavi
  • Seyyed Mohsen Hoseiny Moakhar, Roya Tajbakhsh, Hojat Goodarzi, Kourosh Goodarzi Pages 36-53
    It resembles an inevitable fact for mans life various aspects to be impressed in different dimensions by myth embodiment and effect. Ahempts have been made in this regard to find out the observation and intuition visible and nonvisible similitude and embodiment and the ritual of its as well in the optted seventh and eighth lunar century mystic prose in the light of myths, mystics knowledge. It has studied what myths and mystics have in common in the line of vision, observation, and intuition in similitudes and embodiments , having the same functions, some of which one of meta_truth perception, prediction, and vision, myths and mystic texts regarding mens collective unconscious.
    Keywords: Myths, Mystics, Rituals, Vision, Observation, Intuition
  • Mostafa Mostafa Pages 54-76
    Death and thinking about it have definitely occupied the minds of poets, writers, mystics, and thinkers throughout the history. In fact, thinking about death has overshadowed the thoughts and the works of many writers and thinkers particularly in the Persian literature. Mystic poets like Sanai, Attar, and Molana have always cherished death in their poems and believe that death is inevitable and cannot be escaped. They, however, believe that true and voluntary death is possible through abstinence and the purification of the soul. Inspired by the Quran’ verses and Ahadith, they presume that we need to voluntarily surrender ourselves before the real death comes. In this short article, the author attempts to describe and analyze the views of mystic poets like Sanai, Attar, and Molana in relation to the concepts of death and voluntary death as well as the ways by which a voluntary death can be realized. Their views of death will be depicted through some examples of their poems.
    Keywords: Death, Voluntary death, Sanai poems, Attar, Molana
  • Masoomeh Kiahi, Hadi Hadi Pages 77-97
    Forughi Bastami is one of the poets of the thirteenth century AD, and his style of lyricism is in line of the lyricism of the Qajar era. He spent some of his lifetime to praise Qajar princes, and later, became a poet in Nassser-a-Din Shah court. Submergence in the works of mystics such as Bayazid Bastami and Hallaj, changed his morale, and made him live a life of a dervish. Forughi is the Poet of Retrocession era and has a great role in reviving the tradition of the poetry of the former scholars. The base of his poetry is the imitation of the style of Iraqi poets, Saadi and Hafez. The lyrics language of Forughi is eloquent, simple and flowing.
    In his gnostic sonnets as in asceticism and abstemiousness ,Rend and fatalism and some other gnostic terms has common thought with Hafez .This article based on proportional and supported samples and events depicts the quality of effectiveness of Forughi Bastami from Hafez
    Keywords: Forughi Bastami, Hafez shirazi, gnostic sonnets
  • Reza Khosravi Nia, Davood Sparham Pages 98-120
    In this paper. personality dimensions of Abu Sa’id Abu al- Kheir as one of the grand scholars of mysticism was studied with respect to the text of Asar al -Tohid based on personality theories of Duane and Sydney Schultz ( Eysenck and Cattell).
    Methodology used in this research was descriptive- analytic. This research was aimed at establishing relationship between modern psychology and old literature and establishing the personality dimensions of a grand mystic scholar based on scientific and psychological theories and their application of today. Where as mystic scholars have comprehensive and perfect personality , they provide full- fledged role models for human community, they are unique role models for all human as they have sublime personality in all respects. On the other hand , frequent approach of the humans to prominent mystic, political, historical and social figures in forming intellectual and lingual- literary and visual factors, is a fundamental issue that can account for the cultural, historical and social factors of the national literature.
    Keywords: Modern psychology, old literature, personality theories of Duane, Sydney Schults (Eysneck, Cattell), personality dimensions of Abu Said Abu al Khair
  • Mohsen Vesaghati Jalal Pages 121-141
    Kashf al-Mahjub has some stories whose extraordinary adventures are difficult to believe for readers. Nowadays, Magical Realism writers make these amazing events believable for readers by the use of factors like linguistic techniques, narrative arts, dreams, myths and so on. Have these factors been applied in Kashf al-Mahjub to make the mystical stories believable?
    This article has compared the prose characteristics of Kashf al-Mahjub with attributes of successful Magical Realism stories. The results showed that Hjvyry has used two unique techniques to make extraordinary adventures believable centuries ago.These techniques have some similarities with credibility techniques in Magical Realism stories entitled: a) the use of linguistic and literary devices, b) the adoption of elements of fiction and fundamental beliefs which have both been effective to make stories believable.
    Keywords: Kashf al Mahjub, Linguistic Techniques, Magical Realism
  • Fereidoon Tahmasbi, Foroogh Mirzaei Pages 142-159
    Kalim Hamedani was an eminent Hindistyle (Isfahani) poet who lived at safavi era in eleventh century. He has been nominated specially, for his eloquent sonnets. His special style was themed packing and had imaginations in its climax. Using simple and transient materials in a motif style, he had created pure images and in fact motifs are at the center of his vision. Choosing motifs skillfully and mixing portrayals created a mot themed, it was one of his poetic unique characteristics. His poets are containing mystical, social and didactic contents. The mysticism is apparent in his court poetry. By using motifs, he has been drawing mystical portrait and thinking in his mystical thoughts brings human to pause on its content and to discover the mystical realm. In his court, mystical terminologies like disdain, monotheism, patience, poverty, wine, effort are themes in motif style.
    Keywords: Hindi Style, Mysticism, Motif, Content Creation
  • Vahid Mobarak, Sahar Yosefi Pages 160-180
    Fluency and visibility are the outstanding features of mystical works in Persian language. Every verb is the most important foundation containing simple and non-simple structure. The study of verb structure represents the method of transferring the creator’s concepts and even his conflicts to connect with the addresses. Shabestari has mingled the mystical, philosophical reflections due to the theory of unity. He has concerned with presenting mental and intentional concepts due to the structure of simple verbs and especially the documentary verbs, so much that he is devoted in this style to easily connect audiences,whereas the concepts are complex, he avoids the simple verbs and he prefers the prefix- and combined verbs like Arabian intellectuals, in order to make movement in his works. Therefore, there is some logical relations between the verb actions and the structure GolshanRaz due to theoretical and applied mystery.
    Keywords: Goal, Making, Mystery, GolshanRaz, The Structure of verb