فهرست مطالب

پژوهش در ورزش تربیتی - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه پژوهش در ورزش تربیتی
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود رمضانی، رضا اندام، علی اکبر آقایی صفحات 15-40
    هدف از این پژوهش، طراحی برنامه راهبردی اداره تربیت بدنی دانشگاه شاهرود بود. روش پوهش توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش افراد آگاه به وضعیت اداره تربیت بدنی و ورزش دانشجویی دانشگاه شاهرود بودند. نمونه آماری این تحقیق 35 نفر، شامل معاون دانشجویی دانشگاه، کارکنان اداره تربیت بدنی دانشگاه، اساتید تربیت بدنی و مربیان با سابقه بودند که به طور هدفمند و کل شمار انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ادبیات پیشینه، اسناد و مدارک، مصاحبه، پرسشنامه، نظرسنجی، جلسات راهبردی و فرم های تعیین موضوعات استراتژیک استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه نهایی SWOT توسط چند تن از اساتید مدیریت ورزش و کارشناسان خبره تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (92/0=α) محاسبه و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر شاخص های توصیفی و آزمون فریدمن، از ماتریس ارزیابی عوامل درونی و بیرونی (برای تعیین موقعیت استراتژیک)، تحلیل SWOT و طوفان فکری (برای تعیین استراتژی ها) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد این اداره در وضعیت کنونی دارای 8 قوت، 9 ضعف، 7 فرصت و 8 تهدید اساسی است. بر این اساس، به تدوین برنامه استراتژیک اداره تربیت بدنی دانشگاه و موضوعات استراتژیک آن شامل بیانیه رسالت، بیانیه چشم انداز، ارزش های محوری، اهداف بلندمدت، موقعیت استراتژیک، استراتژی ها و برنامه های عملیاتی پرداخته شد. همچنین، تحلیل ماتریس ارزیابی عوامل درونی و بیرونی نشان داد این اداره در جایگاه راهبردی تدافعی (WT) قرار دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه شاهرود، تحلیل SWOT، اداره تربیت بدنی، برنامه راهبردی
  • سوسن عشوره، حسن بحرالعلوم، سید رضا حسینی نیا صفحات 39-56
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ارتباط بین سبک رهبری خدمتگزار مربیان با اعتماد به مربی و عملکرد ورزشی ادراک شده دانشجویان ورزشکار بود. این پژوهش توصیفی و طرح آن از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن را کلیه ورزشکاران رشته های تیمی پسران و دختران (300 نفر) شرکت کننده در مسابقات منطقه 3 دانشگاهی (1392) تشکیل دادند و 220 پرسشنامه برگشت داده شد و به عنوان نمونه مورد تحلیل قرار گرفت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سبک رهبری خدمتگزار (هامرمایستر و همکاران، 2008)، اعتماد به مربی (ژانگ، 2004) و عملکرد ورزشی ادراک شده تیم (گلن، 2003) استفاده گردید. برای تعیین روایی محتوایی این پرسشنامه ها از نظرات 10 تن از اساتید صاحب نظر در این زمینه کمک گرفته شد. پایایی آن ها نیز با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 94/0، 86/0 و 93/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که از بین زیرمقیاس های رهبری خدمتگزار، زیرمقیاس خدمت رسانی تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری بر اعتماد به مربی و عملکرد ورزشی داشت. ضریب تعیین متغیرهای درون زا نشان داد که به ترتیب 74% و 23% از واریانس متغیرهای اعتماد به مربی و عملکرد ورزشی توسط متغیرهای برون زا قابل تبیین است. در نهایت، کلیه شاخص های مدل برازش مطلوب داشتند. نتایج تحقیق نشان داد ورزشکاران با مربیان دارای سبک رهبری خدمتگزار، سطوح بالاتری از اعتماد را نسبت به مربی نشان می دهند. همچنین این سبک رهبری می تواند موجب بهبود عملکرد ورزشکاران شود.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، اعتماد به مربی، ورزش دانشگاهی، عملکرد تیمی
  • جلال دهقانی زاده، حسین صمدی، حسن محمدزاده، برهان الدین قاری صفحات 57-70
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر دستکاری حسی و تداخل شناختی بر تکلیف تعادل پویا بود. نمونه تحقیق شامل 60 نفر از دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه ارومیه با دامنه سنی 25-19 بود. آزمودنی ها به صورت هدفمند در چهار گروه کنترل، اختلال بینای، اختلال حس پیکری و حذف بینایی قرار گرفتند و تکلیف تعادلی را روی دستگاه تعادل سنج پویا، یکبار بدون تکلیف شناختی و یکبار با تکلیف شناختی اجرا نمودند. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر، تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد اثر اصلی نوع آزمون و تعامل آن با اثر گروه معنادار است (01/0P≤). به عبارتی تکلیف شناختی ثانویه اثر معناداری بر تعادل پویا دارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس یکراهه نیز نشان داد که در هر دو نوع آزمون، بین گروه ها تفاوت معنادار وجود دارد (01/0P≤). نهایتا، نتایج نشان داد تفاوت های دوتایی بین گروه ها به غیر از گروه اختلال بینایی با اختلال حسی وجود دارد (05/0P≤). نتیجه اینکه بارافزایی شناختی می تواند اجرای تکلیف تعادل پویا را دچار اختلال کند. همچنین تکلیف تعادل پویا به اطلاعات حس پیکری و بینایی وابسته است و اختلال در این حس ها، موجب کاهش عملکرد بهینه در تکلیف می شود.
    کلیدواژگان: دستکاری حسی، تکلیف شناختی ثانویه، تعادل پویا
  • خدیجه ایران دوست صفحات 71-82
    هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر مصرف شیر پس از تمرینات هوازی و مقاومتی بر کاهش وزن دانشجویان دختر بود. به این منظور، اطلاعات 80 دانشجوی دختر چاق که در آنالیز ترکیب بدن بیش از 10 کیلوگرم اضافه وزن داشتند، جمع آوری شد. سپس 40 نفر به صورت تصادفی به 2 گروه (تمرین هوازی+تمرین مقاومتی+مصرف شیر) و (تمرین هوازی+تمرین مقاومتی) تقسیم شدند که 30 نفر تا انتهای تحقیق حضور داشتند. آزمودنی ها بلافاصله و یک ساعت پس از اجرای تمرین هوازی و مقاومتی شیر مصرف کردند. پروتکل تمرینی به مدت 6 هفته، 3 روز در هفته به شکل تمرینات هوازی و مقاومتی با وزنه اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t مستقل بعد از 6 هفته تمرینات مقاومتی و هوازی نشان داد که در گروه تمرین و مصرف شیر نسبت گروه تمرین بدون مصرف شیر به طور معناداری کاهش شاخص های مربوط به کاهش وزن از جمله درصد چربی بدن (04/0=p)، وزن کل چربی بدن (03/0=p)، نسبت دور کمر به لگن (03/0=p)، و همین طور افزایش وزن عضله (002/0=p) در بدن مشاهده شده است. بنابراین به نظر می رسد یک دوره تمرین مقاومتی- هوازی همراه با مصرف شیر، موجب بهبود وضعیت ترکیب بدن می شود که در نتیجه ارتقاء شاخص های سلامت جسم را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فعالیت هوازی، تمرینات مقاومتی، مصرف شیر، ترکیب بدن
  • ولی الله کاشانی، هاجر شیری، حمیده معناصری صفحات 83-98
    سرسختی ذهنی به تمرکز درونی و تعهد به منظور چیره شدن در رقابت هنگام مواجهه با مشکلات اشاره می کند و یکی از مهمترین عامل های روانشناختی برای تعیین موفقیت فرد در ورزش است. هدف از پژوهش حاضر، تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس سرسختی ذهنی بود تا بتوان سرسختی ذهنی دانشجویان ورزشکار را ارزیابی کرد. بدین منظور 227 دانشجوی ورزشکار در رشته های مختلف ورزشی به صورت تصادفی انتخاب شدند و نسخه فارسی مقیاس سرسختی ذهنی را تکمیل کردند. روش اجرا بدین شکل بود که ابتدا با استفاده از روش ترجمه باز ترجمه شد و روایی صوری و صحت ترجمه نسخه فارسی پرسشنامه تایید شد. در ادامه برای تعیین روایی سازه پرسشنامه از تحلیل عامل تاییدی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای پایایی زمانی سوالات، از همبستگی درون طبقه ای در روش آزمون- آزمون مجدد استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده برازش مطلوب مدل مقیاس سرسختی ذهنی است. شاخص های برازندگی، همسانی درونی (87/0) و پایایی زمانی (85/0) از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند. علاوه براین نتایج از ساختار تک عاملی و 11 سوالی مقیاس حمایت می کند. بنابراین نسخه فارسی مقیاس سرسختی ذهنی از روایی و پایایی قابل قبولی در بین دانشجویان ورزشکار برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری روا و پایا جهت ارزیابی سرسختی ذهنی دانشجویان ورزشکار در ایران استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سرسختی ذهنی، دانشجویان ورزشکار، روایی سازه، پایایی درونی، پایایی زمانی
  • رسول فرجی، حجت الله لطیفی، منیژه منصور صادقی صفحات 99-115
    شناخت انگیزه های ورزش و فعالیت بدنی در افراد و گروه های مختلف به برنامه ریزان کمک خواهد کرد تا تدابیرلازمبرایرفعموانع و ایجاد انگیزه، جهت انجام این گونه فعالیت ها را اتخاذ نمایند. بنابراین، هدف این پژوهش نیز مطالعه انگیزه های فعالیت بدنی در جامعه دانشگاهی ایران به منظور توسعه ورزش همگانی دانشگاه ها و ارائه الگوی مناسب بود. این پژوهش توصیفی بوده و نمونه ای متشکل از اعضای هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان دانشگاه های سراسری ایران (779=n) به پرسشنامه محقق ساخته انگیزه های فعالیت بدنی پاسخ دادند. داده های حاصل از پرسشنامه 30 گویه ای انگیزه های فعالیت بدنی دانشگاهیان، تحلیل عاملی اکتشافی شده و 29 گویه با داشتن بار عاملی مناسب در پنج عامل پیشرفت و موفقیت، فواید فیزیولوژیک، تعامل اجتماعی، علاقه به فعالیت بدنی و بهداشت و سلامتی طبقه بندی شدند. در تحلیل عاملی تاییدی داده ها، عامل پیشرفت و موفقیت بیشترین ارتباط را با انگیزه های فعالیت بدنی دانشگاهیان داشت (92/0=بارعاملی). تعامل اجتماعی نیز با داشتن کمترین بار عاملی (68/0) در رده آخر قرار گرفت. به نظر می رسد آشنایی مسئولان ورزش دانشگاه ها با عوامل انگیزشی شناسایی شده در این پژوهش و نیز به کارگیری راهکارهای ارائه شده بتواند زمینه مناسبی جهت ایجاد انگیزه فعالیت های بدنی و مشارکت ورزشی دانشگاهیان ایران را فراهم کرده و نیز موجب جهت دهی بهتر منابع مالی در این بخش شود.
    کلیدواژگان: انگیزه، جامعه دانشگاهی، فعالیت بدنی، ورزش همگانی
|
  • Mahmoud Ramazani, Reza Andam, Ali Aghaei Pages 15-40
    The purpose of this study was designing Strategic plan of Physical Education Office of Shahrood University. The research method is analytical – descriptive. The statistical sample of this research was (n=35) including, student associate principal of university, physical education staff, Physical Education professors and experienced coaches who selected by purposive sampling. For collecting the data were used of review literature and documents, interviews, questionnaire, surveys, forms for determining strategic issues and strategic meetings. The validity of SWOT questionnaire approved by several professors of sport management and experts and reliability confirmed according to Cronbach's alpha (α=0.92). For analyzing the data, descriptive statistics, Friedman test, Internal and External factor matrixes, SWOT analyzing based on intuition and brainstorming were used to strategies developing. Results this research showed Physical Education Office of Shahrood University has 8 strengths, 9 weaknesses, 7 opportunities, and 8 threats. Accordingly, subjects such as mission statements, vision statements, and long - terms objectives, core values, strategic situation, strategies and plans were determined. Also, the analysis of internal and external matrix showed this office located in defensive (WT) strategic position. Seems the most important reasons for this undesirable situation to be lack of strategic plan for University sports development in Physical Education Office of Shahrood University.
    Keywords: University of Shahrood, SWOT Analysis, Strategic position, Strategic plan
  • Susan Ashoore, Hasan Bahrololoum, Seyed Reza Hosseini Nia Pages 39-56
    The purpose of this study was to investigate the relationship of coaches’ servant leadership style with coach trust and perceived sport performance among collegiate sport teams. This research is descriptive- correlational type. The population of that consisted of all players of boy and girl collegiate sport teams (N= 300) that participated in sport region 3 college, out of which 220 athletes completed and returned the questionnaires, That analyzed as study sample. In order to data gathering used Servant Leadership Style (Hammermeister, et al., 2008), trust in coach (Zhang, 2004) and perceived team performance (Glenn, 2003) scales. To determine the content questionnaires validity was used of comments 10 professors in the field. Their reliability using Cronbach's alpha, have been reported respectively 0.94, 0.86 and 0.93. To analyze the data were used of Pearson correlation and path analysis. Findings indicated that among subscales of servant leadership, Service has direct, positive and significant effect on coach trust and perceived sport performance. Endogenous Variables’ R-Square indicated that respectively 74% and 23% of the variance of coach trust and sport performance is explained by exogenous variables. Finally, all model indexes were favorable. The results show that athletes with coaches servant leadership style, show higher levels of confidence in the coach. Also this leadership style can improve athletic performance.
    Keywords: Leadership Style, Coach trust, College sport, team performance
  • Jalal Dehghanizade, Hosein Samadi, Hasan Mohammadzade, Borhan Ghari Pages 57-70
    The aim of this study was to investigate the effect of manipulating sensory and cognitive interference on the dynamic balance task. The research sample was consisted of 60 students of Urmia University of Physical Education with the 25-19 age range. Subjects were targeted in four groups: control, impaired vision, impaired somatosensory and visual removed and performed balance task in the balance system dynamic, once without cognitive task and once with the cognitive task. For analyze the data were used Analysis of variance with repeated measures, ANOVA and Tukey test. Results showed significant main effects test type and interaction with effect of group (P≤0.01).In other words, the secondary cognitive task has significant effects on the dynamic balance. ANOVA test results showed a significant difference between groups in both types of test. Finally, the results showed that there is a paired difference between the groups, except of visual impairment with sensory impairment groups. As a result, the increased cognitive load can disturbed perform of dynamic balance task. Also the dynamic balance task is related to somatosensory and visual information and Impairment of the senses, causing a decrease in performance of optimal task.
    Keywords: Manipulating sensory, Secondary cognitive task, Dynamic balance
  • Khadijeh Irandoost Pages 71-82
    The purpose of this study was to investigate the effect of post exercise (aerobic and resistance) milk intake on weight loss in female students. 80 obese students who were more than 10 kg overweight were studied (specified by body composition analyzer). After that 40 subjects were randomly assigned in two groups including aerobic and resistance milk consumption and aerobic resistance that 30 students finished the protocols. The subjects had some milk immediately and one hour after aerobic, resistance training. Exercise protocol consisted of six weeks, three days a week. The data analysis using t-independent test suggested that exercise milk group had a significant improvement in weight loss parameters including Body Fat Percent (p=0.04), Total Body Fat (p=0.03), Waist-Hip ratio (p=0.03), and Muscle Mass (p=0.002) compared to exercise group. Conclusively, aerobic-resistance exercises followed by milk intake seem to be effective in body composition and also improve the physical health status.
    Keywords: Aerobic Training, Resistance exercise, Milk intake, Body composition
  • Vali Ollah Kashani, Hajar Shiri, Hamideh Manaseri Pages 83-98
    Mental Toughness (MT), which refers to an inner focus and commitment to rise above challenges when facing adversity, is viewed as one of the most important psychological attributes in determining success in sport. The purpose of this study was determining validity and reliability of the Persian version of Mental Toughness Scale to assess MT for use with college athletes. For this purpose, 227 collegiate athletes in different sport fields were chosen by random sampling and completed the Persian version of scale. The method of the research was as follows: first, with use of translation-back translation methods, face validity and translate accuracy of Persian version of questionnaires were questionnaire was confirmed. Confirmatory factor analysis based on structural equations modeling was used for validation of structure of questionnaire, Cronbach alpha coefficient was used for internal consistency of questionnaire, and intra-class correlation coefficient under test-retest method was used to study temporal reliability of items. The results showed that the mental toughness Scale had has acceptable fit index, internal consistency (0.87), and temporal reliability (0.85), indicating good validity and reliability of the Persian version of mental toughness scale. Also the results supported 1-factor and 11-item structure of the initial of scale .Therefore, The Persian version of the mental toughness scale can be characterized as a valid and reliable tool to evaluate the mental toughness of Iranian collegiate athletes.
    Keywords: Mental Toughness, Collegiate athletes, Factorial validity, Internal Consistency, temporal reliability
  • Rasoul Faraji, Hojjatollah Latifi, Manigeh Manour Sadeghi Pages 99-115
    Recognizing sport and physical activity motives among different groups and communities will help planners to assume necessary measures in order to remove the barriers and motivate people doing physical activities. Hence, the purpose of this survey was to investigate the physical activity motives among Iranian academic community in order to develop sport for all at the universities and present a proper model. This survey was descriptive and a sample consisting of the university academics, staff and students across Iranian national universities (n=779) answered a questionnaire developed by the researcher on physical activity motives. Collected data by the 30-items physical activity motives questionnaire analyzed using the exploratory factor analysis (EFA) and 29 items with appropriate factor loading were classified in five factors namely progress & achievement, physiological advantages, social interactions, interest to physical activity, and health & wellness. Conducting confirmatory factor analysis (CFA), progress & achievement had most relationship with physical activity motives (loading=0.92). Social interactions having least loading (0.68) stood at the last order. It seems that, familiarity of the universities’ sports officials with the motivational factors recognized in this study, could prepare the way for the utilization of the proper measures in order to motivate Iranian academic community to do physical activities and their sport participation and also cause the proper redirecting financial resources in this area.
    Keywords: Motive, Academic community, Physical Activity, sport for all