فهرست مطالب

نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1393)

نشریه نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • عزیز کلانتری*، موسی عنبری صفحات 193-233
    در این مطالعه هدف اصلی تبیین ریشه های دستاوردهای توسعه ی بعد از انقلاب به عنوان پدیده ای منحصربه فرد و خاص تحت عنوان «توسعه ی بومی مستقل»، بر پایه واقعیات خاص جامعه ایران است. بدین منظور از چارچوب تحلیلی و مفهومی جامعه شناسی وبر در تبیین دگردیسی های کیفی استفاده شده است. طبق این مدل، در ایجاد تحول هم شرایط مهم است و هم عوامل؛ هرچند آمادگی عاملان از اهمیت بیشتری در نزد وبر برخوردار است. به نظر وبر یکی از مهم ترین عوامل موثر در آمادگی عاملان در انطباق با سلوک عقلانی، نیروهای جادویی-دینی و احساس تکلیف مبتنی بر آنهاست. فرضیه ی تحقیق حاضر بر پایه این رویکرد وبری و با توجه به مختصات جامعه ایران طراحی و تدوین شد.
    در بررسی فرضیه ی تحقیق از طریق روش کیفی، با رعایت بسندگی معنایی و علی در بازسازی نوع مثالی و برقراری رابطه علی جامعه شناختی بین آنها مشخص شد که بین آموزه های فقه سیاسی امام خمینی(ره) و تجربه ی توسعه ی بومی مستقل در ایران بعد از انقلاب «شباهت ساختاری» وجود دارد. یعنی که نوآوری های فقهی امام خمینی(ره) در دوره ی معاصر توانسته است در قیاس با سنت گرایی مذهبی پیشین، «شرایط ذهنی کافی» برای تعقیب فعالیت های توسعه ای با تکیه بر توانمندی های داخلی در بین حاملان توسعه ای در حال حاضر را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: توسعه ی بومی مستقل، آموزه های فقه سیاسی شیعه، شباهت ساختاری، حاملان توسعه، دگردیسی کیفی
  • مرتضی اکبری*، فریدون رضایی صفحات 235-257
    امروزه اندیشمندان اسلامی در پی تحقق آرمان قرآنی و تکوین امت واحده اسلامی هستند، همان آرمانی که در صدر اسلام توسط پیامبر (ص) محقق گشت و در اندک زمانی از اعراب متفرق جاهلی، امتی منسجم، متمدن و قدرتمند ساخت. قدرت نوظهور فوق توانست در برابر تمدن های باشکوه آن دوران قد علم کند و تا مدت ها قدرت بلامنازع دوران خود بود و آثار بسیار عمیقی در ابعاد اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، هنری بجای گذاشت که از آن به عنوان «تمدن اسلامی» یاد می شود. شاخصه بارز تمدن اسلامی، توانمندی درون بطنی آن است که در هر زمان و مکانی قابلیت بازیابی دارد و می تواند محتوای آن را شکوفا سازد. در دوران معاصر که تمدن اسلامی دچار خمودگی و سستی شده مصلحان بزرگی در پی شکوفایی توانمندی درون بطنی آن برآمده اند. امام خمینی (ره) متفکر بزرگ اسلامی، ضمن بیان تئوری تشکیل امت واحده اسلامی، به تشریح علل و عوامل چالش ها و مشکلات فراروی مسلمانان و تمدن اسلامی پرداخته است. این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی در پی یافتن پاسخ به این پرسش هاست که امام خمینی نسبت به بازدارنده های پیش روی امت واحده اسلامی چه دیدگاهی دارد؟ و چه راهکارهایی برای رفع مشکلات تمدن اسلامی ارائه کرده اند؟ نتایج پژوهش نشان می دهد، فرقه گرایی، جهانی سازی، عدم رهبری واحد در بین مسلمانان، وجود حاکمان ظالم و فاسد، ترویج اسلام آمریکایی، وابستگی کشورهای مسلمان به بیگانگان از مهم ترین چالش های پیش روی امت اسلامی است و استکبارستیزی، وحدت و خودباوری مسلمانان و استمرار بیداری اسلامی راهکارهای امام خمینی (ره) برای رفع چالش ها و مشکلات جهان اسلام هستند.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، امت واحده، بازدارنده ها، اسلام، چالش ها
  • حسن خیری* صفحات 259-285
    در این مقال نخست مبنای نظری حکمت صدرایی به عنوان ملاک ارزیابی تشریح شده و آنگاه منظومه فکری بوردیو مطرح و به نقد دیدگاه او مبادرت می شود. در مبنای نظری بحث اصالت وجودی فرد و جامعه ، حرکت جوهری ، مقیقت انسان، منابع شناخت، فطرت گرایی و تکامل گرایی از نظر ملاصدرا بیان شده است. و در رویکرد انتقادی بوردیو، تلاش برای از میان برداشتن ضدیت کاذب میان عینیت گرایی و ذهنیت گرایی، بررسی طبیعت ثانوی و تجارب جامعه شناسان درون عرصه ها به عنوان جهانی علمی و آکادمیک ، عاملان اجتماعی را شناسایی دانستن که از دلایل پیروی می کنند و نه محکومان نیروهای مکانیکی و انتخاب گران خود آگاه و اعتقاد به اینکه طبیعت ثانویه در درون فضا ها و عرصه ها شکل می گیرد و عرصه ها ساختارهایی هستند که استراتژی ها و مبارزه ها درآن رخ می دهد؛ از جمله مباحثی است که پیگیری شده است.
    ناتوانی در تلفیق عاملیت- ساخت و برداشت ناتمام از جامعه سنتی و مدرن و منطق رفتار در این جوامع، ارائه راهی برای برون رفت از جبر گرایی و تعینات اجتماعی از جمله مواردی است که در نقد بوردیو مورد توجه قرار گرفته و در پایان تلاش شده است با ارائه نظریه هویت فضا، غلبه احساسات؛ غلبه تعلقات اجتماعی و گزینش عقلانی و ارائه مدل حرکت فرد و جامعه گزارش دقیقتری از فرآیند تحولات جامعه انسانی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: حکمت صدرایی، نظریه کنش بوردیو، طبیعت ثانوی، عرصه ها، عاملیت، ساختار، عاملان اجتماعی، تعلقات اجتماعی، اعتبارایات
  • حسین داد بیانی*، حمید پارسانیا صفحات 287-312
    بحث متدولوژی و استراتژی های پژوهش در علوم اجتماعی از اهمیت و ارزشی ویژه ای برخوردار است، اما از آنجا که در ادبیات علمی گذشته گان توجه اندکی به منطق و روش برای خلق معرفت می شد، پرداختن پیشینیان نظیر فارابی و ابن خلدون به مقوله متدولوژی و تکنیک های پژوهشی و استانداردهای علمی به سبک و سیاق امروزی آنهم به صورت آگاهانه، فعالیت ارزشمندتری به حساب می آید. به خصوص تامل و دقت های ژرفی که فارابی نسبت به بحث متدولوژی از خود نشان داده است به گونه ای که می توان او را پیش گام در طرح مباحث روش شناسی دانست.
    این نوشتار در پی آن است تا با تعمق در آثار فارابی، یعنی «احصاء العلوم»، «علم مدنی» و« آراءاهل مدینه فاضله» و برخی دیگر آثار او که به بحث متدولوژی پرداخته، قواعد و اصول روش شناختی که مولف از آن بهره برده است را استخراج، طبقه بندی و تشریح نماید و تلاش دارد تا شیوه هایی که فارابی در مقام گرد آوری و تحلیل داده ها و نقد ارزیابی آرای دیگران به کار گرفته است توضیح دهد.
    قبل از آن، به مفروضاتی در مورد ماهیت واقعیت اجتماعی که از آن به مفروضات «هستی شناختی» یاد می شود و نیز مجموعه ی مرتبطی از مفروضات در مورد شیوه ای که معرفت نسبت به این واقعیت را می توان بدست آورد یعنی مفروضات «معرفت شناختی» و نیز مفروضات «انسان شناختی» که نقش مقدمی در بحث روش ها دارد، به اجمال پرداخته است.
    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، فارابی، علوم فرهنگی، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شهودی و وحیانی
  • الهه فرجی*، یارمحمد قاسمی صفحات 313-335
    سرمایه اجتماعی از مفاهیم نو، مهم و قابل توجه در عرصه علوم اجتماعی است و در چند دهه اخیر تا آن جا اهمیت یافته که به آن ثروت نامرئی هم اطلاق می شود، در این مقاله در صدد بررسی مقایسه ای این مفهوم با مفهوم عصبیت است که توسط ابن خلدون مطرح شدهاست. ابنخلدون برای تحلیل بنای نظام سیاسی، بی نظمی سیاسی و اجتماعی عصر خود از این کلید واژه استفاده کرده و آن را یک عامل وحدتبخش و متحدکننده می داند. در واقع هدف اصلی این است که در نهایت به پاسخ این سوال برسیم که آیا می توان عصبیت ابنخلدون را با توجه به نظریات سرمایه اجتماعی روزآمد کرد؟ چارچوب نظری مقاله حاضر مبتنی بر نظریه گیدنز و مکمل آن آراء پاتنام است. مجموعه بحث های ارایه شده بدین نتیجه رهنمون گردیده که علاوه بر این که دو مفهوم دارای اشتراکاتی هستند، از برخی جهات با هم تفاوت هایی دارند که آن ها را از هم جدا می کند. از این تفاوت ها می توان چنین استنباط کرد که کاملا نمی توان عصبیت را روزآمد کرد. در واقع آن بخشی از عصبیت که پیوندی تنگانگ با اجتماع قبیله ای دارد را نمی توان روزآمد کرد. ولی مصداق هایی از عصبیت که از مختصات اجتماع قبیله ای نیست را می توان روزآمد کرد مانند دین که در اغلب جوامع بشری، به ویژه جامعه ما هم چنان عامل عمده همبستگی است، هم پیمانی نیز که امروزه در قالب منظقه ای و جهانی شکل می گیرد، از جمله مواردی هستند که به امکان روزآمد ساختن نظریه عصبیت ابن خلدون با جامعه جدید کمک می کنند.
    کلیدواژگان: عصبیت، قدرت، سرمایهاجتماعی، مقایسه، انسجام، دولت
  • حسن محمدمیرزایی*، ابوالفضل ذوالفقاری صفحات 337-357
    این مقاله به دنبال بررسی و تبیین برخی از «انحرافات موجود در عزاداری های مذهبی شهرستان بیجار» می باشد. لذا محققین در این پژوهش با اتخاذ رویکردی کیفی و با بهره گیری از تکنیک های «مشاهده ساخت نایافته» و «مصاحبه نیمه سازمان یافته» و با رویکردی ترکیبی، به توصیف، تبیین و تا حدی هم تفسیر موضوع مورد بررسی پرداخته اند. جامعه آماری مورد نظر در تکنیک مشاهده میدانی، کلیه دسته های عزاداری و سینه زنی این شهرستان در شب هفتم محرم الحرام سال 1433ق (16آذر1390) بوده است که به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفته اند، در تکنیک مصاحبه نیز جامعه کلیه مسئولین، اساتید و فعالین علمی، فرهنگی و مذهبی مرد شهرستان بیجار جزو جامعه آماری بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تعمدی مورد مصاحبه قرار گرفته اند. با توجه به بررسی های انجام گرفته از طریق یک روش ترکیبی، یعنی؛ مشاهده مستقیم و مصاحبه کتبی، نتیجه این تحقیق حاکی از آن است که تحریفاتی به مرور زمان در عزاداری های شهرستان بیجار وارد گردیده است.
    کلیدواژگان: عاشوراء، تشیع، عزاداری، هیئات مذهبی، تحریف، شهرستان بیجار
  • نازیلا اخلاقی*، مهدی حسین زاده یزدی صفحات 359-381
    تفکیک معانی علم و دین و تعیین نسبت دقیق این دو حوزه، شرط لازم برای تنقیح معنا و ماهیت علم دینی از منظر استاد مصباح است. بیان جایگاه علم در منظومه علم دینی و فهم صحیح از تاثیرات دین و مبانی ارزش شناختی بر علم، افق هایی نوین در زمینه ارائه نظریات علمی و اعتبارسنجی نظرات مذکور پیش روی محققین می گشاید. تدقیق معنای علم و توجه به ساحت های مختلف علم، حیطه انتظارات و توانمندی های موجود در شکل گیری نظریات علمی را سامان بخشیده و به قضاوت صحیح از علم می انجامد. با استناد بر آراء استاد مصباح، آنچه بر شکل گیری نظریات علمی اثرگذار بوده و در این مقاله با عنوان دین و مبانی ارزش شناختی معرفی شده است، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده، تعیین محدوده اثرگذاری هر یک شایان توجه است. به همین سبب در این مقاله به بیان تقریرهای موجود از این بحث و ذکر اشکالات موجود پرداخته شده است. استاد مصباح در بخش توصیفی علوم انسانی همانند بخش توصیه ای، قائل به اثرگذاری دین و مبانی ارزش شناختی است.
    کلیدواژگان: مصباح یزدی، علم، دین، ارزش، علم دینی، توصیف، توصیه
|
  • Aziz Kalantari *, Moses Anbari Pages 193-233
    In this study the main goal is explain the achievements of development after the revolution as a unique and special phenomenon as “various local development” based on the specific realities of Iranian society. For this purpose have been used of analytical and concept framework Weber’s sociology in explaining the qualitative transformation. According to this model, in creating evolution is important both condition and factors; although it is more important preparation agents unto Weber. For Weber one of the most important factors in preparing agents in conformity with rational behavior is magical-religious force and a sense of duty based on them. The hypothesis of the present study was designed based on this approach Weber and given to the peculiarities of Iran.
    By studying research hypothesis through qualitative methods with respect to the adequacy of meaning and casual in the reconstruction of examples and establishing sociology causal relationship between them turned out between the doctrines of political jurisprudence of Imam Khomeini (RA) and experience of independent indigenous development in post-revolutionary Iran there are structural similarities. Namely at jurisprudence innovations Imam Khomeini in the contemporary periods has been able to provide adequate mental condition to pursue development activities relying on internal skills among development carriers current now in comparison to former religious traditionalism
    Keywords: Independent native development, the teachings of Shiite political jurisprudence, structural similarity, development carriers, qualitative transformation
  • Morteza Akbari *, Fereydoon Rezaei Pages 235-257
    Today, Islamic scholars sought the cause of development of the Quran and Islamic Ummah are single, as the cause of Islam by the Prophet (pbuh) was achieved in a short time to disperse the pre-Islamic Arabs, cohesive nation, civilized and powerful build. These emerging power could stand up against TmdnHay its glorious times and has for along time period was the undisputed power and profound works in all areas of society, ie economic, cultural, political, artistic rather than let it characterized as " Islamic civilization "is mentioned. Distinctive features of Islamic civilization, in every time and place that the internal dynamics of ventricular recovery capabilities and content can make it flourish. In modern times, Islamic civilization was a great reformer-long weakness in the abdominal strength that BramdhAnd prosperity. Imam Khomeini great Islamic thinkers, while mentioning the establishment of Islamic Ummah Islamic theory, to explain the causes of the challenges and problems of Muslims and Islamic civilization is. This article descriptive - analytical method tries to find answers to these questions facing the Islamic Ummah Islamic Imam Khomeini inhibited than what view? And Islamic civilizations have provided solutions to problems? The results show that, sectarianism, globalization, lack of unified leadership among Muslims, there is unjust and corrupt leaders, promoting American Islam, Muslim countries foreign dependence of the most important challenges facing the Islamic Ummah and arrogance, and self-Muslim unity and continuity of the Islamic Awakening guidelines of Imam Khomeini (RA) to meet the challenges and problems of the Muslim world.
    Keywords: Imam Khomeini, Islamic Ummah, Inhibitors, Islam, Challenges
  • Hasan Kheyri * Pages 259-285
    At first, this article explained the theoretical foundations of Sadraee wisdom as a criterion for evaluation, then; it discussed the Bourdieu’s intellectual system and then is criticized his approach. In discussing the theoretical foundations of authenticity of individual and society, substantial motion, human truth, knowledge, integration and development-oriented nature based on Sadra’s point of view are expressed. However, some of the issues that are addressed in Bourdieu’s critical approach are: trying to eliminate the false opposition between objectivism and subjectivism; the study of Second Nature and sociologists’ experience in different fields of study as a scientific and academic world; Social actors are known as those who follow reasoning, not those who are condemn to mechanical forces and self-aware selectors and believed that Second Nature is shaped within the space and fields; and fields are structures where strategies and fights are occurred within them. According to Bourdieu, the modernization is the process of differentiation and legal, political, intellectual, artistic, and etc self-independence (the narrow domain) from more areas of public power (wider domain)Some of the subjects that are considered in Bourdieu's critique include the inability to integrate agency-structure, incomplete understanding of traditional and modern society and logic of behavior in these communities, and offering a way to obviate determinism and social properties. Finally, it has been tried to present a more accurate report of the process of human society development by providing identity-environment theory, overcoming emotions, overcoming social belonging, rational selection, and presenting movement of individual and society model.
    Keywords: : Sadraee wisdom, Bourdieu's Theory of Action, Second Nature, agency, structure, social actors, social interests, considerations
  • Hosseindad Bayani *, Hamid Parsaniya Pages 287-312
    The methodology and strategies of research in social sciences are of great importance and momentum. Although very little attention has been paid, in the early scientific literature, to logic and methodology about generating knowledge, certain early Muslim scholars such as Farabi and Ibn-e Khaldun have made valuable conscious efforts in methodology, research techniques and scientific standards that are characteristic of contemporary style. Especially Farabi's profound reflections and accurate observations of methodology have made him a pioneer of methodological issues.
    Delving into Farabi's works such as Kitab Ihsa' al-'Ulum, 'Ilm-e Madani , Al-Madina al-Fadila and some other works that deal with methodology, this study seeks to extract, classify and explain the rules and principles of methodology developed and used by the author. Thus attempts have been made to elaborate on the methods used by Farabi to collect and analyze data and critically assess other's viewpoints.
    Before that, this study discusses assumptions about the nature of social reality, called ontological assumptions, and also a number of assumptions relating to the method through which knowledge can be obtained about this reality i.e. epistemological and anthropological assumptions that precede methodology.
    Keywords: method, methodology, Farabi, cultural sciences, ontology, epistemology, intuitive, revelatory method
  • Elahe Faraji *, Yarmohammad Ghasemi Pages 313-335
    Since social capital is one of the ground of social science, and in recent decades it get much importance that it was called invisible wealth, this article has paid attention to the comparative study of this concept with the Asabiyah of Ibn Khaldun who used this key word to analyze the social and political disorders of this time and he knows it a consolidating and uniting factor. In fact, the main goal of this study is to answer this question that whether we can update the Asabiyah of Ibn Khaldun according to the theories of social capital?
    Theoretical framework of this study is based on the theory of Gidenz and, its supplementary, ideas of Putnam. The set of presented arguments were resulted in this that although these two concepts have some in common, they have some differences which distinguishes them from each other in some respects. Thus, it can be inferred of differences of these two concepts that Asabiyah couldn’t be updated completely (however religion is still the main factor of solidarity in most societies specially our society, confederacy which also nowadays is formed regionally and universally, are some items which help to the possibility of updating the Ibn Khaldun theory of Asabiyah with new society) .On the other hand, Ibn Khaldun lived in a time and place with which Asabiyah was blended while in present modern societies race and lineage have been replaced by law and competence. In this way, the possibility of updating is cancelled in this case.
    Keywords: Asabiyah, power, Social capital, comparison, solidarity, government
  • Hasan Mohamadmirzaei *, A. Zolfaghari Pages 337-357
    This articleseeks toinvestigate andexplainsome of the"excessesof thereligiousmourningBijarcity" is. The researchers in this study approach using qualitative techniques "Seeing the building undetected" and "semi-structured interview" with the combined approach, to describe, explain and interpret to some extent have investigated the matter. The population ofthepracticesobservedin thefield, allcategories ofMoharrammourning, and chest ofa womanin the cityon the night ofthe seventhyearAH1433(7 Dec 2011)hasbeenstudiedas awholenumber,Inallcommunitiesinterviewingofficials, activists,professors andscientific, culturaland religiousmanamong thepopulation ofthe city Bijarwhodeliberatelyusing thesamplingwereinterviewed.According to a surveycarried outthrough acombinationofmeans, direct observationand interviewswritten, the results of the study indicatethat thedistortionover timehas beenenteredin the mourningof thecityof Bijar.
    Keywords: Ashura, the Shia, mourning, religious delegation, distorted, the city of Bijar
  • Nazila Akghlaghi *, Mahdi Hoseinzadeh Yazdi Pages 359-381
    The discrimination between the meanings of science and religion, and the determination of the precise relationship between these two domains are the prerequisites of rectifying the meaning and the essence of religious science in the eyes of theologist Mesbah. Expressing the status of the science in the system of scientific religion, and the right contemplating of the impacts of religion, and the fundamentals of oxiology of science will open new horizons in yielding scientific theories, the validation of the mentioned ideas twoard the researchers. Precisely explaining the meaning of science and concerning the different realms of science have settled the scope of current expectations and capabilities in forming the scientific ideas, therefore leading to a correct judgment about the science.
    According to the ideas of theologist Mesbah, what has affected the formation of scientific theories, which is mentioned here as religion and fundamentals of oxiology, is greatly significant. Furthermore, determining the impacting scope of each one is worth paying attention.
    Consequently, available statements about this subject and the existing flaws are discussed within this essay. Theologist Mesbah has placed value on the affection of religions and fundamentals of oxiology in the description part of human science, as in the advisory part.
    Keywords: Mesbah Yazdi, Science, Religion, Value, Religious Science, Description, Advise