فهرست مطالب

نشریه مدیریت و توسعه ورزش
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاشم کوزه چیان، بهمن عسگری *، علی ضیایی، موسی علیزاده، ناهید پیرجمادی صفحات 1-17
    هدف
    هدف از این مطالعه شناسایی و رتبه بندی عوامل نوسان عملکرد کشتی ایران در بازی های المپیک است.
    روش شناسی: با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در دسترس 110 نفر از جمله مدیران فدراسیون کشتی و هیات های استانی (25 نفر)، دانشگاهیان صاحب نظر (15 نفر)، مربیان درجه یک کشور (30 نفر) و کشتی گیران نخبه در سطح ملی (40 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش یک پرسشنامه محقق ساخته با 42 گویه و شش مولفه بود که روایی محتوایی و سازه آن مورد تایید قرار گرفت. همچنین، پایایی آن با آلفای کرونباخ 92/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی (آزمون فریدمن و تحلیل عاملی اکتشافی) استفاده شد. همه محاسبات با نرم افزار SPSS18 در سطح معنی داری 05/0P≤ انجام گرفته است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که حیطه مدیریت و برنامه ریزی به عنوان مهم ترین حیطه در نوسان نتایج کشتی ایران در بازی های المپیک نقش دارد و مولفه های مسائل علمی و آموزشی، روابط عمومی و رسانه، کشف و پرورش استعداد، شایستگی مدیریت و رویدادهای ورزشی در اولویت های بعدی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    در نهایت پیشنهاد می شود که مسئولان با در نظر گرفتن این عوامل و درجه اهمیت هر یک از آن ها، تلاش خود را برای برطرف کردن این موانع به کار گیرند تا شاهد توسعه پایدار و عدم نوسان کشتی ایران در عرصه های بین المللی از جمله المپیک باشیم.
    کلیدواژگان: کشتی ایران، بازی های المپیک، توسعه پایدار ورزش کشتی، مدیریت ورزش کشتی
  • مهر علی همتی نژاد، بهمن شهریاری سجهرودی*، اسماعیل ملک اخلاق صفحات 19-33
    هدف
    شناسایی و اولویت بندی منابع موجود اولین گام در توسعه و مدیریت مقاصد گردشگری ورزشی است. هدف این تحقیق اولویت بندی جاذبه های گردشگری ورزشی در توسعه ی توریسم ورزشی استان های شمالی ایران بود.
    روش شناسی: بدین منظور 112 آزمودنی (20 متخصص مدیریت ورزشی، 92 نفر از رئیسان، معاونان و کارشناسان دانشگاه ها، ادارات کل تربیت بدنی، میراث فرهنگی و شهرداری سه استان مازندران، گیلان، گلستان به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب و به پرسشنامه محقق ساخته پاسخ دادند. روایی صوری و محتوایی این پرسشنامه مورد تایید متخصصان قرار گرفت و در یک مطالعه راهنما ضریب آلفای کرونباخ برابر با 88/0 برای پایایی آن محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کروسکال والیس، یومن ویتنی، تحلیل واریانس و توکی در سطح معنی داری 05/0 α=استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، جاذبه های مربوط به برگزاری مسابقات، ورزش های آبی ، تپه نوردی و طبیعت گردی،کوهنوردی و غارنوردی، گردش در جنگل، آب گرم و طبیعت درمانی، شکار و صید و ورزش های زمستانی به ترتیب از بالاترین اهمیت در توسعه ی گردشگری ورزشی استان های مورد مطالعه برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    با عنایت به یافته های تحقیق ،مسئولان سازمان های مربوطه باید اهمیت بیشتری به برگزاری مسابقات برای جذب بیشتر گردشگران ورزشی بدهند و مدیران بخش ورزشی با همکاری سایر بخش های مربوطه سرمایه گذاری بیشتری برای جاذبه هایی از قبیل ورزش های ساحلی و طبیعت گردی انجام دهند.
    کلیدواژگان: گردشگر، گردشگری ورزشی، جاذبه ورزشی
  • سیده عذرا میرکاظمی، محمدحسن قلیزاده، سحر سهیلی پیشکناری* صفحات 35-48
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، رتبه بندی باشگاه های بدن سازی شهر رشت از نظر ایمنی با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره می باشد.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقایسه ای و جمع آوری اطلاعات با استفاده از چک لیست محقق ساخته شامل 123 معیار ایمنی به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری کلیه ی باشگاه های بدن سازی شهر رشت بود که به دلیل محدودیت جامعه حجم نمونه با جامعه برابر در نظر گرفته شد و در نهایت اطلاعات چهل و چهار باشگاه که به طور کامل در دسترس محقق قرار گرفته بود مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های آنتروپی شانون و تاپسیس به وسیله نرم افزار EXCEL انجام شد.
    یافته ها
    در معیار ایمنی باشگاه 5A با مقدار 86/0Ci= در رتبه اول و باشگاه 27A با مقدار 06/0 Ci= در رتبه آخر قرار دارد.
    نتیجه گیری
    با رتبه بندی اماکن ورزشی به عنوان یک محصول ورزشی با استفاده از روش های تصمیم گیری چندمعیاره، این امکان برای مشتریان و استفاده کنندگان این محصول فراهم می شود که با توجه به امتیاز به دست آمده توسط این مدل بهترین تصمیم را در انتخاب محصول مورد نظر خود بگیرند و همچنین این امکان برای ارائه کنندگان این محصول فراهم می شود که بتوانند با رتبه ای که محصولشان به دست می آورند، جهت بهبود یا تثبیت موقعیت محصول خود اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: ایمنی، باشگاه بدن سازی، آنتروپی شانون، تاپسیس
  • سید عماد حسینی*، سید محمدحسین رضوی، مسعود یمینی فیروز، سید مالک اشتر هاشمی کوچکسرایی صفحات 49-63
    هدف
    امروزه لیگ های معتبر جهانی سعی می کنند استانداردهای خود را ارتقا ببخشند تا راه رو به رشد خود را به سمت حرفه ای شدن برای سال های آینده حفظ کنند. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت لیگ برتر فوتبال ایران بر اساس معیارهای حرفه ای AFC می باشد.
    روش شناسی: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. از نظر هدف، کاربردی و به شکل میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را تمام مدیران فدراسیون فوتبال، سازمان لیگ، مدیران باشگاه ها، سرمربیان، مربیان و سرپرستان حاضر در لیگ برتر و استادان مطلع فوتبال ایران تشکیل دادند(102 نفر) که با توجه به محدود بودن جامعه آماری از نمونه گیری تمام شمار استفاده شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته مرتبط با موضوع تحقیق استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون کالموگراف اسمیرنوف و آزمون بایونومیال در سطح معناداری(05/0α=) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در وضعیت مطلوب، ورزشگاه (0329/4) و در وضعیت موجود، سازمان لیگ(8511/2)، دارای بالاترین میانگین نسبت به دیگر متغیرها بودند. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که پنج مولفه ی مورد مطالعه در وضعیت موجود کمتر از وضعیت متوسط و میانگین(عدد 3) قرار داشته و نسبت به معیار AFC در حد مطلوبی قرار نداشته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش در پنج معیار مورد مطالعه، مطابقت آن را با معیار AFC رد کرد بنابراین پیشنهاد می گردد مسئولین با تلاش های روز افزون و مدیریت صحیح گامی اساسی در پیشبرد و رساندن اهداف فوتبال ایران با معیارهای بین المللی بردارند.
    کلیدواژگان: فوتبال، ایران، AFC، لیگ برتر، معیارهای حرفه ای
  • حسین پورسلطانی زرندی، بهشته اقبالی، حسین زارعیان* صفحات 65-84
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و تدوین نظام نامه ی اخلاقی اعضاء هیات علمی تربیت بدنی و علوم ورزشی ایران از دیدگاه دانشجویان بود.
    روش شناسی: جامعه آماری تحقیق را دانشجویان رشته تربیت بدنی سراسر ایران به تعداد 15 هزار نفر تشکیل داده اند. به منظور استفاده از نظر همه ی اقشار دانشجویی کشور، تصمیم گرفته شد تا تعداد نمونه بیشترین حد ممکن در نظر گرفته شود و محققان (1018=n) پرسشنامه را بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری نمودند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته 41 سوالی بود که دارای مقیاس پنج ارزشی لیکرتی بود. به منظور توصیف آماری داده ها از شاخص های توصیفی همچون میانگین و انحراف استاندارد استفاده شد. برای تعیین عامل ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی، برای تایید مدل ارتباط سوالات با عامل ها و عامل ها با مفهوم نظام نامه اخلاقی از تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل وضعیت سوالات از آزمون t تک نمونه ای و در نهایت برای اولویت بندی سوالات و عامل ها از آزمون فریدمن استفاده گردید.
    یافته ها
    با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی 32 سوال از طریق مولفه های اصلی همراه با چرخش واریماکس مورد تایید قرار گرفت. این سوالات در 6 عامل فعالیت های گروهی 131/13، صداقت گفتاری و رفتاری 793/12، وظیفه شناسی 577/11، رفتار حرفه ای 576/9، تعهد علمی- پژوهشی 779/8 و مسئولیت مالی 699/7 قرار گرفتند که توان پیشگویی سوالات بر اساس مجموع واریانس ها، برابر با 555/63 درصد می باشد. پایایی عامل های پرسشنامه بین 73/0 تا 88/0 و پایایی کل پرسشنامه 84/0به دست آمد. در خصوص رابطه سوالات با عامل ها، تمامی سوالات دارای رابطه معناداری (96/1±T value) با عامل خود داشتند. در خصوص آزمون خوبی (نیکویی) برازش، نسبت2x به df برابر 84/3 و ریشه میانگین مجذور خطای تقریبی RMSEA برابر با 053/0 به دست آمد. همچنین تمامی عامل ها با مفهوم نظام نامه اخلاقی رابطه معناداری (96/1±T value) داشتند.
    نتیجه گیری
    تدوین ایننظام نامه اخلاقی که برخاسته از آموزه های دینی و فرهنگ ملی است می تواند راهگشای جامعه علمی ورزش ایران باشد.
    کلیدواژگان: نظام نامه اخلاقی، اعضای هیات علمی، تربیت بدنی و علوم ورزشی
  • مریم موسیوند*، محمد امرایی، محمد سیاوشی صفحات 85-101
    هدف
    هدف این تحقیق، ارزیابی سطح «سیستم مدیریت دانش» و رابطه آن با «کیفیت زندگی شغلی» کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود.
    روش شناسی: تعداد 245 نفر از کارکنان رسمی و پیمانی وزارت ورزش به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه مدیریت دانش سالیس و جونز و کیفیت زندگی شغلی والتون استفاده شد. با استفاده از روش آلفای کرونباخ، اعتبار پرسشنامه مدیریت دانش(88/0) و کیفیت زندگی شغلی(91/0) محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و ANOVA صورت گرفت.
    یافته ها
    سطح «مدیریت دانش» و «کیفیت زندگی شغلی» در وزارت ورزش به ترتیب «ضعیف رو به متوسط» و «متوسط» ارزیابی شد. نتایج تحقیق همچنین حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی دار(766/0) بین سیستم مدیریت دانش و کیفیت زندگی شغلی در وزارت ورزش بود (001/0=p). متغیرهای «بکارگیری دانش»، «مدیریت دانش»، «تولید دانش» و «ذخیره سازی و ساماندهی دانش» به ترتیب بالاترین تاثیر رگرسیونی را روی متغیر کیفیت زندگی شغلی داشته اند، بیانگر این که ابعاد سیستم مدیریت دانش، پیش بینی کننده های معنی داری برای کیفیت زندگی شغلی هستند (01/0>p).
    نتیجه گیری
    ارتقای سطح دانش کارکنان وزارت ورزش، می تواند ضمن بهره مند ساختن آنها از دانش روز و لذا ارتقای عملکرد شغلی شان، زمینه بهبود بیش از پیش کیفیت زندگی شغلی آنها را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت دانش، کیفیت زندگی شغلی، رابطه رگرسیونی، وزارت ورزش و جوانان
  • حامد رشیدزاده، فهیمه لطفی نژاد، علی حجتی *، حسین وحیدی صفحات 103-118
    مقدمه
    همواره رابطه متقابلی بین تیم های ورزشی و حامیان مالی وجود داشته است. تیم ها برای بالا بردن سرمایه خود و حامیان با استفاده از تبلیغات، پوشش رسانه ای و امتیازات دیگر، این تقابل را ادامه می دهند. البته مهم ترین سوال این است که حامیان مالی با توجه به چه عوامل و شرایطی تیم مورد نظر را انتخاب کنند.
    روش شناسی: با استفاده از نظرات 26 آزمودنی خبره در حوزه حمایت مالی ، تحلیل سلسله مراتبی شخصی مقایسات زوجی انجام و وزن هر یک مشخص شد. از این رو، 14 معیار در سه دسته شرایط تیمی، کشوری و اقتصادی شناسایی و پیشنهاد شدند. در نهایت از میانگین این داده ها برای ترسیم مدل استفاده گردید.
    یافته ها
    تحلیل یافته ها نشان داد شرایط تیمی بیشترین تعداد عوامل را به خود اختصاص داد که با توجه به قانون تبادل قابل قبول است. همچنین، وزن معیار های اقتصادی نیز نسبتا مهم ارزیابی شد که با توجه به شرایط کنونی کشور منطقی است. در نهایت، زیر معیار های ارزیابی شده بر حسب وزن نهایشان رده بندی و توضیح داده شدند. از دیگر دست آورد های این مطالعه ضریب ناسازگاری کمتر آن نسبت به مطالعات پیشین است که نشان می دهد مقایسات انجام شده در این مطالعه نسبت به سایرین از دقت بالاتری برخوردار است. با توجه به نتایج تحقیق حاضر عواملی همچون تناسب حمایت مالی(144/0)، میزان تعهدات مالی حامیان نسبت به تیمها (141/0) و عملکرد تیم در زمین (126/0) به عنوان سه عامل اول در تصمیم گیری و انتخاب حامیان مالی در کشورمان شناسایی شدند. که این موضوع می تواند به عنوان عاملی اثر گذار در جذب و انتخاب حامیان مالی معرفی شود.
    کلیدواژگان: حامیان مالی، ریسک بازار، تناسب حمایت مالی، پوشش رسانه ای
  • مریم رهبر *، ژاله معماری، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 119-146
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل و مدل سازی روابط میان ادراک تا توجه انحصاری مشتریان وفادار مجموعه ورزشی انقلاب تهران بود.
    روش شناسی: پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. نمونه ها شامل 354 تن از مشتریان مجموعه های ورزشی انقلاب تهران در سال 91 بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای با 55 سوال بود. پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ معادل 95/0 به دست آمد (01/0 P<). برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای LISREL برای تعیین معادلات ساختاری وspss برای آزمون های ANOVA و همبستگی، در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
    یافته ها
    در مدل پیشنهادی، کیفیت خدمات، عدالت ادراک شده و ریسک ادراک شده با ضرایب تاثیر (31/0)، (0068/0) و (0068/0) به طور مستقیم بر وفاداری تاثیر می گذارند. همچنین کیفیت خدمات به طور غیرمستقیم و به ترتیب با ضرایب تاثیر (70/0) بر رضایت و (52/0) بر ارزش تاثیر می گذارد. رضایت با ضریب تاثیر (44/0) بر وفاداری، ارزش با ضرایب تاثیر (39/0) بر اعتماد و (028/0) بر وفاداری، و اعتماد با ضریب تاثیر (11/0) بر وفاداری اثر می گذارند. همچنین عدالت ادراک شده به طور غیرمستقیم با ضرایب تاثیر (52/0) بر اعتماد و (17/0) بر رضایت و (24/0) بر ارزش اثر دارد. رضایت و اعتماد به ترتیب با ضرایب تاثیر (25/0) و (13/0) بر فاکتورهای موقعیتی نقش دارند. فاکتورهای موقعیتی با ضریب تاثیر (057/0) بر وفاداری اثرگذار است. ریسک ادراک شده رابطه معناداری با وفاداری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    کیفیت خدمات و عدالت ادراک شده نقش پررنگی در شکل گیری وفاداری و بهره مندی سازمان از نتایج آن دارد؛ لیکن توجه کافی بر ارزش به عنوان یک عامل میانجی از موارد پیشنهادی مدل بود.
    کلیدواژگان: وفاداری، توجه انحصاری، ادراکات، خدمات ورزشی
  • مهرداد محرم زاده *، امید محمدی ثالث صفحات 147-160
    هدف
    هدف اصلی پژوهش، تعیین رتبه سطوح تکنولوژیک دانشکده تربیت بدنی دانشگاه ارومیه و مقایسه آن با سایر دانشکده های تربیت بدنی دانشگاه های کشور است.
    روش شناسی: روش این پژوهش از نوع پیمایشی توصیفی است. از روش مشاهده و اطلس تکنولوژی برای تعیین رتبه سطوح تکنولوژیکی و از ابزار پرسشنامه و از نوع پنج گزینه لیکرت جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه ارومیه می باشد. روش نمونه گیری نیز به صورت سرشماری است. در این پژوهش تعداد183 نفر از دانشجویان مقطع دکتری و کارشناسی ارشد دانشکده تربیت بدنی دانشگاه به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدل اطلس تکنولوژی و آزمون تی یک نمونه ای استفاده کرده ایم.
    یافته ها
    یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که رتبه سطوح تکنولوژیکی و ضریب کمک تکنولوژی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه ارومیه در مقایسه با سایر دانشکده های تربیت بدنی کشور پایین تر از حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت بالای اجزای سطوح تکنولوژی (فن افزار، انسان افزار، اطلاعات افزار، سازمان افزار) به عنوان مهمترین شاخص های تکنولوژی در دانشکده تربیت بدنی ارومیه باید در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اجزای تکنولوژی، فن افزار، انسان افزار، اطلاعات افزار، سازمان افزار
  • سید مسلم علوی*، مهدی نجفی سیاهرودی صفحات 161-179
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثر آمیخته بازاریابی بر رضایتمندی و تاب آوری قیمتی مشتریان مجموعه ورزشی است.
    روش شناسی: تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیقی توصیفی/ پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه مشتریان زن «مجموعه ورزشی حجاب» در شیراز می باشد که از این تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته بررسی شدند. روایی پرسشنامه به روش محتوایی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ (79 درصد) و روش دو نیم کردن (77 درصد) به تایید رسید.
    یافته ها
    بر اساس روش معادلات ساختاریافته مشخص گردید، رضایتمندی مشتریان رابطه میان آمیخته بازاریابی خدمات ورزشی و تاب آوری قیمتی را میانجی گری می کند. بر اساس آزمون فریدمن مکان مجموعه ورزشی بالاترین و ترفیعات مجموعه ورزشی پایین ترین اثر را در رضایتمندی مشتریان داشته است. از طرفی آزمون کروسکال والیس نشان داد که اهمیت عناصر آمیخته بازاریابی خدمات در گروه های مختلف مشتریان متفاوت است.
    نتیجه گیری
    در شرایط شدیدا تورمی امروز کشور که بسیاری از مجموعه های ورزشی برای بقا نیاز به داشتن مشتریانی با تاب آوری قیمتی بالا را احساس می کنند، می بایست آمیخته بازاریابی خود را به طرز هوشمندانه ای تغییر داده و سعی کنند عواملی که بر رضایتمندی مشتریانشان بیشترین تاثیر دارد را بیشتر مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: بازاریابی ورزشی زنان، مجموعه ورزشی، آمیخته بازاریابی ورزشی، تاب آوری قیمتی
|
  • Hashem Koozechian, Bahman Asgari *, Ali Ziaei, Mosa Alizadeh, Nahid Pirjamadi Pages 1-17
    Objective
    The purpose of this study is to identify and prioritize fluctuation factors of Iran wrestling team performance at Olympic Games from the perspective of experts.
    Methodology
    The research sample was selected using purposive and availability sampling and that consisted of 110 people including managers of wrestling federation and provincial delegations (25 people), Academic experts (15 people), Coaches of grade І (30 people), and elite wrestlers at the national level (40 people). The instrument was a researcher-made questionnaire consisting of 42 questions in six subscales that its face, content and content validity was approved. The questionnaire’s reliability was measured by Cronbach''s alpha (0.92). In order to analyze data, descriptive and inferential statistical methods (Friedman test and exploratory factor analysis) were used. General calculations was done using SPSS software at the significant level of p≤0/05.
    Results
    Results showed that the factor of management and planning has the greatest impact on fluctuations of Iran’s wrestling team performance at Olympic Games and factors of academic issues, Public relations and media, identification and development of talents, Qualification of management and sport events are the next priorities.
    Conclusion
    It is recommended that wrestling federation officials considering these factors and their priorities, try to remove the obstacles in order to witness stable developments and no fluctuations in Iran wrestling team performance at the international arena such as Olympic games.
    Keywords: Wrestling of Iran, Olympic Games, Sustainable development of wrestling sport, Management of wrestling sport
  • Mehali Hematinezhad_Bahman Shahriary*_Esmaeil Malek – Akhlagh Pages 19-33
    Objective
    The first step to develop and manage sport tourism destinations is to identification and prioritization of available resources. The purpose of this study was prioritization of the sport tourism attractions on developing sport tourism in Iranian Northern provinces.
    112 subjects (20 sport management experts, 92chairman, assistants and experts of universities, administrations of physical education, cultural heritage and municipalities of three provinces) were selected as the sample and answered to the questionnaire designed by the researcher. The face and content validities of this questionnaire was confirmed by experts and its reliability, Cronbach's alpha coefficient was calculated in a guide survey (α=0.92). For analyzing data, Kruska Wallis, u-man- whitney, Touki and Anova tests were used in a significant level α≥0.05.
    Results
    Findings showed that attraction of the sport competitions and events, water sports, hill climbing and nature tourism, mountain climbing and cave climbing, hiking, warm water and nature therapy, hunting, and winter sports, respectively are the most important factors in developing sport tourism in the studied provinces
    Conclusion
    According to the research findings, it is suggested that authorities of the related organizations pay more attention to holding sport events for attracting more sport tourists and sport administrators collaborate with other relevant departments to invest more on sports attractions such as the beach sport and hiking.
    Keywords: Tourism, sport tourism, Sport attractions
  • Sayedeh Ozrah Mirkazemi, Mohammad Hasan Gholizadeh, Sahar Soheili Pishkenari * Pages 35-48
    Objective
    The present study was an attempt to rank the fitness clubs of Rasht in terms of safety employing MCDM.
    Methodology
    The research was descriptive-comparative study; so, the data were collected using by a researcher-made checklist including 123 safety factors.The sample was consisted of all the fitness clubs in Rasht. The sample was equal with the population due to the low level of overall size. Thus, forty-four clubs were analyzed. This is a descriptive-comparative study; the data was collected contributing a researcher-made checklist including one hundred and twenty-three safety factors using field research. To analyze the data, the researcher used Shannon Entropy as well as TOPSIS contributing EXCEL Software.
    Results
    Considering the safety factor, the highest rank went to clubs of A5 (Ci= =0.86) while the lowest one with Ci= 0.06 went toA27.
    Conclusion
    Ranking the sport places as a product through MCDM can provide the customers with the opportunity to have the best choice. On the other hand, the providers will have the chance to remove the weak points either to improve or confirm the position of the product considering the given rank.
    Keywords: Safety, fitness clubs, Shannon Entropy, TOPSIS
  • Sayed Amad Hosseini *, Sayed Mohammad Hosin Razavi, Masoud Yamini Firouz, Sayed Malek Ashtar Hashemi Kochaksarai Pages 49-63
    Objective
    Nowadays, credible international leagues attempt to improve their standards to continue their progress to become proficient in next years. The aim of this research is the study of Iran's Premier League football based on professional standards AFC.
    Methodology
    This research is a descriptive one. Base on the aim, it is functional and accomplished in field. The statistic population of this study included all Federation's managers, league organization, Club's managers, head coaches, instructors and obliging wardens (supervisors) of premier league and Iran's football experts (102 persons) that all had been selected due to the limited statistic population. In order to collect the data, a questionnaire was made by the researcher. To analyze the data using descriptive statistic methods, Kolmogorov-Smirnov Test and Binomial Test at significance level (α= 0/05) were used.
    Results
    The results showed that in optimal position, stadium (4/0329) and in the present situation, the League organization (2/8511), had the highest average comparing to other variables The results also showed that the five components being studied in the present situation were less than mean situation and the average (number 3) and they were not at a favorable level according to AFC standard.
    Conclusion
    The results of the research in its five components rejected its conformity to AFC’s standards. So, it is suggested that people who are in charge try to develop increasingly and achieve Iran's football goals based on international standards.
    Keywords: Football, Iran, AFC, Premier league
  • Hosin Poursoltani Zarandi, Behashteh Eghbali, Hosin Zareiyan* Pages 65-84
    Objective
    The aim of this study was identification and codifying Ethical Standards for Iran faculty Members of Physical Education and Sport Sciences from the students’ perspective.
    Methodology
    Statistical population of this study involved 15 thousand students of Physical Education throughout Iran that 1018 students were selected randomly. Measuring instrument was a researcher-made questionnaire, including 41 questions in five-value Likert scale. The data analyzed by Exploratory factor analysis used to determine factors. Factor analysis approach used to approve the model by determining relationship between questions with factors and factors with ethics Standard. Single sample t-test was used for analyzing the status of questions. Finally Freidman test was used for prioritization of questions and factors.
    Results
    Using exploratory factor analysis 32 questions were confirmed by using varimax rotation. Furthermore, the questions set in six factors including, group activities 13.131, verbal and behavioral honesty 12.793, Deontology 11.577, professional behavior 9.576, scientific-research commitment 8.779 and financial responsibilities 7.699 in which predictive power of questions based on the total variance were % 63.555. Reliability of the questionnaire’s factors was between 0.73- 0.88 and total reliability was 0.84. Considering questions and factors, all of the questions had a significant relation with their factors (T value=1.96). Goodness-fit test showed that x2 / df ratio was 3.84 and RMSEA was 0.053. Also all the factors had a significant relationship with the concept of ethics standard (T value=1.96).
    Conclusion
    Compilation of the ethical Standard which is derived from the religious principles and national culture can help the scientific community of physical education of Iran.
    Keywords: Ethical standard, Faculty member, Physical education, sport sciences
  • Maryam Musivand*, Mohammad Amraee, Mohammad Siavashi Pages 85-101
    Objective
    The purpose of this study was to assess the level of "knowledge management system" and its regression equation with the "Quality of work life" in employees of Ministry of Sport and Youth.
    Methodology
    245 employees of the ministry were randomly selected as sample of this study. Two questionnaires of Walton quality of work life, and Salys and Jones Knowledge Management were used for collecting data. Based on Cronbach's alpha, the validity of Knowledge Management (0.88) and quality of work life (0.91) questionnaires were calculated. Data analysis was done using single-sample t-test, Pearson correlation, multiple linear regression and ANOVA.
    Results
    level of "knowledge management" and "quality of work life" in the Ministry of Sport and Youth was assessed as "poor to average" and "average", respectively. The results also indicate a significant and positive relationship (0.766) between the knowledge management system and the quality of work life in Ministry of Sport and Youth (p=0.001). In addition, the variables of "knowledge utilization", "knowledge management", “knowledge creation” and "Storing and Organizing Knowledge" have had the highest regression effect on quality of work life, respectively. This result proves that the dimensions of knowledge management system are significant predictors of work life’ quality (p
    Conclusion
    Promoting the knowledge level of employees of Ministry of Sport, can not only impart them from new knowledge and thus improve their job performance, but also improve their quality of work life, more than before.
    Keywords: Knowledge management system, Quality of work life, Ministry of sport, youth
  • Hamed Rashid Zadeh, Fahimeh Lotfi Nejad, Ali Hojjati *, Hosin Vahidi Pages 103-118
    Objective
    There are always Interaction relationships between the sponsors and the sport teams. This relationship leads to many advantages such as the sport teams need to increase their finances whereas the sponsors want to use the broadcast and the advertisement. It should be noted that there is a significant issue that is the sponsors should focus on what criteria and what are the priorities of the criteria to choose their teams.
    Methodology
    Analysis Hierarchical Process technique is used as the Multi criteria decision method. Therefore, 14 indicators are selected and categorized in three factors including the team, national and economic criteria. The pair-wise comparisons are conducted and their weights are calculated. 26 questionnaires were gathered and finally the average scores were used in the AHP model.
    Result
    The condition of team allocates the most criteria which is logical due to the exchange rules. Moreover, the weight of economic criteria is more than the others which is acceptable due to the current national economic conditions. Finally, all the criteria are discussed and the priority of each is calculated. It should be mentioned the inconsistency ratio of the model is very low which shows the high accuracy of the judgments.
    Conclusion
    Due to factors such as the appropriateness of the research funding, financial commitment and support to the team (0.144, 0.141) and the team's performance (0.126) in the first three indicators in deciding and choosing the sponsors of our were countries. This can serve as an effective factor in recruitment and selection are introduced and sponsored.
    Keywords: Sponsor, Market risk, Sponsorship fit, Media coverage
  • Maryam Rahbar*, Zhaleh Memari, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 119-146
    Objective
    The purposes of this study were modeling from the conceptuals to exclusive intentions of private sector customers.
    Methodology
    The method of research was descriptive - survey conducted. The samples were consisted of 354 users of the services offered at Enghelab complex gyms in 1391. Research tool were built as a questionnaire with 55 closed questions that has been answered. Cronbach's alpha reliability test was up to 0.95(P
    Results
    In the proposed model, there were three independent factors that contribute loyalty: perceived justice (IF: 0.31) (IF: 0.0068) and perceived risk (IF: 0.0068). Also service quality were contributed on satisfaction (IF: 0.70) and value (IF: 0.52) indirectly. Furthermore, satisfaction on loyalty (IF: 0.44) and value on trustness (IF: 0.39) & on loyalty (IF: 0.028), also trustness on loyalty (IF: 0.11) had contributions. Perceived justice on trustness (IF: 0.52); on satisfaction (IF: 0.17); on value (IF: 0.24) have indirectly contributed. Satisfaction and trustness had contribution on situational factors (IF: 0.25); (IF: 0.13); respectinly.
    Conclusion
    Satisfaction and perceived trustiness had a great role on loyalty formation and firm’s benefits, but considerations on value, as a mediator factor, were suggested.
    Keywords: Loyalty, Conceptions, Exclusive intentions, Sport services
  • Mehrdad Moharramzade*, Omid Mohammadi Saleh Pages 147-160
    Objective
    The main purpose of this research is to determine the ranking of the technological level of physical education faculty of Urmia and to compare it with other physical education faculty of Iran.
    Methodology
    The research method used in this study is descriptive and survey. Observation and Atlantic Technology were used to determine the rate of technological levels and five-value likert questionnaire have been used to collect data. The statistical society of this research was MS and PhD students of urmia’s physical education faculty and the sampling method was cluster sampling. Finally, 183 MS and PhD students were selected as the sample of the present research. To analyze the research data Atlantic Technology Model and one sample T-test were applied.
    Results
    Results of this research show that the rate of technological level of physiological and coefficient technological faculty of urmia is lower than the average value of all other physiological faculties in this country.
    Conclusion
    Due to the priority of the most important levels of the technology components (Technology ware, Human ware, Information ware, organization ware) in Urumia’s faculty of phisycal education should be a priority.
    Keywords: Technology components, Technology ware, Human ware, Information ware, Organization ware
  • Sayed Moslam Alavi *, Mehdi Najafi Siahroudi Pages 161-179
    Objective
    The main purpose of this research was to investigate the effect of service marketing mix on customers’ satisfaction and their price tolerance at a sport complex.
    Methodology
    Current research is an applied study and falls into the category of descriptive -survey researches methodologically. Statistical population consists of all women who use the services of Hijab sport complex in Shiraz. Among these customers, 400 individuals using Non-probability sampling regarding women availability, have been selected and were questioned by a researcher-made questionnaire. Questionnaire’s validity was tested using face validity approach while questionnaire’s reliability was confirmed through two approaches of alpha cronbach (79 %) and split half (71 %).
    Results
    Based on the findings raised by Structural Equations Model, it was obvious that customer satisfaction mediates the relationship between service marketing mix and price tolerance. Freedman Test also showed that the location of a sport complex has had the highest effect on customer satisfaction whilst the complex’s promotion was in the lowest rank considering its influence on customer satisfaction. Moreover, Kruskal Wallis Test indicated that the importance of service marketing mix elements is different among various groups of customers.
    Conclusion
    Regarding the high inflation in Iran, where most of sport complexes have realized they cannot survive without having customers with high price tolerance; providers should change their marketing mix elements consciously and try to focus on factors that has the highest effect on customer satisfaction
    Keywords: Women sport marketing, Sport complex, Sport marketing mix, Price tolerance