فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • تورج افشون* صفحه 5
    در دهه های گذشته، اقلیت اعراب سنی به ویژه بعثی ها بر ساختار سیاسی عراق مسلط بودند و شیعیان و کردها مشارکت چندانی در حکومت مرکزی نداشتند. با تاکید بر روندهای مردم سالارانه و سیستم تمرکززدا و پلورال در دولت سازی جدید عراق، می توان اذعان کرد که در عین تعارض و اختلافات، اکنون همه گروه های قومی مذهبی عراق در ساختار سیاسی این کشور مشارکت دارند.
    بر این اساس، بررسی ساختار سیاسی قدرت در عراق حاکی از آن است که همواره عنصری بیگانه آن را از مسیر اصلی خود منحرف ساخته است. در واقع با اشغال عراق از سوی امریکایی ها در سال 2003، آموزه های لیبرالیسم و حقوق بشر غربی در سرتاسر قوانین این کشور راه یافت. البته علما و مراجع دینی با تلاش خود از سوق یافتن کامل ساختار حقوقی حاکمیتی عراق در دامان لیبرالیسم غربی جلوگیری کردند که به باور نویسنده، این موضوع، در تاریخ معاصر عراق به انحای متفاوتی در جنبش «ثوره العشرین» و «انتفاضه شعبانیه» تکرار شده است.
    پژوهش حاضر، درصدد است با کالبدشکافی ساختار حقوقی حاکمیتی و بررسی ابعاد سیاسی قدرت در عراق و نگاهی علمی و موشکافانه ضمن اشاره به دخالت عنصر بیگانه، زوایای موضوع را از جهات دیگر مانند قانون اساسی، شرکای حکومت، عوامل ناامنی و نقش مراجع و علمای دینی مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: عراق، ساختار حکومت و قدرت، گروه های قومی، مذهبی عراق، جمهوری اسلامی ایران، امریکا، جبهه مقاومت
  • جواد جمالی* صفحه 41
    طالبان افغان بعد از سقوط امارت اسلامی افغانستان در سال 2001، در سه جبهه یعنی علیه اشغالگران ( امریکا و ناتو)، ارتش افغانستان، داعش و گروه های انشعابی طالبان جنگیده و فشارهای نظامی سنگینی را متحمل شده اند. در یک سال اخیر، تحمیل جنگ بر طالبان در دو جبهه نیروهای دولتی و داعش شدت یافته و تلفات زیادی از این گروه گرفته است. با این حال، طالبان با نمایش نوعی پایداری ساختاری کارکردی نشان داد که می تواند راهبردهای پیچیده قدرت های بین المللی را به بن بست بکشاند. در این پژوهش، در پاسخ به سوال «طالبان چگونه در برابر فشارهای نظامی دولت و داعش افغانستان عمل کرده است؟»، با بهره گیری از نظریه منازعه و روش توصیفی تحلیلی مشخص شده است که طالبان در یک دهه اخیر به خوبی توانسته با کارگیری ابعاد مثبت منازعه به نفع خود، از یک تهدید کاملا جدی، فرصتی مناسب بسازد و از این وضعیت به خوبی در جهت بازسازماندهی، قدرت یابی و بقای خود استفاده کند.
    کلیدواژگان: افغانستان، طالبان افغان، داعش، منازعه، طالبانیسم
  • سید حمیدهاشمی* صفحه 71
    پس از صدور حکم سلب تابعیت شیخ عیسی قاسم، رهبر شیعیان کشور بحرین و محکومیت این اقدام توسط بسیاری از بازیگران منطقه ای و بین المللی از جمله سردار قاسم سلیمانی، بحث های متعددی در زمینه فهم چیستی رفتار تهاجمی بحرین و چرایی صدور بیانیه توسط فرمانده نیروی قدس در فضای سیاسی کشور پدید آمد. در این مقاله ابتدا به بررسی رفتار بحرین به عنوان زیرسیستم رفتار عربستان در مقابل ایران و بر اساس اصل تصاعد بحران پرداخته و در ادامه، اقدام سردار سلیمانی به عنوان عاملی برای تغییر محاسبات بازیگران منطقه ای تحلیل می شود. به هر حال، صدور این بیانیه و آثار آن چه از نظر شناخت زمینه های آن و چه از نظر آثار و تبعات بعدی، موضوع مهمی است که باید مورد توجه سیستم های تصمیم گیرنده در فضای سیاست خارجی قرار بگیرد. در پایان نیز به صورت ویژه، راهکارهای پیش روی جمهوری اسلامی ایران از منظر حقوق بین الملل به عنوان اقدامات مقطعی و نیازمند سرعت عمل بررسی شد و سپس پیشنهاداتی در حوزه اقدامات سیاسی و امنیتی با نگاه راهبردی شامل تغییر زمین بازی، تقویت جنبش مردمی بحرین و اتخاذ رویکرد متناسب با تصاعد بحران مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سلب تابعیت، شیخ عیسی قاسم، جنبش بحرین، آل خلیفه، تصاعد بحران، عربستان
  • شعیب بهمن* صفحه 97
    مناقشه بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ که به جنگی فراگیر در سال های نخست فروپاشی شوروی مبدل شد، تاکنون لاینحل باقی مانده است و روندهای موجود از تداوم این مناقشه در کوتاه مدت و حتی میان مدت حکایت دارند. مناقشه قره باغ علاوه بر چالشی که میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان به وجود آورده، به عنوان یکی از مهم ترین مباحث موجود در منطقه قفقاز نیز مطرح بوده و به همین سبب، سیاست خارجی کشورهای منطقه را تا اندازه زیادی به خود وابسته کرده است. در این میان، دور جدید درگیری های مسلحانه در منطقه قره باغ که از بامداد روز شنبه 14 فروردین 1395 آغاز شد، یک بار دیگر همه توجه ها را به این بحران و دلایل لاینحل ماندن آن معطوف کرد. بر این اساس، نوشتار حاضر ضمن بررسی تاریخی بحران قره باغ و پرداختن به ابعاد و نتایج جنگ چهار روزه، چشم انداز مناقشه را مورد بررسی قرار می دهد و به این مسئله اساسی می پردازد که چرا این مناقشه حل نمی شود.
    کلیدواژگان: مناقشه قره باغ، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، جنگ چهار روزه، میانجی گری
  • رضا باقری* صفحه 119
    طی سال های اخیر شاهد بودیم که اقدامات و فعالیت های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی فراوانی در حمایت از فلسطین اشغالی و علیه رژیم صهیونیستی در سطح جهانی در حال شکل گیری است. میزان اثرگذاری فعالیت های مختلف جنبش های ضد صهیونیست که بیشتر در قالب فعالیت های اجتماعی و دیپلماسی عمومی بوده، به صورتی است که می توان فعالیت های آنها را نشانگر افزایش قدرت نفوذ جریان حمایت از فلسطین و به طور کلی رشد جریان اجتماعی ضد اسرائیل (و صهیونیسم) در اروپا و جهان تلقی کرد. توفیق و موفقیت این جریان ها و جنبش ها در اروپا (و نقاط دیگر جهان مانند امریکای شمالی) به میزانی بوده که حتی بسیاری از دولتمردان رژیم صهیونیستی و نظریه پردازان اسرائیلی اعلام کردند که «اسرائیل در حال باخت جنگ تبلیغاتی است». بنابراین به نظر می رسد تحولی درباره شیوه فعالیت و میزان توفیقات اجتماعی و سیاسی جنبش های ضد صهیونیست در اروپا شکل گرفته که در حال رسیدن به «نقطه عطف» خود است. مقاله حاضر با امعان نظر به اهمیت خاص و جایگاه ویژه جنبش های معاصر در اروپا که تاثیر و کارکرد قابل توجهی در بیداری افکار عمومی و همچنین منزوی ساختن رژیم صهیونیستی داشته اند، به بررسی تاریخی، ماهیتی و عملیاتی برخی از مهم ترین جنبش های ضد صهیونیستی در اروپا می پردازد.
    کلیدواژگان: فلسطین اشغالی، رژیم صهیونیستی، جنبش های ضد صهیونیست، اروپا
  • احمد کاظم زاده* صفحه 145
    هر یک از رسانه های محور مقاومت با هدف مشخصی تاسیس و راه اندازی شدند و بلافاصله پس از کسب موفقیت در حوزه فعالیت و ماموریت خود، از سوی مخالفان و دشمنان این محور با چالش مواجه گشتند. قطع این رسانه ها زمانی صورت گرفت که هر یک از آنها در عرصه ای به اطلاع رسانی و شفاف سازی مشغول بودند که با منافع و سیاست های غرب و در راس آن امریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان در تضاد قرار داشت.
    از طرف دیگر، اگر رسانه های مقاومت را بازوی تبلیغاتی انقلاب اسلامی در ابعاد برون مرزی بدانیم، در این صورت می توانیم چرایی واکنش مخالفان انقلاب از جمله تلاش آنها برای مقابله با پخش شبکه های مقاومت را نیز تحلیل کنیم. چنین برخوردی، عمق و گستره دل نگرانی این محافل را از موقعیت جدیدی که جمهوری اسلامی ایران در پرتو تحولات جدید کسب کرده، نشان می دهد و در عین حال روشن می سازد که این تحرکات در بعد کلان از ترس الگوسازی و نهادینه سازی مجدد گفتمان انقلاب اسلامی ناشی می شود. این برخورد این نکته را نیز آشکار می کند که نگرانی مخالفان و دشمنان انقلاب اسلامی پیش از اینکه از قدرت سخت آن نشات گرفته باشد، از قدرت نرم آن ناشی می شود، زیرا ممکن است آنها بتوانند با تجهیز کشورهایی مانند عربستان در عرصه قدرت سخت به تقابل دست بزنند؛ ولی به هیچ وجه نمی توانند مولفه های قدرت نرم از جمله جذابیت را در وهابیت عربستانی، ناسیونالیسم فرهنگی و راهبرد شبه مدرنیسم جهان عرب ایجاد کنند. در این میان، آنچه مستمسک گفتمان خصم انقلاب اسلامی برای قطع صدای رسانه های مقاومت قرار گرفته، موضوعاتی مانند اشاعه نفرت، تروریسم، ارزش های ملی، منازعات فرقه ای و تحریم های بین المللی بوده است.
    کلیدواژگان: رسانه های مقاومت، نظریه پخش، قدرت نرم، گفتمان انقلاب اسلامی
  • بررسی ابعاد و ویژگی های انتفاضه سوم و موانع پیش روی آن / گفت وگوی احمد زارعان با ناصر ابوشریف
    صفحه 171
  • چکیده ها
|
  • Toraj Afshoon* Page 5
    In recent decades, Minority Sunni Arabs, especially the Baathists were the dominant political structure of Iraq and Shiites and Kurds had little participation in the central government. By emphasis on the processes of democratic and decentralized and pluralistic system in the new Iraqi state-building, we can acknowledge that while conflict and disagreement, all Iraqi religious ethnic groups participate in the political structure of the country.
    Accordingly, investigate the political structure of power shows that always misleads a strange element from the original path. In fact, the occupation of Iraq by Americans in 2003, the doctrine of liberalism and western human rights found their way through the laws of this country. of course, scholars and religious authorities have been tried to prevent the full structure of legal-governmental toward the bosom of western liberalism, which the author believes this issue has been repeated differently in the Thawra al-Eshreen and Shabaniyah Intifada movement.
    These papers aims to dissect legal-governmental structure and investigate political dimensions of power in Iraq and has a scientific and detailed view referring to the involvement of strange elements and consider the aspects of the issue from the constitution, government partners, insecurity factors and the role of authorities and religious scholars view.
    Keywords: Iraq, government, power structure, religious ethnic groups of Iraq, Islamic Republic of Iran, United States, Resistance Front
  • Javad Jamali* Page 41
    After the fall of Islamic Emirate of Afghanistan in 2001, Afghan Taliban has fought in three fronts against the occupiers (United States and NATO), ISIS and Taliban splinter groups and has suffered heavy military pressure. In recent year, the Taliban imposed war on two fronts, government forces and Islamic State has intensified and this group has been suffering huge casualties. However, the Taliban showed a kind of structural- functional sustainability which can leads complex strategies of international stalemate. In this paper in order to answer the question entitled how Taliban acted against military pressure of the government and ISIS? the conflict theory and descriptive analysis method have been used and results showed that in the recent decade Taliban has been made a proper opportunity by transforming serious threats to its advantages through the positive dimension of the conflict and has been using this situation toward reorganize, get power and survive.
    Keywords: Afghanistan, Afghan Taliban, ISIS, conflict, Talibanism
  • Bahrain's Strategy against Shiite / Case Study: Stripping Nationality from Sheikh Isa Qasim from political and legal Viewpoint
    Sayed Hamid Hashemi* Page 71
    After the verdict stripping the nationality of Sheikh Isa Qasim, Bahrain Shiite leader and Condemnation by many regional and international actors, including Gen. Qasim Soleimani, in terms of understanding the aggressive behavior of Bahrain and the cause of issuing a statement by Quds Force commander, several discussions emerged in the political atmosphere of the country. In this paper, at first according to escalating crisis principle, the Bahrain behavior will be investigated as a subsystem of Saudi Arabia behavior against Iran and then Gen Soleimanis acting as a factor for changing players calculation will be analyzed. However, issuing this statement and its effects both in terms of identifying its areas and effects and consequences is an important issue which should be considered to decision-making systems in the foreign political atmosphere.At the end, ahead Solutions for Islamic republic of Iran from international law viewpoint as sectional and quick demanding are investigated. Then Suggestions in the fields of political and security acting with strategic outlook including: Change playground, strengthen the Bahraini people movement and adopt proportion strategy to the escalating crisis are emphasized.
    Keywords: Stripping nationality, Sheikh Isa Qasim, Bahraini movement, Al, Khalifa, Escalating crisis, Saudi Arabia
  • Shuaib Bahman* Page 97
    The conflict between Republic of Azerbaijan and Armenia over Nagorno-Karabakh region in the early years of the Soviet collapse became a Pervasive war, still maintain Unresolved. And existing trends show the continuation of the conflict in the short and even medium-term. Nagorno-Karabakh conflict in addition to the challenge between Armenia and Republic of Azerbaijan also posed as one of the most important issues in the Caucasus region, therefore, largely has depended foreign policies of the countries in the region to itself. Meanwhile, a new round of armed conflict in Nagorno-Karabakh that began on Saturday 2 April 2016, once again call attentions to the crisis and the reasons for its unresolved. Accordingly, This paper in addition to historical investigation of Nagorno-Karabakh crisis, aspects and consequences of four-day war, investigates the conflict vision and Focuses on the key question of why the conflict is not resolved.
    Keywords: Nagorno, Karabakh conflict, Republic of Azerbaijan, Armenia, four, day war, mediation
  • Reza Bagheri* Page 119
    In recent years we have seen the many actions and activities of political, economic, social and cultural in support of Palestine and against the Zionist regime are emerging globally. The amount of effectiveness of the various activities of anti-Zionist movements that were more in the form of social activities and public diplomacy, are somehow that we can say their activities indicates an increase in penetration strength of Palestine support movement and overall growth of the social anti-Israel (Zionism) process in Europe and the world. Success of the process and movements in Europe (and elsewhere in the world such as North America) to the extent that even many Zionist regime politicians and the Israeli theorists declared that "Israel is losing the propaganda war. Therefore it seems a change on practices of social and political success of anti-Zionist movements in Europe that are achieving a "turning point" of its own. The Paper by foresight to the particular importance and special position of Contemporary movements in Europe which had a significant influence and function in awakening public opinion and also isolated Zionist regime, is investigated the historical, natural and operational of some of the most important anti-Zionist movements in Europe.
    Keywords: Occupied Palestine, Zionist regime, anti, Zionist movements, Europe
  • Ahmad Kazem Zadeh* Page 145
    Each of the Resistance media established with the specific purpose and immediately after the success of their mission in the field of activity faced challenges by opponents and enemies of this field. The Medias were disconnected when each of them engaged in the field of information and transparency which had a conflict with the interests of western policy headed by the US, Zionist regime and Saudi Arabia. On the other hand, if we consider Resistance as a propaganda arm of Islamic revolution out of the borders, so we can analyze the reasons of revolution opponents reaction including their efforts to counter the broadcast of Resistance channels. Such an approach shows the depth and breadth worries of these communities from the new position of Islamic republic of Iran which got in the light of new developments. And at the same time makes it clear that this momentum in the macro aspects arises from the fear of remodeling and re-institutionalizing of Islamic Revolution discourse This approach also reveals another point, Fear of opponents and enemies of the Islamic Revolution originated from its soft power than hard power; Because they may be able to equip countries like Saudi Arabia in terms of hard power to opposition But by no means cannot create elements of soft power like a charm in Saudi Wahhabism and cultural nationalism and pseudo-modernism strategy of and the Arab world. But what make a pretext for discourse of Islamic Revolution enemy to silent Resistance Medias includes: hatred, terrorism, national values, Sectarian conflict and international sanctions.
    Keywords: Resistance Medias, Broadcast theory, Soft power, Islamic republic discourse