فهرست مطالب

مدیریت منابع انسانی در ورزش - سال دوم شماره 2 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مدیریت منابع انسانی در ورزش
سال دوم شماره 2 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر سوری *، بهرام یوسفی، کیوان شعبانی مقدم صفحات 71-80
    هدف
    تحقیق حاضر در پی بررسی ارتباط حمایت سازمانی ادراک شده و توانمندسازی کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور است.
    روش شناسی: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و در زمره پژوهش های کاربردی قرارمی گیرد. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور در سال (93 92) می باشد. نمونه آماری با توجه به جدول مورگان170 نفر بوده که با استفاده از روش تصادفی ساده از سراسر استان های غرب کشور جمع شدند. به منظورجمع آوری اطلاعات، ازپرسش نامه استاندارد حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر (1986) و پرسش نامه توانمندسازی اسپریتزر (1995) استفاده شد. داده های جمع آوری شده از طریق آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد بین حمایت سازمانی ادراک شده با توانمندسازی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0 p<). همچنین نتیجه تحلیل رگرسیون نشان دادکه بیش از 19درصد از تغییرات توانمندسازی به وسیله مولفه حمایت سازمانی قابل تبیین است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق و تجزیه و تحلیل داده ها، کارمندانی که بیشتر مورد حمایت سازمانی قرار می-گیرند و آن را ادراک می کنند، توانایی کنترل تغییرات محیطی را دارند و تغییرات مختلف سازمانی، توانمندسازی آنها را بدنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، توانمندسازی، ادارات ورزش و جوانان
  • احدیه صادقی، حسین عیدی*، ولی ناصری پلنگرد، محسن لقمانی صفحات 81-91
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی سازوکار توانمندسازی روانشناختی کارکنان بر اساس اعتماد سازمانی در اداره کل ورزش و جوانان استان ایلام بود. روش تحقیق توصیفی - همبستگی بوده و نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران شامل90 نفر از کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان ایلام انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری دو پرسشنامه استاندارد اعتماد سازمانی و پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی بود. پایایی هر یک از پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 91/0 و 93/0 به دست آمد . با اجرای مدل تاییدی پرسشنامه از طریق نرم افزار لیزرل مشخص شد که هر کدام از ابزار پژوهش دارای اعتبار و روایی سازه مناسبی بودند. نتایج تحلیل مسیر با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهند که دو عامل گشودگی و صداقت و نگرانی و دلواپسی بهترین پیشایندها برای توانمندسازی روانشناختی کارکنان بودند (R2= .29; p≤ .01). یافته ها نشان داد که 17 درصد از تغییرات واریانس توانمندسازی روانشناختی کارکنان از طریق اعتماد سازمانی در ورزش ایجاد می شوند (r= .41; t-value= 3.24). از این رو به مدیران ورزشی پیشنهاد می شود که به منظور ارتقای منابع انسانی خود و در نهایت اثربخشی سازمانی، تلاش کنند تا بسترهای لازم برای محیطی مبتنی بر اعتماد در سازمان فراهم شود.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، گشودگی و صداقت، نگرانی و دلواپسی، توانمندسازی روانشناختی، ورزش
  • نازنین راسخ*، سید نصرالله سجادی صفحات 93-103
    هدف
    هدف از پژوهش، تدوین استراتژی توسعه ورزش قهرمانی بانوان کشور ایران بر اساس مدل برنامه طراحی استراتژیک(SPP ) است.
    روش شناسی: روش تحقیق بر مبنای هدف، کاربردی – تحلیلی است. برای گردآوری داده ها، به بررسی اسناد و مدارک بالا دستی، مطالعه ادبیات پیشینه و نظرات شورای خبرگان پرداخته و ازپرسشنامه محقق ساخته بررسی وضعیت موجود که روایی محتوایی آن توسط اعضای شورای خبرگان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ (93/0α= ) مورد تائید قرار گرفت، استفاده شد  نمونه تحقیق بر طبق جدول برآورد حجم نمونه مورگان (130نفر) و از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین جامعه آماری (172 نفر) انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی، و فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های تحقیق : در این تحقیق برپایه مدل برنامه طراحی استراتژیک (SPP ) به بیان مواردی همچون چشم انداز، ماموریت، حوزه های کلیدی عملکرد و اهداف بلند مدت متناظر با آنها، شاخص های کلیدی عملکرد و استراتژی هایی چون: تقویت کمال جویی و آرمان گرایی زنان کشور در کسب افتخارات ملی و بین المللی، تلاش جهت رفع موانع و کسب مجوزهای ضروری از فدراسیونهای بین المللی به منظور حضور بانوان ورزشکار با پوشش اسلامی و... پرداخته شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که ورزش قهرمانی بانوان کشور از نظر موقعیت استراتژیک در موقعیت WT قرار دارد و بایستی از راهبردهای تدافعی استفاده کند و تدوین برنامه راهبردی و انتخاب راهبردهایی مناسب پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، ورزش قهرمانی، بانوان، مدل SPP
  • امین کلانی *، نعمت خلیفه، سجاد طیبی صفحات 105-115
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین هوش فرهنگی با انسجام گروهی تیم های لیگ برتر والیبال ایران بود.
    روش شناسی: روش تحقیق از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش را کلیه بازیکنان والیبال لیگ برتر ایران در سال 1392 تشکیل داده اند (180N~). با توجه به جدول مورگان، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 118 نفر، نمونه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2004 ) و انسجام تیمی کارون و همکاران (1997 ) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد؛ از بین مولفه های هوش فرهنگی، مولفه استراتژی (فراشناختی) و از بین مولفه های انسجام تیمی، مولفه کشش فرد به گروه-وظیفه ای بیشترین میانگین را داشتند. همچنین نتایج نشان داد؛ بین هوش فرهنگی و انسجام تیمی بازیکنان تیم های والیبال لیگ برتر کشور ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. با توجه به وجود رابطه هم خطی بین متغیرها و فرض استقلال خطاها از یکدیگر، متغیرهای پیش بین (هوش فرهنگی)، تغییرات در میزان انسجام تیمی را تبیین می نمایند.
    نتیجه گیری
    با عنایت به یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود؛ مربیان به هوش فرهنگی تیم های خود توجه نمایند تا از این طریق بتوانند استراتژی های مدنظر خود را بهتر اجرا کرده و از طریق انسجام تیمی بیشتر، موفقیت تیم خود را رقم بزنند.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، انسجام گروهی، لیگ والیبال
  • حسین پورسلطانی زرندی*، عصمت طاهرخانی، شهرام شفیعی صفحات 117-128
    هدف
    ارتباط شادکامی در محیط کار با کارآفرینی سازمانی کارکنان وزارت ورزش و جوانان بود.
    روش شناسی: روش تحقیق از نوع همیستگی بوده که به شکل میدانی انجام شد. از سه پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، شادکامی در سازمان و کارآفرینی سازمانی استفاده شد. جامعه آماری شامل کارکنان وزارت ورزش و جوانان در سال 93- 1392 (745N=) بود. نمونه آماری (254 نفر) به روش تصادفی ساده تعیین گردیده که از این تعداد (228n=) پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها پس از اعمال نظرات 12 نفر از متخصصین رشته مدیریت ورزشی و با استفاده از روش روایی سنجی لاوشی برای شادکامی در سازمان (87/0= CVR) و کارآفرینی سازمانی (83/0= CVR) تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه شادکامی (89/0= α) و پرسشنامه کارآفرینی سازمانی (94/0= α) بدست آمد. در بررسی آزمون فرضیه ها و نیز الگوریتم مدل ساختاری از نرم افزارهای SPSS وPLS در سطح معنی داری (05/0≥P) استفاده شد.
    یافته ها
    بین شادکامی با کارآفرینی در سازمان رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. وضعیت مولفه شادکامی در وزارت ورزش و جوانان در حد قابل قبولی بوده اما وضعیت مولفه کارآفرینی در وزارت ورزش و جوانان در حد قابل قبولی نبود. همچنین شادکامی کارکنان (47/0β=) توانایی پیش بینی کارآفرینی در سازمان را داشت. طبق نتایج مدل ساختاری، شادکامی در محیط کار بر کارآفرینی کارکنان آن وزارتخانه تاثیرگذار بود.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود مدیران وزارت ورزش و جوانان جهت افزایش کارآفرینی سازمانی، زمینه نشاط و شادکامی کارکنان را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: شادکامی و نشاط، کارآفرینی سازمانی، وزارت ورزش و جوانان
  • ناصر بای *، امیر قنبرپور نصرتی، سید رضا حسینی نیا صفحات 129-137
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه ارتباط بین مدیریت روابط با مشتری و رضایت مشتریان در ادارات ورزش و جوانان استان گلستان بود.
    روش شناسی: جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گلستان به تعداد 203 نفر در سال 1393 بود که بر حسب جدول کوکران، 132 نفر به شیوه تصادفی- طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق از پرسش نامه های مدیریت ارتباط با مشتری (هانگ کیت و همکاران، 2005) و رضایت مشتریان (استرینگ فلو و همکاران، 2004) استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق رابطه ی معنی داری را بین چهار بعد مدیریت ارتباط با مشتری و رضایت مشتریان نشان داد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد سازماندهی مدیریت ارتباط با مشتری و مدیریت دانش توان پیش بینی 37 درصد از واریانس متغیر رضایت مشتریان را دارند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود مدیران ادارات ورزش و جوانان استان گلستان با بهبود و توسعه مدیریت ارتباط با مشتری در ادارات خود، زمینه افزایش رضایت مشتریان را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، رضایت مشتریان، مدیریت دانش، ادارات ورزش و جوانان
|
  • Aboozar Soori *, Bahram Yousefi, Keivan Shabani Moghadam Pages 71-80
    Objective
    This study sought to examine The Relationship Between perceived Organizational Support and Employees Empowerment of Sport and Youth Offices in West Country.
    Methodology
    Descriptive- correlation method and applied research will be considered. The populations study all Physical Education Offices Youth and Sports Employees provinces West Country in the years (2013-2014), be 300 people. Statistical sample according to Morgan 170 was using random sampling-simple, from across Youth and Sports Employees provinces West Country were selected. In order to collect information, the standard questionnaire of perceived organizational support Eisenberger (1986) and empowerment questionnaire Asprytzr (1995) was used. Data collected from the tests were analyzed by Pearson's correlation and regression analysis.
    Results
    The results showed that perceived organizational support and empowerment, there is positive correlation (p=0.001). Also Regression analysis showed that more than19 percent of the Empowerment the variation by perceived Organizational Support factors explained and predicted.
    Conclusion
    According to the research findings and analysis of data, those employees who have more organizational support and perceive it are able to control environmental changes and the organizational changes can lead to their empowerment.
    Keywords: Perceived organizational support, Empowerment, Office Youth, Sports
  • Ahdiyeh Sadeghi, Hossein Eydi *, Vali Naseri Palangerd, Mohsen Loghmani Pages 81-91
    Objective
    The aim of present study was to identify the mechanism of employees’ psychological empowerment based on organizational truth in sport and youth office of Ilam province.
    Methodology
    Method of this research was correlative-descriptive, and statistical sample was 90 employees. Measurement instruments contained two questionnaires of organizational truth of Shockley-Zalabak et al (1999) that had 42 items and 5 sub items, and psychological empowerment of Spreitzer (1995) which had 22 items and 5 sub items. Reliability of questionnaires calculated 0.91 and 0.93 by Cronbach’s alpha coefficient, and their contextual validity were confirmed from sport scholars and experts. Also, running the confirmatory model by LISREL software demonstrated both of the instruments had adequate construct validity.
    Result
    Path analysis by structural equation model method shown that factors of openness and honest (R2= 0.29) and solicitude and anxiety (R2= 0.22) were the best antecedents of employees’ psychological empowerment. Totally, about 17 percentage of employee’s psychological empowerment create throughout organizational truth in sport.
    Conclusion
    it is suggested to sport managers of organizations that for empowering human resources and improve the organizational effectiveness try to provide the necessary equipment for truth based on environment.
    Keywords: Organizational Truth, Openness, Honest, Solicitude, Anxiety, Psychological Empowerment, Sport
  • Nazanin Rasekh*, Seyyed Nasrollah Sajjadi Pages 93-103
    Objective
    The aim of the present research was to Iran Women's Championships development strategy based on SPP Model.
    Methodology
    The research method based on the target was application - analytical. To collect data, documents, review of related literature, the viewpoints of expert's council were used. Also, a researcher-made questionnaire (the content validity was confirmed by experts and the reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient (α=0.93) was distributed among the research sample. The statistical population consisted of 172 subjects and based on Morgan table, the research sample consisted of 130 subjects and based on stratified random sampling. The data were analyzed by descriptive statistics and Friedman test.
    Results
    In this research, based on SPP model, vision, mission, and environmental analysis, key domains of performance, long-term goals, strategies, key indexes of performance and the titles of mission plans were expressed.
    Conclusion
    The results showed that women's athletics strategic position in the country in terms of WT's position and must make defensive strategies.
    Keywords: Strategic Plan, Championship Sport, Women, SPP Model
  • Amin Kalani *, Nemat Khalifeh, Sajjad Tayebi Pages 105-115
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between Cultural intelligence and group cohesion in Iranian volleyball premier league.
    Methodology
    Research method was the type of correlation and the statistical population included all of volleyball athletes premier League Iranian in the year 1392 (N~180). According to Morgan table, 169 subjects constituted the study statistical sample. For this purpose, Cultural intelligence (Ang & et al, 2004) and group cohesion (Curron & et al, 1998) questionnaires were used. Descriptive and inferential statistics methods were utilized for data analysis at a significant level.
    Results
    The results showed that strategy (Met cognitive) element of cultural intelligence, and Stretch a group-task element of group cohesion (4.11±0.598) had maximum mean. Also, the results showed that there was a positive and significant correlation between Cultural intelligence and group cohesion in Iranian volleyball premier League. According to the linear relationship among variables and the assumption of errors independence from each other, predictor variables (cultural intelligence) revealed changes in the rate of group cohesion.
    Conclusion
    Totally, according to the findings of this research suggest that coaches should attention to Cultural intelligence their teams until through this can be performed better their strategies and through the greater group cohesion, successfully runs his team.
    Keywords: Cultural intelligence, group cohesion, volleyball League
  • Hosein Poursoltani Zarandi *, Esmat Taherkhani, Shahram Shafiee Pages 117-128
    Purpose
    The aim of this study was to determine the relationship of Happiness at work with organizational entrepreneurship of employees of the Ministry of Sport and Youth.
    Methodology
    This was a correlational study, which was conducted in survey method. Three questionnaires of demographic characteristics, happiness in organizations hasanzadeh (2012) and organizational entrepreneurship samad aghaei (1999) were used. Statistical society was includes employees of Ministry of Sport and Youth in 2013-2014 (N = 745). Statistical Sample were determined randomly (n=254 person), from which (n=228) questionnaires were returned to the researcher. Face and content validity of the questionnaires was confirmed after the opinions of 12 experts in sports management field and with using the Lawshe Validation for happiness in organization (CVR=0.87) and organizational entrepreneurship (CVR= 0.83). Reliability coefficient of Happiness questionnaire (α=0.89) and organizational entrepreneurship questionnaire (α=0.94). In examining the test of hypotheses and the algorithm of structural model were used PLS and SPSS, in significance level of (P≤ 0.05).
    Finding: There were positive and significant relationship between happiness and entrepreneurship in organization. The state of happiness in the Ministry of Sport and Youth was at an acceptable level, but the state of entrepreneurship in the Ministry of Sport and Youth was not acceptable. The happiness of employees (β = 0.47) was able to predict entrepreneurial organization. According to the results of structural model, happiness at work in the ministry was influential in entrepreneurial employees.
    Conclusion
    It is suggested that the Ministry of Sport and Youth Leaders for increasing organizational entrepreneurship, provide Context of joy and happiness staff.
    Keywords: happiness, Organizational entrepreneurship, Ministry of Sport, Youth
  • Naser Bai *, Amir Ghanbarpoor Nosrati, Seyed Reza Hosseini Nia Pages 129-137
    Objective
    The purpose of this research was to study the relationship between customer relationships management and customer satisfaction in Golestan Offices of Sport and Youth.
    Methodology
    The population of study consisted of all employees of Golestan Offices of Sport and Youth (N=203) that sample size were determined by Morgan table and random stratified sampling method (n=132). To collecting data, questionnaires of customer relationships management (Hong-kit et al., 2005) and customer satisfaction (String fellow et al., 2004) were used. Also, descriptive and inferential statistics methods for data analysis were used.
    Results
    The findings showed that there are significant and positive correlation between four dimensions of customer relationships management and customers’ satisfaction. Among dimensions of customer relationships management, customer relationships organizing and knowledge management have the ability to predict 37 percent of customers’ satisfaction variance.
    Conclusion
    It is recommended to the managers of Offices of Sport and Youth with improvement and development of customer relationships management in their offices, increase customer satisfaction.
    Keywords: Customer Relationship Management, Customers Satisfaction, Knowledge Management, Offices of Sport, Youth