فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1394)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 90، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی احمدزاده، محمدباقر پارساپور، حسن بادینی، ابراهیم عزیزی صفحات 1-23
    سیر تاریخی و تکامل مسوولیت مدنی والدین در مقابل فرزندان در دو نظام حقوقی ایران و انگلیس حکایت از پذیرش اختیار مطلق برای والدین درخصوص فرزندان دارد تا جایی که می توان از منظر تاریخی از اقتدار بی قید و شرط والدین بر زندگی فرزندان سخن راند. رهاورد این رویکرد تاریخی در حوزه مسوولیت مدنی، مصونیت از مسوولیت مدنی برای والدین بود که از آن تحت عنوان «قاعده مصونیت از مسوولیت مدنی والدین در برابر فرزندان» یاد می شود؛ اما با گذر زمان و تحولاتی که درحوزه حقوق مسوولیت مدنی رخ داد، بار دیگر تاریخ ورق خورد و قاعده مصونیت از مسوولیت مدنی والدین در مقابل فرزندان، از حالت مطلق و بدون قید و شرط خود خارج گردید تا فرزندان نیز در پناه حقوق فردی مستقل و حمایت های ویژه آن قرار گیرند و به این ترتیب در موارد عدیده ای مصونیت به مسوولیت تبدیل شد. پژوهش حاضر نشان می دهد که در حقوق کنونی، مسوولیت مدنی والدین در مقابل فرزندان از «شخصی» بودن مسوولیت مدنی به سمت «جمعی» شدن و حتی به مرحله «جبران دولتی» خسارت فرزندان پیش رفته است. در حقوق ما با بهره گیری از دیدگاه مترقی فقه اسلامی در باب «ضمان عاقله» که بخشی از آن شامل ضمان جریره و جبران خسارت توسط بستگان می شود و همین طور جبران خسارت از طریق بیت المال، یعنی جبران توسط دولت، طرز تلقی جدیدی به جبران خسارت به وسیله قراردادهای اجتماعی از قبیل بیمه و تامین اجتماعی از یک طرف و دولت از طرف دیگر شکل گرفته است. به این ترتیب، قانونگذار می تواند از طریق تصویب قانون، در مواقعی که منبع جبران خسارت وجود ندارد یا منبع قانونی توانایی مالی برای جبران خسارت را ندارد، با تشکیل «صندوق های بیمه مسوولیت مدنی» جبران را بر عهده حکومت بگذارد. مقاله حاضر نشان از تخصیص اکثر خوردن این قاعده در حقوق انگلیس و استثنایی بودن آن در حقوق ایران دارد؛ به طوری که در حال حاضر می توان گفت: قاعده «مصونیت والدین از مسوولیت مدنی” از حالت مطلق آن خارج شده و به تاریخ حقوق پیوسته است.
    کلیدواژگان: مصونیت، مسوولیت مدنی، ضمان عاقله، صندوق بیمه مسوولیت مدنی، جبران دولتی
  • میر قاسم جعفرزاده، سارا حاجی زاده صفحات 25-48
    محتکران حق اختراع در زمره موسسات غیرتولیدی در حوزه اختراعاتند که مالکیت گواهی اختراع را بدون قصد بهره برداری از آن به دست می آورند. آن ها اختراع مورد نظر خود را خریداری کرده، بدون بهره برداری از آن منتظر نقض اختراع توسط بنگاه های اقتصادی می مانند. پس از وقوع نقض و تجاری سازی اختراع توسط بنگاه تولیدکننده، محتکر حق اختراع با تهدید به طرح دعوای نقض به دنبال اعطای لیسانس با حق الامتیاز مورد نظر به این بنگاه است. به دلیل ویژگی های نظام حقوق اختراعات آمریکا، این موسسات اولین بار در این کشور شکل گرفته اند و امروزه نیز مرکز اصلی فعالیت آن ها آمریکا است. از لحاظ تاریخی آنچه زمینه ساز ظهور این موسسات بوده، ایجاد مالکیت های خصوصی متعدد و خرد در حوزه اختراعات و ویژگی های نظام حقوق اختراعات این کشور است. علیرغم این که برخی از حقوقدانان این اشخاص را عاملی در جهت افزایش انگیزه مخترعان، ایجاد سرمایه برای آن ها و در کل وجودشان را برای نظام حقوق اختراعات سودمند می دانند، پیامدهای منفی زیادی که این موسسات داشته اند سیستم قضایی و قانونگذاری را در جهت مقابله با آن ها برانگیخته است.
    کلیدواژگان: اختراع، محتکر حق اختراع، پتنت تیکت، قرارداد لیسانس، نقض حق اختراع
  • احد شاهی، میلاد حسینی، غفور خویینی صفحات 49-74
    منظور از مخاطرات احتمالی درمان، آن دسته از مخاطراتی است که ناظر به اقدامات درمانی به معنای خاص بوده، این مخاطرات در هنگام انعقاد قرارداد درمان بین پزشک و بیمار قابل پیش بینی نباشد. البته مفهوم متعارف این مخاطرات مربوط به جایی است که ورود آن، نه نتیجه تقصیر پزشک است و نه نتیجه تقصیر بیمار. در این مقاله، دلایل قابلیت جبران مخاطرات احتمالی درمان در مسوولیت مدنی پزشک در حقوق ایران و فرانسه، مورد تحلیل قرار گرفته و در پایان این نتیجه به دست آمده که از یک طرف، پزشک از بابت چنین مخاطراتی، به دلیل رعایت موازین علمی و رفتار پزشک متعارف در شرایط و اوضاع و احوال خاص درمان، مسوول نیست و نیز در حقوق ایران مانند فرانسه باید مقررات خاصی در این باره پیش بینی گردد و از طرف دیگر، در بحث جبران زیان ناروا به بیمار در این خصوص، از آن جایی که او نیز در ورود این زیان به خود دچار تقصیری نشده، منطقی است که قانون گذار ایرانی با تاسیس «صندوق تضمینی مربوط به جبران خسارت زیاندیدگان اقدامات تروریستی، جرائم و حوادثی که عامل آن مشخص نیست یا به هردلیلی امکان گرفتن دیه از زیان زننده ممکن نیست»، از منافع بیمار حمایت کند؛ همان گونه که در حقوق فرانسه چنین زیانی از محل صندوق تضمینی معینی با رعایت شرایط و تشریفات ویژه ای قابل جبران است.
    کلیدواژگان: مخاطرات احتمالی درمان، مخاطرات ناشی از توسعه، مسوولیت مدنی پزشک، اقدامات درمانی، رضایت بیمار، صندوق تضمینی
  • مرتضی شهبازی نیا، زهرا ایوبی صفحات 75-96
    یکی از ویژگی های اساسی معاملات اسنادی، استقلال این معاملات از قرارداد پایه و اسنادی بودن شروط پرداخت آن ها است. ذینفع اعتبارنامه هنگام تقاضای پرداخت باید اسناد مقرر در اعتبارنامه یا ضمانتنامه را ارائه دهد. در برخی موارد اسناد ارائه شده از سوی ذینفع متقلبانه است که تقلب صورت گرفته ممکن است بدون همکاری یا اطلاع ذینفع توسط شخص ثالث ارتکاب یافته باشد. در این که آیا قاعده تقلب در تقلب شخص ثالث نیز قابل اعمال است یا خیر، دو دیدگاه مطرح شده است. گروهی قائل به این نظرند که در این موارد قاعده تقلب، قابل اعمال است و باید از پرداخت وجه ممانعت به عمل آید. در مقابل، گروه دیگر بر این باورند که قاعده تقلب در مقابل ذینفع بی تقصیر قابل اعمال نیست و وجه اعتبارنامه باید پرداخت شود. این مقاله موضع نظام های حقوقی را در این باره بررسی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: معاملات اسنادی، اعتبار اسنادی، ضمانتنامه بانکی، اصل انطباق دقیق، تقلب شخص ثالث
  • محمد صالحی مازندرانی، حانیه ذاکری نیا صفحات 97-122
    برای تحقق اراده انشایی ایقاع، ابتدا لازم است ایقاع کننده با طی مراحلی در ذهن و ضمیر خود، اراده باطنی بر آن را محقق سازد. علیرغم عقیده برخی حقوقدانان بر کفایت اراده باطنی به جهت یکجانبه بودن عمل حقوقی ایقاع و عدم دخالت اراده دیگری، به نظر می رسد از آن جا که ایقاع به هر حال با حقوق دیگری ارتباط می یابد و نیز به منظور تضمین اجرای تعهدات برآمده از ایقاع و مهم تر آن که این اراده باطنی در عالم حقوق اثر داشته باشد، لازم است ایقاع کننده آن را ابراز کند. از این رو ابراز، شرط تاثیر اراده باطنی و شرط تحقق ایقاع خواهد بود. در فرایند تحقق اراده انشایی، به منظور ورود اراده باطنی به عالم خارج، ناگزیر از استفاده از وسایل خارجی با عنوان روش های ابراز اراده هستیم. این روش ها به طور سنتی، لفظ و فعل و به طور نوین، روش های الکترونیکی هستند. از آن جا که استفاده از اشاره، معاطات، ترک فعل خاص و سکوت در ابراز ایقاع مشکوک به نظر می رسد، امکان به کارگیری آن ها نیز بررسی می گردد. به هر ترتیب، این روش ها در صورتی که به نحو صریح یا ضمنی بر اراده باطنی دلالت کنند، واجد اثر خواهند بود و به عبارت دیگر، اراده ظاهری ایقاع کننده باید با اراده باطنی وی مطابقت کند. در این میان، گفتار یا نوشتار صریح به دلالت مطابقی، لفظ غیرصریح به دلالت تضمنی و التزامی، و فعل ایقاع کننده به دلالت التزامی مبین و کاشف از اراده ایقاع کننده و معبر آن است.
    کلیدواژگان: ایقاع، اراده باطنی، اراده ظاهری، وسایل و روش های ابراز اراده، دلالت صریح و ضمنی
  • محمد عیسایی تفرشی، حبیب رمضانی آکردی، حمیدرضا عباسی منش صفحات 123-148
    اعتباری بودن نهاد حقوقی شرکت تجاری، دخالت اشخاص حقیقی را در اداره آن ضروری می کند. تعیین مدیر برای شرکت در این راستا پیش بینی شده است. اداره شرکت مستلزم تعیین حدود اختیارات و وظایف مدیر است تا از خودسری اجتناب شود. جدیدترین وظیفه ای که برای مدیر شرکت در جهت اداره بهتر شرکت پیش بینی شده، «ارتقای موفقیت شرکت» است که ابتکار قانونگذار انگلیس است. رویکردهای «تقدم سهامداران» و «ذینفعان» در حاکمیت شرکتی مطرح است و قانونگذار انگلیس در مقرره جدید سعی کرده است تعادل را بین دو رویکرد برقرار کند. در این راستا محور را در جلب منافع سهامداران قرارداده و رعایت مولفه هایی را نیز در راستای تحقق اهداف دیگر بر مدیران الزام کرده است. در حقوق ایران چنین وظیفه ای سابقه ندارد و به دلیل فقدان ضمانت اجرا نمی توان آن را بر مدیر تحمیل کرد. وظیفه امانی نیز صرفا برای مدیر تعهد منفی ایجاد می کند، در حالی که وظیفه «ارتقای موفقیت شرکت» تعهدی مثبت است.
    کلیدواژگان: ارتقای موفقیت شرکت، نظریه تقدم سهامداران، نظریه ذینفعان، معیار شخصی، افزایش ارزش سهام سهامداران
  • همایون مافی، حسین تاری صفحات 149-172
    منظور از اعتبار امر مختوم در آرای داوری این است که چنانچه دعوای مطروح قبلا بین اشخاص واحد یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آن ها هستند رسیدگی و حکم قطعی در آن خصوص صادر شده باشد حکم مذکور مانع رسیدگی مجدد نسبت به آن دعوا است. با این که در حقوق ایران تصریحی بر اعتبار امر مختوم در رسیدگی های داوری وجود ندارد، یافته ها و نتیجه بررسی این مقاله نشان می دهد که در این مورد تفاوتی در لزوم اعمال این قاعده درباره حکم دادگاه و رای داوری وجود ندارد. عدم پذیرش و استماع مجدد موضوع اختلاف در مرجع داوری ناشی از توافق اولیه طرفین و قرارداد منعقد در رجوع به داوری است. در حقوق آمریکا نیز اعتبار امر مختوم رای داوری به استناد دو نظریه انسداد موضوع و انسداد ادعا مورد پذیرش واقع شده است.
    کلیدواژگان: اعتبار امر مختوم، رای داور، حقوق ایران و آمریکا
|
  • Seyed Ali Ahmadzadeh, Mohammad Bagher Parsapour*, Hassan Badini, Ebrahim Azizi Pages 1-23
    The history and evolution of civil liability of parents against their children in Iran and England’s legal systems indicate the acceptance of absolute discretion for parents regarding their children to such an extent that unconditional power of parents over the lives of their children could be put forward from a historical perspective. The result of that historical approach in the field of civil liability was parents’ immunity from civil liability, which is called "the parents’ immunity rule from civil liability against their children". However, as time passed and changes occurred in the field of tort law, history underwent a new chapter, and parents’ immunity rule from civil liability against their children was altered from its absolute and unconditional form so that children could be covered and supported by individual rights; consequently, its special protections and immunity turned into liability in numerous cases. This research demonstrates that in the current law, civil liability of parents against their children has progressed from being "personal" to the "collective" civil liability and even to the "state compensation" stage for damages incurred by children. In our legal system, along with the use of progressive views of Islamic jurisprudence in regard with "Zaman Aqele (liability of the male members of
    families)", part of which includes liability of Jarire and compensation by relatives and compensation by the Islamic treasury (or Beytolmal) as well, which is compensation by the government, a new viewpoint has been established toward compensation through social contracts such as insurance and social security, on the one hand, and the government, on the other. Therefore, the legislator can hold the government responsible by formation of “Civil Liability Insurance Funds” through enacting the required law for the events in which there are no sources of compensation or legal bases of financial capability for compensation. This paper illustrates the fact that the scope of the mentioned rule has been widely reduced in English law, and also the fact that its exceptional application has been accepted in Iranian law. Hence, it can be said that the rule of “parents’ immunity from civil liability” has moved out from its absolute form and has entered the history of law.
    Keywords: Immunity, Civil liability, Zaman Aqele (liability of the male members of families), Civil Liability Insurance Fund, State compensation
  • Mirghasem Jafarzadeh, Sara Hajizadeh Pages 25-48
    Patent troll is a non-practicing entity in the domain of inventions, which obtains patent ownership without any intention of using it. Patent trolls buy their favored invention and waits for its infringement from other companies. After infringement and commercializing of the patent, in order to transfer the license and its royalty, the patent trolls threat companies with litigation. These entities initially were formed and have their central core in the United States due to the traits of the American system of inventions. Although some lawyers believe that trolls are useful by increasing inventor's motivation and providing capital for them, they have also some negative effects. These drawbacks force the legislators and judicial systems to pass new legislations and introduce new ways of redress in the related disputes in order to decreasing or limiting the patent trolls’ activities.In this paper, the concept of patent trolls is defined and explained, and its positive and negative effects are illustrated.
    Keywords: Patent, Patent troll, Patent ticket, License contract, Patent infringement
  • Ahad Shahi, Seyed Milad Hosseini, Ghafoor Khoeini Pages 49-74
    Potential treatment risks refer to those risks that concern treatment measures in its strict sense, and these risks must not be predictable at the time of concluding the treatment contract between the physician and patient. Of course, the conventional meaning of these risks relates to the situation in which its arrival is neither that of the doctor’s default, nor that of the patient’s default. In this paper, the reasons behind the recoverability of potential treatment risks were analyzed, and we came to the conclusion that, on the one hand, the doctor is not liable for these risks because of the observance the scientific standards and conventional manners of doctors during special conditions and circumstances of treatment, and like France, there should be taken into account some special provisions in Iran’s law, and on the other hand, on the subject of compensating patients for unjust losses in this respect, since they (patients) have not defaulted in the course of incurring these losses, it would be reasonable that the Iranian legislator protects the patients’ interests by establishing “a security fund related to compensating aggrieved people due to terrorist activities, crimes and accidents whose causes are unknown or it’s impossible to get blood money from the harming party for any reason”, just like France’s law in which such losses are recoverable from a specific security fund by complying with special conditions and formalities.
    Keywords: Potential treatment risks, Development risks, Doctor's civil liability, Treatment measures, Patient's consent, Security found
  • Morteza Shahbazinia, Zahra Ayoubi Pages 75-96
    One of the basic characteristics of documentary transactions is the independence of these transactions from the underlying contract and the documentary payment terms in these transactions. The beneficiary of the letter of credit shall present the documents stated in the Letter of Credit or the bank guarantee in order to claim payment. In some cases, the documents presented by the beneficiary are fraudulent while this action might have been committed without cooperation or even the information of the beneficiary by a third party. Whether or not the principle of fraud would be applicable regarding the third party fraudulent actions, two viewpoints have been presented. Many lawyers believe in the view that the fraud principle is also applicable for the third party deceptions, and the payment shall be withheld (it shall be refrained from payment) in this regard. On the other hand, another group believes that the fraud principle is not applicable against the guiltless beneficiary, and the amount in the letter of credit shall be paid. This article will review and analyze the position of legal systems in this respect.
    Keywords: Documentary transactions, Documentary credit, Bank guarantee, Principle of strict compliance, Third party fraud
  • Mohammad Salehi Mazandarani, Hanieh Zakerinia Pages 97-122
    To establish a creative volition in unilateral engagements, the determinant should, firstly, create his/her internal will in his/her mind. Although some jurists believe that as we do not need other's interference, the internal will is sufficient to establish a unilateral engagement, it seems that this kind of will ought to be expressed in order to be realized as a social and legal fact. This view is also because of the fact that the unilateral engagement effects other's rights and its undertakings should be insured. Hence expressing is a "term", which effects the internal will and so creates the unilateral engagement.
    In process to establish the creative volition, we should use "the special ways to express volition" in order to make the internal will enter the external world. These ways and instruments are traditionally "word" and "act", and the new "electronic instruments". As it is doubtful to express volition with "gesture", "exchange", "inactivity" and "silence" in unilateral engagements, here we evaluate the possibility of using them. However, all these ways and instruments should explicitly or implicitly indicate the volition. In other words, the external will should accord the internal one. The explicit word (literal or written) indicates the volition equivalently while the implicit words and also acts, circumstantially and implicitly, indicate the volition.
    Keywords: Unilateral engagement, Internal will, External will, Instruments, ways to express volition, Explicit, implicit indications
  • Mohammad Issaei Tafreshi, Habib Ramezani Akerdi, Hamid Reza Abbasimanesh Pages 123-148
    The artificiality of the legal basis of company requires the involvement of natural person in its management. Appointment of director is accordingly prescribed. Management of the company requires setting limits to the powers and duties of directors in order to avoid arbitrariness. The latest duty foreseen for better management of the company is to promote its success, and this is an innovation of the English legislator. Corporate governance includes the “primacy shareholder theory” and “stockholder theory” that the English legislator, in its new regulation, has tried to establish a balance between the two. To attain this goal, the legislator has focused on “enlightened shareholder value”, and obliged the directors to abide by requirements to achieve other goals as well. We have no precedent for such a duty in the Iranian law, and due to lack of safeguard it is not possible to impose on the directors. Fiduciary duty also creates merely a negative commitment whereas duty to “promote the success of the company” is a positive commitment.
    Keywords: Promote the success of the company, Primacy shareholder theory, Stockholder theory, Subjective test, Enlightened shareholder value
  • Homayoun Mafi, Hossein Tari Pages 149-172
    The purpose of res judicata in arbitration awards is that if the presented dispute has been already considered between the same parties or their representatives and a final judgment has been issued in that respect, the said judgment is precluded the re-litigation of that dispute. Considering that, in the Iranian law, there is no stipulation on the res judicata effect in arbitration proceedings, the findings of this article demonstrate that there is no difference in the necessity of applying this rule between the court judgment and arbitration award in this respect. Non-admission and rehearing of the dispute object in arbitration tribunal is the result of the parties̕ first agreement and concluded contract to refer to arbitration. In the United States law the res judicata effect of arbitration award in judicial decisions has been accepted on the basis of issue preclusion and claim preclusion.
    Keywords: Res judicata, Arbitration award, Iranian, American law