فهرست مطالب

گیاهان دانه روغنی - شماره 1 (1394)

نشریه گیاهان دانه روغنی
شماره 1 (1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • سامیه رئیسی*، ابراهیم هزار جریبی، نسرین رزمی، غلامحسین عرب صفحات 1-10
    به منظورتعیین پایداری عملکرد دانه 19 لاین خالص دیررس سویا، یک آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه منطقه، گرگان، مازندران و مغان به مدت دو سال (92-91) به مورد اجرا در آمد. لاین های جدید مشتق از 13 ترکیب به همراه دو شاهد کتول وساری بودند.کشت به صورت تابستانه و در این بررسی لاین ها از نظر عملکرد دانه و سایر خصوصیات زراعی مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند. عملکرد دانه در دو سال دارای تفاوت معنی داری بود و بیشترین عملکرد دانه در سال 91 با میزان 3552 کیلوگرم در هکتار تولید شد. همچنین عملکرد دانه در سه منطقه تفاوت قابل ملاحظه ای نشان داد. بیشترین عملکرد دانه در منطقه مازندران با میزان 3659 کیلوگرم در هکتار به دست آمد، اما در دو منطقه گرگان و مغان اختلاف معنی داری مشاهده نشد و میانگین عملکرد در این دو منطقه 3165 کیلو گرم در هکتار بود.بین لاین های مختلف نیز اختلاف بسیار معنی داری در مناطق مختلف مشاهده شد و بیشترین عملکرد دانه متعلق به لاین شماره 16 حاصل از ترکیب Accomac×Yagutsa با میزان 3728 و کمترین مربوط به ترکیب Hamilton×Sahar با میزان 2662 کیلوگرم در هکتار بود. بر اساس تجزیه آماری با استفاده از مدل AMMI چهار رقم برتر از نظر عملکرد دانه در هر منطقه مشخص شدند و بر این اساس لاین های برتر برای ارزیابی ناحیه ای بررسی می شوند تا در صورت داشتن برتری در شرایط زارع، در مسیر معرفی ارقام جدید قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: سویا، پایداری عملکرد، لاین های برتر، معرفی ارقام جدید
  • علیرضا قدس ولی* صفحات 11-22
    طراحی تجهیزات مورد نیاز برای فرآیند، سورتینگ، درجه بندی و سایر عملیات پس از برداشت محصولات کشاورزی نیازمند اطلاعاتی در خصوص خصوصیات فیزیکی آنها است. در این تحقیق تاثیر میزان رطوبت روی خصوصیات هندسی (طول، عرض، ضخامت، میانگین هندسی و حسابی قطر، سطح جانبی، مساحت تصویر و ضریب کرویت) و خصوصیات ثقلی (وزن هزار دانه، حجم، دانسیته ی واقعی، دانسیته ی توده و تخلخل) دانه دو واریته ی پنبه (سای اکرا و ساحل) با استفاده از طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایشات فاکتوریل 5×2 (دو سطح رقم و پنج سطح میزان رطوبت) در آزمایشگاه فنی- مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گرگان مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش میزان رطوبت میزان طول دانه ی پنبه ارقام سای اکرا و ساحل به ترتیب در دامنه 15/9-82/8 و 91/8-77/8 میلی متر، ضخامت دانه به ترتیب در دامنه 16/4-96/3 و 37/4-24/4 میلی متر، قطر میانگین هندسی به ترتیب در دامنه 73/5-52/5 و 76/5-48/5 میلی متر و ضریب کرویت به ترتیب 7/62 و 7/64-4/65 درصد قرار داشتند. نتایج نشان دهنده وجود روابط خطی مثبت بین میزان رطوبت و طول، عرض، ضخامت و میانگین هندسی قطر بود. با افزایش میزان رطوبت، حجم دانه به ترتیب در دامنه ی 22/1-00/1 و 14/1-86/0 سانتی متر مکعب، دانسیته توده به ترتیب در دامنه ی 514-576 و 555-588 کیلوگرم بر متر مکعب و تخلخل به ترتیب در دامنه ی 6/62-5/38 و 9/51-9/42 درصد قرار داشتند. برای نشان دادن تغییرات خصوصیات ثقلی دانه دو واریته پنبه مورد مطالعه با افزایش میزان رطوبت، معادلات رگرسیونی از نوع درجه اول و با ضریب تعیین بالا (2R) برازش گردید. میزان دانسیته ی توده با افزایش میزان رطوبت، کاهش خطی و با ضریب تعیین (2R) بالا را نشان داد.
    کلیدواژگان: پنبه دانه، میزان رطوبت، خصوصیات هندسی، خصوصیات ثقلی
  • جلال محمدزاده* صفحات 23-32
    در این تحقیق به ارزیابی تاثیر استخراج آنزیمی بر پایداری و ویژگی های کیفی روغن و پروتئین کلزا (رقم هایولا 401 در منطقه گلستان) در مقایسه با روش معمول استخراج با حلال پرداخته شد. نتایج نشان داد در هر دو روش استخراج، بین شاخص های ضریب شکست، دانسیته، عدد یدی و مواد غیر قابل صابونی اختلاف معنی داری (05/0P>) وجود نداشت. در حالی که رنگ روغن، غلظت فسفر، میزان اسیدیته، پراکسید و ضریب ویژه خاموشی (جذب 232 و 272 نانومتر) به طور معنی داری (05/0P<) در روغن آنزیمی به ترتیب با مقادیر پایین تر از روغن حاصل از روش حلال بود. میزان فیتات و گلوکوزینولات پروتئین کنجاله در استخراج آنزیمی (با مقادیر 24/2 درصد و 6 میکرومول بر گرم) نسبت به روش حلال به طور معنی داری نیز کاهش یافت. بنابراین، روغن استخراج آنزیمی کلزا از کیفیت و پایداری اکسایشی بالاتر و پروتئین آن نیز به لحاظ کاهش ترکیبات نامطلوب از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: کلزا، روش استخراج روغن، ویژگی های کیفی، پروتئین
  • هادی نجفی نوایی*، عباسعلی نوری نیا، حسین غلامی تیله بنی، هادی اسلامی صفحات 33-46
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر سطوح فرسودگی بذر بر سبز شدن افتابگردان تحت شرایط تنش های خشکی و شوری در سال 1391 به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتو رهای آزمایشی عبارت بودند از فاکتور A شامل تنش های محیطی در پنج سطح شامل: شاهد (بدون تنش)، شوری در دو سطح متوسط (7 دسی زیمنس بر متر) و شدید (14 دسی زیمنس بر متر)، خشکی در دو سطح متوسط (4- بار) و شدید (8- بار) و فاکتورB شامل پیری بذر در چهار سطح 24، 48، 72 و 96 ساعت. در این تحقیق درصد، سرعت و یکنواختی سبز شدن، 50 درصد (D50) زمان لازم برای رسیدن به حداکثر سبزشدن، هدایت الکتریکی غشاء، پراکسیداسیون لیپید و رشد هتروتروفیک گیاهچه که شامل دو جزء است: 1) مقدار ذخایر بذر انتقال یافته یا پویا شده، 2) کارایی تبدیل ذخایر بذر انتقال یافته به بافت گیاهچه، اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزیش تسریع پیری فاکتورهای بیوشمیایی پراکسیداسیون لیپید و هدایت الکتریکی غشاء پلاسمایی افزایش یافت. در این آزمایش صفاتی نظیر درصد، سرعت و یکنواختی سبز شدن، رشد هتروتروفیک گیاهچه با افزایش زوال بذر کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، سبز شدن، پیری بذر، پراکسیداسیون لپید
  • سیدعباسعلی اندرخور*، عرازمحمد نوری راد دوجی صفحات 47-58
    به منظور تهیه دورگ های جدید و ارزیابی ترکیب پذیری عمومی وخصوصی والدین، هشت لاین اینبرد نرعقیم و شش لاین بازگردان باروری آفتابگردان متحمل به بیماری پلاسموپارا در قالب طرح ژنتیکی لاین در تستر تلاقی داده شدند. تعداد 48 دورگ F1 حاصل به همراه والدها و دو شاهد هیبرید آذرگل و هیبرید فرخ در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر تیمارها برای کلیه صفات از جمله ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، قطر طبق، طول دوره رویش، عملکرد دانه، عملکرد روغن و درصد روغن دارای اختلاف معنی دار بودند. تجزیه واریانس ترکیب پذیری به روش طرح تلاقی لاین در تستر کمپتورن نشان داد که اثر ژنوتیپ، هیبریدها و اثر متقابل لاین در تستر برای کلیه صفات معنی دار گردید. برای عملکرد دانه و عملکرد روغن بازگردان باروری RF81-25 و اینبرد لاین AF80-488/1/2/1، برای وزن هزار دانه بازگردان باروری RF81-30 و اینبرد لاین AF80-460/2/1/1، دارای قابلیت ترکیب عمومی مثبت و معنی دار، برای ارتفاع گیاه بازگردان باروریRF81-150/1 و اینبرد لاین AF80-438/1/2/2 و برای طول دوره رویش بازگردان باروریRF81-131/1 دارای قابلیت ترکیب عمومی منفی و معنی دار بودند. تلاقی AF80-460/2/1/1*RF81-25 و AF-6937*RF81-30 برای عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن دارای ترکیب پذیری مثبت معنی دار بود. نتایج حاصل از برآوردهای اجزای ژنتیکی حاکی از سهم بیشتر واریانس غیرافزایشی در توارث بسیاری از صفات مورد بررسی بوده است. لذا به منظور بهبود وارتقاء این صفات در جوامع مورد نظر، استفاده از پدیده هتروزیس از طریق تلاقی والدین دور از هم می تواند مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی، دورگ گیری
  • عباس رضایی زاد*، اسدالله زارعی سیاه بیدی، مجتبی حاتمی صفحات 59-70
    به منظور بررسی و شناسایی لاین های مناسب سویا برای کشت دوم در مناطق معتدل سرد استان کرمانشاه، آزمایشی با 9 ژنوتیپ سویا در قالب طرح کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال زراعی (1392-1391) انجام گرفت. در این مطالعه دو تاریخ کاشت اول خردادماه و بیستم تیر ماه به عنوان فاکتور اصلی و لاین های مورد نظر به عنوان فاکتور فرعی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر تاریخ کاشت بر صفاتی همچون تعداد روز تا شروع گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه معنی دار بود. همچنین نتایج نشان داد که ژنوتیپ های مورد بررسی برای همه صفات مورد ارزیابی به استثنای تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته تفاوت معنی داری داشتند. از طرفی اثر متقابل ژنوتیپ × تاریخ کاشت تنها برای صفات درصد روغن دانه و پروتئین معنی دار بود. از نظر عملکرد دانه سه ژنوتیپ لینفورد، ال.17 و ویلیامز به ترتیب با 3249، 3255 و 3186 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت اول خرداد و 2980، 2817 و 2695 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت بیستم تیرماه در زمره ارقام برتر قرار داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده ژنوتیپ هایی با طول دوره رشد کوتاه و عملکرد نسبتا قابل قبول مانند Boutny، ام.7، ام.9،LH-2500 می توانند در مناطق معتدل سرد استان کرمانشاه به عنوان کشت دوم مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سویا، کشت دوم، عملکرد دانه، رسیدگی فیزیولوژیک
  • الهام پالوج، محمدهادی پهلوانی*، سیداسماعیل رضوی صفحات 71-83
    این مطالعه باهدف پاسخ گویی به سوالاتی در زمینه امکان وجود مقاومت ژنتیکی نسبت به بیماری مرگ گیاهچه در گلرنگ زراعی صورت گرفت. بدین منظور واکنش 15 ژنوتیپ گلرنگ زراعی نسبت به P.ultimum طی سال های 1386 و 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده با دو سطح استریل و غیراستریل به عنوان فاکتور اصلی و 15 ژنوتیپ گلرنگ به عنوان فاکتور فرعی اجرا شد. به منظور ایجاد آلودگی مذکور از کشت پراگنه های بیمارگر در ماسه استریل شده همراه با سوسپانسیون بیمارگر با غلظت 105 زئوسپور در میلی لیتر استفاده گردید. نتایج نشان داد که 10 ژنوتیپ، مقاومتی بیش از 90 درصد از خود نشان داده اند، که در بین آنها مقاومت بالای 98 درصد در دو ژنوتیپ LRV-55-255 و 34040 مشاهده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که آلودگی ناشی از P.ultimum بر سرعت سبزشدن در مزرعه موثر بود. گروه بندی ژنوتیپ ها، نشان داد که ژنوتیپ های گروه سوم (زرقان- 259 و 34040) نسبتا مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: سوسپانسیون، مقاومت، تحمل، Pythium ultimum
|
  • S. Raeisi*, E. Hezarjaribi, N. Razmi, Gh Arab Pages 1-10
    In order to assess the seed yield stability of 19 late maturing pure lines of soybean, an experiment was conducted as a randomized complete block design in three regions, i.e. Gorgan, Mazandaran and Moghan in 2012-2013. The new lines were made up of 13 combination as well as two controls (Katul and Sari). In this study, the lines were evaluated for seed yield and other agronomic traits in summer sown planting. Seed yield showed significant differences in two years and the highest seed yield (3552 kg/ha) was produced in 2012. In addition, seed yield was considerably different in three locations. The highest yield belonged to Mazandaran region with 3659 kg/ha but in Gorgan and Moghan the seed yield was similar and the average yield of this two regions was 3165 kg/ha. There were highly significant differences for seed yield between various lines in different regions. The line 16 from Accomac ×Yagutsa combination produced the highest seed yield (3728 kg/ha) and the Hamilton x Sahar combination produced the lowest seed yield (2662 kg/ha). Four superior lines were determined for each region based on AMMI analysis for seed yield. The superior lines from this study will be evaluated for zonal approvement on different farm conditions in order to release new variety of soybean if superiority of the lines be approved.
    Keywords: Superior lines, Soybean, Yield stability
  • Ar Qodsevali * Pages 11-22
    Designing the equipment for processing, sorting, sizing and other post-harvest processes of agricultural products requires information about their physical properties. In this research, the effect of moisture content on the geometrical properties (length, width, thickness, geometrical and arithmetic mean of diameter, surface area, projected area and sphericity coefficient) and gravimetrical properties (thousands seed weight, volume, true and bulk density, and porosity) of seeds of two cotton varieties (Sahel and Saiokra) were investigated in a Completely Randomized Design (CRD) arranged in a 2 by 5 factorial experiment (two levels of varieties and five levels of moisture content) In engineering lab of Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. With increasing moisture, the length of cotton seed of Saiokra and Sahel varieties were in the range of 8.82-9.15 mm and 8.77-8.91 mm, respectively, thickness in the range of 3.96-4.16 and 4.24-4.37 mm, respectively, geometrical mean of diameter in the range of 5.52-5.73 mm and 5.48-5.76 mm, respectively and sphericity coefficient in the range of 62.7 mm and 64.7-65.4 mm, respectively. The results showed that there was positive linear correlation between moisture content and cottonseed length, width, thickness and geometrical mean diameter. With increasing moisture content, seed volume were in the range of 1.00-1.22 cm3 and 0.86-1.14 cm3, respectively, bulk density in the range of 514-576 kg/m3 and 555-588 kg/m3, respectively, and porosity in the range of 38.5-62.6 and 42.9-51.9 percent, respectively. For showing variation of gravimetrical properties of seeds of two cotton varieties studied, with increasing moisture content, the first order regression equations with high coefficient of determination (R2) were fitted. Bulk density showed linear reduction with an increase in moisture content with high coefficient of determination.
    Keywords: Cotton Seed, Moisture Content, Geometrical properties, Gravimetrical properties
  • J. Mohamadzadeh* Pages 23-32
    In this study, the effect of enzymatic extraction on the stability and quality characteristics of rapeseed (Hyola 401) oil and protein were evaluated and compared with conventional solvent extraction method. The results showed that in both extraction method, no significant differences (P>0.05) were observed between refractive index, density, iodine value, and unsaponifiable matter. While the colour, phosphorus concentration, acidity and peroxide index, specific extinction coefficient (absorption at 232 and 272 nm) of aqueous enzymatic extraction oil were significantly (P
    Keywords: Canola, Oil extraction methods, Protein, Quality characteristics
  • H. Najafinavaei*, Aa Nooriniya, H. Gholami, H. Eslami Pages 33-46
    The objective of this research was to evaluate the effect of levels of seed ageing on emergence of sunflower under drought and salinity stresses. A factorial experiment was conducted based on an RCBD with three replicates in 2012. Experimental factors were factor A that consisted of environmental stress at five levels and factor B made up of seed ageing at four levels (24, 48, 72 and 96 hours). In this study, percent, speed and uniformity of emergence, 50% (D50) the time required to achieve maximum emergence, electrical conductivity of membrane, lipid peroxidation and heterotrophic growth of seedlings consisting of two components: 1) the amount of seed reserves mobilized 2) seed reserve conversion efficiency to seedling tissues, were measured. The results showed that lipid peroxidation and electrical conductivity of plasma membrane increased with increasing accelerated aging. In this experiment, traits such as percent, speed and uniformity of emergence, seedling heterotrophic growth decreased with an increase in accelerated ageing.
    Keywords: Sunflower, Emergence, Seed aging, lipid peroxidation
  • A. Andarkhor*, Om Noorirad Pages 47-58
    In order to produce new hybrids and to evaluate the general combining ability of lines and specific combining ability of crosses, eight male sterile lines and six fertility restorer lines of sunflower which were tolerant to plasmopara disease were crossed in line x tester mating design. Forty-eight F1 hybrids along with their parents and two hybrids as check viz. Azargol and Farrokh were evaluated in a simple lattice design with two replications. The results showed that the effect of genotypes on all traits such as plant height, one thousand seed weight, head diameter, length of growing season, grain yield, oil yield and oil content was significant. Analysis of variance of combining ability by mating design of Line x Tester developed by Kemptorne showed that the effects of genotype, hybrids and line x tester interaction for all traits were significant. For seed and oil yield of RF81-25 restorer and AF80-488 / 1/2/1 inbred line, for 1000-seed weight RF81-30 and AF80-460 / 2/1/1, had a significant positive general combining ability and for plant height RF81-150 / 1 and also inbred line AF80-438 / 1/2/2, for length of vegetative growth period restorer RF81-131 / 1 had a significant negative general combining ability. The cross of AF80-460 / 2/1/1 * RF81-25 and AF-6937 * RF81-30 for grain yield, oil percentage and oil yield had high significant and positive combining ability. The results obtained by estimations of variance of genetic components indicated that in most of traits evaluated, contribution of non-additive variance was more than that of additive variance. Therefore, in order to improve these traits, using heterosis via crossing genetically distant parents could be considered as the most suitable method.
    Keywords: Sunflower, combining ability, Hybridization
  • A. Rezaeizade*, A. Zareii, M. Hatami Pages 59-70
    To evaluate and determine suitable soybean lines for second cropping in moderate cold regions of Kermanshah, an experiment was conducted using nine soybean genotypes in a split plot based on an RCBD with three replications for two cropping seasons (2012-2013). In this study two planting dates of May 22 and July11 were as the main plot and soybean genotype were as sub plot. The results of combined analysis of variance revealed that planting date effect was significant for traits such as days to flowering and physiological maturity, plant height and pods per plant and grain yield. In addition, the results indicated that there were significant differences among genotypes for all traits under study with the exception of pods per plant and plant height. Planting date×genotype effect was significant only for seed oil and protein content. Three Genotypes viz. Linford, L17 and Williams had the high seed yield at planting dates with 3249, 3255 and 3186 kgha-1 for the first planting date and 2980, 2817 and 2695 kgha-1 for the second planting date, respectively. Based on the obtained results, genotypes such as Boutny, M7, M9 and LH-2500 with short growth duration and rather acceptable seed yield could be planted as a second cropping in temperate cold regions of Kermanshah.
    Keywords: Soybean, Second cropping, Seed yield, Physiological maturity
  • E. Paloch, Mh Pahlavani *, E. Razavi Pages 71-83
    This study was performed to answer the questions about the possibility of finding genetic sources of resistance to damping off in safflower. To do this, response of 15 genotypes of safflower to P. ultimum was evaluated in research farm of Agricultural science and Natural resources university of Gorgan between 2009-2010. The experiment was done as a split plot arranged in a randomized complete block design with two levels of sterility (sterile and non-sterile) as main plot, and 15 safflower genotypes as sub plot. For inoculation, pieces of fungi in sterile sand along with zoospores suspension at concentration of 105 per ml were used. The results showed that 10 genotypes had resistance more than 90%. Among them resistance of higher than 98% were observed in two genotypes, viz. LRV-55-255 and 34040. The results obtained revealed that infection caused by P. ultimum was effective on speed of emergence in the field. Genotypes grouping showed that genotypes of the third group (Zaeghan-259 and 34040) were relatively resistant.
    Keywords: suspension, Resistance, Tolerance, Pythium ultimum