فهرست مطالب

پرستاری ایران - پیاپی 97 (دی 1394)

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 97 (دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرناز رحمانی، حسین ابراهیمی، الناز اصغری * صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    خشونت محیط کار یکی از مباحث مهم در بهداشت حرفه ای است. این مسئله در بخش روانپزشکی به لحاظ ماهیت و نوع بیماران بستری نیازمند توجه ویژه است. هدف این مطالعه تعیین فراوانی خشونت، عوامل تعیین کننده و واکنش نسبت به آن در پرستاران شاغل در بخش های روان پزشکی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 144 نفر از کارکنان پرستاری (تعداد 6 نفر بهیار، 130 نفر کارشناس و 8 نفر کارشناس ارشد) شاغل در بخش های روانپزشکی بیمارستان آموزشی- درمانی رازی تبریز در سال 1393 به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد خشونت محیط کار در محیط های بهداشتی جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و به کمک نرم افزارSPSS. 13 انجام شد.
    یافته ها
    خشونت های روانی و فیزیکی به ترتیب با فراوانی 5/96 % و 3/83%، بیشترین نوع خشونت و خشونت های فرهنگی و جنسی به ترتیب با فراوانی 0/27% و 7/9% کمترین نوع خشونت در محیط کاری پرستاران بود. بیشترین واکنش پرستاران نسبت به خشونت، دعوت کردن فرد مهاجم به آرامش (8/27%) بود. پرستاران، افزایش منابع نیروی انسانی (7/16%)، آموزش کارکنان (7/15%)، وجود اقدامات امنیتی در بخش ها (1/14%)، وجود دستورالعمل مواجهه با خشونت (6/13%) و جدا کردن بیماران قضایی از سایر بیماران (8/12%) را مهم ترین عوامل پیشگیری کننده خشونت محیط کاری گزارش کردند. عمده ترین عوامل مستعد کننده خشونت علیه پرستاران نسبت پایین تعداد پرستاران به بیماران (8/12%)، نبود امکانات امنیتی به موقع (9/10%)، مسایل حقوقی و قضایی بیمار (2/10%)، برخورد نامناسب پرسنل بیمارستان با بیمار یا همراهان بیمار (8/8%) و نبود برنامه آموزشی درباره پیشگیری از خشونت (3/8%) بود.
    نتیجه گیری کلی: شیوع بالای خشونت علیه پرستاران شاغل در بخش های روان پزشکی لزوم ارتقاء مهارت های ارتباطی پرستاران، تدابیر امنیتی، آموزش کارکنان درباره مدیریت خشم و کاهش فشار کاری پرستاران در جهت کاهش موارد خشونت را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خشونت محیط کاری، روان پرستار، پرستاری
  • مریم نادی راوندی *، فریبرز صدیقی ارفعی، مرضیه بربری صفحات 11-22
    زمینه و هدف
    حرفه پرستاری به خودی خود به عنوان یکی از مهمترین منابع استرس محسوب می شود. راهبردهای مقابله با استرس و ویژگی های شخصیتی در کاهش اثرات شرایط استرس زا موثرند می باشد. هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله با میزان استرس درکشده در پرستاران می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری کلیه پرستاران چهار بخش از بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1393 می باشد که با استفاده از جدولKrejcie & Morgan تعداد 127 نفر به به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه ویژگی های شخصیتی NEO، راهبردهای مقابله با استرس Endler and parker و نشانگان استرس بوده است. تحلیل داده های پژوهش در سطح آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس) با استفاده ازنرم افزار SPSS نسخه 19 صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین روان رنجورخویی با راهبرد مقابله با استرس هیجان مدار، بین ویژگی برون گرایی با راهبرد مقابله با استرس مسئله مدار و اجتنابی، همچنین بین ویژگی های توافق و با وجدان بودن با راهبردهای مقابله با استرس مسئله مدار همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد (01/0p<). بین روان رنجورخویی با استرس درک شده شناختی همبستگی مثبت معنی دار وجود دارد (05/0p<). بین برون گرایی با استرس درکشده رفتاری و همچنین بین ویژگی گشودگی با استرس درکشده عاطفی و رفتاری و بین با وجدان بودن و استرس درک شده جسمانی ورفتاری همبستگی منفی معنی دار وجود دارد. فقط راهبرد مقابله هیجان مدار با استرس درک شده همبستگی مثبت معنی دارد (01/0p<).
    نتیجه گیری کلی: گزینش پرستاران دارای ویژگی های شخصیتی محافظت کننده و شناسایی پرستاران در معرض خطر و به کار بردن مداخله های درمانی مانند آموزش مهارت های مقابله با فشار روانی و تقویت عوامل شخصیتی محافظت کننده می تواند در پیشگیری از استرس و فرسودگی پرستاران سودمند باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، مقابله، استرس، پرستاران
  • همام الدین جوادزاده، غلامرضا شریفی راد، مهنوش رئیسی، محمود نصر اصفهانی، بهزاد مهکی، فیروزه مصطفوی * صفحات 23-33
    مقدمه
    امروزه سواد سلامت یکی از مهمترین اولویت ها جهت ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی درمانی بوده و یکی از مهمترین اهداف آن، بهبود ارتباط بیمار- درمانگر در حیطه آموزش به بیمار می باشد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل تاثیر گذار بر قصد و رفتار پرستاران جهت بکارگیری راهبردهای سواد سلامت در آموزش به بیمار بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه ای توصیفی- تحلیلی به شیوه مقطعی بر روی 148 پرستار در بیمارستان آموزشی الزهرای شهر اصفهان انجام شد. نمونه های مورد پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی آسان انتخاب شدند. قصد و رفتار پرستاران در خصوص بکارگیری راهبردهای سواد سلامت در آموزش به بیمار توسط پرسشنامه مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده مورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه، t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی در نرم افزار آماری SPSS v.17 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین میانگین نمره رفتار پرستاران و متغیر های وضعیت تاهل، شرکت در کلاس های بازآموزی، نوع استخدامی، سابقه کار، پست سازمانی ارتباط معنادار آماری وجود داشت. توان پیشگویی کنندگی رفتار پرستاران در خصوص بکارگیری راهبرد های سواد سلامت در آموزش به بیماران توسط سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده 31 درصد بود. از میان سازه های این نظریه، کنترل رفتاری درک شده بهترین پیشگویی کننده قصد (417/0= β) و رفتار (319/0= β) آزمودنی ها برای بکارگیری راهبردهای سواد سلامت در آموزش به بیمار بود.
    نتیجه گیری کلی: نتایج این مطالعه نشان داد که سازه کنترل رفتاری درک شده بهترین پیشگویی کننده قصد و رفتار پرستاران بوده و لذا پیشنهاد می شود که برنامه های آموزشی مدون در خصوص بکارگیری راهبردهای سواد سلامت در آموزش به بیمار جهت اثر بخشی بیشتر آن بر سازه کنترل رفتاری درک شده به طور ویژه توجه گردد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، پرستار، آموزش به بیمار
  • میترا عباسی *، مرضیه معطری، سعیده پور احمد صفحات 34-41
    مقدمه و هدف
    خدمات پرستاری یکی از مهمترین حوزه های موثر بر رضایتمندی بیمار است سازمان ها جهت بهبود کیفیت و ارتقاء رضایتمندی بیماران از روش های مختلفی استفاده می کنند که یکی از آنها نظام حاکمیت بالینی است. در این پژوهش تلاش شده است تاثیر اجرای نظام حاکمیت بالینی بر میزان رضایتمندی بیماران از عملکرد پرستاران بررسی شود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و جامعه آماری آن کلیه بیمار بستری در دو بیمارستان مرکزی استان فارس بود. که از میان آنها 600 نفر با روش نمونه گیری در دسترس در سه مرحله (قبل از شروع اجرای طرح حاکمیت بالینی، 6 ماه بعد از اجرا و 1 سال بعد ) متناسب با حجم نمونه تعیین شده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه رضایتمندی بیمار از کیفیت کار پرستاران بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 15 تجزیه و تحلیل و جهت مقایسه میانگین نمره رضایتمندی بین هر سه مرحله از آزمون ANOVA و جهت آزمون دو به دو مراحل از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. همچنین جهت بررسی همگنی بیمارن از نظر سن و جنس و طول مدت بستری بین مراحل از آزمون تی مستقل و کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات رضایتمندی بیماران از عملکرد پرستاران در مرحله اول (قبل از اجرای طرح حاکمیت بالینی) با میانگین نمرات 6 ماه بعد تفاوت معنی داری نداشت اما با میانگین نمرات 1 سال بعد از اجرای طرح حاکمیت بالینی تفاوت معنی داری داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری کلی: به نظر می رسد اجرای طرح حاکمیت بالینی در رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری موثر بوده است، هرچند که ارائه این برنامه به صرف وقت، هزینه، میزان درگیر شدن پرسنل در موسسه و ارزش نهادن مدیران ارشد به برنامه وابسته است. لذا جهت ایجاد یکپارچگی در مدیریت و موفقیت برنامه های بهبود کیفیت بهتر است علاوه بر پرستاران سایر کارکنان نیز در اجرای این برنامه مشارکت فعال داشته باشند.
    کلیدواژگان: بیمار، رضایتمندی، حاکمیت بالینی، کیفیت
  • فاطمه خراشادی زاده، عباس حیدری *، فاطمه حشمتی نبوی، سید رضا مظلوم، مهدی ابراهیمی صفحات 42-55
    زمینه و هدف
    توجه اخیر جامعه پرستاری به بعد چهارم سلامت یعنی سلامت معنوی، منجر به گسترش روزافزون مطالعات در خصوص تبیین این مفهوم و نحوه ارائه خدمات پرستاری در این زمینه شده است. پرستاری در ایران، از نظر بعد شناختی در مورد مفهوم سلامت معنوی دچار کمبود و تاخیر می باشد. لذا هدف این مطالعه تبیین مفهوم سلامت معنوی از نظر آموزه های اسلامی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه تحلیل مفهوم حاضر با رویکرد 6 مرحله ای Walker و Evant (2005) به انجام رسیده است. کلید واژه های مرتبط در متون اصیل اسلامی، فرهنگ های لغت فارسی، پایگاه های اطلاعاتی موجود با استفاده از روش تحقیق موضوعی در علوم دینی، بازیابی و انتخاب شدند. حاصل این جستجوها، شامل 16 کتاب و 32 مطالعه علمی در رشته های مختلف و 2 پایان نامه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بود. برای تحلیل داده ها از روش 7 مرحله ای تحلیل داده های کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQD7استفاده شد.
    یافته ها
    مشخصات تعیین کننده سلامت معنوی شامل 4 طبقه خالق گرایی عاشقانه، عقلانیت دینی، وظیفه گرایی و آخرت نگری می باشد. پیش آیندهای سلامت معنوی سه طبقه درک نظام دو بعدی، درک کرامت روحانی، درک مختار بودن و پیامدهای سلامت معنوی به صورت 5 طبقه «خلیفه گری، طهارت دائمی فراگیر، تعادل روحی- روانی و رفتاری، جاودانگی و معنی گرایی دائم» می باشد.
    نتیجه گیری کلی: سلامت معنوی بر اساس آموزه های اسلامی متفاوت از فرهنگ ها و مذاهب دیگر می باشد. لذا ارائه دهندگان سلامتی باید به این مهم، براساس فرهنگ بومی توجه نمایند.
    کلیدواژگان: معنویت، سلامت، اسلام، آموزه، تحلیل مفهوم واکر و اوانت، پرستاری
  • عصمت نوحی *، مهدی محمدی راوری، عباس عباس زاده صفحات 56-65
    زمینه و هدف
    وقوع خطا در کار بالینی غیر قابل اجتناب است اما می توان آن را از نظر میزان و شدت به حداقل رساند. تاثیر ثبت موارد خطا و گزارش به موقع بر پیشگیری از آن و افزایش ایمنی بیمار، از اهمیت زیادی برخوردار است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین موانع گزارش خطا و راهکارهای کاهش آن در پرستاران بیمارستان های تامین اجتمایی استان کرمان انجام گردید.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی مقطعی توصیفی است. در این مطالعه از پرسشنامه ی 20 سوالی موانع گزارش خطا مردانی و شهرکی واحد، پس از کسب روایی و پایایی مناسب استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر پرستاران (233 نفر) بودند که با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (فراوانی و شاخص های مرکزی) و استنباطی (آزمون t، تحلیل واریانس یکراهه و ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد. همچنین برای دریافت راهکارهای کاهش موانع، از تحلیل محتوای متن سوالات باز استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی موانع گزارش خطا در سطح متوسط (13 ± 69) بدست آمد. نگرانی از زدن برچسب بی لیاقتی به پرستار، تاثیر خطا در نمره ی ارزشیابی سالانه، نگرانی از انتشار خبر و وجود مسائل و پیگردهای قانونی از بیشترین موارد موانع گزارش خطا بودند. از راهکارهای مشترک و اصلی رفع موانع، ایجاد فضای امن و دوستانه برای گزارش دهی، فرایند مدیریت و پیشگیری از خطا بود.
    نتیجه گیری کلی: ترس از پیامدهای گزارش دهی، از مهمترین موانع در گزارش دهی اشتباهات بود. از آنجا که گزارش دهی خطا همچنان با موانع جدی مدیریتی روبروست. لذا مسئولین سیستم های بهداشتی درمانی، بایستی ضمن مدیریت فرایندهای تاثیرگذار در بروز و گزارش اشتباهات پرستاری، بر شناسایی راهکارهای کاهش اشتباهات، از جمله ارتقاء جو سازمانی و امنیت شغلی کارکنان پرستاری، تمرکز داشته باشند.
    کلیدواژگان: موانع، گزارش، خطای پرستاری، پرستاران، بیمارستان
  • نازنین خواجه *، دولت شایف صفحات 66-76
    زمینه و هدف
    هوش هیجانی از طریق مدیریت موثر و استفاده از هیجان ها در انگیزش و برقراری ارتباط موثر، در تمامی ابعاد زندگی فردی نقش دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش پیش بینی کننده سبک های فرزندپروری در هوش هیجانی دانش آموزان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی شهر گرگان در سال 89-1390 بودند که با نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 387 نفر (196 دختر و 191 پسر) انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی Bar-on و پرسشنامه سبک های فرزندپروری Baumrind استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سبک های فرزندپروری والدین رابطه معنی داری با هوش هیجانی دانش آموزان داشت و به طور مشترک 87/0 از واریانس، متغیر هوش هیجانی را پیش بینی کرد. همچنین سبک فرزندپروری مقتدر قوی ترین پیش بین هوش هیجانی که با مقدار پیش بینی کنندگی مثبت 71/0، در دانش آموزان بود. سبک های فرزندپروری مستبد و آسان گیر نیز به صورت منفی به ترتیب 62/0 و 26/0 درصد از تغییرات هوش هیجانی را تبیین کردند.
    نتیجه گیری کلی: بر اساس نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر، سبک های فرزندپروری عامل مهمی در پیش بینی هوش هیجانی دانش آموزان هستند. لذا پیشنهاد می شود جهت تقویت هوش هیجانی دانش آموزان، مشاوران مدارس به آموزش سبک های فرزندپروری مناسب برای والدین بپردازند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، آموزش، انگیزش
|
  • F. Rahmani, H. Ebrahimi, E. Asghari * Pages 1-10
    Background and Aim
    Workplace violence is considered as one of the important issues in occupational health. This issue in psychiatric ward requires more special attention due to type of patients admitted there and nature of psychiatric disorders. The aim of this study was to determine workplace violence, vulnerable and preventive factors and reaction towards violence perceived by nurses working in psychiatric wards.
    Material &
    Methods
    In this cross-sectional study, 144 nurses (6 practical, 130 bachelor and 8 masters of nursing) working in psychiatric wards of Razi hospital in Tabriz, Iran were participated using census sampling method. Data gathered with "International Workplace Violence Questionnaire". Data analysis was conducted using descriptive statistics on SPSS v 13.
    Results
    Verbal and physical violence with the frequency of 96.5% and 83.3% respectively, were the most of occurrence and cultural and sexual violence with the frequency of 27.0% and 9.7% were the least of occurrence in the work environment of nurses. Most frequent reaction of nurses to workplace violence was to calm aggressive person (27.8%).Increasing human resources (16.7%), continuing education staff (15.7%), security measures in sectors (14.2%), management guideline for violence (13.7%) and separating judicial patients from other patients (12.8%) were reported main factors to prevent workplace violence. The most common predisposing factors for violence against nurses were low ratio of nurses to patients (12.9%), lack of timely security (10.9%), legal issues of patients (10.3%), inappropriate treatment of staff with patients or their companions (8.9%) and lack of training on how to prevent violence (8.3%).
    Conclusion
    The high prevalence of violence against psychiatric nurses indicates need to upgrade nurse's communication skills, anger management training and reduce the workload of nurses in order to reduce the violence.
    Keywords: Workplace violence, Psychiatric nurse, Nursing
  • M. Nadiravandi *, F. Sedigharfaei, M. Barbari Pages 11-22
    Background and Aim
    The nursing profession is considered as a major source of stress by itself. Several factors are helpful in reducing the effects of stressful situations which include strategies of coping with stress and fitting personality traits. The main objective of this study is to investigate the relationship between personality traits and strategies of coping with levels of perceived stress of nurses .
    Material &
    Methods
    This research is a descriptive-correlational study. The population of this study wereall nurses in Shahid Beheshti Hospital, which by means of Krejcie & Morgan table, 127 nurses were selected as the sample. The instruments of this study were the NEO five-factor personality inventory, coping inventory for stressful situations by Endler and Parker and stress symptoms test. Data analysis was carried out using inferential statistics (Pearson correlation and analysis of variance) with SPSS 19.
    Results
    Results showed that there is a significant positive correlation between neuroticism and emotion-oriented coping, between extroversion witht ask-oriented and avoidance-oriented coping and also between agreeableness and conscientiousness traitswith task-oriented coping (p
    Conclusion
    Employing nurses with protective personality traitsand identifying nurses at risk and the use of therapeutic interventions such as teaching skills of coping with mental pressure and strengthening protective personality factors can be helpful in preventing nurses from stress and burn out.
    Keywords: Personality Traits, Coping, Stress, Nurses
  • M. Javadzade, Gh Sharifirad, M. Reisi, M. Nasr Esfahani, B. Mahaki, F. Mostafavi * Pages 23-33
    Background and Aims
    Health literacy is one of the most important priorities for improving health care quality through enhancing patient- provider communication. Implementing health literacy strategies enables nurses to provide information and instructions for patients in a manner that is more commensurate and understandable. The purpose of this study was to investigate the factors affecting nurses’ intention to implement health literacy strategies in patient education based on theory of planned behavior.
    Material &
    Methods
    A cross- sectional study conducted among 148 nurse practitioners of Al-Zahra Hospital affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, using descriptive-analytical method. Data collected via standardized questionnaire based on theory of planned behavior constructs and analyzed by SPSS v.17 using ANOVA, Independent T-test, Pearson correlation and linear regression.
    Results
    There were statistically significant correlation between using health literacy strategies and marriage status, attending in retraining courses, employment type, job history, and job status. Perceived behavioral control was the most powerful predictor of intention (β= 0/417) and use health literacy strategies in patient education and behavior of nurses (β=0/319).
    Conclusion
    According to the findings of this study, perceived behavioral control is a powerful determinant of nurses’ intention and behavior of using health literacy strategies in patient education. Hence we recommend nurse educators to pay special attention to the constructs of this theory mainly perceived behavioral control in retrain courses about patient education and health literacy strategies.
    Keywords: Health Literacy, Nurse Practitioners, Patient Education
  • M. Abbasi *, M. Moatari, S. Pourahmad Pages 34-41
    Background and Aims
    Nursing Services is one of the most important areas that impact on patient satisfaction. Organizations use different methods to improve the quality of care and enhance the patient‘s satisfaction. One of them is the system of clinical governance. In this study, the researcher evaluated the impact of implementing the clinical governance system for enhancing the patient’s satisfaction with nursing care.
    Material &
    Methods
    This descriptive study was conducted at two hospitals on Fars province, Iran. Totally, 600 patients were selected by convenience sampling during 3 stages (prior to the implementation of clinical governances, 6 months and 1 year after the implementation). Data were collected using questionnaire of satisfaction with nursing care quality. Data analyzed with One- way ANOVA, Tucky HSD post-hoc test, the independent t-test and chi-square test using SPSS software v15.
    Results
    The results show that the average satisfaction score of nursing care was not significantly different between baseline and 6 month after implementing clinical governance but the score one year after implementing clinical governance was significantly different from the baseline (p
    Conclusion
    It seems that implementing clinical governance was effective in patient's satisfaction with nursing care. Implementing these programs is depended on spending a lot of time and money, involvement of employees and valuing the program by senior managers. Therefore, in order to manage the integrity and quality improvement, it’s better that all employees have taken an active role in these programs.
    Keywords: Patient, Satisfaction, Clinical Governance, Quality
  • F. Khorashadizadeh, A. Heydari *, F. Heshmati Nabavi, Sr Mazlom, M. Ebrahimi Pages 42-55
    Background and Aims
    Recent attentions in nursing discipline to fourth dimension of health, spiritual health, leading to increasing development study to explanation this concept. In Iranian nursing the definition of spiritual health is deficient and delayed. Thus, the aim of this study was to explain the concept of spiritual health based on Islamic view.
    Material &
    Methods
    This concept analysis study was done based on Walker & Evant (2005) approach. Database and dictionaries related to Islamic literature were searched. Finally 16 books, 32 articles and 2 theses from various disciplines were retrieved. Qualitative data analysis method and MAXQD7 software were used for data analysis.
    Results
    Defining attributes of spiritual health embrace 4 categories: romantic creator- orientation, Islamic rationality, task- orientation and latter word- orientation. The consequences of spiritual health were perception of human with two- dimension system, spiritual dignity and being autonomous. The antecedences of spiritual health were being successor, comprehensive permanent purity, sprito- psycho- behavioral balance, perpetuity and permanent.
    Conclusion
    In Islamic perspective, spiritual health is different from other cultures. Therefore health care provider should pay more attention on meaning of spiritual health based on their culture.
    Keywords: Spirituality, Health, Islam, Teaching, Walker, Evant, Concept Analysis, Nursing
  • E. Nouhi *, M. Mohamadi, A. Abbaszadeh Pages 56-65
    Background and Aims
    Errors are unavoidable in clinical practice, but it can be minimized in terms of frequency and intensity. Reporting the errors is so important and effectively avoids future errors that may cause patients harm. This study was conducted to identify barriers of error reporting by nurses and preventive strategies in social security hospitals in Kerman, Iran.
    Material &
    Methods
    In this cross-sectional study, the instrument was questionnaire of barriers to self- reporting errors that was made by Mardani and shahraki vahed (2009). The study population consisted of all nurses of Social Security Hospitals in Kerman (233) who were selected using census method. To analyze the information, descriptive statistics, test t, ANOVA and Pearson correlation coefficient were applied by use of SPSS v.16 software. Answers to open-ended questions on preventive strategies were categorised into themes using content analysis aproach.
    Results
    Average score of barriers to error reporting was moderate (69 ±13). Fear of stigma, the effect of errors on the employee annual evaluation, news release and legal consequences were the most common barriers of error reporting by nurses. The main strategies to remove the barriers of error reporting were creating a safe and friendly environment for reporting, management process and error prevention.
    Conclusion
    Fear from the consequences of reporting errors was the major obstacles in reporting errors. Since error management still faces serious obstacles, so health authorities and managers should focus on the processes influencing nursing errors and identify ways to reduce errors including enhancing the organizational climate and job security of nursing staff.
    Keywords: Barriers, Report, Nursing Errors, Nurses, Hospital
  • N. Khajeh *, D. Shayof Pages 66-76
    Background and Aim
    Emotional intelligence plays a role in the all aspects of individual life through using emotions in gaining motivation and effective communication. The aim of the present study was to investigate the predictive role of parenting styles in student emotional intelligence.
    Materials and Methods
    It was a cross-sectional study. Statistical population was including the entire girls and boys student in the Middle Schools of Gorgan city in 2010-2011 and 387 individuals (196 girls and 191 boys) were selected through multi-stage clustering sampling method. The study instruments were Baumrind Parenting Styles and Bar-An Emotion Quotient Intelligence questionnaires a. Data were analyzed by SPSS v20.
    Results
    The results showed that parenting styles had a significant relationship with emotional intelligence of students, and they predicted 0.87 the variance of emotional intelligence. Also, the authoritative parenting styles were the strongest predictor of emotional intelligence among students with 0.71 positive predictive values. Authoritarian and permissive parenting styles explained the variations of emotional intelligence with negative prediction values of 0.62 and 0.26, respectively.
    Conclusion
    Based on our results, parenting styles is an important agent in predicting emotional intelligence of students. Therefore it is proposed that school counselors teach proper parenting in order to improve emotional intelligence of students.
    Keywords: Emotional Intelligence, Education, Motivation