فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1395)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره عارف منش *، علی رحمانی، رضوان حجازی، میراحمد امیرشاهی صفحات 1-20
    اهمیت دارایی های نامشهود برای موفقیت سازمان ها در حال افزایش است. بنابراین ارائه بینش بیشتر در مورد کیفیت، مقیاس و ارزش دارایی نامشهود برای شرکت از اهمیت روزافزونی برخوردار است. شرکتهای فعال در عرصه اقتصاد دانش محور به این نتیجه رسیده اند که استفاده از دارایی های نامشهود باید محور حرکت و توسعه آنها قرار گیرد. لذا مدیریت این دارایی ها از اهمیت زیادی برخوردار است و این مدیریت بدون انجام فرآیند اندازه گیری دارایی های نامشهود، مدیریتی کارا و اثربخش نخواهد بود. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط ارزشی دارایی های نامشهود خصوصا دارایی های نامشهود ثبت نشده و بررسی سودمندی دارایی های نامشهود در پیش بینی سود و وجه نقد آتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جهت محاسبه دارایی های نامشهود ثبت نشده و کل دارایی های نامشهود از مدل پیشنهادی عارف منش و رحمانی (1394) بهره گرفته شد. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پانل برای 143 شرکت طی دوره 7 ساله 1386 تا 1392 حاکی از این است که دارایی های نامشهود رابطه مثبت و معنی داری با ارزش بازار شرکت دارد. همچنین بر اساس نتایج تحقیق، اطلاعات دارایی های نامشهود پیش بینی کننده خوبی برای سودآوری آتی و جریان وجه نقد آتی خصوصا در شرکت های فعال در صنایع با تکنولوژی به طور متوسط بالا و صنایع با تکنولوژی بالا می باشد. بنابراین بر اساس یافته های این پژوهش، دارایی های نامشهود اطلاعات سودمندی جهت تصمیم گیری در اختیار استفاده کنندگان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش محور، دارایی های نامشهود، ارتباط ارزشی و سود مندی
  • بهمن بنی مهد، مهدی عربی *، شیوا حسن پور صفحات 21-45
    در این مقاله برخی از اشتباهات رایج در زمینه روش شناسی در پژوهش های تجربی حسابداری و نحوه نگارش مقاله های انتشار یافته در نشریه های علمی و پژوهشی کشور اشاره شده است. به این منظور، با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا ابتدا، مروری بر مقاله های حوزه اثباتی در کشور انجام شده و برخی از مقاله های اشتباه شناسایی شدند. سپس، اشتباهات مزبور در زمینه محتوایی، کاربرد اقتصاد سنجی و روش شناسی به پنج طبقه مختلف دسته بندی شدند. در اقتصادسنجی سعی می شود تئوری ها (مدل ها) و واقعیت ها (داده های تجربی) ترکیب شده و به کمک تکنیک های آماری روابط بین متغیرها آزمون شود. نتایج حاصل از بررسی کاربرد اقتصادسنجی و روش شناسی حاکی از وجود اشتباهات اساسی در مقاله های به چاپ رسیده در نشریه های مزبور می باشد. همچنین، در برخی موارد اجزای اصلی تشکیل دهنده مقاله علمی رعایت نشده است. نتایج حاصل از هر پژوهش علمی که در قالب مقاله منتشر می شود، زمانی مفید خواهد بود که با روشی صحیح و منطقی انجام شده باشد. امید است با بیان این اشتباهات و توجه به شکل صحیح آن ها که حاصل تجربه چندین ساله نویسندگان است، کیفیت پژوهش های علمی و داوری مقاله ها افزایش پیدا کند.
    کلیدواژگان: پژوهش های تجربی حسابداری، روش شناسی، اقتصاد سنجی، مقاله علمی، تحلیل محتوا
  • زهرا دیانتی دیلمی*، مهسا غفاریان قدیم صفحات 47-67
    رشد فزاینده نگرانی های زیست محیطی در طی دهه ی اخیر باعث افزایش تلاش هایی در جهت سرمایه گذاری پایدار در جهان صنعتی گشته است. فعالیت های صورت گرفته در این زمینه بر کسب و کار تجاری شرکت ها تاثیرگذارند زیرا سرمایه گذاران قادر به درک فعالیت های زیست محیطی صورت پذیرفته در طی زنجیره تامین شرکت می باشند. تمرکز اصلی این تحقیق بر بررسی ارتباط بین زنجیره تامین سبز و ارزش شرکت است. این تحقیق یکی از اولین مطالعاتی است که به صورت تجربی ارتباط بین این دو مقوله را در یک کشور در حال توسعه بررسی می نماید. به منظور بررسی فرضیه پژوهش، داده های پیمایشی تحقیق از میان مدیران ارشد و اجرایی 69 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین اطلاعات مندرج در بازار سرمایه و صورت های مالی این شرکت ها در سال 1393، گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل های پژوهش بر اساس رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و به روش حداقل مربعات جزئی انجام شده است. نتایج تحقیق بیانگر وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین زنجیره تامین سبز و ارزش شرکت می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، ارزش شرکت، مدل سازی معادلات ساختاری
  • حمید عزیزمحمدلو* صفحات 69-91
    انتظار بر این است که فعالیت های حسابرسی از طریق ارتقا شفافیت، کیفیت و قابلیت اطمینان گزارشهای مالی و اقتصادی، شرایط تصمیم گیری صحیح تر عاملان اقتصادی را فراهم آورده و منجر به بهبود عملکرد اقتصادی بنگاه های اقتصادی شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی این امر است که چنین انتظاری تا چه اندازه در خصوص بنگاه های اقتصادی فعال در بخش صنعت ایران محقق شده است.
    بدین منظور با استفاده از داده های مرتبط با مخارج انجام یافته جهت خدمات حسابرسی در بخش صنعت طی دوره زمانی 1383 تا 1392 ، تاثیر خدمات حسابرسی بر شاخص های عملکردی بنگاه های فعال در این بخش اقتصادی با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که استفاده از خدمات حسابرسی تاثیر مثبت و معنی داری بر نرخ رشد تولید، نرخ سودآوری، نرخ رشد سرمایه گذاری، کارایی سرمایه گذاری و بهره وری نیروی کار کارگاه های صنعتی با بیش از ده نفر کارکن دارد. به گونه ای که یک درصد افزایش در نرخ رشد هزینه های حسابرسی باعث می شود نرخ رشد تولید بنگاه های صنعتی به اندازه 0.33 درصد افزایش یابد. همچنین یک درصد افزایش در هزینه های حسابرسی منجر به 0.04 درصد افزایش در نرخ سودآوری، 0.27 درصد افزایش در سرمایه گذاری ، 0.06 درصد افزایش در کارایی سرمایه گذاری و 0.11 درصد افزایش در بهره وری نیروی کار بنگاه های صنعتی می گردد.
    کلیدواژگان: فعالیت حسابرسی، نرخ رشد تولید، نرخ سودآوری، کارایی سرمایه گذاری، بهره وری نیروی کار
  • سید کاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب، خدیجه جعفری پور* صفحات 93-110
    هدف اصلی در این پژوهش بررسی تاثیر کیفیت حسابداری بر میزان عدم تقارن اطلاعاتی با در نظر گرفتن چرخه عمر در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این راستا، تعداد 117 شرکت طی سال های 1388 الی 1391 به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. به استناد مدل ارائه شده توسط آنتونی و رامش با استفاده از سه متغیر رشد فروش، نسبت سود تقسیمی و مخارج سرمایه ای، اعضای نمونه آماری به مراحل رشد، بلوغ و افول طبقه بندی شده اند. در این پژوهش کیفیت اطلاعات حسابداری مترادف کیفیت سود در نظر گرفته شده است. قدرمطلق خطای ناشی از برآورد اقلام تعهدی توسط خط رگرسیونی ارائه شده در مدل دیچو و دایچو به عنوان پارامتر سنجش کیفیت سود در نظر گرفته شد. جهت آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره به روش داده های مقطعی استفاده شد. در ابتدا، شرکت ها به صورت کلی مورد آزمون قرار گرفتند و شواهد نشان داد که بین کیفیت سود و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد. سپس مدل پژوهش برای هر یک از مراحل چرخه عمر به طور جداگانه مورد آزمون قرار گرفت؛ که نتایج بیانگر ارتباط مثبت معنی دار در مرحله رشد می باشد؛ اما در مرحله ی بلوغ و افول ارتباط معنی داری بین کیفیت سود و عدم تقارن اطلاعاتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: چرخه عمر، کیفیت حسابداری، عدم تقارن اطلاعاتی
  • ولی خدادادی، محمدحسین قلمبر، علی چراغی نیا* صفحات 111-133
    مطالعات نشان می دهد سود سهام نقدی اطلاعاتی در مورد کیفیت سود گزارش شده شرکت ها بیان می کند بدین معنی که شرکت هایی که سود سهام پرداخت می کنند سود با کیفیت بالاتری نسبت به شرکت هایی که سود سهام پرداخت نمی کنند، گزارش می کنند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سیاست تقسیم سود بر رابطه ی بین کیفیت سود و حق-الزحمه حسابرسی در 82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1384 تا 1392 است که با استفاده از الگوی رگرسیون چند متغیره به روش داده های تابلویی به تحلیل نتایج پرداخته شده است. در این پژوهش پایداری سود و دستکاری سود به عنوان شاخص های کیفیت سود در نظر گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بین پایداری سود و حق الزحمه حسابرسی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. هم چنین، نتایج نشان می دهد سود نقدی پرداختی تاثیر معناداری بر رابطه بین پایداری سود و حق-الزحمه حسابرسی ندارد. افزون بر این یافته های این پژوهش بیانگر آن است که سود نقدی پرداختی تاثیر معناداری بر رابطه بین دستکاری سود و حق الزحمه حسابرسی ندارد.
    کلیدواژگان: سیاست تقسیم سود، کیفیت سود، حق الزحمه حسابرسی
  • باقر شمس زاده*، علی اصغر سیف، حسن داودآبادی فراهانی صفحات 135-156
    حسابرسی با کیفیت بالا، اعتبار اطلاعات حسابداری تهیه شده توسط شرکت ها را بهبود می بخشد و به استفاده کنندگان به خصوص سرمایه گذاران فرصت می دهد با اعتماد بیشتری وضعیت مالی و نتایج عملکرد شرکت را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. به همین دلیل کیفیت حسابرسی از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا هدف این پژوهش شناسایی رابطه بین ویژگی های موسسه حسابرسی و شرکا حسابرسی با کیفیت حسابرسی است. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیات از اطلاعات مربوط به 141 شرکت بین سال های 1386 تا 1392 استفاده شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که بین تخصص موسسه حسابرسی و تجربه شرکا با کیفیت حسابرسی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، همچنین بین اندازه موسسه حسابرسی با کیفیت حسابرسی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. در این پژوهش رابطه معناداری بین سابقه موسسه حسابرسی با کیفیت حسابرسی یافت نشد.
    کلیدواژگان: ویژگی های موسسه حسابرسی، تجربه شرکا حسابرسی، اقلام تعهدی اختیاری، کیفیت حسابرسی
|
  • Zohreh Arefmanesh*, Ali Rahmani, Rezvan Hejazi, Mirahmad Amirshahi Pages 1-20
    The importance of intangible assets in firm's success is increasing. So giving insight about its quality and measurement metrics is vital for the firms. In knowledge based economy, intangible assets must be the basis of development. Hence intangible assets management is very important and this management without measurement of intangibles isn’t efficient and effective. The aim of this research is to investigate value relevance of intangibles especially unrecorded intangibles and its usefulness in predicting of future cash flow and earnings. The model of Arefmanesh and Rahmani (1394) was used to measure unrecorded and total intangibles. Analyzing of data panel of 143 firms from 1386 to 1392 indicate that there is significant difference between high and low Tec firms intangible assets have positive and significant relation with market value of firms. Also according to research results information about intangible assets is a good predictor of future cash flows and earnings especially in high tech and intermediate high tech firms. Therefore base on findings of this research intangible assets provide useful information for decision of financial statement users.
    Keywords: knowledge based economy, intangible assets, value relevance, usefulness
  • Bahman Banimahd, Mehdi Arabi * Pages 21-45
    In this paper has been pointed out some common mistakes in the field of methodology in accounting empirical researches and the writing methods of papers published in Iranian scientific- research journals. For this purpose, we used the content analysis approach to finding some mistakes in positive field papers in the country. Then, we classify the mistakes in the field of content, application of the econometric and research methodology to five different categories. Models (theories) are combined with realities (empirical data) in the econometric to test the relationship between variables. The results of this study indicate that there are substantial mistakes in the application of the econometric and research methodology in published papers of respective journals. Also, in some cases, the main components of scientific papers have not been met. The results would be helpful, when the research methodology of any scientific article be correct and reasonable. We hope that by offering these mistakes and correct method them, according to the many years of authors experiences, the quality of scientific researches and judging papers will be improve.
    Keywords: Accounting Empirical Researches, Research Methodology, Econometric, Scientific Paper, Content Analysis
  • Zahra Diyanatidilami *, Mahsa Ghafariyan Pages 47-67
    The growing concern for the environment and social reporting over the past decade has led to an effort at more responsible investing across the industrialized world. The focus of this study is evaluating the relationship between green supply chain and firm’s value. It is one of the first studies that experimentally validate the relationship between green supply chain and firm’s value of a developing nation. We developed hypothesis proposing a positive moderating relationship between green supply chain and firm’s value. Based on confirmatory analysis and partial least square-structural equation modeling (PLS-SEM) approach of survey data from members of senior and executive management in the manufacturing firms listed in Tehran Stock Exchange, from 69 firms, and information collected from capital market and financial statements, we validate this hypothesis and find consistent evidence that a significant positive association between green supply chain and firm’s value.
    Keywords: Green Supply Chain, Firm's Value, Structural Equation Modeling
  • Hamid Azizmohamadloo* Pages 69-91
    It is expected that audit activities enhanc the transparency, quality and reliability of financial reports. So they can provide better condition for more adequaite decition making by economic agents and lead to improve the economic firm's performance. The aim of this paper is to investigate the effects of audit activities on economic firm's performance in Iran manufacturing sector.
    In this paper, the effects of audit activities on manufacturing establishment performance variables have been studied using panel data approach during period 2004-2013. The research findings reveal that audit activities have significantly affected the production growth rate, profitability, investment growth, investment efficiency and labor productivity in large manufacturing establishments. According to the findings, 1% increase in audit costs growth rate leads to 0.33% increase in production growth rate. Furthermore, 1% increases in audit costs rate leads to 0.04% increase in profitability, 0.27% increase in incestment, 0.06% increase in investment efficiency and 0.11% increase in labor productivity in manufacturing establishments
    Keywords: Audit Activity, Production Growth Rate, Profitability, Investment Efficiency, Labor Productivity
  • Seyyed Kazem Ebrahimi, Ali Bahraminasab, Khadije Jafaripour* Pages 93-110
    The current paper intends to analyze the effects of accountings quality on the amount of information asymmetry, considering the life cycle of accepted companies in in Tehran stock exchange. In this regard, between 1388 and 1391, 117 companies were chosen as samples. Based on the provided model by Anthony and Ramesh and by the use of three variables; the sales growth, the ratio of dividend earnings and the capital expenditure, the members of the sample were divided into three stages; growth, maturity and decline. In this research, the quality of accountings information is considered synonymous with the quality of earning. The modulus of errors caused by the estimation of accruals by Regression line provided by Dechow and Dichev model as a parameter to assess the quality of earnings. In order to test the hypothesis, the multivariate regression technique by Cross-sectional data was applied. At first, the companies are tested in general and the evidence show that there is a significant positive correlation between earnings quality and information asymmetry. Then, the research model is tested separately for each one of the life cycle stages and the findings indicate a significant positive correlation in the growth stage. But there is no significant relationship between earnings quality and information asymmetry in maturity and decline stages.
    Keywords: Life Cycle, Accountings Quality, Information Asymmetry
  • Vali Khodadadi, Ali Cheraghi Nia * Pages 111-133
    Studies suggest dividends convey information regarding the quality of firms’ reported earnings with dividend-paying firmsreporting higher quality earnings than non-dividend-paying firms. The purpose of this study is to investigate the effect of the dividend policy on the relationship between earnings quality and audit fees In 82 companies listed in Tehran Stock Exchange in the period 1384 to 1392 is that using multivariate regression model, method panel data Analysis of results is discussed. In this study, earnings persistent and earnings manipulation is considered as indicators of the quality of earnings. The results showed that there is significant negative relationship between earnings persistence and audit fees. Also, Evidence suggests that dividends-paying has not significant effect The relationship between earnings persistence with audit fees. In addition, the findings of this research suggest that dividends-paying has not significant effect on the relationship between earnings manipulation with audit fees.
    Keywords: dividends policy, earnings quality, audit fees
  • Bagher Shamszadeh*, Asghar Seif, Hassan Davodabadi Farahani Pages 135-156
    Auditing with high quality improves the credibility of accounting information provided by companies and gives opportunity to the users, particularly investors, for analyzing financial situation and financial function of such companies with high reliability. For this reason, the quality of auditing is of great importance. Therefore, the purpose of this research is to investigate the relationship between the characteristics of audit firms as well as audit partners and audit quality. The population of the study consists of companies listed in Tehran Stock Exchange. To test the hypothesis, we used relevant information about 141 companies during the period of 2007-2013. The information was examined using multiple regressions analysis and Eviews software. Results show that there is a significant positive relationship between specialism of audit firm as well as partner's experience and audit quality. Also there is a significant negative relationship between audit firm size and audit quality. Finally, there is no significant relationship between audit firm reputation and audit quality.
    Keywords: Audit institution characteristics, Audit partners expertise, Accruals items, Audit quality