فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 28 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • جمال بحری ثالث، فاطمه رضایی صفحات 1-13
    امروزه مدیران دریافته اند، هزینه های مرتبط با محیط زیست به شرط آنکه به درستی شناسایی،اندازه گیری و تخصیص داده شوند به صرفه جویی و ایجاد سود بالقوه می انجامند. حسابداری مدیریت زیست از این پس شرکتها را قادر میسازد اثرات خود را بر طبیعت و محیط زیست تجزیه و تحلیل، و مدیران را نسبت به این موضوع و تاثیر مالی که شرکت بر طبیعت دارد، آگاه کنند. در این مقاله ضمن بررسی جنبه مختلفحسابداری مدیریت و چرخه تولید محصول با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی فازی به رتبه بندی میزان رعایت معیارهای مختلف زیست محیطی تولید در شرکت تولیدی سیم و کابل تبریز می پردازیم. مطابق یافته های پژوهش در این شرکت، کیفیت، انتشار در هوا، آب یا خاک، پیش بینی آلودگی، هزینه، پیش بینی آلودگی و انعطاف پذیری دارای رتبه پایینی بودند که ضروریست برای ارتقا این معیارها اقدامات لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: چرخه عمر محصول، حسابداری مدیریت زیست محیطی، AHP فازی
  • شیما کرمی، فریدون رهنمای رودپشتی، زهرا دیانتی دیلمی صفحات 15-37
    هدف از این تحقیق ارزیابی اثر فعالیت های اجتناب مالیاتی بر محتوای اطلاعاتی (آگاهی بخشی) سود به عنوان یکی از پیامد های غیرصریح مالیاتی که از برنامه ریزی های پیچیده ی مالیاتی ایجاد می گردد، است. به این منظور، نمونه ای متشکل از شرکت های عضو بورس اوراق بهادار که دارای سود قبل از مالیاتی مثبت بوده اند، برای دوره 5ساله متشکل از سال های 1387 تا 1391 به منظور آزمون فرضیات انتخاب شد و با بکارگیری روش های آماری متناسب برای آزمون هر یک از فرضیات، نتایج حکایت از آن دارد که اجتناب مالیاتی موجب مخدوش شدن آگاهی بخشی سود شرکت ها می شود. زیرا،اجتناب مالیاتی با افزایش پیچیدگی ها و ابهاماتی در گزارشگری مالی و کاهش شفافیت در گزارشگری، درک سهامداران را از سود های گزارش شده شرکت دچار مشکل می کند و موجب می شود سهامداران آن را در تصمیمات سرمایه گذاری خود از قبیل خرید و فروش سهام کمتر مورد توجه قرار دهند. تحقیقات بیشتر در این پژوهش در زمینه پیامدهای غیر صریح ناشی از فعالیت های اجتناب مالیاتی منجر به شناسایی کاهش در محیط کلی اطلاعاتی شرکت شد. این می تواند حاکی از این حقیقت باشد که مدیریت شرکت با افشای اطلاعات اضافی غیر مرتبط با سود در جبران زیان بالقوه ی وارد شده به آگاهی بخشی سود در شرکت های با سطوح بالای اجتناب مالیاتی، ناتوان است.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، آگاهی بخشی سود، محتوای اطلاعاتی، محیط کلی اطلاعاتی، مدیریت سود، گزارشگری
  • زهره حاجیها، جمال ملاسلطانی صفحات 39-52
    از جمله موضوعاتی که امروزه به طور وسیعی، در پاسخ به محیط های متلاطم و پیچیده در سازمان ها به آن توجه می شود معنویت، عاطفه و اخلاق است. بروز خود تمام عیار کارکنان و رفتارهای برتر در کار با ورود عاطفه و معنویت به سازمان میسر خواهد بود. بنابراین این تحقیق به بررسی رابطه هوش های عاطفی و تحلیلی که جنبه هایی از معناگرایی است، با عملکرد حسابرسان پرداخته است. روش تحقیق توصیفی همبستگی است. جامعه کارکنان موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. نمونه آماری تحقیق 299 نفر از حسابران شاغل در موسسات حسابرسی واقع در تهران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه استاندارد هوش عاطفی تراویس براد بری و جین . گریوز استفاده شده است. تعداد سوالات برای اندازه گیری هوش عاطفی 20 سوال و برای هوش تحلیلی 10 سوال و برای عملکرد حسابرسان نیز 10 سوال می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تکنیک های آماری معادله یابی ساختاری براساس رویکرد کمترین مربعات جزئی و از نرم افزار آماری اکسل استات نسخه 2014 استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رابطه معنی دار مثبت بین هوش عاطفی و هوش تحلیلی با عملکرد حسابرسان وجود دارد. بنابراین هرچه حسابرسان از هوش عاطفی بالاتری برخوردار باشند، آرامش بیشتری خواهند داشت و هوش تحلیلی هم در جهت مثبت عمل خواهد کرد و عملکرد حسابرسان بهبود خواهد یافت.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، هوش تحلیلی، عملکرد حسابرسان
  • زهرا امیرحسینی، معصومه قبادی صفحات 55-66
    مسئولیت اجتماعی شرکت ها موضوع حساسیت برانگیز و مورد توجه در سال های اخیر بوده است و تمایل به سرمایه گذاری در شرکت هایی که اعمال و گزارشگری مسئولیت اجتماعی شرکت ها را دارند، در حال افزایش است و در حوزه گزارشگری مالی بالاخص در حسابداری مدیریت اهمیت برجسته ای یافته است. بررسی آثار و مقالات، رابطه مسئولیت اجتماعی را با مالکیت نهادی یک رابطه غیر مستقیم می داند .لذا پژوهش حاضر به بررسی اثر واسطه ای عملکرد مالی بر رابطه مسئولیت اجتماعی شرکت ها با مالکیت نهادی می پردازد. بدین منظور، 23 شرکت سرمایه گذاری در بازه زمانی 1389 تا 1392 به عنوان نمونه آماری تحقیق در دو مرحله مورد آزمون قرار گرفت. ابتدا رابطه مسئولیت اجتماعی شرکت ها با عملکرد مالی مورد بررسی قرار گرفت و سپس رابطه مسئولیت اجتماعی شرکت ها با مالکیت نهادی با تاثیر متغیر میانجی عملکرد مالی بررسی گردید. نتایج حاکی از تاثیر متغیر واسطه ای عملکرد مالی بر رابطه بین مسئولیت اجتماعی و مالکیت نهادی می باشد.
    کلیدواژگان: بازده دارایی، مالکیت نهادی، مسئولیت اجتماعی شرکت ها و گزارشگری مالی
  • سحر سپاسی، کبری تابان صفحات 67-82
    مدل هزینه-حجم-سود، روشی متداول برای پیش بینی فروش و برنامه ریزی سود می باشد. تجزیه و تحلیل نقطه سربه سر اغلب برای پیش بینی سود یک محصول یا مجموعه ای از محصولات مورد استفاده قرار می گیرد. استدلال مطالعه حاضر این است که بروز پدیده هایی چون چسبندگی هزینه ها و محافظه کاری مشروط می تواند نشانگر دو تعدیل مهم در مدل هزینه-حجم-سود باشد. به این منظور از داده های 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1392و روش رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که چسبندگی هزینه ها و محافظه کاری مشروط بر مدل هزینه-حجم-سود تاثیر معناداری دارند.
    کلیدواژگان: تجزیه وتحلیل هزینه، حجم فعالیت، سود، نقطه سربه سر، چسبندگی هزینه، بودجه انعطاف پذیر_ محافظه کاری شرطی
  • هاشم ولی پور، محمد جواد ولی پور صفحات 83-95
    هدف تحقیق حاضر، در گام اول مطالعه مقایسه ای محتوای اطلاعاتی سود حسابرسی شده و حسابرسی نشده در ارتباط با تغییرات ارزش سهام می باشد. در گام دوم این تحقیق به آزمون تاثیر پذیری محتوای اطلاعاتی سود حسابرسی شده و حسابرسی نشده از عدم تقارن اطلاعاتی می پردازد. جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بر اساس شرایط در نظرگرفته شده برای انتخاب نمونه، 214 شرکت طی دوره 2 ساله 1391 - 1392 انتخاب گردید. برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه و تحلیل رگرسیونی استفاده گردید. نتایج بدست آمده حاکی از آنست که سود حسابرسی نشده و سود حسابرسی شده تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش سهام داشته است همچنین یافته ها بیانگر آنست که سود حسابرسی شده دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری نسبت سود حسابرسی نشده است. دیگر شواهد بدست آمده نیز نشان می دهد که عدم تقارن اطلاعاتی دارای نقش تعدیل کنندگی بر رابطه ی بین سود هر سهم حسابرسی نشده و حسابرسی شده با تغییرات ارزش سهام است.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی، سود حسابرسی شده، سود حسابرسی نشده، ارزش سهام، عدم تقارن اطلاعاتی
  • محمدرضا پورعلی، سعیده کاکوان صفحات 97-118
    با توجه به ناکارایی بودجه ریزی برنامه ای در سطح کشور و به تبع آن در گستره دانشگاه های علوم پزشکی، ضرورت تغییر به روش بودجه بندی عملیاتی و به کارگیری بودجه ریزی بر مبنای فعالیت (یستم های بهایابی بر مبنای فعالیت) و حسابداری تعهدی مورد توجه دولتمردان قرار گرفته و در این خصوص اقداماتی صورت پذیرفته، ولی متاسفانه نتایج دلخواه حاصل نگردیده است . شاید یکی از دلایل موفق نبودن این روند، توجه نکردن به الزامات و به تبع آن موانعی است که بدون آماده سازی زیرساختها، فی البداهه به سراغ اجرای آن رفته و سرعت در کار را اولویت اول قرار داده اند، این تحقیق در صدد شناسایی امکان،اجرای نظام بودجه ریزی عملیاتی بر اساس «مدل شه»(2004) دردانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع تحقیق های تحلیلی است که در آن برای جمع آوری اطلاعات از هر دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، شامل 30 نفر رئیس و کلیه معاونین، مدیرانمالی، مدیران برنامه وبودجه، کارشناسان بودجه دانشگاه، روسا و معاونین مالی دانشکده ها و بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل می باشند که با استفاده از سرشماری نظرات آنها با نرم افزار 20 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    براساس یافته های تحقیق حاضر، توانایی(ارزیابی عملکرد، نیروی انسانی، فنی)، اختیار(قانونی، رویه ای، سازمانی) و پذیرش(سیاسی، مدیریتی، انگیزشی) به عنوان موانع استقرار بودجه ریزی عملیاتی بر اساس مدل شه تشخیص داده نشدند. یافته های این تحقیق نشان دهنده این واقعیت است که در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل توانایی، اختیار و پذیرش لازم برای اجرای بودجه ریزی عملیاتی را دارد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، توانایی، اختیار، پذیرش، دانشگاه علوم پزشکی بابل
|
  • Jamal Bahri Sales, Fatemeh Rezaie Pages 1-13
    Today, managers have found, the costs associated with the environment, provided that the rightly identified, measured and allocated, the can lead to saving and create the potential benefits. Accounting Management enables companies to analyze their effects on nature and the environment, and inform the company management about this issue and the financial impact on nature. In this article in addition to the analyzing the aspects various of management accounting and product production cycle using analytic hierarchy fuzzy, Explains the rating of amount observance of of environmental standards in the production of wire and cable manufacturing company of Tabriz.
    Keywords: product life cycle, Environmental Management Accounting, AHP Fuzzy
  • Shima Karami, Feriydoon Rahnamay Roodposhti, Zahra Dianati Dilame Pages 15-37
    The purpose of this study is to investigate the effect of tax avoidance on earning in formativeness as one of the explicit consequences of implementing sophisticated tax strategies. Hence,, we run multiple tests on a sample including 70 firms accepted in Tehran Exchange Market over the period 1387 to 1391. Evidence depicts that tax avoidance impairs earning in formativeness, for tax avoidance triggers not only an increase in opaqueness and complexity of financial reporting, but also a reduction in transparency of reports which eventually engenders difficulties for investors in understanding the reported earnings. Thus, investors will put little value on earning in their decision making process. Moreover, further research dealing with explicit consequences of tax avoidance contribute us to identify a reduction in the overall information environment of firms which are at a higher level of tax avoidance. This reveals that management will not be able to fully compensate the potential loss in earning in formativeness associated with tax avoidance (even by disclosing alternative information).
    Keywords: tax avoidance, earning informativeness, Information Content, information environment, earning management, reporting
  • Zohreh Hajiha, Jamal Molla Soltani Pages 39-52
    Among the issues that are largely in response to the turbulent and complex organizations to pay attention to spirituality, emotion and morality. Of its full staff, and behavior work better with the arrival of emotion and spirituality will be available to the organization. Therefore, this study examined the relationship between emotional intelligence and analysis of the aspects of meaning with the auditor’s performance. Research Methods is cross correlation method. The audit firms staff member of the Iranian certified public accountants. Audit sample of 299 people working in audit firms located in Tehran using simple random sampling. For data collection, a standardized questionnaire Travis Brad Barry and Jane Graves was used to measure emotional intelligence 20 questions and analytic intelligence 10 questions, 10 questions are for the auditor performance. To analyze the data equation statistical techniques structure of partial least squares approach and statistical software Excel 2014 version acetate is used. The results suggest that a positive significant relationship between emotional intelligence and analytical intelligence auditor’s function exists. So, the auditors have higher emotional intelligence, and intelligence analytic will be more relaxed and will act in a positive direction auditors performance will be improved.
    Keywords: emotional intelligence, analytic intelligence, performance auditors
  • Zahra Amirhosseini, Maesume Ghobadi Pages 55-66
    In recent years, corporate social responsibility has been the sensitive topic of interest, and tends to invest in companies that are reporting corporate social responsibility is rising andit has become important in the area of financial reporting, especially in management accounting. Reviews of books show that there is an indirect relationship between social responsibility and institutional ownership. So, this study examined the mediating effect of financial performance on a relationship between corporate social responsibilities and institutional ownership. To this end, in the period 1389 to 1392,23 investing companies were tested in two stages as research sample. First, the relationship between corporate social responsibility and financial performance was examined and then the relationship between corporate social responsibilities having an institutional ownership considering the effect of mediator of financial performance was evaluated. The results show that there is an effect of mediator of financial performance on the relationship between the social responsibility and institutional ownership.
    Keywords: Return on Assets, Institutional Ownership, Corporate Social Responsibility, Financial Reporting
  • Sahar Sepasi, Kobra Taban Pages 67-82
    The Cost-Volume-Profit model is a common method for predicting sales and planning profit. Breakeven analysis is often used to predict the profit of a product or a set of products. The argument of this study is that phenomena such as cost stickiness and conditional conservatism may reflect two important adjustments in Cost-volume-Profit model. For this purpose, the data of 155 firms listed in Tehran’s Stock Exchange over the 2006-2013 period, and linear regression model were used. The results showed that cost stickiness and conditional conservatism significantly affect Cost-Volume-Profit model.
    Keywords: Cost, volume, profit Analysis, breakeven point, Cost Stickiness, Flexible budget, Conditional Conservatism
  • Hashem Valipour, M. Javad Valipour Pages 83-95
    The purpose of this study, in the first step is to compare the information content of audited and non-audited earning, in the relation with changes in stock value. In The second step is to examine the effect of the information asymmetry on the information content of the audit and non-audit earning.The statistical population of the study is listed firms in Tehran Stock Exchange. Based on applied criteria for selecting the sample, 214 firms selected over the period of 2 years from 1391 to 1392. To collect data was used of libraries method and for analyzing data was used of the regression analysis.The results indicate that the audit and non-audit earning has a significant positive impact on stock value. Also the findings, Implies that audited earning has more information content than non-audit earning. Other evidence also shows that information asymmetry has a moderator for relationship between the audit and non-audit earning with changes in the stock value.
    Keywords: Information Content, Audit Earning, Non, audit Earning, Stock value, Information Asymmetry
  • Mohamadreza Pourali, Saeideh Kakavan Pages 97-118
    Considering the inefficiency of budgeting and programming across the country and hence in medical universities, the need for a change in the performance based budgeting has been noticed by the statesmen and certain measures have taken, in this regard thowever, unfortunately optimum results have not yet been achieved. Perhaps one reason of this failure, is non-observance of the necessities and hence the obstacles which have been operated without preparing infrastructures, and speed in operation, was put in priority. This study aims at identifying the possibilities of the performance based budgeting on «Shah Model» (2004) in Babol university of medical sciences. The present study is an applied and analytical research in which both library and field methods were used to collect data. In the field method a questionnaire was used, the validity aspect of which was approved by financial exertiments managers and for it, s stability, the Alfa co efficiency of cronbach was measured which was totally 70% for each variation. The population of the research includes 30 managers and deputies, financial managers, budget managers, university budget experts, university chancellors and financial deans and hospitals of medical sciences and health services of Babol which were analyzed by opinion poll through spss20. According to the present study results, the ability (performance assessment, human resources, and technology), authority (legal, procedural, organizational) and acceptance (political, managerial, incentive) does not recognize. as barriers to the establishment of the performance based budgeting on the Shah Model. The findings of the research indicate that at present the university of medical sciences and health services of Babol possesses the ability, authority and acceptance needed for the performance based budgeting.
    Keywords: Performance Based Budgeting, Ability, Authority, Acceptance, Babol University of Medical Sciences