فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 22 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد علی افشار کاظمی، فاطمه پناهی صفحات 1-19
    در عصر کنونی، جهان با طیف وسیعی از مسائل پویای پیچیده مواجه است. منظور از مسائل پویا نیازمند اقدامات مدیریتی مستمر و پویا هستند. در حوزه مدیریت و سیاست گذاری، .« در طول زمان مسائل پویا مسائلی هستند که از ماهیت مستمر و بازگشتی برخوردارند. در این موارد، نتایج اقدامات مدیریتی مشاهده و ارزیابی شده و بر اساس آن اقدامات جدیدی صورت خواهد پذیرفت که نتایج ، مشاهدات و اقدامات جدیدتری را به دنبال خواهند داشت. به این ترتیب، یک حلقه بسته شکل می گیرد. مسائل بازخوردی در نتیجه تعاملات پیچیده میان متغیرهای سیستم شکل می گیرند. هدف اصلی روش شناسی پویایی های سیستم، درک علل ( پویایی های نامطلوب و طراحی سیاست های جدید به منظور اصلاح یاحذف آنهاست.(میرزایی ودیگران 1386 این مقاله به پیاده سازی دینامیکی مدل کارت امتیازی متوازن دربانک سامان پرداخته که با توجه به شرایط رقابتی و پیچیده اقتصاد کنونی ایران، افزایش تعداد بانک های خصوصی و ارائه طرح های جدید از سوی آنها در جهت جذب و حفظ مشتریان با توجه به افزایش سطح آگاهی و انتظارات مشتریان از بانک ها که دیگر چیزی بیش از نیازهای پایه ای طلب می کنند، مدیران ارشد سازمان را متوجه ایجاد تغییرات در سازمان نموده است. با این هدف که سازمان بتواند به فعالیتهایش از دید مشتریان نگاه کند، به منظور افزایش کارایی به طور کامل از ظرفیت هایش استفاده نماید و در نهایت یک فرهنگ سازمانی مشتری محور که امروزه تنها مزیت رقابتی پایدار و بلندمدت سازمانها می باشد را ایجاد نماید. در مقاله حاضر پویاسازی الگو در هر یک از منظرها به صورت جداگانه صورت پذیرفته و سپس با توجه به تاثیرات متقابل منظرها بر یکدیگر و فرمول نویسی روابط شبیه سازی توسط نرم افزار ونسیم صورت گرفته است. آزمایش رفتار مدل و تحلیل حساسیت مدل انجام پذیرفته و در نهایت تحلیل سناریوهای مختلف ارائه میگردد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی دینامیکی، کارت امتیازی متوازن، حلقه های علی، نمودارهای انباشت و جریان
  • بهمن بنی مهد، مهدی مراد زاده فرد، محمد جعفر ولیخانی صفحات 21-34
    مطابق تحقیقات اثباتی حسابداری ، محافظه کاری حسابداری به عنوان یک مکانیزم قراردادی کارآمد، می تواند رفتارهای فرصت طلبانه مدیر در بیش نمایی پاداش مبتنی بر سود را محدود نماید. از این رو، این پژوهش رابطه بین محافظه کاری حسابداری و پاداش مدیریت را طی یک دوره 9 ساله از سال 1382 تا 1390 در 120 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ، مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق از نوع همبستگی و با استفاده از رگرسیون چند متغیره انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد رابطه ای منفی میان محافظه کاری حسابداری و پاداش مدیریت وجود دارد. هم چنین شواهد پژوهش نشان می دهد پاداش مدیریت رابطه ای مثبت با اندازه شرکت و نسبت سودآوری دارد. اما نتایج این پژوهش رابطه ای معنی دار میان نسبت بدهی و تغییر مدیریت با پاداش مدیریت را تایید نمی نماید.
    کلیدواژگان: محافظه کاری حسابداری، پاداش مدیریت و تئوری نمایندگی
  • اسماعیل توکل نیا، مهدی تیرگری صفحات 35-51
    در سال های اخیر، در ادبیات مالی، توجه روز افزونی به سطح نگهداشت وجه نقد شرکت ها شده است. این علاقه و توجه، ناشی از این واقعیت است که شرکت ها، مقادیر با اهمیتی از وجه نقد را در ترازنامه خود نگه داری می کنند. هدف اصلی این پژوهش، آزمون ارتباط انحنایی بین اهرم مالی و سطح نگهداشت وجه نقد است. علاوه بر این، ارتباط انحنایی بین سطح نگهداشت وجه نقد و ارزش شرکت نیز آزمون می شود. نمونه مورد استفاده دربرگیرنده 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386 تا 1390 است و برای شکل بین اهرم مالی (U) پردازش و آزمون فرضیات از رگرسیون استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر ارتباط یو و سطح نگهداشت وجه نقد و بین سطح نگهداشت وجه نقد و ارزش شرکت است.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، سطح نگهداشت وجه نقد، ارزش شرکت، ارتباط انحنایی، ارتباط سلسله مراتبی
  • جمال بحریثالث، یعقوب بهنمون، ابراهیم مددی زاده صفحات 53-67
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین ویژگی های هیات مدیره( اندازه هیات مدیره، استقلال هیات، دانش مالی هیات مدیره، تعداد جلسات هیات مدیره) و استراتژی مالیاتی جسورانه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بر این اساس اطلاعات مورد نیاز تحقیق از 71 شرکت پذیرفته شده در بورس در طی 1382 استخراج و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش جهت آزمون فرضیات از - سال های 1390 مدل رگرسیون خطی چند متغیره به روش حداقل مربعات استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد، بین برخی از ویژگی های هیات مدیره و استراتژی مالیاتی جسورانه رابطه معناداری وجود دارد و بین برخی دیگر رابطه معناداری وجود ندارد. به طوری که ویژگی های هیات مدیره (استقلال هیات مدیره و دانش هیات مدیره) رابطه معناداری با استراتژی مالیاتی جسورانه دارند. همچنین بین ویژگی های هیات مدیره (اندازه هیات مدیره و تعداد جلسات هیات مدیره) و استراتژی مالیاتی جسورانه رابطه معناداری وجود ندارد. و در آخر نتایج این پژوهش نشان میدهد بین متغیر های کنترلی (اهرم مالی) با استراتژی مالیاتی جسورانه رابطه معناداری وجود دارد و بین متغیر کنترلی (اندازه شرکت) با استراتژی مالیاتی جسورانه رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های هیات مدیره، نرخ موثر مالیاتی، استراتژی مالیاتی جسورانه
  • محسن دستگیر، مهسا هنرمند صفحات 69-88
    یکی از نقاط توجه ادبیات حسابداری و مدیریت مالی، حاکمیت شرکتی می باشد، زیرا اعتقاد بر این است که ساز و کارهای حاکمیت شرکتی به کار گیرنده توانایی هایی هستند که از تاثیری مستقیم بر روی توانایی سرمایه گذاران برای وادارکردن مدیریت به استفاده کارا از منابع موجود درسازمان هابرخوردارند. مدیریت سرمایه در گردش نیز یکی دیگر از بخش هایی است که در ساختار مدیریتی یک شرکت نقش حیاتی ایفا می کند. سیاست های ناکارآمد مدیریت سرمایه در گردش می تواند نتیجه حاکمیت شرکتی ضعیف باشد و در نهایت به کاهش ثروت صاحبان سهام منجر شود. به عبارت دیگر حاکمیت شرکتی اثربخش به عنوان عامل نظارتی در مدیریت کارآمد سرمایه در گردش شرکت محسوب می شود.در این پژوهش به تحلیل تاثیر ساز و کارهای حاکمیت شرکتی بر کارآیی مدیریت سرمایه در گردش در بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته می شود. بدین منظور متغیرهای درصد مالکیت سهامداران نهادی، تمرکز مالکیت سهامداران نهادی، تعداد اعضاء هیئت مدیره، استقلال اعضاء هیئت مدیره، و تفکیک وظایف مدیر عامل و رئیس (نائب رئیس) هیئت مدیره به عنوان ساز و کارهای حاکمیت شرکتی و متغیرهای مدت زمان وصول مطالبات، مدت زمان نگهداری موجودی کالا، مدت زمان پرداخت بدهی ها و چرخه نقدینگی شرکت به عنوان معیارهای کارآیی مدیریت سرمایه در گردش در نظر گرفته 1385 گردآوری شد. بر اساس پیش فرضهای - شدند. داده های مورد نیاز به صورت سالانه طی دوره زمانی 90 اقتصادسنجی، روش رگرسیونی مبتنی بر داده های تابلویی – اثرات ثابت برای تمامی فرضیه های پژوهش انتخاب و بر اساس آن تجزیه و تحلیل داده ها انجام گرفت. بر اساس نتایج پژوهش، ساز و کارهای حاکمیت شرکتی تا حدودی در بهبود کارایی مدیریت سرمایه در گردش اثرگذار است.
    کلیدواژگان: تئوری نمایندگی، حاکمیت شرکتی، مدیریت سرمایه در گردش، بورس اوراق بهادار تهران
  • سیدامین عالمشاه صفحات 89-108
    حسابداری مدیریت زیست محیطی(EMA[i])، به عنوان شاخه ی درون سازمانی حسابداری محیط زیست، یک سامانه ی اطلاعاتی قوی است که مدیریت را برای کنترل بهینه ی مصرف مواد خام، آب، جریانات انرژی و سوخت، ایجاد و دفع ضایعات و پسماند، و پیشگیری از آلودگی محیط زیست یاری می رساند. EMA، به عنوان ابزار نوین مدیریت، از طریق ارتقای پاسخگوئی زیست محیطی، عملکرد زیست محیطی و مالی سازمان را بهبود می بخشد. این تحقیق با محوریت EMA با هدف شناسایی عوامل موثر در اتخاذ روش های حسابداری مدیریت زیست محیطی اجرا شده است. به منظور تحقق هدف تحقیق، اقدام به ساخت 6فرضیه شده است. جهت آزمون فرضیه ها، پرسشنامه تهیه و ارسال گردیده و پاسخ ها توسط آزمون T تک نمونه ای مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که 1)اولویت پایین حسابداری هزینه های زیست محیطی، 2)مقاومت در برابر تغییر روش های سنتی، 3)کارایی یا ملاحظات مخارج و منافع، 4)محدویت منابع و نیروی متخصص، 5)دشواری جمع آوری و تخصیص هزینه های زیست محیطی و 6)فشار خارجی عواملی هستند که بر فرایند تصمیم گیری در مورد اتخاذ یا عدم اتخاذ روش های EMA تاثیرگذارند. درپایان با توجه به نتایج، پیشنهاداتی به منظور به کارگیری این روش ها به مخاطبان ارائه گردیده است. صرفنظر از بسط نظری این حوزه از پژوهش؛ نتایج و یافته های این تحقیق؛ چالش ها، فرصت های استفاده و موارد کاربردی EMA در صنایع ایرانی را تایید نمود. روش این تحقیق براساس هدف، روش کاربردی توسعه ای بوده و از نظر ماهیت، توصیفی پیمایشی است و در مسیر گردآوری اطلاعات و تجزیه وتحلیل، ترکیبی از روش های کتابخانه ای و میدانی شامل فیش برداری، مشاهده، مصاحبه باز، پرسشنامه(طیف لیکرت)، فرمول کوکران، ضریب آلفای کرونباخ و آزمون Tتک نمونه ای استفاده شده است. درضمن برای انجام کلیه ی آزمون ها، نرم افزار SPSS به کار رفته است.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت زیست محیطی(EMA)، اصلاح الگوی مصرف، اقتصاد مقاومتی، هدفمندسازی یارانه ها، حسابداری آب و انرژی، حسابداری محیط زیست
  • یحیی حساس یگانه، قدرت الله برزگر صفحات 109-133
    موج رسوایی ها و فروپاشی مالی شرکت ها و موسسات بزرگ از جمله انرون، آرتوراندرسن و ورلدکام در آغاز قرن بیست ویکم، بیانگر شواهدی از رویه های تجاری غیر اخلاقی و غیر مسئولانه از بعد اجتماعی است و از طرفی دیگر، تاثیر شرکت ها بر جامعه یک دغدغه جهانی تلقی گردیده و انتظارات ذینفعان از نقش واحدهای تجاری در جامعه در حال افزایش است. توجه به اثرات شرکت ها در جامعه، منجر به ظهور مفهوم نوظهور و مهم در ادبیات کسب و کار به نام مسئولیت اجتماعی و پایندگی شرکت ها گردیده است. شرکت ها، واکنش های مختلفی در جهت پاسخگویی به تقاضاهای جدید دارند به گونه ای که برخی شرکت ها فرهنگ سازمانی و حاکمیتی خود را تغییر داده و در نظر گرفتن مسئولیت اجتماعی شرکتها را به عنوان هسته اصلی فعالیت های تجاری شان پذیرفته اند. در این مقاله سعی شده است ابتدا با تشریح فرآیند تکاملی نسل های مسئولیت اجتماعی شرکتها، مروری بر مفاهیم ، تعاریف آن داشته و همچنین، ابعاد مسئولیت اجتماعی و پایندگی شرکتها در حوزه گزارشگری و افشاء با توجه به واژه های غالب در این مقوله ارائه گردد. سپس، رویکردها و نظریه های مختلف موجود همراه با مدلهای مفهومی حاکم بر ادبیات آن مطرح شده و در ادامه طبقه بندی تئوری های مسئولیت اجتماعی شرکتها همراه با اشاره اجمالی بر تئوری های رایج در مطالعات و تحقیقات سالهای اخیر ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتها، مبانی نظری، پارادایم تحقیقاتی، حرفه حسابداری
|
  • Pages 1-19
    Nowadays, the world faces a wide span of dynamic complicated problems. Dynamic here means " changing in the time". Dynamic problems need continuous thriving managerial measures. Dynamic subjects in managerial and policy making domain, are those of continued and reversible nature. In this cases, we take managerial measures, see the results, evaluate and take new measures with new results and again further measures. Hence, a closed circle is formed. Feedbacks are the result of complicated counter measures between system variables. The main purpose in methodology of dynamic system, is to understand the reasons for improper dynamisms and taking new policies to amend or omit those. This thesis tends to reveal the dynamic implementation of " Balanced scorecard(BSC) " model in "Saman Bank", resulting form higher managers approach to attract and sustain customers far beyond regular expectations considering country's competitive and complicated economic condition. In this respect, Saman Bank thrives to utilize the organization full capacity to increase efficiency through a customer – centered organizational behavior as a sustainable competitive advantage. In this study, the dynamic model has been taken from each aspect of BSCand then the BSC simulation has been taken considering each aspect's counter effect. In each aspect, casual loop diagrams, stock and flow diagrams, variable definition, data accessibility, formulating, assumptions and results from simulation has been delivered. Model behavior and model sensitivity analysis has been done and finally the analysis of different scenarios came to assist top management.
    Keywords: balanced scorecard, Dynamic stimulation, stock, flow diagrams, casual loops
  • Pages 21-34
    According to positive accounting research, accounting conservatism as an efficient contracting mechanism can restrict the opportunistic behavior of management in overstating executive compensation. Hence , This study investigates the relationship between accounting conservatism and executive compensation in the 120 listed firms of Tehran Stock Exchange (TSE) during a 9-year period from 2004-2012. The research method is correlation and we use multiple regression to test hypotheses. The results of this study show that there is a negative and significant relation between accounting conservatism and executive compensation in sample study. Research evidence also show that firm size and profitability have a positive effect on executive compensation. Moreover, findings indicate that debt ratio and management change have no any relation with executive compensation.
    Keywords: Accounting Conservatism, Executive Compensation, Agency Theory
  • Pages 35-51
    In the recent years there has been a growing interest in corporate cash holdings in the finance literature. This interest has been especially motivated by the fact that corporations hold significant amounts of cash in their balance sheets. The main purpose of this study is to examine the curvilinear relationship between financial leverage and corporate cash holdings. Also, this study examines the curvilinear relationship between cash holdings and firm value. The sample of this study, includes 105 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the period 1386-1390 and for processing and testing hypotheses, regression method is used. Study findings support the U-shaped relationship between financial leverage and corporate cash holdings and between corporate cash holdings and firm value.
    Keywords: Financial leverage, cash holdings, firm value, Curvilinear Relationship, Hierarchical Relationship
  • Pages 53-67
    The purpose of this study is to investigate the relationship between board characteristics (board size, board independence, board meetings, board expertise) and tax aggressiveness in firms listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period between 2003 to 2011. The population of study includes firms listed in Tehran Stock Exchange and 71 firms are selected as research sample. In this study, linear regression model is used to test the hypothesis. The results indicate that, there is significant relationship between some board of directors’characteristics and tax aggressiveness and there is no significant relationship between others. Therefore, the board characteristics (board independence and board expertise) have a significant relationship with tax aggressiveness and there is no significant relationship between board characteristics (board size and board meetings) and tax aggressiveness.
    Keywords: Characteristics of Board of Directors, effective tax rate, tax aggressiveness
  • Pages 69-88
    One of the important issues of accounting and financial management literature is company ownership, because this belief that the mechanisms of corporate governance are hiringthe abilities, which have straight effect on the abilities of investors to make the management use the existed resources in organization effectively. Working capital management is one the other part which plays a critical role in management structure of a company. Ineffective policies of working capital management can be followed by a weak corporate governance and result in reducing the wealth of stockholders. This research includes influential analysis and actions of corporate governance on effectiveness of working capital management between listed firms of Tehran Stock Exchange. To do so, variables of percent of institutional ownership, concentration of institutional ownership, size of board, independence of board, and segregation the tasks of chairman and vice chairman as mechanisms of corporate governance and variables of duration of accounts receivable, duration of keeping inventory, duration of accounts payable, and cash flows of company as the measures of effectiveness of working capital management are taken to account. The required data were gathered annually during 2006-2011.According to econometric propositions, the regression method based on panel data based on constant effects for all hypotheses of research is chosen and analysis of data followed .the findings of this study indicate that corporate governance plays some role in improving the efficiency of working capital management.
    Keywords: Agency Theory, Corporate Governance, Working capital management, Tehran Stock Exchange
  • Pages 89-108
    Environmental management accounting(EMA) as a management tool assists in improving financial and environmental performance through enhanced environmental accountability. This study accomplished with to focus of attention upon EMA, for to identify factors influencing EMA adoption. For achieving the research objective, established 6 hypothesises. For hypothesises testing, sent questionnaire to key personnel with three different functions (i.e. financial Manager, chief accountant and management accounting headman). After data coding, those tested and analyzed by T-test. Results indicated 1)Low priority of accounting for environmental costs 2)Resistance to conventional accounting practices change 3)Efficiency or financial considerations 4)Expert member and resource constraints 5)Difficulties in collecting or allocating environmental costs 6)External pressure, are factors influencing the decision to adopt, or not to adopt, EMA in mentioned corporations. Finally provided suggestions made by this study for EMA adoption. Apart from the theoretical extension to this area of research, the results and findings of this study supported the uses and applications of EMA by our industries. Much more can, and should, be done by corporations in relation to how they account for the environment. This can provide benefits not only for the sector itself, but also for the environment in which we live.
    Keywords: Environmental management accounting, resistive economy, Consumption pattern reforms, targeted subsidies, Water, energy accounting, Environmental accounting
  • Pages 109-133
    Wave of financial scandals and the collapse of large companies such as Enron , Arthur Andersen and WorldCom in the early twenty-first century , shows evidence of unethical and irresponsible business practices of the social dimension , and on the other hand , the influence of corporations on global concerns and expectations of stakeholders are considered one of the business units in the population is rising . Due to the effect of companies , led to the emergence of new and important concept in business literature is called social responsibility and corporate sustainability .are . This paper describes the evolutionary process of the first generation of corporate social responsibility , an overview of the concepts , definitions , and also aspects of corporate social responsibility and sustainability reporting and disclosure in the words of the domain of dominant should be presented.
    Keywords: Corporate social responsibility, the theoretical, research paradigm, the accounting profession