فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 16 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • رویا دارابی، حمیدرضا وکیلی فرد، مسعود مشکین صفحات 1-14
    در این مقاله نقش عدم تقارن اطلاعاتی بر روی محتوای اطلاعات مالی شرکتها در پیش بینی بازده سهام مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش که از نوع پس رویدادی و از لحاظ طبقه بندی تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی می باشد، تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی را بر روی سود عملیاتی و جریان نقد عملیاتی را بین 7 شرکت از سال 1385 تا 1389 با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که سود عملیاتی و جریان نقد عملیاتی دارای محتوای اطلاعاتی جهت پیش بینی بازده سهام هستند و در این مورد محتوای اطلاعاتی سود عملیاتی بیشتر از جریان نقد عملیاتی میباشد اما در شرایط عدم تقارن اطلاعاتی، هرچه عدم تقارن اطلاعاتی بیشتر شود محتوای اطلاعاتی سود عملیاتی کمتر و جریان نقد عملیاتی بیشتر میشود.
    کلیدواژگان: سود عملیاتی، جریان نقدی عملیاتی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • رمضانعلی رویایی، قدرت الله طالب نیا، یحیی حساس یگانه، صابر جلیلی صفحات 15-26
    حرفه حسابداری حوادث متعددی را در سالهای اخیر تجربه کرده که پایه های حرفه را به لرزش در آورده است. بطور مثال رسوایی های ورلدکام و انرون که هر دو در تقلب هایی گرفتار شدند که حسابرسان را باعث آن دانستند. بعد از وقوع این رسوایی ها، اعتبار حرفه حسابرسی خدشه دار شده و این سوال در اذهان عمومی مطرح شد که حسابرسان کجا بودند؟. بسیاری از رفتارها و تصمیم های کارکنان و مدیران در سازمان های امروزی، تحت تاثیر ارزش های اخلاقی آنهاست. فلسفه اخلاق فردی نظام ارزش ها و عقایدی است که فرد برای خود حفظ کرده و بر اساس آن در مورد مسائل اخلاقی تصمیم گیری می کند. هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین فلسفه اخلاق فردی حسابرسان و رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی می باشد. روش تحقیق پیمایشی جهت اجرای این پژوهش بکار گرفته شده و ابزار مورد استفاده پرسشنامه می باشد. چارچوب نظری این مطالعه بر مبنای مدل فورسیث(1980) از ایدئولوژی های اخلاقی قرار دارد. جهت سنجش فلسفه اخلاق فردی حسابرسان از پرسشنامه موقعیت اخلاقی فورسیث استفاده شده و جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون ، آنالیز واریانس و تجزیه تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که فلسفه اخلاق فردی حسابرسان بر رفتارهای غیرحرفه ای کاهنده کیفیت حسابرسی تاثیر گذار است، بطوری که بین آرمانگرایی و رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی رابطه منفی معنی دار و بین نسبی گرایی و رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. با توجه به یافته های این پژوهش، امید می رود سازمان حسابرسی، جامعه حسابداران رسمی و موسسات حسابرسی، جهت افزایش کیفیت حسابرسی، با تدوین راهبرد اخلاقی مناسب و انجام برنامه ریزی های لازم، در جهت افزایش سطح آرمانگرایی حسابرسان، اقدام کنند.
    کلیدواژگان: آرمان گرایی، اخلاق در حسابرسی، رفتارهای غیر حرفه ای، رفتارهای کاهنده کیفیت حسابرسی، نسبی گرایی
  • آزیتا جهانشاد، سعید امیری صفحات 27-42
    این پژوهش تلاش می کند تا به مقایسه متغیرهای حسابداری در شرکت های هموارساز و غیر هموارساز سود پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بپردازد. به این منظور ابتدا بر اساس شاخص رفتار هموارسازی سود موسز 1 شرکت های نمونه آماری را به دو گروه شرکت های هموارساز و غیر هموارساز سود تفکیک کرده و سپس به مقایسه متغیرهای حسابداری در دو گروه پرداخته شد. شش ویژگی اندازه شرکت، هزینه های کارکنان، نسبت بدهی، صنعت، مالیات و پاداش مدیریت به عنوان متغیرهای مستقل و رفتار هموارسازی سود به عنوان متغیر وابسته مورد آزمون قرار گرفتند. این پژوهش بر اساس 1389 انجام شده است. – مشاهدات سالیانه از سال 1384 نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیرهای اندازه شرکت، هزینه های کارکنان، مالیات و پاداش مدیریت تاثیرگذار بر رفتار هموارسازی سود شرکت ها نمی باشند و بین متغیرهای ذکر شده در شرکت های هموارساز و غیر هموارساز سود تفاوت معناداری وجود ندارد. متغیرهای نسبت بدهی و صنعت عاملی تاثیرگذار بر رفتار هموارسازی سود شناخته شدند، این بدان معنی است که بین نسبت بدهی، در شرکت های هموارساز و غیر هموارساز سود تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین در صنایع مختلف رفتار هموارسازی سود شرکت ها متمایز از یکدیگر است.
    کلیدواژگان: رفتار هموارسازی سود، شرکت های هموارساز سود، شرکت های غیر هموارساز سود، شاخص رفتار هموارسازی سود موسز
  • غلامحسین مهدوی، سید مجتبی حسینی، زهره رئیسی صفحات 43-60
    سود پیش بینی شده و اثر آن بر تصمیم های اقتصادی سرمایه گذاران از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش های بسیاری درباره کیفیت سود پیش بینی شده به وسیله مدیریت و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام شده است. در این پژوهش اثر ویژگی های حاکمیت شرکتی بر کیفیت سود پیش بینی شده به وسیله مدیریت بررسی شده است. از متغیرهای ویژگی های هیئت مدیره، سهامداران نهادی و کمیته حسابرسی برای ارزیابی حاکمیت شرکتی استفاده شده است. برای اندازه گیری متغیر کیفیت سود پیش بینی شده نیز از دو متغیر دقت و سوگیری مدیریت در سود پیش بینی شده 1، استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش را تعداد 100 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1384 تا 1388 تشکیل می دهند. نتایج پژوهش نشان می دهد که متغیرهای حاکمیت شرکتی تاثیری بر کیفیت سود پیش بینی شده به وسیله مدیریت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کیفیت سود پیش بینی شده به وسیله مدیریت، دقت سود پیش بینی شده مدیریت، سوگیری مدیریت در پیش بینی سود
  • هاشم ولی پور، لادن زارع، اسماعیل خرم صفحات 61-74
    هدف این پژوهش آزمون اثرات مکانیزم های راهبری شرکتی از قبیل انواع ساختار مالکیت و تعداد اعضای هیئتمدیره بر روی ارزش شرکت است. در این پژوهش، نقش تعدیل کنندگی تعداد اعضای هیئتمدیره با انواع ساختار مالکیت و تاثیر آنها بر روی ارزش شرکت بررسی شده است. به منظور دسترسی به هدف بالا یک دوره 9 1380 ) در نظر گرفته شد ، کهنه ای تا 98 شرکت از شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران در - ساله ( 1388 این مطالعه انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی– همبستگی بوده و روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های مطرح شده در پژوهش «داده های پانل» است. نتایج بدست آمده حاکی از این است که مالکیت دولتی، مالکیت مدیریتی و تعداد اعضای هیئت مدیره تاثیر مثبت و معنی داری بر ارزش شرکت دارند. همچنین نتایج حاصله نشان می دهد که با افزایش تعداد اعضای هیئتمدیره، رابطه بین مالکیت دولتی و ارزش شرکت کمتر و تاثیری بر رابطه مالکیتهای متمرکز و مدیریتی با ارزش شرکت ندارد.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، ارزش شرکت، ساختار مالکیت، تعداد اعضای هیئت مدیره
  • فریدون رهنمای رودپشتی، هاشم نیکومرام، آرزو جلیلی صفحات 75-90
    هدف اصلی این مقاله بررسی اثرات سوگیری های رفتاری در سطح قضاوت بر کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت می باشد. متغیر وابسته تحقیق، کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت در سطوح صحت و دقت قضاوت های مدیران در بودجه بندی و پیش بینی ها ، تحلیل بعد نامطلوب ریسک، ارزیا بی عملکرد، انتخاب راهکارهای ریسکی، وزن بندی احتمالات در پدیده های ریسکی، مدیریت ریسک در سطح کنترل و بازخورد نتایج تصمیمات مرتبط با پدیده های ریسکی می باشد. متغیرهای مستقل تحقیق سوگیری های قضاوتی افراد شامل سوگیری های فرا اعتمادی، بهینه بینی، رویدادگرایی و نماگرایی است. بهره گرفته شده (ML) به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادله ساختاری به روش حداکثر درست نمایی است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین سوگیری های فرا اعتمادی، بهینه بینی و کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت رابطه معکوس معناداری وجود دارد. همچنین بین سوگیری رویدادگرایی و کارکرد تکنیک ها رابطه مستقیم معناداری مشاهده گردید و سوگیری نماگرایی و کارکرد تکنیک ها فاقد رابطه معنادار می باشند.
    کلیدواژگان: کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت، سوگیری فرا اعتمادی، سوگیری بهینه بینی، سوگیری رویداد گرایی، سوگیری نماگرایی
  • احمد خدامی پور، بهنام کرمشاهی، مازیار برهانی صفحات 91-103
    این تحقیق ارتباط بین پیچیدگی سیستم بهای تمام شده، اهداف استفاده از آن و اثربخشی سیستم بهای تمام شده را مورد آزمون قرار می دهد. برای انجام این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده است. در ابتدا با انجام تحلیل عاملی، دو بعد زیربنایی اهداف استفاده از سیستم بهای تمام شده، مشخص گردید؛ استفاده از سیستم بهای تمام شده برای اهداف برنامه ریزی محصول و اهداف مدیریت هزینه. در مرحله بعد، اثر پیچیدگی سیستم بهای تمام شده و استفاده از آن برای اهداف برنامه ریزی محصول و مدیریت هزینه بر اثربخشی سیستم بهای تمام شده، مورد آزمون قرارگرفت. نتایج دلالت بر این دارد که در سطوح بالاتر استفاده برای اهداف برنامه ریزی محصول، پیچیدگی سیستم بهای تمام شده تاثیر منفی بر میزان استفاده از سیستم بهای تمام شده می گذارد، در حالیکه در سطوح بالاتر استفاده برای اهداف مدیریت هزینه، پیچیدگی سیستم بهای تمام شده اثر مثبت بر میزان استفاده از سیستم بهای تمام شده و رضایتمندی از آن دارد.
    کلیدواژگان: طراحی سیستم بهای تمام شده، رویه های جذب سربار، اهداف استفاده از سیستم بهای تمام شده، اثربخشی سیستم بهای تمام شده
  • امید پورحیدری، سعید بذرافشان صفحات 105-118
    هدف این مطالعه بررسی اثر ویژگی های فردی حسابرسان (نظیر تجربه و اعتماد به قضاوت شخصی) در تمایل به استفاده از چک لسیت کشف تقلب و اتکاء بر نتایج بدست آمده از آن میباشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه میباشد که روایی و پایایی آن به تایید رسیده است. برای دستیابی به هدف مزبور از چک لیست کشف تقلبی استفاده شد که سودمندی آن در تحقیقات پیشین تایید شده است. پرسشنامه هایی که حاوی چکلیست کشف تقلب بودند بین حسابرسان توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل مسیر با کمک نرم افزار آموس انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد با افزایش تجربه حسابرس و علاوه بر این با افزایش اعتماد حسابرس به قضاوت شخصی وی، تمایل او در استفاده از چک لیست راهنمای کشف تقلب، کاهش می یابد. این امر نیز باعث اتکاء کمتر حسابرس بر نتایج بدست آمده از چک لیست میگردد. ضمنا در بررسی اثر مستقیم (بدون واسطه متغیر میانی تمایل به استفاده از چکلیست) تجربه و اعتماد به قضاوت شخصی حسابرس در اتکاء وی بر نتایج حاصل از چک لیست، نتایج بیانگر رابطه ای معکوس و معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: ویژگیهای فردی، چکلیست کشف تقلب، تمایل به استفاده، اتکاء بر نتایج
|
  • Pages 1-14
    In this study, information content of operating income and cash flow operating and the effect of information asymmetry on information content of these variables to predict stock return in the 70 companies accepted on Tehran Stock Exchange in the period of 1385 to 1389 and use of linear multiple regressions was studied. Results showed that operating income and cash flow operating has information content and can explain stock return, and the information content of operating income is more than cash flow operating. Also, the information asymmetry effect the information content of operating income and cash flow operating and with increasing information asymmetry, information content of cash flow operating is increasing.
    Keywords: Operating income, Cash Flow Operating, Information Asymmetry
  • Pages 15-26
    Several incidents in recent years has experienced accounting professional who has to shake the foundations of the profession. WorldCom and Enron scandals, for example, that both were involved in the fraud that the auditors knew the cause of it. After these scandals undermine the credibility of the audit profession and the public raised the question where were the auditors? Many of the behaviors and decisions staff and managers in contemporary organizations , influenced by their moral values. Personal ethics, values and beliefs of the individual to retain and make decisions based on ethical issues. The main objective of this study investigated the relationship between moral philosophy of individual auditors and audit quality reduction behaviors. This study used survey research method and tools used for, is the questionnaire. Theoretical framework based on of Forsyth (1980) model of ethical ideology. Forsyth ethical position questionnaire to assess the ethics of individual auditors. The analysis of data collected by Pearson correlation, t test and ANOVA were used. Findings indicate that auditors Personal Moral Philosophy have an impact on unprofessional and reduced audit quality behaviors. The findings of this study is hoped the audit organization and Iranian Association Of certified public Accountings and audit firms, in order to enhance audit quality, with appropriate ethical strategy and planning required in order to increase the level of auditors idealism, take action.
    Keywords: Audit quality reduced practices, Ethics in auditing, Idealism, relativism, Unprofessional behavior
  • Pages 27-42
    This research intends to compare accounting variables in income smoother and non-income smoother firms in Tehran Stock Exchange market. In this regard, the statistical typical companies were firstly separated to two income smoother and nonincome smoother firms and then the accounting variables were compared subject to above different groups. Six features including company’s size, personnel’s costs, debt ratio, industry, management bonus and tax as independent variables and income smoothing behavior as dependent variable were examined in the research. This research has been carried out based on annual observations since 1384 to 1389 (2006-2011). Research findings show that company’s size, personnel’s costs, management bonus and tax are not effective factors on income smoothing behavior of samples and also there is no meaningful difference among income smoother and non-income smoother firms in these stated variables. Instead, debt ratio and industry variables are effective factors on income smoothing behavior. It reveals that there is a meaningful difference between in income smoother and non-income smoother firms in view point of debt ratio. In addition, the income smoothing behavior of companies differs from each other.
    Keywords: Income Smoothing Behavior, Income smoother firms, non Income, smoother firms, Income Smoothing Behavior Index Of Moses
  • Pages 43-60
    The importance of earning forecast and its impact on economic decisions of investors in the stock market is widely known. There are many researches about the quality of management earnings forecast to identify the factors that have effects on it. So this study examines whether corporate governance attributes have an effect on the quality of management earnings forecast. The measures of corporate governance are board attributes, institutional shareholders and auditing committee. Management earnings forecast quality is then measured by management earnings forecast accuracy and bias. We used data of 100 companies for the period of 1384-1388 in Tehran stock exchange. The results show that corporate governance variables in Iran have no effect on the quality of management earnings forecast.
    Keywords: Corporate Governance, Management Earnings Forecast Quality, Management Earnings Forecast Accuracy, management Earnings Forecast Bias
  • Pages 61-74
    This study investigates the effects of corporate governance mechanisms of benefit sharing, different kinds of ownership structure and number of board of director members on firm value. In this study, the role of the number of board of director members moderating barrier with different ownership structure and their impact on the firm value is examined. In order to reach the mentioned goal, a 9 year period (1380- 1388) was considered which ultimately 98 companies of Tehran Stock Exchange member firms were selected in this study. The type of this research is Descriptive – correlation study and statistical method which is used for testing the hypotheses of research is "panel data". The results show that governmental, managerial ownership and number of board of director members have significant positive impact on the value of company. Moreover we find that the number of board of director members conversely affect the relationship between governmental ownership and firm value. While does not affect the relationship between concentrated and managerial ownership and firm value.
    Keywords: Corporate Governance, firm value, ownership structure, number of board of director members
  • Pages 75-90
    The main objective of this article is to investigate the effects and consequences of behavioral biases – at the judgmental level – on managerial accounting techniques. In this respect, the individual judgmental biases – including: Over Confidence, Optimism, Hindsight, and Representativeness biases, - are treated as independent variables, while the managerial accounting techniques functions– including: Budgeting and Forecasting, Evaluating the undesirable consequences of the risk, Performance Evaluation, Taking Risky Options, Ranking and Weighting the potentiality of the risk in different ventures, and feedback assessment of the risk potentiality, - are considered as dependent variables. The Structural Equation Modeling Technique, with Maximum Accuracy (ML) has been utilized for hypothesis test. The following results are the overall findings: 1) The results showed that, there is an opposite relationship between Over Confidence and Optimism biases, on one hand, and managerial accounting techniques on the other hand; 2) A meaningful straight linkage between Hindsight bias and managerial accounting techniques was observed; 3) No potential relationship between Representativeness bias and the dependent variable could be found;
    Keywords: Managerial Accounting Technique, over confidence, Optimism, Hindsight, Representativeness
  • Pages 91-103
    This research examines the associations between cost system complexity, purposes of use, and cost system effectiveness. For this research we used descriptive kind of measurement method. First, factor analysis identifies two underlying dimensions of cost system purposes of use, which refers to the range (scope) of purposes for which the cost system is used, among nine widely used purposes; cost system usage for product planning and cost management purposes. Next, the effect of cost system complexity and usage for product planning and cost management purposes on cost system effectiveness, as proxied by the intensity of use of and level of satisfaction with the cost system, was examined. The results indicate that at higher (lower) levels of usage for product planning purposes, cost system complexity negatively (positively) affects cost system intensity of use, while at higher (lower) levels of usage for cost management purposes, cost system complexity positively (negatively) affects cost system intensity of use and satisfaction.
    Keywords: Cost system design, Overhead absorption procedures, Cost system purposes of use, Cost system effectiveness
  • Pages 105-118
    The purpose of this study is to assess the impact of auditor's individual characteristics (Such as experience and Confidence in personal judgment) in desire to use the decision aid and relying on the results of that. Data collection tool is questionnaire, which has proved its reliability and validity. To achieve the mentioned goal, was used a decision aid that its usefulness was confirmed in previous research. The questionnaires containing decision aid were distributed between auditors. Data analysis was performed using the path Analysis method with Amos software. The results showed, with increasing the auditor's experience and addition with increasing auditor's confidence personal judgment, his desire will increase to use the decision aid. This also led to less reliance by auditor on the results of the decision aid. Also the effect of direct experience and confidence in personal judgment (without intermediate: desire to use decision aid) in relying on the results decision aid, the results showed an inverse and significant relationship.
    Keywords: Individual characteristics, Decision aid, Desire to use, relying on the result