فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 17 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرزین رضایی، رضا محسنی، مریم رایقی صفحات 1-13
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر عمر دارایی و راهبردهای تجاری بر رابطه بین رشد دارایی ها و نرخ بازده خالص دارایی های عملیاتی شرکت ها می پردازد؛ برای این منظور ،نمونه ای متشکل از 86 شرکت پذیرفته شده در 1385 مورد بررسی قرار گرفت.با انجام تحلیل خوشه ایسلسله - بورس اوراق بهادار تهران ،طی دوره زمانی 1389 مراتبی ،شرکت های مورد مطالعه از نظر نوع راهبرد تجاری به دو خوشه ی رهبر در هزینه و متمایزساز در محصول تفکیک و برای تجزیه و تحلیل و ارائه الگو از رویکرد چینش داده های تابلویی استفاده شد.نتایج حاکی از آن است که رابطه معنی داری بین عمر دارایی ها و عملکرد عملیاتی شرکت ها وجود دارد .ضمنا متغیر های عمر دارایی ها و راهبرد های تجاری ، بر رابطه بین رشد دارایی ها و عملکرد شرکت ها موثر می باشند.همچنین تاثیر رشد دارایی در شرکت های دارای دارایی های قدیمی از شدت بیشتری برخوردار بود. تاثیر رشد دارایی در شرکت های پیرو راهبرد تمایز محصول منفی بود. از آنجا که کلید اصلی موفقیت در سرمایه گذاری ها تعیین مزیت رقابتی خاص هر شرکت و دوام آن مزیت می باشد ،لذا نتایج تجربی این مفاهیم راهبردی می تواند راهکار مفیدی را برای کار آفرینان فراهم آورد تا بتوانند عملکرد آتی بهتری کسب نمایند.
    کلیدواژگان: عمر دارایی ها، رشد دارایی ها، راهبرد رهبری در هزینه، راهبرد تمایز محصول، بازده خالص دارایی های عملیاتی
  • احمد مدرس، حمید زارعیان برجی صفحات 15-28
    از جمله موضوعاتی که در کشور ما در زمینه ارزیابی عملکرد شرکت ها مورد توجه قرار نگرفته یا کمتر به آن پرداخته شده، بررسی مربوط بودن اطلاعات حاصل از تفاوت بین مالیات ابرازی و قطعی شرکت ها است. این تحقیق به دنبال بررسی میزان همبستگی تفاوت مالیات ابرازی و قطعی شرکت ها با ارزش بازار سهام و بازده سهام آن ها است. همچنین به دنبال بررسی این موضوع است که میزان همبستگی تفاوت مالیات ابرازی و قطعی در شرکت های با کیفیت سود پایین با ارزش بازار سهام آن ها چگونه است. نتایج تحقیق حاکی از این است که بین تفاوت مالیات ابرازی و قطعی با ارزش بازار سهام و بازده سهام رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین در شرکت های با کیفیت سود پایین عامل تفاوت مالیات ابرازی و قطعی در ارزیابی عملکرد شرکت ها نقش چندانی ایفا نمی کند . از دلایلی که می توان برای این عدم تاثیر گذاری بر ارزش بازار سهام پیش بینی کرد اختلاف بین سود ابرازی توسط مودیان مالیاتی و درآمد مشمول مالیات محاسبه شده توسط سازمان امور مالیاتی است.
    کلیدواژگان: مالیات ابرازی، مالیات قطعی، کیفیت سود، ارزش بازار سهام
  • شهین دهقان هراتی، علی فاضل یزدی، حسین جباری، احمدعلی اسدپور صفحات 29-44
    توسعه و پیشرفت سریع فناوری در دهه ها ی اخیر تحول بزرگی در تمام جنبه های زندگی و فعالیت های بشر ایجاد کرده و باعث حرکت به سمت اقتصادی دانش محور و تغییر پارادایم حاکم بر اقتصاد صنعتی شده است. به گونه ای که امروزه می توان شاهد اقتصادی مبتنی بر دانش و اطلاعات بود که اساس و بنیان آن بر محور دارایی هاینامشهود و سرمایه فکری استوار است. در چنین فضایی سرمایه فکری سازمان ها بیش از پیش به عنوان مزیت رقابتی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثر سرمایه فکری هیئت مدیره بر ارزش و عملکرد مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. فرضیه ها بر اساس متغیرهای پنج گانه تعداد مدیران دارای مدرک دکترا، کیو توبین، کیو توبین تعدیل شده، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام و سود هر سهم تدوین شده و با نمونه ای مشتمل بر 60 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و در دامنه زمانی سال های 1388 تا 1390 ، با استفاده از رگرسیون خطی مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تجزیه وتحلیل حاکی از آن است که، تعداد متخصصان در هیئت مدیره بر ارزش و عملکرد مالی شرکت های دانش محور تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، سرمایه فکری، ارزش شرکت، عملکرد مالی، شرکت های دانش محور
  • علی سعیدی، نرگس حمیدیان، حامد ربیعی صفحات 45-58
    در ادبیات حسابداری، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی پژوهش های زیادی را به خود اختصاص داده است. لیکن، مدیریت سود مبتنی بر فعالیت های واقعی و آثار آن از موضوعاتی است که کمتر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مدیریت سود از طریق دستکاری فعالیتهای واقعی بر عملکرد آتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به مطالعه بر روی در 123 شرکت طی یک دوره 9 ساله پرداخته است. و از معیارهای مدیریت سود واقعی ارائه شده توسط کوهن و زاروین ( 2010 ) و همچنین جریان های نقد عملیاتی آتی و سود عملیاتی آتی به عنوان معیار عملکرد آتی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین معیارهای مدیریت سود واقعی با عملکرد آتی رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر از این نتایج می توان استنباط کرد که دستکاری فعالیت های واقعی در دوره جاری، سبب کاهش عملکرد آتی شرکت می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، جریان های نقد عملیاتی غیرعادی، هزینه اختیاری غیرعادی، هزینه تولید غیرعادی
  • زهره حاجیها، حسنعلی اخلاقی صفحات 59-74
    در این مطالعه تاثیر ویژگی های هیات مدیره به عنوان شاخص حاکمیت شرکتی بر ساختار سررسید بدهی شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر اندازه هیات مدیره، درصد اعضای غیرموظف هیات مدیره و دوگانگی وظایف مدیر عامل به عنوان متغیرهای مستقل بر ساختار سررسید بدهی به عنوان متغیر وابسته در بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای دستیابی به این هدف، اطلاعات 8 ساله 1388-1381 ) هفتاد و دو شرکت، مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره با داده ) های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که بین اندازه هیات مدیره و ساختار سررسید بدهی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین درصد اعضای غیر موظف هیات مدیره و ساختار سررسید بدهی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. نتایج تحقیق بیانگر تاثیر هیات مدیره قوی بر تصمیمات تامین مالی است. علاوه بر این بین متغبر دوگانگی وظیفه مدیر عامل با ساختار سررسید بدهی رابطه ای یافت نشد. افزون بر این آزمون فرضیه های تحقیق در صنایع مختلف نشان می دهد که در مورد رابطه اندازه هیات مدیره و ساختار سررسید بدهی، در صنایع خودرو و دارویی رابطه مثبت و در صنعت سیمان رابطه منفی وجود دارد. در صنایع سیمان و غذایی درصد اعضای غیر موظف دارای رابطه منفی و معنی دار می باشد. همچنین رابطه بین دوگانگی وظایف مدیر عامل و ساختار سررسید بدهی در سطح صنایع شیمیایی، دارویی و غذایی منفی است.
    کلیدواژگان: ساختار سررسید بدهی، اندازه هیات مدیره، درصد اعضای غیر موظف هیات مدیره و دوگانگی وظایف مدیر عامل
  • هاشم نیکومرام، فریدون رهنمای رودپشتی، علی اکبر نونهال نهر صفحات 75-92

    این پژوهش به بررسی تجربی تاثیر اعمال الزامات استاندارد حسابرسی تجدید نظر شده 700 در کاهش فاصله انتظارات حسابرسی و افزایش نقش و اهمیت حسابرسی در جامعه می پردازد. پژوهش های متعددی در سال های
    اخیر حاکی از وجود و تداوم فاصله انتظاراتی حسابرسی می باشند(گلد و همکاران، 2012). اگرچه حرفه حسابرسی همواره تلاش های متعددی را جهت کاهش این فاصله انتظاراتی داشته است، ولی به نظر می رسد که این تلاش ها چندان موثر و مفید نبوده اند. گزارش حسابرسی در واقع اصلی ترین وسیله ارتباط حسابرسان با استفاده کنندگان از گزارش های حسابداری می باشد، و از این رو عمده ی تلاش های حرفه حسابرسی از طریق تعدیل آن بوده است. آخرین تلاش حرفه در این راستا، انتشار نسخه تجدیدنظر شده استاندارد 700 در ارتباط با نحوه تدوین گزارش حسابرسی بوده است که به نظر می رسد در آن بر افزایش میزان صراحت زبان(واژه گزینی و نحوه ارایه مطالب) در گزارش حسابرسی تاکید و توجه شده است. متاسفانه مشاهده می شود که این گونه فعالیتها همواره از پشتوانه پژوهشی لازم برخوردار نبوده و لذا چندان موثر نبوده اند. گلد و همکاران (2012) شواهدی از عدم تاثیرگذاری
    لازم در الزامات استاندارد 700 در محیط اروپا (آلمان) ارایه نمودند. نتایج حاصل از این پژوهش نیز اولا - حاکی از وجودفاصله انتظارات شدیدحسابرسی در ایران بوده و ثانیا -نشان می دهند که الزامات استاندارد حسابرسی  700 جدید تاثیر چندانی در کاهش این فاصله ندارد. البته ارایه گزارش حسابرسی بر مبنای الزامات این استاندارد تاحدودی منجر به افزایش عملکرد جلب توجه کنندگی آن می گردد.

    کلیدواژگان: فاصله انتظارات حسابرسی، گزارش حسابرسی، استاندارد حسابرسی تجدید نظر شده 700 صراحت زبان
  • قدرت الله طالب نیا، زهرا پورزمانی، علی بیات صفحات 93-106
    افشاء داوطلبانه اطلاعات با افزایش صحت تصمیم گیری توسط استفاده کنندگان، محتوای ارزشی فزاینده ای برای شرکت ها به همراه خواهد داشت. در این تحقیق برای آزمون این فرضیه و مطالعه شیوه های تصمیم گیری سرمایه گذاران از یک الگوی شناختی و رفتاری استفاده می شود. تحقیق از لحاظ قلمرو موضوعی در حوزه در حسابداری رفتاری قرار می گیرد. دوره زمانی تحقیق سال های « مدل عدسی برونزویک » تحقیقات مربوط به 1390 و 1391 می باشد. برای اهداف تحقیق، افراد در دو گروه آزمایش( 176 نفر) و کنترل( 158 نفر) به چهار سبک غالب رهنمودی، تحلیلی، ادراکی، و رفتاری طبقه بندی گردیده اند. همچنین سرمایه گذاران از لحاظ نیمکره غالب مغز و از لحاظ پیچیدگی شناختی و سطح تحمل شرایط عدم اطمینان، مورد طبقه بندی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد سبک های با نیمکره غالب چپ مغز جهت تصمیم گیری خود به طور میانگین زمان بیشتری را صرف پردازش اطلاعات می نمایند. همچنین برای سبک تصمیم گیری تحلیلی نسبت به سایر سبک ها، زمان بیشتری را صرف پردازش اطلاعات می کنند. همچنین نتایج نشان می دهد به جز سبک های شناختی با پیچدگی بالا، به طور کلی اختلاف معنی داری بین گروه آزمایش و گروه کنترل از نظر صحت تصمیم گیری وجود ندارد؛ به عبارت دیگر افشاء اطلاعات به صورت داوطلبانه توسط شرکت ها دارای محتوای ارزشی فزاینده نمی باشد.
    کلیدواژگان: افشاء داوطلبانه، سبک های تصمیم گیری، مدل پردازش عدسی، محتوای ارزشی
|
  • Pages 1-13
    The present study investigates the impact of asset's age and business strategies on the relationship between the growth of assets and the operational performance of the companies. return on net operational assets is considered to be the representatives of the operational performance of the companies. For this purpose, a sample including 86 companies listed at Tehran's stock exchange during the 2006 and 2010 has been studied. By doing hierarchical cluster analysis, the companies were categorized into two clusters of cost leadership and product differentiation. In order to analyze and examine the relationship between the variables in our study, the approaches of balanced panel data was used. The results show that there's a significant relationship between and the asset's age operational performance of the companies. These findings underline the influence of the variables of the asset's age and business strategies on the relationship between growth of the assets and the performance of the companies. These results indicate that the impact of factors on the growth of assets in the companies with older assets is more intensive. From the other hand, the findings show that the impact of the growth of the assets in the companies following the product differentiation approach is negative. Since the main key to success in investments is to determine each company’s particular competitive advantage and the stability thereof; hence, the empirical results of these strategic concepts could provide a useful mechanism for entrepreneurs in order to gain a better future performance.
    Keywords: asset's age, growth of assets, Cost Leadership, product differentiation, return on net operational asset
  • Pages 15-28
    Among the topics which have been neglected or paid less attention in our country, is the consideration of relative information resulted from the difference between the expressive and definite taxes of the companies. This research intends to investigate the scale of correlation of the difference related to expressive and definite tax of the companies and the value of the stock market and the output of the stocks. Also in this research the scale of correlation of the difference related to expressive and definite tax of the companies with the low earning quality and the value of its stock market are going to be examined. The research results show that there is not a significantly relation in this regard. Also in the companies with the low earning quality, the reason of difference related to expressive and definite tax does not play an important role in the judgment of the companies’ work. The reason which can be mentioned for this lack of impression on the value of the stock market is that between the expressive interest by the tax clients and the income inclusive tax designated by tax foundation
    Keywords: definite tax, declaration tax, Earning Quality, market value stock
  • Pages 29-44
    In recent decade development of information and rapid advancement of technology has created great change in all aspects of human life and activities and has caused moving towards the knowledge-based economy and has led to change dominant paradigm on the industrial economy. So it can be seen today knowledge and Information-based economy that the basis and foundation on which is based on the intangible assets and intellectual capital. In such environment, intellectual capital of organizations has been considered more than past as a competitive advantage. This study aimed to investigate the effects of intellectual capital of the board of directors on firm’s Value and financial performance of listed companies in Tehran Stock Exchange and the main purpose of this study is to investigate the effects of the variables on each other in the field of the knowledge-based sectors. Hypotheses are based on three variables: Number of directors with Ph.D. degree, Tobin’s Q and Return on Equity and in sample of 60 listed companies in Tehran Stock Exchange and using data for the years 1388-1390, were analyzed using correlation and regression. The results of this analysis indicate that: The number of scientists on the board has a positive impact on the firm’s Value and financial performance in knowledge-based sectors.
    Keywords: Corporate Governance, Intellectual Capital, firm value, financial performance, knowledge, based companies
  • Pages 45-58
    There is considerable research on accrual-based earnings management in accounting literature but, real activities-based earnings management and its effects are less investigated. The purpose of this research is to investigate the relation of real earnings management activities and future performance of listed companies in Tehran Stock Exchange. This research utilizes panel data method and a sample of 123 firms during the period 2000-2010. Following Cohen & Zarowin (2010), we use the abnormal cash flows from operations, abnormal cost of production and abnormal discretionary expenditures as proxies of real earnings management activities. The future cash flows from operations and future earnings from operations are considered as proxies of future performance. The results indicate that there is a negative and significant relationship between abnormal cash flows from operations, abnormal cost of production, and abnormal discretionary expenditures as the proxies of real earnings management and future performance.
    Keywords: Real Earnings Management, abnormal cash flows from operations, abnormal discretionary expenditures, abnormal cost of production
  • Pages 59-74
    In this study, the effect of board characteristics as corporate governance determinants on the firm debt maturity structure has been investigated. Therefore, the main objective of this paper is to review the effect of board size, percentage of non executive directors in the board and CEO/Chair duality as independent variables on debt maturity structure as a dependent variable in Tehran Stock Exchange. To achieve the objective, 8 year information (2002-2009) of 72 firms were analyzed. To hypotheses testing, we have employed multivariate regression with panel data. The research results imply that there is a positive significant relation between board size and debt maturity structure. There is also a negative significant relation between percentage of non executive directors and debt maturity structure. Additionally, it was not found any relation between CEO/Chair duality and debt maturity structure. Research findings represent the effect of strong board on financing decisions. Furthermore, hypnoses testing among different industries indicate that about relation of the board size and debt maturity structure in Drug and Automobile industries there are significant positive relations and in Cement industry there exists a negative relation. In Cement and Food Industries, percentage of non executive directors in the board has a significant negative relation. The relation between CEO/Chair duality and debt maturity structure is also negative in the level of Chemical, Drug and Food.
    Keywords: Debt maturity structure, Board Size, Percentage of Non Executive Directors CEO, Chair Duality
  • Pages 75-92

    This research experimentally examines impact of implementing revised auditing standard requirements No. 700 in reducing the audit expectations gap and enhancing the role and importance of auditing. In recent years, several researches indicate the existence and continuity of the audit expectations gap (Gold et al, 2012). Although the auditing profession has always had numerous efforts to reduce this gap, but it seems they were not very useful. The main vehicle of communication between auditors and users of accounting reports is audit report, and therefore the efforts of the auditing profession have been through its modification. Last attempt of profession therefore, was to release the revised version of the standard 700 in relation to how the audit report has been developed which appears to emphasize on the increasing of vividness degree (wording and presentations) in audit reports. Unfortunately, such activities haven not always supported by research evidences and therefore has not been very effective. Gold et al (2012) presented evidence of absence impact of auditing standard 700 requirements in Europe (Germany). The results of this study suggests, firstly: that there is high audit expectations gap in Iran, and secondly: that the requirements of auditing standard 700 have little impact to reduce this gap. The audit report based on reporting requirements or revised ISA700 leads to increased attention drawing performance indeed.

    Keywords: audit report, Audit Expectations Gap, Revised ISA700, Audit Opinion, Auditors, investors
  • Pages 93-106
    Voluntary disclosure result to increasing value relevance because of increasing decisionmaking accuracy. In this study to evaluate the different decision making styles a cognitiveand behavioral model are used. The field of this research in terms of territory subject to the "theory of information overload" and Processing "Brunswick Leans Model" is placed in behavioral accounting. This research has a quasi-experimental method. Research period are in 2012. For purposes of this study, experimental group (176 respondents) and control group (158 respondents) were classified in the four dominant styles: directive, analytical, conceptual, and behavioral. Also, investors in terms of the brain dominant style and cognitive complexity so as uncertainty about the tolerance level were classified. Evidence was presented that shows left-brain dominant style to spend more time on average to process information. Also, Analytical decision-making style than other styles as well as spend more time to process information. Indeed High complexity styles have Accuracy after Voluntary disclosure presented. But we didn’t find any relationship between Voluntary disclosure and other styles decision-making accuracy. So, we can result Voluntary disclosure don’t have respected to increasing value relevance.
    Keywords: voluntary disclosure, decision styles, lens processing model, Value relevance