فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 19 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • زهرا پورزمانی، قدرت الله طالب نیا، احمد یعقوب نژاد، علی بیات صفحات 1-14
    افشاء داوطلبانه با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی محتوای ارزشی فزاینده برای شرکت ها به همراه دارد. در این تحقیق برای آزمون این فرضیه و مطالعه شیوه های تصمیم گیری سرمایه گذاران از یک الگوی شناختی و رفتاری در « مدل عدسی برونزویک » استفاده می شود. تحقیق از لحاظ قلمرو موضوعی در حوزه تحقیقات مربوط به حسابداری رفتاری قرار می گیرد. از لحاظ روش تحقیق یک تحقیق شبه آزمایشی می باشد. دوره زمانی تحقیق در 1390 و 1391 می باشد. برای اهداف تحقیق افراد در دو گروه آزمایش( 176 نفر) و کنترل( 158 نفر) به چهار سبک غالب رهنمودی، تحلیلی، ادراکی، و رفتاری طبقه بندی شدند. همچنین سرمایه گذاران از لحاظ نیمکره غالب مغز و از لحاظ پیچیدگی شناختی و سطح تحمل شرایط عدم اطمینان مورد طبقه بندی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که سبک های با نیمکره غالب چپ مغز برای تصمیم گیری خود به طور میانگین اطلاعات بیشتری را پردازش می کنند. شواهدی ارائه کردیم که نشان می دهد سبک تصمیم گیری رفتاری نسبت به سایر سبک ها کمترین حجم اطلاعات را برای تصمیم گیری نیاز دارد. همچنین نشان داده شد که با ارائه اطلاعات داوطلبانه کلیه سبک های گروه آزمایش عدم تقارن اطلاعاتی کمتری نسبت به گروه کنترل پیدا می کنند. این یافته شواهد مستحکم در حمایت از افشاء داوطلبانه اطلاعات توسط شرکت ها برای کاهش سطح عدم تقارن اطلاعاتی بازار ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: افشاء داوطلبانه، سبک های تصمیم گیری، مدل پردازش عدسی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • منیر امیری نسب، علیرضا مهرآذین صفحات 15-26
    پژوهش حاضر برای اولین بار در ایران، سبک شناختی نوآور سازشگر را به دلیل ارتباط نزدیک آن با پذیرش و استفاده از فن آوری اطلاعات جدید، مورد توجه قرار داده و به مقایسه مدیران نوآور و سازشگر در خصوص می پردازد. مدل مورد نظر برای ارزیابی (ERPs) پذیرش، استفاده و پیاده سازی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می باشد. جامعه آماری (UTAUT ) پذیرش و استفاده از سیستم مذکور، تئوری اتحاد پذیرش و استفاده از فن آوری شامل 31 نفر از مدیران شاغل در شرکتهای صنعت سیمان می باشد. داده ها از پرسشنامه ای حاوی 50 پرسش گردآوری شده است. یافته ها نشان داد، بین مدیران با سبک شناختی نوآور و مدیران با سبک شناختی سازشگر، در در شرکتهای سیمان، تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سبک شناختی، سبک شناختی نوآور، سبک شناختی سازشگر، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان(ERPs)تئوری اتحاد پذیرش و استفاده از فن آوری، (UTAUT)
  • فرزین رضایی، مصطفی افشار صفحات 27-41
    دراین پژوهش رابطه سازوکارهای نظام راهبری و رتبه نظام راهبری شامل ، تعداد مدیران غیر موظف در هیات مدیره ،درصد مالکیت بلوکی ، درصد مالکیت نهادی و تمرکزمالکان با هزینه سهام عادی شرکت ها مورد بررسی استفاده شد .نمونه «(TOPSIS) قرارگرفت . برای رتبه بندی شرکتها مبتنی بر نظام راهبری از روش »تاپسیس 1389 می باشدکه ازطریق - تحقیق شامل 114 شرکت پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران دردوره زمانی 1383 (GLS) غربالگری انتخاب شدند.آزمون فرضیه ها ازطریق رگرسیون چندگانه وبه روش حداقل مربعات تعمیم یافته باچیدمان دادهای تابلویی صورت پذیرفت. همچنین برای بیان تفاوت معناداری هزینه سهام عادی شرکتهای دارای رتبه بالا / پایین ازنظرنظام راهبری ازروش «من – ویتنی» استفاده گردید.نتایج نشان می دهد بین درصد مالکیت بلوکی ، درصدمالکیت نهادی و تمرکز مالکان با هزینه سهام عادی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.یافته های تحقیق نشان می دهد که بین رتبه کلی شرکت از نظر نظام راهبری وهزینه سهام عادی ارتباط منفی و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رتبه نظام راهبری شرکتی، هزینه سهام عادی، تاپسیس
  • زهره حاجیها، احمد گودرزی، زهرا فتاحی صفحات 43-59
    این پژوهش درحوزه تحقیقات رفتاری درحسابرسی وبا هدف بررسی ویژگی های تردید حسابرس و رابطه آنها با قضاوت و تصمیم گیری حسابرس انجام شده است. مطالعات قبلی نشان داده است ،داشتن بینش در مورد ویژگی ها ی تردید نقش مهمی در قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان دارد. جامعه آماری ،حسابرسان سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی است. انتخاب نمونه بصورت تصادفی،حجم نمونه یکصد نفر ازحسابرسان با گروه های شغلی متفاوت سازمانی بود. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و برای جمع آوری داده ها استفاده شد.نتایج نشان داد ، چهار ( PLS ) از پرسشنامه و تجزیه و تحلیل از آزمون آماری کمترین مربعات جزیی ویژگی تردید( اعتماد فردی، تعلیق درقضاوت، منبع کنترلی و شک و تردید حرفه ای )بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان موثرند .ولی بیشترین تاثیر مربوط به منبع کنترلی می باشدو هرچه توجه به آن بالارود کیفیت قضاوت و تصمیم گیری نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: اعتمادفردی، تعلیق در قضاوت، منبع کنترلی، شک و تردید حرفه ای، قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان
  • عبدالمهدی انصاری، مصطفی دری سده، علی شیرزاد صفحات 61-78
    مدیران اغلب به منظور گمراه ساختن سهامداران نسبت به عملکرد اقتصادی واقعی شرکت، سود را مدیریت می کنند. بنابراین جای تعجب ندارد که ذینفعان مختلف شرکت، مدیریت سود را نامطلوب می دانند و تلاش می کنند تا اختیارات و اعمال نظر مدیران را از طریق تشدید نظارت بر آنان کاهش دهند. در همین رابطه، سهامداران محافظه کاری را به عنوان یک ابزار نظارتی و حاکمیت شرکتی تلقی می کنند که مدیریت سود را محدود می سازد.این پژوهش احتمال تاثیر گذاری محافظه کاری بر روی مدیریت سود را مورد بررسی قرار می دهد.نمونه پژوهش شامل 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. دوره زمانی پژوهش از سال 1385 تا 1390 انتخاب شده است. در این پژوهش برای سنجش مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی از مدل های جونز تعدیل شده و کوتاری، برای سنجش مدیریت واقعی سود و محافظه کاری از پژوهش گارسیا و همکاران استفاده کرده ایم. در این پژوهش ما یک رابطه ی منفی میان محافظه کاری و مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، و یک رابطه ی مثبت میان محافظه کاری و مدیریت واقعی سود پیدا کردیم. همچنین در این پژوهش اثر محافظه کاری بر سطح کلی مدیریت سود نیز مورد آزمون قرار گرفت و ما یک رابطه ی منفی میان محافظه کاری و سطح کلی مدیریت سود پیدا کردیم.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، سطح کلی مدیریت سود، مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، دستکاری فعالیتهای واقعی
  • هاشم نیکومرام، فریدون رهنمای رودپشتی، هدی همتی صفحات 79-100
    انتخاب پرتفوی بر مبنای یکی از مدل های استراتژی فعال به نام مدل شبکه می تواند بر مبنای ویژگی های متفاوتی از شرکت صورت گیرد. این مدل به دنبال شناسایی مجموعه ای از سهام شرکت ها و تشکیل پرتفوی با قابلیت و بازدهی بالاتر نسبت به بازدهی بازار است. در این پژوهش پرتفوی های انتخابی بر مبنای ویژگی نوع شرکت (رشدی، ارزشی، رشدی- ارزشی)، نوع سهام شرکت (تدافعی، تهاجمی، و بی تفاوتی) و سرمایه فکری تشکیل شده و بازده آنها با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفته تا مشخص شود کدام یک از آنها می تواند به بازدهی بیشتری منجر شود. در این پژوهش ماتریس های شبکه پرتفوی ها از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره 5 ساله 1385 تا 1389 انتخاب شدند. عملکرد پرتفوی های انتخابی بر اساس معیار ترینر و شارپ محاسبه شده و با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفتند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون با توجه به استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون فرصیه های پژوهش نشان می دهد که R پیوستگی داده ها و مقایسه شاخص 2 طبق هر دو معیار عملکرد ترینر و شارپ، همبستگی بیشتری بین پرتفوی های مشتمل بر مدل پالیک (مدل ششم) سرمایه فکری و بازار وجود داشته و انتخاب پرتفوی مبتنی بر آن، نسبت به مدل سنتی و نوین شبکه بازدهی بیشتری را نصیب سرمایه گذار می نماید. سایر مدل های سنجش سرمایه فکری نیز با بازار همبستگی نداشته و فرضیه های پژوهش در خصوص آن مدل ها تایید نشده است.
    کلیدواژگان: پرتفوی، سرمایه فکری، ماتریس شبکه، شرکت های رشدی و ارزشی، شرکت های تدافعی و تهاجمی و بی تفاوت، معیار شارپ، معیار ترینر
  • بیتا مشایخی، سوران فرهادی صفحات 101-115
    افشای صحیح و به موقع اطلاعات، از جمله ابزارهای با اهمیت مدیران شرکتها جهت کاهش هزینه سرمایه می باشد. با این حال به نظر می رسد، شرکت های بزرگ نسبت به شرکت های کوچکتر مزایای بیشتری را از بهبود و بالا بردن میزان افشا کسب می نمایند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اندازه شرکت در تعدیل رابطه بین کیفیت افشا و هزینه حقوق صاحبان سهام می باشد. در واقع در این تحقیق برخلاف پژوهش های پیشین که اندازه شرکت به صورت یک متغیر کنترلی ظاهر می شد، از متغیر اندازه شرکت به منظور بررسی تعدیل رابطه بین افشا و هزینه حقوق صاحبان سهام استفاده می کنیم. دوره زمانی مورد بررسی بین سالهای 1382 تا 138 می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد، که بعد از اعمال محدویت های مربوط به انتخاب نمونه، 98 شرکت عضو به عنوان نمونه آماری و به صورت تصادفی انتخاب شده است. به طور کلی، نتایج بدست آمده از پژوهش فوق نشان می دهد که رابطه منفی و معنی داری بینکیفیت افشا و هزینه حقوق صاحبان سهام، برای گروه شرکت های بزرگ وجود دارد، اما همچین رابطه ای برای گروه شرکت های کوچکتر از میانگین قابل مشاهده نیست. سرمایه گذاران و سایر مشارکت کنندگان در بازار می توانند با این تحقیق اطلاعات بسیار خوبی در مورد امتیازات افشا و رابطه آن با هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت، با توجه به اندازه آن، بدست آورند که می تواند موجب تحرک آن ها در بازار و به نوعی تغییر در وضعیت بازار بورس داخل کشور و توجه بیشتر به افشا شرکت ها و رتبه افشا و اندازه شرکت ها گردد.
    کلیدواژگان: اندازه شرکت، کیفیت افشا، هزینه حقوق صاحبان سهام
  • عادل مهابادی، محمدرضا مستوفی، محسن رسولیان صفحات 117-128
    هدف این مقاله تعیین حیطه های تحولات بنیادی مورد نیاز نظام بانکی برای دستیابی به اهداف توسعه می باشد. با توجه به مطالعات انجام شده، چهار حیطه، رسالت و اهداف، استراتژی ها و خط مشی ها، ساختار و وظایف و عوامل محیطی و گروه های ذینفع بعنوان بنیادی ترین زمینه های این تحولات انتخاب گردیده است. فرضیه های لازم با توجه به چهار حیطه مذکور ساخته شد و اطلاعات لازم از طریق توزیع پرسشنامه در میان 60 از فنون مختلف آمار ،SPSS نفر از صاحبنظران صنعت بانکی جمع آوری و برای تجزیه و تحلیل با نرم افزار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، در وضعیت مطلوب بین دو حیطه استراتژی ها و خط مشی ها و عوامل محیطی و گروه های ذینفع اختلاف معنادار وجود ندارد. همچنین بدلیل اینکه مقدار سطح معنی داری تقریبی آزمون ویل کاکسون برابر با 525 / و بزرگتر از 05 / می باشد این دو حیطه در وضعیت مطلوب دارای رابطه خطی نیز می باشند. از نظر پاسخ دهندگان در وضعیت موجود حاکمیت سیاست های دولت بر نظام بانکی در وضعیت موجود بسیار زیاد و حیطه ساختار و وظایف بعنوان مهمترین اولویت در بین حیطه های دیگر می باشد. در وضعیت مطلوب میزان بکارگیری مدیران مالی متخصص در بانک ها، میزان بکارگیری فناوری های نوین مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین میزان مشارکت نخبگان اقتصادی دانشگاهی در سیاست گذاری های مختلف پولی و مالی نظام بانکی باید بسیار زیاد باشد.
    کلیدواژگان: مهندسی مجدد، چشم انداز، خط مشی، فرآیند، توسعه
|
  • Pages 1-14
    Voluntary disclosure reduces information asymmetry for firms have become increasingly Value Relevance. In this study to evaluate the different decision making styles a cognitive and behavioral model are used. The field of this research in terms of territory subject to the "theory of information overload" and Processing "Brunswik Leans Model" is placed in behavioral accounting. This research has a quasi-experimental method. Research period are in 2012. For purposes of this study, Experimental group (176 respondents) and control group (158 respondents), were classified in the four dominant styles: directive, analytical, conceptual, and behavioral. Also, investors in terms of the brain dominant style and cognitive complexity so as uncertainty about the tolerance level were classified. Evidence was presented that shows left-brain dominant style used more items on average to process information. Also, Behavioral decision-making style than other styles used lowest items to process information. Indeed The results show all styles of Experimental group have less information asymmetry than the control group. This findings support the voluntary disclosure of information by companies to reduce the level of information asymmetry the market offers.
    Keywords: voluntary disclosure, decision styles, lens processing model, information Asymmetry
  • Pages 15-26
    The present study, the first of its kind in Iran, focused on an innovative- adaptive cognitive style due to its close relationship with one's acceptance and use of new information technology. More specifically, it compared innovative and adaptive managers, regarding acceptance, using, and implementation of Enterprise Resource Planning system (ERPs). With Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT), the present study examined the acceptance and the using of Enterprise Resource Planning system by managers. The participants were 31 managers working in cement industry companies. The necessary data were collected using a questionnaire containing 50 questions. The results showed that betweeb managers with innovative cognitive style and adaptive cognitive style about the acceptance, use and implementation of ERP system in cement Firms does not exist a significant difference.
    Keywords: cognitive style, innovative cognitive style, adaptive cognitive style, Enterprise Resource Planning system (ERPs), Unified Theory of Acceptance, Use of Technology
  • Pages 27-41
    Objective of This, is to study, examin relationship between corporate governance mechanisms involve: percent of non-executive directors on board, blockholder ownership, institutional ownership and ownership concentration on cost of equity capital.to do This research, we rank firms as to corporate governance mechanisms. TOPSIS method is used to rank sampling consisted of 114 companies listed in Tehran stock exchange during 2005 2011, which were selected by screening. hypotheses tested by multiple regression and generalized least squares method (GLS) was performed. We applied mann-whitney test to present difference between average cost of equity capital firms in high/low rank. the result corroborates that there is a direct relation between The percent of board, block holder ownership, institutional ownership and ownership concentration with cost of equity capital ,there is also a Negative and significant relation between the corporate governance high/low rank with cost of equity capital.
    Keywords: Corporate Governance, Rank cost of equity. capital, TOPSIS
  • Pages 43-59
    The goal of this study is to consider the features of auditors’ skepticism and their relation with judging and taking decision. The studies in past showed that obtaining insight about features of skepticism can play an important role in judge and taking decision. Statistical population is consisted of auditors in Auditing Organization and firms which are member of Certified Public Accountant's Association. Sample was chosen randomly. The sample consisted of 100 auditors with different organizational job groups. Method of research was descriptive–measurement. We used questionnaires to measure the variables and statistic PLS test was in order to analyze data.Results of the study indicated that features of skepticism( Interpersonal trust, Suspension of judgment, Locus of control ¡ Professional skepticism) are effective for judging and taking decision. But the most influential is Locus of control and if the attention to that is increased, the quality of judging and taking decision will also be increased.
    Keywords: Professional Skepticism, Interpersonal trust, Suspension of judgment, Locus of control, judgment, taking decision by auditors
  • Pages 61-78
    The manager often manage earnings to hustle the stockholders. So, it is ususal that stockholders say earnings management is bad and try to control managers. Stockholders believe that conservatism is a control object that limits earnings management. This study investigates probable effect of conservatism on earnings management. An untested common assumption in prior literature is that conservatismlimits the opportunitiesforsuccessful accruals-based earnings management. Sampling population of the present study includes 135 accepted companies at Tehran stock exchange and manufacturing parts in the time period of 2006 to 2011.In this study we use jones model and Kothari for measuring accrual management and real management, and for measuring conservatism we use from Garcia et al study.In this study we find a negative associationbetween conservatism andaccrualsearnings management, and a positive association between conservatism and real earnings management. Also we testeffect of conservatism onAggregate level of earnings management and we find a negative associationbetween conservatism andAggregate level of earnings management.
    Keywords: Conservatism, Aggregate level of earnings management, Accrual based earning management, Manipulation of real activities
  • Pages 79-100
    Portfolio selection based on the active strategy, which is called Grid matrix model, cantake place based on various characteristics. This model seeks to identify a set of portfolios with higher return than the market. In this study portfolios are selected based on type of firm (growth, growth-value and value), type of stock (aggressive, defensive and neutral) and intellectual capital (IC) which measured by six accounting model, then their return was compared to determine which one of them can lead to higher return. The data of the research is gathered from companies which listed in Tehran stock exchange through 2006-2011 by random sampling procedures. Returns of selected portfolios are computed by Traynor and Sharp performance ratios. The Spearman Correlation test is used to test the hypothesis. The results show that portfolios which selected based on pulic model (sixth model) for measuring IC in Grid matrix model, have higher return than traditional and new models of Grid model. Hypothesis of study wasn’t accepted for the five other model in this study.
    Keywords: Intellectual Capital, Portfolio, Grid Matrix Model, Growth, Value firms, Aggressive, Defensive, Neutral Firms, Sharp ratio, Traynor Ratio
  • Pages 101-115
    Accurate and timely disclosure of information is one of the important tools of corporate managers which reduce the cost of capital. However, larger companies gain more benefit than smaller companies because of improve and raising the level of disclosure. In this study, the moderating effect of firm size on the relationship between disclosure quality and the cost of equity capital has been examined. The period of time for this research is between the years 1382 to 1389. The population of interest is consisted of all the listed companies in Tehran stock exchange. After applying restrictions corresponding to the sample selection rules, 98 companies were selected as a sample by random. In previous studies, where the relationship between disclosure and cost of equity was to be tested, size is included as a control variable. it is shown in general, for large companies there is a significant and negative relationship between disclosure quality and cost of equity capital. On the other side, for companies smaller than average such as relationship is not visible. According to this study Investors and other participants in market could access to useful information respect to disclosure benefits and it’s relation to cost of capital of interest given to its size. So it stimulate them in market and somehow change in position of domestic stock market and also it leads to more attention to firms disclosure , level of disclosure and firm size.
    Keywords: Firm size, Disclosure Quality, cost of equity capital
  • Pages 117-128
    the goal of this paper isto determine the required fundamental changes areas of Iran banking industry for achieving national development. According to studies, the four areas of mission and goals, strategies and policies, structure, functions, and environmental factors and beneficiary groups have been chosen as a fundamental area of these changes. According to this four areas, necessary assumptions were made and the data was collected by questionnaire distribution among 60 experts of Iran banking industry. For interpreting the data we used SPSS software, various descriptive and inferential statistical techniques. The results show that in good condition, there is no significant differences between strategies and policies area and enviromental factors and beneficiary groups. They have also liner relationship in good condition, because the significant amount of wilcoxon test is /525 and more than /5. In this condition, the structure and task area is as the most important priority among anothers. According to the respondents, policies governing on banking system is vey high in current situation. In good condition, the use of financial management specialists in banks, new technologies such as information and communication technology and also the participation of economic elite of university in various money and finance policies should be quite more.
    Keywords: Reengineering, vision, Policy, Process, development, Bank