فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1395)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/19
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مهوش مهوشی، آزاده ملک زاده شفارودی* صفحه 419

    کانسار مس چشمه گز (نسیم) در شمال غرب بردسکن در استان خراسان رضوی قرار دارد. زمین شناسی منطقه شامل آندزیت، بازالت، سنگ آهک نومولیت دار و مارن با میان لایه هایی از ژیپس با سن ائوسن، کنگلومرای پلیوسن و رسوب های کواترنری است. کانی سازی به صورت چینه کران در داخل آندزیت ها و مرز واحدهای آندزیتی با سنگ آهک به شکل های پراکنده، رگچه ای و پرکننده فضای خالی تشکیل شده است. ماده ی معدنی شامل کانی های اولیه کالکوزیت، مس طبیعی و پیریت و کانی های ثانویه مالاکیت، کوولیت، آزوریت و گوتیت است. براساس بررسی های میکروسکوپی و آنالیز XRD، کانی شناسی منطقه های دگرسانی شامل کلریت، کلسیت، زئولیت (ناترولیت، تامسونیت و آنالسیم)، کوارتز و کمی اپیدوت است. بیهنجاری قابل توجهی از مس (تا 36/3 درصد) نیز در منطقه وجود دارد. سنگ های آتشفشانی میزبان از نوع آهکی- قلیایی بوده و در کمان آتشفشانی منطقه ی فرورانشی تشکیل شده اند. جنس سنگ میزبان و ژئوشیمی آن، دگرسان است و بافت و ساخت کانی سازی و نوع کانه ها در کانسار چشمه گز شبیه ذخایر مانتو است و نوع آن روزادی – میان زادی است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، سنگ شناسی، ژئوشیمی، مس چینه کران، چشمه گز، منطقه ی سبزوار
  • رضا زارعی سهامیه، حسن زمانیان، امیر پازوکی، نرگس بارانی، فرهاد زال صفحه 435

    اسکارن مغناطیسی شده ی سرویان در نتیجه ی نفوذ توده ی گرانودیوریتی به درون سنگ آهک های الیگو میوسن تشکیل شده است. این کانسار یک اسکارن کلسیک بوده و بخش برون اسکارن آن گسترش بیشتری یافته است. کانی های گارنت و پیروکسن دو کانی شاخص کانسار اسکارن مگنتیتی سرویان بوده و به وسیله ی شاره های حاوی Mg، Si و Fe باقیمانده از تبلور ماگما تشکیل شده اند. از این کانی ها که به طور گسترده ای در هاله ی دگرنهادی ایجاد شده در سنگ میزبان مشاهده می شوند، می توان در تعیین شرایط دما و فشار حاکم بر فرآیند اسکارنی شدن استفاده کرد. گارنت های موجود در اسکارن سرویان از نوع ناویژه - آندرادیت بوده و از Feو Ca غنی شده و از Mg و Mn تهی تر هستند. بررسی های ریزپردازشی و بررسی چگونگی تغییرات مقادیر MnO CaO، Al2O3، MgO، و FeO در گارنت های منطقه بندی شده از هسته به حاشیه، نشان دهنده ی غنی شدگی هسته گارنت ها از گروسولار و قسمت های حاشیه ای از آندرادیت است. ترکیب شیمیایی کانی های گارنت و پیروکسن این کانسار با اسکارن های آهن دار سازگاری دارد. پیروکسن های منطقه از نوع دیوپسید – هدنبرژیت غنی از Ca هستند. دما در مرحله ی پیشرونده تشکیل اسکارن سرویان که طی آن کانی های بی آب مانند پیروکسن و گارنت تشکیل شده اند، در گستره ی رخساره گرمابی آلبیت - اپیدوت هورنفلس و هورنبلند هورنفلس بوده و بر اساس دماسنجی زوج کانی گارنت – کلینوپیروکسن با دمای بین 370 تا 500 درجه سانتیگراد برای آن تعیین شده است. بررسی های شاره های درگیر نشان می دهد که کانه زایی آهن در مرحله ی پسرونده اسکارنی شدن و در دماهای بین 380 تا 400 درجه ی سانتیگراد انجام شده است.

    کلیدواژگان: اسکارن، سرویان، گارنت، پیروکسن، شاره های درگیر
  • مریم شیبی صفحه 449

    اسکارن آهن چالو در محل تماس با سنگ های آهکی کرتاسه و بخشی از توده ی نفوذی با ترکیب مونزودیوریت، به وجود آمده است. درون اسکارن در یک گستره ی باریک مشاهده شده و دارای گارنت غنی از آندرادیت (Ad90Gr5Sp3) و کلینوپیروکسن است. بیرون اسکارن کلسیمی دور از محل همبری دارای منطقه بندی و شکل گیری کانیایی پیوسته بوده و از پهنه ی وزوویانیت و گارنت (Ad53Gr43Py2)، درشت دانه در مجاورت توده ی نفوذی تا کلسیت، گارنت (Ad27Gr71Py2)، وزوویانیت ریز دانه به دور از محل همبری تغییر می کند. ترکیب شیمی گارنت و وزوویانیت بخش های مختلف برون اسکارن، روند افزایش فعالیت CO2 و H2O در گرماب را همگام با کاهش دما و گریزندگی اکسیژن در مراحل مختلف تشکیل اسکارن نشان می دهد. کانی زایی اکسیدی و سولفیدی درونزاد بیشتر از هماتیت صفحه ای (اسپیکولاریت)، منیتیت توام با مقادیر کمتر پیریت، کالکوپیریت تشکیل یافته و کانه های برونزاد مالاکیت، آزوریت، اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن را شامل می شود.

    کلیدواژگان: اسکارن آهن، گارنت، وزوویانیت، مرمر، دامغان
  • اعظم انتظاری هرسینی، سید احمد مظاهری، سعید سعادت صفحه 461

    گستره ی مورد بررسی در220 کیلومتری جنوب غربی مشهد، و 80 کیلومتری جنوب نیشابور و در گستره ای بین طول های شرقی«30 ''40 58 الی»30 ''44 58 و عرض های شمالی«30 ''47 35 الی »00 ''52 35 قرار گرفته است و در پهنه ی ساختاری سبزوار قرار دارد. واحدهای زمین شناسی منطقه بیشتر شامل سنگ های آتشفشانی به سن ائوسن با ترکیب تراکیت،تراکی آندزیت و تراکی آندزیت بازالت بوده که در بعضی قسمت ها تحت تاثیر دگرسانی آرژیلیک، کربناتی و پروپیلیتیک قرار گرفته اند. فنوکریست های غالب در این سنگ ها کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپات قلیایی، هورنبلند سوخته و پیروکسن است. بافت سنگ های آتشفشانی منطقه عمدتا پورفیری با زمینه ریز دانه تا میان دانه است. تجزیه ی شیمیایی نشان دهنده ی ماهیت آهکی- قلیایی این سنگ هاست. غنی شدگی عناصر LILE (به غیر از (Ba و تهی شدگی عناصر HFSE در این سنگ ها قابل مشاهده است. غنی شدگی عناصر LREE نسبت به عناصر HREE نشانه ی تشکیل ماگما در محیط فرورانش است که این خصوصیت نیز در سنگ های آتشفشانی منطقه ی گل چشمه به خوبی دیده می شود. نمودارهای زمین ساختی و ژئوشیمی سنگ های آتشفشانی منطقه بیانگر محیط زمین ساختی قوس آتشفشانی قاره ای است. نسبت پایین (La/Yb)N (3/9-3/5) و (Ce/Yb)N (2/4 تا 7) نشان دهنده ی ذوب بخشی پایین و عمق کم تشکیل ماگما و کم بودن گارنت در خاستگاه است. به نظر می رسد که گدازه های منطقه گل چشمه از ذوب بخشی حدود 2 الی 5 درصدی گوه گوشته ای در عمق اسپینل-گارنت لرزولیتی با مقدار گارنت پایین به همراه آلودگی کم با پوسته ریشه گرفته اند.

    کلیدواژگان: گل چشمه، پهنه سبزوار، سنگ های آتشفشانی، ذوب بخشی، آهکی، قلیایی
  • شهرزاد محسنی، پریا بازیاری، معصومه طباطبایی، میترا قاسم زاده، برنارد نایمولر صفحه 473

    N'' – (2-هیدروکسی-3- متوکسی بنزیلیدین)-4- متیل بنزن سولفوهیدرازید (1) با واکنش پاراتولوئن سولفونیل هیدرازید و 2- هیدروکسی-3-متوکسی بنزالدهید (نسبت مولی 1:1) در اتانول با گرمادهی به دست آمدند. ساختار ترکیب به روش بلورشناسی پرتو X اندازه گیری شد. اطلاعات بلوری برای 1 در -100 K به شرح زیرند. گروه فضایی ترکیبC2/c با a = 15.807(1)Å، b = 10.457(1)Å ، c = 20.779(1)Å، β = 109.68(1)o و مقدار نهاییR برای 3155 بازتابش های مستقل برابر 0574/0 است. پیوند هیدروژنی از نوع N -H...O موجب تشکیل زنجیره ی نامحدودی از مولکول ها در راستای [010] شده است.

    کلیدواژگان: سولفونامید شیف باز، پاراتولوئن سولفونیل هیدرازید، ساختار بلوری
  • زهرا خواجه جواران، عباس مرادیان صفحه 479

    همبافت هزار جزئی از کمربند عمیق آتشفشانی دهج - ساردوئیه در جنوب غرب راین (استان کرمان) است. بررسی گدازه ها نشان می دهد که گدازه ها از نوع بازالت، بازالتیک تراکی آندزیت، تراکی آندزیت و تراکی بازالت هستند. براساس بررسی های سنگ نگاری، این سنگ ها دارای کانی های پلاژیوکلاز (الیگوکلاز- آندزین)، پیروکسن (اوژیت- دیوپسید) و الیوین با دگرسانی زیاد هستند. پلاژیوکلازها اغلب دارای بافت های غیرتعادلی اند که نشان گر شکل گیری این شرایط در نتیجه کاهش فشار ماگماست. علت تشکیل درشت بلورهای پلاژیوکلاز، هسته بندی کم و رشد زیاد بلورها در ماگما، تحت تاثیر ترکیب شیمیایی ماگما و احتمالا تبلور در فشار کم بوده است. بررسی های ژئوشیمیایی نشان می دهد که گدازه ها وابسته به سری ماگمایی آهکی- قلیایی، در ارتباط با قوس آتشفشانی و به احتمال زیاد ماگمای سازنده ی این سنگ ها از ذوب بخشی گوه ی گوشته ی غنی شده در بالای منطقه ی فرورانش در گستره پایداری گارنت هستند.

    کلیدواژگان: همبافت هزار، آتشفشان های ائوسن، پلاژیوکلاز، پیروکسن، آهکی قلیایی
  • لیلی متولی زاده، فاطمه سپهوند صفحه 493

    نانوذرات اکسید قلع به روش سل- ژل در دماهای مختلف بازپخت، تهیه شدند. برای بررسی ساختاری و شکل ظاهری نانوذرات از پراش سنج پرتو ایکس و تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی استفاده شد. الگوهای پراش پرتو ایکس نانوذرات تهیه شده در دماهای بازپخت oC 350، 450 و 550 نشان می دهند که این نمونه ها تک فاز هستند. در این الگوها، با افزایش دما، قله ها تیزتر شده اند که مربوط به تقویت نظم بلوری و کاهش کرنش شبکه است و نشان می دهد نقایص بلوری و چگالی نابجایی ها، با افزایش دمای بازپخت، کاهش یافته اند. میانگین اندازه ی بلورک ها به روش شرر به دست آمد و با نتایج روش های دقیق تری مانند روش ویلیامسون-هال مقایسه شدند. نتایج به دست آمده از تحلیل ویلیامسون-هال، نشان می دهد که با افزایش دما اندازه ی بلورک ها افزایش و کرنش شبکه کاهش می یابند. تصویرهای به دست آمده از میکروسکوپ الکترونی تراگسیلی نیز نشان می دهد که با افزایش دما، نانوذرات به خوبی رشد کرده اند.

    کلیدواژگان: نانوذرات اکسید قلع، سل، ژل، کرنش شبکه، ویلیامسون، هال، هالدر، واگنر
  • علی اصغر سپاهی، سارا نجفی راشد، حسین شهبازی، محمد معانی جو صفحه 503

    طیف گسترده ای از سنگ های پلوتونیک، از مافیک تا فلسیک، شامل انواع گابرو ها، دیوریت ها، تونالیت ها، گرانودیوریت ها، مونزوگرانیت ها، سینوگرانیت ها و گرانیتوئید های لوکوکرات در مجموعه ی پلوتونیک الوند، منطقه ی سنندج- سیرجان، ایران یافت می شوند. سن این مجموعه به ژوراسیک میانی وابسته است. در این مجموعه سنگ های گرانیتی و دیوریتی از اجزای اصلی هستند. گرانیت ها حاوی پلاژیوکلاز، پتاسیم فلدسپار، کوارتز و بیوتیت هستند و دیوریت ها از پلاژیوکلاز، هورنبلند، بیوتیت و کمی تیتانیت و آپاتیت تشکیل شده اند. در برخی برونزد ها، گرانیت ها و دیوریت های آلایش یافت پیدا می شوند که حاوی زینوکریست های بزرگ هضم نشده آندالوزیت (به طور بخشی تا کامل به سیلیمانیت تبدیل شده) همراه با حاشیه های واکنشی غنی از اسپینل و فلدسپار هستند. این زینوکریست ها از تخریب کانی های سنگ های پلیتی و ورود آن ها به درون ماگما های میزبان حاصل شده اند. نسبت های ایزوتوپی 87Sr/86Sr در گرانیت های مورد بررسی از 7101/0 تا 7245/0 و دیوریت های آلایش یافته از 7048/0 تا 7079/0(با Sriبیش از 704/0) در تغییر است. طیف نسبت های 143Nd/144Nd در سنگ های گرانیتی از 51234/0 تا 51240/0 و در دیوریت های آلایش یافته از 51244/0 تا 51252/0 است. مقادیر Nd(t) برای گرانیت های مورد بررسی از 2/3- تا 98/3- و برای دیوریت های آلایش یافته از 78/0- تا 35/2- است. در نمودار 143Nd/144Nd در مقابل 87Sr/86Sr، گرانیت ها در قلمرو سنگ های پوسته ای تصویر می شوند؛ همچنین دیوریت های با خاستگاه گوشته ای، به سبب آلایش با سنگ های متاپلیتی به سمت سنگ های با خاستگاه پوسته ای میل کرده اند. این نتایج اهمیت شناخت آلایش را در سنگ های پلوتونیک با مواد پوسته ی فوقانی (متاپلیتی) در هنگام تفسیر چنین سنگ هایی مشخص می کند.

    کلیدواژگان: پلوتون الوند، هضم، آلایش، دیوریت، گرانیت، ژوراسیک، سنندج، سیرجان
  • حبیب بیابانگرد، مجید نجف زاده خواجویی، علی احمدی صفحه 515

    : توده های نفوذی و خروجی چهارفرسخ در 25 کیلومتری شمال باختر نهبندان و در فاصله ی 165 کیلومتری جنوب بیرجند قرار گرفته و از نظر زمین شناسی در حاشیه ی خاوری پهنه لوت به حساب می آیند. نفوذی های چهارفرسخ به سن ژوراسیک در درون شیل ها و ماسه سنگ های سازند شمشک تزریق شده اند. طیف ترکیبی نفوذی ها عبارتند از مجموعه ای از سنگ های گابرو، دیوریت، سینوگرانیت، کوارتزمونزونیت، تونالیت هورنبلند دار، گرانودیوریت، گرانیت، پگماتیت، آپلیت. این واحدها از کانی های کوارتز، پلاژیوکلاز، ارتوکلاز، هورنبلند و بیوتیت بوده و بیشتر دارای بافت دانه ای هستند، و تنها در گابروها می توان آثار پیروکسن را مشاهده کرد. خروجی های چهارفرسخ بیشتر ترکیب داسیت تا آندزیت دارند و دارای ترکیب کانی شناسی پلاژیوکلاز، هورنبلند، کوارتز، بیوتیت و بافت پورفیری هستند. نفوذی های گرانیتوئیدی نیمه قلیایی، متا آلومینوس تا پرآلومینوس و از نوع گرانیت های I هستند هر چند که تمایل به آلایش به پوسته نشان می دهند. نمودارهای تمایز محیط زمین ساختی نشان دهنده ی وابستگی این توده ها به جایگاه گرانیتوئیدهای قوس های آتشفشانی است. به نظر می رسد که تشکیل خروجی های چهارفرسخ به سن ائوسن می تواند وابسته به فرورانش شاخه های اقیانوس نئوتتیس در کرتاسه باشد در حالی که تشکیل نفوذی های چهارفرسخ به سن ژوراسیک با ماگماتیسم کرتاسه توجیه پذیر نیست و احتمالا تشکیل آن ها با خروجی های منطقه تفاوت دارد. به نظر تشکیل نفوذی های چهارفرسخ مشابه تشکیل توده نفوذی شاه کوه از ذوب بخشی سنگ های قاعده پوسته قاره ای که در اثر هضم سنگ های دگرگونی و رسوبی پوسته فوقانی میزبان خود هنگام جایگزینی آلودگی حاصل کرده اند، تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: نهبندان، چهارفرسخ، پهنه لوت، ژئوشیمی، کرتاسه
  • الهام مدملیل، محمد نیایی فر، احمد حسن پور صفحه 531

    در این پژوهش، نانوذرات گارنت ایتریوم آهن جاینشانی شده با آلومینیوم با ترکیب Y3AlxFe5-xO12 و مقادیر جاینشانی (4/0 ،2/0 ،0) x = به روش سل ژل تهیه شدند. تحلیل الگوهای پراش پرتو ایکس (XRD) ساختار تک فاز گارنت را در همه ی نمونه ها تایید کرد. با استفاده از آنالیزهای FT-IR و Far-FTIR پیوندهای شیمیایی و فاز تشکیل گارنت نمونه ها مورد بررسی قرار گرفتند. توزیع کاتیونی، میدان فوق ریزمغناطیسی، جابه جایی ایزومری و پهنای شش تایی مربوط به یون های آهن در جایگاه های چهاروجهی و هشت وجهی برای این نمونه ها، با استفاده از بیناب سنج موسبائر (MÖssbauer Spectroscopy) محاسبه شد. چرخه های پسماند به دست آمده از مغناطیس سنج ارتعاشی (VSM) نشان دهنده ی کاهش مغناطش اشباع با افزایش غلظت یون آلومینیوم است. این تغییرات با استفاده از نظریه ی نیل، کاهش برهمکنش ابرتبادلی بین یون های آهن در جایگاه های چهاروجهی و هشت وجهی، و کج شدگی اسپینی ایجاد شده در جایگاه هشت وجهی توضیح داده شد. همچنین تغییرات پارامتر میدان فوق ریزمغناطیسی، تایید کننده ی نتایج بدست آمده از تحلیل چرخه های پسماند مغناطیسی است.

    کلیدواژگان: سل ژل، گارنت ایتریوم آهن، آلومینیوم، بیناب سنج موسبائر، مغناطیس سنج ارتعاشی
  • علیرضا الماسی، محمدحسن کریم پور، خسرو ابراهیمی نصرآبادی، بهنام رحیمی، اورس کلوتزلی صفحه 539

    بازه ی ترکیبی توده های آذرین نفوذی و نیمه عمیق کاشمر از کوارتز گابرو تا قلیایی گرانیت تشکیل شده است. باستثنای چند توده ی کوچک مافیک با ویژگی بازالت های تولئیتی قلیایی (کمترین مقادیر SiO2 و CaO، بیشترین مقدار MgO، مقادیر Na2O و K2O بالا و متاآلومینوس تا پرآلومینوس زیاد (32/2-33/1))، همه سنگ ها ویژگی آهکی- قلیایی پتاسیم بالا تا شوشونیتی ، متاآلومین تا کمی پرآلومین (غالبا 1/1ASI< و حداکثر تا 3/1) دارند. الگوهای REE بهنجارشده نشان دهنده ی غنی شدگی از LILE (مانند Ba، Th، Rb، U و K) و LREE ها، تهی شدگی از Nb-Ta-Ti (شاخص های مشابه کمان)، الگوهای صاف HREE و بی هنجاری منفی Eu است. براین اساس همه ی سنگ های مافیک تا اسیدی همخون و نوع I هستند. در نمودارهای جدایشی زمین ساختی، گرانیتوئیدها در قلمرو برخوردگاه کمانی قاره قرار می گیرند. تغییرات عناصر K، Rb، Ba، Eu و Sr گرانیتوئیدها، نشان دهنده ی نقش ذوب بخشی و فرآیند AFC در تشکیل گرانیتوئیدهای کاشمر است. الگوهای HREE صاف دلالت بر عدم حضور گارنت در باقیمانده ی یا جدایش دارد. براساس مقادیر Sr، Y، Al2O3، La و Yb، همه ی سنگ های کاشمر ناآداکیتی و از ذوب بخشی 50 درصد آمفیبولیت به وجود آمده اند.

    کلیدواژگان: توده های نفوذی و نیمه عمیق، ژئوشیمی، ائوسن، کاشمر
  • ژانت سلیمان نژاد، فائزه مقضی، هلن استکلی اونز صفحه 557

    ترکیب [Cu(hpydc)(DMP)].5H2O (2) (که H2hpydc و DMP، به ترتیب گروه های 4-هیدروکسی پیریدین-2، 6-دی کربوکسیلیک اسید و 2، 9-دی متیل-1، 10-فنانترولین هستند) از روش انتقال پروتون سنتز و ساختار بلوری آن به روش بلورشناسی با پرتو-X تعیین شد. این ترکیب در سیستم بلوری تک میل و گروه فضایی P2/c متبلور شده است و پارامترهای سلول واحد آن (4)8423/10 a =، (5) 4457/13 b =، (4) 6447/13 c = آنگستروم و (2) 004/90β = درجه هستند. مقدار R نهایی برای 4425 بازتاب مستقل برابر 046/0 است. در واحد بی تقارن، یک مولکول کمپلکس مس (ΙΙ) و پنج مولکول آب هیدراته وجود دارند. اتم مس(II) در ترکیب 2 دارای هندسه هرم مربعی انحراف یافته است که یک اتم ازت و دو اتم اکسیژن از آنیون 4-هیدروکسی پیریدین-2، 6-دی کربوکسیلات و دو اتم ازت از مولکول 2، 9-دی متیل-1، 10-فنانترولین در پنج موضع کوئوردیناسیونی قرار دارند. این ترکیب شبه چندریختی ترکیب [Cu(hpydc)(DMP)].3H2O (1)، است که پیش تر گزارش شده است. انباشتگی متفاوت ناشی از حضور تعداد متفاوت مولکول های حلال در ساختار بلوری سبب شد که ترکیب 2 کانال های آب دوست حاوی مولکول های آب را داشته باشد.

    کلیدواژگان: ابرمولکول، ترکیب های انتقال پروتون، چندریخت، کانال های آب دوست
  • مرضیه رضایی، داود ثانوی خشنود، المیرا دهقان صفحه 563

    در این پژوهش نانو ذرات Bi1-x-yBayLaxFeO3 (BByLxFO) با مقادیر 10/0 ، 05/0 ،0/0 x = و 15/0 ، 0/0 y =، به روش سل- ژل سنتز شده اند. ویژگی های ساختاری، میکروساختاری و مغناطیسی این نانو ذرات به ترتیب توسط پراش پرتو ایکس(XRD) ، میکروسکوپ الکترونی نشرمیدان (FE-SEM)، طیف سنجی تبدیل فوریه (FTIR) و مغناطش سنجی نمونه نوسانی (VSM) در دمای اتاق مورد بررسی قرار گرفته است. برازش الگوی پراش پرتو ایکس این ترکیبات نشان داد که یک گذار ساختاری از فاز لوزی رخ به فاز هم زیست لوزی رخ-چهارگوشی در این ترکیب ها رخ داده است. همچنین با برازش انجام شده ثابت های شبکه و حجم یاخته یکه این ترکیب ها تعیین شد. علاوه بر این، آنالیز FTIR، ساختار پروسکایت این ترکیبات را نیز تایید می کند. تصویر های FE-SEM نشان می دهد که با افزایش غلظت لانتانیوم اندازه ی نانوذرات کاهش یافته است. حلقه ی پسماند نانوپودرهای BByLyFO رفتار فرومغناطیسی ازخود نشان می دهند که می تواند بخاطر از بین رفتن ساختار اسپین چرخان در اثر جانشانی باریم و لانتانیوم باشد. به علاوه مقدار مغناطش باقی مانده ی ترکیب BB0.15L0.1FO، emu/g) 166/1 Mr =) نسبت به ترکیب BB0.15L0FO، emu/g) 514/0Mr =) تقریبا دو و نیم برابر شده است. افزایش خواص مغناطیسی در دمای اتاق می تواند نقش مهمی در کاربردهای عملی این ترکیبات ایفاء کند.

    کلیدواژگان: فریت بیسموت، سل، ژل، مغناطش، نانو ذرات
  • سنتز و شناسایی ساختار بلوری کمپلکس چهار هسته ای قلع تهیه شده از دی کلرید دی متیل قلع
    غلامحسین محمدنژاد، سعید آباد صفحه 573

    همبافت چهار هسته ای قلع با نام {بیس (μ3-اکسو)- بیس (μ-ایزوپروپوکسو)- دی کلرو- اکتا کیس (4-متیل)- تترا قلع} با استفاده از دی کلرید دی متیل قلع و در حضور پتاسیم ایزوپروپوکسید تهیه شد. این ترکیب با فرمول {(CH3)8Sn4Cl2(C3H7O)2O2} در دسته تترا ارگانو دی استنوکسان ها رده بندی می شود. ساختار حالت جامد بلور این ترکیب به ر وش بلورشناسی پراش پر تو ایکس تعیین شد. همبافت تهیه شده به صورت یک مولکول چهار هسته ای با سه حلقه ی پله مانند با هسته ی Sn4O4 است. واحد بی تقارن این ترکیب شامل چهار اتم قلع (IV) است. از برهم کنش های C-H...Cl بین این واحدهای چهار هسته ای، یک ساختار زنجیره ای نامتناهی دوبعدی ایجاد شده است. با بررسی ساختار ملاحظه می شود که دو نوع اکسیژن در این ترکیب وجود دارد. یک اکسیژن که ماهیت آلکوکسیدی دارد و اکسیژن دیگر (اکسو) به صورت پل با سه اتم قلع در ارتباط است. نتایج سرشتی های سیستم های آلی فلزی چند هسته ای قلع نشان داده است که علاوه بر حجم، اندازه و ماهیت گروه های آلی متصل به قلع، ماهیت لیگاندهای شرکت کننده در همارایی نیز در ویژگی های فیزیکی و شیمیایی این ترکیب ها موثر است.

    کلیدواژگان: ترکیب های آلی قلع، ایزوپروپوکسید، ساختار بلوری، چهار هسته ای
  • بررسی ساختار بلوری 4- (4H-1،2،4-تری آزول-4- ایل) فنل تهیه شده به روش گرمابی
    آزاده آزادبخت، امیر رضا عباسی، زهره دریکوند، علی مرسلی صفحه 581

    ساختار 4-(4H-1،2،4-تری آزول-4-ایل) فنل (ساختار I) یک ترکیب تری آزول آروماتیک است که از واکنش دی فرمیل هیدرازین و پارا آمینو فنل در حلال دی متیل فرم آمید در شرایط گرمابی تهیه شد. شناسایی ترکیب مورد نظر با استفاده از روش های طیف سنجی فروسرخ (FT-IR)، تشدید مغناطیسی هسته (NMR)، تجزیه ی عنصری و پراش پرتو ایکس تک بلور انجام شد، و اطلاعات بلورشناسی برای این ترکیب در K 298 جمع آوری شدند. این ترکیب در سیستم بلوری راست گوشه، گروه فضایی pbca و با هشت مولکول در سلول واحد تبلور یافته و پارامترهای سلول واحد آن عبارت اند از Å (15)9373/10 = a، Å (10)4539/7 = b و Å (3)530/18 = c. مقدار نهایی R1 و wR2 برای 1328 بازتابش مستقل به ترتیب عبارتند از 0682/0 و 1361/0. در ساختار این ترکیب انواع برهم کنش های ابرمولکولی مانند پیوندهای هیدروژنی و انباشتگی های π-π دیده می شوند. این برهم کنش ها نقش مهمی در خود انباشتی ساختار و گسترش شبکه سه بعدی در سیستم بلوری دارد.

    کلیدواژگان: تری آزول فنل، راست گوشه، پراش پرتو ایکس تک بلور، برهم کنش های ابرمولکولی
  • بررسی ناهمسانگردی مغناطیسی در میکروسیم های کبالت پایه
    احمد امیرآبادیزاده، محمدرضا رسولی، رضا مردانی، رضا سرحدی صفحه 587

    در این پژوهش، ناهمسانگردی مغناطیسی سیم کبالت پایه ی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از مغناطیس سنج ارتعاشی برداری (VVSM) استفاده شد که می تواند مولفه های مغناطش در راستای طولی و عرضی را همزمان اندازه گیری کند. میدان مغناطیسی با زوایای مختلف نسبت به محور سیم اعمال شد و مغناطش، همزمان در دو راستای X و Y اندازه گیری شد. با افزایش زاویه ی اعمال میدان و راستای سیم، مولفه ی مغناطش در راستای X کاهش و برعکس مولفه ی مغناطش در راستای Y افزایش را نشان داد. نتایج به دست آمده، با توجه به ساختارهای مغناطیسی غیر معمول حوزه های سیم، توضیح داده شد.

    کلیدواژگان: ناهمسانگردی مغناطیسی، ساختار میدان، سیم بی شکل کبالت پایه، مغناطیس سنج ارتعاشی برداری (VVSM)
  • کانی شناسی و زمین شیمی کانی های آبدار سولفاتی وابسته به شیل های سیاه منطقه قروقچی، میمه، استان اصفهان
    محمدعلی مکی زاده، بتول تقی پور، مریم سال افزون، حمدالله رضازاده صفحه 595

    منطقه ی قروقچی در شمال غرب اصفهان، در ایران مرکزی قرار گرفته است. شیل های سیاه سازند نای بند به سن تریاس پسین به عنوان اصلی ترین واحد زمین شناسی در منطقه رخنمون دارد، و یک حوضچه آب اسیدی در بستر شیل های سیاه در قروقچی تشکیل شده است. در اطراف این حوضچه کانی های سولفاتی با تنوع رنگی مشاهده می شوند. هدف از این پژوهش شناخت گونه ی کانیایی مشاهده شده در اطراف دریاچه و ارتباط شیل های سیاه بستر حوضچه و منطقه است. نتایج آزمایش های XRD نشان می دهند که این کانی ها فریکوپیاپیت (Fe+34(SO4).20H2O)، تاماروگایت (NaAl(SO4)2.6H2O)، کیسریت (MgSO4.H2O)، بلودیت (Na2Mg(SO4).4H20) و ژیپس هستند. فرایند هوازدگی و تجزیه ی کانی های مختلف شیل سیاه سازند نای بند، سبب آزاد شدن اجزای سازنده ی کانی های سولفاتی شده است. فرایند زهاب اسیدی تولید شده از هوازدگی پیریت باعث تخریب کانی های موجود در شیل سیاه و آزادشدن کاتیون های موجود در ساختار آن ها شده است که به دنبال آن نهشت کانی های ثانویه موجود در منطقه در پاسخ به تعادل اسیدی محیط، صورت می گیرد. از نظر ژئوشیمیایی، از ویژگی های چشمگیر شیل سیاه منطقه در مقایسه با شیل NASC، غنی شدگی در LREE Σ (ppm463/140) و تهی شدگی در HREEΣ (ppm0375/5) است که روندی مشابه شیل میانگین را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کانی های آبدار سولفاتی، شیل سیاه، زمین شیمی، منطقه قروقچی
  • بکارگیری ژئوشیمی آمفیبول ها در بررسی شکل گیری تکتونو- متامورفیک همبافت دگرگونی ده سلم، شرق ایران
    ساسان باقری، حبیب بیابانگرد، افسانه ناصری اسفندقه، اعظم زاهدی، کازیو ناکاشیما صفحه 605

    بررسی سنگ های فرومنیزین از جمله متاپریدوتیت ها و متابازیت ها و انواع کلسیم دار مثل کالک سیلیکات ها در بخش های مختلف همبافت دگرگون ده سلم در شرق ایران منجر به شناسایی تشکیل دوگانه ی سنگ های آمفیبول دار مختلفی شده است. بررسی های دقیق تر این مجموعه ها با به روش ریزپردازش الکترونی، آمفیبول هایی با ترکیب های مختلف و شرایط فیزیکی پایدار متنوع را آشکار ساخته است. مهم ترین آمفیبول های سازنده ی متاپریدوتیت ها را می توان به انواع منیزیم دار شامل آنتوفیلیت و انواع کلسیم دار شامل هورنبلند ترمولیتی، هورنبلند منیزیم دار و ترمولیت اشاره نمود. در حالی که مهم ترین آمفیبول های سازنده ی متابازیت، از جمله در سنگهای آمفیبولیت عبارتند از پارگازیت و چرماکیت. این تفاوت در ترکیب شیمیایی کانی آمفیبول می تواند ناشی از نقش دو عامل شیمیایی سنگ مادر و شرایط فیزیکی دگرگونی باشد. به روش دما- فشار سنجی کانی آمفیبول، میانگین دما و فشار به دست آمده برای متابازیت های گلوگاه را به ترتیب برابر با 8/527 درجه ی سانتی گراد و 24/6 کیلوبار و برای متابازیت های ده سلم 7/707 درجه ی سانتی گراد و 86/5 کیلوبار نشان داد. شرایط مذکور خاطر نشان می سازد که بخش شرقی کمپلکس ده سلم که در تماس مستقیم با نفوذی های اسیدی و پهنه های میگماتیت زایی ژوراسیک فوقانی بوده، بالا آمدگی بیشتری نسبت به بخش های سردتر غربی داشته است. این بالا آمدگی ممکن است به سبب صعود پلوتون عظیم شاه کوه و فعالیت مرتبط گسل های شمالی-جنوبی منطقه مثل گسل کهور باشد.

    کلیدواژگان: متاپریدوتیت و متابازیت های ده سلم و گلوگاه، ژئوشیمی آمفیبول ها، دما، فشارسنجیغ بلوک لوت
|
  • Page 419

    Cheshmeh Gaz (Nasim) copper deposit is located in northwest of Bardaskan, Khorasan Razavi province. Geology of the area is consist of andesite, basalt, nummulitic limestone, and marl with gypsum intercalations Eocene in age, Pliocene conglomerate, and Quaternary sediments. Mineralization has been formed in andesites and contact between andesitic units and limestone as stratabound with disseminated, veinlets, and open space filling textures. Orebody consist of primary minerals such as chalcocite, native copper, and pyrite and secondary minerals including malachite, covellite, azurite, and goethite. Based on microscopic studies and XRD analysis, mineralogy of alteration zones is chlorite, calcite, zeolite (natrolite, thomsonite, and analcime), quartz, and minor epidote. Considerable anomaly of Cu (up to 3.36%) is present in the area. The hosted volcanic rocks are calc-alkaline type and are formed in subduction zone volcanic arc. Host rock type and geochemical features, alteration, structure and texture of mineralization, and ore types in Cheshmeh Gaz deposit are similar to Manto-type deposits and epigenetic-diagenetic model is suggested for formation of it.

    Keywords: mineralogy, petrography, geochemistry, stratabound copper, Cheshmeh Gaz, Sabzevar zone
  • Page 435

    The Sarvian magnetitic skarn deposit has been formed due to the granodiorite injection into the oligomiocene limestones. It is a calcic skarn deposit with dominated exoskarn section. Garnet and pyroxene are two coupled indicator minerals that have been formed by Mg-Si-Fe-bearing fluid remained from magma crystallization. These minerals are observed extensively in the metasomatic haloes in the country rocks and could be used to determine the conditions of temperature and pressure that have been governed on skarnization. It is revealed from microprobe analysis that the garnets in the Sarvian deposit are of the grossular-andradite type that are enriched in Fe & Ca, and depleted in Mg & Mn. These garnets show a sharp zoning structure. The distributions of MnO, CaO, Al2O3 and FeO in the zoned garnets indicate that from the core to rim, their composition changes gradually from grossular to andradite. The composition of the garnets and pyroxenes in the Sarvian ore deposit is compatible with the Fe-skarn deposits. Pyroxenes in the Sarvian ore deposit are of Ca-riched diopsid-hedenbergite type. During the prograde stage in which the anhydrous minerals such as garnets and pyroxenes were formed, the temperatures are comparable with albite-epidote and hornblende-hornfelse facieses. According to the temperatures of the garnet-clinopyroxene minerals formation, the temperatures of prograde stage have been determined between 370-500 °C. On the other hand, the results of fluid inclusion studies on quartz grains obtained from mineralized veins suggest that the temperatures during the iron mineralization in the retrograde stage of skarnization have been 400-380 ° C.

    Keywords: skarn, Sarvian, garnet, pyroxene, fluid inclusion
  • Page 449

    The Chalu Fe skarn developed at the contacts of the part of intrusive body with monzodiorite composition and Cretaceous carbonate rocks. Endoskarn which occurs in a limited area is characterized by andradite rich garnet (Ad90Gr5Sp3) and clinopyroxene. The calcic exoskarn shows a continuous mineralogical evolution and zonation with increasing distant from contact. It is composed mainly of coarse- grained vesuvianite and garnet (Ad53Gr43Py2), in proximal zone to fine grained calcite, garnet (Ad27Gr71Py2) and vesuvianite in distal zone. The chemical compositions of garnet and vesuvianite in different parts of exoskarn indicate an evolutionary trend of increasing CO2 and H2O in the fluid, decreasing fO2, decreasing temperature. Hematite flakes (specularite) and magnetite which contain the main ore mineralization accompanied by Fe sulphides (pyrite and chalcopyrite) and secondary malachite, limonite and goethite.

    Keywords: Fe skarn, garnet, vesuvianite, marble, Damghan
  • Page 461

    The study area is located at 220 km southwest of Mashhad and 80 km south of Neyshabur and is situated between 58° 40' 30" to 58° 43' 30" E longitudes and 35° 47' 30" to 35° 52' 00" N latitudes. The study area is part of Sabzevar zone. The lithology of the area consists mainly of volcanic rocks with trachyte, trachy andesite, and basaltic trachy andesite composition and in some parts has been subjected to argillic, carbonate and propylitic alteratins. The dominent phenocrysts in these rocks are plagioclase, alkali feldespar, opacitized hornblende and pyroxene. The main texture in these rocks is porphyritic with fine and medium grain matrix. These rocks have calc-alkaline nature and show enrichment in LILE (except for Ba) and depletion of HFSE. The enrichment of LREEs relative to HREEs indicates that the parental magma formed in a subduction zone, which is well manifested by the volcanic rocks of Golcheshmeh area. Tectonic setting diagrams and geochemical properties of volcanic rocks of the study area suggest an active continental margin setting. The low ratios of (La/Yb)N (5.3 to 9.3) and (Ce/Yb)N (4.2 to 7) point to low degree partial melting at shallow depths and low garnet in the source magma. The source magma formed by 2 to 5% partial melting of a spinel-garnet lherzolite source (low garnet) accompanied by crustal contamination.

    Keywords: Golcheshmeh, Sabzevar zone, volcanic rocks, partial melting, calc-alkaline
  • Page 473

    N'-(2-hydroxy-3-methoxybenzylidene)-4-methylbenzenesulfonohydrazide (1) was prepared by the reaction of p-Toluenesulfonyl hydrazide and 2-hydroxy-3-methoxy benzaldehyde (1:1 molar ratio) in ethanol under reflux condition. The crystal structure of the compound was determined by X-ray crystallography. Crystal data for 1 at -100 K: space group C/2c with: a = 15.807(1) Å, b = 10.457(1) Å, c = 20.779(1) Å, β = 109.68º (1). The final R value is 0.0574 for 3155 independent reflection. The N -H …O hydrogen bond converts the molecules into an infinite chain along [010].

    Keywords: sulfonamide schiff base, p-toluenesulfonyl hydrazide, crystal structure
  • Page 479

    Hezar complex is a part of Dehaj-Sarduiyeh volcano-plotunic belt in southwest of Rayen (Kerman province). Investigations on lava flows show that they have basalt, basaltic-trachy-andesite, trachy-andesite ,and trachy-basalt composition. On the basis of petrographic studies, the rocks contain plagioclase (Oligoclase - Andesine), pyroxene (Augite - Diopside) and much altered olivine. Plagioclases show disequilibrium textures as a result of magma pressure decreasing. The formation of large plagioclase crystals is due to small amount of nucleation, rapid growth of crystals in the magma, because of magma's composition, and probably crystallization in low pressure. Geochemical investigations display that these lavas belong to calc-alkaline magmatic series and have characteristics of volcanic arc, and probably, the parent magmas were originated from the partial melting of an enriched mantle wedge above the subduction zone in Garnet stability field.

    Keywords: Hezar complex, Eocene volcanics, plagioclase, pyroxene, calc-alkaline
  • Page 493

    SnO2 nanoparticles have been synthesized via sol-gel method in different annealing temperatures. TEM, FESEM and XRD techniques have been used to investigate the structure and morphology of SnO2 nanoparticles. The XRD pattern analysis shows all samples are single phase. XRD patterns show as the annealing temperature increases, the peaks become sharper which is related to the increase in the crystallite size of nanoparticles and enhancing the crystalline order and reducing lattice strain. The Williamson-Hall analysis and Halder-Wagner method were used to study the individual contributions of crystallite sizes and lattice strain to the peak broadening of nanoparticles. The physical parameters such as strain, stress and energy density values were calculated for three major reflection peaks of XRD patterns. Williamson-Hall analysis of XRD patterns show that increasing the annealing temperature causes the crystallite size to increase and to reduce lattice strain. TEM and FESEM images showed that by increasing temperature, nanoparticle size increases.

    Keywords: SnO2 nanoparticles, sol-gel, Williamson-Hall, Halder-Wagner
  • Page 503

    A wide range of plutonic rocks, ranging from mafic to felsic compositions, including various gabbros, diorites, tonalites, granodiorites, monzogranites, syenogranites and leucocratic granitoids, occur in the Alvand plutonic complex, Sanandaj-Sirjan zone, Iran. Age of this complex is middle Jurassic. In this complex, granitic and dioritic rocks occur as major constituents. Granites contain plagioclase, K-feldspar, quartz and bitite and diorites comprise plagioclase, hornblende, biotite and minor titanite and apatite. In some outcrops, contaminated granites and diorites occur which contain abundant large undigested xenocrysts of andalusite (partly to wholly converted to sillimanite) with spinel-rich and feldspathic reaction rims around them. These xenocrysts resulted from disintegration of minerals from pelitic rocks and their incorporation into host magmas. The 87Sr/86Sr isotope ratios in the studied granitic rocks vary from 0.7101 to 0.7245 and in the contaminated diorites from 0.7084 to 0.7079 (Sri more than 0.704). The range of 143Nd/144Nd ratios in granitic rocks is from 0.51234 to 0.51240 and for contaminated diorites from 0.51244 to 0.51252.The εNd(t) values for the studied granites vary from -3.2 to -3.98 and for contaminated dioritic rocks from -0.78 to -2.35.  In the 143Nd/144Nd versus 87Sr/86Sr diagram, granites plot in the field of crustal rocks; also diorites with mantle origin, in response to contamination by meta-pelitic rocks, are shifted towards rocks with crustal origin. These results indicate the importance of recognizing contamination of plutonic rocks by upper crustal (meta-pelitic) material when interpreting petrogenesis of such rocks.

    Keywords: Alvand pluton, assimilation, contamination, diorite, granite, Sanandaj-Sirjan
  • Page 515

    Chaharfarsakh intrusive and extrusive rocks are located in 25 Km northwest of Nehbandan and 165 Km south of Birjand and in terms of geology, suituated in the eastern of Lut block. Chaharfaraskh intrusive rocks with Jurassic age were injected into shales and sandastons Shemshak Formation. Intrusive rocks are gabbro, diorite, synogranite, quartz monzonite, hornblend tonalite, granodiorite, granite, pegmatite and aplitic in composition. These rocks are composed of quartz, plagioclase, orthoclase, hornblend and biotite minerals but pyroxine minerals observed in gabbro rocks. They are dominating granular texture. Andesite and dacite are main extrusive rocks in Chaharfarsakh bodies and composed of plagioclase, hornblende, quartz, biotite minerals with porphyritic texture. Chaharfarsakh granitoid have subalkaline, meta to peralominouse nature, I type granitoids and show tendancy to contamination continental crust.Tectonic setting discrimination diagrams show these rocks belonging to volcanic arc granitoids position. It seems Chaharfarsakh extrusive rocks with Eocene age can be related to subduction of Neotethys ocean in the Cretaceous time, while Chaharfarsakh intrusive rocks to Jurassic are not justified with Cretaceous magmatism and probably differentiation formed from extousive rocks. It seems Chaharfarsakh granitoed formed similar to ShahKuh intrusive have been formed by partial melting the base of continental crust that was contamination during replacement with assimillation of metamorphic and sedimentary host rocks the upper crust.

    Keywords: nehbandan, Chaharfarsakh, Lut block, geochemistry, cretaceous
  • Page 531

    In this study, aluminum ion (Al3+) substituted yttrium iron garnet nanoparticles Y3AlxFe5-xO12 (x = 0.0, 0.2, 0.4) were fabricated by the sol-gel method. X-ray diffraction (XRD) patterns confirmed the pure garnet structure for all samples. The chemical bonds and the garnet phase were studied by using FT-IR, Far-FTIR. The cation distribution and the magnetic hyperfine parameters were obtained by MÖssbauer spectroscopy and confirmed the VSM results. The results of vibrating sample magnetometer (VSM) show that saturation magnetization decrease with increasing aluminum ion concentration. These changes assigned to the Neel theory and the spin canting due to the reduction of superexchange interactions between iron ions in the octahedral and tetrahedral and octahedral sites.

    Keywords: sol-gel, yttrium iron garnet, aluminum, MÖssbauer spectroscopy, vibrating sample magnetometer
  • Page 539

    Kashmar subvolcanic and plutonic bodies have compositional ranges from quartz gabbro to alkali granite. With exception of several small stock with alkaline  Tholeiitic basalts characteristic (minimum amounts of SiO2 and CaO; maximum amount of MgO; high amounts of Na2O and K2O and LOI and high meta-luminous to peraluminous (1.33-2.32)), all rocks have high-k calc-alkaline to shoshonitic, meta-luminous to weak peraluminous (mostly ASI<1.1 and maximum to 1.3) characteristic. Normalized REE patterns show enrichment in LILE (such as Ba,Th, Rb, U and K) and LREEs, depletion of Nb-Ta-Ti (arc-like indicators) and flat HREE patterns with negative Eu anomalies. Thus the rocks are essentially co-magmatic and I-type. On the discrimination diagrams, Granitoids plots in the arc-collision continental domain. K, Rb, Ba, Eu and Sr variations for granitoids show role of partial melting and AFC process in formation of Kashmar granitoids. The flat HREE patterns also indicate no residual or fractionating garnet. Base on Sr, Y, Al2O3, La and Yb, the all Kashmar rocks are no adakite-like and forms from about 50% partioal melting of  amphiboliths.

    Keywords: subvolcanic, plutonic bodies, geochemistry, Eocene, Kashmar
  • Page 557

    The title compound, [Cu(hpydc)(DMP)].5H2O (2) (where H2hpydc and DMP are 4-hydroxypyridine-2,6-dicarboxylic acid and 2,9-dimethyl-1,10-phenanthroline, respectively), was synthesized via the proton transfer method and its structure was determined by single crystal X-ray diffraction. This compound crystallizes in the monoclinic crystal system with P2/c space group and the unit cell parameters are a = 10.8423(4), b = 13.4457(5), c = 13.6447(4) Å and β = 90.004(2)º. The final R value is 0.046 for 4425 independent reflections. The asymmetry unit of compound 2 contains one molecule of the Cu complex and five molecules of water of hydration. The CuII central atom in compound 2 adopt a distorted square-pyramidal coordination geometry being penta-coordinated by one N and two O atoms of 4-hydroxypyridine-2,6-dicarboxylate and two N atoms of DMP ligands. This compound is a pseudopolymorph of the previously reported compound of [Cu(hpydc)(DMP)].3H2O, (1). Non-covalent interactions and different number of solvent molecules are responsible for the hydrophilic channels in the structure of compound 2 which have been occupied by water molecules.

    Keywords: supramolecular compounds, Cu(II), pesudopolymorph, hydrophilic channels
  • Page 563

    In this research, nanoparticles Bi1-x-yBayLaxFeO3 (BByLxFO (with values (x = 0.0, 0.05, 0.1) and (y = 0.0, 0.15) synthesized by a sol–gel  method. The structural, microstructural and magnetic properties have been investigated, using X-ray diffraction, Raman scattering, field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), FTIR  spectroscopy, and magnetometry measurements at room temperature. The refinement of X-ray diffraction pattern of samples indicates a phase transition from rhombohedral (R3c) to rhombohedral-tetragonal. In addition, The refinement of X-ray Assigned  lattice parameters and unit cell volume.  Analysis of FT-IR confirmed Perovskite structure of samples. The FE-SEM analysis show nanoparticle size it decreases with La  concentration. Finally, the hysteresis loop of nanoparticle BByLyFO shows ferromagnetic behavior, that may be attributed to the collapse of spin structure and modifying exchange interactions because of La+3  and Ba+2 co-doping. The remenant  magnetization of  BB0.15L0.1FO sample (Mr = 1.166 emu/g) is approximately two and half times greater than that of  BB0.15L0FO (Mr = 0.514 emu/g). This enhancement in magnetic properties at room temperature can play an important role for the practical applications.

    Keywords: BiFeO3, sol–gel, magnetization, nanoparticles
  • Synthesis, characterization, and crystal structure of tetranuclear tin complex prepared from dimethyltin dichloride
    Page 573

    A new tetraorganotin(IV) complex, {bis(µ3-oxo)-bis(µ-isopropoxo)-dichloro-octakis(4-methyl)-tetra-tin, has been synthesized by dimethyltin dichloride in the presence of potassium iso peroxide. This Complex with a general formula of {(CH3)8Sn4Cl2(C3H7O)2O2} is classified in the category of tetraorganodistannoxanes. Solid state crystal structure of this compound  was determined  by single crystal X-ray diffraction. The titled complex is centerosymmetric and exists as a tetranuclear molecule which involves three staircase rings with a Sn4O4 core. The asymmetric unit of the complex contains two atoms of tin (IV) and an infinite two-dimensional structure is formed by CH...Cl interactions between tetranuclear units. Two types of bridged oxygen are present in this compound. One of them has an alkoxide nature and the other one is a bridge between three tin centers. The results of studies on tin multi-core systems have shown that in addition to the bulk effect, the size and the nature of different attached organic groups, the nature of the participating ligands in coordination environment influence the physical and chemical properties of these compounds.

    Keywords: organotin compounds, isopropoxide, crystal structure, tetranuclear
  • Characterization of crystal structure of 4-(4H-1,2,4-Triazol-4-yl) phenol prepared by hydrothermal method
    Page 581

    4-(4H-1,2,4-Triazol-4-yl)phenol (compound I) as a triazol aromatic compound was obtained by the reaction diformylhydrazineand p-aminophenol in dimethylformamide (DMF) under hydrothermal condition. The crystal structure of this compound was determined by FT-IR spectroscopy, NMR, elemental analysis and single crystal X-ray diffraction method. Crystallographic data for I was collected at 298 K. The synthesized compound has been crystallized in orthorhombic system with pbca space group and a = 10.9373(15) Å, b = 7.4539(10) Å, c = 18.530(3) Å, Z = 8. The crystal structure was solved by direct methods and refined by full-matrix least squares to final values of R1 = 0.0682 and wR2 = 0.1361 with 1328 reflections. There are various types of supramolecular interactions including hydrogen bonding and π-π stacking in the crystal structure of I. These interactions play important role in the expansion of 3D network of compound I.

    Keywords: triazolphenol, orthorhombic, single crystal X-ray diffraction, supramolecular
  • Investigation of magnetic anisotropy in Co-based microwires
    Page 587

    In this research, magnetic anisotropy of Co68.15Fe4.33B12.5Si15 microwires were investigated. For this purpose, VVSM (Vector Vibrating Sample Magnetometer) analysis, which measures the transverse components of the magnetization simultaneously with the longitudinal one, was used. The magnetic field is applied in different directions with respect to cylindrical axis of wire and magnetization were recorded along X and Y direction. The component of magnetization along X direction decreases with increasing angle, while for Y component the magnetization increases with increasing angle of applied field. The results are explained in terms of unusual magnetic domain structure of wires.

    Keywords: magnetic anisotropy, magnetic structure, cobalt-based amorphous wire, VVSM
  • Mineralogy and geochemistry of the hydrate sulfate minerals in relation to the black shales, Qroqchy, Mymeh, Isfahan
    Page 595

    Qroqchy area is located northwest of Isfahan, in the central Iranian structural zone. The Nayband black shale is a significant geological unit which is widespread occurrences in the study are. Weathering process lead to black sale alteration and formation of acidic pool. The pool is located on the black shale basement. Around of the pool sulfate minerals occur with various colors. The aim of the research is identify rare sulfate minerals around acidic pool and investigation of formation mechanism of these minerals. On the base of XRD results, the most important minerals are :(ferricopiapite (hydrous iron sulfate,) tamarugite (hydrous sodium sulfate, (kieserite (hydrated magnesium sulfate, ) blodite (sodium, magnesium hydrous sulphate, and gypsum. Weathering process and decomposition of black shale minerals lead to release sulfate mineral components. Presence of pyrite in black shale is an effective factor increasing weathering and resulting acidic conditions. Acid drainage leads to decomposition of black shale and released cations of crystalline framework. Deposition of secondary minerals resulted acidic equilibrium. Geochemically, the Qoroqchi black shale characterized by LREE enrichment
    (ΣLREE = 140/463) and HREE depletion (ΣHREE = 5/037ppm), in comparison NASC has similar pattern.

    Keywords: hydrated sulfate minerals, black shale, geochemistry, Qroqchy area
  • Using amphibole geochemistry in tectono-metamorphic evolution of the Deh-Salm metamorphic complex, east of Iran
    Page 605

    Studying of the ferromagnesian rocks, including metaperidotite and metabasite, as well as the calcium-bearing ones such as calc-silicate in the different parts of the Deh-Salm metamorphic complex (DMC) in the east of the Lut block caused a widespread recognition of various paragenesises of amphiboles. Focused EPMA studies represent amphiboles with the different compositions and PT conditions. The most important amphiboles in the metaperidotite are composed of magnesium type, including anthophyllite, and calcium type, including tremolitic hornblende, magnesium-hornblende, and tremolite.  While in the metabasite mineral assemblage, especially in the amphibolies, pargasite and tschermakite are the main constituents. The clear changes in the amphibole’s compositions can be attributed to the two reasons of the different protoliths and the physical conditions of metamorphism. The thermo-barometry conditions of the metamorphism based on amphibole chemistry document a respectively mean temperature and pressure of 527.8 °C and 6.24 Kbar for the Galugah’s metabasits and the comparable amounts of 707.7°C and 5.86 Kbar for the DMC. The measured P-T conditions may represent that the eastern part of the DMC, which have been in direct contact to the late Jurassic felsic intrusions and the migmatitic zones, exhumed to the higher levels than its colder western part. This uplifting may be occurred due to ascending of the ShahKuh pluton and the activity of the associated NS-trending main faults in the studied area such as the Kahur fault.

    Keywords: Metaperidotite, metabasite of Deh-Salm, Galugah, Geochemistry of amphiboles, thermo-barometry, Lut block