فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 15 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسین اعتمادی، علی رحمانی، عادل آذر، رضا حصارزاده صفحات 1-18
    علیرغم آنکه ادبیات مربوط به کیفیت گزارشگری مالی (کیفیت) در ابعاد مختلف، پیشرفتهای چشمگیری داشته است، با این حال، پیمایش ادبیات پژوهش های کیفیت حتی در مجلات برتر حسابداری جهان، چندین مشکل پایه را که سبب ایجاد ابهاماتی در پژوهشهای کیفیت میگردد، پیش رو قرار میدهد. شواهد تحقیق حاضر، نشان میدهد که نبود تعریف مناسب برای کیفیت و نیز عدم تمرکز کافی بر مفاهیم و آنچه که معیارهای کیفیت مرسوم اندازه گیری میکنند، ریشه مشکلات مزبور میباشد. همچنین دو نظریه پیشرو در حوزه کیفیت، با محدودیتها، ابهامات و نقدهایی مواجه هستند. بعلاوه این پژوهش، با پالودن مفروضات مشکلزای زیربنای پژوهشهای کیفیت و تغییر جهت از رویکرد «تصمیم معین محور» به «اطلاعات محور»، «نظریه اطلاعات-عدم اطمینان محور» را طراحی و تعریف جدیدی از کیفیت ارایه میکند. بعلاوه نظریه یادشده، این موضوع را که چرا پژوهشهای گذشته نتوانسته اند به استنباط واحد و مورد توافقی در خصوص چیستی کیفیت دست یابند، روشن می نماید.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، نظریه، عدم اطمینان، نقد
  • رمضانعلی رویایی، کاوه آذین فر صفحات 19-30
    کیفیت حسابرسی موضوعی است که در تحقیقات مختلف بررسی شده و رابطه آن با پارامترهای زیادی مثل اندازه موسسه حسابرسی، شهرت و نوع صنعت شرکت صاحبکار مورد پژوهش قرار گرفته است . در تحقیق حاضر محققین به دنبال بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی و نوع صنعت (نوع صنعت شرکت صاحبکار که تحت حسابرسی قرار می گیرد) در ایران می باشند و در پی آنند که مشخص کنند که آیا کیفیت حسابرسی در همه صنایع یکسان است یا آنکه در برخی از صنایع کیفیت حسابرسی بیشتری را شاهدیم. به همین منظور شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در 4 طبقه کلی صنعت تحت عناوین: الف. کانی ها و فلزات، ب. منسوجات، چوب وکاغذ، ج. فلزات و خودرو، د. محصولات دارویی و خوراکی؛ طبقه بندی شده اند. برای بررسی کیفیت نیز معیار محققین، مقایسه تحریفات کشف شده و گزارش شده در گزارش های حسابرسی بهتفکیک پنج نوع تحریف (تحریفات مالیاتی، تحریفات در برآوردهای حسابداری، تحریفات در قوانین، تحریفات ناشی از اشتباه در بکارگیری رویه های حسابداری و کشف سایر تحریفات) از طریق مقایسه گزارش حسابرسی سال جاری و گردش سود و زیان انباشته سال آتی انجام می شود. لذا معیار کیفیت حسابرسی درصد تحریفات کشف شده از مجموع کل تحریفات می باشد. روش تحقیق مورد استفاده، روش تحقیق دو وجهی بوده و تحلیل های آماری صورت گرفته در این پژوهش مبین آن است که در صنایع کانی ها و فلزات، کیفیت حسابرسی بالاتر و در صنایع منسوجات، چوب و کاغذ کیفیت حسابرسی پائین تر است.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تحریفات حسابداری، نوع صنعت
  • هادی هرمزی، سعید علی احمدی صفحات 31-39
    این پژوهش به بررسی رابطه بین مدیریت سرمایه درگردش با حاکمیت شرکتی و تئوری سلسله مراتب تامین مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. دوره انجام تحقیق 1380 تا 1388 است. در این پژوهش از داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که بین متغیر های دوره تصدی مدیریت، اندازه شرکت، رشد شرکت و جریان نقد آزاد با سرمایه در گردش رابطه معنی دار وجود دارد و بین متغیر های بدهی، درصد مالکیت دولتی و درصد مالکیت نهادی با سرمایه در گردش رابطه وجود ندارد. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تئوری سلسله مراتب تامین مالی را رعایت می کنند.
    کلیدواژگان: چرخه تبدیل وجه نقد، حاکمیت شرکتی، سلسله مراتب تامین مالی و بورس اوراق بهادار تهران
  • بهمن بنی مهد، مهدی مرادزاده فرد، مهدی زینالی صفحات 41-54
    حق الزحمه بالای حسابرسی می تواند وابستگی اقتصادی میان حسابرس و صاحبکار ایجاد نماید. این موضوع، ممکن است تردیدی اساسی درباره استقلال حسابرس فراهم آورد. زیرا ممکن است حسابرس برای حفظ مشتری و کسب حق الزحمه بیشتر، گزارش مطلوبتری ارائه دهد. این مقاله به دنبال اثر حق الزحمه حسابرسی بر صدور گزارش مقبول حسابرسی است. روش پژوهش از نوع پژوهش همبستگی است و پژوهشگران برای جمع آوری اطلاعات از صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از سال 1381 تا سال 1389 (یک دوره نه ساله) استفاده کرده اند. آزمون فرضیه ها نیز بر اساس روش رگرسیون لجستیگ انجام می شود. نمونه آماری شامل 144 شرکت و 749 مشاهده می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که میان حق الزحمه حسابرس، اندازه صاحبکار، گزارش زیان توسط صاحبکار و سن شرکت مورد رسیدگی و صدور گزارش مقبول حسابرسی رابطه ای معنی دار وجود دارد. بر اساس نتایج پژوهش، حق الزحمه حسابرس رابطه ای مستقیم با صدور گزارش مقبول حسابرسی دارد. اندازه شرکت، سن شرکت و گزارش زیان رابطه ای معکوس با گزارش مقبول حسابرسی دارد. هم چنین تغییر حسابرس، نوع حسابرس، مدت تصدی حسابرس با صدور گزارش مقبول حسابرسی رابطه ای ندارند.
    کلیدواژگان: گزارش حسابرسی، حق الزحمه حسابرس، اظهار نظر حسابرس و استقلال حسابرس
  • فاطمه داروغه حضرتی، زهرا پهلوان صفحات 55-67
    حق الزحمه حسابرسی یکی از موضوعهای مورد توجه پژوهشگران میباشد. عوامل مختلفی میتواند بر حق- الزحمه حسابرسی موثر باشد. از جمله این عوامل میتوان به مدیریت سود و استقلال هیات مدیره اشاره کرد. سوال اصلی این پژوهش این است که آیا بین مدیریت سود، استقلال هیات مدیره و حق الزحمه حسابرسی با توجه به سطح سودآوری شرکت رابطه ای وجود دارد؟ برای این منظور، داده های مورد نیاز این تحقیق از 57 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران، در دوره زمانی 1382 تا 1388 جمع آوری گردیده است. روش های آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه ها، رگرسیون چندمتغیره، آنالیز واریانس یکطرفه میباشد. تحقیق حاضر دارای 3 فرضیه که بهبررسی تاثیر سطح سودآوری شرکت بر ارتباط مدیریت سود واستقلال هیاتمدیره با حقالزحمه حسابرسی و مقایسه حق الزحمه حسابرسی شرکتهای مختلف از نظر سطح سودآوری می پردازد. نتایج نشان میدهد شرکتهای با مدیریت سود بالا، حق الزحمه حسابرسی بیشتری پرداخت میکنند. همچنین شرکتهایی که نسبت مدیران غیرموظف در آنها بالا میباشد، حق الزحمه حسابرسی کمتری پرداخت میکنند. نتایج حاکی از آن است که شرکتهای با سطح سودآوری بالا حق الزحمه حسابرسی بیشتری پرداخت میکنند.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، مدیریت سود، استقلال هیات مدیره، سودآوری
  • محمدحسین ستایش، فهیمه ابراهیمی، سید مجتبی سیف، مهدی ساریخانی صفحات 69-82
    روش های داده کاوی می تواند حسابرسان را در ارائه اظهارنظر حسابرسی یاری رساند. هدف این پژوهش پیش بینی نوع اظهارنظر حسابرسان با استفاده از روش های داده کاوی و مقایسه عملکرد این روش ها است. بدین منظور از روش های شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان، نزدی کترین همسایگی و درخت تصمیم استفاده شده است. نمونه مورد بررسی شامل 842 مشاهده طی سال های 1380 تا 1389 بوده که این مشاهدات به دو قسمت تقسیم شده است، قسمتی از مشاهدات برای آموزش و قسمتی برای ارزیابی روش در نظر گرفته می شود. مقایسه % عملکرد روش های مورد استفاده بیانگر این است که روش ماشین بردار پشتیبان با صحت پی شبینی معادل 76 نسبت به سایر روش ها دارای بهترین عملکرد در پی شبینی نوع اظهارنظر حسابرسان است. بررسی خطای نوع اول و دوم هریک از روش ها نیز بیانگر عملکرد بهتر ماشین بردار پشتیبان است.
    کلیدواژگان: اظهارنظر حسابرس، شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان، نزدیک ترین همسایگی، درخت تصمیم
  • سیداحمد خلیفه سلطانی، مقصود میرزایی کلانی صفحات 83-102
    این تحقیق به بررسی و مقایسه نتایج حاصل از به کارگیری مدل هزینه یابی جذبی سنتی و هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا برای محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات در شرکت تولیدی و صنعتی پاسارگاد پلیمر میپردازد. فرضیه اساسی تحقیق این است که به کارگیری مدل هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا در شرکتتولیدی مذکور، در مقایسه با مدل هزینه یابی جذبی سنتی نتایج مربوط تری را ارائه مینماید. برای جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده گردیده است. به منظور تایید یا رد فرضیه تحقیق، اطلاعات جمع آوری شده در هر دو مدل قرار گرفت. سپس نتایج حاصل از پردازش اطلاعات تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان میدهد که مدل جذبی سنتی، با تخصیص هزینه سربار بیشتر به محصولات با حجم بیشتر، بهای تمام شده این محصولات را بیش از حد گزارش میکند. اما مدل زمانگرا که مدل ساده شده هزینه یابی بر مبنای فعالیت سنتی است، با استفاده از معادلات و محرکهای زمانی، تخصیصهای سربار بیش از حد و کمتر از حد را اصلاح و بهای تمام شده محصولات و خدمات را به طرز صحیحی گزارش میکند. همچنین این مدل با اندازه گیری ظرفیت بلااستفاده و هزینه آن، مدیران را در امر ارزیابی عملکرد دوایر شرکت یاری مینماید.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمانگرا، هزینه یابی بر مبنای فعالیت سنتی، ظرفیت بلااستفاده، هزینه، یابی جذبی سنتی
  • زهره حاجیها، ذوالفقار پورعزیزی صفحات 103-120
    این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر هماهنگی سیستم اطلاعاتی حسابداری(AIS) در شرکت های صنعت مواد غذایی و آشامیدنی، صنعت قند وشکر و صنعت مواد و محصولات دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شامل 81 شرکت می پردازد. مطالعات نشان می دهد که هماهنگی استراتژیک بر عملکرد شرکت تاثیر مهمی دارد، اما مطالعات کمی روی شناخت عوامل موثر بر این هماهنگی انجام شده است و بنابراین هدف این تحقیق شناسایی سطح هماهنگی سیستم اطلاعاتی حسابداری شرکت ها و بررسی عوامل موثر بر هماهنگی AIS است. در این تحقیق هماهنگی AIS به عنوان تطابق بین ملزومات AIS و ظرفیت پردازش AIS تعریف شده است. داده های لازم برای 81 شرکت بوسیله پرسشنامه از مدیران مالی و عامل درباره 19 مشخصه سیستم اطلاعاتی شرکت آنها برای ملزومات و ظرفیت AIS گرآاوری گردید. در این تحقیق از رویکرد تطابق برای تناسب بین این دو مولفه استفاده شده است. سپس با استفاده از روش تحلیل خوشه ایشرکت ها به دو گروه هماهنگ و ناهماهنگ تقسیم شدند. در نهایت رابطه عوامل تاثیر گذار بر هماهنگی سیستم اطلاعاتی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که هماهنگی AIS و دانش مدیریت شامل دانش حسابداری و دانش IT ، استفاده از موسسات حسابداری و حسابرسی و استفاده از پرسنل مربوط به IT در داخل شرکت رابطه دارند. اندازه شرکت نیز با هماهنگی AIS دارای رابطه معنی داری است.
    کلیدواژگان: هماهنگی سیستم اطلاعاتی حسابداری، دانش مدیران، کارشناسان برون سازمانی، کارشناسان درون سازمانی، اندازه شرکت
  • فریدون رهنمای رودپشتی، بهاره بنی طالبی دهکردی، مریم کاویان صفحات 121-143
    مقاله حاضر سعی در بررسی تحلیل محتوای گرایش های پژوهشی در مجلات علمی -پژوهشی حسابداری دارد. این پژوهش به تحلیل محتوای موضوعی نشریات دارای رتبه علمی-پژوهشی رشته حسابداری در ایران بر اساس عنوان آنها از سال 90-1371 می پردازد.هدف پژوهش مشخص کردن نوع رویکرد محتوایی این نشریات در چاپ مقالات با موضوع حسابداری است.جامعه آماری شامل بررسی 1154 عنوان مقاله منتشر شده دریازده فصلنامه دارای رتبه علمی–پژوهشی در رشته حسابداری و روش پژوهش با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا از نوع کمی است.بررسی مقالات شامل عناوین حسابداری مالی، حسابداری مدیریت، حسابرسی، مالی، مدیریت و حسابداری دولتی در طول مدت انتشار این نشریات طی سالهای 1371 تا کنون است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که بر اساس عنوان مقالات بیشترین درصد انتشار، موضوع حسابداری مالی با 29% درصد وپس از آن مقالات با موضوع مالی با 24% است. 22% مقالات منتشر شده با موضوع حسابداری مدیریت، 14% با موضوع حسابرسی، 6% مدیریت و تنها 5% مقالات با موضوع حسابداری دولتی بوده است .بر این اساس روند پرداختن به موضوعات مدیریت مالی در مجلات تخصصی حسابداری رو به افزایش است.
    کلیدواژگان: مجله علمی، حسابداری، تحلیل محتوا، مقالات حسابداری
|
  • Pages 1-18
    Despite the substantial advancement in the quality of financial reporting (QFR) researches, the present survey puts forward some basic problems that cause some vagueness in QFR researches. Our evidences indicate the problems are rooted in the lake of a common appropriate definition and not sufficient concentration on the concepts of QFR and latent construct of the conventional QFR measures. Moreover, even the two theories of QFR, we think are significant and relatively inclusive, are faced with some limitations, ambiguities and criticisms. This paper, Refining the problematic presumptions underlied the QFR researches and shifting from the specific decision oriented to the information nature oriented approach, designs the information-uncrtainty based theory of QFR and introduces a new definition of QFR. In addition, the theory makes clear why former researches reach no single and consensus conclusion on what QFR is.
    Keywords: quality of financial reporting, theory, Critique, Uncertainty
  • Pages 19-30
    Audit quality studied in variety researches and research relation with many parameters like auditor size , reputation and industry type. In the present research ; the researchers seek to study the relationship between audit quality and industry type in Iran . They seek that delineate who whether audit quality assimilate in all of industry or we in some of industry observe more audit quality. because corporations member Tehran stock exchange categorize in 4 class: minerals; wood and paper ; metal and automobile; medicinal and meal. To study the quality, researchers, criterion, the comparison of discovered and reported misstatements in audit reports are performed by separating it into five kinds of misstatements by comparing the current year audit report and statement of retained earning in the future year. Hence criterion audit quality is percent discovered misstatements to total misstatements . The method used is dichotomy research and the statistical analyses performed in this research indicate a in minerals industry is too audit quality and ; wood and paper industry is low audit quality.
    Keywords: audit quality, Accounting misstatements, Industry type
  • Pages 31-39
    This paper investigates the relationship between working capital with corporate governance and Pecking Order Theory in listed company in Tehran stock exchange (TSE). The period is 2000 to 2009. This research is used the pool data. The results indicate that is significant relations between manager tenure, Size Company, growth company and free cash flow with working capital. But, is a not significant relation between working capital with Debt, government owner and institutional owner. Also, the results indicate that it is Pecking Order Theory in listed company in Tehran stock exchange (TSE).
    Keywords: cash conversion cycle, Corporate Governance, Pecking Order Theory, Tehran stock exchange (TSE)
  • Pages 41-54
    Large audit fee can create economical dependence between auditor and clients. Because auditors may represent a clean report to maintain clients and earn more audit fees. This may cause a doubt on auditor's independence. In this paper, we have determined the impact of audit fee on unqualified audit report over a 9- period from 2002 to 2010 in 144 firms listed in Tehran Stock Exchange. Research method is correlation and hypotheses test are done by logistic regression. Findings of our research show that, audit fee has a positive relation with unqualified audit report. The results of this study also show firm size, loss report and firm age affect on unqualified audit report. Another variables such as auditor change, auditor type and auditor tenure dont affect on unqualified audit report.
    Keywords: audit report, Audit Fee, Audit Opinion, Auditor's Independence
  • Pages 55-67
    Audit fees is one of the interesting issues of researchers. Different factors can effect on audit fees, such as earnings management and board independence. The fundamental question of this research is, whether there is a relation between earnings management, board independence and audit fees concerning the level of firm profitability? To this end, the required data were gathered from 57 firms which accepted in Tehran Stock Exchange (TSE) from 1382 to 1388. The statistical teqnique used for examining the hypotheses were multiple regression, one-way ANOVA analysis. 3 hypotheses were developed to investigate the relation between the level of firm profitability on the relation of earnings management and board independence with audit fees and comparability of the audit fees in different firms with regard to the level of profitability. The results suggest, firms that have higher ratio of outside directors pay lower audit fees. The results also indicate that the higher level of profitability, the higher the audit fees.
    Keywords: Audit Fees, Earnings management, Board Independence, profitability
  • Pages 69-82
    Data mining methods can be used to assist auditors with providing audit opinions. The purpose of this research is to forecast the type of audit opinions using data mining methods and compare the performance of these methods. Artificial neural networks, support vector machines, nearest neighbors and decision tree methods were used to conduct the research. The sample consists of 842 observations between 2001 and2010. The observations were divided in two groups: one group for training and the other for assessment of the method. A comparison of the performance of methods indicates that support vector machines approach outperforms the other approaches with a predictive ability of 76%. Also measuring type I and type II error rates of each method shows that the performance of support vector machines is higher than the other methods.
    Keywords: Audit Opinion, Artificial Neural Networks, Support Vector Machines, Nearest Neighbors, Decision tree
  • Pages 83-102
    This research studies and compares the results of implementation of traditional absorption costing model and time-driven activity based costing model(TDABC) in order to calculating the cost of products and services in the Pasargad Polymer company. The fundamental hypothesis of this paper states that the implementation of TDABC model presents more relevant results than traditional absorbtion costing in the above mentioned company. The data has been collected by library and field research methods. Then the collected data were placed in the two models and the results of data processing were analyzed. The results show that the traditional absorption costing model over allocates overhead costs to the higher volume products and services and overstates the cost of these products and services accordingly. But the TDABC model, the simplified one of traditional activity cased costing model, modifies the over and under overhead allocation by utilizing the time equations and drivers and reports the cost of products and services properly.. The TDABC also measures the idle capacity and its cost and can help the managers in evaluating the performance of company's departments.
    Keywords: Time, driven activity based costing, TDABC, Traditional activity based costing, Idle capacity, Traditional absorption costing
  • Pages 103-120
    This study examines effective factors in accounting information systems (AIS) alignment and in the 81 companies in industries of food and beverage, sugar, materials and pharmaceutical listed in Tehran Stock Exchange. Strategic alignment is very important in increasing company's performance, however, few studies have been made to investigate the factors that affect alignment, and therefore, in this study we aimed to identify different levels of AIS alignment in of Iranian companies and then investigated the factors that affect in this alignment. We defined AIS alignment as adoption between AIS requirements and AIS capacity. Using a questionnaire, data from 81 companies (include their financial and executive managers) was gathered on nineteen accounting information specifications for both requirements and capacity of AIS. We applied moderation approach for fitness between these two items. Then cluster analysis was applied to categorize companies in two groups of aligned and unaligned. The study then investigated some factors that might be related to AIS alignment. Findings indicate that AIS alignment was related to level of manager’s accounting and IT knowledge; usage of accounting and audit firms; and usage of internal IT staff. The company size is also related to AIS alignment.
    Keywords: Alignment, accounting information system, management knowledge, internal experts, external experts, size
  • Pages 121-143
    This study analyzes the thematic content publication Rated-Scientific research in the field of accounting in Iran as they pay based of theirs title from 1993 to 2012.Objective approach of this research to determine the content of this journal articles on the subject of accounting .Population consist of 1154 article published in 11 journal seasick Rated -Scientific research in the field of accounting and methods of quantitative research using content analysis. Reviewed articles include of topics of financial accounting, management accounting, auditing, financial management ,management and governmental accounting publications published during the years 1993 to 2012 . The result show that the majority of papers published on the subject financial accounting with 29% and financial management with 24%, 22% published with subject management accounting, 14% with auditig,6% management and only 5%article with subject government accounting has been published. Accordingly, financial management issues in professional accounting journals is increasing. This paper attempts to analyze the content of research trends in scientific research journals on accounting.
    Keywords: scientific journal, accounting, analysis content