فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1395)

نشریه مطالعات ملی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1395)

  • 146 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدضیاء هاشمی*، محمدجواد ایمانی خوشخو صفحه 3

    هویت جمعی از منظر جامعه شناختی، پدیده ای تاریخی است که برای فهم آن ناگزیر به بررسی های تاریخی هستیم. در میان ابعاد هویت جمعی، یکی از مهم ترین ابعاد، هویت فرهنگی است و تحقیق حاضر در صدد بررسی آن است. در این اثر، تحلیل مقایسه ای هویتی فرهنگی در دو دوره ی صفویه و قاجاریه از طریق بررسی استقرایی سفرنامه های نگاشته شده توسط سفرنامه نویسان دوره های مذکور، صورت گرفته است. هویت فرهنگی در سه بعد (سنتی، دینی، مدرن) مورد بررسی قرار گرفت که عناصر زیر حاصل شد و هر یک از این عناصر در دو دوره ی صفویه و قاجاریه بررسی و مقایسه شدند.
    هویت دینی مذهب بنیان، سیاست گرایی دینی، فرهنگ محوری، مساله یا بحران هویتی، تقدیرگرایی هویتی، ظاهرسازی هویتی، حضور هویت مدرن با بحران هویت، ناهمسازی هویت مدرن با سایر عناصر.

    کلیدواژگان: هویت، فرهنگ، مدرنیت، سنت، اسلامیت، صفویه، قاجاریه
  • سید حبیب الله میرغفوری*، فاطمه عزیزی، فائزه اسدیان اردکانی صفحه 21

    امروزه صنعت گردشگری یکی از بخش های مهم در اقتصاد جهانی به شمار می رود. توسعه ی گردشگری به عنوان یک پدیده ی فرهنگی، گسترش دهنده ی فرصت های تبادل فرهنگی بین گردشگر و جامعه ی میزبان است. گردشگری می تواند بر فرهنگ جامعه ی میزبان، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تاثیرگذار باشد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیرات فرهنگی گردشگران با استفاده از تکنیک آزمایشگاه آزمون و ارزیابی تصمیم گیری (DEMATEL) فازی در شهر یزد است. نتایج نشان می دهد که دستیابی به ایده های جدید از طریق ارتباط با دیگر فرهنگ ها و روش زندگی آن ها، تغییر الگوهای رفتاری جامعه، تقلید از گردشگران و ترک باورهای فرهنگی، احیای غرور فرهنگی و ملی، ایجاد فرصت برای شناخت و سازماندهی منابع غنی فرهنگی منطقه ای و بروز تبادلات میان فرهنگی جزء اثرات مستقیم حضور گردشگران در فرهنگ شهر یزد است. نتایج این تحقیق می تواند در اتخاذ راهبردهایی برای شناخت و مدیریت اثرات فرهنگی حضور گردشگران در شهر یزد سودمند باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، فرهنگ، تکنیک آزمایشگاه آزمون و ارزیابی تصمیم گیری، فازی
  • زهرا صادقی مالواجردی*، مریم اسدیان صفحه 35

    ادبیات پایداری از جمله انواع ادبیات است که در آن بسیاری از مفاهیم و ارزش های دینی و انقلابی رشد و نمو پیدا می کند و می تواند ابزار مناسبی برای شناخت ویژگی های هویتی باشد. مساله اساسی مقاله ی حاضر آن است که آیا ادبیات پایداری در قالب ادبیات داستانی می تواند آن گونه که باید هویت از دست رفته را به جوان ایرانی بازگرداند؟ و آیا اساسا مقوله ی جنگ و ارزش های دفاع مقدس خود می تواند نمونه ی بارز هویت ملی، فرهنگی و تاریخی ما باشد؟در این مقاله، پس از ذکر مباحثی در تعریف ادبیات پایداری و رابطه ی آن با هویت، به تحلیل و بررسی رمان «بیوتن» نوشته رضا امیرخانی؛ نویسنده ی نسل جدید پس از جنگ، خواهیم پرداخت و با تحلیل شخصیت های داستان و سبک نگارش آن نشان خواهیم داد که رمان «بیوتن»، باز نماینده ی بحران هویت تاریخی، فرهنگی و دینی در جامعه ی امروز ایران است و نویسنده در تلاش بوده با به کارگیری شیوه های روایی پست مدرن که خود شگردی است برای نمایاندن بی هویتی انسان معاصر ارزش های دفاع مقدس و پایداری و مقاومت رزمندگان جنگ تحمیلی یعنی هویت واقعی انسان معاصر جامعه ی ایران را نشان دهد. به گمان نویسندگان این مقاله، رمان «بیوتن» در پی آن است که نشان دهد ارزش های دفاع مقدس و آرمان های رزمندگان جنگ تحمیلی همان هویت از دست رفته ی جوان ایرانی است.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، بحران هویت، رضا امیرخانی، رمان بیوتن
  • احسان آقابابایی*، مهدی ژیانپور صفحه 53

    انسان ها در زندگی اجتماعی به مکان های گوناگونی همچون اتاق شخصی، رستوران، پارک، شهر و... گذر می کنند. اگر هر کدام از این مکان ها به جای منحصر به فردی تبدیل شود، که فرد معانی چندگانه ای به آن نسبت دهد؛ آنگاه آن مکان، زندگی اجتماعی فرد را اشباع کرده و به جایی بدل می شود، که آن را «مکان خاطره» می نامند. پرسش اصلی مقاله ی حاضر آن است، که نشان دهد گلستان شهدای اصفهان یک مکان خاطره ی هویتی و احساسی برای خانواده های شهدا به حساب می آید. برای نیل به این هدف، روش ترکیبی، راهبر مقاله ی حاضر است؛ در بخش کیفی با «روش تفسیری» با بیست نفر از خانواده های شهدا مصاحبه صورت گرفته است و در بخش کمی از 180 نفر از خانواده های شهدای گلستان شهر اصفهان به شیوه ی پیمایشی اطلاعات جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد، که گلستان شهدای شهر اصفهان برای خانواده های شهدا یک مکان خاطره ی هویتی و احساسی به حساب می آید. یعنی گلستان شهدا در ایجاد یک هویت مکانی، بازیابی هویت های مذهبی، انسجام هویت خانوادگی، برانگیختن احساسات فرد و اهمیت فرد به نمادها به گونه ای عمل کرده است که بر مکان خاطره بودگی خود صحه گذاشته است.

    کلیدواژگان: گلستان شهدا، مکان، خاطره، هویت، احساسات
  • سپیده ملکی*، مصطفی اسداللهی، فاطمه شاهرودی صفحه 69

    ارتباطات روزافزون و در هم تنیدگی رو به رشد جوامع ، بر عدم انزوای آن ها و تعامل با یکدیگر در بستر جهانی صحه گذاشته و منجر به اثرپذیری جوامع و ملل جهان از فرآیند جهانی شدن شده است. اثرپذیری دوگانه ی تقابلی یا تعاملی از فرایند جهانی شدن، با توجه به رویکرد بازتاب در جامعه شناسی هنر، در متون هنری نیز بازنمایی می شود. طراحی گرافیک که به واسطه ی ماهیت کاربردی خود در تعامل و ارتباط با زندگی روزمره ی انسان هاست ، بخش عظیمی از فرهنگ دیداری را شکل می دهد توجه به قابلیت تغییر فرهنگ عمومی به واسطه ی تغییر فرهنگ دیداری در دراز مدت ، بر اهمیت پرداختن به واکاوی جهت گیری این عرصه در چالش موجود میان هویت ملی و فرهنگ جهانی صحه می گذارد. در این راستا ، پژوهش حاضر که کوششی به منظور آشکار ساختن سوی توجه طراحی گرافیک ایران در چالش میان بازنمایی هویت ملی و یا فرهنگ همگون جهانی است ، به مهم ترین رویداد این عرصه دوسالانه های گرافیک نظر داشته است و جامعه ی آماری خود را آثار بخش پوستر دوسالانه های دهه ی اخیر انتخاب کرده است و با روش تحلیل کیفی متن و به کمک تکنیک نشانه شناسی لایه ای به تحلیل متون (شامل316 اثر) پرداخته و به این نتیجه نائل آمده که طراحی گرافیک ایران بر بازنمایی مولفه های هویت ملی در مقابل آنچه تنها دلالتگر فرهنگ جهانی است، تفوق یافته است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، دوسالانه های گرافیک ایران، پوستر، نشانه شناسی لایه ای
  • محسن فرمهینی فراهانی* صفحه 83

    تکوین تمدن نوین اسلامی در عصر حاضر یکی از اساسی ترین موضوعاتی است که ذهن بسیاری از اندیشمندان در داخل و خارج کشور را به خود مشغول کرده است. در این راستا براساس دیدگاه مقام معظم رهبری باید مراحل پنج گانه ای برای نیل به تمدن نوین اسلامی برداشت. این مراحل به ترتیب عبارتند از: انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و تمدن اسلامی است. ما امروز در زنجیره تمدن سازی اسلامی در مرحله ی دولت اسلامی قرار داریم. در جهت ایجاد تمدن نوین اسلامی، ضروری است که به طور همزمان دو جنبه ابزاری و حقیقی تمدن مورد توجه قرار گیرد. بررسی حاضر با مطالعه ی کتابخانه ای و اسنادی و با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی در پی پاسخ به این سوال اصلی است که چه اقتضائات و الزامات ابزاری (سخت افزاری) و چه اقتضائات و الزامات اصلی و حقیقی (نرم افزاری) برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی ضروری است. مقاله حاضر الزامات سخت افزاری و نرم افزاری شکل گیری تمدن نوین اسلامی را در سه بعد دانش، نگرش و توانش طبقه بندی خواهد کرد و در قالب جداول مشخصی مورد بررسی قرار خواهد داد.؟

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، بعد نرم افزاری تمدن، بعد سخت افزاری تمدن، الزامات
  • اصغر میرفردی*، عبدالله ولی نژاد صفحه 103

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی هویت ملی و ارتباط آن با استفاده ی دانشجویان دانشگاه یاسوج از شبکه های اجتماعی اینترنتی انجام شده است. تحقیق با اتکا به چارچوبی تلفیقی از نظریه ی هویت گیدنز و نظریه ی وابستگی «بال روکیج و دفلور»، با استفاده از روش پیمایش؛ و در سال تحصیلی 1394-1393 انجام شده است. بر اساس فرمول لین، حجم نمونه 400 نفر محاسبه، که با روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای ترکیبی محقق ساخته و دیگران ساخته بوده که پس از تایید اعتبار آن ها توسط صاحب نظران، پایایی پرسشنامه ی هویت ملی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (888/0)، محاسبه و مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد رابطه ای معنادار بین هویت ملی و سابقه ی عضویت در شبکه ها وجود داشت؛ ولی تفاوتی در هویت ملی با توجه به وضعیت عضویت و نوع استفاده از شبکه های اجتماعی اینترنتی وجود نداشت. در نهایت، مجموع متغیرهای پژوهش توانستند 5/3 درصد از عوامل تاثیرگذار بر هویت ملی دانشجویان را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، شبکه های اجتماعی اینترنتی، دانشجو، یاسوج، ایران
  • ناهید سعادت سیرت* صفحه 119

    هویت دینی به دلیل ماهیت و محتوایی که دارد، مهم ترین بعد هویت است که نقش بسیار تعیین کننده ای در هویت یابی افراد یک جامعه بازی می کند. بدین لحاظ پژوهش حاضر، بررسی میزان هویت دینی جوانان و رابطه آن با تماشای برنامه های تلویزیون را مورد مطالعه قرار داده است. پرسش اصلی این است که بین پایبندی مذهبی جوانان و تماشای نوع برنامه های تلویزیون رابطه معنی داری وجود دارد؟ روش پژوهش به صورت پیمایشی و با روش نمونه گیری طبقه بندی با احتساب حجم نمونه، برابر با 400 نفر است که از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شد. نظریه های کاربردی در این پژوهش نظریه کاشت گربنر و هویت دینی دورکیم بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را جوانان 35-18 سال شهر همدان در سال 1393 تشکیل می دهند. یافته های این پژوهش با استفاده از آزمون های آماری T-test، تحلیل واریانس یکسویه، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی و رگرسیون چند متغیره تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد، پایبندی زنان در رعایت احکام دینی بیشتر از مردان است. هم چنین افرادی که پایبندی مذهبی بیشتری دارند، تمایل بیشتری به تماشای برنامه های تلویزیون ملی دارند. هر چقدر از میزان پایبندی مذهبی افرادکاسته می شود، تمایل آنها به تماشای برنامه های ماهواره ای افزایش می یابد. البته افرادی که پایبندی مذهبی بیشتری دارند، بیشتر از برنامه های دینی، علمی آموزشی و موسیقی سنتی تلویزیون استفاده می کنند. هر چه میزان قیود دینی و مذهبی در افراد کاهش می یابد، تمایل آنها به تماشای فیلم و سریال های خارجی و موسیقی های غربی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت مذهبی، جوانان، تلویزیون، همدان
|
  • Seyed Zia Hashemi *, Mohammad Javad Imani Khoshkhoo Page 3
  • Seyed Habibollah Mirghafoori *, Fatemeh Azizi, Faezeh Asadian Ardakani Page 21

    Tourism industry is considered as one of the main parts of the global economy. Development of tourism as a cultural phenomenon can provide opportunities for cultural exchange between tourists and host communities. Tourism can have direct and indirect effects on host society culture. This study was aimed to examine the cultural effects of tourism in city of Yazd using Fuzzy DEMATEL. Results of this study confirm that, achieving new ideas by contacting with other cultures and their lifestyle, changing in behavior patterns of society, leaving cultural beliefs in imitation of tourists, revitalizing national and cultural pride, providing opportunity for identifying and organizing regional cultural resources, and cross-cultural interactions are direct cultural effects of tourism in city of Yazd. Results of this study can be useful in providing strategies for comprehension and management of the cultural effects of tourists in the city of Yazd.

    Keywords: Tourism, Culture, DEMATEL, Fuzzy
  • Zahra Sadeghi Malvajerdi *, Maryam Asadian Page 35

    Stability literature is one of literature types that many religious concepts and values of revolution and stability literature can grow. Whether stability literature in form of story can return missing identity to Iranian youth is the main matter of this article and whether mainly war category and values of "Holy Defence" can be an outstanding sample of national, Cultural and historical identity? In this article, after mentioning subjects in definition of stability literature and its relation with identity, we will study and analyze "Bivatan" novel written by Reza Amirkhani, the writer of new generation after the war and by analyzing characters of the story and its style of writing will show that "Bivatan" is representive of historical, Cultural and religious in Iran contemporary society and the writer tries by using post-modern narrating methods that is a trick to show contemporary human without identity, to show that values of Holy Defence and soldiers, stability and resistance of imposed war are real identity of Iran contemporary society. Writers of this article think that "Bivatan" novel wants to show that values of Holy Defence and ideals of imposed war’s soldiers are missing identity of Iranian youth.

    Keywords: Stability Literature, Identity Crisis, Reza Amirkhani, Bivatan Novel
  • Ehsan Aqababaee *, Mehdi Zhianpour Page 53

    In their social life, people may pass by different places; private rooms, restaurants, parks, streets… If one of these places is elevated to a unique position with various meanings attributed to it, the place will consequently constitute parts of man's social concerns. Such place is called "memory-site". The main question of this paper is to demonstrate how the graveyard of war victim's in Isfahan (Golestan-e-Shohada means the Garden of Martyrs) appears as an emotional and identical memory-place for war victims' families. A synthetic approach has been deployed in conducting the research in which for the qualitative part twenty families have been interviewed with interpretative method while 180 families have participated in the quantitative section in order to help us in gathering our data. Our findings assert that Golectan-e-Shohada can be regarded as an emotional and identical memory-place for war victims' families. Golestan-e-Shohada has functioned as a unique place in formation of the identity for the place, restoration of religious identities, persistence of familial values, arousing people's emotions and making people pay attention to some symbols.

    Keywords: Golestan-e-Shohada, Memory-place, Identity, Emotions
  • Sepideh Maleki*, Mostafa Asadollahi, Fatemeh Shahroudi Page 69

    Communication and integration as increasing among various societies urges the need for more interaction in the world which, finally, results in ''globalization''. Scholars in the field believe that the process of globalization includes cultural convergence and assimilation from one hand, and a sort of divergence and variety on the other hand. Therefore, the challenge existing among the local culture, national identity and the global culture is a subject to further thought which, as a result of reflection approach, manifests itself in the art work. Due to its applied nature and due to its relation to the daily life, graphic designing is a major part of the visual culture. Cultural change, emerging from a long term shift in the visual change, reflects the need for the analysis in the challenge between the national identity and the global culture. This study is an attempt to reveal the place of the Iranian Graphic in the challenge between the national identity and the global culture focusing on the most influencing event, namely, Iran's biennial graphic. The statistical society is the biennial posters of the past ten years (2000-2010) studied through content qualitative analysis method using the reflection approach and the layered semiology technique. The result shows that Iranian Graphic design reflects the national identity more than the global culture.

    Keywords: National Identity, Iranian Graphic Biennial, Poster, Layered Semiology
  • Mohsen Farmahini Farahani * Page 83

    The development of a new Islamic civilization in the present age is one of the most fundamental issues that preoccupied the minds of many thinkers inside and outside the country. In this regard, based on the views of the supreme leader “Ayatollah Khamenei “should take five steps to achieve a new Islamic civilization picked up, respectively include the Islamic revolution, Islamic system, Islamic state, Islamic society and Islamic civilization. In the chain of Islamic Civilization, we are in the stage of the Islamic state civilization, it is necessary to simultaneously consider both instrumental and true aspects of civilization. The present study methodology is qualitative content analysis. Through documentary study, this article will be classified, hardware and software requirements of the formation of a new Islamic civilization in three dimensions: knowledge, attitude and skills; and will present the form of certain tables.

    Keywords: New Islamic Civilization, Software Aspect of Civilization, Hardware Aspect of Civilization, Requirements
  • Asghar Mirfardi *, Abdollah Valinezhad Page 103

    This paper aimed to investigate the national identity of students and its relationship to web-based social networks usage. A synthetic theoretical framework consisting Giddens's identity theory and BallRokeach & DeFleur's dependency theory has been used. Using survey method, Population of the study has been Yasouj university students, from which 400 students were selected, based on Lin Sampling Table (1976) as the sample size and were determined by classified-multi stage random sampling method. A standardized questionnaire was used for data collection, which its face validity and Cronbach's alpha (National identity=0.888) used for its validity and reliability, respectively. The findings showed that there was a significant direct relationship between membership time-history and National identity of students. There was no significant difference in National identity of the students according to their membership situation, and kind of social networks usage; moreover, there was no significant relationship between the degree of social networks use and national identity. Independent variables could explain 3.5 percent of the variance of the dependent variable.

    Keywords: National Identity, Web-Based Social Networks, Student, Yasuoj, Iran
  • Nahid saadat sirat * Page 119

    The religious identity for its nature is the most important part of identity dimension and plays a crucial role in identifying the individuals in a society. For this reason this research is a study on the religious identity of the youth and its relation with watching IRIB Hamadan Centre TV programs. The primary question is what meaningful relation exists between the young’s continence of ethic codes and the TV programs they watch. The technique is survey and the statistical population is 400 using questionnaire for data collection. The practical theory was planting theory by Gerbner and Dorkim religious identity. A population of 18-35 formed the statistical population in Hamadan in 2004. The findings were analyzed by T-test, ANOVA, Pearson Correlation and linear regression and multivariate analysis. The results signify that women abide by the religious codes more than men and those with stronger convictions spend more on watching state run television programs. The less people abide by religion the more they watch satellite programs. Those with stronger religious beliefs watch religious, scientific and listen to traditional music on television. The less religious are people, the more they tend to watch western movies and TV series and listen to western music.

    Keywords: Identity, Religious Identity, Youth, Television, Hamadan