فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1394)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 92، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جانعلیزاده شوکی *، آرین قلی پور، سید رضاسیدجوادین صفحات 3-17
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی احتمال پیدایش سبک رهبری زهرآگین در هر یک از مراحل پنج گانه چرخه حیات سازمان است. روش پژوهش از نوع کیفی بوده و از اسناد کتابخانه ای و مصاحبه برا ی گردآوری اطلاعات مورد نیاز، استفاده شد. مجموعه خبرگان آگاه پژوهش شامل استادان مدیریت )رشته رفتارسازمانی و منابع انسانی( دانشگاه های سراسری منتخب شهر تهران بوده و از این میان، تعداد 15 نفر با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند. همچنین به منظور تحلیل داده های مصاحبه، روش تحلیل تم مورد استفاده قرارگرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد وجود عواملی چون ظهور رهبر سمی به عنوان ناجی و حلال بحران، تضعیف سازوکارهای قانونی و اعطای قدرت زیاد به فرد ناجی برای ایجاد تغییرات به منظور تضمین حیات سازمان در زمان بحران و در نهایت تسلط احساسات به جای منطق در زمان بروز مشکلات حاد باعث افزایش احتمال پیدایش رهبری زهرآگین در مرحله افول از چرخه حیات سازمان خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری زهرآگین، مدیریت منابع انسانی، چرخه حیات سازمان، تحلیل تم
  • زهرا سادات جعفریه *، حبیب الله طاهرپور کلانتری صفحات 19-47
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تمایل به فساد مالی در سازمان مالیاتی شهر تهران است. روش پژوهش از نوع توصیفی، اکتشافی، کاربردی و میدانی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی کارکنان سازمان امور مالیاتی شهر تهران است. حجم نمونه پژوهش 140 نفر، و روش نمون هگیری سهمیه ای است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه ای با توجه به مبانی نظری با تعداد88 پرسش تهیه شده است. آلفای کرونباخ برای متغیرها برابر با 93 / 0 است. نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی منجر به کشف پنج عامل موثر بر تمایل به فساد مالی کارکنان سازمان شامل عواملی مانند عدم شایسته سالاری، عدم شفافیت، توجه به دین، ارزش ها و قانون، سیستم تنبیه و مجازات و رابطه مندی شد. نتایج به دست آمده از رگرسیون چندگانه نشان میدهد به ترتیب عوامل شایست هسالاری، عدم شفافیت، سیستم تنبیه و مجازات، و رابطه مداری بیشترین تاثیر را روی تمایل به فساد مالی دارند.
    کلیدواژگان: فساد مالی، عوامل موثر بر فساد مالی، سازمان مالیاتی، شایست هسالاری، شفافیت، عامل توجه به دین، ارز شها و قانون
  • اسفندیار فر جوند *، حسن الوداری، علی اصغر پورعزت صفحات 48-74
    پیش از این بر اساس اصول مدیریت کلاسیک، بین واحدهای گوناگون سازمان، تفکیک و تقسیم کار دقیقی صورت می گرفت؛ به طوری که هریک از واحدهای سازمان از جمله واحد منابع انسانی به صورت جزیره ای مشغول فعالیت بود. اکنون نه واحد منابع انسانی می تواند از توجه به راهبرد شرکت طفره رود و نه واحد های صفی می توانند از مسئولیت در قبال امور منابع انسانی شانه خالی کنند. هدف این پژوهش ارائه مدلی برای شراکت واحدهای متنوع سازمان برای اقدامات منابع انسانی است.
    برای طراحی این مدل از روش نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شد. در فراگرد اجرای پژوهش، ابتدا از طریق مشاهده مشارکتی داده های موردنظر گردآوری شد و سپس این داده ها با ادبیات نوین مدیریت منابع انسانی تطبیق داده شد. دستاورد اصلی پژوهش، توسعه مدلی است که بر اساس آن، امور منابع انسانی باید با شراکت مدیران صف، مدیریت عالی، حرفه ای های منابع انسانی و خود کارکنان اداره شود که به این نحوه اداره کردن حاکمیت منابع انسانی اطلاق می شود. استفاده از چنین رویکردی جهت بقا و انطباق با شرایط نامطمئن برای سازمان هایی که در محیط پویا فعالیت می کنند، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: حاکمیت منابع انسانی، شراکت، حرف ها یهای منابع انسانی، مدیریت عالی، مدیران صف
  • علیرضا خوراکیان، مصطفی جهانگیر فیض آبادی *، مرضیه فروتن، منصوره دهقان بنادکی صفحات 75-107
    عوامل اثرگذار در تاثیر فعالی تهای مدیریت دانش بر نوآوری را می توان در دو دسته عام لهای سازمانی-انسانی شامل فرهنگ سازمانی دانش محور، رهبری دانشگرا و مدیریت منابع انسانی دانش بنیان و عامل فناوری اطلاعات دسته بندی کرد. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تعدی لگری عوامل سازمانی انسانی و فناوری اطلاعات در تاثیر فعالی تهای مدیریت دانش بر نوآوری است. نوع این پژوهش، کاربردی و روش آن، پیمایشی است، که در آن از پرسشنامه برای جم عآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری آن، شرک تهای دانش بنیان شهر مشهد هستند که در پارک علم و فناوری و مرکز رشد دانشگاه فردوسی مشهد مستقر هستند. بر اساس طرح نمونه گیری تصادفی از میان 125 شرکت دانش بنیان فعال، تعداد 89 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای آزمون فرضی ه ها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، اگر چه فعالیت های مدیریت دانش بر نوآوری تاثیر مثبت دارند، اما وقتی متغیرهای تعدی لگری مانند عامل های سازمانی-انسانی برای غلبه بر موانع انسانی نوآوری و مدیریت دانش و عامل فناوری اطلاعات به عنوان توانمندساز مدیریت دانش و نوآوری حضور دارند، سازمان می تواند به سطوح بالاتر نوآوری دست یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نوآوری، فرهنگ سازمانی دانش محور، رهبری دانش گرا، مدیریت منابع انسانی دان شبنیان، فناوری اطلاعات
  • علی شریعت نژاد *، محمد حکاک صفحات 108-134
    آنچه در دنیای امروز سازمان های دانش بنیان را با دنیای چند دهه قبل آنها متمایز میکند، محیط ناپایدار، رقابت جهانی و توسعه روزافزون ارتباطات و مبادلات سریع اطلاعات است.سازمان های دانش بنیان برای مصون ماندن از امواج سهمگین محیطی و نیز سازگاری با الزامات رقابتی چار های جز کسب اطلاعات محیطی از طریق هوشمندی استراتژیک ندارند. هدف پژوهش حاضر اولویت بندی عوامل موثر بر هوشمندی استراتژیک در سازمان های دانش بنیان است که بر این اساس، عوامل موثر بر هوشمندی استراتژیک سازمان در دو بخش درون سازمانی و برون سازمانی شناسایی و رتبه بندی می شوند. این پژوهش کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است که دربرگیرنده مقایسات زوجی بین معیارهای اصلی و گزینه ها است. پس از بدست آوردن اوزان با استفاده از اعداد فازی مثلثی هف تگانه و تبدیل اعداد فازی مثلثی به اعداد فازی قطعی وزن شاخص ها بدست می آید و در آخر رتبه بندی نهایی با استفاده از تکنیک فازی صورت م یپذیرد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سازمان های دانش بنیان هوشمندی منابع انسانی برای هوشمندی استراتژیک درون سازمانی و هوشمندی مشتریان برای هوشمندی استراتژیک برون سازمانی از بیشترین اهمیت برخوردار است. به علاوه تلاش و کوشش کارکنان برای هوشمندی منابع انسانی و شناسایی فرصت های خلاقانه موجود در ارتباط با هوشمندی مشتریان، در سازمان های دانش بنیان بیشترین اهمیت را داراست.
    کلیدواژگان: هوشمندی استراتژیک، سازمان های دانش بنیان، روش Fuzzy AHP، عوامل استراتژیک درون سازمانی، عوامل استراتژیک برون سازمانی
  • کمال نقی پور *، حسن قلاوندی صفحات 135-158
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی علی روابط بین هوش فرهنگی، رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی در میان دبیران متوسطه شهرستان نقده انجام شده است.روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است، جامعه آماری شامل تمامی دبیران متوسطه است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر یک از طبق ه ها 202 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد هوش فرهنگی بر اساس مدل آنگ و همکاران، رفتار شهروندی سازمانی بر اساس مدل پودساکف و همکاران و تعهد سازمانی بر اساس مدل آلن و میر استفاده شده است. داده های پژوهش پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری LISREL 8.5، SPSS 18 تحلیل شدند.
    نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان داد که اثر مستقیم هوش فرهنگی بر روی تعهد سازمانی ) 39 / 0( مثبت و معنادار است، اثر مستقیم رفتار شهروندی سازمانی روی تعهد سازمانی ) 34 / 0( مثبت و معنادار است. اثر مستقیم هوش فرهنگی بر روی رفتار شهروندی سازمانی ) 61 / 0( مثبت و معنادار است. اثر غیر مستقیم هوش فرهنگی بر روی تعهد سازمانی با میانجیگری رفتار شهروندی سازمانی ) 43 / 0( مثبت و معنادار است و اثر کل هوش فرهنگی روی تعهد سازمانی ) 38 / 0( مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: الگوی علی، هوش فرهنگی، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، دبیران متوسطه
  • فرشته آخوندی *، حسین سماواتیان، محمدرضا عابدی، سیده شادی زارعی صفحات 159-180
    هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی متغیرهای اثرگذار بر ارزش در کشده مصرف کننده در فروشگاه های زنجیر های بود. با توجه به هدف، این پژوهش از مطالعات درهم آمیخته است؛ مطالعه کیفی، جهت شناسایی متغیرهای اثرگذار بر ارزش در کشده مصرف کننده انجام گرفت و مطالعه کمی، جهت بررسی ارتباط میان متغیرها صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش مشتریان شعب فروشگاه های زنجیر های شهروند در شهر تهران بوده و نمونه در مطالعه کمی 360 نفر از مشتریان را در برمی گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS-18 و Amos-18بهره گرفته شد. جهت تع یین عوامل اثرگذار بر ارزش در کشده مصرف کننده بر مبنای نظریه هدف وسیله، شناسایی انتظارات و تمایلات مشتریان در ارتباط با ویژگی های فروشگاه مورد توجه قرار گرفت؛ نتایج این مطالعه 10 عامل را به عنوان متغیرهای اثرگذار بر ارزش در کشده مصرف کننده شناسایی کرد: 1. تنوع، اطمینان و کیفیت بالا؛2. توجه به رفاه مشتریان؛ 3. مطلوبیت محیط فیزیکی؛ 4. برخورد مناسب کارکنان؛5. نظم محیط فروشگاه و دسترسی آسان؛ 6. راحتی و امنیت؛ 7. قیمت مناسب؛ 8.شفافیت در قیمت ها؛ 9. گستردگی فیزیکی و زمانی و 10 . لذت بخش بودن موزیک.بررسی ارتباط میان متغیرها در مدل نهایی نشان داد میزان برآورد استاندارد تاثیر انتظارات و تمایلات مشتریان در ارتباط با ویژگی های فروشگاه بر ارزش درک شده مشتری 91 / 0 و بر ارزش هیجانی، کارکردی و مالی در کشده به ترتیب 72 / 0، 75 / 0و 56 / 0 است. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، لازم است در راستای خلق ارزش برای مشتریان، شناسایی مستمر انتظارات و تمایلات مشتریان در ارتباط با ویژگی های فروشگاه همواره مورد توجه مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزش درک شده مشتری، ارزش هیجانی، ارزش کارکردی، ارزش مالی، انتظارات و تمایلات مشتریان، ویژگ یهای فروشگاه
  • سیروس قنبری، محمدرضا اردلان، خلیل زندی *، حامد سیف پناهی صفحات 181-197
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی روایی و پایایی نسخه 9 ماد های پرسشنامه درگیری شغلی اوترخت انجام گرفته است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها به صورت توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری شامل کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان کردستان است که تعداد آنها 200 نفر است. نمون های به حجم 127 آزمودنی به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل فرم کوتاه و بلند مقیاس درگیری شغلی اوترخت و مقیاس درگیری شغلی کاننگو ) 1982 ( بود که روایی ظاهری و پایایی آنها به ترتیب با استناد به نظر متخصصان و ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آزمون هایی همچون آزمون همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مرتبه دوم، ضریب آلفای کرونباخ و آزمون t ت کنمون های صورت گرفت. نتایج نشان داد روایی محتوایی، روایی ملاکی و روایی سازه مقیاس 9 مادهای درگیری شغلی اوترخت و نیز پایایی این مقیاس مورد تایید بود ومی توان از آن جهت اندازه گیری درگیری شغلی کارکنان استفاده کرد. نتایج همچنین نشان داد کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان کردستان، سطح درگیری شغلی بالاتر از حد متوسط را گزارش کرده بودند.
    کلیدواژگان: درگیری شغلی، سرزندگی، فداکاری، شیفتگی، اداره کل آموزش و پرورش استان کردستان
|
  • Mohammad Jan, Alizadeh Shavaki *, Arian Gholipour, Seyed, Reza Seyed Javadin Pages 3-17
    The purpose of this study was to examine the possibility of the emergence of toxic leadership style in each of the five stages of the organizational life-cycle. The research methods used for data gathering were qualitative and library documentation together with interviews. Statistical population of this research consisted of professors of management (in organizational behavior and human resource) of selected universities in Tehran. From among them, 15 were selected, using Snowball Method. Theme analysis method was used for data analysis. The findings show that existence of such factors as toxic leader acting as savior and crisis solver, undermining the legal mechanisms and granting too much power to the savior to make changes in order to ensure the survival of organization in times of crisis and, finally, dominance of emotion rather than logic when acute problems come up will increase the likelihood of the emergence of toxic leadership in the waning stages of organizational life cycle.
    Keywords: Business Environment, Exporting Firms, Deregulation, Production, Exports, Supporting Organizations
  • Zahra Sadat Jafariye *, Habibollah Taherpour Kalantari Pages 19-47
    The main objective of this research was to identify the preemptive factors of tendency toward financial corruption in Iranian National Tax Administration (Tehran Branch). The research method was descriptive, exploratory, and applied. Statistical population of the research was composed of employees of Iranian National Tax Administration (Tehran Branch). 300 people made up the sample size and the sampling method was quota. Based on literature review, a questionnaire including 88 questions was used to collect data. Cronbach’s Alfa for the questionnaire was 0.93. On the basis of factor analysis, 5 factors were determined: 1. meritocracy, 2. transparency, 3. observing religious values and the law, 4. punishment system, 5. Nepotism. Multiple linear regression show that the factors of meritocracy, transparency, punishment system, and nepotism have the highest effect to prevent tendency toward financial corruption.
    Keywords: Financial Corruption, Factors Affecting Financial Corruption, Iranian National Tax Administration, Meritocracy, Transparency, Religion Orientation Factor, Values, the Law
  • Esfandiar Farajvand *, Hassan Alvedari, Ali Asghar Pourezzat Pages 48-74
    Previously, based on the principles of classical management, there was precise and detailed work division among various units of organizations so that each unit, including human resource department, acted on itself as a deserted island. Nowadays, neither can human resources department evade the company’s strategy, nor can line units shirk responsibility for the matters of human resources. The aim of this study was to present a model for partnership of various units of any organization in human resources functions. To design this model, Grounded Theory was used. In the process of conducting the research, first data were collected through participant observation. Then, the data were adjusted to the new literature on human resources management (HRM). Finally, a model was developed, on the basis of which the operations of human resource management must be handled by the partnership of line managers, top management, human resources professionals and the staff themselves. This type of handling HRM is called human resources governance (HRG). The use of this approach is inevitable for the survival of organizations to adapt to today’s uncertain and dynamic work environment.
    Keywords: Human Resource Governance, Participation, Human Resource Professionals, Top Management, Line Managers
  • Alireza Khorakian, Mustafa Jahangir Feyzabadi *, Marzieh Foroutan, Mansooreh Dehghan Banadaki Pages 75-107
    The factors of the effect of knowledge management activities on innovation can be categorized into two groups: organizational-human factors including knowledge-centered organizational culture, knowledge-oriented leadership and knowledge-based human resources management; and information technology factors. The purpose of this study was to determine the moderating role of human- organizational and information technology factors in the impact of knowledge management activities on innovation. This study was an applied survey which used a questionnaire to gather data. The sample of this study consisted of knowledge-based companies of Mashhad, located in the Science and Technology Park and Incubator of Ferdowsi University. Out of 125 active knowledge-based companies, 89 were selected through random sampling. To test the hypotheses, multiple regression method was used. The results indicate that although knowledge management activities influence innovation positively, when moderating variables such as human-organizational factors are available to overcome human barriers of innovation and knowledge management, and when technological factors are present to empower knowledge management and innovation, the organization can reach some higher levels of innovation.
    Keywords: Knowledge Management, Innovation, Knowledge, centered Organizational Culture, Knowledge, oriented Leadership, Knowledge, based Human Resource Management, Information Technology
  • Ali Shariat Nejad *, Dr Mohammad Hakkak Pages 108-134
    What, in today’s world, distinguishes the knowledge-based organizations from their world of a few decades ago, are a highly volatile environment, global competition and increasing development of communication and rapid exchange of information. To remain safe from frightening environmental surges and compatibility with competitive commitments, knowledge-based organizations need to get environmental information through strategic intelligence. The purpose of this study is to prioritize the factors affecting strategic intelligence in knowledge-based organizations, on which basis the affecting factors are identified and ranked in two parts: ‘inner’ and ‘outer’ organizational. This is an applied research and the method of research is a descriptive survey. The data was collected through a questionnaire that includes paired comparisons between the main criteria and options. The weight of indicators are achieved, after obtaining the weights using seven triangular fuzzy numbers and converting triangular fuzzy numbers into definitive fuzzy numbers, and at the end, the final prioritization is reached using fuzzy techniques. The results suggest that in the knowledge-based organizations, smartness of human resources is of utmost importance for internal strategic intelligence and the smartness of customers is of utmost importance for external strategic intelligence. In addition, the efforts of staff for the smartness of human resources, and to identify innovative opportunities in connection with the smartness of customers has the highest importance in the knowledge-based organization.
    Keywords: Strategic intelligence, Knowledge, based organization, Fuzzy, AHP approach, Internal organizational strategic factors, External organizational strategic factors
  • Kamal Naghipour *, Dr Hasan Galavandi Pages 135-158
    This research intended to study the causal model of relationship between cultural intelligence, organizational citizenship behavior and organizational commitment among the high-schools teachers of Naghadeh city. The research method was descriptive-correlational. The population consisted of all high-school teachers of Naghadeh and the sample size was 202, selected by stratified random sampling. Data was collected by the use of three standardized questionnaires: Cultural Intelligence Questionnaire (Ang, et al.), Organizational Citizenship Behavior Questionnaire (Podsakoff, et al.) and Organizational Commitment Questionnaire (Allen and Meyer). Research data was analyzed by LISREL 8.5 and SPSS 18 softwares. The results of structural equations show that the direct effect of cultural intelligence on organizational commitment (0.39) is positive and significant, the direct effect of cultural intelligence on organizational citizenship behavior (0.61) is positive and significant, and the direct effect of organizational citizenship behavior on organizational commitment (0.34) is positive and significant. The indirect effect of cultural intelligence on organizational commitment, with the mediating role of organizational citizenship behavior (0.43), is positive and significant and finally, the total effect of cultural intelligence on organizational commitment (0.38) is positive and significant.
    Keywords: Causal Model, Cultural Intelligence, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Commitment, High, school Teachers
  • Fereshteh Akhoondi *, Hossein Samavatian, Mr. Mohammad, Reza Abedi, Shadi Zareee Pages 159-180
    The aim of this study is to identify and evaluate the variables influencing consumer perceived value (CPV) in chain stores. Due to this purpose, the research uses combined methods, a qualitative method was conducted to identify variables affecting consumer perceived value and quantitative one was used to determine the relationship between variables. The statistical population of this study was customers of the branches of Shahrvand chain stores in Tehran, and the sample in the quantitative study consisted of 360 customers. For data analysis, SPSS-18 and Amos-18 software were used. To determine the variables influencing consumer perceived value, based on means-end theory, identifying customer expectations and desires related to store properties were taken into account; as a result, 10 factors were identified as the variables affecting consumer perceived value: 1. diversity, reliability and high quality; 2. the welfare of customers; 3. appropriateness of the physical environment; 4. the appropriate conduct of employees; 5. retail environment order and easy access; 6. comfort and security; 7. reasonable prices; 8. price transparency; 9. physical and temporal extent and 10. pleasurable music.
    Investigation of the relationship between variables in final model showed that customer expectancies and desires related to the store characteristic had significant effects on customer perceived value (β=.91, p
    Keywords: Consumer's perceived value, Emotional value, Functional value, Monetary value, Customer's expectations, Store characteristics
  • Dr Siroos Ghanbari, Dr Mohammadreza Ardalan, Dr Khalil Zandi *, Hamed Saifpanahi Pages 181-197
    The purpose of this study was to analyze validity and reliability of Utrecht Nine-item Work Engagement Scale (UWES-9). Concerning its purpose, the study was applied and regarding data collection method, it was a descriptive study. The population of the study consisted of all Kurdistan Education Organization staff (200 subjects) with a sample size of 127, selected through simple random sampling procedure. The instruments used were the Version 9-item and 17-item of Utrecht Work Engagement Scale (UWES) and Work engagement Questionnaire (Kanungov, 1982). The validity and reliability of the questionnaires were verified using expert judgment and Cronbach’s alpha coefficient. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient, confirmatory factor analysis, Cronbach’s alpha coefficient and one sample t- test. Results show that the content validity, criterion-related validity, construct validity and reliability of Utrecht 9-item Work Engagement Scale are confirmed. Also, results reveal that the level of work engagement of the staff is higher than the average.
    Keywords: Job Engagement, Vigor, Dedication, Absorption, Kurdistan Province Education Organization