فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 10 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • یحیی حساس یگانه، محمد صیادی صفحات 1-15
    در این تحقیق با کمک روش تحلیل ممیزی، تداوم فعالیت شرکت ها با استفاده از برخی ارقام حاصل از صورتهای مالی اساسی مورد ارزیابی قرارگرفته است که با استفاده از آن می توان شرکت ها را در هر کدام از دو گروه فعال و غیر فعال طبقه بندی نمود. نمونه آماری تحقیق شامل دو گروه، 51 شرکت حذف شده و 51 شرکت فعال بوده است. نتایج بدست آمده از لاندای ویلکز به عنوان آماره تعیینکننده متغیرهای موثر بر تحلیل، نشان داد که از بینمتغیرهای تحقیق، دو متغیر سود(زیان) انباشته (x ) و سود(زیان) عملیاتی (x2)بیشترین تاثیر را در تشخیص تداوم فعالیت دارا می باشند. از طرفی برای انتساب افراد به گروه ها احتیاج به تعیین یک نقطه بحرانی است که از لحاظ منطقی برابر با نقطه وسط بین میانگین دو جامعه آماری است. با استفاده از نقطه بحرانی تحلیل ممیزی توانست با 77 درصد پیشبینی صحیح شرکت ها را به دو گروه موفق و ناموفق از لحاظ تداوم فعالیت طبقه بندی نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل ممیزی (تابع تشخیص)، تداوم فعالیت، شرکت های فعال در بورس، شرکت های حذف شده از بورس
  • زهره حاجیها صفحات 17-23
    قضاوت درباره سطح ریسک ها در محیط حسابرسی وظیفه محوری حسابرسان مستقل است. این قضاوت حرفه ای مستقیما بر تمام مراحل حسابرسی تاثیر می گذارد. اما ویژگی های شخص قضاوت کننده ممکن است بر قضاوت تاثیر گذارد. از این رو هدف این تحقیق بررسی رابطه بین عوامل موثر بر بلوغ حرفه ای حسابرسان مستقل با ریسک های حسابرسی می باشد. برای این منظور با استفاده از پرسشنامه درجه اهمیت 58 عامل موثر بر هر یک از ریسک های حسابرسی، ذاتی و کنترل اندازه گیری شد. عوامل بلوغ حرفه ای حسابرسان شامل هشت شاخص یعنی سن، تحصیلات، رشته تحصیلی، سوابق حرفه ای در حوزه حسابرسی مستقل و سمت حسابرس ،سوابق حرفه ای در حوزه حسابرسی داخلی و حسابداری، عضویت در انجمن های حرفه ای و علمی در نظر گرفته شده است. جامعه تحقیق عبارتند از اعضای جامعه حسابداران رسمی که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 100 حسابدار مستقل انتخاب و از این تعداد 90 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. نتایج تحقیق نشان می دهد ریسک حسابرسی با سابقه کار حسابرسی مستقل، سابقه کار به عنوان مدیر یا شریک حسابرسی، تحصیلات و رشته تحصیلی رابطه دارد. ریسک ذاتی با سابقه کار حسابرسی مستقل، سابقه کار به عنوان مدیر یا شریک حسابرسی و رشته تحصیلی رابطه دارد و ریسک کنترل با سابقه کار حسابرسی داخلی، سابقه کار حسابداری، رشته تحصیلی و عضویت در انجمنها رابطه معنی داری دارد. نتایج تحقیق می تواند برای فعالان بازار سرمایه و استاندارد گذاران برای منظور کردن مشخصه های حسابرسان مستقل در تصمیم گیری هایشان مفید باشد.
    کلیدواژگان: بلوغ حرفه ای حسابرس، ریسک حسابرسی، ریسک ذاتی، ریسک کنترل
  • سید علیرضا موسوی، حمید زارعی، سمیرا هنربخش صفحات 35-49
    در این مطالعه رابطه بین خطاهای سود پیشبینی شده توسط مدیریت با ساختار حاکمیت شرکتی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی شده است. لازم به ذکر است که ساختار حاکمیت شرکتی مورد مطالعه در این تحقیق عبارتند از: درصد مالکیت اعضای هیئت مدیره، تعداد اعضای هیئت مدیره، تعداد اعضای غیرموظف هیئت مدیره و بهره ریسک هیئت مدیره. حجم جامعه آماری شامل 363 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران میباشد که با توجه به محدودیتهای تحقیق، تعداد 146 شرکت در طی دوره زمانی 1383 الی 1387 انتخاب شده است. برای تدوین ادبیات و پیشینه تحقیق از اطلاعات مندرج در صورتهای مالی شرکتها، نرم افزار تدبیرپرداز، کتابخانه سازمان بورس، و همچنین آرشیو سایت های بورس اوراق بهادار، بهره گرفته شده است. برای آزمون فرضیه ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون چندمتغیره استفاده کرده ایم. نتایج تحقیق نشان می دهند که بین درصد مالکیت اعضای هیئت مدیره، تعداد اعضای هیئت مدیره و تعداد اعضای غیرموظف هیئت مدیره با صحت پیش بینی سود مدیریت رابطه مثبت وجود دارد؛ در حالیکه بهره ریسک هیئت مدیره با صحت پیشبینی سود مدیریت دارای رابطه منفی میباشد. آزمون فرضیه ها نشان می دهد که تمام فرضیه های تحقیق، تایید شده اند.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، خطای پیش بینی سود مدیریت، اعضای غیرموظف هیئت مدیره، کارایی عملیاتی
  • مهدی مراد زاده فرد، قادر رحمن نژاد صفحات 51-62
    مربوط بودن ارزش 1 به توانایی ارقام حسابداری بر بازده و قیمت سهام شرکت ها گفته می شود . هدف این پژوهش بررسی اثر نوع حسابرس 2 بر مربوط بودن ارزش سود حسابداری 3 در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران 4 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش، مدل های مبتنی بر شاخص مربوط بودن ارزش تعریف شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 68 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سالهای 1381 تا 1388 انتخاب شده است. روش آماری مورد استفاده برای آزمون فرضیه های پژوهش، بوده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شرکت های که توسط موسسات « داده های مقطعی 5 » روش حسابرسی کوچک رسیدگی می شوند رقم سود حسابداری آنها مربوط تر است یعنی گزارش حسابرسی شرکت های که توسط موسسات حسابرسی بزرگ رسیدگی می شوند نسبت به موسسات حسابرسی کوچک 6 ارقام سود حسابداری آنها مربوط تر است. پیشنهاد شده است که از طریق بررسی همپیشگان و اجرای نظام راهبری شرکت ها، نظارت بیشتری بر موسسات حسابرسی اعمال شود تا از این طریق کیفیت گزارش های حسابرسی بهبود یابد.
    کلیدواژگان: نوع حسابرس، مربوط بودن ارزش، سود حسابداری، بورس اوراق بهادار تهران
  • مهدی بهارمقدم، زینب یزدی، سمیه یزدی صفحات 63-75
    در اقتصاد پر چالش کنونی با فشار های فزاینده محیطی و منابع خارجی محدود، دارایی ها و بدهی های جاری یعنی سرمایه در گردش بنگاه های اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است و مدیریت بهینه سرمایه در گردش بنگاه ها می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای آنها محسوب شود. از این رو محور اصلی این تحقیق، بررسی اثرات مدیریت سرمایه در گردش بر سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. 1383 ) مربوط به 53 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران - در این پژوهش اطلاعات 5 ساله ( 1387 گردآوری و مورد بررسی قرار گرفتند و فرضیه های تحقیق از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به دو صورت مقطعی و تجمعی آزمون گردیدند. بدین منظور مدیریت سرمایه در گردش را به چهار جزء (متوسط دوره وصول مطالبات، دوره گردش موجودی، متوسط دوره پرداخت بدهی و چرخه تبدیل وجه نقد) تفکیک کردیم و سپس اثر هر یک از این اجزاء را بر سودآوری در حضور دو متغیر کنترل نقدینگی و اندازه شرکت مورد بررسی قرار دادیم. همچنین در فرضیات دوم و سوم به بررسی اثر این دو متغیر تعدیل گر بر سودآوری پرداختیم. یافته های تحقیق مبین این امر می باشد که در نمونه مورد بررسی بین کارایی عملیاتی در مدیریت سرمایه در گردش و سودآوری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. در مورد متغیرهای کنترل، نقدینگی و اندازه شرکت، رابطه مثبت و معنی داری بین این دو متغیر با سودآوری یافت شد.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، نقدینگی، اندازه شرکت، سودآوری
  • قدرت الله طالب نیا، مجید بالایی صفحات 77-93
    جریان های ورود و خروج وجه نقد و توان دسترسی واحدهای انتفاعی به آن، شالوده و مبنای بسیاری از تصمیم گیری ها و قضاوت های گروه های عمده استفاده کننده از اطلاعات مالی واحدهای انتفاعی را تشکیل می دهد. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین جریانهای نقدی عملیاتی، ریسک ورشکستگی و جریانهای نقدی عملیاتی و « جریان های نقدی عملیاتی جاری » با « جریان های نقدی عملیاتی آتی » آتی میپردازد. در این راستا ارتباط بین بررسی می شود.در این تحقیق همچنین ارتباط بین جریانهای نقدی عملیاتی آتی با متغیر ،« ریسک ورشکستگی » به دست می آید، مورد بررسی قرار ،« جریانهای نقدی عملیاتی جاری » با « ریسک ورشکستگی » جدیدی که از ترکیب میگیرد. به منظور بررسی ارتباط متغیرها با جریان های نقدی عملیاتی آتی، از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه (چند متغیره) استفاده شده است. در تحلیل داده ها از داده های 93 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله ی زمانی سال های 1382 تا 1387 استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین جریانهای نقدی عملیاتی آتی با جریان های نقدی عملیاتی جاری ارتباط معنادار قوی و مستقیمی وجود دارد. نتایج بررسی ارتباط بین ریسک ورشکستگی و جریان های نقدی عملیاتی جاری با جریان های نقدی عملیاتی آتی نیز نشان داد که در اکثر سالهای عملیاتی، ریسک ورشکستگی وجریان های نقدی عملیاتی جاری در پیش بینی جریان های نقدی عملیاتی آتی موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: جریانهای نقدی عملیاتی، ریسک ورشکستگی، جریانهای نقدی عملیاتی آتی
  • ابراهیم عباسی، عیسی رستگار صفحات 95-108
    هدف از این مقاله ارزیابی هزینه فرصت از دست رفته در پروژه های شرکت پتروشیمی جم است. با استفاده از آزمون کولموکوروف- اسمیرنوف، آزمون T گروه های وابسته(زوجی) وضریب همبستگی پیرسن فرضیه های پژوهش بررسی شدند. نتایج حاصل از بررسی چهار پروژه شروع شده و خاتمه یافته طی سالهای 1385-1381 kahk داد که بهای تمام شده واقعی همه پروژه ها بیشتر از بودجه آنها است. همچنین متوسط هزینه فرصت از دست رفته پروژه ها بیش از مخارج سرمایه بکار رفته آنها است. همچنین نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که بین انحراف بودجه، هزینه استهلاک، هزینه سرمایه و سود از دست رفته با هزینه فرصت از دست رفته همبستگی قوی و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هزینه فرصت از دست رفته، شرکت پتروشیمی جم، انحراف بودجه، هزینه سرمایه، سود از دست رفته
  • امیر محمدزاده، نسرین مهدی پور، آرش محمدزاده صفحات 109-126
    پیش بینی هزینه کل آب در شهرداری اصفهان کمک موثری میباشد برای بهینه سازی مصرف آب در 14 منطقه شهرداری اصفهان. هزینه کل آب تابعی از پارامترهای مختلف و متنوع می باشد. به همین دلیل پیش بینی هزینه به صورت تحلیلی بسیار مشکل و یا ناممکن می باشد. در این شرایط استفاده از سیستم های هوشمند می تواند به عنوان یک گزینه راهگشا مطرح گردد. در این تحقیق با استفاده از شبکه های عصبی پرسپترون چند لایه و با الگوریتم آموزشی پس انتشار خطا هزینه کل آب شهرداری اصفهان بر اساس پارامترهای سرانه جمعیت هر منطقه، سرانه مساحت هر منطقه به دست آمده است.بدین منظور در این تحقیق مدلی برنامه ریزی شده که قابلیت ها و چهارچوب آن برای پیش بینی هزینه آب در 14 منطقه شهرداری اصفهان میباشد. این برنامه شامل شبیه سازی و پیش بینی هزینه کل آب سالانه شهرداری اصفهان می باشد. شبیه سازی هزینه کل آب با روش های رگرسیون و ش بکه عصبی مصنوعی با استفاده از داده های سال 83 تا 88 انجام شده است که در نهایت روش شبکه عصبی مصنوعی به عنوان مدل شبیه سازی تعیین شده است.
    کلیدواژگان: شهرداری اصفهان، مدل رگرسیون، شبکه عصبی مصنوعی، پیش بینی هزینه های آب
|
  • Pages 1-15
    Discriminant analysis (function) is one of the best instruments to recognize variables affecting to the going concern. This paper seeks to discriminate failed and non-failed corporations using discriminant analysis (function) by some variable of basic financial statements. Sample includes 51 failed and 51 non-failed corporations. In discriminant analysis, wilk's lambda determines affecting variables to discriminate of groups. Then, the discriminant function is getting out. This function is used to discriminate groups to failed and non-failed corporations. The test results proved to be extremely accurate in predicting going concern correctly in 77 percent of all firms in the failed and non-failed groups assigned to their actual classification. Conclusively, The results shows that retained earnings (x1) (from balance sheet) and operational income (x2) (from income statement) are the two most influential variables in going concern prediction.
    Keywords: Discriminant Analysis (Discriminant Function), Going, Concern, Listed Corporations, Delisted Corporations
  • Pages 17-23
    The judgment on risks in audit environment is central task of independent auditors. This judgment influences directly on all processes of an audit. However, the characteristics of judging person may affect judgment. Hence, the objective of this research is investigation of correlations between affecting factors of professional maturity of independent auditors and auditee risks. To do this objective, by a questionnaire importance degree of 58 affecting factor of each of audit risk, inherent risk and control risk was measured. Professional maturity factors of auditors include 8 measures of age, education, academic field, experience as independent auditor, experience as audit manager or partner, experience as internal auditor and accountant and professional and academic association memberships. The finding indicates that audit risk is correlated with experience as independent auditor, experience as audit manager or partner, education and academic field. Inherent risk is correlated with experience as independent auditor, experience as audit manager or partner, and academic field. Control risk is correlated with experience as internal auditor and accountant, academic field and professional and academic association memberships. The research results could be helpful to parties in equity market as well as standard setters to investigate independent auditor's characteristics in their decisions.
    Keywords: Auditor professional maturity, Audit risk, Inherent risk, Control risk
  • Pages 35-49
    In this study, we examine the relation between management earnings forecast errors with corporate governance structure of listed companies in Tehran Bourse. We should mention that corporate governance structure which are studied here are: The percent ownership of board members, the number of board members, the number of non-executive board members and Growth opportunity. The numbers of statistic community are 363companies in Tehran Bourse which due to the limitation of this study we select just 146 companies from these statistic communities during 1383-1387. For preparation the literature and the history of this survey we use the information from Financial Statement, Tadbir pardaz soft ware, Bourse library and Tehran Bourse archives. For testing hypothesis we use Pearson coefficient of correlation and multi variable Regression model. The result shows that there are positive relations between the percent ownership of board members, the number of board members and the number of non-executive board members with accuracy of management earnings forecast, while there is a negative relation between Growth opportunities with accuracy of management earnings forecast. Testing hypotheses show that all of the survey hypotheses are confirmed.
    Keywords: Corporate Governance, Management Earnings Forecast Errors, Non, executive board members, operating efficiency
  • Pages 51-62
    the value relevance is ability accounting items on returns and price stock firms. The purpose of this study is to investigate the effect of auditor type on the value relevance of earnings in accepted companies in Tehran Stock Exchange. For the test of hypothesis's research this the models is defined by value relevance index. The sample consists of 68 companies accepted in Stock Exchange of Tehran that they are selected during 1381 to 1388. Statistical method used to test hypotheses in this research is "cross sectional". The findings of this study indicate that the earnings figure of firms audited by smaller institutions is more relevant so the first hypothesis was rejected. The report of the auditing firms audited by large institutions in comparison with small institutions, their earnings numbers are more relevant, so it is suggested that most control apply on audit institutions through peer review and corporate government executive, in order to improve the quality of audit reports.
    Keywords: auditor type, Value relevance, Earnings, Tehran Stock Exchange
  • Pages 63-75
    the value relevance is ability accounting items on returns and price stock firms. The purpose of this study is to investigate the effect of auditor type on the value relevance of earnings in accepted companies in Tehran Stock Exchange. For the test of hypothesis's research this the models is defined by value relevance index. The sample consists of 68 companies accepted in Stock Exchange of Tehran that they are selected during 1381 to 1388. Statistical method used to test hypotheses in this research is "cross sectional". The findings of this study indicate that the earnings figure of firms audited by smaller institutions is more relevant so the first hypothesis was rejected. The report of the auditing firms audited by large institutions in comparison with small institutions, their earnings numbers are more relevant, so it is suggested that most control apply on audit institutions through peer review and corporate government executive, in order to improve the quality of audit reports.
    Keywords: auditor type, Value relevance, Earnings, Tehran Stock Exchange
  • Pages 77-93
    The present paper studies the relations among operation cash flows, bankruptcy risk and future operation cash flows. Accordingly, we have considered the relations between “future operation cash flows” with “current operation cash flows” and “bankruptcy risk”. We have also studied the relations that future operation cash flows can bear with new variable which are formed from the combination of “bankruptcy risk” with “current operation cash flows”. For studying the relation the variables with “future operation cash flows”, we have applied Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis (multi- variable).In data- analysis stage, we have used the data from 93 firms certified by Tehran’s Stock Exchange from 1382 to 1387. Results from our study prove that there exists a noticeable direct and meaningful relationship between future operation cash flows with current operation cash flows. The same results also, indicate a relation between bankruptcy risk and current operation cash flows with future operation cash flows, so that in most operation years, bankruptcy risk and current operation cash flows have been effective in predicting future operation cash flows.
    Keywords: Operation cash flows, Bankruptcy risk, future Operation cash flow
  • Pages 95-108
    The purpose of this paper is evaluating of opportunity cost in jam petrochemical projects. The hypothesis of this research were investigated by using of Kolmogrov- Smirnov test ,Paired samples test and the Pierson correlation. The results due the study of 4 projects that were started and finished during 2002-2006years demonstrated that the real cost of all projects are over than their budgets. Also the opportunity cost average of the projects are over than used expenditures. So the results demonstrated that there is significant correlation among budget deviation , depreciation expense , capital cost and opportunity profit with the opportunity cost. With study has been conducted in JAM petrochemical companies projects can accept which reason increase of project's cost and tardiness is inexperience of internal contractor and non-performance correct and complete map of project management.
    Keywords: Opportunity Cost, budget deviation, Cost of Capital, Opportunity profit
  • Pages 109-126
    Prediction of total cost of water helps the Isfahan municipality to optimize the water usage in its 14 urban zone. The total cost of water, basically, depends on different parameters. Generally, the analytically prediction of the total cost is very difficult if not impossible. Thus, applying intelligent systems such as neural network models can be a good alternative. In this paper, using multi-layer perceptron neural network and error back propagation algorithm, the total cost of municipal water in the Isfahan municipality is calculated based on parameters such as per capita population and area of each urban zone. In this paper, a model for simulation and prediction of the annual total cost of water in Isfahan municipality is developed. The simulation model is developed using the regression and the neural network model is built using data from 2004 to 2009. Finally, the neural network method is selected as the main simulation method for forecasting the total cost of water in the 14 urban zones of Isfahan.
    Keywords: Isfahan Municipality, regression model, Artificial Neural Networks, Forecasting, cost of water, prediction