فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 6 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی اسمعیل زاده مقری، محمود همت فر، علیرضا زمانیان صفحات 1-12
    تحقیق حاضر ارتباط میان سرمایه فکری و شاخصهای ارزیابی عملکرد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را بررسی می کند. این موضوع از طریق بررسی ارتباط میان سرمایه فکری به عنوان متغیر مستقل با سود قبل از کسر مالیات، جریانهای نقدی عملیاتی و ارزش افزوده به عنوان متغیرهای وابسته آزمون می شود . جامعه ی آماری تحقیق، کلیه ی شرک تهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در فاصله ی سالهای 1383 لغایت 1387 می باشد که دارای شرایط تعیین شده برای جامعه ی آماری بوده اند. سپس تعداد 73 شرکت از میان جامعه ی آماری انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش محور، سرمایه فکری، سود قبل از کسر مالیات، جریانهای نقدی عملیاتی، ارزش افزوده
  • محمدرضا شورورزی، ایمان آزادوار صفحات 13-23
    سرمایه گذاران به دنبال حداکثر کردن ثروت خود هستند. فرصت های رشد، نیروی محرکی هستند ایجاد انگیزه کرده و برای سرمایه گذاران پاداش محسوب می شوند. ارتقای آگاهی های حرفه ای در زمینه سرمایه گذاری همراه با توسعه فناوری ارتباطات باعث شده است که تامین کنندگان سرمایه وجوه خود را در شرکت هایی سرمایه گذاری، کنند که امکان کسب سود در آن ها بیشتر باشد. آن چه در شرایط کنونی باعث موفقیت می گردد، استفاده بهینه از فرصت های سرمایه گذاری موجود است که در این جهت باید عوامل موثر بر عملکرد شرکت ها را شناسایی کرد. استفاده به موقع و منطقی از فرصت های سرمایه گذاری واحدهای تجاری تاثیر به سزایی در بهبود عملکرد شرکت ها دارد. لذا در این تحقیق ارتباط بین فرصت های سرم ایه گذاری و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس بررسی شده است . برای این منظور، هشتادوپنج شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در یک دوره شش ساله 87-1382 بررسی شده است . سرانجام از مدل رگرسیون برای آزمون فرضیه استفاده شده است . نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که بین فرصت های سرمایه گذاری و عملکرد شرکت ها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد شرکت ها، فرصت های سرمایه گذاری، سرمای هگذاری و ثروت
  • حمیدرضا وکیلی فرد، وهاب رستمی صفحات 25-39
    با اینکه بارها عنوان شده که ارزش غایی ارا یه اطلاعات حسابداری بهره گیری از آن ، یاری رساندن به سرمایه گذاران و دیگر ذینفعان حین اخذ تصمیمات اقتصادی می باشد، نه لزوما افشای آن، با اینحال در مواقعی اظهار شده است که استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری در حد انتظار نمی توانند معنا و مفهوم اطلاعات افشا شده را د رک کنند . در تحقیق جاری برآن بودیم که با مدد جستن از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی ، دامنه شکاف موجود بین برداشت اعضای حرفه، تهیه کنندگان و استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری از ارجحیت ویژگی های کیفی آن برای بهبود و ارتقای کیفیت گزارشگری مالی در وضعیت فعلی و همچنین حوزه هایی از گزارشگری مالی که این شکاف عمیق تر است ، را مشخص نماییم. 281 پرسشنامه میان حسابداران، حسابرسان، تحلیل گران سهام، کارشناسان بانکی و دانشجویان حسابداری توزیع شد . بعد از جمع آوری پرسشنامه و آزمون فرضیه ها با روش های آماری کرو سکال والیس 1 و رتبه ای فریدمن 2، نتایج تحقیق حاکی از این بود که یک تفاوت معنی دار بین برداشت تهیه کنندگان، استفاده کنندگان و اعضای حرفه در رابطه با ارجحیت ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری وجود دارد و بویژه حسابرسان از وضعیت فعلی گزارشگری مالی ناراضی تر بودند . نتایج همچنین نشان می داد که از میان پنج حوزه مختلف مورد بررسی ، یعنی: مربوط بودن 3، ارایه بهنگام 4، مقایسه پذیر ارائه شدن 5، داشتن قابلیت اتکای کافی 6 و در نهایت کفایت افشاء 7 پاسخ دهندگان بیشتر از وضعیت نبود افشای کافی و قابلیت اتکای مناسب اطلاعات حسابداری شک ایت داشتند . یافته های تحقیق در انطباق با نتایج تحقیقات پیشین نشان می داد برعکس تصور عامه که تنها راه حصول به اهداف حسابداری را رقیق تر کردن سطح افشا می دانستند، هیات استانداردهای حسابداری مالی با پیش کشیدن بحث اضافه بار استانداردها 8 بیان می کند که تنها راه رفع ناکارآمدی های حسابداری، توجه به شکل افشا و به همراه داشتن قابلیت اتکای کافی آنها می باشد.
    کلیدواژگان: شکاف عدم تقارن اطلاعاتی، ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری، چارچوب نظری، حرفه حسابداری و تهیه کنندگان و استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری
  • بهمن بنی مهد، رضا اکبری صفحات 41-47
    این تحقیق رابطه بین متغیر های شاخص ورشکستگی آلتمن و تغییر حسابرس را طی یک دوره زمانی 7 ساله از سال 1380 الی 1386 مورد بررسی قرار می دهد . با استفاده از داده های ترکیبی از 56 شرکت مشخص گردید که هیچکدام از متغیرهای مذکور با تغییر حسابرس رابطه معنی دار ندارند . اما با افزودن متغیرهای کیفی مانند صدور گزارش غیرمقبول در سال قبل از تغییر حسابرس، تغییر مالکیت و همچنین متغیرهای کمی اندازه شرکت و نسبت اهرمی به عنوان متغیرهای کنترل کننده ، نشان داده شد که عوامل تاثیرگذار بر تغییر حسابرس در ایران ، عوامل غیر کمی است. یافته های تحقیق دلالت بر این موضوع دارند که تغییر حسابرس بیشتر تحت تاثیر عوامل غیر حسابداری از جمله عدم تفکیک محتوایی مالکیت از مدیریت، وجود سهامدار ان عمده در ترکیب سهامداران شرکت ها (پایین بودن سهام شناور شرکت ها)، وجود سهامداران حقوقی و شبه دولتی در ترکیب سهام شرکت ها ، تصمیم گیری شرکت های هلدینگ برای شرکت های گروه می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر حسابرس، مالکیت، شاخص ورشکستگی آلتمن، گزارش غیر مقبول
  • قدرت الله طالب نیا، فاطمه احمدی نظام آبادی صفحات 49-62
    اگر سرمایه گذاران تمام سرمایه خود را در یک دارایی خاص سرمایه گذاری کنند ، ممکن است با ریسک زیادی رو به رو شوند ولی اگر در تصمیمات خود مجموعه ای از سرمایه گذاری ها را انتخاب نمایند که بهترین مجموعه ممکن از سرمایه گذاری ها باشد ، می توانند با کمترین ریسک به نرخ بازدهی مطلوب خود که نزدیک به نرخ بازار است دست یابند . دراین پژوهش قصد بر آن است که با استفاده از دو مدل سه عاملی فاما و فرنچ و ارزش در معرض خطر، تصمیم گیرندگان را در بررسی قدرت پیش بینی این دو مدل برای انتخاب پرتفوی بهینه یاری رساند. فرضیات پژوهش مبنی بر این است که هر یک از دو مدل ذکر شده قدرت پیش بینی پرتفوی بهینه را دارد و در نهایت پس از انجام آزمون فرضیات از طریق رگرسیون نتیجه این شد که مدل سه عاملی فاما و فرنچ قدرت پیش بینی پرتفوی بهینه را دارد ولی مدل ارزش در معرض خطر قدرت پیش بینی پرتفوی بهینه را ندارد..
    کلیدواژگان: پرتفوی بهینه سهام، مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل ارزش در معرض خطر
  • پیمان امینی، کامران محمدی، عباس افلاطونی صفحات 63-76
    پیش بینی جریان های نقدی یکی از اهداف مهم گزارشگری مالی است زیرا اطلاعات مهمی برای استفاده کنندگان درون و برون سازمانی فراهم میکند. بیشتر محققان اعتقاد دارند که میتوان از داده های حسابداری برای پیش بینی جریانهای نقدی آتی استفاده نمود. هدف اصلی این مطالعه آزمون توان داده های حسابداری شامل سود، جریانهای نقدی و اقلام تعهدی برای پیش بینی جریانهای نقدی آتی است. به منظور بررسی قابلیت پیش بینی اقلام مذکور از ضریب همبستگی پیرسون و تجزیه و تحلیل رگرسیون با داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که جریان های نقدی در مقایسه با سود، پیش بینی کننده ی بهتری از جریان های نقدی آتی بوده و علاوه بر این، تفکیک سود به جریان های نقدی و اقلام تعهدی و نیز افزودن اجزای تشکیل دهنده ی اقلام تعهدی به مدلی که به طور ضمنی شامل اطلاعات تعهدی در قالب سودها می باشد، باعث افزایش قدرت پیش بینی مدل ها می گردد. در نهایت، افزودن اقلام تعهدی کوتاه مدت (تغییر در حساب های دریافتنی، تغییر در حسابهای پرداختنی و تغییر در موجودی کالا) در مقایسه با اقلام تعهدی بلندمدت (استهلاک) به مدل سود، قابلیت پیش بینی جریانهای نقدی آتی را بیشتر افزایش میدهد.
    کلیدواژگان: سود، جریانهای نقدی، اقلام تعهدی، جریانهای نقدی آتی
  • هاشم نیکومرام، ناصر شکاری صفحات 77-87
    مقاله حاضر با اهدافی همچون بررسی رابطهXBRL و ویژگی های کیفی اط لاعات حسابداری، شناسایی XBRL و کاربرد آن در حسابداری، تشریح و ارائه نحوه عملکرد XBRL و تحلیل معایب و مزایای XBRL ،باعنوان ارتباط XBRL با ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری از دیدگاه حسابداران ارشد شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شکل گرفت . در میان 479 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در نیمه دوم سال 1388 در سطح خطای0.1 و به روش کوکران، باید حدود 85 مورد نمونه گیری صورت می پذیرفت، لذا پرسشنامه ایی به روش احتمالی و بصورت تصادفی ساده بدون جایگزینی، توزیع گشت . برای بررسی فرضیه های پژوهش از جدول توافقی در سطح اطمینان 0.95 استفاده گردید . نتایج مبین تایید ارتباط XBRL با هریک از متغیر های مربوط بودن، قابلیت اعتماد و قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری بود . همچنین جهت بررسی متغیر های پژوهش از لحاظ اولویت بندی از آماره فریدمن به کمک نرم افزارSPSS استفاده شد که مشخص گردید بین متغیرهای پژوهش از لحاظ اولویت بندی تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: زبان گزارشگری مالی قابل توسعه، حسابداری تحت وب، سامانه، سیستم اطلاعات حسابداری
  • عباس طلوعی اشلقی، الناز بیگلری صفحات 89-103
    کاپلان و نورتون ابزار BSC را در سطح سازمان معرفی نمودند. پیش فرض آنها برای ارزیابی عملکرد سازماناین بود که، ارزیابی عملکرد سازمان نباید محدود به معیارهای سنتی مالی گردد، بلکه باید با معیارهایی مرتبط با رضایت مشتری، فرآیندهای داخلی و توانمندی های رشد تکمیل گردد. نتایج حاصل از ارزیابی ابعاد تکمیلی ، باید تضمین کننده دستیابی به نتایج مالی باشد. کارت امتیازی متوازن به عنوان یک مجموعه جامع ارزیابی عملکرد، ساختاری برای ارزیابی استراتژی های سازمان و سیستم مدیریت فراهم می کند. از سوی دیگر سیستم دینامیکی ابزاری جهت بررسی و تحلیل رفتار یک سیستم در طی زمان با توجه به روابط علی و معلولی و بر اساس پویایی موجود در آن می باشد. برای پی بردن به میزان تاثیر گذاری عددی، شاخص های موثر در ارزیابی عملکرد کل سازمان، مدل های پویا ( دینامیکی ) به دلیل دربرگرفتن اثر قابل ملاحظه عنصرزمان ، ابزار کارآمدی می باشند. شبیه سازی متکی BSCبرتوانایی آزمایش سناریوهای مختلفwhat-if را، با هدف تعیین سیاست ها و استراتژی های مناسب می دهد . این مقاله به تشریح مراحل اجرایی تلفیق BSC و سیستم دینامیکی به منظور افزایش کارایی BSC و غلبه بر ضعف های آن ، در شرکت هواپیمایی ماهان می پردازد.
    کلیدواژگان: مدل پویا(دینامیکی)، ارزیابی عملکرد، کارت امتیاز متوازن
|
  • Pages 1-12
    The present research is investigating “The relationship between intellectual capital and indices performance assessment of companies in Tehran Stock Exchange”. This subject was tested by searching the relationship between intellectual capital as independent variable and earning before tax, operating cash flows and value added as a dependent variables. Statistical society of this research includes all admitted companies in Tehran Stock Exchange from 1383 to 1387 that have determined requirement for statistical society. Then 73 firms of statistical society were selected and studied.
    Keywords: knowledge based economy, Intellectual Capital, Earning Before Tax, Operational Cash Flows, Value added
  • Pages 13-23
    Investors aim at maximizing their wealth. Growth opportunities are a driving force that creates motivation and is considered rewarding for investors. Improving professional knowledge in the field of investment along with the expansion of information technology led the capital providers to invest their cash/capital in companies where there is a better chance for profit. Thus capital has had a multi-facet movement and increased greatly in recent years. In this study we analysis of the association between firm investment opportunities and firm performance by using data of firms listed in Tehran stock exchange we examined 85 firms accepted in Tehran stock exchange 2003-2009 periods. Finally¡ regress model using for test hypotheses. The results demonstrate significant evidence of an association between investment opportunities and firm performance.
    Keywords: Firm performance, investment opportunities, Investment, wealth
  • Pages 25-39
    Critical role of accounting and financial reporting is providing useful information for different and entitled users to help them in making economical decisions. While repeatedly it is stressed that value of accounting information is it’s convenient usage not necessarily it’s reporting, sometimes it is mentioned that the users of accounting information couldn’t understand the meaning of released information in the expected level. Besides reducing the effectiveness of accounting reports, by creating vast information asymmetry, this subject causes to reduce capital market efficiency. In this study it is intend, with aid of accounting and financial reporting qualitative characteristic, determine perception gap of qualitative characteristic preferences between profession, users and preparers of accounting information and also areas of financial reporting whereby this gap is huger and deeper. In order to test, two main hypotheses of the study that were designed by theoretical framework, 281 questionnaires distributed among accountants, auditors, stock analysts, bank specialists and accounting and management students. Collected Data tested by Kruskal-Wallis and Friedman statistical methods. The results showed there is a meaningful differences among profession, preparers’ and users’ viewpoint about accounting qualitative characteristics preferencesand specially auditors comparing to others less satisfied of level of current financial reporting accordance with qualitative characteristics. Moreover this study revealed that respondents, among six investigated qualities comparing to timeliness, Comparability and Relevance more complain of current condition of the inadequate disclosure, have no sufficient Reliability of presented financial information. This finding is in accordance with past findings that showed in contrary to public imagination, FASB by concentrate on standard-overloud, states that the best way to achieve accounting objectives isn’t always increasing the level of accounting disclosure, but also quality and form of disclosure or it’s reliability must be considered.
    Keywords: Information asymmetry gap, qualitative characteristic, conceptual framework preparers, user's perception of accounting information
  • Pages 41-47
    In this paper, we examine relation between Z’Altmans Bankruptcy Index and Auditor Change over a 7- period in 56 firms in Tehran Stock Exchange. We report evidence that auditor change and Z’Altmans Bankruptcy Index and it’s variables have not a positive relation. There is also no relation between auditor change and firm size in study sample. But we found a positive relation between auditor change and firms leverage, qualified audit opinions and ownership change. Our findings contribute to the literature on Determinants of Auditor Change and they implicate that the auditor change factors are likely non- quantitative Factors such as change of ownership.
    Keywords: Auditor Change, change of ownership, ZAltmans Bankruptcy Index, qualified audit opinions
  • Pages 49-62
    If investors inrest all their stocks in one special possesson, they may confront with many risck and only gain major capital but also minor capital too. So, they select set of investories in their decisions, so that set is the best of possible set from investory, until, they can gain access to their optimum out put that is close to market out put. Aim of this search is that with use from 2models such as 3 Fama & French factors and Value at Risk model, in Power of estimation models for selection of best portfolio, to designers is helped. Hypothesis of this search is based on this subject that every one has foresight ability estimation optimazed portfolio. Atlast, after to do test of hypothesis by regresion, this result is Fama & French 3-factor has power of suggestion in selection of optimazed portfolio and Value at Risk moel has power of suggestion in selection of optimazed portfolio.
    Keywords: Optimazed Portfolio of Stock, French Factor model, Value at Risk model
  • Pages 63-76
    Cash flow prediction is an important purposes of financial reporting, because provide important information for internal and external users. Most researchers believe that accounting data can be used to predicting future cash flows. In this paper we Study the ability of earning, cash flows, and accruals to predicting future cash flows. In order to study the predictive ability of used models, Pearson correlation, and regression pooling data has been used. The results show that current cash flow alone has superiority in predicting future cash flow than current earnings alone and Also, disaggregation of earnings into cash flow and accruals as well as adding accrual components to the model which already contains accruals data implicitly in the form of earnings generate superior explanatory power with regard to future cash flow. Finally, adding short term accruals (change in accounts receivable, change in accounts payable and change in inventory) in compare with long term accruals (depreciation and amortization) to the earnings-based model, lead to increase higher the ability of predictive future cash flows.
    Keywords: Earning, cash flows, accruals, Future Cash Flows
  • Pages 77-87
    this paper with purposes, such as examination of relation XBRL with special quality of accounting information, recognition and identify XBRL and usage that in accounting description and offer how works XBRL and analysis of benefits and blemishes XBRL as a relations XBRL with special quality of accounting information from approach of superior accountants on accepted companies in Tehran Stock Exchange was formed .through 479 accepted companies in Tehran Stock Exchange in the second half of 1388 on error 0/1 and the Cochran method, that should be taken about 85 samples, so to display the questionnaire method and the possible random without replacement, was distributed. Evaluate research hypothesis at the level of agreement from the table confidence 0.95 were used. The results revealed theapproved XBRL relationship with each variable being related, reliability and comparability of accounting information was. Also evaluate variables in terms of research priorities of the Friedman Statistic SPSS software was used were identified between variables in terms of research priorities are different.
    Keywords: Extensible Business Reporting Language, web accounting, systems, accounting information system
  • Pages 89-103
    Kaplan and Norton Introduced BSC instrument on organization field. Presumption for accessing the organization operation implied that not only limited to the traditional financial criterion but also completed with the customer satisfaction factors, internal process and growing abilities. BSC is a comprehensive tool for the operational assessment. Dynamic system is also a tool for reviewing and analyzing the behavior of a system with case and effect relationship. In order to understanding the digit index influenced factors , dynamic model is an efficient tool. Simulation based on BSC ability by the what if test can determine the appropriate strategies and goals. This article described the executive ways with the BSC and dynamic system in order to the efficiency and dominant the weakness in Mahan air line.
    Keywords: BSC, Dynamic system, efficiency