فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 1 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • یحیی حساس یگانه، ایمان داداشی صفحات 1-10
    قضاوت در مورد پذیرش صاحبکار و در پی آن تعیین حق الزحمه حسابرسی، یکی از اولین مراحل بحرانی در فرایند مدیریت ریسک موسسات حسابرسی است، زیرا عدم توجه کافی، سبب افزایش خطرات ناشی از دعاوی حقوقی و رسوایی های مرتبط با حرفه می گردد. موسسات حسابرسی با ارزیابی ریسک صاحبکار و انتخاب استراتژی های مناسب حسابرسی، جهت هدایت چنین ریسک هایی تا سطح قابل قبول خود، سعی در کاهش ریسک موسسات خود دارند.
    در این پژوهش، تاثیر برخی از مکانیزم های حاکمیت شرکتی شامل ساختار هیات مدیره صاحبکار، حسابرسی داخلی، سهامدار عمده و سرمایه گذاران نهادی بر تصمیمات حسابرسان مستقل، مانند پذیرش صاحبکار و حق الزحمه حسابرسی مورد بررسی قرارگرفته است. فرضیه های پژوهش به کمک داده های گردآوری شده توسط ابزار پرسشنامه از 83 حسابدار رسمی در سال 1388، مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل از بررسی یافته ها نشان داد که به غیر از حسابرسی داخلی، سایر مکانیزم های حاکمیتی، تاثیری بر فرآیند پذیرش صاحبکار و تعیین حق الزحمه توسط حسابرسان مستقل ایرانی نداشته اند
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، پذیرش صاحبکار، حق الزحمه حسابرسی
  • فرزانه حیدرپور، فهیمه دهقانی صفحات 11-23
    رشد مداوم و پویایی بخش خدمات، مشخصه عمده نظام های اقتصادی موفق و توسعه یافته در دنیای رقابتی امروز است.از اینرو ارزیابی کارایی و بهره وری و کسب شناخت از فعالیت واحدها به منظور رسیدن به نقطه بهینه از اهداف اصلی سازمان به شمار می رود. بدین منظور در این تحقیق به ارزیابی کارایی، بهره وری و رتبه بندی شعب بیمه ای سازمان تامین اجتماعی با دو روش تحلیل پوششی داده ها و مالم کوئیست پرداخته و نتیجه این دو روش با یکدیگر مقایسه شده است و برای شعب ناکارا مقادیر بهینه و شعب مرجع تعیین شده و نوع بازدهی نسبت به مقیاس و مازاد عوامل تولید نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند.به منظور ارزیابی دقیق کارایی و رتبه بندی شعب، تمامی 31 شعبه استان تهران در سال های 1385 و 1386 مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج کلی تحقیق با فرض بازدهی متغیر به مقیاس نشان داد که میانگین کارایی مقیاس786/0، کارایی فنی خالص(مدیریتی)921/0 و کارایی فنی731/0 می باشد و این بدان معناست که مجموعه 31 شعبه استان تهران به میزان214/0 ناکارایی در مقیاس،079/0درصد ناکارایی مدیریت و 269/0 درصد ناکارایی فنی دارند و محاسبه بهره وری با روش مالم کوئیست نیز نشان داد که اگرچه 3 شاخص کارایی فنی، مقیاس و مدیریتی دچار نزول وافت بوده است اما به لحاظ رشد زیاد کارایی تکنولوژی در کل تغییرات بهره وری مثبت بوده و نسبت به قبل 4% بهبود داشته است. بنابراین فرضیه اول مبنی بر هماهنگ بودن نتایج برآوردی کارایی، رتبه بندی و تحلیل بهره وری شعب سازمان تامین اجتماعی با استفاده از دو روش تحلیل پوششی داده ها و مالم کوئیست تایید می شود. بر اساس رتبه بندی انجام شده در این پژوهش فرضیه دوم مبنی بر اینکه سطح کارایی شعب سازمان تامین اجتماعی همسو با درجات آنها می باشد تایید نگردید و از آنجا که با تعیین مقادیر بهینه عوامل تولید شعب قادر خواهند بود با کاهش متناسب مقدار نهاده ها کارایی خود را افزایش دهند، فرضیه سوم تایید می گردد.
    کلیدواژگان: کارایی، بهره وری، بازده متغیر به مقیاس، روش تحلیل پوششی داده ها(DEA)، روش مالم کوئیست
  • سید رسول حسینی، مهدی محمدی صفحات 25-34
    در این تحقیق نقش اقلام تعهدی در عدم تقارن زمانی شناسایی سود و زیان اقتصادی بررسی شده است. هدف از تحقیق تعیین این موضوع است که آیا اقلام تعهدی زیانهای اقتصادی را به موقع تر از سودهای اقتصادی شناسایی می کنند. برای این منظور، از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، تعداد 113 شرکت برای دوره زمانی 1385- 1378 انتخاب و با بهره گیری از مدل بهبود یافته دچو- دچیو که توسط بال و شیواکومار (2006) ارائه گردیده، فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند. در مدل بهبود یافته دچو- دچیو برای اندازه گیری زیانهای اقتصادی از متغیرهای جایگزین که شامل وجه نقد عملیاتی، تغییر در وجه نقد عملیاتی و بازده های غیر عادی سهام می باشد، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که شرکتها اقلام تعهدی را جهت شناسایی به موقع تر زیانهای اقتصادی بکار می گیرند و مدل بهبود یافته دچو- دچیو نسبت به مدل سنتی آن به منظور برآورد اقلام تعهدی از قدرت تبیین بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، سود و زیان اقتصادی، مدل سنتی دچو، دچیو، مدل بهبود یافته دچو، دچیو
  • احمد یعقوب نژاد، صفورا احمدی صفحات 35-46
    چند سالی است که استفاده از مدلهای تعالی سازمان یا سرآمدی کسب و کار به عنوان ابزارهایی قوی برای سنجش میزان موفقیت سازمان ها در ایران رایج شده است. سئوال اصلی که مطرح می شود این است که آیا به کار گیری این مدلها از جمله مدریت کیفیت اروپایی(EFQM) منجر به خلق ارزش در سازمان ها شده است. برای پاسخ به این سئوال، رابطه بین ارزش افزوده بازار (MVA) و امتیازی که سازمان ها پس از اجرای EFQM و از طریق ممیزی های ادواری کسب نموده اند مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. بدین منظور صورت های مالی 14 شرکت طی سال های 78 الی 86 مورد مطالعه قرار گرفته است. پس از جمع آوری اطلاعات، سه متغیر سود باقیمانده، بازده سرمایه گذاری و فروش در کنار متغیر عامل سنجیده شده است. نتایج بدست آمده وجود ارتباط خطی میان MVA با EFQM و RI را نشان می دهد. همچنین مدل بندی رگرسیونی براساس متغیر اصلی مسئله 32% درصد از تغییرات ارزش افزوده بازار را بر حسب امتیاز کسب شده در ارزیابی عملکرد سازمان ملی بهره وری توجیه می کند. ضریب تعیین 32 درصد نشان دهنده این موضوع است که یک سوم تغییرات ارزش افزوده بازار قابل تبیین توسط این متغیر است.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده بازار، مدیریت کیفیت اروپائی، سود باقیمانده، نرخ بازده سرمایه گذاری، نرخ بازدهی فروش
  • غلامرضا اسلامی بیگدلی، صابر جلیلی صفحات 47-71
    این مقاله در صدد توسعه رویکرد ارزیابی متوازن(BSC) برای سنجش عملکرد مدیریت زنجیره تامین(SCM)، که عملیات روزانه کسب و کار تجاری را از چهار منظر زیر مورد ارزیابی و سنجش قرار می دهد، می باشد: منظر مالی(یا سهامداران)، یادگیری و رشد، مشتریان و فرایندهای تجاری درون سازمانی. این مقاله همچنین پیشنهاد های اضافی مبنی بر این که ارزیابی متوازن مدیریت زنجیره تامین (balanced SCM scorecard) می تواند پایه و اساسی برای فراهم کردن یک سیستم استراتژیک مدیریت زنجیره تامین باشد، ارائه می کند مبنی بر اینکه رهنمود های مناسبی به طور صحیح دنبال شوند و معیارهای کمی مناسبی مورد ارزیابی قرار گیرند و چطور باید بر موانع کلیدی بکارگیری ارزیابی متوازن مدیریت زنجیره تامین چیره گشت. ارزیابی متوازن (BSC) توسعه یافته در این مقاله رهنمودهای مفیدی را برای مدیران اجرایی در سنجش و ارزیابی مدیریت زنجیره تامین(SCM) با روشی متوازن فراهم می کند و یک سیستم سنجش عملکرد متوازن را برای ترسیم نقشه و تحلیل زنجیره تامین پیشنهاد می کند. حال آنکه با پیشنهاد ارزیابی متوازن، معیارهای کمی متفاوت مدیریت زنجیره تامین مورد بررسی قرار گرفته و بین چهار منظر توزیع شده اند، این کار به مدیران کمک می کند که عملکرد مدیریت زنجیره تامین را با یک روش بسیار متوازن و از تمام زوایای کسب و کار مورد ارزیابی قرار دهند.
    کلیدواژگان: ارزیابی متوازن، مدیریت زنجیره تامین، سنجش عملکرد، معیارهای کمی
  • حمیدرضا وکیلی فرد، مهری داودی صفحات 73-81
    این تحقیق به بررسی رابطه میان جریان نقدی مدیریت شده و هزینه بدهی در دوره زمانی 1386-1380 در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. مدیریت جریان نقدی به اقدامات آگاهانه مدیر برای تغییر در نحوه گزارش و یا زمان بندی جریانات نقدی عملیاتی گفته می شود. نتایج تحقیق نشان می دهد مدیریت جریانات نقدی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد. همچنین نوع ساختار سرمایه در میزان مدیریت جریانات نقدی اثرگذار است ، بطوری که در شرکتهایی که منابع مالی آنها عمدتا از محل بدهی تامین می شود، مدیریت جریان نقدی بیشتر است. همچنین اندازه شرکت، درجه اهرم مالی بر مدیریت جریانات نقدی موثر بوده، درحالیکه میزان مالکیت دولت بر آن بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: مدیریت جریانات نقدی، هزینه بدهی، نسبت اهرمی، مالکیت دولت، اندازه شرکت
  • مهدی مرادزاده فرد، آزاده پورباقری صفحات 83-96
    این مقاله به بررسی امکان پیش بینی سودهای آتی با استفاده از ترکیب نسبتهای مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد.بدین منظور هشت نسبت مالی شامل رشد فروش(GSALES)، رشد خالص دارایی های عملیاتی(GNOA)، بازده خالص دارایی های عملیاتی(RNOA)، گردش دارایی های عملیاتی(ATO)، اهرم بدهی های عملیاتی(OLLEV) ،حاشیه سود(PM)،شدت هزینه های آگهی و تبلیغات(ADV) و شدت هزینه های تحقیق و توسعه(RD)به عنوان متغیرهای مستقل و لگاریتم خالص دارایی های عملیاتی (LOGNOA) به عنوان متغیر کنترلی انتخاب شده و هشت فرضیه فرعی در خصوص وجود رابطه معنادار میان هر یک از نسبتهای ذکر شده با سود عملیاتی تدوین گردید .
    دوره مورد مطالعه این پژوهش،دوره ای ده ساله بوده و سالهای 1377 تا 1386 را در بر می گیرد. نمونه انتخابی شامل 55 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. طرح تحقیق شامل برازش مدل رگرسیون برای سالهای 1377 الی 1385 و پیش بینی سودعملیاتی برای سال 1386 و بررسی دقت پیش بینی با مقایسه مقادیر واقعی و برآورد شده با استفاده از آزمون جفت نمونه ای می باشد. روش آماری دراین تحقیق، تحلیل همبستگی از طریق رگرسیون با استفاده از تکنیک حداقل مربعات ترکیب شده(PLS) به دو روش تحلیل تک متغیره و رگرسیون چندگانه بوده و آزمونها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نگارش 15 و Eviews نگارش 4 انجام شده اند. بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیات تحقیق، وجود رابطه معنادار میان لگاریتم خالص دارایی های عملیاتی(متغیر کنترلی) ،رشد فروش،بازده خالص دارایی های عملیاتی،گردش دارایی های عملیاتی و شدت هزینه های آگهی و تبلیغات با سود عملیاتی تایید گردید . همچنین با توجه به نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه و روش گام به گام فرضیه اصلی این پژوهش تایید شد ، یعنی پیش بینی سودهای آتی با استفاده از ترکیب نسبتهای مالی در شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: سود عملیاتی، خالص داراییهای عملیاتی، حاشیه سود، اهرم بدهیهای عملیاتی، هزینه های تحقیق و توسعه
|
  • Yahya H. Yeganeh, Iman Dadashi Pages 1-10
    The client acceptance judgment and determination of audit fee is a critical first phase in the audit firm’s risk management process, given the increasing risk of litigation and accounting scandals. Audit firms continue to devote considerable attention to the client acceptance judgment by evaluating client-related risks and adopting audit strategies to manage such risks to acceptable levels.
    In this study, the impact of corporate governance mechanisms such as the Board of directors structure, auditing, majority shareholder and institutional investors on independent auditor's judgment such as Client acceptance decisions and audit fees, has been investigated.
    The hypothesis of this study were tested for 83 Certified Public Accountant in 1388 by using a questionnaire survey investigates and the results reported here indicate that only the internal auditing has effect on Client acceptance decisions and audit fees and the rest of governance mechanisms dont have any effect.
    Keywords: Corporate Governance, Client acceptance decisions, Audit Fees
  • Farzaneh Heidarpoor, Fahime Dehghani Pages 11-23
    Continuous growthing in the service part is an important subject in the developed economic and competition world. Thus assessment of efficiency and productivity and recognizing the activity of parts are an important aim for an organization to reach the targets point.
    So , this study illustrates the efficiency, productivity and ranking of the insurance s parts of tamin-e-ejtemae with two approach: Data Envelopment Analysis(DEA) & Malmquist and comparing these two methods.
    The main targets are recognizing inefficiency parts , peers for them, input slacks and determining how is the return to scale(CRS or VRS). For exact assessment of efficiency and ranking , all of the insurances parts in Tehran (31 DMU) has been considered during 1385-1386.
    The reasons under VRS show that the average of scale efficiency, X- efficiency and technical efficiency are 0.786, 0.921, 0.731 , so scale inefficiency X- inefficiency and technical inefficiency are 0.214, 0.79, 0.269.
    Under the Malmquist approach although scale efficiency, X- efficiency and technical efficiency decreased , the technological efficiency had better result than another . Totally productivity has the positive process and 4% has growthed . So the first hypothesis confirmed that the reasons of the efficiency, ranking and productivity in the insurances parts are similar with DEA and Malmquist approach.
    The second hypothesis did not confirm that the level of the efficiency has equivalent with the ranking of insurances parts.
    In this study, targets show that parts of insurance can increase efficiency with decrease inputs, so the third hypothesis has confirmed
    Keywords: efficiency, Productivity, Constant Return to Scale(CRS), Variable Return to Scale(VRS), Data Envelopment Analysis(DEA), Malmquist Approach
  • S.Rasoul Hoseyni, Mehdi Mohammdi Pages 25-34
    In this study we inquire into the role of accruals in the asymmetrically timely recognition economic gain and loss. This essay intend to determine whether accruals recognition economic losses more well-timed than economic gains. For understand this, we choose number 113 companies of between Tehran Securities Exchange for period 2000-2007 and using improved Dechow- Dichev model that was introduced by Ball and Shivakumar (2006), test our hypotheses. For measure economic losses in improved Dechow- Dichev model we use proxy variables that include operating cash flows, current operating cash flows minus previous period operating cash flows and abnormal return of shares. Founds show that companies use accruals to recognition economic losses more on time and in order to estimate accruals, improved Dechow- Dichev model versus conditional Dechow- Dichev model has more explanation power.
    Keywords: accruals, Economic gain, loss, Dechow, Dbichev Model
  • Ahmad Yaghoobnezhad, Sephora Ahmadi Pages 35-46
    Few years the use of excellence models organization or ascendancy business as a steady tools that evaluate success rate of organizations is common in Iran. The main problem is whether the application of these models, including European quality management to create value in organizations is. To answer this question, the relationship between market value added(MVA)and advantage of organizations after the run of EFQM and to periodic auditing, is being studied. For this reason financial lists of 14 companies were being during the year 1999 to 2007. After gathering information, the three variables, return income and return on investment and return on selling were evaluated along with the operating factor. The results shew the existancye of a linear relation between MVA, EFQM and RI. Also Regression Modeling on the basis of the main variable of the problem explain 32% of changes made in the Market Value Added on the basis of the achieved score in evaluating the performance of National Productivity Organisation. The 32% determining coefficient show this fact that one third part of the changes made in Market Value Added can be represent by this variable.
    Keywords: Market Value Added, European Quality Management, RI, Return On Investment, Return On Sall
  • Gholamreza E.Bigdeli, Saber Jalili Pages 47-71
    This paper develops a balanced scorecard for supply chain management (SCM) that measures and evaluates day-to-day business operations from following four perspectives: finance, customer, internal business process, and learning and growth. The paper further suggests that a balanced SCM scorecard can be the foundation for a strategic SCM system provided that certain development guidelines are properly followed, appropriate metrics are evaluated, and key implementation obstacles are overcome. The balanced scorecard developed in this paper provides a useful guidance for the practical managers in evaluation and measuring of SCM in a balanced way and proposes a balanced performance measurement system to map and analyze supply chains. While suggesting balanced scorecard, different SCM performance metrics have been reviewed and distributed into four perspectives. This helps managers to evaluate SCM performance in a much-balanced way from all angles of business.
    Keywords: balanced scorecard, Supply Chain Management, Performance measurement, Metrics
  • Hamidreza Vakilifard, Mehri Davoodi Pages 73-81
    In this research we examine the relation between cash flow management and the cost of debt in the Stock Exchange of Iran. The awareness works of management for changing the form or time of reports that conduce reporting cash flow in different form, is cash flow management. The relation between cost of debt and cash flow management provide evidence for the efficiency of uses of debt in process of cash flow information. We also examine the effect of leverage, firm size and corporate governance on cash flow management. The result of the research show that cash flow management has the direct effect on financial costs and increase it. Also the firm size has a direct and leverage has the indirect effect on cash flow management. We use the technical panel of regression analysis.
    Keywords: Cash flow management, cost of debt, governance ownership, leverage rate, Firm size
  • Mehdi Moradzadeh Fard, Azadeh Poorbagheri Pages 83-96
    This thesis surveys the possibility of prospecting future profits by using the financial ratios combination of accepted companies in Tehran’s stock exchange. Because of this reason the eight financial ratios as fallows; Growth in Sales (GSALES), Growth in Net Operating Assets (GNOA), Return on Net Operating Assets (RNOA), Operating Assets Turnover (ATO), Operating Liabilities Leverage(OLLEV), Profit Margin (PM), Advertising costs intensity (ADV) and Research and Development costs intensity (RD) were selected as independent variables and on the other hand the variable of Logarithm Net Operating Assets (LOGNOA) was considered as a control variable. So the eight spillover hypotheses were suggested to prove that there is a meaningful relation between the operating profit and each of these mentioned ratios. The research was being surveyed within a decade from the years 1377 to 1386.The select sample contained 55 companies which were elected from among accepted ones in Tehran’s stock exchange. The research scheme contains fitting of Regression model within the years 1377 to 1385, forecasting the operating profit in 1386 and lastly surveying accuracy of forecasting by comparing actual estimated values through the pair sampling test. the used statistical method in this research was the analysis of solidarity through Regression by using PLS technique (the least squares combined), which was done in two processes; the single variable analysis and the multiple Regression. All tests were done by means of the SPSS (15th writing) and the EVIEWS (4th writing) softwares. According to the obtained results from the research hypotheses’ test, it was confirmed that there is a meaningful relation between the logarithm net operating assets (control variable), sales growth, return on net operating assets, operating assets turnover, research and development costs intensity and operating profit. Also according to the results of the multiple regression and the step by step method, the main hypothesis of this research was confirmed which means that it is absolutely possible to prospect the future profits by using the financial ratios combination of productive companies that are accepted in Tehran’s stock exchange.
    Keywords: operating profit, net operating assets, Profit Margin, Operating Liabilities Leverage, Research, Development costs