فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 2 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسین اعتمادی، محمدعلی جوادی مزده صفحات 1-8
    اکثر مدیران با موضوع هموارسازی سود بصورت تئوریک آشنا نیستند و شاید بدون آگاهی از نتایج منفی احتمالی آن، تنها به منظور ایجاد نتایج مثبت از طریق کنترل فعالیتهای تجاری و اقتصادی اقدام به افزایش و یا کاهش سود می نمایند.
    دلایل زیادی برای هموارسازی تعمدی سود گزارش وجود دارد و محققان عوامل زیادی را بر رفتار هموارسازی موثر می دانند. این پژوهش با هدف شناسایی و تفکیک شرکتهای هموارساز و غیر هموارساز در میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1376 تا سال 1387 و مشخص کردن عوامل موثر بر رفتار هموارسازی سود انجام شده است. یافته های تحقیق وجود یک رابطه مثبت بین ترخ سودآوری و احتمال هموارسازی و عدم وجود رابطه بین رفتار هموارسازی و دیگر متغیرهای مستقل را تایید می کند.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، بورس اوراق بهادار تهران
  • فریدون رهنمای رودپشتی، اعظم پوریوسف صفحات 9-23
    در مقاله حاضر که یک بررسی انتقادی از سیستم های هزینه یابی است، خلاصه ای از چالش های تخصیص، ادبیات موضوعی رویکرد مبتنی بر فعالیت در هزینه یابی، نقش های متناقص حسابداری بهای تمام شده و فرایند تکامل سیستم های هزینه یابی مطرح شده است. به منظور تشریح ضعف های سیستم های هزینه یابی از جمله ABC، ارتباط حسابداری مدیریت و بازاریابی به بحث گذارده شده و تاثیر تحریف های ایجاد شده در سیستم های هزینه یابی بر تصمیمات بازاریابی، زنجیره ارزش و سطوح مختلف قیمت شامل سطح واحد، سطح محصول، سطح کانال فروش و سطح مشتری/ بخش بررسی شده است. نهایتا طی یک بررسی انتقادی، علل ریشه ای ضعف های سیستم هزینه یابی و پیشنهادهای محققان برای رفع این ضعف ها مطرح شده است. این پیشنهادها شامل به کار گیری سیستم جدیدی با عنوان Light ABC و مدل تصمیم گیری جامع می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت(ABC)، مدل تصمیم گیری جامع(GDM)، هزینه یابی تعدیل شده بر مبنای فعالیت (Light ABC)
  • سعید جبارزاده کنگرلویی، سعید خدایار یگانه صفحات 25-36
    با توجه به نتایج پژوهش های صورت گرفته در خصوص تاثیر رفتارهای محافظه کارانه در گزارشگری مالی بر مدیریت سود در سطح جهان، که بعضا به نتایج متناقضی نیز دست یافته اند، در این پژوهش سعی کردیم تا به دو سئوال زیر پاسخ دهیم. اول اینکه، میزان بکارگیری محافظه کاری در گزارشگری مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طول زمان چه روندی را طی نموده است. و دوم اینکه، آیا مدیرانی که در گزارشگری مالی رفتار محافظه کارانه ای دارند، تمایل بیشتری به مدیریت سود از خود نشان می دهند، یا مدیران غیر محافظه کار. جهت پاسخ به سئوالات فوق و آزمون فرضیه پژوهش، نمونه ای 97 عضوی از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در یک دوره زمانی 7 ساله بین سالهای 1380 تا 1386 را انتخاب نمودیم. بعد از اندازه گیری محافظه کاری از طریق مدل گیولی و هاین و مدیریت سود از طریق مدل تعدیل شده جونز، به آزمون فرضیه پژوهش پرداختیم. نتایج بدست آمده از بررسی روند بکارگیری محافظه کاری در گزارشگری مالی، نشان دهنده سطح بکارگیری محافظه کاری بسیار پایین و نزدیک به صفر می باشد که نشان از عدم بکارگیری محافظه کاری در تهیه صورتهای مالی توسط مدیران شرکتها می باشد. از طرفی دیگر و با توجه به نتیجه فوق، فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر تاثیر محافظه کاری در گزارشگری مالی بر روی رفتار مدیریت سود، مورد تائید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، مدیریت سود، گزارشگری مالی
  • اسماعیل مشیری، آرزو جلیلی صفحات 37-49
    در مقاله حاضر با مروری بر مبانی و مفروضات “اقتصاد غیر رفتاری”(عقلانیت نامحدود، خودخواهی (تمایلات) نامحدود و کنترل نامحدود)، مدیریت مالی کلاسیک و نیز چارچوب های حسابداری استاندارد که عموما بر پایه طبقه بندی های انتزاعی منتج از اقتصاد غیر رفتاری شکل گرفته، به چارچوب های کلی حسابگری ذهنی پرداخته شده است. در این بحث ابتدا ضمن به چالش کشیدن مفروضات اقتصاد غیر رفتاری و مدیریت مالی کلاسیک، مدل های بدیل که نه بر پایه مفروضات انتزاعی، بلکه بر پایه واقعیت های روانشناختی درون انسان که بازیگر اصلی(تصمیم گیرنده) صحنه اقتصادی و انتخاب های مالی می باشد، ارائه گردیده است. قابل ذکر است که مدل های بدیل با الهام از مفاهیم روانشناسی به خصوص «روانشناسی ادراکی»، در گستره یک طیف شامل مدل «انسان اقتصادی»، مدل «انسان اداری» هربرت سایمون، مدل «قضاوت های جانبدارانه» و بالاخره مدل «انسان اجتماعی» در انتهای طیف ارائه گردیده است. در ادامه به کارکرد های عملی حسابگری ذهنی اشاره شد و بالاخره با یک جمع بندی و نتیجه گیری به بحث پایان داده شده است.
    کلیدواژگان: حسابگری ذهنی، انسان اقتصادی، انسان اجتماعی، انسان اداری، مدل قضاوت های جانبدارانه و ابتکاری، قالب بندی
  • یحیی حساس یگانه صفحات 51-63
    در سال های اخیر، در شرکت های بزرگ صنعتی اکثر کشور ها، برای تخصیص هزینه ها از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت به منظور گزارشگری درون سازمانی جهت تصمیم گیری های مدیریت و از روش هزینه یابی سنتی برای گزارشگری مالی برون سازمانی استفاده می شود. استفاده از روش یکسان برای گزارشگری موجب کاهش هزینه و صرفه جویی می شود. با این همه، برخی از صاحب نظران حسابداری بر ادامه بکارگیری دو روش تاکید دارند. در این مقاله با مرور روش های مذکور، تلاش می گردد تا تفاوت نتایج بکارکیری این دو روش و تاثیر آن بر سود سالانه و ارزشگذاری موجودی مواد و کالابررسی شده و نشان داده شود که روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت برای مقاصد گزارشگری دورن سازمانی و برون سازمانی مناسب بوده و استدلال طرفداران بکارگیری توام دو روش هزینه یابی در یک واحد تجاری، مورد تردید است.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، هزینه یابی سنتی، تخصیص هزینه، گزارشگری مالی
  • زهره حاجیها، امیر سیری صفحات 65-81
    پدیده هموار سازی سود مقوله ای مشترک در مرز دانش حسابداری و امور مالی است و ورشکستگی شرکتها حوزه ای از مدیریت مالی است، که ورشکستگی اخیر شرکتهای بزرگ بین المللی موجب گردیده این پدیده به عنوان نتیجه تصمیم گیری غیر منطقی مدیران ارشد شرکت ها گروه های ذینفع زیادی را درگیر ساخته است، موجب شده که موضوع ورشکستگی بعنوان مقوله ای بسیار با اهمیت در مطالعات اخیر تلقی گردد. بنابراین، این تحقیق سعی در یافتن ارتباط احتمالی بین این دو مقوله را دارد تا در نهایت فهمیده شود که آیا ورشکستگی شرکتها می تواند باعث دستکاری های حسابداری در سود گردد یا نه ؟جامعه تحقیق متشکل از دو گروه شرکتهای ورشکسته شامل 96 شرکت و گروه شرکتهای غیر ورشکسته می باشند که از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادا تهران انتخاب شده اند. نمونه تحقیق شامل81 شرکت ورشکسته و 81 شرکت غیر ورشکسته هم صنعت و هم گروه شرکتهای ورشکسته، بعنوان نمونه شرکتهای غیر ورشکسته انتخاب گردید.
    فرضیات تحقیق شامل دو فرضیه اصلی که هر یک دارای شش فرضیه فرعی برای سطوح مختلف سود بودند، می باشد. فرضیات تحقیق از طریق مدل آماری پنل دیتا موجود در نرم افزار آماری Eviews 6 مورد آزمون قرار گرفت محاسبات مربوط به هموارسازی ساختگی سود برای هر دو گروه شرکت ها بر اساس مدل ایکل انجام گردید. در نهایت آزمون فرضیات این تحقیق رابطه بین ورشکستگی و هموار سازی واقعی و ساختگی سود در سه سطح سود ناویژه،سود عملیاتی و سود خالص را تایید نمود. از اینرو می توان انتظار داشت که مدیران شرکت های سهامی در ایران مانند برخی دیگر از کشورها برای حفظ خود در بازار سرمایه در مراحل پنهان ورشکستگی دست به هموارد سازی سود بزنند. نتایج این تحقیق تاییدی دوباره بر رابطه حسابداری و مدیریت مالی در دو حوزه مختلف خواهد بود.
    کلیدواژگان: هموارسازی واقعی سود، هموارسازی ساختگی سود، ورشکستگی، سطوح سود
  • هاشم نیکومرام، فریدون رهنمای رودپشتی، علی بیات صفحات 83-104
    در این مقاله تحقیقات انجام شده در حوزه حسابداری مدیریت در ایران مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار می گیرد. در ابتدا در مورد تئوری های حسابداری مدیریت بحث خواهد شد، و انگیزه و نقش تئوری در تحقیقات تجربی حسابداری مدیریت مورد بررسی قرار خواهد گرفت. تئوری حسابداری مدیریت باید ما را در پاسخ دادن به سوالاتی مثل کدام روش ها و با چه ویژگی هایی به کار گرفته شوند و این روش ها چه تاثیری بر تحقیقات حسابداری مدیریت خواهند داشت، کمک کند. پیشنهاداتی در مورد اینکه چگونه تحقیق حسابداری مدیریت می تواند در ارائه تئوری های بهتر و منسجم تر ما را یاری دهد، ارائه شده است. دلایلی آورده می شود که نشان می دهد تحقیقات تجربی حسابداری مدیریت از ایجاد یک دانش مستقل و منسجم عاجز بوده است. ادبیات این رشته نتواسته خود را از محدوده توصیف رویه های موجود خارج و به ایجاد و آزمون تئوری های جدید سوق دهد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که در ایران مقالات حسابداری مدیریت کمتر در مجلات معتبر و علمی- پژوهشی به چاپ رسیده است و استقبال کمی از موضوعات حسابداری مدیریت در تحقیقات دانشگاهی صورت گرفته است. دلایل این شکست و ناکامی تحقیقات تجربی حسابداری مدیریت در ایران مورد بررسی قرار می گیرد، و راه کار هایی برای رفع این مشکلات پیش روی محققان، تئوری پردازان، و دست اندر کاران این رشته قرار می گیرد و در نهایت ویژگی های تحقیقات مفید و سودمند که مبتنی بر تئوری های قدرتمند می باشند ذکر خواهد گردید.
    کلیدواژگان: تحقیقات تجربی، حسابداری مدیریت، تئوری حسابداری، تحقیقات سودمند
|
  • Hossein Etemadi, Mohammad Ali Javadi Mazdeh Pages 1-8
    Most managers are not familiar with smoothing benefits as theoretical subject; and perhaps they using controlling economic and commercial activities try to increase or decrease profits in order to create positive results without the knowledge of the possible negative results. There are many advantages of incoming smoothing, in addition Researchers considers many factors that cause effect on smoothing behavior. This article is intended to identify and distinguish smoothing and non-smoothing companies among companies which are currently listed in Tehran Securities Exchange from 1999 until 2009, and also plans to determine effective factors on smoothing behavior. The Results show that there is a positive relationship between profitability rate and the possibility of smoothing and No relationship between smoothing behavior and other independent variables does not exist.
    Keywords: Smoothing Profit, profitability, Profit Management
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Azam Pooryousef Pages 9-23
    This paper is a critical review on costing systems. A summary of challenge of allocation and subjective literature approach based on activity has been introduced in costing, paradoxical role of costing accounting and the evaluation process of costing systems. For description failures of costing systems such as ABC, we have discussed the relation between management accounting and marketing. The effect of these digressions in costing systems has been studied on marketing decisions, chain value and different levels of cost include unit level, product level, sale channal level and level of customer/section. Finally during a critical review, the original reasons of costing systems failures and the researchers suggestions for resolving these failures has been presented. These suggestions include employing a new system in title of Light ABC and the General Decision Making Model.
    Keywords: Activity based costing(ABC), Light ABC, Golobal Decision Making Model. (GDM)
  • Saeed Jabbarzadeh Kangarloiee, Saeed Khodayar Yeganeh Pages 25-36
    With respect to results of research done on the impact of conservatism in finanancial reporting on earnings management around the world, that was achieved conflicting results. in this study, we try to answer the following two questions. First, the level of conservatism in financial reporting used by companies in Tehran Stock Exchange, what do the trend show over time. And Second, whether the managers have the behavior of conservative in financial reporting, show trend to earnings management or non-conservative managers. To answer the above questions and test of research hypotheses, the sample of 97 member from listed companies of Tehran Stock Exchange in a 7-year period between 1380 to 1386 are selected. Then, after the measurement of conservatism through the Guily and Hine model and earnings management through adjusted Jones model, are examined research hypothesis. The results of applying the conservative trend in financial reporting, shows a very low level using the conservative and close to zero that indicates the non-use of conservatism in financial statements by corporate managers. The other hand and according to the above results, the main research hypothesis based on the conservative influence in financial reporting on the earnings management, is rejected.
    Keywords: Conservatism, Earnings management, financial reporting
  • Esmail Moshiri, Arezooi Jalil Pages 37-49
    In this article, that part of assumption of “non behavioral economic”- which deals with: unbounded rationality, unlimited self control and maximum fulfillment of desires-, which in turn paves the way to so called “economic man”, is challenged. Several implication and critics are addressed in this regard.
    In continuation a new approach which is literally called “social man” is adapted. Since “economic man” and “social man” are two abstract extremes of continuum, alternatively and to adapt to reality two practice models; namely: “administrative man” and “judgmental heurist biased model” are presented. Mental accounting is a natural outcome of integration of the two above mentioned models. This concept is defined, several implications are addressed, and finally some functions and applications is economic, finance, and individual judgments are discussed.
    Keywords: mental accounting, Economic Man, Social Man, Administrative Man, Judgmental Heurist Biased Model, Framing
  • Yahya Hassas Yeganeh Pages 51-63
    Recently in some countries, the activity-based costing method is used for inter organizational reporting in support of management decision making and traditional costing is used for external financial reporting. Utilization of a single costing mechanism will result in cost saving. Some accounting experts have been insisting on using both of the methods. In this paper, these two methods are studied and it is tried to discriminate the outcome of utilizing these two methods and the influence they have on yearly profit and valuation of material and good inventories. It has also been presented that activity based costing method is suitable for inter-organization or external reporting purposes. Therefore, the argument made by the researchers sympathizing the idea of using both of the methods is disputable.
    Keywords: Activity, Based Costing, traditional Costing, Cost Allocation, financial reporting
  • Zohreh Hajiha, Omid Siri Pages 65-81
    Income smoothing phenomenon is a common subject in accounting and finance and company bankruptcy is a field of finance that recent bankruptcy of international companies have been caused that this phenomenon is related wrong decisions of top managers and has involved many stakeholders. These reasons are caused that bankruptcy became important subject in recent studies. Hence, this research attempts to find potation relationship between two fields to understand if bankruptcy could case income manipulation? The research population is consists of two groups of 96 bankrupt companies and non bankrupt companies from accepted companies in Tehran Stock Exchange. The sample includes 81 bankrupt companies and 81 non bankrupt companies from the same industries and groups with industries and groups of bankrupt companies. So we selected finally 81 companies from each group. The research hypotheses which each one has 6 sub hypotheses for different levels of income. We tested them via Panel Data model by Eviews 6. Artificial smoothing was calculated by Icle model for both groups of companies. Finally, hypotheses testing confirmed the relationship between bankruptcy and Real and Artificial smoothing in three levels of gross income, net income and operating income. So, it is expected that like other countries in Iran, managers of public companies to remain themselves in the market apply smoothing. The results could emphasize the relationship between accounting and finance fields.
    Keywords: Real smoothing, Artificial smoothing, Bankruptcy, Income levels
  • Hashem Nikomaram, F. Rahnamy Roodposhti, Ali Biat Pages 83-104
    In this paper we analysis the managerial accounting researches in Iran. At first, we discuss about management accounting theories, and consider the motivation and role of theory in its. Management accounting theory should help us to answer questions of what methods and how should be apply and what circumstances, and how to affect management accounting research could assist we to provide better and stronger theories. The reasons provide that show management accounting research has failed to produce a substantive cumulative body of knowledge. This literature has not matured beyond describing practice to developing and testing theories explaining observed practice. The results show that Iranian researcher and academies can’t publish their article in mainstream journals and other press. This survey analyzing the reasons of failing of empirical managerial accounting research in Iran, and providing methods for solutions of these problems to researchers and other responsible. Finally, will be say circumstances of useful research which based on strong theories.
    Keywords: Empirical Eesearch, management accounting, Accounting Theory, Useful Research