فهرست مطالب

کلام اسلامی - پیاپی 94 (تابستان 1394)

نشریه کلام اسلامی
پیاپی 94 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا دهقانپور صفحه 9
    اندیشمندان اسلامی در باب تعارض یا عدم تعارض آیات آفرینش با فرگشت نظرات یکسانی ندارند. در این مقاله سعی بر تبیین این است که نظریه دینی درباره خلقت انسان با نظریه علمی، تعارض و تضادی ندارد. حضرت آدم به گونه ای ویژه و معجزه گون از خاک آفریده شد و انسانهای بعدی از نسل او هستند. فرگشت در صورت صحت، از اثبات روند تکامل روی شخص خاصی به نام حضرت آدم ناتوان است. علم هرگز نمی تواند وجود معجزه در خلق حضرت آدم را رد کند. نه نظریه دینی در صدد تبیین علمی خلقت انسان است نه نظریات علمی در مقام انکار نظر دین هستند زیرا که علم تجربی بیگانه از مقوله معجزه است. در این مقاله، ابتدا آیاتی که می تواند به عنوان دلیل بر مدعا محسوب شود مطرح می شود سپس آیاتی به عنوان تایید، مورد استشهاد قرار می گیرد. در ادامه آیاتی که به مواردی مشابه از معجزات سخن گفته اشاره می شود سپس آیاتی که مورد استناد موافقان فرگشت قرار گرفته همراه با پاسخ، طرح می شود. در آخر به برخی از دانشمندان علوم تجربی به عنوان مخالفان فرگشت اشاره می شود. مهمترین آیات مورد استدلال، آیاتی است که خلقت حضرت آدم را از خاک می داند و خلقت نسل او را از آب. همینطور آیاتی که عیسی را به حضرت آدم تشبیه کرده و آدم را پدر همه انسان ها معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: قرآن، خلقت، آدم، انسان، فرگشت
  • عبدالرحیم سلیمانی بهبهانی، علیرضا منصفی صفحه 35
    تنصیص و تصریح پیامبری که نبوتش از راه معتبر به اثبات رسیده، بر نبوت شخص دیگر، یکی از راه ها ی اثبات صدق مدعی نبوت است. بر اعتبار این راه اشکالاتی وارد شده است. نوشتار پیش روی، بعد از تبیین نحوه دلالت راه تنصیص بر صدق مدعی نبوت، اشکالات مذکور را بررسی کرده، و میزان اعتبار این راه را می کاود. دستاورد این نوشتار در مورد راه تنصیص، تفکیک میان مقام ثبوت و مقام اثبات است. در مقام ثبوت، نص نبی سابق اگر دارای شرایط حجیت باشد- مانند یقین به نبوت نبی سابق، اطمینان از اصل صدور نص، خالی بودن مضمون نص از اجمال، ابهام و کلی گویی و...- مفید اطمینان بوده و می تواند نبوت پیامبر لاحق را اثبات کند. اما در مقام اثبات، از آنجا که نبوت انبیاء گذشته بدون استناد به متون اسلامی قابل اثبات نمی باشد، نمی توان برای اثبات نبوت پیامبر اسلام از راه تنصیص بهره برد، و استناد به قرآن و روایات، استدلال را دچار دور خواهد کرد. البته مطالب موجود در تورات و انجیل که قابل انطباق بر پیامبر اسلام است، می تواند به عنوان قرینه، در طریق «جمع قرائن و شواهد» مورد استفاده قرار گیرد، و در مقام جدل هم از آنها استفاده شود.
    کلیدواژگان: نبوت، صدق مدعی نبوت، تنصیص، مقام ثبوت، مقام اثبات
  • الهام محمدزاده، رضا نیرومند صفحه 55
    امامان شیعه دارای درجه ای عالی از علم می باشند که فراتر از علم بشری است، اما این علم امری ذاتی و استقلالی نیست بلکه جنبه افاضی دارد. لذا ائمه این علوم را از منابعی متفاوت دریافت می کنند. الهام و تحدیث در شمار منابع مهم علوم ائمه قرار می گیرند که توجه و پژوهش در ماهیت آن دو نشان دهنده ارتباطشان با یکدیگر می باشد.
    مساله این نوشتار این است که از آن جا که الهام و تحدیث از سنخ کشف و شهود می باشد لذا چه تفاوتی میان این دو وجود دارد. احتمال می رود که الهام و تحدیث دارای سنخیت واحد باشند و تنها به سبب ملاحظات و نگرش متفاوتی که از زوایای مختلف به آن ها شده است آن دو متفاوت لحاظ شده اند. نیز به این اشکال اساسی پاسخ گفته می شود که استفاده از این دو منبع با وراثت علوم ائمه از پیامبر اکرم ناسازگار نبوده و مستلزم کاملتر شدن علوم اهل بیت نسبت به پیامبر اکرم نمی باشد.
    کلیدواژگان: الهام، تحدیث، کشف و شهود، علم امام
  • مصطفی عزیزی علویجه صفحه 75
    حدیث یوم الدار به عنوان نخستین سند اثبات ولایت و خلافت امیر مومنان علی دارای اهمیت ویژه ای است. ابن تیمیه در کتاب منهاج السنه اشکالات سندی و دلالی گوناگونی به این حدیث وارد نموده است. از جمله آنها تشکیک در سند روایت به خاطر وجود «عبدالغفار بن القاسم ابو مریم الکوفی» است. از جهت دلالت ابن تیمیه پنج اشکال و شبهه درباره حدیث یوم الدار مطرح می کند که از مهمترین آنها اشکال به این فراز از حدیث یوم الدار است: «فایکم یوازرنی علی هذا الامر علی ان یکون اخی، و وصیی، و خلیفتی فیکم؟» که صرف یاری و کمک رساندن به پیامبر موجب دست یابی به مقام خلافت و وصایت نمی شود؛ زیرا کسانی که به دعوت پیامبر پاسخ مثبت دادند و با جان و مال خود او را یاری رساندند کم نیستند.
    در این نوشتار شش اشکال سندی و دلالی ابن تیمیه به حدیث یوم الدار مطرح شده و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حدیث، یوم الدار، بدء الدعوه، ابن تیمیه، انذار، عشیرتک الاقربین
  • بررسی تعمیق فلسفی مبانی معرفت دینی در هندسه فکر / (به منظور فرهنگ سازی نه ادی معرفت دینی)
    محمدشتا بدرا صفحه 95
    معرفت دینی که همان شناخت عمیق دین است، از عوامل بنیانی در هندسه فکر است، که با توجه به نقش کارگردانی آن در تطورات فکری، می توان مدعی چترگستری تاملات بشری به واسطه آن شد. در طول تاریخ همواره بشر از رویکرد بنیادین به زندگی، و مثلث: خدا، انسان و طبیعت، به نوعی در غفلت به سر برده و همین عامل برای در جهل بسیط نگه-داشتن بشر، کفایت داشته است.
    در این مقاله سعی شده با بررسی نقش تعمیق معرفت دینی در مرحله اول و اثرگذاری فزاینده تعمیق فلسفی معرفت دینی در مرحله دوم، بر هندسه فکر و نیز بر سلامت جسم در انسان و بالتبع جامعه، به بیان رابطه معناداری میان آن ها اشاره شود، که با طرح بازمهندسی طرح های معرفتی به بخشی از هدف بزرگ تبیین الگوی زندگی دینی پاسخ می دهد. به نظر می رسد موضوع معرفت دینی؛ حلقه مفقوده برای انسانی است که به همه چیز می پردازد مگر به شناخت دین خود، که همان شناخت خود و ندای فطرت درونی اش می باشد.
    کلیدواژگان: معرفت دینی، تعمیق فلسفی، هندسه فکر، فرهنگ معرفت دینی
  • علی ربانی گلپایگانی، محمد توکلی صفحه 113
    سید بن طاووس در مباحث اعتقادی بر نقل و عقل فطری اعتماد می کند. او هشدارهای عقل و اشارات قرآنی و هدایت های الهی و نبوی را تقویت کننده راه فطرت می داند. از نظر سید، عقل فطری بدون استدلال های پیچیده کلامی می تواند خداوند را به بندگان نشان دهد، و از تبعیت عقل کلامی و افتادن در نزاع های علم کلام بر حذر می دارد. از نوشتن کتاب کلامی دوری می گزیند؛ هر چند شیوه متکلمان را بطور کلی مردود نمی داند. سید، عقل را برای کشف تفصیلی مراد الهی، غیر مستقل می داند، و در مواردی هم عقل را لازم اما غیر کافی می داند. ایشان بر خلاف نگاه ضد کلامی اش (به ویژه کلام عقلی)، عملا در برخی مواردی، از استدلال های کلامی استفاده می کند. به جای استفاده از استدلال عقلی، کلام نقلی را می پسندد و در دفاع از آن دلایلی بیان می کند. بحث امامت از منظر ایشان از اهمیتی ویژه برخوردار است و در این حوزه مباحث عقلی و نقلی فراوانی ذکر نموده است. سید بن طاوس فلاسفه را انسان هایی راه گم کرده و صاحبان برخی اقوال باطل می داند، اما با این حال برخی مواقع، برای رد قول مخالفان، استدلالی فلسفی و یا شبه فلسفی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سید بن طاوس، روش شناسی کلامی، عقل فطری، عقل استدلالی، نقل گرایی
  • سید جابر موسوی راد صفحه 133
|
  • Alireza Dehghanpuor Page 9
    Muslim scholars do not have the same view concerning conflict or lack of conflict between evolution and Qur’anic verses about creation. This article tries to explain that the religious theory of human creation dose not contradict the scientific theory. In a special manner, Adam was created miraculously from dust and following humans are his offspring. Evolution, even if it is correct, unable to prove the process of evolution for a special human like Adam. Science can never reject the miracle in Adam’s creation. Neither religious theory wants to offer a scientific explanation of human creation nor do scientific theories aim to deny the religious view because empirical sciences are alien to the scope of miracle. In this article, Qur’anic verses that can be used as proofs of our claim are posed and then verses that are used as testimonies are presented. As the discussion goes, the verses that spoke about similar cases of miracles are alluded to and then the verses used as evidence for adherents of evolution are posed and responded to. In the end, some scientists will be mentioned as opponents of evolution. The most important verses referred to in support of evolution are verses that regard the creation of Adam from dust and the creation of his offspring from water; also the verses that likened Jesus (p.h.) to Adam and introduce Adam as the father of all mankind.
    Keywords: Quran, creation, Adam, human, evolution
  • Abdorrahim Soleimani Behbahani, Alireza Monsefi Page 35
    One of the ways to prove the truthfulness of the one who claims prophecy is declaration and assertion of a prophet -whose prophecy has been proved- about the prophecy of another one. There are some doubts posed concerning the validity of this way. The present article has explained the way that declaration signifies the truthfulness of the claimant of prophecy and has studied the mentioned doubts and has discovered the extent of its validity. The outcome of this article concerning the way of declaration is the necessity of separation between the station of realization and the station of confirmation. In the station of realization, the declaration of the previous prophet – if it enjoys the qualifications of authority like certainty of the prophecy of the previous prophet, certainty about issuance of the declaration itself, the deceleration lack of synopsis, ambiguity and generalization etc. - brings certainty and can prove the prophecy of the following prophet. But concerning the station of affirmation, while the prophecy of previous prophets are not provable without relying on Islamic texts, the way of declaration can not be used to prove the prophecy of the Prophet of Islam and relying on Qur’an and Islamic narrations afflict the argument with vicious circle. Of course, the facts existed in torah and Gospel applicable to the prophet of Islam, can be used as a testimony in the way of “gathering evidences and testimonies” and also in the station of dialectic.
    Keywords: prophecy, truthfulness of claimant of prophecy, declaration, station of realization, station of affirmation
  • Elham Mohammadzadeh, Reza Niroumand Page 55
    Shiite Imams have a high degree of knowledge which transcends human knowledge although this knowledge is not an innate and independent one but an effusion so the Imams receive these kinds of knowledge from a different source. Inspiration and angelic talk are among the important sources of the knowledge of the Imams that attention to them and exploration of them shows their relation to each other. The question of the present article is that while inspiration and angelic talk are kinds of mystic unveiling and intuition, so what is the difference between these two? Perhaps inspiration and angelic talk have a single originality and only because of different observations and attitudes from different angels, they have been considered differently. Also, the essential doubt according to which to use from these two sources are incoherent with the inherence of the knowledge of Imams from the noble Prophet and nessasitates the knowledge of the household of prophet to be more than the prophet himself, will be answered.
    Keywords: inspiration, angelic talk, mystic unveiling, intuition, knowledge of the Imam
  • Mostafa Azizi Alavijeh Page 75
    As the first document to prove the guardianship and caliphate of the commander of the faithful Ali (p.h), the narration of yawm al-dar has an especial importance. Ibn Taimiyyah in his book –Menhaj al-Sunnah- has posed several doubts about the chain of transmitters and signification of the narration from among which is his doubts about the chain of transmitters of this narration because of “Abd al-Ghaffar Ibn al-Ghasim Abu Maryam al-Kufi) being among them. Concerning the signification, Ibn Taimiyyah posed five doubts the most important of which is his doubts about this part of the narration that reads: “who will support me in this affair to be my brother, my trustee and my caliphate among you?”, according to which mere helping and supporting the prophet does not cause one’s accessibility to the status of caliphate and vicegerency; because those who accepted the prophet’s invitation and helped him with their souls and property are not few. In the present article, Ibn Taymiyyeh’s six doubts about the chain of transmitters and signification of the narration has been posed, studied and analyzed.
    Keywords: tradition of yawm al dar, beginning of invitation, warning, your near relatives
  • Study of deepening philosophical bases of religious knowledge in the geometry of thought / (For a fundamental culture-building of religious knowledge)
    Muhammad Shita Badra Page 95
    Religious knowledge that is the deep knowledge of religion is one of basic agents in the geometry of thought that it can be claimed that it cover human reflections because of its practical role in intellectual developments. Human being always somehow ignored a fundamental approach to the life and to the triplet of God, human and nature and this very agent was enough to hold human being in simple ignorance. Studying the role of deepening religious knowledge in the first stage and increasing effectiveness of philosophical deepening of religious knowledge on geometry of thought and also on bodily health of human and secondarily on society in the second stage, the present article tries to indicate to a meaningful relationship among them which by posing a re-engineering of intellectual designs responds to a part of the major goal of explaining the pattern of religious life. It seems that the matter of religious knowledge is the missing link for human being who makes attempt at everything but the knowledge of his religion which is the knowledge of himself and the call of his internal nature.
    Keywords: religious knowledge, philosophical deepening, geometry of thought, culture of religious knowledge
  • Ali Rabbani Golpaygani, Mohammad Tavakkoli Page 113
    Sayyid Ibn Tawous relys on tradition and natural reason in doctrinal discussions. He regards the admonitions of reason and qur’anic indications and godly and prophetic directions as supporters of the way of original nature. According to Sayyid, natural reason can show God to the servants without complicated theological arguments but he warns about fallowing theological reason and falling into disputes of theology. He avoids writing a theological book although does not totally refuse the method of theologians. Sayyed regards reason as independent for detailed discovery of God’s notion and regards reason necessary but not enough in some cases. Despite his anti-theological method (especially about rational theology), he uses theological arguments practically in some cases. He accepts transmitted theology instead of rational arguments and expresses some reasons in support of that. The discussion of leadership (imamah) has an especial importance in his view and he mentioned many rational and traditional discussions in this field. Sayyid considers philosophers as devious people who have some void sayings and yet sometimes he presents philosophical or semi-philosophical arguments to refuse the word of opponents.
    Keywords: Sayyid ibn Tawous, theological methodology, natural reason, deductive reason, preferring transmitted reasons