فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 66 (تابستان 1395)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 66 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر آغایلی، ابوالحسن فیاض انوش، مصطفی پیرمرادیان صفحات 7-38
    نبود تصویری روشن از چیستی «متن تاریخ نگارانه»، مفهوم سازی و نظریه پردازی در حوزه مطالعات نظری دانش تاریخ را با دشواری هایی روبه رو ساخته است. این دشواری تا تشخیص مصادیق متن تاریخ نگارانه از سوی پژوهشگران حوزه تاریخ تاریخ نگاری دامن گسترانده است. به نظر می رسد برای یافتن راه برون رفت از این وضعیت، به الگویی از متون تاریخی نیاز داریم که با تکیه بر آن بتوان به مفهوم متن تاریخ نگارانه وضوح بخشید و به مدد آن، تشخیص مصادیق را ضابطه مند کرد. این نوشتار با چنین هدفی و با این پیش فرض سامان یافته است که گونه هایی از آثار مکتوب تاریخی در دست است که بر سر تلقی آن ها به عنوان متن تاریخ نگارانه، اجماعی نامصرح وجود دارد و بنابراین می توان آن ها را «متون الگو» نامید. بر اساس یافته های این مقاله «رخداد تاریخی» را می توان فصل مشترک موضوعات این دسته از متون و عنصر بنیادی متون تاریخ نگارانه و ملاک تشخیص مصادیق شمرد. بر اساس تعریفی که از «رخداد تاریخی» در متن مقاله ارائه شده است، موضوعات متونی همچون طبقات، سفرنامه، زندگی نامه، انساب و مزارات یک موضوع غیرتاریخی است و در نتیجه، ماهیت این آثار، متفاوت از ماهیت متون تاریخ نگارانه ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: متون تاریخی، متون تاریخ نگارانه، موضوعات تاریخی، رخداد تاریخی، تاریخ نگاری
  • مهدی داودآبادی فراهانی صفحات 39-70
    خطبه فدکیه به عنوان یک ارتباط زبانی تحقق یافته در بافت و زمینه تاریخی مشخص، یکی از گفتمان های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پس از رحلت پیامبر اعظم(ص) را تشکیل می دهد. یکی از روش های تحلیل این گونه متون، به عنوان بخشی از میراث دینی، استفاده از تحلیل کارگفتی و بررسی متن در چارچوب کنش گفتاری است. بر اساس این نظریه، گوینده که همواره در بافتی خاص سخن می گوید، هنگام سخن گفتن علاوه بر ادای کلمات و بر زبان جاری ساختن الفاظ در قالب گزاره های مختلف، کنش هایی هم انجام می دهد که آن ها را به پنج دسته بیانی، انشایی، تعهدی، احساسی و اعلامی تقسیم کرده اند. این جستار که به تحلیل متن خطبه فدکیه بر اساس نظریه کنش گفتاری پرداخته، به این نتیجه رسیده است که کنش های اعلامی و بیانی بیش از دیگر کنش ها در این خطبه به چشم می خورد و با توجه به بافت پیرامونی ایراد این خطبه و زمینه های تاریخی آن، این فراوانی را می توان بدین معنا گرفت که حضرت فاطمه(س) پس از رحلت پیامبر(ص) در صدد احیای سنت وی و تبیین احکام و دستورات اسلام بوده است.
    کلیدواژگان: فاطمه(س)، خطبه فدکیه، نظریه کنش گفتاری، بافت، زمینه تاریخی
  • سید قاسم رزاقی موسوی صفحات 71-96
    عصر امام باقر(ع) از جنبه فکری و اجتماعی یک مقطع مهم و نقطه عطف در زندگی شیعیان به شمار می رود. مطالعات و پژوهش های معطوف به تاریخ اجتماعی شیعیان، که در سال های اخیر افزایشی چشم گیر داشته است، درباره این گونه مقاطع تاریخی اهمیتی مضاعف می یابد. مقاله حاضر با بهره گیری از گزارش های مندرج در منابع مختلف تاریخی، در پی یافتن پاسخ پرسش هایی درباره مهم ترین چالش های اجتماعی شیعیان در این دوره، در حوزه اندیشه ای و رفتاری است. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان مهم ترین این چالش ها را چنین برشمرد: اختلاف و چنددستگی شیعیان با گسترش کیسانیه و ایجاد زمینه های پیدایش زیدیه، دوری شیعیان کوفه از امام باقر(ع) و تاثیر آن در انحرافات فکری و عملی آن ها، مشکلات اقتصادی شیعیان و درگیری آن ها با یک دیگر در این زمینه، و سرانجام پدیده غلات و تاثیر اندیشه ها و عملکرد نامناسب آنان بر انحراف برخی شیعیان و بدنامی شیعیان.
    کلیدواژگان: امام باقر(ع)، شیعه، تاریخ اجتماعی شیعیان، کیسانیه، زیدیه، غلات
  • رحیم امرایی صفحات 97-126
    درباره رویدادهای تاریخ صدر اسلام پس از رحلت پیامبر(ص) بسیار گفته و نوشته شده است. نوشتار حاضر کوشیده است رفتار خواص جبهه مقابل امیرالمومنین علی(ع) را در مواجهه با حق خلافت اهل بیت: در قالب محورهای زیر بررسی کند: توجیه و تاویل ادله قرآنی، جعل سبب نزول آیات، تحریف معنای آیات، توجیه و تاویل ادله حدیثی، تحریف لفظی و معنوی حدیث، توجیه خلافت با اجماع و شورا، جعل فضائل برای خلفا، و فرقه سازی. مقاله با این جمع بندی به پایان رسیده است که اختلاف شیعه و سنی در موضوع خلافت، تا حد زیادی اثرپذیرفته از فعالیت های منفی خواص مخالف خلافت امیرالمومنین علی(ع) پدید آمده است.
    کلیدواژگان: علی(ع)، اهل بیت(ع)، تاریخ صدر اسلام، خلافت، خواص
  • سید ابوالفضل رضوی، هوشنگ خسروبیگی، علی سلیمانی صفحات 127-160
    امارت به عنوان ساختاری سیاسی در ایران دوره اسلامی، که از وجوه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نیز برخوردار بود، با بهره گیری از بسترهای نوظهور پس از اسلام و با به کارگیری سنت های سیاسی ایرانی، انسجامی را که لازمه یک سازمان سیاسی وحدت بخش بود در جامعه ایرانی تحقق بخشید. این نوشتار با در نظر داشتن سهم امارت های سامانی، غزنوی و آل بویه در استمرار هویت ایرانی و بهره گیری کارآمد از سنت های سیاسی پیشین ایران، بر آن است با رویکرد توصیفی تحلیلی معمول در پژوهش های تاریخی به این پرسش مهم پاسخ دهد که این امارت ها چه اثری در تحقق نظام سلطنت با رویکرد ایرانی اسلامی داشته اند؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که همگرایی سیاسی و اجتماعی ایران دوران اسلامی و کوشش ایرانیان برای استمرار بخشیدن به هویت خویش، برآمده از عملکرد آگاهانه نظام های امارتی مذکور بود و امیران این عصر، میان پرده تاریخ ایران تا زمان تکوین نظام سلطنتی با رویکرد ایرانی اسلامی را به خوبی پوشش داده اند.
    کلیدواژگان: تاریخ ایران، هویت ایرانی، امارت، سامانیان، آل بویه، غزنویان
  • حسین ایزدی، شهناز کریم زاده سورشجانی صفحات 161-186
    رشد جریان های شیعی همواره یکی از دل نگرانی های حکومت ها در منطقه راهبردی شامات شامل سرزمین های فعلی سوریه، لبنان، فلسطین و اردن از قرون نخست اسلامی به این سو بوده است. حاکمان این منطقه از زمان اتابکان زنگی (521624ه .ق) تا پایان عصر ممالیک (650922ه .ق) بخشی از سیاست خود برای تقویت مذاهب اهل سنت را در قالب مدرسه سازی دنبال کردند. این امر به رشد علوم نقلی و به دلیل فقدان پویایی لازم به رواج سلفی گری انجامید. در این دوره زمانی، شیعیان نیز با استفاده از همین روش مدرسه سازی توانستند زمینه رشد اندیشه های شیعی و گسترش آن در مناطق دیگر را فراهم آورند. این نوشتار در پی آن است با واکاوی منابع دست اول تاریخی، سیاست های مذهبی و سپس وضعیت علمی و آموزشی شامات را در این مقطع زمانی بررسی کند.
    کلیدواژگان: شامات، فعالیت های آموزشی مسلمانان، روابط شیعیان و اهل سنت، اتابکان، ممالیک
  • علی محمد طرفداری صفحات 187-217
    پیشینه روند اسلام گرایی در سرزمین های آسیای جنوب شرقی اغلب به دهه های نخست قرن بیستم میلادی، یعنی دوران مبارزات استقلال طلبانه مسلمانان بر ضد استعمارگران اروپایی برمی گردد. در بیش تر این سرزمین ها به دلیل روی کار آمدن حکومت های غیردینی پس از کسب استقلال سیاسی، مبارزات اسلام گرایان همچنان ادامه یافت و در قالب جنبش هایی اسلامی با هدف تاسیس حکومت اسلامی نمایان شد. یکی از مهم ترین و اثرگذارترین این جنبش ها، نهضت دارالارقم مالزی است که در دوران حیات خود ضمن اثرگذاری بر رشد اسلام گرایی در منطقه جنوب شرق آسیا، کوشید با احیای سبک زندگی پیامبر(ص) و دوران صدر اسلام، الگوی نوینی از یک حکومت اسلامی ارائه دهد. این نوشتار با تکیه بر پژوهش های دست اول در این حوزه، کوشیده است سیر تحولات و فعالیت های نهضت دارالارقم برای تاسیس حکومت دینی در مالزی، نقش و جایگاه این نهضت در توسعه روند اسلام گرایی در مالزی و کشورهای همسایه آن، و سرانجام چرایی براندازی آن از سوی حکومت مالزی را بررسی کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که نهضت دارالارقم با هدف ایجاد حکومتی اسلامی و حفظ هویت اسلامی مسلمانان مالزی در مقابل تغییرات حاصل از توسعه اقتصادی و سکولارسازی ساختار سیاسی حاکم شکل گرفت و سرانجام به دلیل تبدیل شدن به تهدیدی سیاسی برای حکومت مالزی و ترویج برخی عقاید انحرافی، از سوی حکومت این کشور منحل شد.
    کلیدواژگان: نهضت دارالارقم، اشعری محمد، اسلام گرایی، آسیای جنوب شرقی، مالزی
|
  • Amir Aqayali, Abolhassan Fayyaz Anoosh, Mostafa Pirmoradiyan Pages 7-38
    The absence of an obvious image from the quiddity of historiography text has led to difficulty and complexity in conceptualizing and theorizing within the domain of theoretical studies of history. This difficulty has been extended even in the identification of applicability of historiography text by the researchers in the domain of historiography. It seems that solving this problem is in need of relying on a pattern of historical texts for the purpose of crystallizing the concept of historiography text and identifying its applicability. This writing concludes that varieties of historical texts are available and considering them as historiography text is along with unanimousness so that they can be called “pattern texts”. On the basis of the findings of this article, “historical happening” can be considered as the common aspect among these kinds of texts, the fundamental principle of historiography texts as well as the criterion towards the identification of this applicability. Based on the definition of “historical happening” presented in this article, the textual issues like classes, travel books, biography and kinship are regarded as non historical and consequently, the characteristics of these works have been measured different from the characteristics of historiography texts.
    Keywords: historical texts, historiography texts, historical issues, historical happening, historiography
  • Mahdi Davoodi Farahani Pages 39-70
    Fadakiyeh sermon considered as one of the vocal communication in the clear historical text develops one of the political, social and cultural speech following the departure of Prophet Mohammad PBUH. One of the ways of analyzing these texts as part of religious inheritance is through the investigation of the text within the framework of speech act. Based on this theory, the presenter speaks in a particular context and besides uttering words in the diverse propositions, he does some actions divided into declarative, constative, commissive, acknowledgements, and declarative. It is concluded that, the constative and declarative are observed more than the other acts in this sermon and regarding the context of presenting the sermon and its historical grounds, it is realized that holiness Fatimah PBUH has followed the tradition of Prophet Mohammad PBUH after his departure.
    Keywords: Fatimah PBUH, speech act theory, context, historical context
  • Seyed Qasem Razzaqi Mousavi Pages 71-96
    The lifetime of Imam Baqer is considered as a significant turning point in the Shiite life due to the social and intellectual aspects. The studies concerning the social history of Shiites, having been increasingly developed in the recent years, are given extra significance related to those historical points. The present article, taking advantage of the reports presented in different historical sources, is to find a response to the questions related to the most significant social challenges of Shiites in this era within the intellectual and behavioral domain. In accordance with the findings of this research, the most significant social challenges of Shiites in that era are classified into: the disagreement and separation among Shiites via the increase of Kisaniyeh and providing the ground for the appearance of Zeidiyeh, lack of relationship between Shiites of Kufah and Imam Baqer PBUH and its effect on the deviation of their beliefs, the economical problems of Shiites and their dispute in this regard and finally the advent of extremists and the effect of their inappropriate beliefs and behaviors on the deviation of some Shiites and making them infamous.
    Keywords: Imam Baqer PBUH, Shiah, Shiite social history, Kisaniyeh, Zeidiyeh, extremists
  • Rahim Amraee Pages 97-126
    It has been referred a lot to the events occurred in the history of early Islam following the departure of Prophet Mohammad PBUH. The present writing has endeavored to investigate the behavior of a group against Imam Ali PBUH regarding the right of caliphate of prophet’s Family pertaining to the following issues: the justification and interpretation of Qur’anic reasons, falsification of the reason for the revelation of verses, altering the meaning of verses, justification and interpretation of tradition documents, literal and conceptual alteration of tradition, justification of caliphate through consultation, falsification of virtues for caliphs, developing sects. Accordingly, it is concluded that the disagreement between Shiites and Sunnites related to caliphate is greatly affected by the negative activities of elites against the caliphate of Imam Ali PBUH.
    Keywords: Imam Ali PBUH, prophet's Family, history of early Islam, caliphate, elites
  • Seyed Abolfazl Razavi, Hooshang Khosrobeagi, Ali Soleimani Pages 127-160
    Emirate considered as a political structure in Iran of the Islamic era and being of the social, economic and cultural aspects accomplished a unity as the requirement of a united political organization via taking advantage of the latest appeared grounds after Islam as well as Iranian political traditions. Considering a position for the emirates of Samanids, Ghaznavids and Buyids in the maintenance of Iranian identity and taking the effective advantage of previous political traditions of Iran as well as the descriptive-analytical approach, this writing is to answer the question regarding the effect of these emirates on the accomplishment of kingship system with the Islamic-Iranian approach. The findings of this research clarify that the political and social convergence of Iran in the Islamic period and the endeavor of Iranians towards the maintenance of their identity is the consequence of the mindful action of aforementioned emirates and the great role of commanders of this century in the history of Iran up to the advent of monarchy system with the Iranian-Islamic approach.
    Keywords: history of Iran, Iranian identity, emirate, Samanids, Buyids, Ghaznavids
  • Hossein Izadi, Shahnaz Karimzadeh Sureshjani Pages 161-186
    Since the earliest Islamic centuries the development of Shiite trends has been constantly one of the concerns of governments in the strategic areas of Syria including the present district of Syria, Lebanon, Palestine, and Jordan. The rulers of this area, since the time of Atabakan e- Zangi -521-624 After Hijrah- till the end of Mamluks era -650-922 After Hijrah- followed their policy to strengthen the traditions of Sunnites through the development of schools. This issue led to the development of narrative sciences and prevalence of selfism due to their adequate dynamism. At this time, Shiite could provide the ground toward the improvement of Shiite beliefs and their propagation in the other areas. This writing is to study the religious policies as well as the educational-scientific status of Syria in this span of time through the investigation of primary historical sources.
    Keywords: Syria, Muslim's educational activities, relationships between Shiites, Sunnites, Atabakan, Mamluks
  • Alimohammad Trarafdari Pages 187-217
    The history of tendency towards Islam in the southeastern Asia refers to the first decades in the 20th century A. C synchronized with Muslim fighting over the independency against the European anti-colonialists. In the majority of these areas due to the advent of non religious governments and after achieving the political independency, the fighting of followers of Islam kept on and it appeared the Islamic movements with the purpose of the development of Islamic government. One the most significant and efficient movements is Dar Al Arqam of Malaysia which could be of great effect on the propagation of Islam in the southeastern Asia, furthermore, it cold present a modern paradigm out of an Islamic government via the renovation of Prophet Mohammad’s life style in the early Islam. Relying on the primary researches in this domain, this writhing has endeavored to investigate the trend of advancement and activities of Dar Al Arqam movement towards the development of religious government in Malaysia, the role and position of this movement in favor of the propagation of Islam in Malaysia as well as the neighboring countries and finally the reason of its breakdown by the government of Malaysia. The findings of research illustrates that this movement was shaped in order to develop an Islamic government and preserve the Islamic identity of Muslims of Malaysia against the changes as a result of the economic growth as well as the secularism of the dominant political structure, and lastly it was eliminated by the government of this country due to its changing into the political threat against the Malaysia government and the propagating some deviated beliefs.
    Keywords: Dar Al Arqam movement, Ashari Mohammad, Islamism, southeastern Asia, Malaysia