فهرست مطالب

نشریه عقل و دین
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 7
  • زین الدین اسلام پناه صفحه 9
    با توجه به این که فیلسوفان و متکلمان اسلامی واجب الوجود را خیر محض می شناسند و به خیر بودن نظام آفرینش اعتقاد راسخ دارند، این سوال مطرح است که چرا خداوند بندگان خود را از عذاب بیم داده است و چرا گنهکاران را در آخرت، کیفر می دهد. آیا تخویف و کیفر با خیر بودن نظام هستی و خیر بودن آفریدگار سازگار است؟
    از آن جا که سوال های فوق دغدغه همگانی است، این نوشتار به تبیین راه حل های مختلفی که از سوی فلاسفه و متکلمان اسلامی ارائه شده، می پردازد و سرانجام با نقد راه حل های کلامی نتیجه می گیرد که راه حل اشکال، همان است که فلاسفه پیموده اند.
    کلیدواژگان: خیر، شر، تخویف، کیفر، واجب الوجود
  • سعید بهشتی، مسعود قریب صفحه 29
    در فرهنگ اسلامی، دعا و راز و نیاز با خداوند از اهم واجبات و مورد تاکید فراوان می باشد. پژوهشگران در این پژوهش که از نوع «بنیادی» و «نظری» است ابتدا به مفهوم دعا می پردازد و آن را «خواندن همراه با خواست و طلب» می دانند. سپس ضرورت دعا را مورد مداقه قرار داده و در گام سوم، مراتب دعا را بیان می دارد.
    در مرحله بعد نقش دعا در تربیت انسان از چهار جنبه مورد بررسی قرار گرفته و نتایج زیر حاصل شده است:از جنبه اخلاقی؛ دعا کننده باید توجه خود را از غیر خدا قطع نموده، خلوص نیت را لحاظ کند و همچنین از رذائل اخلاقی مبری و به صفات پسندیده الهی آراسته گردد.
    از بعد اجتماعی؛ دعا کننده برای تسریع در اجابت دعا باید اولا، دعای بر دیگران را بر حاجت خود مقدم دارد. ثانیا، به دعای جمعی و گروهی همت گمارد.
    از جنبه عاطفی؛ دعا کننده باید احساسات خود را به خداوند ، پیامبر و اهل بیت او (صلوات الله علیهم اجمعین) ابراز نموده و نیز از استغفار نسبت به معاصی خود غفلت نورزد.
    واز جنبه جسمانی؛ انسان دین دار باید بهترین کلید حل امراض جسمانی و روانی و رفع اضطراب های زندگی را در راز و نیاز با پروردگار و «دعا درمانی» بداند.
    کلیدواژگان: قرآن، معصومین، دعا، تربیت، اجابت
  • محمد صادق بهشتی صفحه 60
    دغدغه اصلی در این پژوهش پاسخ به این سوال می باشد که چه عواملی در شکل گیری اندیشه سیاسی میرزای نائینی نفش داشته اند. بر این اساس سعی شده است که ابتدا با نگاهی به اندیشه سیاسی این فقیه برجسته، ریشه های شکل گیری این اندیشه، مورد بررسی تحلیلی قرار گیرد. از جمله این عوامل می توان به مکتب سامرا، مشی فقهی مرحوم آخوند خراسانی، ارتباط با جریان اصلاح گرایی و تجدد طلبی و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، اندیشه سیاسی، علامه نائینی، مکتب سامرا، آخوند خراسانی
  • عبدالمجید طالب تاش، محمدرضا آرام صفحه 85
    و هم تاریخ گزارش انحصاری بودن آن را به تواتر نقل کرده است. این خصوصیت فردی که در تعبیر پردازی قرآن خلق عظیم نام یافته است سبب شده که دل های بسیاری به شخصیت غیر عادی آن پیامبر بزرگ الهی مشتاق گردد و در طول تاریخ گرایش های فراوانی نسبت به اسلام پدیدار شود . دکتر احمد بهشتی ، متفکر ، اندیشمند و اسلام پژوه معاصر با بهره گیری از این شیوه رفتاری پیامبر اسلام در یک فرایند نظریه پردازانه عنوان «معجزه انگاری اخلاق نبوی » به آن داده است که در گروه فلسفه و حکمت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، متولی کرسی های نظریه پردازی مورد نقد و بررسی و تامل اندیشمندان عرصه فلسفه و کلام قرار گرفت و در فرجام پذیرفته آمد. از نظرگاه ایشان، اخلاق پیامبر در سطحی از اعجاز، عظمت و سلامت قرار دارد که همچون قرآن معجزه ای دیگر به شمار می آید که نشان از صدق ادعای نبوت و رسالت حضرت ختمی مرتبت دارد و از حیث جایگاه در سطحی فراتر از معجزات سایر پیامبران و فروتر از معجزه قرآن قرار دارد. این نوشتار با توجه به مبانی قرآن و حدیث به بررسی و تبیین این نظریه جدید و در عین حال قابل توجه پرداخته و مویدات قرآنی و روایی مبنی بر صحت این نظریه را فراروی خوانندگان قرار داده است.
    کلیدواژگان: معجزه، اخلاق نبوی، تحدی، جهان شمولی اسلام، الگوی اخلاقی
  • محمد علی مشایخی پور، منصور پهلوان صفحه 102
    قرآن کریم برخلاف نظر بسیاری از مکاتب و فرق، اهمیت و نقش مهم و حیاتی عقل در زندگی انسانی را متذکر، ودر حجم وسیعی از آیات خود به تفکر وتدبر فرمان داده است. با بررسی این آیات فهمیده می شود، این دو کلمه از حیث مقدمات، متعلقات و نتایج با هم تفاوت دارند، زیرا متعلق تفکر، قرآن، عالم جهان، نفس و تاریخ است در حالی که متعلق تدبر، قرآن است. تفکر بر خلاف تدبر به صورت مطلق و بلا شرط ممدوح نیست. تفکر با عقل در ارتباط است. اما تدبر با قلب مرتبط است. فاعل تفکر تنها انسان است اما فاعل تدبر خدا، انسان و فرشتگان است.
    کلیدواژگان: قرآن، عقل، تعقل، تفکر، تدبر، قلب
  • سید رضا مودب، سیفعلی زاهدی فر، مریم سادات مودب صفحه 123
    منزلت عقل و محدوده دخالت آن در شریعت در حوزه پژوهش دینی نزد محققان محل گفتگو بوده است و هم چنان محور بحث های مهم در شاخه های مختلف علوم اسلامی است. مکتب سلفیه و همچنین البانی که از حامیان این مکتب در دوره معاصر محسوب می شود حسن و قبح عقلی را انکار نموده و عقل را به عنوان منبعی از منابع شریعت قبول ندارد. وی تمام احادیث عقل را باطل و دست ساز می داند. هم چنین او دفاع عقلانی از دین را که به عنوان علم کلام از آن یاد می شود، امری مستحدث می داند که در سلف امت، سابقه نداشته و بنابراین غیر مشروع می باشد. او معتقد است که علم کلام، ساحت شریعت را آلوده نموده است. در این نوشتار با نقاط ضعف عقاید وی آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: محمد ناصر الدین البانی، سلفیه، روایات عقل، دفاع عقلانی از دین
  • محمودرضا میرزاجانی صفحه 137
    «ارسطو»، در برهان اثبات «محرک اول»، و «ابن سینا» در براهین اثبات «خدای محرک» و «وجود بخش»، هر دو از «علت فاعلی نخستین» بهره گرفته اند. به باور مفسران سنتی، ارسطو این عامل را فقط به عنوان «علت غایی» حرکات عالم تبیین کرده و عالم به سبب شوق و تشبه به اوست که به حرکت در می آید. هم چنین، به باور شارحان سنتی آثار ابن سینا، وی «علت نخستین» را فقط در «علت فاعلی» متبلور دانسته است؛ در حالی که از نظر وی، «فاعلیت» و «غاییت» در ذات خدا عین یک دیگرند، پس او هم «علت العلل» و هم «غایت الغایات» است. لذا چون قطعاتی از ارسطو در دست است که نشان می دهند وی به «علیت فاعلی» خدای نامتحرک اشاراتی داشته است، این مقاله بر آن است تا تبیین کند هم ارسطو علاوه بر «علیت غایی»، به «علیت فاعلی» محرک اول باور داشته و هم این که ابن سینا، «علت اولی» را «علت فاعلی» در عین «علت غایی» می داند نه سوای از هم.
    کلیدواژگان: علت فاعلی، علت غایی، علت فاعلی نخستین، علت فاعلی وجود بخش، فاعل حرکت
|
  • Zein Al Din Islam Panah Page 9
    With pay attention to the point that Islamic philosophers and theologians introduce the Necessary Being pure good and they believe decisively to be good world of being, the question is mooted that why God has scared his servants from punishment and why punishes sinners in the last world? Is the scare and punishment agreeable with to be good world of being and to be benevolent God?
    For the reason that above questions are general disturbance, this writing proceeds to explaining different solutions that Islamic philosophers and theologians have presented and finally with criticize of theologian solutions, concludes that solution of philosophers for the problem is correct.
    Keywords: Good, Evil, Scare, Punishment, Necessary Being
  • Saeed Beheshti, Masoud Gharib Page 29
    In Islamic culture, invocation and prayer by God has been emphasized and it is necessary. This research wants theoretically and fundamentally to answer the main question “what is an effect of prayer in education of people Quran and inferable words` point of view?” by library manner and note taking of religious texts for analyzing them.
    Researcher firstly pays attention to the meaning of prayer and knows that it is with request. Then he considers the necessity of prayer, and in third step, explains the rank of prayer that divided into four dimensions such as physical requirements, solving the problems, discharging eschatological tortures and the acceptance of innate requirements of people.
    In next step, the effect of prayer in training of human has considered in four stages and its results are as following:From a behavior viewpoint, worshiper should be forgotten any bodies except God and be honesty and away from evil attributes too and have divine attributes.
    From social viewpoint, worshiper for the acceptance the prayer should first prioritize the prayer to others in spite of own prayer and second, pay attention to prayer with group.
    From an emotional viewpoint, worshiper should be shown own feeling in the beginning of prayer by God`s praise then shown own love to the Prophet and the prophet’s families by benediction upon the Prophet and also seeking forgiveness from God.
    From physical viewpoint, religious people should pay attention to treatment with prayer by preventing and treatment with drugs and the best key for solving mental and physical diseases and eliminating life`s anxieties are prayer of God.
    Keywords: Quran, Infallibles, Prayer, Training, Acceptance
  • Mohammad Sadegh Beheshti Page 60
    The main concern in the study is answer to the question that what factors effect on the formation of Mirza Naeini’s political thought. Firstly, with looking at the political thought of the great Faqih, has been studied analytically the roots of the idea, from these factors can refer to school of Samarra, jurisprudential method of Akhund Khorasani, relation to current of reformism and modernism, etc.
    Keywords: The Constitutional revolution, Political thought, Allameh Naeini, School of Samarra, Akhund Khorasani
  • Abdolmajid Talebtash, Mohammad Reza Aram Page 85
    Morality of the Prophet is something extraordinary which from the perspective of the Quran is inaccessible to the others; historical reports suggest that this level of moral life is limited to the Prophet Muhammad. These characteristics which have been stated in the Quran as great morality caused many hearts be desirous to the Prophet and throughout history, many tend to be Muslim.
    Dr Beheshti, thinker, philosopher and contemporary Islam researcher, using behavioral techniques presented the theory of miracle of prophetic ethics which has been critically reviewed in the department of Philosophy and Wisdom at the Institute of Islamic Thought and Culture, and finally was accepted. From his viewpoint, the Prophet ethics stands in such a level of miracle and greatness that is considered a miracle like Quran which demonstrates the truth of message of the Prophet. It located in a level higher than the other Prophets miracles and lower than the Quran miracle. This research with considering the fundamentals of Quran and hadith, reviews this new theory and presents the Quranic and hadith confirmations of the truth of this theory.
    Keywords: Miracle, Prophetic Ethics, Challenge, Universality of Islam, Pattern of Moral, Verses, Hadith
  • Mohammad Ali Mashayekhi Pur, Mansur Pahlavan Page 102
    Quran unlike many schools and sects reminds importance and crucial role of reason in human life and commands to tafakkor (thinking) and tadabbor (deliberation) in the large volume of his verses. With study of these verses can understand, these two words are different in terms of premises, belongings and results, because belonging of tafakkor is Quran, world, spirit and history whereas belonging of tadabbor is Quran. Tafakkor unlike tadabbor is not praised absolutely and unconditional. Tafakkor is associated with wisdom, but tadabbor is associated with the heart. Subject of tafakkor is only human but subject of tadabbor is God, human or angels.
    Keywords: Quran, Reason, Reasoning, deliberation (tadabbor), Thinking (tafakkor), heart
  • Seyyed Reza Moaddab, Seyfali Zahedi Far, Maryam Sadat Moaddab Page 123
    Place of intellect and scope of its intervention in shariah in the field of religious studies has been subject at hand between researchers and so it is topic of important discussions in different branches of Islamic sciences. Salafism and Albani from the defenders of the sect in the contemporary period have denied intellectual goodness and badness and they have not accepted intellect as one of the sources of shariah. He knows void and handmade all of the wisdom traditions. Also he knows intellectual defense from religion that is named theology (Kalam science) as a new problem that unprecedented in the past of Muslim community and so it is illegitimate. He believes that theology has infected shariah. We know in this writing the weak sides of his beliefs.
    Keywords: Mohammad nasir al ddin Albani, salafism, wisdom traditions, intellectual defense from religion
  • Mahmood Reza Mirzajani Page 137
    Aristotle in the demonstration of the primary mover‚ and Avicenna in the demonstration of mover and creator God have used from the first efficient Cause. According to the beliefs of traditional interpreters‚ Aristotle introduces the factor only as the ultimate cause of world’s movements and the world moves for appetite and analogy to him. Also‚ according to Traditional exponents belief of Avicenna’s effects‚ he is known To crystallize The First causal only in Subjective causal; While according To his opinion‚ Agency and Extremity are exactly Similar To each other at nature of God; So he is also First cause and very goals. So because of some available pieces from Aristotle which present that he have pointed to Subjective causal of non-moving God. This article explained either that Aristotle believed ultimate causal in addition To Subjective causal and also Avicenna have known Subjective causal with ultimate causal not apart from each other.
    Keywords: Efficient cause, Ultimate cause, First efficient Cause, Creator efficient cause, Agent of motion