فهرست مطالب

نشریه عقل و دین
پیاپی 3 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی بهشتی* صفحات 7-17
    در فلسفه اسلامی با تکیه بر معارف اسلامی، اصل تضاد در عالم اسلامی آن هم در نظام عرضی عالم طبیعت پذیرفته شده است. مدعای ما این است که عقل و دین مشمول قاعده تضاد نیستند، بلکه متعاضد و با یکدیگر هماهنگند.
    اگر در مقام اثبات، تعارضی پیش بیاید، چه باید کرد؟ آیا باید عقل را تخطئه کنیم یا به تاویل مساله دینی روی آوریم و البته نتیجه تخطئه عقل، جمود بر ظواهر دینی است که خطراتی عظیم دارد.
    کلیدواژگان: تضاد، مقام ثبوت، مقام اثبات، تعارض، تاویل
  • علی الله بداشتی صفحات 18-39
    متکلمان مسلمان درباره حد و مرز عقل بشری در شناخت حقایق فرا طبیعی دین دیدگاه های گوناگون دارند. برخی مانند معتزله به شدت عقل محورند و برخی مانند سلفیه عقل گریز ولی سنت محور اند و گروهی دیگر مانند اشاعره که طیف گسترده ای از متکلمان را در خود جای داده اند دو گروه اند که برخی حدود دخالت عقل در فهم حقایق دین را مضیق و برخی دیگر موسع می دانند. متکلمان امامیه عقل و نقل را در شناخت این حقایق معتبر می دانند. در این مقاله براساس مستندات متکلمان این سخن برهانی شده است.
    کلیدواژگان: عقل، معتزله، امامیه، اشاعره، سلفیه
  • احمد بهشتی صفحات 40-56
    بدون شک، پیامبر اعظم اسوه همه انسان ها در همه اعصار و قرون است. به نظر برخی از ناقدان کرسی نظریه پردازی «معجزه انگاری اخلاق نبوی»(نگ: بهشتی، 1389، 22) معجزه بودن اخلاق پیامبر خاتم، با اسوه بودن آن حضرت منافات دارد. در این نوشتار، با توجه به مدارک قرآنی و غیر قرآنی، بر اسوه بودن آن حضرت، به نحو اطلاق و شمول، تاکید کرده و گفته ایم: اولا اگر اخلاق او معجزه نباشد، ممکن است برخی همتای او یا برتر شوند. در این صورت، پیامبر اعظم اسوه آن ها نیست، و این، با اطلاق آیه ای که دلالت بر اسوگی آن حضرت دارد، مخالف است. ثانیا مقام پیامبر اکرم، دون خالق و فوق همه مخلوقات است و بنابراین، همان طوری که اسوه بودن او ضروری است، معجزه بودن اخلاقش هم قطعی است. از راه برهان انی عدم منافات آن ها را کشف می کنیم؛ چرا که اگر منافات داشتند، تکوینا و تشریعا حکم به اجتماع آن ها از سوی خدای حکیم نمی شد. ثالثا پیامبر اکرم در عالم انسانیت، مثل دارد، ولی مثل ندارد. اسوه بودن آن حضرت اقتضاء می کند که انسان ها بکوشند تا مثل او شوند، نه مثل او. اگر اخلاقش معجزه نباشد، ممکن است مثل او شوند و در این صورت، اسوه آن ها نیست.
    کلیدواژگان: اسوه، معجزه، اخلاق، مثل، مثل
  • محسن حیدری ترجمه: طاهره بهشتی صفحات 56-82
    این نوشتار به چند ادعا پاسخ می دهد:1- شیعه و قرامطه یکی است. تنها اینان بودند که وحدت مسلمانان را خدشه دار کردند و حرمت حج و خانه خدا را شکستند. پاسخ این که اولا شیعه از قرامطه اعلام برائت می کند. ثانیا امویان برای سرکوب عبدالله زبیر کعبه را ویران کردند و وهابیان هزار حاجی یمنی را – به جز دو تن که فرار کردند – به طرز وحشیانه ای به قتل رسانیدند و جهیمان را با دو هزار تن که در مسجد الحرام متحصن شده بودند یا کشتند یا دست گیر و سر به نیست کردند. بعلاوه چهارصد حاجی ایرانی را که هیچ جرمی جز سر دادن شعار « الله اکبر» نداشتند به شهادت رساندند.

    2- اهداف حج برتر از این است که با برافراشتن پرچم به بهانه برائت از مشرکان به اغراض سیاسی و انحرافی آلوده شود. پیامبر(ص) و مسلمانان بعد از او چنین کاری نکرده اند. پاسخ این است که برافراشتن پرچم و اعلام برائت از مشرکان در مراسم حج در عصر پیامبر (ص) واقع شده است.

    3- در کشور سعودی کسی قبر نمی پرستد و از اهل قبور حاجت نمی طلبد و بر ضریحی سجده یا قربانی نمی کند. پاسخ این است که شیعیان نیز در سرزمینهای خود چنین کارهایی را نمی کنند، ولی زیارت اهل قبور و توسل به ارواح طیبه اولیای الهی غیر از پرستش و سجده کردن است.

    4- در مراسم حج، شعار برائت از مشرکان و به اهتزاز درآوردن پرچمها روا نیست و وهابیت هیچگونه انحراف عقیدتی ندارد و با همه مسلمین برادر است. پاسخ این است که اولا توحید به معنای نفی استکبار و تسلیم در برابر خدای یگانه است و شعار برائت، تعد سلبی توحید را تحکیم و بعد ایجابی آن را تقویت می کند، و ثانیا وهابیت، هرگز پرچمدار برادری و حرکت در صراط مستقیم نبوده، بلکه با کشتار مسلمانان حجاز و عراق و یمن و در پیش گرفتن شیوه تکفیر، نه به سنیان رحم کرده و نه به شیعیان.
    کلیدواژگان: قرامطه، شیعه، وهابیت، شرک، توحید
  • عین الله خادمی صفحات 83-107
    نظریه غایت انگاری در نزد فیلسوفان پیش از سقراط و حتی در نزد افلاطون به صورت یک مساله جدی و واضح فلسفی مطرح نبوده است، گرچه می توان در آثار آن ها، برای این نظریه مویداتی یافت.
    ارسطو به صورت واضح و جدی نظریه غایت انگاری را مطرح کرده و نظریه او تقریبا بلامنازع تا پایان قرون وسطی به حیات خویش ادامه داده و از سوی فیلسوفان مدرسی به ویژه سنت توماس آکوئینی مورد حمایت جدی قرار گرفت.
    بعد از رنسانس فرانسیس بیکن به عنوان پایه گذار علم جدید و دکارت به عنوان موسس فلسفه مدرن، گرچه اصل علت غایی را انکار نکردند، اما به صورت بی رحمانه ای به نظریه غایت انگاری هجمه آوردند و آن را از ورود به عرصه فیزیک و علوم تجربی منع و به حوزه متافیزیک سوق دادند و حتی کندوکاو متافیزیکی درباره ای این نظریه را بی ثمر دانسته اند و اسپینوزا نیز به شدت به نظریه غایت انگاری حمله کرده و دلایلی برای ابطال آن ذکر کرده است. در مجموع بعد از رنسانس قاطبه فیلسوفان و دانشمندان تعلیل مکانیستی (ماشینوارگی) را بر تعلیل بر مبنای غایت شناسی ترجیح دادند، اما لایب نیتس از نظریه غایت انگاری در دو عرصه فیزیک و متافیزیک به صورت جانانه دفاع کرد و کانت تفسیر ارسطویی این نظریه را در تاریک خانه تاریخ محبوس و خود تفسیر جدیدی از آن ارائه داد و از تفسیر خود دفاع نمود. اتین ژیلسون از حضور شاداب این نظریه در عرصه متافیزیک نه علوم تجربی دفاع می نماید و آن را به عنوان یکی از بنیادهای مسیحیت معرفی می کند.
    کلیدواژگان: غایت انگاری، ارسطو، توماس آکوئینی، بیکن، دکارت، لایب نیتس، کانت، اتین ژیلسون
  • زهرا خیراللهی صفحات 107-138
    این نوشتار، درصدد بیان راهکارهای حیاتی دین ونقش آن در سرنوشت فردی واجتماعی انسان است .وهمچنین مکانیزم حساس عقل در قلمرو دین مورد بررسی وتحلیل قرار می گیرد.
    در بخشی آسیب شناسی عقل ودین مورد تحلیل قرار گرفته و در بخشی دیگر، به رابطه تنگاتنگ آن دو پرداخته شده است.
    همچنین حجیت ذاتی عقل ووحی مورد بحث قرار گرفته و تعهد دینی به عنوان گران سنگ ترین انگیزه در اخلاق ووظایف انسانی معرفی گردیده است.
    روش انبیاء، بر خلاف گرایش های افراطی، نه تنها عقل ستیز نیست بلکه از سویی فراعقل و از سوی دیگر مکمل عقل و هماهنگ با فطرت انسانهاست.
    در پایان مقاله نیز کوشش می شود بین دو رویکرد عقل گرایی ودین گرایی، تنش زدایی نموده و امکان قرابت و نزدیکی آن دو آشکار گردد.
    کلیدواژگان: عقل، دین، حجیت، تعامل، تعارض
  • سید مجتبی موسوی صفحات 139-156
    این نوشتار با توجه به آیه 60 سوره مومن که در آن توصیه به دعا و وعده قطعی استجابت داده شده، با تحلیل دقیق دعا و با عنایت به آیات قرآنی و سنت معصومین، به یک چالش روی می آورد و آن این است که چرا بسیاری از دعاها مستجاب نمی شود؟ مفسران گفته اند: شرط استجابت دعا وجود مصلحت و پاکی روح است. اگر دعایی مستجاب نمی شود به خاطر فقدان یکی از دو شرط یا هر دوی آن هاست. با توجه به اطلاق آیه مورد بحث، نگارنده پاسخ مفسران را کافی ندانسته و خود به پاسخی دقیق تر دست یافته است.
    کلیدواژگان: دعا، مصلحت، طهارت روح، قرآن، سنت
|
  • Mehdi Beheshti* Pages 7-17
    In the Islamic philosophy, principle of contrariety has been accepted in the world of being, of course in the horizontal order of the nature universe. It’s our claim that reason and religion are not included in principle of contrariety, but they are coordinated and harmonious together. What should do, if occur conflict in the place of affirmation? Should we denigrate the reason or paraphrase the religion problem? And of course, conclusion of denigration of reason is congelation on the religion appearances that it has great dangers.
    Keywords: contrariety, place of affirmation, Conflict, paraphrase
  • Ali Allah Badashti Pages 18-39
    The muslem theologians have different viewpoints about limits of human reason in knowledge of supranatural facts of the religion. Some of them as Mu’tazilites are perfectly rationalist and some such as Salafieh are running away from the reason but they are traditionalist and others such Ash’arites -that include wide spectrum of the theologians- are two groups: in the viewpoint of some, power of reason in understanding of religious facts is limit and others believe that it is large. Imamism theologians believe that reason and revelation are valid in knowledge of these facts. In the article, this subject has become argumentative on the base of theologians’ documentaries.
    Keywords: Reason, Mutazilites, Imamism, Asharites, Salafieh
  • Ahmad Beheshti Pages 40-56
    Undoubtedly, the grand Prophet is pattern of all of the persons in all of the epochs and ages. In the viewpoint of some of the critics of the chair of theorization under the title of: "to suppose as in miracle Prophet's morality", to be miracle of the final Prophet's morality is inconsistent with to be pattern of that Excellency. In this writing, with attention to Quran and non Quran documents, we have emphasized absolutely on to be pattern of that Excellency and have said: firstly, if there isnt miracle his morality, it might some of people become coordinate with him or higher. In this case, the grand Prophet isnt their pattern, and this opposes absoluteness of verse that indicates to be pattern of that Excellency. Secondly, position of the blessed Prophet is lower than the creator and above the creatures and so, to be pattern of him is essential, in the same way, to be miracle of his morality is decisive. We detect by a posteriori argument that they arent inconsistent together; because if they were inconsistent together, God wouldnt judge to their adaptation cosmically and legislatively. Thirdly, the blessed Prophet has example in the human world, but doesn’t have any likeness. To be pattern of that Excellency necessitates that humans try to be his example, not his likeness. If his morality isnt miracle, it's possible they will be his likeness and in this case, he isnt their pattern.
    Keywords: pattern, Miracle, Morality, likeness, example
  • Mohsen Heidari Pages 56-82
    This article will answer several claims: 1- Shiite and Qaramites is the same. They were the only damage the Muslim unity and sanctity of Hajj and broke respect of God's home. The answer is that firstly, Shiite renounces from Qaramites. Second, Umayyad destroyed Kabah for repressing of Abdullah Zobeir and Vahhabians killed horribly thousands of Yemenis Haji - except for two who fled – and murdered or arrested and then killed Jahiman with tow thousands persons in the holy mosque. Furthermore, they martyred four hundreds Iranian Haji that they had no crime except the slogan "Allah Akbar".
    2- Aims of Hajj are superior to the flag under the pretext of the innocence of the idolaters and political purposes deviation is infected. Prophet (PBUH) and Muslims after him have not done so. Answer is that the flag and declared the innocence of the pagan pilgrimage rituals in the era of the Prophet (PBUH) is located.
    3- Arabia in the country who dont worship grave and dont request graves of people and dont sacrifice or prostrate for a shrine. Answer is that the Shiites in their lands are not such things, but people visit graves and resorting to the divine spirits Tayebeh authorities other than worship and prostrating is.
    4- The Hajj, the idolaters and innocence slogan raised flags earn is not valid any deviation Vahhabiat no conscience and all Muslims are brothers. The answer is that firstly, monotheism means rejection of arrogance and surrender to Allah, and slogan of innocence strengthens negative aspect of monotheism and fortifies the positive aspect of that and Secondly, Vahhabiat never guiding fraternity and did not move in straight path, but massacre of Muslims in Iraq and the Hejaz and Yemen and anticipate ways excommunication, not Sonian uterus and not the Shiites.
    Keywords: Qaramites, Shiite, Vahhabiat, paganism, monotheism
  • Ein, O. Allah Khademi Pages 83-107
    Theory of finalism, among pre Socratics philosophers and even for Plato, has not been on the carpet as a serious and obvious philosophic problem, although we can find a number of confirmers for the theory in their works. Aristotle propounded theory of finalism obviously and seriously, and his theory didnt have approximately any competitors until end of middle ages and the scholastic philosophers particularly Thomas Aquinas supported it seriously. After the Renaissance, Although Francis Bacon as the founder of modern science and Descartes as the founder of modern philosophy didnt deny final cause, but attacked theory of finalism cruelly and prohibited the arrival of that to field of physics and experiential sciences, and leaded it to realm of metaphysics, and they even supposed that metaphysical research about this theory is futile.
    Keywords: Efficient cause, Final cause, mechanism, metaphysics, Science
  • Zahra Kheirollahi Pages 107-138
    This writing wants to express vital methods of the religion and its role in social and individual fate of human; and so studies and analyzes sensitive mechanism of reason in the realm of religion. In the one part, analyses pathology of reason and religion and in another part, studies compact relation of them. So, argues about essential authority of reason and revelation, and religious and hearty obligation introduces as the most valuable motive for morality and human duties. The prophet's method, against the extremist tendencies, isnt antagonist of reason, but on the one hand, it's ultra reason and on the other hand, it's complementary of reason and coordinated with genesis of humans. Also in the end of article, attempts that removes tension between two approaches of rationalism and religious legalism, and reveals possibility of proximity of them.
    Keywords: Reason, religion, authority, dealing, Conflict
  • Seyyed Mojtaba Mousavi Pages 139-156
    This writing, with attention to verse 60 of surah of Momen that in it, prayer is recommended and a positive answer is promised, with accurate analysis of prayer and regard for the Quran verses and tradition of the inerrant men, considers a challenge that it is, why doesn’t answer many of prayers?
    The commentators said: condition of the materializatio n of a prayer is presence of expediency and purity of spirit. If a prayer isn’t accepted, it will because of absence one of two conditions or both of them. With attention to absoluteness of the verse in question, the author hasnt known sufficient answer of the commentators and hi has attained the more accurate answer himself.
    Keywords: prayer, expediency, purity of spirit, Quran, tradition