فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مقدم زاده *، حسن نجفی، مهدی سبحانی نژاد صفحات 1-22
    پ‍ژوه‍ش ح‍اض‍ر با هدف بررسی جایگاه الگوی مفهومی فرهنگ ایثار و شهادت و ارزیابی میزان تحقق آن در اهداف مصوب دوره متوسطه جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. روش پژوهش توصیفی شامل تحلیل اسنادی و تحلیل محتوا و رویکرد آن کاربردی است. جامعه پژوهشی شامل متون مرتبط با فرهنگ ایثار و شهادت و نیز متن اهداف مصوب دوره متوسطه است که با توجه به ماهیت موضوع و محدودیت جامعه پژوهشی، از نمونه گیری صرف نظر شده و کل جامعه آماری مورد بررسی واقع شده است. ابزارهای اندازه گیری، فرم فیش برداری و سیاهه تحلیل محتوا بوده است. داده های اسنادی به شیوه کیفی و داده های تحلیل محتوا با استفاده از شاخص های توصیفی در فرایند تحلیلی آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفته اند. ع‍م‍ده ت‍ری‍ن یافته های پ‍ژوه‍ش بیانگر آن است که: 1. چارچوب مفهومی فرهنگ ایثار و شهادت پس از بررسی مدارک و مستندات مرتبط در 4 محور و 43 مولفه تدوین شد. 2. در م‍ج‍م‍وع 38 مرتبه به مولفه های فرهنگ ایثار و شهادت توجه شده که میزان فراوانی آن در اهداف اعتقادی، اخلاقی، علمی و آموزشی، فرهنگی و هنری، اجتماعی، زیستی، سیاسی، اقتصادی به ترتیب 7، 8، 0، 1، 8، 1، 9، 4 است.
    3. در بین محورهای مورد بررسی، صفات عملی ایثار و شهادت با میزان بار اطلاعاتی 842/0 و ضریب اهمیت 711/0 بیشترین توجه را به خود اختصاص داده، این در حالی است که به محور پیامدهای فردی و اجتماعی ایثار و شهادت با میزان بار اطلاعاتی 003/0 و ضریب اهمیت 003/0 توجه بسیار کمتری شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار و شهادت، اهداف مصوب، دوره متوسطه، تحلیل محتوا
  • صفی الله صفایی، نسرین مرادی شهباز * صفحات 23-46
    هدف مقاله حاضر «بررسی رابطه ساماندهی گلزار شهدا و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در بین خانواده های شاهد و غیر شاهد در استان همدان» است. روش این پژوهش پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری، خانواده های شاهد و غیر شاهد استان همدان هستند، که با استفاده از جدول فرمول کوکران، 768 نفر(384 نفر از خانواده های شاهد، و 384 نفر از سایر اقشار مردم) نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از جامعه آماری انتخاب شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسش نامه محقق ساخته است. برای به دست آوردن اعتبار پرسش نامه از روش اعتبار محتوایی استفاده شده و برای سنجش پایایی طیف لیکرت، ضریب آلفای کرونباخ (آلفای کل پرسش نامه =94/0 درصد) مورد استفاده قرار گرفته است. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل آنها با نرم افزار رایانه ای SPSS انجام شده است. در سطح توصیفی از جداول یک بعدی، فراوانی، درصد ستونی، انحراف معیار و ترسیم نمودار و در سطح استنباطی نیز برای آزمون فرضیات از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تی، کروسکال- والیس، تحلیل واریانس استفاده شده است. نتایج نشان دادکه بین متغیر وابسته این پژوهش (ترویج فرهنگ ایثار و شهادت) و متغیر مستقل اصلی (ساماندهی گلزار شهدا) رابطه ای معنادار وجود دارد؛ بدین معنی که با اجرای ساماندهی گلزار شهدا فرهنگ ایثار و شهادت گسترش می یابد و نگرش مردم به آن مثبت می شود.
    کلیدواژگان: ساماندهی گلزار شهدا، فرهنگ ایثار و شهادت، استان همدان
  • سجاد مطهری *، کیومرث فرح بخش، عبدالله سلطانی نژاد، محمدرضا نوری صفحات 47-69
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضامندی زناشویی اسلامی براساس مولفه های سبک زندگی اسلامی در جمعیت دانشجویان متاهل انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تمام دانشجویان متاهل مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و امام حسین(ع) بودند. از جامعه پژوهش براساس فرمول کوکران تعداد 400دانشجو(200 مرد و 200 زن) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دانشجویان به پرسش نامه رضامندی زناشویی اسلامی جدیری و جان بزرگی و پرسش نامه سبک زندگی اسلامی کاویانی پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون رگرسیون چندگانه هم زمان استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که از ده مولفه سبک زندگی اسلامی، مولفه های اجتماعی، عبادی، خانواده، سلامت و باور سبک زندگی اسلامی (05/0> P) دارای توان پیش بینی کنندگی رضامندی زناشویی اسلامی در دانشجویان متاهل هستند و مولفه های سبک زندگی اسلامی57 درصد از واریانس رضامندی زناشویی اسلامی را تبیین می کنند. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت که با افزایش مولفه های سبک زندگی اسلامی میزان رضامندی زناشویی در دانشجویان متاهل افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشویی اسلامی، سبک زندگی اسلامی، خانواده، دانشجویان
  • مریم سعیدیان جزی، سعیده یراقی * صفحات 71-93
    در هر جامعه مسائل مربوط به فرهنگ از مهم ترین موضوعات قابل بحث در بین محققان است. در سال های اخیر، غرب درصدد انتقال گزاره های فرهنگی خویش به سایر جوامع است تا بدین طریق سلطه گری خویش را، نه در بعد نظامی که در بعد فرهنگی به انجام رساند. برای این منظور زنان، هم به دلیل ویژگی های روان شناختی و هم به دلیل اینکه انتقال دهنده گزاره های فرهنگی به نسل بعد هستند، گروه هدف مناسبی به شمار می روند. این تحقیق بر آن است که راهکارهای مقابله با جنبه های منفی فرهنگ غرب در خصوص زنان را از دیدگاه آیت الله خامنه ای مورد بررسی قرار دهد. بدین منظور آراء ایشان از طریق سایت Ledaer.ir و کتب مربوط جمع آوری شد و از روش تحلیل محتوای کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل محتوا نیز با استفاده از تحلیل تماتیک، کدگذاری باز و متمرکز و سپس تشکیل مقوله انجام شد. از دیدگاه ایشان چهار راهکار عمده برای مقابله با فرهنگ غرب در خصوص زن عبارت اند از: برخوردی حکیمانه با فرهنگ غرب، غنی سازی فرهنگ به وسیله تعامل فرهنگی، افزایش آگاهی بخشی به زنان، و آنچه بیشترین اهمیت را در این راهکارها داشت توجه به راهبرد اسلام در برخورد با زن در سه حوزه فردی، خانوادگی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: زن، راهکار مقابله، غرب، آیت الله خامنه ای
  • معصومه کریمی *، احمد باصری صفحات 95-115
    هالیوود مهم ترین مرکز فیلم سازی در دنیا و یکی از موثرترین عناصر فرهنگی صادراتی ایالت متحده امریکا به جهان خارج است. براساس پروتکل سیزدهم دانشمندان صهیونیسم «ما باید مردم را با وسایل و راه های گوناگون به لهو و لعب بکشانیم. پس از آن، مردم به تدریج نعمت اندیشه آزاد و مستقل را از دست می دهند و همگی با ما هم صدا می شوند؛ زیرا پس از آن، ما تنها اعضای جامعه ای هستیم که شایستگی ارائه برنامه های فکری جدید را داریم و آنها پیرو ما می شوند.» هالیوود با بهره گیری از جذابیت های فنی و محتوایی نقش مهمی در زمینه سازی و جاانداختن فرهنگ و ایدئولوژی غربی و از جمله طرح موضوع «پایان دنیا» دارد وسعی می کند.
    با استفاده از عناصر تخیل، هیجان و شگفتی در سینمای هالیوود به بیننده بقبولاند که آینده جهان همان گونه خواهد بود که آنها به تصویر می کشند. از این رو، یکی از موانع قدرتمند در مقابل خود را مهدویت می داند و می کوشد با به کارگیری شیوه های عملیات روانی، از نگرانی خود (جهانی شدن تفکر مهدویت) بکاهد. در این مقاله، نگارنده به منظور شناخت شیوه های مذکور با مطالعه موردی فیلم سینمایی «آواتار» ساخته جیمز کامرون به بررسی فیلم، تحلیل محتوا و تحلیل گفتمان حاکم بر آن پرداخته است. نتایج بررسی ها نشان داد که از مهم ترین رهیافت های اصلی عملیات روانی سینمای هالیوود، تبلیغ دین نوین جهانی و القای منجی بودن امریکاست که با به کارگیری شیوه های مختلف آنها را القا می کند.
    کلیدواژگان: رهیافت، عملیات روانی، مهدویت، آخرالزمان، هالیوود، آواتار
  • عنایت الله یزدانی، محمد جواد سلطانی *، مصطفی قاسمی صفحات 117-147
    با توجه به شرایط جدید در نظام بین الملل و تغییر در ابزارهای قدرت، کشورها به ابزارهای قدرت جدیدی برای تامین منافع و امنیت ملی و نیز حقانیت و تایید کارهای خود روی آورده اند که جنبه سخت افزاری ندارند و با نام قدرت نرم شناخته می شوند. در این زمینه، یکی از منابع، نظام سیاسی یک کشور است که می تواند مهم ترین منبع قدرت نرم یک کشور باشد. در این زمینه، نظام مردم سالاری دینی در ایران منبع کلیدی قدرت نرم است. این منبع که از دیرباز به عنوان بدیل لیبرال دموکراسی غرب در جهان مطرح شد، می تواند در شرایط فعلی که منطقه در حال گذار به مردم سالاری است، الگویی برای ملت های مسلمان باشد و از سوی دیگر، اتهامات واردشده از طرف غرب و غرب گرایان به نظام جمهوری اسلامی ایران را خنثی سازد. هدف این مقاله ارائه الگویی فرهنگی- سیاسی از نظام مردم سالاری دینی و بررسی مولفه های نظام مردم سالاری دینی به عنوان قدرت نرم است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و کتابخانه ای ضمن بررسی مولفه های مردم سالاری دینی، به این سوال پرداخته می شود که کارایی مردم سالاری دینی به عنوان مولفه کلیدی قدرت نرم جمهوری اسلامی چیست.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، مشروعیت، قدرت نرم، دموکراسی، مردم سالاری دینی
  • حسین باقری، اصغر صفری، مهدی محمدی * صفحات 149-179
    اشاعه فرهنگ انقلاب اسلامی یکی از روش های انتقال و عمق بخشی انقلاب اسلامی در بین ملل مختلف است که با توجه به گرایش مردم انگلستان به این مسئله، اهمیت این موضوع مضاعف می شود. بر این اساس، به منظور تعمیق ارتباط و اقناع در میان مردم و مسلمانان کشورها، به ویژه در میان مسلمانان اروپا، ناگزیر باید ارتباطی روزافزون با مراکز و نهادهای مهم مسلمانان کشور هدف برقرار شود. پژوهش حاضر با عنوان ظرفیت ها و قابلیت های فرهنگی مسلمانان کشور انگلیس و تاثیر آن بر عمق بخشی جمهوری اسلامی ایران و با هدف پاسخ گویی به این سوال که «مهم ترین ظرفیت ها و قابلیت های فرهنگی مسلمانان انگلیس کدامند؟» و «این قابلیت ها چه تاثیری بر عمق بخشی جمهوری اسلامی ایران دارند؟» با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی با نگاه کاربردی به رشته تحریر درآمده است.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که ظرفیت ها و قابلیت های مراکز و نهادهای مهم فرهنگی مورد تحقیق، هم در وضعیت فعلی و هم در افق آینده، بیشتر از میانگین مورد قبول است و این نشان دهنده تعامل خوب و مثبت این ظرفیت ها و قابلیت هاست که در وضعیت فعلی در خدمت به عمق بخشی جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته شده اند و افق آینده نیز امیدوارتر از وضعیت کنونی خواهد بود. در آخر مقاله، متناسب با نتایج و یافته های پژوهش، سلسله پیشنهاد هایی در اختیار مخاطبان عام و خاص قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ظرفیت های فرهنگی، قابلیت، عمق بخشی خارجی، مسلمانان انگلیس، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Ali Moghaddamzadeh*, Hassan Najafi, Mahdi Sobhaninejhad Pages 1-22
    The research has been done with the aim of reviewing the position of the conceptual model of the culture of sacrifice and martyrdom and the evaluation of realizing the approved objectives of the Islamic Republic of Iran's of Education system at the high school level. Its method is descriptive containing document analysis and content analysis using an applied approach. The population of the research is all of the related contents with the culture of sacrifice and martyrdom and also the objects of the high school level and because of the research andits limitations, sampling was not used, the whole population was taken into account in this study. Measuring devices are note taking and content analysis inventory documents data in quality method and the data of content analysis have been examined by using the descriptive indicators in the process of Shannon entropy analysis. The major findings of this study indicate that: 1. The conceptual model of culture of sacrifice and martyrdom after reviewing relevant documents was developed in four axes and 43 components. 2. As a total, 38 references are considered the components of sacrifice and martyrdom are as below: goals of belief seven, moral eight, scientific- educational zero, cultural - artistic one, social eight, environmental one, political nine, economic four references. 3. Among the studied axes the practicable qualities of sacrifice and martyrdom with information load factor of 0/842 and with a coefficient importance 0/711 are the most considered. Whereas, for the individual and social aspects of sacrifice and martyrdom with information load factor of 0/003 and with a coefficient importance 0/003 have drawn less attention.
    Keywords: Culture of Sacrifice, Martyrdom, Approved Goals, Secondary COurse (High School), Content Analysis
  • Safiullah Safai, Nasrin Moradi Shahbaz * Pages 23-46
    This paper aims to investigate "the relationship between organizing the martyr's cemetery and promoting the culture of sacrifice and martyrdom between the families of Martyrs and non Martyrs in Hamadan province". The method of this research is cross-sectional survey. The population is the families of Martyrs and non Martyrs in Hamadan province, using the Cochran formula, 768 persons as the sample (384 Martyrs families, and 384 from other segments of the people) selected using stratified random sampling of the population. The instrument used in this study is questionnaire. The validity method used to obtain the content validity and Cronbach's alpha is used to measure reliability (alpha of the questionnaire = 94/0 percent). After data collection, data analysis was performed with SPSS computer software. In the description aspect, one-dimensional tables, frequency, percentage column, standard deviation and graphs were used and also in the inferential aspect, Pearson correlation coefficient, t-test, Kruskal-Wallis ANOVA were used to test the hypothesis. The results show that there is a meaningful relationship between the dependent variable (the promotion of the culture of sacrifice and martyrdom) and the main independent variable (Organizing the Martyr's Cemetery) which means that the culture of sacrifice and martyrdom will be promoted by organizing the martyr's cemetery and the view of the people will change into positive.
    Keywords: Organizing the Martyr's Cemetery, Culture of Sacrifice, Martyrdom, Hamadan Province
  • Sajjad Motahhari *, Kayumars Farahbakhsh, Abdullah Soltaninejad, Mohammad Reza Noori Pages 47-69
    This study aims to predict marital satisfaction of married students based on Islamic lifestyle components. The population of study is all married students in undergraduate, Masters and PhD level at University of Allameh-e-Tabatabai (RA) and Imam Hussain (as). From the population-based on Cochran model using convenience sampling method a sample of 400 students (200 males and 200 females) was selected. Students responded to the Islamic Marital Satisfaction Questionnaire of Jodeiry, John Bozorgy and Kaveyani. To analyze the data, descriptive statistics and multiple regression test were used at the same time. The findings of this study demonstrated that from ten Islamic lifestyle factors, social factors, worship, family, health and Islamic life-style belief (05/0> P) have predictive power of the Islamic marital satisfaction for married students and the components of Islamic lifestyle explain 57 percent of Islamic marital satisfaction variance. According to these findings, we can conclude that by increasing the Islamic lifestyle factors, marital satisfaction for married students can be increased.
    Keywords: Islamic Marital Satisfaction, IslamicLlifestyle, Family, Students
  • Maryam Saeidian Jazi, Saeideh Yaraghi* Pages 71-93
    In every society, issues of culture are the main topic of discussion among researchers. In recent years, the West has sought to transfer its cultural propositions to other communities to provide their domination, not in terms of military but in terms of cultural sphere. For this purpose, the women, both because of psychological traits and transporting the cultural statements to the next generation are the appropriate target group. This study suggests the strategies to deal with the negative aspects of the culture of the West about women considering the views of Ayatollah Khamenei. Therefore, his ideas were collected from the site of the Leader and related books studied by quantitative and qualitative content analysis method. Then the content analysis was analyzed using the Thematic content analysis and centralized and opened coding categories. From the view point of Imam Khamenei, four main strategies Of dealing with the Culture of West about women are: wisely encountering with the Culture of West, enrichment of culture through cultural interaction, increasing awareness of women and the last and most important strategy is to pay attention to the strategies of Islam towards women in three areas of personal, family and social life.
    Keywords: Woman, Strategy of Dealing With, West, Ayatollah Khamenei
  • Masumeh Karimi *, Ahmad Baseri Pages 95-115
    Hollywood filmmaking center in the world is one of the most important cultural exporting element of the United States of America for the outside world. According to thirteenth protocol of the scholars of Zionism "We need to bring people to frivolous and amuse them with different means and ways. Then they will lose their freedom thinking and will be our followers and we will be the only member of the society that have merit to present the new thinking plans" so, Hollywood takes advantage of the attractions of technical and content and play an important role in preparing and implanting the Western culture and ideology, including the issue of the "end of world" and by Using the elements of fantasy, excitement and surprises in Hollywood, trying to convince the viewer that the future will be the same world that they depict. Hence, one of the most powerful obstacles facing it is Mahdaviyat and is trying to use methods of psychological warfare to decrease its anxiety (globalization of Mahdaviyat thinking) down. In this article, the author aimed to understand the mentioned methods used in the film "Avatar" by James Cameron, using content analysis and discourse analysis governed it. The results show that the most important main approaches to Hollywood's psychological operations are the propagation of new world religion which inspire the US as the savior of it by using different methods.
    Keywords: Approach, Psychological Operations, Mahdaviyat, Apocalyptic, Hollywood, Avatar
  • Enayatollah Yazdani, Mohammad Javad Soltani *, Mostafa Ghasemi Pages 117-147
    Due to the circumstances of new international system and changes in the tools of power, countries have proceeded to new tools of power for securing their national security and interests and also for confirmation of their legitimacy and their performances which are not hardware but they are known as the software. In this context, one of the sources is the political system of a country that can be an important source of soft power of a country. In this context, the system of religious democracy in Iran is the key source of soft power. This source which has long been proposed as an alternative to the Western liberal democracy in the world can be a model for Muslim nations at this present circumstances that the region is in transition to democracy, on the other hand, it can neutralize the view of Westernist and the West's accusation to the Islamic Republic of Iran. This article provides a political-cultural model of religious democracy and studies the components of religious democracy as the soft power. In this article we review the components of religious democracy using a descriptive and librarian method and respond the question of what is the efficiency of religious democracy as a key component of soft power in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Islamic Republic, Legitimacy, Soft Power, Democracy, Religious Democracy
  • Hossein Bagheri, Asgar Safari, Mahdi Mohammadi * Pages 149-179
    One way to propagate the culture of Islamic Revolution is to transmit and deepen the Islamic Revolution among different nations. So, due to the tendency of people in England to this issue, the importance of this topic seems to be doubled. Accordingly, in order to deepen communication and persuasion among the people and Muslim countries, especially among Muslims in Europe, increasing communication with the target countries is inevitable and also major Muslim centers and institutions should be established. This topic studies the British Muslim cultural capacity and capabilities and its impact on deepening Islamic Republic of Iran and aims to answer the question "What are the best capacity and cultural capabilities of British Muslims?" And also "what is the effect of these capabilities to deepen Islamic Republic of Iran ". so, the research has been done by using descriptive – analysis method with an applied glance. The results show that the capacity and capabilities of research centers and cultural institutions in both the current situation and the future prospects, are higher than the average accepted and have been used in a good and positive interaction in serving the deepening of Islamic Republic of Iran in the horizon of the current situation which would be more hopeful for the future. At the end of the article, according to the results and findings of the research, there are some proposals for addressers of all classes.
    Keywords: Cultural Capacities, Capability, foreign deepening, British Muslims, Islamic Republic of Iran