فهرست مطالب

نشریه اسناد بهارستان
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی ططری صفحه 7
  • منصوره اتحادیه (نظام مافی) صفحه 9
    حسن اسفندیاری ملقب به محتشم السلطنه از رجال دوران قاجار و پهلوی است. زندگانی و آراء این مرد بزرگ و متخلق، به عنوان وزیر و وکیل مجلس شورای ملی در ادوار 8، 9، 10، 11، 12 و 13 و نیز ریاست این مجلس در ادوار 10 تا 13 قابل توجه و نیازمند پژوهش دقیق است. با توجه به اینکه اسناد چندانی از او باقی نمانده است و متاسفانه امروزه نام او به فراموشی سپرده شده است اما تالیفات متعددی که از وی برجای مانده، آراء و مشرب سیاسی و اخلاقی وی را تا حدی به دست می دهد.
    این پژوهش بیشتر به زندگانی محتشم السلطنه قبل از دوران نمایندگی وی می پردازد و در مقاله بعدی، دوران وکالت او در مجلس شورای ملی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    نگارنده پس از ارائه مقدمه ای از آنچه در باب این سیاستمدار اخلاق مدار در منابع موجود یافت شده است، در ادامه ضمن کتابشناسی تحلیلی او به تببین آراء محتشم السلطنه اسفندیاری می پردازد.
    کلیدواژگان: مجلس شورای ملی، محتشم السلطنه حسن اسفندیاری، کتابشناسی، اسلام، جامعه ملل
  • حمید بصیرت منش، سمیه مقدم صفحه 31
    انتخابات مجلس شورای ملی در ادوار مختلف کمابیش با تقلب همراه بود، لیکن انتخابات دوره بیستم مجلس از این منظر منحصر به فرد تلقی میشود؛ به گونه ای که در ادبیات این دوره و در منابع تاریخی، از آن به «افتضاح انتخاباتی» تعبیر می شود. تقلبهای انتخاباتی سبب شد تا گروه های داخل رژیم نیز به انتقاد از آن برخاستند و با آنکه انتخابات این دوره، دوباره برگزار شد ولی درنهایت به تعطیلی آن منجر گردید. به دلیل فقدان پایگاه مردمی نمایندگان، کارکرد مجلس شورای ملی به جز موارد معدودی از یک مجلس مستقل و پویا و منتقد دولت، بسیار فاصله داشت. این ویژگی ها از نگاه منتقدان مستقل دور نماند. در میان مطبوعاتی که اخبار انتخابات و مسائل مرتبط با مجلس را منعکس میکردند، هفته نامه توفیق (که در مدت انتشار خود محبوبیت بسیاری نزد اقشار مختلف داشت) از جایگاه مهمی برخوردار است. این نشریه، متناسب با روش طنزگونه خود، با نثر، نظم و کاریکاتور به نقد انتخابات مجلس و سخنان و مواضع نمایندگان می پرداخت و نقش بسزایی در تنویر افکار عمومی داشت.
    در این مقاله، نگاه این نشریه به مجلس بیستم اعم از انتخابات و مطالب مطروحه در جلسات معدود آن، مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر دربردارنده چند سوال به شرح زیر است:1) انتخابات دوره بیستم مجلس چگونه در نشریه توفیق منعکس گردید؟
    2) دیدگاه کلی توفیق درباره نهاد مجلس به ویژه مجلس بیستم چه بود؟
    3) کدام یک از نمایندگان بیشتر مورد انتقاد این نشریه قرار گرفتند؟
    4) نشریه درباره کدام یک از موضوعات و لوایح مطرح در مجلس موضع گیری نمود؟
    روش مقاله با استناد به کاریکاتورها و متن های منثور و منظوم طنز این نشریه، به صورت تبیین استنادی خواهد بود.
    کلیدواژگان: هفته نامه توفیق، مجلس بیستم، انتخابات، نمایندگان مجلس، اللهیارصالح، جمال اخوی
  • شیوا تقوایی زحمتکش صفحه 51
    از آغاز دوره پهلوی اول، نوسازی سامانه اقتصادی ایران ضروری می نمود. در این زمان با همکاری مستشاران آمریکایی و کمیسیون اقتصادی مجلس شورای ملی، اصلاحات اقتصادی در ایران آغاز شد و پس از خروج میلسپو از ایران، توسط رضا شاه ادامه یافت. نظر به اینکه تمام اصلاحات اقتصادی دوره پهلوی اول پس از بررسی در مجلس شورای ملی به تصویب می رسیده است، در این زمینه مصوبات مجلس شورای ملی می بایست مورد مداقه قرار گیرد؛ این مصوبات پس از تصویب در مجلس به مرحله اجرا درمی آمدند و نحوه اجرایی شدن آن ها را می توان با اسناد به جا مانده از دوره پهلوی اول به تصویر کشید.
    این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که سیاست های اقتصادی اتخاذ شده در دوره پهلوی اول چه بودند و نهایتا به اجرای کدام اصلاحات اقتصادی انجامیدند. نوشتار پیش رو با شیوه کتابخانه ای و بهره گیری از اسناد ملی، در پی توصیف اصلاحات اقتصادی ایران در دوره پهلوی اول است.
    کلیدواژگان: اصلاحات اقتصادی، سیاست های اقتصادی، ایران، پهلوی اول
  • لئا دانیالی صفحه 71
    تا پیش از جنبش مشروطه، اقلیتهای دینی ایران در بافت سنتی جامعه از حداقل امتیازات شهروندی محروم بودند. درنتیجه، در جریان جنبش مشروطه، جمع کثیری از کلیمیان و مسیحیان به مشروطهخواهان پیوستند. اما با آغاز به کار مجلس اول، فضای سوء ظن چنان ادامه یافت که نماینده کلیمیان ایران، عزیزالله سیمانی، ناچار به استعفا شد و جای خود را به آیتالله سیدعبدالله بهبهانی داد. در مجلس دوم، یکی از فعالان برجسته جامعه کلیمی ایران به نام دکتر لقمان نهورای به هدف استیفای حقوق شهروندی این اقلیت دینی به خانه ملت پا گذاشت. نهورای به نیابت از یقوطیل کاشانی ریاست حبرا قدیشا، نخستین انجمن کلیمیان تهران را برعهده داشت. وی از دوره دوم تا پایان دوره سیزدهم نماینده کلیمیان ایران در مجلس بود. نهورای همواره جزو دسته منفردین نمایندگان مجلس بود و با دسته های مختلف روابط حسنه داشت و از این نظر می توانست مساعدت هر دستهای را جلب نماید.
    بهرغم وابستگی رضاشاه به آلمان نازی، نهورای از پای ننشست و نخستین قوانین و اصلاحات را برای به رسمیت شناختن حقوق اولیه اقلیتهای قومی به مجلس برد. پژوهش حاضر تلاشی است در بررسی نقش اساسی و بنیادین دکتر لقمان نهورای در تحولات تاریخ معاصر یهودیان ایران.
    کلیدواژگان: مجلس شورای ملی، اوضاع کلیمیان در دوران مشروطه، لقمان نهورای، سلیمان حییم
  • معین الدین محرابی صفحه 83
    علی اکبر دبیرسهرابی (دبیرالسلطان) نماینده دوره اول مجلس شورای ملی از تهران و ادوار هشتم و نهم از گروس و دوره های دهم و یازدهم از قوچان بود. وی در دوره اول به نمایندگی مجلس انتخاب شد ولی چندی بعد استعفا داد. در دوره های هشتم تا یازدهم، نماینده ای خاموش به شمار می رفت؛ چراکه هیچ اظهار نظری از وی ثبت نشده است. دبیرسهرابی مردی ثروتمند بود و در اواخر عمر، شماری از روستاهایی را که در قوچان داشت، وقف آستان قدس رضوی کرد.
    کلیدواژگان: علی اکبر دبیرسهرابی، دبیرالسلطان، گروس، قوچان، شهریار، مجلس شورای ملی، ناله ایران
  • علیرضا محسنی ابوالخیری صفحه 107
    نخبگان جوامع، آینه ای از ساختار اجتماعی جوامعی هستند که در آن بالیده اند. لذا مطالعه زندگانی، افکار و دغدغه های نخبگان در حوزه مطالعات تاریخ اجتماعی ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف معرفی و تحلیل افکار و آثار احمد فرامرزی، یکی از نخبگان اداری، مطبوعاتی و علمی دوره پهلوی اول و از چهره های مطبوعاتی، علمی و سیاسی پارلمانی پهلوی دوم صورت گرفته است. فرامرزی صاحب امتیاز مجله تقدم در دوره پهلوی اول و روزنامه خاور در دوره پهلوی دوم و نماینده دوره های پانزدهم، هفدهم و هجدهم مجلس شورای ملی از بوشهر در دوره پهلوی دوم، و نویسنده آثار عدیده ای درباره خلیج فارس بود. آثاری که وی در طول عمر خود به نگارش درآورده تا پیش از انجام این پژوهش، چنان که باید بدان پرداخته نشده است.
    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با نگاهی موشکافانه در زندگی فرامرزی، درصدد است بدین پرسش پاسخ دهد که «احمد فرامرزی در زندگانی سیاسی پارلمانی، مطبوعاتی و علمی خود چه دغدغه هایی داشت؟ و این دغدغه ها چه ویژگی های شخصیتی را برای وی رقم زد؟» محیطی که فرامرزی در آن بزرگ شده بود، او را ناسیونالیسم (ملی گرا)، طرفدار آزادی و استقلال ایران از استعمار و امپریالیست، و بیزار از ارتجاع بار آورد؛ لذا وی پس از ورود به تهران و ورود به تشکیلات اداری و آغاز زندگی مطبوعاتی و پارلمانی اش، قلم خود را برای بازتاب مسائل و معضلات زادگاهش (جنوب ایران و خلیج فارس) و ارائه راه حل برای آن ها به کار بست. حوزه ای که پایتخت و حکومت مرکزی را نسبت به آن جا بی تفاوت و بی توجه می دید و این، معضلی بود که در راستای تمامیت ارضی و استقلال ایران نبود. هدف غایی فرامرزی، بازگویی وضع موجود خلیج فارس و یافتن راه حلی به منظور بهبود اوضاع بنادر و جزایر و سپس حاکمیت همه جانبه دولت مرکزی بر خلیج فارس بود که علی رغم منافع بی شمار سیاسی و اقتصادی برای ایران، مورد غفلت و بی توجهی قرار گرفته بود.
    کلیدواژگان: مجلس شورای ملی، احمد فرامرزی، خلیج فارس، بحرین
  • ایمان منسوب بصیری صفحه 135
    بررسی تطبیقی مجلس سنا در ایران و دیگر ملت ها به ویژه کشورهای اروپایی که اساس مشروطه ایرانی به گونه ای مقتبس از آن هاست، در تحلیل برخی حوادث مشروطه، و شکل گیری و دگردیسی نهادهای پیرو آن، سودمند و راهگشاست. گفتار کوتاه پیش رو، ابتدا به بیان اصطلاح شناسی «سنا» و تاریخچه مختصر آن در عهد روم باستان و سپس معرفی مختصر ساختار آن در ایتالیا و ایران و دست آخر به بررسی تطبیقی این نهاد در دو کشور می پردازد.
    در این بررسی ضمن اشاره به تاثیرپذیری مشروطه ایرانی از فرانسه در تاسیس نهادهای قانون گذاری از جمله مجلس ملی و مجلس سنا، در تحلیل این تاثیرپذیری نظام مند از فرهنگ سیاسی اروپایی، به نمونه هایی از گرته برداری نظام سیاسی ایتالیا از جریان های غالب روزگار نو در اروپا نیز اشاراتی به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: مجلس سنای ایران، مجلس سنای ایتالیا، اساس نامه آلبرت، فرمان مشروطه
|
  • Mansureh Etehadieh (Nezam Mafi) Page 9
    Hassan Esfandiyari, with the appellation “Mohtasham al-saltane”, is one of the outstanding men of the Qajar and Pahlavi epoch. The life and thoughts of this great virtuous man, as minister and member of parliament, in various legislatures such as VIII,IX,X,XI,XII,XIII and his role as head of the National Parliament in the legislatures X and XIII must be studied in detail. Unfortunately, today there are few documents about him and his name is left in the hands of oblivion. Nevertheless by his works at least we can analyze partially his thoughts. The author of this article, after discussing briefly the life of the famous politician, tries to provide an annotated bibliography and also analyze the thoughts of Mohtashamm al-saltane.
    Keywords: National Parliament, Mohtashamm al Hasan saltane Esfandiyari, Bibliography, Islam, League of Nations
  • Hamid Basirat Manesh, Sommaye Moghaddam Page 31
    The National Parliament elections has been subject to fraud at different times, but the twentieth session of Parliament could be considered unique in this case, so that the XX legislative period in the literature of this epoch and in historical sources is interpreted as "scandalous election". The fraud led the internal groups of the dominant regime to criticized the elections, Not even the renewed election could change the situation and the above mentioned fraud finally caused the closure of Parliament. Due to lack of popular bases of Members of Parliament, the National Assembly, except for a few cases, lost its independent and critical functioning towards the government. These problems were observed by independent critics. Among the press that reflected the parliamentary elections and related issues, Tofigh, a famous weekly that gained at the time a huge popularity among different classes, had an extremely important place. This weekly, in accordance to its ironic structure, based upon prose, poetry and cartoons, by criticizing the parliamentary elections and the MP’s statements and positions, had an important role in enlightening the public opinion. In this article we try to study and analyze the point of view of this journal towards the twentieth Parliament’s issues. This study contains some questions as follows:1) The elections of twentieth session of Parliament how was reflected in Tofigh?
    2) What is the overall view of Tofigh about Parliament, especially its twentieth period?
    3) Which Parliament member has been more subject to criticism of this publication?
    4) Which parliamentary legislation was discussed particularly by Tofigh weekly?
    This paper is a citational study based upon cartoons and satirical prose and poem texts of this publication.
    Keywords: Tofigh weekly, Twentieth Parliament, MP elections, Allahyar Saleh, Jamal Akhavi
  • Shiva Taghvai Zahmatkesh Page 51
    Since the beginning of the first Pahlavi era, the modernization of Persia's economic system was essential. At this time, in collaboration with the American consultants and National Parliament Economic Committee, the economic reforms began in Iran and successively continued by Reza Shah also after the departure of Millspaugh. Since all the economic reforms of this period were legalized by the Persian Parliament, the parliamentary resolutions of this epoch, that concern the economic sphere, should be studied precisely. The remaining documents from the first Pahlavi era depict how economic reforms have been implemented. This study seeks to answer the following question: which economic policies were adopted in the first Pahlavi era, and what are the economic reforms caused by the realization of above mentioned policies? In this article with the library research method, taking advantage of the National Archives, we tried to provide analysis on economic reforms in the first Pahlavi era.
    Keywords: economic reforms, economic policy, Iran, the first Pahlavi era
  • Lea Daniyali Page 71
    Before the constitutional movement, the minimum rights of citizenship of the religious minorities in Iran, in the traditional environment of the society, have been denied. As a result, during the constitutional movement, a large group of Jews and Christians have joined this movement. But with the launch of the first Parliament, the suspicion against minorities persisted up to the point that Iran's Jewish deputy, Azizallah-e Semnani, was forced to resign and was replaced by Ayatollah Seyed Abdollah Behbahani. In the second Parliament, one of the prominent activists of the Jewish community of Persia, Dr. Loqman Nehuray, for redefining the citizenship rights of religious minorities, came to House of the Nation. Nehuray, as a representative of Yaqutil Kashani, was the president of Hebra Qadysha, the first Jewish association in Tehran. Nehuray from the second session until the end of the thirteenth session of Parliament was the representative of the Jewish community. Nehuray has always been part of the individual group in parliament and therefore has maintained good relations with various parties and in this way could attract different aids. Despite the dependence of Reza Shah on Nazi Germany, Nehuray did not surrender to reform the rules for the recognition of the rights of ethnic minorities in Parliament. This study is an attempt to examine the vital role of Dr. Loqman Nehuray on the evolution of the contemporary history of Iranian Jews.
    Keywords: the National Parliament, the Jews in the constitutional period, Loqman Nehuray, Soleyman Hayyem
  • Moin Al Din Mehrabi, Researcher Page 83
    Ali Akbar Dabirsohrabi (Dabir al-soltan) was a deputy of the first National Parliament from Tehran, in the eighth and ninth periods he was the MP from Garus, and in the tenth and eleventh periods from Ghuchan. He was elected as a MP in the first legislative period of Persian National Parliament, but he resigned later. Between the VIII and the XI Parliament, he could be considered a silent representative, because there is not even one registered comment expressed by the above mentioned deputy in this time. Dabir al-soltan was a rich man and in his later years he donated a number of villages that had in Ghuchan to the holy shrine of Imam Reza (Astan-e Qods-e Razavi).
    Keywords: Ali Akbar Dabirsohrabi, Dabir al soltan, Garus, Ghuchan, Shahriyar, National Parliament, Nale, ye Iran
  • Ali Reza Mohseni Abolkheyri Page 107
    The elite of every society is a mirror of the social structure in which it is grown. Therefore, the study of life, thoughts and concerns of the elite in the field of social history studies is required. This article aims to present and analyze the thoughts and works of Ahmad Faramarzi, one of the administrative and scientific elite of the first Pahlavi era, as well as an imminent figure of science and a parliament member during the reign of Mohammad Reza Shah. Faramarzi was the director of Taghaddom magazine during the first Pahlavi monarchy and director of Khavar newspaper in its second period. In addition, he was the deputy of Bushehr in the National Parliament in the XV, XVII and XVIII legislative periods and author of numerous works about the Persian Gulf. The works of Faramarzi, prior to completion of this study, were not analyzed properly as they should have. This article by the analytical – descriptive method, with a critical look at Faramarzi’s life, tries to answer a question: "Ahmad Faramarzi in his political, parliamentary, scientific and editorial life tried to reach which goals? His concerns in which manner have influenced his character? It is well known that the environment in which he grew up has given him some traits of nationalism, or a kind of freedom and independence from colonialism, imperialism or any kind of political reaction. Thus once arrived in Tehran and entered in administrative system, he began using his pen to reflect problems of his home town (south of Iran and the Persian Gulf), for finding some solutions. The southern part of Iran was treated by the central government with indifference and negligence: Indeed, this was a problem that was not in line with Iran's territorial integrity and its independence. The ultimate goal of Faramarzi was the description of the status quo of the Persian Gulf: He aimed to find a solution to improve the situation of ports and the Persian Gulf islands, with the hope of being able to address the full attention of the central government to that region which, despite its numerous political and economic interests for the Persia, had been neglected and ignored.
    Keywords: the National Assembly, Ahmad Faramarzi, the Persian Gulf, Bahrain
  • Iman Mansub Bassiri Page 135
    The comparative analysis of the Senate in Persia and other countries, particularly those in Europe that somehow played a role in the formation of the Iranian constitutionalism, helps us to have a clearer view about the formation of some entities in the era of the foundation of parliament in Iran. This article present some attempts to provide a terminology about the history of the Senate from ancient Rome to the modern Persia and sequentially aims to analyze, in a comparative manner, the history of the Senate in Iran and Italy. In this study, in addition to the indications regarding the influence of the Iranian parliament from European legal systems, particularly the French parliament, we tried to describe the influences of European legislative mechanisms on the Italian political system.
    Keywords: the Senate of Persia, the Senate of Italy, Statuto albertino, the royal command of constitutionalism