فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 8 (بهار 1395)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 8 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کورش صالحی * صفحات 1-24

    با در نظر گرفتن نقش و جایگاه مرزها در فرآیند دفاع استراتژیک و با توجه به این که مرزهای ایران زمین در یک روند بلندمدت تاریخی، مراحل گذار متعددی را تجربه کردهاند،چگونگی قرار گرفتن اقوام مرزی که در همسایگی مرز و یا در دو طرف آن ساکن اند، روند پرفرازو نشیبی را بر رویدادهای تاریخی مرزها به یادگار گذاشته است. این نوسانات امنیتی متعدد، از رفع نیازهای اولیه زندگی وابسته به آن سو و این سوی مرزها گرفته تا پدیده ی قاچاق و مسائل متنوع قومی، مذهبی، اجتماعی و اقتصادی را شامل می شود که برخورد با آنان قسمت عظیمی از وظایف نیروهای نظامی و انتظامی را تشکیل داده است. در پاسخ به این سوال که نحوه تعامل حکومت با قبایل مرزی در طول تاریخ در خصوص مرزداری چه بوده است؟ فرض این تحقیق بر آن است که در طول تاریخ ایران، دو رویکرد و شاخصه ی فرامرزی (همانند هخامنشیان) و درونمرزی و واگذارکننده (همانند قاجار) میراث روابط میان حکومت مرکزی و اقوام مرزی بوده است. حاصل این مطالعه چنین است که اگرچه در کوتاه مدت واگذاری و تعامل با قبایل و اقوام مرزی به نوعی به افزایش امنیت عمومی مرزها منجر می شود، اما این تک فاکتور نباید به غفلت و تعطیل شدن فرایندملی بودن مرزها و مردمان آن نواحی در بلندمدت بیانجامد. برای این تحول، رشد اقتصادی، فرهنگی و هویتی نواحی مرزی متکی بر بدنه ی کشور، از بنیان های راهبردی و دانش انتظامی این مناطق است.

    کلیدواژگان: قبایل مرزی، نوسانات امنیتی، هخامنشیان، فرامرزی، قاجار، درون مرزی
  • سید ابوالفضل رضوی *، بهزاد اصغری اناری صفحات 25-48

    نظر به کارآمدی نیروهای نظامی و انتظامی در تکوین و تداوم نظام های قدرت در اعصار مختلف، نوشتار حاضر با استفاده از روش تحلیلی-تاریخی، جایگاه و کارکرد نیروهای نظامی در سیر تحول ساختار سیاسی ایران را در بخشی از قرون میانه بررسی می کند. این جایگاه و کارکرد با تکیه بر تحولات سیاسی عصر سلجوقی تبیین شده است، اما تبیین و تفسیر مذکور را با در نظر داشتن زمینه های پیشینی موضوع و میراث دوران باستانی و اسلامی ایران در دستور کار قرار داده است. عصر سلجوقی از حیث تبدیل امارت به سلطنت در ایران جایگاه مهمی دارد؛ چراکه در این عصر سنن حکومت داری ایرانی- اسلامی چه از منظر اندیشه ای و چه اجرایی با سنن ایلی و قبیله ای در هم پیوند می خورد و شرایط متفاوتی را در سطح وسیعی به گستره ایران رقم می زند که از تلاش برای تمرکز قدرت و همنوایی مناسبات جامعه و حکومت تا گسست و تشتت سیاسی در تحول می باشد. بخش مهمی از تحولات مذکور حاصل ماهیت عمل و جایگاه نظامیان در ساختار قدرت است که انسجام، انتظام، عدالت و امنیت را تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین پرداختن به جایگاه نیروهای نظامی در چگونگی ساختار قدرت این عهد مسئله مهمی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: ایران، ساخت سیاسی، سپاه، نیروهای نظامی، سلاجقه
  • وحید عضدی*، کوروش احمدیوسفی صفحات 49-74

    برقراری نظم و امنیت در طول تاریخی ضرورتی اجتناب ناپذیر برای همه حکومت ها بوده است و برای رسیدن به این هدف، متولیان امر تلاش ها و اقدامات متعددی را به عمل آورده اند. ولایت سیرجان در ایالت کرمان در طول تاریخ کهن خویش، دارای عوامل مخل امنیت گوناگونی بوده که اقدامات امنیت ساز از سوی حکمرانان خود را ضروری می ساخته است. این مقاله در نظر دارد، با استفاده از روش تاریخی تحلیلی- توصیفی، روند شکل گیری پلیس در سیرجان از دوران باستان تا به امروز و همچنین عوامل متعدد شکل گیری ناامنی در آن را بررسی نماید. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد تاریخ سیرجان در ادوار مختلف شاهد ناامنی های مختلفی بوده است؛ و در این ولایت برقراری نظم و امنیت در ابتدا بر عهده ریش سفیدان، حکام محلی ، خانان و اربابان زمین بوده است ولی افرادی در زمان های مختلف وظیفه برقراری نظم و امنیت را در این شهر به عهده داشته اند کهنامشان در تاریخ به جای مانده است.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت، امنیه، نظمیه، پلیس جنوب، ولایت سیرجان
  • محمدرضا سلیمی سبحان *، جهانگیر حیدری، ایرج نیکجو صفحات 75-98

    نیروهای همگرا و واگرا که در تعیین چگونگی و کیفیت انسجام ملی نقش عمدهای دارند، مفاهیمی منفک از هم نیستند، بلکه متغیرهایی هستند که دارای پیوندی معکوس و متاثر از هم می باشند. این نیروها در طی تاریخ و در برهه های زمانی مختلف، تحت تاثیر مدیریت سیاسی و خاطرات سیاسی و تاریخی اقوام و حکومت های مرکزی در عرصهی فضایی جغرافیایی نمودها و بازتاب هایی داشته اند. دربرهه ی زمانی کنونی که جنگ قومیت ها و استفاده از خرده فرهنگ ها و اقلیت های موجود در عرصهپیرامونی ایران، فصل مهمی از تاریخ درگیری ها و اختلالات را رقم زده است. حال با توجه به این واقعیت که اقوام ایرانی و بخصوص قوم کرد، از یک سو بومی این جغرافیا بوده و از ریشه های تاریخی و فرهنگی مشترک برخوردارند و از سوی دیگر با واکاوی تاریخی اندرکنشهای اقوام و حکومت مرکزی شاهد مقاطعی هستیم که تحت تاثیر سیاستهای قومی حکومت مرکزی، مداخلات خارجی، نقشآفرینی نخبگان محلی و غیره نیروی واگرایی بر همگرایی چیرگی داشته است. لذا این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که چه عواملی در برهه های تاریخی بر فرایند هم گرایی و واگرایی قوم کرد تاثیرگذار بوده است؟ به نظر میرسد عواملی همچون محتوای سیاستهای قومی، بروز خلا قدرت در مرکز، اندرکنش نخبگان ملی و محلی، بسترسازی مشارکت سیاسی اقوام و مداخلات خارجی در همگرایی و واگرایی اقوام ایرانی تاثیرگذار بوده اند.

    کلیدواژگان: همگرایی، واگرایی، اقوام ایرانی، سیاست های قومی، قوم کرد
  • محمد آزغ*، مهدیس اجدی مهر، علیرضا گزمه، صالح مرتضایی صفحات 99-122

    در طول تاریخ خلیج فارس همواره به عنوان یک آبراه مهم و استراتژیک و منطقه ای ژئوپلیتیک مطرح بوده است. همین ویژگی ها باعث شده تا این آبراه مهم، مورد طمع و تجاوز گروه های مختلفی از بیرون قرار گیرد. در دوران زندیه و بخصوص دوره کریم خان زند نیز کشورهای مختلف اروپایی که از مدت ها پیش وارد خلیج فارس شده بودند، اهداف استعماری خود را در این منطقه مهم دنبال می کردند. هلندی ها در سال 1168 ه.ق / 1754 م وارد جزیره خارک شدند. نمایندگان کمپانی هند شرقی هلند (واک)، در طول مدت حضورشان در این جزیره به ایجاد روابط اقتصادی و سیاسی با کریم خان زند و دیگر امرای محلی پرداختند، ضمن آنکه در این مدت با گروه های مختلفی چون انگلیسی ها، آل زعاب در بندر ریگ و گروه های قبیله ای دیگر درگیر مسائل مختلف شدند. در این پژوهش که با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی و با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است، به بررسی مسائلی که موجب چالش میان کریم خان زند و میر مهنا، همچنین کشمکش میان میر مهنا و کمپانی هند شرقی هلند گردید و نقش میر مهنا در سرکوبی کمپانی هلندی می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد، هلندی ها در درگیری که با میر مهنا امیر بندر ریگی بر سر خراج سال های حضورشان در جزیره خارک داشتند شکست خوردند و در نخستین روز از سال 1766 م بعد از فعالیت تجاری 140 ساله در خلیج فارس برای همیشه از این آبراه مهم اخراج شدند.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، کریم خان زند، میر مهنا، کمپانی هند شرقی هلند(واک)، ناوگان دریایی
  • نوذر امین صارمی * صفحات 123-140

    دوران قاجار یکی از دوره های پرفرازونشیب تاریخ اجتماعی ایران به شمار می رود. اقدامات اصلاح گرایانه نخبگانی مانند عباس میرزا و امیرکبیر، گسترش سفر های صاحب منصبان به اروپا، ورود خارجی ها و اعطای امتیازات مستشاری به آنان و توسعه ی ارتباطات اجتماعی از طریق جراید و غیره موجب رشد و توسعه تشکیلات و ساختار های سیاسی و حکومتی گردید. این تحولات در حوزه های نظم و امنیت و امور انتظامی نیز تاثیر خود را گذاشت. مقاله حاضر به مطالعه این موضوع پرداخته و با روش تحلیل تاریخی، بر اساس منابع تاریخی به بررسی ساختار و تشکیلات نظمیه در دوران قاجار، از دوره محمدشاه تا احمدشاه می پردازد. یافته ها نشان می دهد در ابتدای دولت قاجار به تبعیت از دولت صفوی، امور نظمیه صرفا در دارالخلافه، یعنی پایتخت محدود و این امر در شهرستان ها و ولایات در دست حاکمان این مناطق بود و البته بیشتر منافع حکام را حفظ می نمودند. بعد ها با توسعه ی روابط با سایر کشور ها و آشنایی با فرهنگ آن ها و نیز انجام امور به صورت مستشاری الگو های تازه ای از اداره ی پلیس شکل گرفت و ساختار و تشکیلات ثابتی همانند وزارت نظمیه تاسیس شدند.

    کلیدواژگان: دوران قاجار، تاریخ انتظامی، تاریخ ساختار و تشکیلات انتظامی، نظمیه
|
  • Kourosh Salehi* Pages 1-24

    iven the role and position of borders in the strategic defense process and given the Iranian borders have experienced various transition stages during historical long-term events, how border ethnicities juxtaposed near border or on both sides of border has affected the historical events of borders. These various security fluctuations include a spectrum from providing elementary needs of life depending on both sides of borders to the phenomenon of smuggling and various ethnic, religious, social and economic issues that military and police forces face with a great part of them. This research deals with the question: How has been the interaction between central government and border tribes during history regarding border-keeping? The presumption is that during Iranian history, two approaches have been dominated the relationship between the central government and border ethnicities in this regard: intra-border approach (Achamenid) and inter-border approach (Qajar). The results indicate that although in the short-term the interaction between central government and border ethnicities culminates in general security of borders but this factor should not result in neglecting the national nature of borders and people living there in the long-term. Economic, cultural and identity growth of border regions depends on strategic principles and security knowledge of these regions.

    Keywords: border tribes, security fluctuations, Achamenid, Qajar, intra-border, inter-border
  • Seyed Abolfazl Razavi*, Behzad Asghari Anari Pages 25-48

    iven the efficiency of military and police forces in evolution and continuation of power systems in different eras, this article, by using analytical-historical method, examines the position and function of military forces in evolution trend of Iranian political structure in a part of Middle Ages. This position and function has been explained by emphasizing Seljukid era but this explanation and interpretation has set the a priori contexts and the heritage of Iranian ancient and Islamic eras into its agenda. In terms of turning Emirate into kingdom in Iran, the Seljukid era has an important position because in this era, the traditions of Iranian-Islamic governance, in terms of thought and execution, blended with nomadic traditions and create different conditions at a vast level in Iranian realm which is various from power concentration and harmony in society-government relations to political rupture and tension. An important part of these developments is the result of nature of military action and position in power structure which is coherence, order, justice and security. Therefore dealing with the position of military forces in power structure of the era is a significant issue.

    Keywords: Iran, political structure, army, military forces, Seljukid
  • Vahid Azodi*, Kourosh AhmadYousefi Pages 49-74

    stablishment of order and security has been the inevitable necessity for all governments during history and the authorities have applied various attempts and measures in order to reach the goal. During its long history, Sirjan province in Kerman State has enjoyed various anti-security factors which have necessitated security measures for its rulers. By using analytical-descriptive historical method, this article aims at examining police formation trend in Sirjan from ancient times to nowadays and different factors of insecurity formation in this city. The findings show that Sirjan history has witnessed different insecurities in different stages. In this province, establishment of security and order has been guaranteed by local respectful people, local rulers, feudal and landlords but some people have accepted the repsonsility of establishing order and secuirty in the city whose names have been eternalized.

    Keywords: Order, Security, Amnieh, Nazmieh, South Police, Sirjan province
  • Mohammadreza Salimi Sobhan*, Jahangir Heidari, Iraj Nikjoo Pages 75-98

    onvergent and divergent forces that play a major role in determining the quality of national coherence are not isolated concepts but they are variables enjoying mutual or reverse relationships. During history and different periods of time, these forces have had appearances and reflections in spatial-geographical stage affected by political management and historical memories of ethnicities and central government. Recently ethnic conflicts and using ethnic cultures around Iran have become an important aspect of the regional conflicts and disputes. Given this reality that Iranian ethnic groups, particularly the Kurdish nation, are the native people of Iranian geography and they have common historical and cultural roots with the Iranian people, and on the other hand, through historical investigation of the interaction between ethnic groups and central government, we witness a period of time that the divergent forces overcome convergent forces under the effect of ethnic policies of central government, foreign interference, role-making of local elites and so on. Therefore, by using analytical-descriptive method, this research tries to respond the question: What factors have affected the Kurdish nation's convergence and divergence during historical periods? It seems that such factors as ethnic policies, vacuum of power in the central government, interaction of national and local elites, providing the ground for political participation of ethnic groups and foreign interferences have been effective factors in Iranian ethnic groups' convergence and divergence.

    Keywords: Convergence, Divergence, Iranian ethnicities, ethnic policies, Kurdish nation
  • Mohammad azagh* Pages 99-122

    uring history, the Persian Gulf has been always an important strategic channel and a geopolitical region. These features have caused this important channel being exposed to various groups' greed and aggression. During Zandieh era, particularly Karimkhan Zand reign, different European countries entering the Persian Gulf for many years, followed their colonial goals in this significant region. The Dutch entered Khark Island in 1754. During their presence in this island, the representatives of Dutch East India Company established economic and political relations with Karimkhan Zand and other local rulers. Meanwhile in this period of time, they engaged in different disputes with different groups such as the Brits, Al-Za'ab in Rig Port and other tribes. In this research, done by analytical-descriptive method and referring to archive resources, some issues have been examined that have caused challenges between Karimkhan Zand and Mirmahna on the one hand, and between Mirmahna and Dutch East India Company on the other. Also it has examined the role of Mirmahna in suppressing the Dutch East India Company. The findings show that the Dutch failed in their conflict with Mirmahna, the ruler of Rigi Port over their presence in Khark Island and they were expelled from this important channel in 1766 after 140 years of their presence in the Persian Gulf.

    Keywords: Persian Gulf, Karimkhan Zand, Mirmahna, Dutch East India Company, marine navy
  • Nozar Aminsaremi* Pages 123-140

    ajar era is regarded as one of fluctuated eras of Iranian social history. Reformist measures of such elites as Abbas Mirza and Amir Kabir, spreading out the visits of authorities to Europe, visits by foreigners and giving counselor privileges to them and development of social communication through newspapers and so on caused the growth and development of political and governmental structures. These developments affected the spheres of order and security too. This article deals with the study of this issue and by using documents and historical sources deals with the structure and organization of Nazmieh in Qajar era, from Ahmad Shah to Mohammad Shah eras. The findings indicate that at the outset of Qajar government, following the Safavid government, Nazmieh affairs were limited to the capital, and the rulers preserved order and secuirty in other cities which were mostly the rulers' interests. Afterwards, by development of relations with other countries and familiarization with their cultures and conducting these issues through counseling, new patterns of police management formed and they established constant structures and organizations like Nazmieh Ministry

    Keywords: Qajar era, Police history, history of police structure, organization, Nazmieh