فهرست مطالب

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 39 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم نویی صفحه 1
    یکی از مباحث مهم در دین پژوهی، سخن از وجود یا نبود گزاره های فراخرد در دین است. نوشته های صدرالمتالهین شیرازی آکنده از توجهات وی به این مسئله است. او ضمن اینکه به تفصیل ازجایگاه عقل و نقش آن در ساحت دین سخن می گوید، از مراتب نازلی از عقل که توانایی ادراک دین را ندارد و نیز موانع فعلیت یافتن ادراک عقلی و شرایط به فعلیت رسیدن این ادراک هم گفتگو می کند. او با کسانی که به مبالغه در نقش عقل در دین روی می آورند و وجود گزاره های فرا خرد در دین را نفی می کنند (معتزله) مقابله می کند و به تفصیل از وجود برخی گزاره های فرا خرد در دین پرده برمی دارد و البته در این میان با افراط کسانی چون باطنیه هم به رویارویی برمی خیزد. نوشتار پیش رو می کوشد دیدگاه صدرالمتالهین شیرازی در باب فرا خردی دین را در قالب مباحث فوق مورد کاوش قرار دهد.
  • حسین اترک صفحه 27
    نظریه های اخلاقی معمولا به سه گروه نظریه های فضیلت گرایی، نتیجه گرایی و وظیفه گرایی تقسیم می شوند. نظریات اخلاقی اغلب فیلسوفان اسلامی را می توان جزء نظریه های فضیلت گرا دانست. ملاصدرا یکی از بزرگ ترین فیلسوفان اسلامی است، که فلسفه او از جهات مختلف دارای نوآوری است، پس شایسته است که نظریه اخلاقی او به طور منسجم تحقیق و بررسی گردد. این مقاله به این مهم می پردازد. ملاصدرا به عنوان یک فیلسوف فضیلت گرای اخلاقی، نظریه اخلاقی اش را با بحث از سعادت آغاز می کند. او بر اساس مبنای فلسفی اش، اصل وجود، شعور و ادراک وجود را سعادت می شمارد. هر موجود بر اساس مرتبه وجودی اش از سعادت متناسب برخوردار است. وی در بیانی کلی سعادت را نیل هر موجودی به کمال وجودی مختص خویش تعریف می کند که این کمال وجودی با مقتضای ذاتی او مطابق است. از نظر ملاصدرا سعادت حقیقی انسان در حکمت نظری و علم به حقایق اشیا و مشاهده موجودات مجرد عقلی و ذوات نورانی و اتصال و بلکه اتحاد با عقل فعال و بالاتر از همه ادراک ذات باری تعالی و لقای اوست. اما نیل به این سعادت عقلی بدون سعادت بدنی که همانا تهذیب نفس، تطهیر باطن، کنترل قوای غضبی و شهوی توسط قوه عقلی و نیل به ملکه عدالت ممکن نیست. ملاصدرا معتقد به قاعده اعتدال ارسطویی است و همه فضایل اخلاقی را در حد وسط میان دو طرف افراط و تفریط قرار می دهد. وی مانند اغلب علمای اخلاق اسلامی معتقد به چهار فضیلت اصلی و هشت رذیلت اصلی مقابل است.
  • حسن عبدی صفحه 57
    اغلب حکمای مسلمان در هر دو حوزه تصورات و تصدیقات، معتقد به قرائت خاصی از مبناگرایی هستند. در مبناگرایی اسلامی در باب گزاره ها، معارف تصدیقی به بدیهی و نظری تقسیم می شوند. بدیهیات بی نیاز از دیگر معلومات هستند؛ اما نظریات در ماده و صورت مبتنی بر بدیهیات بوده و سرانجام باید به آنها منتهی شوند. ابتنای نظریات بر بدیهیات در تصدیقات تنها از راه برهان شکل می گیرد. مبناگرایی در حوزه گزاره ها به خصوص در این اواخر با چالش های جدی و فراوانی مواجه شده است. پرسش اصلی مقاله این است که آیا می توان به شبهات مطرح شده در این باب پاسخ داد و آنها را دفع کرد. روش تجزیه و تحلیل مطالب، روش عقلی، فلسفی و تحلیلی است. به نظر می رسد بیشتر شبهات یا دست کم برخی از آنها بر اثر عدم درک صحیح و عمیق مبناگرایی اسلامی مطرح شده است. به نظر می آید مبناگرایی اسلامی با تکیه بر فلسفه اسلامی از چنان استحکام و ظرفیتی برخوردار است که توان پاسخگویی به انتقادات وارد شده را داراست.
  • مهدی کریمی ، رضا برنجکار صفحه 83
    ربط و نسبت بین کلام و حدیث در علم «کلام نقلی» مورد دقت و کاوش قرار میگیرد. روش شناسی علم کلام به طور عام و کلام نقلی به طور خاص از مباحث نوینی است که در آثار اندکی بدان پرداخته شده است. اهمیت پژوهشهای روشی، آنگاه دانسته می شود که به مهمترین دستاورد آنها یعنی «کشف طریق استنباط و اصول آن» ، توجه کافی شود. نزد سید بن طاوس نقل مهمترین منبع دینشناسی است. او به عنوان محدثی کم نظیر مباحث اعتقادی را بیشتر بر اساس ادله نقلی بررسی کرده است و در این زمینه نیز از روش های استنادی و استنباطی خاصی مانند توجه به اصول لفظی، اعتبار مضمونی نه رجالی، فهم ترکیبی قرآن و حدیث ، تاویل مخالف قطعی دین و… بهره میگیرد. در نوشتار حاضر دو رکن اصلی کلام نقلی یعنی روش استناد به حدیث اعتقادی و روش فهم الحدیث در اندیشه سید بن طاوس بیان گردیده و سپس به نمونه های کاربست ادله نقلی در علم کلام اشاره شده است.
  • سیده مونا علوی معینی، مهناز امیرخانی صفحه 101
    امروزه جهان با شتاب به سمت آینده پیش می رود و فرجام جهان، هر انسان متفکری را به اندیشیدن وامی دارد. حاصل این تفکرات ایجاد دیدگاه های فرجام گرایانه متعددی بوده است که برخی از آنها در میان اندیشه ورزان معاصر غربی شکل گرفته است. البته در ادیان مختلف الهی و غیرالهی نیز از دیرباز نظراتی در زمینه پایان این جهان وجود داشته است. این پژوهش بر آن است تا مقایسه ای در زمینه مبانی هریک از این دیدگاه ها انجام دهد. در همین خصوص، ابتدا مهم ترین دیدگاه های اندیشه ورزان معاصر غربی از جمله مک لوهان (دهکده جهانی) ، هانتینگتون (برخورد تمدن ها) ، تافلر (موج سوم) و فوکویاما (پایان تاریخ) بیان شده است. در میان ادیان نیز، دیدگاه اسلام به ویژه تفکر شیعه امامیه مورد نظر قرار گرفته است. پس از بررسی دیدگاه ها، تمایزات مبنایی آنها بدین شرح به دست آمد: دیدگاه اندیشه ورزان معاصر غربی بر مبنای اومانیسم، لیبرا لیسم، سکولاریسم و اباحه گری شکل گرفته است و در مقابل دیدگاه شیعه امامیه بر مبانی توحیدی و خدامحورانه تاکید دارد.
  • عین الله خادمی، علی حیدری علی حیدری، کبری عباسی نیا صفحه 129
    مسئله نسبی بودن یا مطلق بودن گزاره های اخلاقی از مهم ترین مسائل مطرح در فلسفه اخلاق است که پذیرش هر کدام از این دو مبنا پیامدهایی تاثیرگذار بر نظام سازی اخلاقی دارد. یکی از موارد زمینه ساز نسبی گرایی اخلاقی، مسئله تزاحم تکالیف است. با توجه به اینکه تکالیف اخلاقی ناظر به عمل و رفتار انسان است، به دلیل پیچیدگی شرایط اجتماعی وقوع تعارض یا تزاحم بین تکالیف در ظرف عمل ممکن است. در پژوهش حاضر، با پذیرش مطلق بودن گزاره های اخلاقی، برخی از راه های رایج حل تزاحم از دیدگاه اندیشمندان اسلامی بررسی شد. راه حل پیشنهادی این است که باید بین فلسفه اخلاق به عنوان یک علم دارای مسائل و روش و قلمرو مشخص و جامعه شناسی اخلاق به عنوان علم دیگر با روشی مختص به خود، تفکیک قائل شویم. مسئله مطلق یا نسبی بودن گزاره های اخلاقی به فلسفه اخلاق و مسئله تعارض تکالیف به حوزه جامعه شناسی اخلاق مرتبط است. پس نباید با اتکا به تزاحم تکالیف در ظرف عمل، نسبی بودن گزاره های اخلاقی را نتیجه گرفت، اما برای حل تزاحم تکالیف در مقام جامعه شناسی اخلاق می توان با تکیه بر بررسی نتایج و پیامدهای عمل اخلاقی، با ترجیح اهم بر مهم و روش های دیگر اقدام کرد. نکته مهم این است که مکتبی در فلسفه اخلاق می تواند در حل تعارضات اخلاقی توفیق یابد که به الزام و نتیجه یا وظیفه و غایت، توامان بها دهد و فلسفه اخلاق با رویکرد اسلامی از چنین ظرفیتی برخوردار است.
  • ولی الله نصیری، رحیم دهقان سیمکانی، قاسم پورحسن صفحه 153
    جان مایه نظریه قبض و بسط تئوریک شریعت، «صامت دانستن متن» و فاهمه محوری در امر تفسیر است و ستون اصلی تز صامت بودن متن نیز بر «مصرف کننده مطلق بودن معرفت دینی» استوار است. سروش در باب اینکه «معنای متن از کجاست؟» نگرش مخاطب محوری داشته و همچون گادامر و دریدا معتقد است معنای متن همان فهم مخاطب و مفسر یا ظهوری است که در جریان پرسش و پاسخ، برای خوانندگان و مخاطبان حاصل می شود و البته وابسته به آنهاست. این سخن مشکلات زیادی از جمله نسبی گرایی، نقض غرض در ارسال رسل و انزال کتب، نفی امکان حصول معرفت و… را در پی خواهد داشت. این مقاله با نگاهی به مباحث هرمنوتیک، این عنصرکلیدی یعنی «صامت بودن متن دینی» که بنیان و اساس تئوری قبض و بسط است مورد تبیین و بررسی قرار داده است.
|
  • Ebrahim Noei Page 1
    The existence or non-existence of metaphysical statements in religion constitutes an important issue in religious studies. Mullā Sadrā’s writings are replete with attention to this issue. While he elaborates the status and role of the intellect in the realm of religion, he speaks of both the lower levels of the intellect that fail to comprehend religion and the obstacles in the path of intellectual perception of religion as well as the circumstances under which this form of perception becomes actualized. He challenges the ideas of those who go to extremes in holding that the intellect plays a crucial role in religion and refute the existence of metaphysical statements in religion (Muʹtazilite). In a detailed discussion, he also reveals some metaphysical statements, but at the same time, challenges and disagrees strongly with the ideas of some individuals like esotericists who go to extremes in their theological ideas. The present paper seeks to explore Mullā Sadrā’s views on the metaphysical statements of religion.
    Keywords: intellect, religion, metaphysical nature of religion, Mull? Sadr?
  • Hossein Atrak Page 27
    Ethical theories are often divided into three groups: Virtue theories, Teleology and Deontology. The Ethical theories of the majority of Islamic philosophers can be considered as Virtue Ethics. Mulla Sadra is one of the greatest Islamic philosophers so it is of prime importance to examine his ethical theory coherently. To this end, the present paper starts with this proposition that Mulla Sadra’s ethical theory is a version of virtue ethics. He begins his ethical theory with the happiness (eudemonia) concept. On his own philosophical groundwork, Mulla Sadra, considers being and its perception as happiness. The felicity of each being depends on its level of existence. In broad terms, he defines happiness as the achievement of ontological perfection by each being consistent with its intrinsic demands. From Mulla Sadra’s point of view, real happiness for human beings is theoretical wisdom, knowledge of facts, observation of ideas and rational luminous beings and alliance with active intellect, but above all the perception of Divine existence and His meeting. But the achievement of this rational happiness is impossible without body happiness defined as self-purification, inner catharsis, control of animal forces by intellectual faculty and being attributed by the property of justice. He accept Aristotelian moderation rule which puts every virtue between two extremes: excess and defect. Mulla Sadra, similar to most Islamic philosophers, believes in the four principal virtues and the eight principal vices.
    Keywords: Mulla Sadra, virtue ethics, happiness, virtue, wisdom, moderation, justice
  • Hassan Abdi, Reza Bazeli Page 57
    Most of Moslem philosophers believe in foundationalism in the realm of ideas as well as propositions. In Islamic foundationalism pertaining to propositions, they are divided into two main kinds: obvious and theoretical. The obvious ones are the propositions which do not need inferential reasoning; while, the theoretical ones are based on the obvious ones and should ultimately lead to them. The only way of justifying theoretical propositions is the proof (Borhan). Lately, foundationalism has faced several challenges. The present paper is an attempt to inquire whether these challenges can be taken up by providing convincing answers. The method adopted in this paper is philosophical reasoning and analysis. The conclusion is that Islamic philosophy is of such a capacity and integrity which can take up these challenges in an appropriate way.
    Keywords: foundationalism, Islamic foundationalism, obvious propositions, theoretical propositions
  • Mehdi Karimi , Reza Berenjkar Page 83
    The present paper is concerned with the relationship between theology and tradition (Hadith) in "revealed theology". The methodology of theology in general and revealed theology in particular is a recent issue which has received scant attention. The importance of methodological studies can only be understood when its most important outcome, that is, the exploration of “theological inference and its principles" is well realized. For Sayed ibn Tavos, tradition is the most important source for the study of religion. As a characteristic thinker, he investigates the theological issues based on traditional sources and uses some elicitation and anecdotal methods such as: emphasis on the verbal principles, validation of content and not narrators, combined understanding of Quran and Hadith, deep and strong insight of Hadith, paraphrase of definite contradictions of religion and the like. The present paper presents the two key elements of revealed theology, that is, the method of invoking theological Hadith and understanding of it in the thought of Sayed ibn Tavos and then refers to some of the samples of applied revealed evidence in theology.
    Keywords: Sayed ibn Tavos, traditional Islamic theology, inductive method, belief tradition
  • Seyedeh Mona Alavi Moeeni , Mahnaz Amirkhani Page 101
    Nowadays the world proceeds apace toward the future, and this makes any thinker ponder over the end of the world. The outcome has been the formation of different eschatological views among which some have been proposed by contemporary western thinkers. Of course, some ideas about the end of the world held by theistic and nontheistic religions have a long history. The present study is aimed at conducting a comparative study of the origins of these views. To this end, it first states the major views of contemporary western thinkers including McLuhan (GlobalVillage), Huntington (The Clash of Civilization), Toffler (The Third Wave) and Fukuyama (The End of History). Among the religions, the focus of the discussion will be on Islam specifically the escatological views of Imamiyyah Shi’a. The results of the comparative study show that the views of contemporary western thinkers stands on humanism, liberalism, secularism, and promiscuity; while, the views of Imamiyyah Shi’a are monotheistic and theocentric.
    Keywords: eschatology, global village, clash of civilization, third wave, end of history, Imamiyyah Shi’a
  • Enolah Khademi , Ali Heydari , Kobra Abasikia Page 129
    The problem of relative or absolute moral consequences is one of the most important issues in moral philosophy. The adoption of one or the other has important consequences for the formation of a moral system. One of the issues that underlies the illusion of moral relativism is the problem of inconsistent assignments. As for the fact that moral assignments are related to human practice, and human behavior in social situations is very complex, it is likely that conflict arise in practice. Accepting the absolute nature of moral propositions, the present study tries to examine some of the most common ways of looking at conflict resolution from the point of view of Islamic scholars. The proposed solution is that a distinction should be made between the filed of moral philosophy with a methodology and an agenda of issues and the sociology of ethics as a different filed of study with a different methodology. The question of whether moral issues are absolute or relative is related to the realm of moral philosophy while the issue of conflict of assignments is related to the field of sociology of ethics. Therefore, we should not infer relativity of ethics from a reliance on conflict of assignments. But for conflict resolution we can rely on survey results and implications of moral action by reference to practice. The important point is that to be successful in resolving ethical conflicts a school of ethics should put emphasis on both obligation and outcome or duty and end. The philosophy of ethics with an Islamic approach has the capacity to deal with this issue.
  • Valiolah Nasiri , Rahim Dehghan Simkani , Ghasem Pourhassan Page 153
    "Silence of text" is the basis for the theory of “contraction and expansion of Shariah” and this idea is based on the assumption of “being an absolute consumer of religious knowledge”. Soroush, like Gadamer and Derrida, adopts an audience-centered approach in answering the question of: Where does the meaning of the text come from? His answer is that the meaning of the text resides in the understanding that emerges from the audience’s interpretation of the text individually or through question and answer. This idea has a number of consequences including relativism, violation of order in sending messengers and the revelation of the holy book, and the negation of the possibility of achieving wisdom. The present paper aims at delineating the origins of the idea of "silence of text" taking a hermeneutical perspective.
    Keywords: text, meaning, being silent, relativism, hermeneutics