فهرست مطالب

پژوهش نامه روانشناسی مثبت
پیاپی 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم نوفرستی، رسول روشن، لادن فتی، حمیدرضا حسن آبادی، عباس پسندیده، محمدرضا شعیری صفحات 1-18
    هدف پژوهش حاضر مطالعه ی کارآمدی روان درمانی مثبت گرا برای افزایش بهزیستی روانشناختی در افراد دارای علایم و نشانه های افسردگی در فرهنگ ایرانی است. بدین منظور از طرح تک آزمودنی چند خط پایه با دوره پیگیری استفاده شد. برای انجام این پژوهش ابتدا از بین افراد دارای علایم و نشانه های افسردگی که به یک مرکز مشاوره در تهران مراجعه کرده بودند و ملاک های ورود و خروج در پژوهش حاضر را دارا بودند و برای شرکت در پژوهش اعلام آمادگی کردند، 3 نفر به شیوه نمونه-گیری هدفمند انتخاب شدند. برای هر کدام از شرکت کنندگان به صورت تصادفی بین 3 تا 7 هفته مرحله خط پایه در نظر گرفته شد. درمان به صورت انفرادی بر اساس دستورالعمل سلیگمن و همکاران (2006) در 6 جلسه توسط پژوهشگر انجام گرفت. ارزیابی ها با استفاده از پرسش نامه افسردگی بکویرایش دوم(بک و دیگران، 1996) پرسشنامه شادکامی آکسفورد(آرگایل و دیگران، 1995)، آزمونجهت گیری های شادکامی (پترسون و دیگران، 2005)، مقیاس رضایت از زندگی (دینر و دیگران، 1985) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (ریف، 1995) در مرحله خط پایه، جلسات درمان و دو ماه بعد از پایان درمان (پیگیری) انجام گرفت. یافته ها نشان می دهد که هر سه مراجع با شروع درمان روند کاهشی معناداری را در طراز نمرات افسردگی نشان می دهند (71 درصد). همچنین هر سه مراجع روند افزایشی معناداری را در طراز نمرات بهزیستی روانشناختی (21 درصد)، شادکامی (46 درصد) و رضایت از زندگی (61 درصد) نشان می دهند. این نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است. بر این اساس، به نظر می رسد روان درمانی مثبت گرا یک درمان کوتاه مدت موثر برای کاهش علایم و نشانه های افسردگی و افزایش بهزیستی روانشناختی در فرهنگ ایرانی است.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، مداخله های مثبت گرا، علایم و نشانه های افسردگی، طرح تک آزمودنی چند خط پایه
  • غلامرضا نیک راهان، کریم عسگری، مهرداد کلانتری، محمدرضا عابدی، علی اعتصام پور، عباس رضایی، جف سی هافمن صفحات 19-34
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه اثربخشی سه نوع مداخله شادی بر روی نشان گرهای زیستی خطر و متغیرهای روانشناختی در بیماران کرونری بود. در این پژوهش 68 بیمار کرونری به طور تصادفی به چهار گروه 17 نفری شامل سه گروه مداخله شادی سلیگمن، لیوبومیرسکی و فوردایس و یک گروه کنترل اختصاص یافتند. گروه های مداخله شش هفته آموزش شادی دریافت نمودند و اندازه گیری ها در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به انجام رسید. ابزارهای اندازه گیری شامل کیت های اندازه گیری کورتیزول بزاق، سطح پلاسمایی پروتئین واکنش دهنده سی (CRP)، اینترلوکین-1 (IL- 1)، اینترلوکین-6 (IL-6) و ویراست دوم پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه شادی آکسفورد آرگایل، مارتین و کراس لند، مقیاس رضایت از زندگی دینر و مقیاس امید اشنایدر بودند. نتایج نشان دهنده گرایش قوی شادی اصیل سلیگمن برای ایجاد تغییرات مثبت در نشان گرهای روان-عصب- ایمنی شناختی مربوطه به ویژه بهبود انعطاف پذیری پاسخ صبحگاهی کورتیزول و کاهش سطح hs-CRP بود. علاوه بر این نتایج نشان داد هر سه برنامه شادی، آثار مثبت و معناداری در زمینه متغیرهای روانشناختی در پی داشته اند. نتایج این پژوهش نشان داد که شادی اصیل سلیگمن ممکن است اثرات قابل توجهی در تنظیم عملکرد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال و کاهش سطح نشان گرهای التهابی در بیماران کرونری داشته باشد.
    کلیدواژگان: بیماران قلبی، شادی، نشان گرهای ایمنی شناختی
  • روشنک خدابخش، زهره خسروی، شهره شاهنگیان صفحات 35-50
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر روان درمانی مثبت نگر بر افسردگی و توانمندی های منش افراد مبتلا به بیماری سرطان بود. در قالب یک طرح نیمه آزمایشی همراه با گروه کنترل و ارزیابی به صورت پیش آزمون و پس آزمون، 58 آزمودنی از میان کلیه بیماران مبتلا به بیماری سرطان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از جمعیت نمونه به طور تصادفی 15 نفر در گروه آموزشی مثبت نگر و 15 نفر در گروه کنترل(لیست انتظار) قرار گرفتند. مداخله این پژوهش (درمان مثبت نگر) شامل 8 جلسه 120 دقیقه ای بود که به شکل گروهی و هفتگی برگزار شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس شادکامی- افسردگی آکسفورد ( OHDQ ) و همچنین مقیاس توانمندی ها و فضایل منش لینلی و همکاران ( VIA-IS ) بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان مثبت نگر در کاهش افسردگی، افزایش توانمندی ها و فضائل منش، افزایش سطح زندگی معنادار، زندگی لذت بخش و متعهدانه افراد مبتلا به سرطان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: درمان مثبت نگر، توانمندی های منش، افسردگی، سرطان
  • سمانه اسعدی صفحات 51-66
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های افراد خردمند در قالب نظریه های ضمنی بر پایه یک پژوهش کیفی و کمی انجام شد. شرکت کنندگان 334 نفر بودند (189 مرد و 145 زن) که بطور تصادفی انتخاب و در سه گروه سنی نوجوان (113 نفر)، جوان (134 نفر) و میانسال (87 نفر) جایگزین شدند و پرسشنامه باز پاسخ خردمندی محقق ساخته را پرکردند. یافته ها نشان داد در کل نمونه افراد به صفت/ رفتار همه جانبه نگری به عنوان اولین صفت/ رفتار با 1/39 درصد اشاره کردند و سایر صفات/ رفتارها به ترتیب باایمان، متفکر و منطقی، صبور و باگذشت، صاحب علم و دانش، مهربان، اهل احترام به خود و دیگران، عاقل، آینده نگر و باهوش بود. در مردان و زنان اولین صفت/رفتار عاقل بود که به ترتیب 4/35 و 8/44 درصد را به خود اختصاص داده بود و صفت/ رفتارها با ترتیب هایی متفاوت فقط در ویژگی های باایمان، باهوش، آینده نگر، متفکر و منطقی، اهل عدالت و صاحب درک و فهم به لحاظ آماری معنا دار به دست آمدند. علاوه بر این، تفاوت هایی نیز در ترتیب صفات/رفتارها درگروه های سنی از لحاظ درصد فراوانی مشاهده شد. تنها تفاوت معنا دار مربوط به صفت/رفتار اهل احترام به خود و دیگران بود که در گروه جوان بیش از دو گروه دیگر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خردمندی، نظریه های ضمنی، سن، جنسیت
  • فرحناز ملکی، عذرا اعتمادی، فاطمه بهرامی، مریم فاتحی زاده صفحات 67-80
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مثبت نگری زوجی بر اسنادهای زناشویی زنان متاهل شهر اصفهان بود. روش پژوهش شامل دو بخش کیفی و کمی بود. در بخش کیفی روش پژوهش مطالعه متون و منابع مربوط به مفاهیم مثبت نگری بود. در بخش کمی روش پژوهش نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. برای انتخاب نمونه مورد نظر 60 نفر از زنان متاهل داوطلب از مراکز مشاوره و فرهنگ سرای خانواده انتخاب و به صورت در دسترس در دو گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند (هر گروه 30 نفر). ابزار پژوهش پرسشنامه اسنادهای زناشویی برادبوری و فینچام بود. آموزش مثبت نگری زوجی در نه جلسه روی گروه آزمایش اعمال شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره و مرحله پیگیری نشان داد که مثبت نگری زوجی، اسنادهای زناشویی زنان متاهل را بهبود بخشیده است. این شیوه ابعاد اسنادها شامل اسنادهای درونی/ بیرونی به همسر، درونی/ بیرونی به خود، عمدی/غیرعمدی، انگیزه خودخواهانه/ نوع دوستانه و سزاوار سرزنش/ گذشت را بهبود بخشیده ولی بر ابعاد پایدار/ ناپایدار و کلی/ جزئی اسنادها موثر نبوده است.
    کلیدواژگان: آموزش مثبت نگری زوجی، اسنادهای زناشویی، زنان متاهل
  • فاطمه قابضی، شهلا پاکدامن، ریحانه پاسبان، لیلا مرادخانی صفحات 81-92
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی احساس تنهایی جوانان، با توجه به کیفیت ارتباط آنها با خداوند، انجام شد. جمعیت این مطالعه جوانان 18 تا 35 ساله شهر تهران بود که از میان آنها 232 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به دو پرسش نامه احساس تنهایی ایرانی ( ILQ ) (رحیم زاده) و پرسش نامه کیفیت ارتباط با خدا (بام اول؛ مظاهری، پسندیده و صادقی) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها حاکی از آن بود که مولفه های بیم و یاس نسبت به خدا،پیش بین های مثبت احساس تنهایی و محبت به خدا، پیش بین منفی احساس تنهایی است. به طور کلی، هرچه فرد ارتباط مطلوب تری با خدا داشته باشد و جنبه های ایمان را در خود تقویت نماید، احساس تنهایی کمتری خواهد داشت و هرچه این رابطه از مطلوبیت کمتری برخوردار باشد، احساس تنهایی فرد نیز بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، ارتباط با خدا، بیم، یاس، محبت
  • الهام فتحی، غلامرضا منشئی، ابوالفضل حاتمی ورزنه، مسلم اصلی آزاد، طاهره فرهادی صفحات 93-106
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزش گروهی خودبخشودگی مبتنی بر مفاهیم قرآنی بر عزت نفس نوجوانان پسر بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان پسر سال اول متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 93-1392 بود که از میان آنها 40 دانش آموز دارای عزت نفس پایین به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و با طرح نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل به گروه های پژوهش به تصادف گمارده شدند (هر گروه 20 نفر). مداخلات مربوط به خودبخشودگی مبتنی بر مفاهیم قرآنی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی دانش آموزان گروه آزمایش انجام گرفت. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه غربالگری سلامت عمومی وزارت آموزش و پرورش و عزت نفس کوپر اسمیت بود. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس افزایش معناداری را در میانگین نمره های عزت نفس در پس آزمون و پیگیری نشان داد. به نظر می رسد که برنامه آموزش خودبخشودگی مبتنی بر مفاهیم قرآنی در افزایش عزت نفس پسران نوجوان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش خودبخشودگی مبتنی بر مفاهیم قرآنی، عزت نفس، نوجوانان
|
  • Azam Noferesty, Rasol Roshan, Ladan Fata, Hamid Reza Hassan Abadi, Abbas Pasandideh, Mohhamad Reza Shaeiri Pages 1-18
    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of positive psychotherapy in increasing happiness and psychological well-being in people with symptoms of depression. Accordingly, a single-subject-multiple baseline with follow- up phase was conducted. Three individuals with depressive symptoms were recruited from a center of psychology and counseling in Tehran by purposeful sampling. Participants attended 3 to7 weeks baseline phase. Within base line stage (3-7 weeks) therapy phase (6 weekly) and follow up step (2 month after treatment), patients filled out Beck Depression Inventory (BDI-II), Ryff’s Psychological Well-being Inventory, The Oxford Happiness Questionnaire, Satisfaction With Life Scale (SWLS), of Diner, and Orientations of Happiness Scale, of Peterson. Treatment conducted in 6 sessions of 45 minutes, each. All three participants showed decreasing trend in depression scores (71%) and increasing trend in The Oxford Happiness Questionnaire (46%) Ryff’s Psychological Well-being Inventory (21%) and Satisfaction With Life Scale (61%). These results remained after 2 months follow-up phase. It seems that positive psychotherapy is a short-term effective treatment for decreasing depression and increasing happiness, well-being and satisfaction with life in individuals with depression symptoms.
    Keywords: Psychological Well_being_Sign_Symptom of Depression_Positive Interventions_A multiple – baseline study
  • Gholamreza Nikrahan, Karim Asgari, Mehrdad Kalantari, Mohammadreza Abedi, Ali Etesampoor, Abbas Rezaee, Jeff C. Huffman Pages 19-34
    The present study examined and compared the effectiveness of three happiness interventions on risk biomarkers and psychological variables in coronary patients. In this study 68 coronary patients were assigned randomly to 4 groups of 17 patients, in three happiness intervention groups including Seligman, Lyubomirsky and Fordyce and a control group. The intervention groups completed 6 weeks of happiness training, and pre-intervention, post-intervention and follow-up measurements were carried out. Instruments were included assay kits for salivary cortisol, plasma levels of C-reactive protein (CRP), IL-1, IL-6, and, Beck Depression Inventory-II, Oxford Happiness Inventory, Diner Satisfaction with Living Scale, and Snyder Dispositional Hope Scale. The results have shown that there was a strong trend for Seligman authentic happiness to induce positive changes in related psychoneuroimmunological biomarkers especially for the improvement of the cortisol awakening response’s flexibility and reduction of the level of hs-CRP. In addition the results indicated that all of three interventions types have had positive and significant effects on the psychological variables. The results suggest that authentic happiness may have positive influences on regulation of hypothalamic-pituitary-adrenal axis functioning and reduction of inflammatory markers in coronary patients.
  • Roshanak Khodabakhsh, Zohre Khosravi, Shohre Shahangiyan Pages 35-50
    The purpose of this research was to study the effect of positive psychotherapy on depression symptoms and character strengths in cancer affected patients. Based on a quasi-experimental design by available sampling, 58 cancer patients were investigated. 30 patients were assigned in two groups: 15 patients in positive psychotherapy group (treatment) and 15 patients as control group. In the present research, Oxford Happiness-Depression Questionnaire (OHDQ) and Values In Action Inventory of Strengths (VIA-IS) were used. The results showed that the positive psychotherapy was effective in reducing depression, increasing the character strengths and virtues, improving meaningful, pleasant and engaged life of cancer patients.
    Keywords: positive psychotherapy, character strengths, virtues, depression, cancer
  • Samane Asadi Pages 51-66
    This study with the aim of investigating characteristics of wise people based on implicit theories was conducted in the frame of qualitative and quantitative research designs. 334participants (189 malesand145females) in three age groups of adolescent (n=113), Young (n=134) and middle-aged (n=87) who were selected randomly answered an open-ended questionnaire. Results showed that in the total sample of 334, considering all aspects of every event is at first place of mentioned traits/behaviors (39.1 percent). The other traits /behaviors were, considering all aspects of every event, faithful, thoughtful and rational, tolerant and lenient, knowledgeable, kind, respect for themselves and others, wise, farsighted and intelligent respectively. In males and females ‘view wise was at first place of mentioned traits/behaviors (35.4 and 44.8 percent respectively). The other traits/behaviors had different priorities, and only in faithful, intelligent, farsighted, thoughtful and rational, just and knowing differences were statistically significant. Furthermore, differences were seen in age groups priorities but only respect for themselves and other people was statistically significant.
    Keywords: wisdom, implicit theories, age, gender
  • Farahnaz Maleki, Ozra Etemadi, Fateme Bahrami, Maryam Fatehizade Pages 67-80
    This study was designed to investigate the effect of couple positivity training on marital attributions of married women in Isfahan. This study included two parts, the first was qualitative and another was quantitative. The design of this study in qualitative part was the texts and references related to positivity concepts. The methodology of this research on quantitative part was quasi experimental with pretest- posttest design and follow-up with control group. For selecting statistical sample, 60 married women were selected counseling clinics and family cultural center and randomly designed to experimental and control groups (each group 30 participants). The research instrument was Relationship Attribution Questionnaire (Bradbury & Fincham). The couple positivity training was administered to experimental group, in nine sessions but not to the control group. The data were analyzed using covariance analysis. The results as well as follow-up showed that couple positivity training improved marital attributions. It was effective in marital attributions subscales included internal/external to spouse, internal/ external on self, intentional/inadvertent, selfish/unselfish, blame/ forgiveness. But it wasn’t effective on the subscales of stable/ unstable and global/ specific.
    Keywords: couple positivity, marital attributions, married women
  • Fateme Ghabezi, Shahla Pakdaman, Reihane Pasban, Leila Moradkhani Pages 81-92
    The aim of this study was prediction of loneliness on the basis of quality of relationship with God in young people. Population of the study was 18-35 years old people in Tehran, fromwhich 232 persons were chosen in public places by available sampling method. They completed 2 questionnaires: Iranian Loneliness Questionnaire (ILQ Rahimzadeh) and Quality of Relationship with God (Mazahery, Pasandideh, & Sadeghi).The data was analyzed using correlation and multiple regression methods. Results showed that the components of fear and disappointment about god are the positive predictors of loneliness, but affection to God is the negative predictor of loneliness. The findings revealed that the more the relationship with, and faith to god is strong, the less an individual would experience loneliness. And also lower levels of desirability in the relationship would increase loneliness.
    Keywords: loneliness, relationship with God, fear, disappointment, affection
  • Elham Fathi, Gholamreza Manshaee, Abolfazl Hatami, Moslem Asli Azad, Tahere Farhadi Pages 93-106
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-forgiveness group training program based on the Quran concepts on the self-esteem of adolescent boys. The statistical population of this study consisted of adolescent boys in the first grade of high school in Esfahan city in the academic year of 2013-2014, 20 high school students with low self-esteem were selected by accessible sampling. . In a quasi- experimental design with control group and follow up session were randomly assigned (each group 20). The program was administered in 8 sessions of 90 minutes to the participants in the experimental group. The instruments were General Mental Health Screening Scale of educational office and The Cooper Smith Self-esteem Scale. Data were analyzed by the analysis of covariance. Posttest scores of participant's self-esteem in the experimental group significantly increased. The results indicate that forgiveness group training program based on the Quran concepts was effective in increasing the adolescent boys’ self-esteem.
    Keywords: self, forgiveness based on the Quran concepts, self, esteem, adolescents