فهرست مطالب

پاتوبیولوژی مقایسه ای - سال سیزدهم شماره 52 (تابستان 1395)

فصلنامه پاتوبیولوژی مقایسه ای
سال سیزدهم شماره 52 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه ابویی مهریزی، اکرم عیدی، پژمان مرتضوی صفحات 1875-1884
    روغن زیتون برای اهداف پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و اثرات سودمندی بر بیماری های قلبی عروقی، متابولیک، التهابی و خودایمنی دارد. هدف از این تحقیق بررسی اثر تیمار موضعی روغن زیتون بر ترمیم زخم پوست در موش صحرایی می باشد. بعد از ایجاد یک زخم جلدی تمام ضخامت در پشت 60 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 6 گروه کنترل، شم، درمان با دوزهای 2، 5 و 10% روغن زیتون و استاندارد تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ تیماری دریافت نکرد. گروه شم، اوسرین را به عنوان پایه پماد دریافت کرد. گروه درمان، روغن زیتون در دوزهای 2، 5 و 10% محلول در اوسرین دریافت کرد. گروه استاندارد با فنی توئین 1% درمان گردید. میزان بهبودی زخم پوست در روزهای 3، 7، 11، 14، 18، 21 بعد از ایجاد جراحت مورد ارزیابی قرار گرفت و جهت بررسی های هیستولوژی در روزهای 3، 7 ،14 و 21 موش ها آسان کشی شدند. از محل ترمیم زخم همراه با اندکی از پوست سالم مجاور، نمونه های بافتی تهیه و به روش تری کرم ماسون رنگ آمیزی شد. در اندازه گیری محل زخم کاهش معنی داری در میزان قطر زخم در گروه های درمان و استاندارد در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. در مطالعات ریزبینی افزایش معنی داری در میزان نوزایش بافت پوششی در روز 14 در گروه های درمان و استاندارد در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. نتایج نشان داد که روغن زیتون به طور معنی داری ترمیم زخم را تسریع می کند. اثر روغن زیتون بر ترمیم زخم احتمالا به افزایش نوزایش بافت پوششی مربوط می شود.
    کلیدواژگان: روغن زیتون، زخم تمام ضخامت پوست، موش صحرایی
  • فاطمه اعتمادی، زینب فتح خانی، احمد ابراهیمی، خسرو حسینی پژوه صفحات 1885-1890
    در گونه های بسیاری از پرندگان من جمله قناری ها، جنس نر و ماده قبل از بلوغ فاقد هر گونه تفاوت در شکل ظاهری می باشند. از آنجاییکه صدای دلنشین قناری توسط جنس نر ایجاد می شود، لذا تفکیک جنسیت قناری ها قبل از بلوغ از لحاظ اقتصادی بسیار حائز اهمیت می باشد. ژن های موجود بر کروموزوم های جنسی به خاطر منحصر به جنس بودنشان می توانند برای تفیین جنسیت به روش مولکولی مورد استفاده قرار گیرند. با استفاده از روش PCR و بر اساس دو ژن CHD-W و CHD-Z تفکیک جنسیت در قناری ها صورت گرفته است. هدف از این مطالعه بهینه سازی PCR بر اساس دو ژن CHD-W و CHD-Z در تفکیک جنسیت در قناری بود. در این مطالعه از 24 قناری دو پر حاوی ریشه تهیه گردید و استخراج DNA از بالب پرها صورت پذیرفت و از پرایمرهای اختصاصی طراحی شده برای تکثیر توالی ژن W-CHD استفاده شد و با بهینه سازی شرایط PCR برنامه بهینه به صورت زیر به دست آمد: واسرشته سازی اولیه 94 درجه سانتیگراد به مدت 5 دقیقه، 35 سیکل با شرایط : 94 درجه سانتیگراد به مدت 60 ثانیه ،58 درجه سانتیگراد به مدت 35 ثانیه و دمای 72 درجه سانتیگراد به مدت 50 ثانیه و در نهایت دمای72 درجه سانتیگراد به مدت 5 دقیقه. این مطالعه نشان داده شد که روش بهینه شده PCR می تواند با دقت صد درصد جنسیت قناری را تعیین کند و لذا مناسب ترین روش برای تعیین جنسیت قناری است.
    کلیدواژگان: قناری، تفکیک جنسیت، PCR
  • حمید پورمقیم، مسعود حقیقی، مصطفی شریف روحانی صفحات 1891-1898
    علیرغم کاربرد روز افزون گیاه صبرزرد در آبزیان، تاکنون سمیت احتمالی آن در قزل آلای رنگین کمان بررسی نشده است. هدف این تحقیق بررسی احتمال بروز برخی جراحات بافتی درماهیان قزل آلای رنگین کمان تغذیه شده با غذای حاوی پودر عصاره آبی الکلی 1% ازگیاه دارویی صبرزرد بود. تعداد 600 قطعه بچه ماهی سالم در محدوده وزنی 13 گرم، بطور تصادفی در 2 گروه مساوی وهر گروه شامل3 تکرار قرار گرفتند. گرو ها شامل گروه تیمار با صبرزرد(1%) وگروه کنترل (دارونما1%) می شدند که قبلا تدارک غذا برای آنها انجام شده بود. در پایان هفته دهم آزمایش از هر تکرار تعداد 2 قطعه ماهی صید و نمونه برداری از کبد، روده، کلیه و آبشش آنها انجام شد. نمونه ها در فرمالین 10% ثابت شده، سپس با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردیدند. نهایتا توسط میکروسکوپ نوری ارزیابی شدند. در نتایج بافت شناسی روده هیچ تغییری در گروه صبرزرد مشاهده نشد. برخی بافت های کبد و کلیه ماهیان تیمار با صبرزرد درجاتی از توسعه مراکز ملانوماکروفاژی را نشان داد که این تغییرات محدود بافتی، عکس العمل طبیعی بافت های مورد مطالعه نسبت به ماده خارجی بوده و ضایعه جدی محسوب نمی شدند. برخی بافت های آبشش در هر دو گروه هیپرپلازی سلول های پوششی تیغه اولیه را نشان داد که ارتباطی با تیمار دارویی نداشته و مربوط به شرایط محیطی و کیفیت آب بود. بر اساس یافته های فوق ظاهرا دز انتخابی ماده محرک ایمنی صبرزرد برای اندام های حیاتی مطالعه شده این تحقیق اثرات تخریبی نداشته است.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، صبر زرد، آسیب شناسی بافتی
  • آرش خاکی صفحات 1899-1908
    بیماری برونشیت عفونی از عوامل بیماری زای مهم در صنعت طیور بوده و غالبا منجربه بیماری تنفسی همراه با گرایش به سایر بافت ها براساس نوع سویه، می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تجربی جراحات آسیب شناسی و گرایش بافتی سروتیپ B/793 ویروس برونشیت عفونی در جوجه های گوشتی می باشد.در این مطالعه، جراحات بافتی و گرایش سروتیپ B/793 در اندام های مختلف جوجه های گوشتی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 90 قطعه جوجه یکروزه گوشتی بطور تصادفی به دو گروه 45 قطعه ای تقسیم گردیدند. در سن 10 روزگی جوجه های گروه یک با EID50103 ویروس برونشیت عفونی به روش قطره چشمی آلوده و گروه دو بعنوان گروه کنترل درنظر گرفته شد. نمونه برداری از اندام های مختلف از روز دوم تا روز شانزدهم پس از تلقیح بصورت یک روز در میان جهت ردیابی ویروس و بررسی آسیب شناسی بافتی انجام گردید.جوجه های گروه عفونی شده با ویروس مذکور از روز دوم تا هشتم دچار کزکردگی بودند. ویروس از کلوآک و کلیه ها روزهای 16-2، و در نای نیز ویروس در روزهای 2 تا 8 و در ریه نیز نمونه های مثبت در روز 2تا 6 پس از تلقیح ردیابی شدند. ویروس در بافت نای موجب ریزش مژک ها، هیپرپلازی بافت پوششی و ارتشاح سلول های تک هسته ای و هتروفیل شده بود. در ریه، پرخونی و خونریزی، ادم و اکسودای فیبرینی و ارتشاح سلول های تک هسته ای مشاهده گردید. در کلیه، پرخونی، خونریزی و نکروز لوله های ادراری مشاهده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان دادکه سروتیپ B/793 ویروس برونشیت عفونی در جوجه های گوشتی منجربه بروز تلفات، علائم بالینی و جراحات بافتی می گردد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی بافتی، گرایش بافتی، ویروس برونشیت عفونی، سروتیپ 793، B، جوجه گوشتی
  • مهدی خداویسی، صادق رهبری، پرویز شایان، ناصر حقوقی راد صفحات 1909-1916
    تیلریا اویس یکی از عوامل تک یاخته ای خونی خوش خیم در گوسفند و بز در بسیاری از مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری بوده که توسط کنه های خانواده ایکسودیده انتقال می یابد. این مطالعه برای تعیین پراکنش تیلریا اویس بر روی جمعیت 400 راس بز به ظاهر سالم در استان تهران انجام گردید. گسترش های خونی تهیه شده پس از رنگ آمیزی با روش گیمسا، تحت آزمایشات میکروسکوپی قرار گرفتند. به منظور تشخیص مولکولی، استخراج DNA از خون صورت گرفت و متعاقب آن به منظور تفریق گونه های تیلریا و بابزیا از یکدیگر با آغازگرهای اختصاصی منشعب از ژن کد کننده 18SrRNA (آغازگر1، آغازگر2) تکثیر پیدا کرد. به منظور تفریق گونه های تیلریا از یکدیگر آزمایش Semi-nested PCR با آغازگرهای اختصاصی منشعب از ژن ms 1-2 برای تیلریا لستوکاردی (آغازگر4، آغازگر 6)، تیلریا آنولاتا (آغازگر 5، آغازگر 6) و برای تیلریا اویس با آغازگر اختصاصی منشعب از ژن 18SrRNA ( آغازگر2، آغازگر3) انجام شد. نتایج میکروسکوپی نشان داد که 7/1% ( 7 مورد از 400 نمونه) به تیلریا اویس آلوده بوده در حالی که در بررسی Semi-nested PCR 6% (24 مورد از 400 نمونه) برای تیلریا اویس مثبت بودند. نتایج این بررسی نشان داد که تیلریا اویس در بزان بدون علائم بالینی قابل شناسایی است. بنابراین آنها می توانند به عنوان مخازن عفونت برای کنه ها و عامل انتقال انگل به گوسفند در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: تیلریا، Semi، nested PCR، بز، استان تهران
  • فاطمه کبیری، محمدرضا محزونیه، عزیزاله ابراهیمی کهریزسنگی، اعظم مختاری صفحات 1917-1926
    سقط جنین عامل زیان های اقتصادی حائز اهمیت به سرمایه دامی کشور و موجب کاهش باروری و تولید است. عوامل عفونی مسئول بخشی از موارد سقط جنین در گوسفند و اغلب، واگیردار و مشترک بین انسان و دام هستند، لذا از نظر بهداشت عمومی نیز مورد توجه قرار گرفته اند. کمپیلو باکتر فتوس و لپتوسپیرا اینتروگانس ازجمله عوامل عفونی سقط جنین گوسفندی در سراسر جهان بوده و خسارات بهداشتی اقتصادی ناشی از آنها قابل توجه است. نظر به اهمیت سقط جنین های کمپیلوباکتریایی و لپتوسپیرایی در گوسفند در مطالعه حاضر عفونت های حاصل از کمپیلوباکتر فتوس تحت گونه فتوس و لپتوسپیرا اینتروگانس در 98 نمونه محتویات شیردان جنین های سقط شده گوسفند با روش PCRدر استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری و خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، میزان آلودگی به کمپیلوباکتر فتوس در نمونه های بررسی شده، 9/4 درصد بوده و نمونه آلوده به لپتوسپیرا یافت نشد. در کل نتایج این پژوهش نشان می دهد کمپیلوباکتر فتوس در بروز بخشی از موارد سقط جنین گوسفند نقش دارد. با توجه به روش های مختلف تشخیصی لپتوسپیروز، به نظر می رسد هر روش تشخیصی نقاط ضعفی داشته و نمی توان صرف استفاده ازیک آزمون به طور قطع حضور این عامل را منفی دانست. بنابراین توصیه می شود به طور هم زمان از چند روش استفاده شود تا بتوان با مقایسه نتایج حاصل به تشخیص دقیق تری دست یافت.
    کلیدواژگان: PCR، سقط جنین، کمپیلوباکتر فتوس، لپتوسپیرا اینتروگانس
  • برهان منصوری، سیدعلی جوهری، نمامعلی آزادی، معصومه آریایی، صبا اصغری، لیلا دکانی صفحات 1927-1934
    هدف از این مطالعه بررسی اثر نانوذرات اکسید روی و یون روی بر آسیب شناسی بافت آبشش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) می باشد. در این مطالعه از 60 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده گردید. همچنین دو غلظت غیرکشنده نانوذرات اکسید روی و دو غلظت غیرکشنده یون روی که عبارت بودند از 5/0 میلی گرم در لیتر و 05/0 میکروگرم در لیتر به همراه گروه شاهد (فاقد هرگونه ماده شیمیایی) استفاده گردید. پس از 14 روز مواجهه با این مواد، بافت آبشش نمونه برداری شد. به منظور انجام مطالعه بافت شناسی کلاسیک، نمونه ها پس از آماده سازی به روش هماتوکسیلین ائوزین رنگ آمیزی شد. مهمترین آسیب های ایجاد شده در بافت آبشش شامل خمیدگی تیغه های ثانویه، هایپرتروفی تیغه های ثانویه، افزایش ترشح موکوس، افزایش به هم چسبیدگی لاملاهای ثانویه، تلانژیکتازی مویرگی، هیپرپلازی و در نهایت نکروز بوده است. میزان آسیب ها در مواجهه با نانوذرات اکسید روی بیشتر از یون روی بوده است و در غلظت 5/0 میلی گرم بر لیتر شدت آسیب های بافتی بالاتر از غلظت 05/0 میکروگرم بر لیتر بوده است. باتوجه به نتایج، می توان گفت این ماده قابلیت اثرگذاری و ایجاد آسیب بر بافت آبشش ماهی را دارا می باشد، بنابراین لازم است توجه بیشتری در هنگام استفاده از این ماده انجام گیرد و از رهایش آن به محیط زیست خودداری شود.
    کلیدواژگان: نانوذرات اکسید روی، یون روی، قزل آلای رنگین کمان، آبشش، آسیب شناسی
|
  • Abooei Mehrizim., Eidi A., Mortazavi, P Pages 1875-1884
    Olive oil has been used for medical purposes. It has beneficial effects on cardiovascular and metabolic diseases, inflammatory and autoimmune diseases. The objective of this study was to find out the efficacy of topical administration of olive oil on dermal wound healing in rats. After creating full-thickness skin wounds on the back of 60 male Wistar rats, rats randomly divided into six groups, as control, sham, treatment and standard. Control group was intact. Sham group received eucerin as vehicle. Treated group received the olive oil at doses 2, 5 and 10%, dissolved in eucerin. Standard group were treated with phenytoin ointment 1%. Wound healing rats were calculated on days 3, 7, 11, 14, 18 and 21 post-wounding and the wound tissues were harvested at 3, 7, 14 and 21 days for histological studies. All of rats were sacrificed, and the skin around incision area was dissected and stained by Masson’s trichrome methods for tissue analysis. The results indicated a significant decrease in the diameter of wound in the treated and standard groups comparing to the control groups. A significant increase in the rate of re-epithelialization was observed at 14 days in the treated and standard groups compared to the control group. The results demonstrate that olive oil significantly accelerates cutaneous wound healing and its effect may be due to the increased re-epithelialization. It was concluded that it can be considered as a therapeutic agent for wound healing
    Keywords: Olive oil, Full, thickness skin wounds, Rat
  • Etemadif., Fathkhaniz., Ebrahimia., Hoseini Pajooh, K Pages 1885-1890
    Bird species are considered sexually monomorphic, so in many bird species, the sex identification is very difficult especially in young birds. Since male canary is more important in warbling, sex identification of canary before puberty is important financially. Molecular genetic techniques can be use for sex identification of animals. Genes on the sex chromosomes are unique because of their sex-specific inheritance. PCR method based on chromo helicase DNA binding protein genes (CHD-Z and CHD-W) has been explained for sex identification in canary. The aim of the present study was to optimize of the PCR conditions for CHD-Z for sex identification in the canary. In this study genomic DNA was extracted from feather bulb of 24 canaries (old and young) of canary. PCR reaction was performed by a set of primers designed on the basis of the sequence of the CHD-W gene and optimized conditions was determined as follow: 94°C, 5min for initial denaturation then 35 cycle of 94°C for 60 sec, 58°C for 35sec, 72°C for 50sec, and a final 72°C for 5min. This study showed optimized PCR can be used for sex identification of canary with high accuracy. Therefore, it is the best method for this purpose.
    Keywords: Canary, Sex identification, PCR
  • Pourmoghimh., Haghighim., Sharif Rohani, M Pages 1891-1898
    Despite the increasing use of Aloe vera in aquaculture, toxicity and possible side effects have not been studied in rainbow trout. The aim of this study was to investigate the possibility of some tissue change in farmed rainbow trout (Oncorhynchusmykiss) fed with feed containing 1% of hydro-alcoholic extract of Aloe vera. Six hundred pieces’ healthy fish, average means 13 grams were randomly allocate into 2 groups, including Aloe vera extract-treated (1%) and control (placebo 1%), each of triplicates. Their feed has been previously prepared. At the end of the tenth week, 2 fish pieces was caught in each replicate. After anesthesia, the fish were autopsied. The liver, intestine, kidney and gills of fishes were removed. Specimens were fixed in 10% formalin, stained by using Hematoxylin and Eosin (H&E). Finally, prepared tissues were evaluated by optical microscopy. The results were no shown any changes in intestinal histology in the Aloe vera extract-treated group. However, melanomacrophage centers development was observed in liver and kidney in some fish's Aloe vera extract-treated. Such limited tissue changes were natural reaction of studied tissues to the foreign matter (xenobiotics). Some of the gill specimens in both groups showed epithelial cells hyperplasia in primary gill lamella, which is no related to medicinal treatment. It was possibility concern to environmental conditions and water quality. Based on the above findings, it seems that the selected dose of Aloe vera extract has not been detrimental to vital organs of fish in this research study.
    Keywords: Rainbow trout, Aloe vera, Histopathology
  • Khaki, A Pages 1899-1908
    Avian infectious bronchitis is an important pathogen in poultry industry, which commonly induces respiratory diseases, with tropism to other organs based on strains. The aim of this study was to investigate the tissue lesions and tropism of avian infectious bronchitis virus strain 793/B in experimentally infected broiler chickens. In this study, tissue lesions and dissemination of 793/B serotypes of IBV in different organs of broiler chickens was studied. Ninety-one-day-old chicks were divided randomly into two groups (45chicks per group). At the age of 10 days old the chicks in group1 were inoculated intraocularly with 103EID50 of the 793/B isolate, and group2 was kept as control. The samples from various tissues were collected at 2 till 16 days’ post-inoculation (PI) for virus detection and histopathology. The chicks of infected group exhibited depression at 2 to 8 days PI. The IBV virus was detected in the cloaca and kidney through the study, in trachea virus was detected on days 2 to 8 and in lung samples on 2-6 days PI. In trachea virus causes deciliation, epithelium hyperplasia, mononuclear and heterophils infiltration. Lung tissue was hyperemic, hemorrhagic, and edema and fibrinous exudate with mononuclear infiltrations was seen. In kidney tissue hyperemia and hemorrhage with necrosis of tubules was recorded. The results of this study indicated that the 793/B serotype of IBV cannot cause mortality, clinical signs or gross lesions in infected chickens.
    Keywords: Histopathology, Dissemination, Infectious Bronchitis Virus, 793, B serotype
  • Khodaveisim., Rahbaris., Shayanp., Hoghooghi Rad, N Pages 1909-1916
    Theileria ovis is one of the benign hemoprotozoal agents in sheep and goat in tropical and subtropical regions which is transmitted by ixodid ticks. This study was carried out on 400 randomly selected healthy goats for determining the distribution of T. ovis. After preparing the blood smears, they were examined staining by Giemsa method for microscopic studies. In order to molecular diagnosis, DNA was extracted from blood samples. Subsequently, the genomic DNA from piroplasms was first extracted and then amplified with the primer pair using hyper variable region V4 of 18S rRNA for simultaneous differentiation of Theileria and Babesia. Differential diagnosis of Theileria ovis from T. annulata and T. lestoquardi was performed using Semi-nested PCR technique on the PCR products with primers specific derived from hyper variable region V4 of 18S rRNA, P2, P3 for T. ovis and with primers specific derived from ms1-2 gene for T. lestoquardi (P4, P6) and T. annulata (P5, P6). The results of microscopic examinations showed that 1.7 % (7/400) were positive for the presence of T. ovis in comparison to T. ovis which were 6% (24/400) in Semi-nested PCR. The results of present study revealed that T. ovis is detectable in goats without any clinical manifestation. Therefore, the goats can be served as reservoirs of the infection for ticks and transmission agents of this parasite to the sheep.
    Keywords: Theileria, Semi, nested PCR, Goat, Tehran province
  • Kabirif., Mahzouniehm., Ebrahimi Kahrizsangia., Mokhtari, A Pages 1917-1926
    Abortion causes significant economic losses to the livestock investment of a country and reduces fertility and production. Infectious agents are responsible a part of the sheep abortions and often, they are contagious and zoonosis, so they are also considered in terms of public health. Campylobacter fetus and Leptospira introgans are some of the infectious agents of ovine abortion worldwide and economic and hygienic losses resulting from them are significant. Due to the importance of Campylobacterial and leptospiral sheep abortions, in this study 98 samples from abomasal contents of aborted sheep fetuses in Isfahan, Chaharmahal va Bakhtiari and Khorasan Razavi provinces were investigated for Campylobacter fetus subspecies fetus and Leptospira introgans by PCR.
    Results showed that the infection with Campylobacter fetus in the samples studied was 4.9% and any samples weren’t found to be infected with Leptospira. The results of this study showed that campylobacter fetus might be involved in the incidence of a part of sheep abortions.
    According to different diagnostic methods of the Leptospira, it seems that any diagnostic procedure has some weaknesses and using only a test is one can’t certainly report that the presence of this agent is negative. Therefore, it is recommended to several methods to be used simultaneously in order to compare the results of several methods and achieve accurate diagnosis.
    Keywords: PCR, Abortion, Campylobacter fetus, Leptospira introgans
  • Mansourib., Johari, S.A., Azadin., Ariyaeem., Asgharis., Dekani, L Pages 1927-1934
    The purpose of this study was to the effect of ZnO NPs and Zn ions on gill histopathology of rainbow trout (Oncorhynchusmykiss). In this study, 60 rainbow trout were used. Moreover, two non-lethal concentrations of ZnO NPs and Zn ions included 0.5 mg L-1 and 0.05 µg L-1 with the control group (no chemicals) were used. After 14 days of exposure to these materials, gill tissue samples were taken. In order to study classical histological, samples prepared by hematoxylin - eosin staining and by optical microscopy slides were photographed. The most important damages caused on the gill tissue are including curvature secondary lamella, hypertrophy, increased mucus secretion, aneurism, hyperplasia, and finally necrosis. The levels of damages on exposed to Zn NPs were higher than Zn ions; and severity of tissue damage in 0.5 mg L-1 was higher than 0.05 µg g-1. According to results, we can say that NPs can impact and damage the fish's gill tissue, so it is necessary to pay attention when using these NPs done more and release it into the environment be avoided.
    Keywords: Zn NPs, Zn ion, Rainbow trout, Gill, Pathology