فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم سلیمی*، زهرا صباغیان، حسن دانایی فرد، محمود ابوالقاسمی صفحات 9-38
    هدف پژوهش حاضر نظریه پردازی در ارتباط با فرایند تسهیم دانش بین اعضای هیات علمی در محیط های دانشگاهی است. به این منظور با استفاده از راهبرد پژوهشی نظریه پردازی داده بنیاد، ضمن مصاحبه فردی با 16 نفر از اعضای هیات علمی، تجارب اعضای هیات علمی در ارتباط با فرایند تسهیم دانش با رویکردی کیفی و استقرایی مورد مطالعه قرار گرفت و با استفاده از طرح نظام مند، با پشت سر گذاشتن مراحل مختلف مفهوم پردازی، نظریه ای در این زمینه تکوین یافت. نتایج تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، محوری و انتخابی حاکی از 9 مقوله اصلی بود که مقاله حاضر یافته های مطالعه را در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی (انگیزه های درونی و بیرونی)؛ مقوله کانونی (تمایل اعضای هیات علمی به تسهیم غیرمستقیم دانش با همکاران)؛ راهبردها / تعاملات تسهیم دانش (فردی، نوشتاری و شبکه ساز)؛ زمینه یا بستر (بستر درون فردی، بستر سازمانی)؛ شرایط مداخله گر (نگاه به دانش آفرینی دانشگاهی) و ره آورد (پیامد فردی و گفتمان زایی بین نسلی و بین رشته ای) و روابط بین ابعاد مختلف آن را در محیط های دانشگاهی، تحلیل می نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، تسهیم دانش، اعضای هیات علمی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • غلامرضا شمس مورکانی*، محمد قهرمانی، زهرا معارفوند، فاطمه زنگنه صفحات 39-67
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد دانشگاه شهید بهشتی براساس مدل تعالی سازمانی EFQM به انجام رسیده تا با مشخص کردن جایگاه این سازمان در مسیر تعالی، راه رسیدن به قله کیفیت را برای آن هموارتر سازد. و از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها به صورت آمیخته (کمی- کیفی) بود. جامعه آماری 14743 نفری دانشگاه، با روش تصادفی طبقه ای تعداد 683 نفر [اعضای هیات علمی (123)، دانشجویان (375)، مدیران (6) و کارکنان (179)]، براساس جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شد. هم چنین 200 نفر از کارکنان سازمان هایی که با دانشگاه در ارتباط هستند نیز به عنوان «افراد جامعه» منظور شدند. در بخش کیفی، 14 نفر از نخبگان آموزشی نیز جهت انجام مصاحبه انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری در بخش کمی شامل سه پرسشنامه محقق ساخته برای اعضای هیات علمی، مدیران و کارکنان، دانشجویان و افراد جامعه و ابزار بخش کیفی، مصاحبه بود. روایی ابزار به تایید چند نفر از اعضاء هیات علمی و کارشناسان مربوطه رسید و پس از آزمون اولیه، پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 98/0، 81/0 و 60/0 محاسبه شد. جهت تحلیل داده های کمی از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، توزیع فراوانی و درصد توزیع فراوانی) و آمار استنباطی (t تک نمونه ای، تحلیل واریانس به روش اندازه های مکرر، آزمون تعقیبی شفه، آزمون فریدمن و منطق امتیازدهی EFQM) استفاده شد و جهت تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه از روش تحلیل محتوا استفاده به عمل آمد. نتایج حاکی از آن است که بین میزان کاربست معیارهای مختلف مدل تعالی سازمانی EFQM در دانشگاه شهید بهشتی تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج هم چنین نشان داد که معیار «نتایج جامعه» در دانشگاه شهید بهشتی بالاترین رتبه را داشته و پس از آن به ترتیب معیارهای «نتایج کلیدی عملکرد»، «خط مشی و استراتژی»، «شراکت ها و منابع»، «نتایج کارکنان»، «رهبری»، «فرایند ها»، «نتایج مشتریان»، و «کارکنان» قرار دارند. بر حسب مدل EFQM، دانشگاه شهید بهشتی از 1000 نمره ، نمره 539.4 کسب کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد، کیفیت، مدل تعالی سازمانی EFQM
  • اباصلت خراسانی* صفحات 68-92
    هدف پژوهش حاضر استقرار و پیاده سازی نظام آموزش استاندارد محور مدیران در سازمان شهرداری تهران است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی- پیمایشی است، که در آن 140 نفر از مدیران شهرداری در سطح استان تهران در سال 1390 به روش تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته در مورد نمونه انجام گردید. روایی ابزار با استفاده از نظر اساتید مرتبط با موضوع پژوهش با کمک روش تحلیل مولفه های اصلی و برازش مدل اندازه گیری متغیرهای نهفته با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت و جهت تعیین پایایی آن از روش آلفای کرانباخ استفاده شد که نشان دهنده پایایی (79/0= R) است و می توان گفت ابزار از ویژگی پایایی مناسب برخوردار است. داده های به دست آمده با استفاده از الگوی معادلات ساختاری تحلیل گشت و الگوی پیشنهادی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که ابعاد راهبردهای آموزش، فرایندهای آموزش، نتایج آموزش دارای رابطه مثبت و معنادار با نظام آموزش مدیران هستند. علاوه بر این، اجرای الگوی معادلات ساختاری نشان داد که داده ها با الگوی پیشنهادی برازش دارند (0.92= GFI، 0.91= AGFI، 0.93= CFI، 0.88 = NNFI، 0.031MSEA= )؛ این بدان معناست که رابطه تمامی ضرایب مسیر پیشنهادی الگو نیز معنادار بوده است (p<0.01).
    کلیدواژگان: آموزش مدیران، راهبردهای آموزش، فرایندهای آموزش، نتایج آموزش، معادلات ساختاری
  • علیرضا مطلبی فرد، بیژن عبداللهی، هدیه محبت صفحات 93-113
    تدوین چارچوب اخلاقی برای تدوین پایان نامه های دانشجویی به منظور کاستن از آسیب های اخلاقی موجود در این زمینه می تواند در رشد و توسعه علمی دانشجویان، گروه های آموزشی و کشور موثر باشد. روش کار پژوهش حاضر در چارچوب روش کیفی صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده است. جامعه پژوهشی عبارت است از استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های دولتی شهر تهران که از بین آن ها 37 نفر براساس قاعده اشباع، به عنوان اطلاع رسان انتخاب گردیدند. برای انتخاب اطلاع رسان های پژوهش از نمونه گیری هدفمند و روش اطلاع رسان های کلیدی و گلوله برفی استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از تحلیل محتوای مصاحبه ها و فرایند کدگذاری استفاده شده است و اعتبار نتایج از طریق بازبینی اعضا و ممیزی همکاران تایید شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهند که براساس دیدگاه اطلاع رسان های پژوهش در فرایند نظارت پژوهشی بایستی به چهار دسته معیارهای اخلاقی و حرفه ای مربوط به استادان، معیارهای اخلاقی و حرفه ای مربوط به دانشجویان، معیارهای اخلاقی و حرفه ای مربوط به گروه های آموزشی و معیارهای اخلاقی و حرفه ای مربوط به جلسات دفاع توجه کرد. برای دست یابی به وضعیت مطلوب در این زمینه نیاز است که بسترهای قانونی لازم را فراهم نماییم، نیازهای دانشجویان و استادان را تامین کنیم و از طریق به کارگیری چارچوب های اخلاقی به کنترل درونی افراد در این حوزه کمک نماییم.
    کلیدواژگان: چارچوب اخلاقی، پایان نامه ها، مطالعه کیفی، نظارت پژوهشی
  • حمیده رشادت جو*، اسماعیل مهاجری* صفحات 114-127
    به منظور بررسی رابطه بین صداقت علمی دانشجویان با پیشرفت تحصیلی آنان، پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران انجام شد. نمونه آماری مشتمل بر364 نفر بود، که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه صداقت علمی و معدل آخرین ترم گذرانده شده دانشجویان برای پیشرفت تحصیلی استفاده گردیده است. برای بررسی پایایی پرسشنامه صداقت علمی، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که 84% بدست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در قسمت آمار توصیفی داده های بدست آمده به صورت جداول و نمودارها، فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، ارائه شد و در قسمت آمار استنباطی، از آزمون همبستگی پیرسون و t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که بین صداقت علمی و پیشرفت تحصیلی همبستگی وجود دارد. همچنین میان دانشجویان دختر و پسر از نظر میزان صداقت علمی و پیشرفت تحصیلی تفاوت وجود دارد. میان دانشجویان کارشناسی و ارشد از نظر پیشرفت تحصیلی تفاوتی مشاهده نشد اما بین آنها از نظر صداقت علمی تفاوت وجود دارد. میان دانشجویان کارشناسی ترم پایین(سال اول و دوم) و ترم بالا (سال سوم و چهارم) از نظر صداقت علمی و پیشرفت تحصیلی تفاوتی مشاهده نشد. بین دانشجویان دانشکده فنی و دانشکده مدیریت از نظر میزان پیشرفت تحصیلی و صداقت علمی تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: صداقت علمی، پیشرفت تحصیلی
  • مرضیه احمدی*، اکبر فرجی ارمکی، سعید خواجه ای صفحات 128-145
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شیوه های فرهنگ سازی در استقرار بهینه نظام آراستگی در دبیرستان های دخترانه است. روش پژوهش پیمایشی، بر حسب هدف کاربردی، از نظر زمان، مطالعه مقطعی و تکنیک مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری کلیه مدیران دبیرستان های دخترانه شهر تهران (500 نفر) در نمونه ای به حجم 217 نفر بوده که به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها، از آزمون معناداری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون کولموگروف- اسمیرنف و تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون t مستقل استفاده شد. مهم ترین یافته این پژوهش نشان می دهد که بین به کارگیری شیوه های فرهنگ سازی با استقرار بهینه نظام آراستگی و مولفه های آن رابطه معناداری وجود دارد. هرکدام از این سه شیوه؛ اجرای برنامه های آموزشی، تعاملات و ارتباطات سازمانی و الگوبرداری، به ترتیب نقش مهم تری در ایجاد شرایط استقرار بهینه نظام آراستگی داشته و اهمیت اجرای آموزش بیش از سایر شیوه ها است. کاربرد هر سه می تواند پیش بینی میزان استقرار بهینه نظام آراستگی را تا سطح بالایی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نظام آراستگی محیط کار (5s)، فرهنگ سازی، آموزش، ارتباطات سازمانی، الگوبرداری از بهترین ها
  • علی یاسینی، فایق محمدی*، طاهره یاسینی صفحات 146-176
    ضمن واکاوی مفهوم رهبری توزیع شده، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر سبک رهبری توزیع شده بر رضایت شغلی و تعهد سازمانی با نقش میانجیگر متغیر خوش بینی تحصیلی معلمان است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه مورد مطالعه شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهرستان کرج است. که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و جدول جرسی و مورگان تعداد 160 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد شده، که شامل چهار قسمت (سنجش رفتار رهبر گورودن (2005)، تعهد سازمانی می یر و آلن (1990)، رضایت سازمانی آلترمن و ورهاق (2007)، و خوش بینی تحصیلی هوی و وولفوک (2009)) بود استفاده شد. پرسشنامه مذکور دارای 66 گویه (36 ایتم برای سنجش خوش بینی تحصیلی، 20 گویه برای سنجش رفتار رهبری، 6 گویه برای سنجش تعهد سازمانی و 6 گویه برای سنجش رضایت شغلی) است. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که رهبری توزیع شده پیش بینی کننده خوش بینی، رضایت و تعهد سازمانی است. اما درجه تاثیرگذاری آن بر تعهد سازمانی بیش از سایر متغیرها است. هم چنین تاثیر رهبری توزیع شده بر رضایت شغلی به صورت غیرمستقیم است. متغیرهای دموگرافیک نیز تعهد سازمانی را بیش از رضایت شغلی تبیین می نمایند. هم چنین یافته ها نشان داد که هیچ کدام از متغیرهای دموگرافیک، خوش بینی تحصیلی را پیش بینی نمی کنند. در نهایت خوش بینی تحصیلی نیز تعهد حرفه ای و رضایت شغلی را به طور معناداری پیش بینی می نماید.
    کلیدواژگان: رهبری توزیع شده، خوش بینی تحصیلی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی
|
  • Gh. Salimi*, Z. Sabbaghian, H. Danaeefard, M. Abolghasemi Pages 9-38
    This study seeks to conceptualize knowledge sharing process among faculty members at academic contexts. With inductive approach, the method of study was the systematic grounded theory. Sixteen semistructuredinterviews were conducted in two Iranian universities to explore the way respondents’ share their knowledge of teaching and research with their colleagues. The qualitative findings with paradigmic model explored nine main components in knowledge sharing among faculty members which are: (a) causal conditions(internal motivators, external motivators) (b), main category (willingness to share knowledge indirectly with colleagues)(c), written, personal and networking as the strategy (d), context (interpersonal context, interorganizational context) (e), Interveningconditions (perspectives in knowledgeproduction) (f),outcomes (individual outcomes and making intergenerational and interdisciplinary dialogue).
    Keywords: Higher education, Knowledge sharing, Faculty members, Grounded theory
  • Gh. Shams*, M. Ghahramani, Z. Maarefvand, F. Zangane Pages 39-67
    The purpose of this study was to evaluate the performance of Shahid Beheshti University based on the EFQM excellence model in order to specify the pertinence of this organization in the way of excellence. The study was a mixture of both qualitative and quantitative methods application wise and methodologically. The sample included 683 people from the university [including faculty members (123), staff (179), managers (6), and students (375)], and 200 employees of those organizations having connection with this university. Stratified random sampling technique was used to select the sample. The tools used for gathering data were interviews and 3 questionnaires developed by the researchers for faculty members, managers and staff, students, and society members. The validity of the tools was determined by professors and experts. The Cronbach Alpha of the questionnaires related to the faculty members, managers and staff, students and the society members calculated to be 0.98, 0.81 and 0.60, respectively. Descriptive statistics (mean, standard deviation and percentage of frequency distribution) and inferential statistics (t-test, ANOVA, Scheffe test, Freedman test,and EFQM direction) were used for analyzing quantitative data, and content analysis was used for analyzing interview’s data.The results revealed that the extent of applying EFQM model criteria at Shahid Beheshti University shows meaningful difference. Also, the results showed that the criterion of “society results” in Shahid Beheshti University did have the highest score and after that other criteria were: key performance results, policy & strategy, partnerships & resources, people results, leadership, processes, customer results, and people. In general, Shahid Beheshti University obtained 539.4 out of 1000 on EFQM model.
    Keywords: Evaluation, Performance, Quality, The EFQM excellence model
  • A. Khorasani* Pages 68-92
    The main purpose of present study is deploy is to deploy and implement standard – oriented educational system for managers in Tehran municipality organization. This study is survey / descriptive are and covers 140 managers of Tehran’s municipality organization in 1390 which have been studied by researcher- made questionnaire. Validity of this tool have been analyzed by the opinions of university’s faculty members who are related some how with this research and principal components analysis and fitting of measurement model of hidden variables have been analyzed by factor analysis. Its reliability is (R= %70) according To chronbach’s alpha method. It can be said that its reliability is reasonable. Obtained data and proposed model have been tested by structural equation model. Theresults indicate that there is a positive and significant relationship between dimensions of learning strategies/ learning processes and resultswith manager's educational system. More over/ implementation of structural equation model indicated there is a fitting between data and proposed model (GFI=0.91, GFL=0.93, CFI= 0.92). It can be concluded that there is a significant relationship between the coefficients of proposed model (p
    Keywords: Training of managers, Educational strategies, Educational processes, Results of education, structural equations
  • A. Motallebifard, B. Abdollahi, H. Mohebbat Pages 93-113
    Background
    Proposing an ethical framework for research supervision can reduce the existing ethical pathologies. This can contribute to the scientific development of students and academic departments in Iran.
    Methods
    The study was conducted within the qualitative paradigm and the necessary data were collected through semistructured interviews. Our research community includes supervisors and supervisees from Tehran state-run universities from them, informants were purposefully selected on the data saturation ground using snowball and key informant sampling. In order to analyze the narrative data, qualitative content analysis and coding process were applied. The credibility of the results was approved by peer auditsandmember checks.
    Results
    The results indicate that ethical and professional criterion related to research supervision can be categorized into four main themes: issues related to students, issues related to teachers, issues related to academic departments, issues related to defense sessions.
    Conclusion
    To reach the desired condition, we need to pave suitable legitimate grounds, help to meet teacher's and student's needs, and let people experience internal control by applying ethical frameworks.
    Keywords: Ethical Framework, Dissertation, Thesis, Qualitative Study, Research Supervision
  • H. Reshadatjoo, E. Mohajeri* Pages 114-127
    In order to identify the relationship between academic honesty and academic achievement, an exploratory research with a correlational approach was conducted among the students of Science and Research branch of Islamic Azad University of Tehran, Iran. The sample included 364 students whom were selected using stratified random sampling. For gathering the data, a questionnaire, namely academic honesty questionnaire and the average of latest semester of students were exploited. The validity of the questionnaire was calculated with Cronbach’s alpha which was 84%. The data was analyzed using the SPSS software in two statistical levels, descriptive and inferential. In descriptive level the gathered information was presented as tables and diagrams of frequencies, means and standard deviations, as for the inferential level, Pearson Correlation and Independent T-test was conducted. The results showed that there is significant relation between academic honesty and academic achievement. in terms of academic honesty and academic achievement between male and female students, there is a significant relationship as well. Furthermore, exploring such factors as academic honesty and academic achievement between senior and junior students, no significant difference was found. Also, between the engineering faculty students and management faculty students there was a significant difference academic achievement wise and academic honesty wise.
    Keywords: Academic Honesty, Academic Achievement, university student, Iran
  • M. Ahmadi*, A. Faraji Armaki, S. Khajeey Pages 128-145
    This study reviews the methods of culture making and its role in efficient implementation of workplace organization system (5S) in female high schools. This study has carried out based on Survey Research type (illustrative) method, practical purpose and in interval times. The needed data was gathered by means of a researcher-made questionnaire. The sample of this study (217 participants) has been selected by multi-stages random cluster sampling method from a 500-people community of female managers of Tehran high schools. The “Pearson product-moment correlation coefficient” test, “Kolmogorov-Smirnov (K-S)” test, “multivariate variance analysis” and “independent T-test” have been used so as to statistical analyzing of gathered data. The most important result of this survey reveals that the efficient implementation of workplace organization system (5S) and its components have a meaningful relationship with the methods of culture making. All three variables of performing educational programs, applying organizational communications and benchmarking, in order from high to low, have a significant effect on the implementation of 5S. Performing educational programs has been recognized as the most important factor. Moreover, simultaneous application of these three techniques in an organization could highly improve the prediction of efficient implementation of workplace organization system (5S).
    Keywords: workplace organization system (5S), culture making, training, organizational communications, benchmarking of best practice
  • A. Yasini, F. Mohammadi*, T. Yasini Pages 146-176
    While analyzing theconcept ofdistributedleadership, this study purposes toexaminethe effect of distributed leadership styleonjob satisfactionandorganizational commitment withthe mediating roleofteachers’ academic optimismvariable. The method of this study is correlational-descriptive. Statistical population of this study includes all the teachers at primary schools of Karaj. By using multi-stage sampling of Jercey and Morgan, 160 teachers were selected as sample and were evaluated. Forgathering dataa standardizedquestionnaire was used, which consisted offourparts including measurement of leadershipbehavior, organizational commitment, organization-alsatisfaction, andacademic-optimism. 66 questions consisted of 36questions formeasuring theacademicoptimism, 20 questions to measureleadership behavior, 6 questions to measure organizational commitment 6 questions to measure job satisfaction. The Results showed that the distributed leadership is the predictive of optimism, satisfaction and organizational commitment. But itsinfluence degreeonorganizational commitment was morethanothervariables. Also, theimpact ofdistributedlea-dershiponjob satisfactionwasindirect. Demographi-cvariables, explained the organizational commitment ratherthanjob satisfaction and thefindingsshowed thatnone of thedemographic variablespre dictedacademi coptimism. Finally, academic optimismsignificantly predicted organizationalcommitmentandjob satisfaction.
    Keywords: Distributedleadership, academicoptimism, organizational commitment, job satisfaction