فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا رسولی، دریاناز پهلوانی نژاد صفحات 9-26
    هدف تحقیق حاضر سنجش کیفیت برر میرز ن رضرایت یادگیرنده در سامانه یادگیری لکترونیکی د نشگاه های دارای نظام آموزش از دور در شهر تهران در گرروه های علوم انسانی است. روش تحقیق از نوع همبستگی و به صورت پیمایشی انجام شده است .دانشگاه پیام نور، تربیت مدرس تهران، شهید بهشتی، علوم و صنعت ایران به عنوان جامعه آماری نتخاب شدند. جامعه آماری شامل 3039 نفر از دانشجویان دوره های یادگیری الکترونیکی است و 385 نفر از دانشجویان دوره های یادگیری الکترونیکی به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن توسط اساتید دست اندر کار آموزش از دور و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه 98% به دست آمد. داده های حاصل از پرسش نامه به کمک نرم افزار لیزرل و با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاریافته، مدل پیشنهادی تحقیق، آزموده شد. نتیجه تحقیق نشان می دهد که بین مولفه های کیفیت اطلاعات، کیفیت آموزش، کیفیت فنی، کیفیت خدمات و رضایت، تاثیر مستقیم و معنی داری دارند. همچنین بر اساس ضرایب استاندارد شده رگرسیونی (ضرایب تحویل مسیر) مشاهده می شود به ترتیب کیفیت اطلاعات رتبه اول، کیفیت آموزش رتبه دوم، کیفیت فنی رتبه سوم، کیفیت خدمات رتبه چهارم و کمترین همیت را دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت، رضایت، یادگیرنده، یرادگیری لکترونیکری، آموزش از دور
  • کورش فتحی واجارگاه، اباصلت خراسانی، سمیه دانشمندی* صفحات 27-48
    پژوهش حاضر به بررسی شرایط و حوزه های استقرار مربی گری در فعالیت های آموزش و بهسازی منابع انسانی پرداخته است. این پژوهش در چهارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحقیق تحلیل محتوا صورت گرفته و ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. نتایج پژوهش حاضر که حاصل مصاحبه با 7 نفر از خبرگان آموزش است، حاکی از آن است که برای استقرار مربی گری در یک سازمان وجود برخی شرایط لازم و اساسی است. این شرایط عبارت اند از: شرایط و الزامات سازمانی (ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فرهنگ حمایتی، شناسایی و وجود سیستم های اطلاعاتی، برنامه ریزی آموزشی و سیستم های ارزیابی عملکرد)، شرایط و ویژگی های مربیان (مهارت های اطلاعاتی و آموزشی و مهارت های ارتباطی و انگیزشی)، شرایط و الزامات فردی (پذیرش، و تعهد و مسئولیت پذیری). هم چنین نتایج این پژوهش نشان داد که حوزه های استقرار مربی گری را می توان در چهار مقوله اصلی به شرح زیر طبقه بندی نمود: توسعه مدیران و مشاغل مدیریتی، توسعه برنامه های جانشین پروری، برنامه های تغییر و تحول سازمانی، رسیدگی به حل مشکلات محیط کار.
    کلیدواژگان: مربی گری، آموزش و بهسازی منابع انسانی، شرایط و الزامات
  • علی یاسینی صفحات 49-70
    بر مبنای نظریه هویت اجتماعی، هدف مطالعه حاضر آزمون الگوی تبیین کننده تاثیر رفتار تحول آفرین رهبری بر رفتار خلاق و رفتارهای شهروندی سازمانی است. در این الگو تمایزات فردی و هویت جمعی به عنوان مکانیسم های هویت اجتماعی که به نوبه خود بازگوکننده نقش ویژگی ها و جهت گیری های اجتماعی افراد در تاثیرگذاری رفتار رهبری تحول آفرین بر برون دادهای عملکرد شغلی و سازمانی است، بیان شده اند. الگوی مفهومی پژوهش در دو سطح فردی و گروهی تدوین شد و با استفاده از داده های حاصل از دو نمونه 270 نفری معلمان و 50 نفری مدیران مدارس راهنمایی دولتی شهر ایلام آزمون شد. الگویابی معادلات ساختاری جهت آزمون الگو بکار گرفته شد و نتایج نشان داد که رفتارهای تحول آفرین رهبری متمرکز بر گروه و متمرکز بر فرد، اثرات متفاوتی در بروز تمایز فردی و هویت جمعی دارند. یافته حاکی است که تمایز فردی نقش میانجی گر در رابطه بین رهبری تحول آفرین متمرکز بر گروه و رفتارهای شهروندی سازمانی ایفا می کند، در حالی که هویت جمعی رابطه بین رفتار تحول آفرین رهبری و رفتار شهروندی سازمانی نسبت به فرد و گروه را تعدیل می نماید. در این پژوهش کاربردهای نظری و عملی برای پژوهش های آینده نیز مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، نظریه هویت اجتماعی، تمایز فردی، هویت جمعی، رفتار خلاق، رفتار شهروندی سازمانی
  • ارائه مدل پیش بینی موفقیت تحصیلی برای دوره های کارشناسی ارشد / مطالعه موردی: مرکز آموزش الکترونیکی دانشگاه علم و صنعت ایران
    احمد نامنی، سیاوش طالع پسند صفحات 71-82
    هدف
    مطالعه حاضر، شناسائی شاخص های پذیرشی موثر در موفقیت تحصیلی دانشجویان دوره های کارشناسی ارشد در رشته های مهندسی و مدیریت در دوره های آموزش الکترونیکی و تدوین آنها در قالب یک مدل پیش بینی بود.
    روش
    طرح مطالعه حاضر از نوع همبستگی است. شرکت کنندگان، کلیه پذیرفته شدگان در دوره های کارشناسی ارشد مرکز آموزش الکترونیکی دانشگاه علم و صنعت ایران بودند که تا پایان نیمسال دوم سال تحصیلی 92-1391حداقل، یک نیمسال، نمرات ثبت شده داشته اند. شیوه ورود به دوره کارشناسی ارشد، نوع دانشگاه محل تحصیل مقطع کارشناسی، نوع رشته تحصیلی مقطع کارشناسی و معدل کل مقطع کارشناسی به عنوان متغیرهای پیش بین و معدل کل واحدهای اخذ شده در مقطع کارشناسی ارشد به عنوان متغیر ملاک جمع آوری شدند. و داده ها با مدل رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    از میان متغیرهای پیش بین وارد شده در تحلیل، رشته تحصیلی مقطع کارشناسی (مهندسی)، پذیرش از طریق آزمون اختصاصی (با وزن منفی)، معدل کل مقطع کارشناسی، نوع دانشگاه محل تحصیل مقطع کارشناسی (دولتی) و رشته تحصیلی مقطع کارشناسی (علوم پایه)، به ترتیب، به عنوان موثرترین عوامل یا پیش بینی کننده های موفقیت در مقطع کارشناسی ارشد شناسائی شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به توان پیش بین نسبتا پائین ملاک های موجود پذیرش دانشجویان کارشناسی ارشد آموزش الکترونیکی در دانشگاه مورد مطالعه توصیه می شود از متغیرهای بیشتری به منظور پیش بینی قوی تر، استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پذیرش دانشجو، مدل پیش بینی، موفقیت تحصیلی
  • فاطمه آخوندی، سعید صفایی موحد صفحات 83-104
    علی رغم آن که اکثریت پژوهش ها در زمینه توسعه حرفه ای، به بررسی نقش این متغیر بر بهبود یادگیری دانش آموزان پرداخته اند؛ هدف از این پژوهش، بررسی الگوی مفهومی پیامدهای توسعه حرفه ای معلمان از بعد فردی بوده است؛ به صورت خاص این پژوهش به بررسی نقش ادراک از توسعه حرفه ای بر روی دلبستگی شغلی، فلات محتوایی شغل و فرسودگی شغلی معلمان پرداخته است. روش این پژوهش، توصیفی از نوع رابطه ای بوده است. نمونه آماری این پژوهش 180 نفر از معلمان مدارس ابتدایی شهرستان کاشان می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات چهار پرسشنامه شامل پرسشنامه دلبستگی شغلی کانونگو (1982)، پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (2001)، پرسشنامه فلات محتوایی از میلیمان (1992) و ادراک از توسعه حرفه ای از چامبرلاین (2008) مورد استفاده قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات در سطح توصیفی از نرم افزار SPSS-20 و جهت بررسی برازش مدل مفهومی و بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزار Amos-20 استفاده گردید. نتایج حاصل از بررسی الگوی مفهومی پژوهش، برازش خوب داده ها به مدل مفهومی را نشان داد و مدل مفهومی پژوهش به صورت کلی تایید گردید؛ بررسی فرضیه های پژوهش نیز نشان داد که ادراک از توسعه حرفه ای بر دلبستگی شغلی (β=0.41 p<0.01)، فلات محتوایی شغل (β=-0.25، p <0.01) و فرسودگی شغلی معلمان (β=-0.30، p<0.01) اثرگذار می باشد. هم چنین نتایج نشان داد که دلبستگی شغلی و فلات محتوایی شغل نقش میانجی را در رابطه بین ادراک از توسعه حرفه ای و فرسودگی شغلی معلمان دارند. بنابراین با توجه به اهمیت ادراک از توسعه حرفه ای بر روی پیامدهای فردی، لزوم توجه بیشتر و برنامه ریزی در راستای ارتقای برنامه های توسعه حرفه ای معلمان بیش از پیش اهمیت می یابد.
    کلیدواژگان: ادراک از توسعه حرفه ای، فلات محتوایی، دلبستگی شغلی، فرسودگی شغلی، معلمان ابتدایی
  • طاهری افشاری*، سیده سعدا حسینی صفحات 105-18
    هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل موانع اشتغال در رشته ی علوم تربیتی از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد شهر تهران است. این تحقیق با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد گرایش های مختلف علوم تربیتی شاغل به تحصیل در دانشکده علوم تربیتی تهران بوده که تعداد 250 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری از طریق نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که فقدان یا کمبود حمایت دولتی از مشاغل علوم تربیتی مهم ترین مانع برای اشتغال فارغ التحصیلان در بخش علوم تربیتی است. ضمن اینکه تحلیل عاملی موانع کارآفرینی در دانشگاه به دسته بندی این موانع در پنج عامل اصلی منجر شد که مهم ترین عامل شناخته شده عامل پیشتیبانی می باشد، این عامل دربرگیرنده موانعی مثل کمبود امکانات، تجهیزات علوم تربیتی برای کار عملی، کمبود وسایل آموزشی و کمک آموزشی و نیز کمبود امکانات و تجهیزات بوده است. پس از این عامل به ترتیب عوامل آموزشی، برنامه ریزی، سیاست گذاری و عامل انسانی بیشترین مقدار واریانس کل را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش عالی، علوم تربیتی
  • حسن رضا زین آبادی*، فهیمه کردفیروزجایی، شهره حسین پور، اکرم علیمردانی صفحات 119-137
    اثربخشی مدارس به میزان بالایی به رفتارهای داوطلبانه معلمان تحت عنوان «رفتارهای شهروندی سازمانی» وابسته است. اگر این رفتارها داوطلبانه نباشند و معلمان مجبور به انجام آنها باشند «رفتارهای شهروندی سازمانی اجباری» نامیده می شوند. دانش موجود در مورد این رفتارها در معلمان بسیار ضعیف است. این پژوهش با درک این شکاف، به روش آمیخته نشانگرها و ابعاد بومی این متغیر نوپا را شناسایی کرده است. ابتدا در بخش کیفی خبرگان به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده و مورد مصاحبه قرار گرفتند. نتایج کدگذاری مصاحبه ها 32 نشانگر را شناسایی نمود. نشانگرها در قالب 5 بعد شامل رفتارهای اجباری تحمیلی از جانب 1) مدیران فرادست، 2) مدیر و معاونان، 3) سازمان ها و نهادهای بیرونی، 4) معلمان همکار و 5) دانش آموزان و والدین طبقه بندی شد. در بخش کمی براساس نشانگرها و ابعاد شناسایی شده، پرسشنامه ای طراحی و بوسیله 357 معلم مدارس شهرستان های بابل و بابلسر تکمیل شد. داده های بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و آزمون t تک نمونه ای تحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگوی اندازه گیری متغیر رفتارهای شهروندی سازمانی اجباری برازش خوبی با داده ها دارد. هم چنین نتایج آزمون t نشان داد که وضع موجود رفتارهای شهروندی سازمانی اجباری در میان معلمان مورد مطالعه چندان نگران کننده نیست. این پژوهش متغیر و پرسشنامه «رفتارهای شهروندی سازمانی اجباری» را به پژوهشگران علاقه مند پیشنهاد می کند. در پایان در مورد یافته ها بحث شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی اجباری٬ معلمان
|
  • R. Rasouli, D. Pahlevaninejad Pages 9-26
    The real goal of this research is providing a model for measuring the relationship between quality and satisfaction rate in any electronic learning basis at universities equipped with distance education systems and/or virtual systems established at Tehran in human sciences departments .
    Research method is a correlation type and is a kind of survey study. Statistical population of this thesis includes Payam-e-Noor University, Tarbiat Modarres University, university of Tehran, Shahid Beheshti University and Iran University of Science & Industry. Statistical population includes 3039 university students in electronic learning courses. Random sampling method was used in this research. About 385 people were selected randomly from among all students in electronic learning courses .
    Data collection tool was a questionnaire with Chronbach alpha equal to 0.98. All data were measured using statistical analysis resulted from a questionnaire and with the help of LISREL software. Research proposed model was tested using model making method of structured equations.
    According to the results, there is a direct and significant relationship between information quality, education quality, technical quality, service quality and satisfaction. In addition, according to the regression standard coefficients (process analysis coefficients), it is obvious that information quality has first grade, education quality has second grade, technical quality has third grade, and service quality has fourth grade therefore has the least importance
    Keywords: quality, satisfaction, learner, Electronic learning, distance education
  • Kourosh Fathi Vajargah, Abasalt Khorasani, Somayeh Daneshmandi* Pages 27-48
    This study explored the areas and conditions of applying coaching in training and development of human resource activities. As a qualitative study, this research utilized content analysis approach in addition to semi-structured interviews for data collection. According to the output of this research which is the result of interview with 7 different training experts, requirements and conditions of coaching were classified into three categories: Organizational conditions (organizational structure, organizational culture, support, educational planning & performance evaluation systems), coach skills (training and information skills, motivation and communication skills) and personal conditions (acceptance , commitment and accountability). Also the areas of coaching were classified into four categories: Developing managers and management activities, developing succession planning, organization development programs and dealing with problems in the workplace.
    Keywords: coaching, training, development of human resources, conditions, requirements
  • Ali Yasini Pages 49-70
    Based on social identity theory, this study provides a model explaining the underlying process through which transformational leadership influences creative behavior and organizational citizenship behaviors. Individual differentiation and group identification are proposed as social identity mechanisms reflecting the characteristics of personal and collective identity orientations that underpin the differential effects of transformational leadership behaviors on performance outcomes. The model is tested with data from a sample of 270 teachers and 50 principals of secondary schools located in Ilam. Results of hierarchical linear modeling (HLM)provide support for the model whereby group-focused and individual-focused transformational leadership behaviors exert differential impacts on individual differentiation and group identification. Furthermore, individual differentiation mediates the relationship between individual-focused transformational leadership and creative behavior, whereas group identification mediates the relationships between group-focused transformational leadership and OCBs toward individuals and groups. Implications for theory and practice are discussed and future research directions are outlined.
    Keywords: transformational leadership, individual differentiation, group identification, creative behavior, OCB, social identity theory
  • Academic Achievement Predicting Model for Admission in Master Levels / Case Study: E-learning Center of Iran University of Science and Technology
    Ahmad Nameni, Siavash Talepasand Pages 71-82
    Objective
    The aim of the present study was to identify factors influencing the academic achievement of students admitted to postgraduate courses (MS) in engineering and management fields in e-learning courses and compile them in the form of a prediction model.
    Method
    This study performed with a correlation design. The participants were all of accepted students in the e-learning center of Iran University of Science and Technology (IUST) at postgraduate level, who had recorded formal marks at least in one semester, by the end of the second semester of the academic year 2012-13. The method of entering to the postgraduate course, the kind of university in the graduate program(BS), BS major, and BS grade point average (GPA) for each of participants, have taken as predictor variables and the grade point average (GPA) of the lessons in MS has considered as the criterion variable. Data were analyzed using linear regression model.
    Results
    Among the predictor variables entered into the analysis; BS major (Engineering), admission through university entrance exam (with negative weight), BS grade point average, BS university type (governmental) and BS major (Science), are respectively identified as the most influential factors or predictors of success in post graduate course.
    Conclusion and
    Discussion
    Noticing the relatively low prediction power of the current variables set, some more powerful predictors should be applied if an accurate prediction for academic achievement is expected.
    Keywords: student admission, academic achievement, prediction model
  • Fatemeh Akhoondi, Saeid Safaei Movahhed Pages 83-104
    Despite the fact that majority of studies in the field of career development have examined the role of this variable in the improvement of student learning; the aim of the present study was to evaluate the conceptual model of the implications of career development of teachers from an individual dimension. This study specifically investigated the perception of career development on job involvement, career content plateau and teacher burnout. The method of this study was descriptive and correlational. The statistical sample consisted of 180 primary school teachers in the city of Kashan which were selected using the stratified random sampling. To collect the required data, four questionnaires including Kanungo’s Job Involvement Scale (1982), Burnout Inventory by Maslach (2001), Milliman’s Career Plateau Questionnaire (1992), and Career Development Perception Scale of Chamberlain (2008) were used. To analyze the data in a descriptive manner and to examine the fitness of the conceptual model as well as the hypotheses of the study, the SPSS-20 and the Amos-20 soft wares were employed. The results of the examination of the conceptual model revealed the good fitness of the data to the conceptual model and the model proposed was generally confirmed. The exploration of the research hypotheses showed that the perception of career development has an effect on job involvement (β=0.41 p
    Keywords: perception of professional development, job involvement, career plateau, job burnout, primary school teachers
  • Tahereh Afshari*, Seyedeh Sada Hosseini Pages 105-18
    The aim of this research is identifying and analyzing the employment barriers in Educational Sciences from MA Students’ viewpoints in Tehran. This research was conducted by survey method. The population consisted of all M.A. graduates in different majors of Educational Sciences who are studying in Tehran Faculties of Education from which 250 people were selected as the population by stratified sampling. In this research the questionnaire was used as a means of collecting data and SPSS software was applied for analyzing the data. The findings showed that the absence or lack of governmental support in terms of educational sciences jobs is the most important barrier for the employment of the graduate Students in this field. In addition, factor analysis of entrepreneurship barrier in university leads to the classification of these barriers in five main parts of which the most important factor is support factor. This factor involves others barriers such as lack of facilities, educational sciences requirements for practical parts, lack of educational equipment, training equipment, facilities and required equipment. After this factor, others such as educational, planning, policy making and human factors have the highest amount of total variance.
    Keywords: entrepreneurship, Higher Education, Educational Sciences
  • Hassanreza Zeinabadi*, Fahimeh Kord Firuzjayi, Shohreh Hosseinpour, Akram Alimardani Pages 119-137
    The effectiveness of schools is considerably depends on the teachers ‘voluntary behaviors which are named as "Organizational Citizenship Behaviors (OCB)". If teachers are forced to show these behaviors, they are called as "Compulsory Organizational Citizenship Behaviors (COCB)". The present knowledge about these behaviors is very scarce. Through acknowledging this gap, this mixed study has identified the contextual indicators and dimensions of this newly emerged variable. First, at qualitative stage, educational experts were selected through purposeful and snowball sampling and then the sample was interviewed. The results of interview coding identified 32 indicators. These indicators were classified into 5 dimensions: 1) top- level managers, 2) principals and assistants, 3) external organizations and institutions, 4) colleague teachers, and 5) students and parents. At quantitative stage, according to the identified indicators and dimensions, a questionnaire was provided and then filled out by 357 teachers in Babol and Babolsar. Data of the quantitative stage were analyzed using Confirmatory Factor Analysis (CFA) and one-sample t-test. The results of CFA showed that the measurement model of COCB fits well with the data. Also, the results of the t-test showed that the present situation of COCBs among the studied teachers, are not so worrying. This study, finally discusses its findings, suggests the variable and the questionnaire of COCB to the interested researchers.
    Keywords: Organizational Citizenship Behaviors (OCB), Compulsory Organizational Citizenship Behaviors (COCB), teachers