فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس قنبری صفحات 9-30
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین مولفه های مدارس یادگیرنده با نوآوری شغلی معلمان و کیفیت فعالیت-های آموزشی و پرورشی بود. روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی استان همدان )6346) بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 362 آزمودنی تعیین گردید. نمونه-گیری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه شامل مدارس یادگیرنده پارک (2006)، نوآوری شغلی اتلای و اکیف (1982) و کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی مدارس سنجری و همکاران (1385) استفاده گردید. برای سنجش میزان پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، و به ترتیب 92/0 ، 78/0 و 84/0 برآورد گردید. یافته ها نشان داد که وضعیت مولفه های مدارس یادگیرنده، نوآوری شغلی معلمان و کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی بالاتر از سطح متوسط بود. به علاوه، بین مولفه های مدارس یادگیرنده با نوآوری شغلی معلمان و کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن بود که مولفه سرآمدی شخصی در پیش بینی نوآوری شغلی معلمان موثر است، و ابعاد سرآمدی شخصی، الگوهای ذهنی، چشم انداز مشترک و یادگیری تیمی بیشترین تاثیر را در پیش بینی کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی دارند.
    کلیدواژگان: کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی، مدارس یادگیرنده، نوآوری شغلی معلمان
  • آرش رسته مقدم، عباس عباس پور، علی جلالی صفحات 51-84
    به منظور بررسی وضعیت تولید دانش در رشته ی رهبری و مدیریت آموزشی، این پژوهش به روش تحلیل استنادی به عنوان یکی از فنون علم سنجی انجام پذیرفت. جامعه تحقیق، شامل تولیدات نویسندگان حوزه مدیریت آموزشی نمایه شده در وب گاه علوم طی سال های 1900 تا 2015 می باشد. برای گردآوری داده ها ابتدا با استفاده از مراجع اصلی از جمله دایره المعارف، دستنامه، اصطلاحنامه و فرهنگ رهبری و مدیریت آموزشی و نیز راهنمایی اساتید این رشته، تعداد پنجاه کلیدواژه مهم انتخاب و در وب گاه علوم مورد جستجو قرار گرفت. پس از بازیابی مدارک، داده های مربوط به کمک نرم افزار هیست سایت مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد، طی دوره مورد مطالعه، تعداد 9385 مدرک، بوسیله 14994 نویسنده و با استفاده از 216815 منبع در هجده قالب مختلف ( مقاله، نقد، مرور کتاب و...) تولید شده است. این مدارک، با مشارکت 3876 موسسه از 118 کشور و به 26 زبان نگارش شده اند. ماهیت بیشتر آثار منتشر شده جنبه پژوهشی داشته و توسط 2468 نشریه به چاپ رسیده است که در این بین فصلنامه“Educational Administration Quarterly” پرتولیدترین و مجله ی“Teachers College Record” موثرترین نشریه این رشته می باشد. اولین اثر چاپ شده در سال 1900، توسط ساموئل داتون صورت گرفته است و پرتولیدترین و موثرترین نویسندگان به ترتیب، فیلیپ هالینگر و رونالد هک می باشند. به طور کلی نرخ رشد علمی این رشته، 42/21 درصد است و بیش از نود درصد از مدارک آن، طی چهار دهه ی اخیر تولید شده اند، هم چنین، سال 2013 با انتشار 6365 مدرک، بیشترین میزان تولیدات علمی را به خود اختصاص داده است. در ضمن، دانشگاه لندن با تعداد 118 مدرک، فعال ترین مرکز علمی و کشور آمریکا با تعداد 2474 اثر، معادل 26 درصد از کل مدارک، پرتولیدترین کشور دنیا می باشند. مقاله با ارائه پیشنهادهایی جهت توسعه رشته مدیریت آموزشی خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: رهبری و مدیریت آموزشی، میراث علمی، سیاست گذاری آموزشی، آموزش و پرورش
  • سهیلا مختاری، فریبا عدلی، پروین احمدی صفحات 85-100
    تنوع سرمایه انسانی، به عنوان فرصتی برای سازمان ها در خلق نوآوری و دانش آفرینی ملاحظه شده است؛ اما سازمان ها از نظر توجه به این فرصت با هم تفاوت دارند. این پژوهش درصدد آسیب شناسی تنوع سرمایه انسای در آموزش عالی بود. روش پژوهش آمیخته و جامعه آماری پژوهش در بخش کی پژوهش، کارکنان دانشگاه های دولتی در سال تحصیلی 1392-1393 (n=6493) بودند که با نمونه گیری تصادفی طبقه ای (N=363) در این پژوهش حضور داشتند. برای گردآوری داده ها در این بخش از پرسشنامه 40 سوالی عدلی (1388) استفاده شد. روایی پرسشنامه را متخصصان تایید کردند و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 0/80 محاسبه شد. در بخش کیفی پژوهش، اطلاع رسان ها، صاحب نظران و خبرگان در حوزه تنوع سرمایه انسانی، با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها در این بخش، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. داده ها در بخش کمی با t تک نونه ای و نرم افزار (spps 18) تحلیل شدند. در بخش کیفی، تحلیل داده ها به شیوه مقوله بندی انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد تنوع سرمایه انسانی در نظام آموزش عالی از وضعیت نامطلوبی برخوردار است. نظام آموزش عالی با خلق تنوع و مدیریت آن، می تواند از مزایای تنوع سرمایه انسانی برخوردار شود.
    کلیدواژگان: تنوع سرمایه انسانی، مدیریت تنوع سرمایه انسانی، کارکنان نظام آموزش عالی
  • طلعت دیبا واجاری، اسدالله عباسی، کورش فتحی واجارگاه صفحات 101-114
    عوامل متعددی در موفقیت و اثربخش بودن آموزش ها دخیل هستند . در این میان همواره به عاملی چون توجه به نیازهای واقعی نیروی انسانی، مشارکت فعال کارکنان در دوره ها، روشن بودن اهداف و محتوای برنامه، ایجاد انگیزه در نیروها برای شرکت در آموزش، روش های آموزش مناسب و... تاکید می شود. اما آنچه که بسیار از آن غفلت می شود نقش مسئولیت مدیران در موفقیت و کاربست نتایج دوره های آموزشی است.
    انتظار بر این است که ظاهرا افراد پس از شرکت در دوره باید نتایج را به کار گیرند اما حقیقت امر این است که تحقق این امر مستلزم تدارک محیطی است که بتوان نتایج را به کار گرفت محیطی که علی القاعده باید توسط مدیران فراهم شود که اغلب این مهم صورت نمی پذیرد.
    نتایج یافته های پژوهشی نشان می دهد که عوامل و زمینه های متعددی در این زمینه به عنوان موانع جدی بروز می کنند؛ از جمله جدی نگرفتن آموزش ها توسط مدیران، تعارض بین فعالیت ها و وظایف جاری با آنچه که در دوره های آموزشی تدریس می شود. وابسته بودن کاربست نتایج به منابع ضروری نظیر زمان کافی، پول، نیرو، انرژی و... که عمدتا بایستی صرف امور جاری گردد.
    کلیدواژگان: آموزش و بهسازی منابع انسانی، حمایت مدیران، موانع حمایت مدیران، نقش مدیران در آموزش و بهسازی منابع انسانی
  • کیومرث زرافشانی، لیدا شرفی، رضوان قمبرعلی، فاطمه پورقاسم صفحات 115-142
    یکی از موضوعات مهمی که همواره مورد توجه محققان، برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار دارد، ارائه آموزش های مناسب برایتوسعه اشتغال است. در این راستا، آموزش های فنی و حرفه ای نقش مهمی را در بهبود سرمایه انسانی و ارائه فنون و مهارت های مورد نیاز بازار کار بازی می کنند. با توجه به سرمایه گذاری های صورت گرفته در این آموزش ها و نیاز کشور به نیروی کار ماهر، جذب جوانان به این مراکز و علاقه مند کردن آنان به ادامه این آموزش ها، بسیار مهم به نظر می رسد. این در حالی است که در سال های اخیر شاهد ترک دوره ها توسط کارآموزان هستیم، به طوری که تعداد زیادی از کارآموزان پس از شرکت در دوره های مذکور، دوره های آموزشی را نیمه کاره رها می کنند. از این رو، هدف این پژوهش توصیفی-همبستگی، شناسایی عوامل موثر بر جذب و نگهداشت کارآموزان در مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه می باشد. بدین منظور داده ها با استفاده از پرسشنامه از 297 کارآموز در مراکز فنی و حرفه ای استان کرمانشاه به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای جمع آوری شد. یافته های تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که عوامل موثر بر نگهداشت کارآموزان در پنج عامل دسته بندی شدند. این عوامل به ترتیب اهمیت عبارت اند از: عوامل مربوط به آموزش گر و آموزشگاه، حمایت سازمانی، توجه به شرایط کارآموز، عوامل فردی، و ویژگی های دوره، که در مجموع حدود 60 درصد واریانس مربوط به نگهداشت کارآموزان را تبیین می کنند. دستاوردهای این مطالعه می تواند مدیران، مسئولان و مربیان سازمان فنی و حرفه ای استان کرمانشاه را یاری رساند. بدین صورت که با در نظر گرفتن عوامل موثر در نگهداشت کارآموزان در دوره های آموزشی فنی وحرفه ای، شرایط بهبود برگزاری دوره ها را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: جذب، دوره های فنی و حرفه ای، کارآموز، نگهداشت
  • زهرا ناوی، مجتبی بذرافشان مقدم، رضوان حسینقلی زاده، حسین کارشکی صفحات 143-162
    هدف اصلی این پژوهش، مطالعه نقش ویژگی های شخصیتی و شغلی در پیش بینی تعهد سازمانی معلمان می باشد. برای دست یابی به این هدف از روش پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه معلمان زن رسمی و قراردادی مدارس ابتدایی دخترانه دولتی شهر سبزوار می باشد. از این مجموع، 175 نفر با روش نمونه گیری سهمیه ای به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو، پرسشنامه ویژگی های شغلی هاکمن و اولدهام و پرسشنامه محقق ساخته تعهد سازمانی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که تعهد سازمانی معلمان در ابعاد تعهد به آموزش و پرورش، تعهد به مدرسه، تعهد به همکاران و تعهد به وظایف آموزشی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. علاوه بر این نتایج نشان دادکه تعهد سازمانی معلمان هم زمان از طریق تعامل ویژگی های شخصیتی و شغلی آنان قابل پیش بینی نیست. این درحالی است که ویژگی شخصیتی برون گرایی و ویژگی های شغلی تنوع مهارت، اهمیت شغل و بازخورد در تحلیل های جداگانه قادر به پیش بینی تعهد سازمانی معلمان می باشند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، ویژگیهای شخصیتی، ویژگیهای شغلی، معلمان
|
  • S. Ghanbari Pages 9-30
    The purpose of this research was to investigate the relationship between dimensions of learning schools with teachers’ job innovation and quality of educational activities. The research method is descriptive - correlational. Statistical population included all teachers of elementary schools in Hamedan province comprised of 6346 people, and the sample size of 362 subjects was determined based on the Cochran formula. The sampling method used was proportional stratified random sampling. Data collected using three questionnaires including Park’s learning schools (2006), Ettlie & O’Keefe’s innovation (1982) and Sanjari et al’s quality improvement of schools (1385). For appointment reliability, used Cronbach's Alpha coefficient, and estimated .92, .78 and .89 respectively. Results showed that level of learning schools components, teachers’ job innovation, and quality of educational activities was above the average one. In addition, there is a significant positive correlation between learning schools components with teachers’ job innovation, and quality of educational activities. The results of regression analysis indicated that the dimension of personal mastery is effective in prediction teachers’ job innovation; and components of personal mastery, mental models, shared vision, and team learning have the highest impact on predicting the quality of educational activities.
    Keywords: Quality of Educational Activities, Learning Schools, Teacher's Job Innovation
  • A. Rastehmoghaddam, A. Abbaspour, A. Jalali Dizaji Pages 51-84
    The purpose of this study is to investigate knowledge generation in the field of Educational Leadership and Management (ELM) which used citation analysis as a scientometrics technique. The research population is ELM authors’ productions indexed in web of science (WOS) between 1900 and 2015. Using main references such as ELM encyclopedias, handbooks, thesauri, dictionaries and suggested sources by professors for data gathering, fifty important keywords were identified and searched in WOS. Collected data were analyzed by HISTCITE software. The research results show a total numbers of 9,385 documents produced by 14,994 authors, using 216,815 references in eighteen different formats (Article, critique, book review, etc.). These documents are written in 26 languages by participation of 3,876 institutes from 118 countries. Most of the produced documents are research-oriented and published by 2,468 journals. The “Educational Administration Quarterly (EAQ)” and “Teachers College Record” journals are the most productive and effective journals respectively. The first article published in scientific journals produced by Samuel Dutton in 1900 and the most productive and effective authors are Philip Hallinger and Ronald Heck respectively. The rate of ELM scientific growth is 21.42% and more than 90% of documents have been produced in the last four decades. The most number of articles (6,365) have been produced in 2013. London University with 118 products is the most active scientific institute and USA with 2,474 works (26% of total documents), is the most productive country in the world. The article ends with some suggestions.
    Keywords: Educational Leadership, Management, scientific legacy, educational policy making, education, web of science, scientometrics
  • S. Mokhtari, F. Adli, P. Ahmadi Pages 85-100
    Workforce diversity is regarded as an opportunity for organizations to create innovation and knowledge, but different organizations look at this subject differently. The purpose of this study is to determine the challanges of workforce diversity in higher education from the perspective of academic staff in Tehran. The purpose of this study is practical and the data was collected in a mixed (quantitative - qualitative) method. In the quantitative section, statistical population consisted of the entire employees of Alzahra, Tehran, Shahid Beheshti, Kharazmi and Allameh Tabatabai universities in the 93-92 educational year (N= 6493) from which, using a random stratified sampling method, 363 cases were selected and tested. In this section the 40- item questionnaire of Adli(1388) on “diversity management ”was used. The validity of questionnaire was prooved by surveying academic experts and scholars. The reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha was calculated (0.80).In the qualitative section the population consisted of experts in the field of diversity management, from which 6 experts were selected by using a purposeful sampling. In this section according to the literature and questionnaires findings semi-structured interview with experts on diversity management was conducted. For data analysis of questionnaires one-sample t-test and were performed by using SPSS software. The qualitative data analysis was conducted by means of categorization method. The results showed that diversity in higher education is undesirable which was similar to the results of interviews with experts .Therefore, it is recommended that in order to exit from the current situation, attention to four factors of culture, law, education and structure should be paid and major revision to the rules and structure of the higher education system should be made.
    Keywords: workforce diversity, workforce diversity management, higher education
  • T. Diba Vajari, A. Abbasi, K. Fathi Vajargah Pages 101-114
    Many factors influence the effectiveness and success of trainings. Among them factors including paying attention the real needs of human forces, active participation of staff in workshops, transparency of goals and contents of programs, motivating staff in order to participate in the trainings, and suitable methods for training and … are emphasized. But a very important object that is always ignored is the role and responsibility of managers in success and applying the outcomes of educational programs.
    Apparently it is expected that people should apply the outcomes after taking part in programs but in reality putting this expectation into action needs to provide an environment that makes it possible to apply those outcomes. Such an environment commonly should be provided by managers but often it is ignored.
    The results of research findings show that several causes rise as serious obstacles including not being serious on trainings by managers, contradictions between current duties and activities and subjects taught at educational programs, dependence of outcome application to necessary resources such as enough time, money, power, energy and … which mostly should be spend on current affairs.
    Keywords: Human Resources Training, Development, manager's supports, impediments of managers supports, the role of managers in human resources training, development
  • K. Zarafshani, L. Sharafi, R. Ghambar Ali, F. Poorghasem Pages 115-142
    A major challenge in educational arena is training for employment. In this regard, vocational education plays an important role in human capital as well as job skills. Investment in vocational education requires that potential students show interest in this type of training. However, during the past decade, vocational education is facing a major challenge in student attrition and retention. Therefore, the purpose of this descriptive correlational study was to determine the factors influencing the retention of vocational education among students across vocational centers in Kermanshah province. Using cluster analysis, 297 vocational students were surveyed. Exploratory factor analysis showed that five factors were predicted for students retention. 1) student-teacher factor, 2) organizational support, 3) understanding student condition, 4) personal factors, and 5) characteristics of vocational curriculum. Results further revealed that these factors explained 60 percent of retention variance. Result of this study has implications for vocational education policy makers. For example, considering these factors can enhance vocational training retention.
    Keywords: Attraction, Vocational training, student, retention
  • Z. Navi, M. Bazafshan Moghadam, R. Hosseingholizadeh, H. Kareshki Pages 143-162
    The purpose of this study is to examine the role of Personality Characteristics and job characteristics in Predicting organizational commitment of teachers. For this purpose, the correlation research method was used. 175 of the elementary school female teachers were selected as the sample. Three questionnaires were used for collecting data including NEO Personality characteristics questionnaire, Hackman and Oldham Job Characteristics questionnaire and organizational commitment questionnaire. The Results of this study showed organizational commitment of teachers including commitment to education, school commitment, commitment to colleagues and commitment to teaching duties is in good condition. In addition, the results showed that teachers’ organizational commitment can’t be predicted simultaneously through Personality and job characteristics. While, personality characteristic of extraversion and the job characteristics of diversity of skills, job importance and feedback are able to predict organizational commitment of teachers in the separate analysis.
    Keywords: organizational commitment, personality characteristics, job characteristics, teachers