فهرست مطالب

شناخت - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 72، بهار و تابستان 1394)

نشریه شناخت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 72، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریده آفرین، اشرف سادات موسوی لر صفحات 7-30
    ریتم یکی از ارکان مهم استتیک دلوز است. این مفهوم نزد او رویداد هم طنینی ساحت های مختلف است. سوال اصلی این مقاله این است که چگونه وحدت امور کثیر و متفاوت در نقاشی بدون توسل به عاملی فراتر از سطح نقاشی فراهم می شود؟ در نقاشی سطوح متفاوت احساس، رنگ ها، تاش ها و ضربه قلم ها، رنگ و نور، امور نامتناجس و قیاس ناپذیر به ترکیب بندی، سرهم کردن و مدولاسیون نیاز دارند تا هماهنگ شوند. با اتکا به مفهوم ریتم، توان حیاتی آن و نقش بنیاد این پرسش در دو قسمت 1-ریتم در نقاشی ، 2- رابطه احساس و ریتم پاسخ داده می شود. ضمن اینکه مفهوم بنیاد و ریتم نزد هایدگر و ملدینه به عنوان سابقه این بحث بسط داده شده است. با وجود ریتم به عنوان تناوب دو لحظه ی انقباضی-انبساطی و یا شدت-ضعفی، امکان هماهنگی و رابطه آشوب سطح مادی و نظم فیگور، نسبت رنگ های نامتعارف و نیز سطوح احساس ، و نیز رابطه بسیاری از امور متفاوت و حتی نامتناجس و قیاس ناپذیر با درجه ی توان نابرابر فراهم می شود. هماهنگی امور نامتناجس، ناهمگن و قیاس ناپذیر حالت پیچیده تری دارد. حاصل این ارتباط شدت محض است که تنها می توان آن را زیست یا حس کرد و ذات وصف ناپذیر هنرمند را رقم می زند. ارتعاش و کژریخت شدگی، رزنانس یا تشدید و در نهایت شدت مبین انواع گوناگون ریتم در نقاشی نزد دلوز است که متناظر با مفاهیم هستی شناسی وی است.
    کلیدواژگان: نقاشی، ریتم، ارتعاش، رزنانس، احساس، شدت
  • حسین افراسیابی، سجاد ممبینی صفحات 31-50
    پژوهش حاضر به دنبال آن است تا با تاملی در فلسفه هنر والتر بنیامین، مبانی رویکرد غایت شناسانه وی را مورد مطالعه و واکاوی قرار دهد. زیبایی شناسی انتقادی بنیامین که خود مبنای زیبایی شناسی منفی آدورنویی است، بر پایه عنصر تمثیل شکل گرفته است؛ عنصری که محصول تصور خاص وی از زبان است. مفاهیم تجربه، مکاشفه و مسیانیسم که در فلسفه هنر بنیامین جایگاهی ویژه دارند، به گونه ای خاص با مفهوم تمثیل و نیز با یکدیگر پیوند یافته و در نهایت با غایت شناسی تاریخی وی ارتباط می یابند. تاریخ که از نظرگاه بنیامین سراسر پوشیده از تجربه رنج و شکست است، به واسطه تمثیل در اثر هنری به بیان در می آید. اما کار زیبایی شناسی انتقادی توقف در بیان تجربه رنج نیست، بلکه با بیان آن قصد دارد به سوی موقعیتی آرمانی تر رهنمون شود. تمثیل که رگه هایی از بشارت مسیانیستی را در خود حمل می کند، همواره با اشاره ای به رنج، قصد فراروی از آن را دارد و این همان برنامه کلی استاتیک انتقادی در گذر از فاکت ها به سوی بایسته هاست. بدین گونه است که بنیامین در نهایت، امکان گسست تاریخی از پیوستار رنج را بواسطه تمثیل هنری میسر می داند.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی انتقادی، تمثیل، تجربه رنج، مسیانیسم، مکاشفه، والتر بنیامین
  • نصر الله حکمت، حمید عطایی نظری صفحات 51-72
    برهان صدیقین از براهین مهم و معتبر اثبات وجود خدا در فلسفه و کلام اسلامی بشمار می آید که نخست در فلسفه ابن سینا بطور رسمی مطرح شد و پس از آن، دیگر فلاسفه در تحکیم و ترویج آن سعی وافر نمودند و صورت های مختلفی از آن را ارائه کردند. برهان صدیقین به سبب اتقان و اعتبار خاص خودش با استقبال فیلسوف متکلمان امامی در دوران میانی نیز روبرو شد و دانشورانی همچون خواجه نصیر الدین طوسی و علامه حلی تقریرهای مختلفی از آن را در آثار خود بیان کردند. یکی از متکلمان برجسته ای که تلاش کرد تقریر بدیع و نوینی را از برهان صدیقین عرضه کند نصیر الدین کاشی (م 755 ق) بود. وی با ابتکار خود، طرح برهان صدیقینی از گونه ای دیگر را درانداخت که تا پیش از او در فلسفه و کلام اسلامی مطرح نشده بود و با این وصف، تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. بررسی سیر تاریخی تقریرهای مختلف برهان صدیقین در کلام فلسفی امامیه از نصیر الدین طوسی تا نصیر الدین کاشی از یکسو تطور و گوناگونی این برهان را در دوره یادشده از کلام شیعه نشان می دهد و از سوی دیگر، نحوه مشارکت هر یک از متکلمان امامی در تقویت و گسترش این برهان در الهیات اسلامی را بازگو می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، برهان صدیقین، نصیر الدین طوسی، نصیر الدین کاشی، کلام فلسفی
  • محسن داوطلب صفحات 73-95
    چکیده در این مقاله نگارنده سعی می کند روایتی را از آثار شلینگ مطرح کند که در آن شلینگ در تمام دوران کار فلسفی اش به دنبال یافتن تبیین مناسبی برای مسئله بنیادی خویش یعنی رابطه امر مثالی و امر واقعی بوده است. هدف اصلی شلینگ از دنبال کردن این مسئله درک و تبیین واقعیت عینی وجود بود. در این مقاله حرکت تدریجی شلینگ به سوی پاسخ نهایی او برای تبیین مسئله بنیادی رابطه امر مثالی و واقعی دنبال می شود. این پاسخ نهایی همان فلسفه اسطوره است که شلینگ در تفکر متاخر خویش به آن دست پیدا می کند و شلینگ با طرح آن به دنبال تبیین واقعیت عینی وجود است. در سراسر مقاله سعی می شود این پرسش در ذهن مخاطب مطرح شود که آیا شلینگ چنانکه خوانش رسمی تا کنون او را معرفی کرده واقعا فیلسوف ایدئالیستی بوده یا اینکه او همواره سعی کرده از ایدئالیسم آلمانی قرن نوزدهم عبور کند؟
    کلیدواژگان: مثالی، واقعی، شر، بنیان، فراهستی
  • حجت الله رفیعی شمس آبادی صفحات 97-122
    تاریخچه معرفت شناسی نشان می دهد که متفکران مسلمان همواره به اهمیت و ابعاد مختلف علم و معرفت توجه داشته و به فراخور نیاز، مطالبی را در این زمینه ضمن مباحث خود ارائه کرده اند و یکی از عوامل اصلی توجه متفکران مسلمان به علم و معرفت اهمیتی است که اسلام به مقوله علم داشته است. در نگاه اول در بسیاری موارد اثر یا فصل مستقلی در این مورد دیده نمی شود؛ اما حکمای مسلمان گاه معرفت را از حیثیت هستی شناسانه و گاه از جنبه معرفت شناسانه مورد دقت قرار داده و نظرات مختلفی ارائه کرده اند. دیدگاه ملاصدرا درباره معرفت شناسی در میان فیلسوفان مسلمان جایگاه خاصی دارد؛ زیرا دیدگاه وی محل تلاقی معرفت شناسی و هستی شناسی است. توجه به دو مرحله ای بودن ادراک نزد ملاصدرا و بررسی جایگاه بحث اتحاد عالم و معلوم در مراحل ادراک و نحوه ظهور علم حصولی در این فرآیند راه گشای بسیاری از مسائل است. اما ملاصدرا درباره معرفت شناسی، خصوصا دو مرحله ای بودن آن به طور منسجم بحث نکرده و حتی در مواردی دیدگاه هایی به ظاهر متناقض ارائه کرده است. در این مقاله سعی شده در حد امکان، مراحل ادراک از دیدگاه ملاصدرا بررسی شده و به چند اشکال مهم در این باره پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: وجود، ادراک، نفس، اتحاد ماده و صورت، اتحاد عالم و معلوم، قیام صدوری
  • علی زارعی صفحات 123-140
    مقاله ی حاضر نشان می دهد که بررسی خوانش انتقادی هگل از سوی ژرژ باتای بر اساس دیدگاه های ژاک دریدا، به فراروی از دیالکتیک و ورود به پارادایم فکری جدیدی برگرفته از مفهوم «تفاوت» منجر می شود. زمانی که مخالفان جدی هگل – مانند میشل فوکو – دشواری های رهایی از سلطه ی هگل را مورد تاکید قرار می دهند، اهمیت این موضوع بیشتر خود را نشان می دهد. پرداختن به مساله ی نفی و مرگ در اندیشه ی دیالکتیکی، هگل را به فیلسوف ممتازی تبدیل کرده است که متفکران معاصر را به خود جذب می کند. پرداختن به نفی و مرگ امتیازی برای دیالکتیک محسوب می شود، با این حال نحوه ی مواجهه ی هگل با این موضوع قابل نقد است. ژاک دریدا در جستاری که به دیدگاه های ژرژ باتای درباره ی دیالکتیک خدایگان-بنده اختصاص یافته است، نقدهای باتای به دیدگاه های هگل درباره ی مرگ و نفی را در چارچوب تفکر واسازانه ی خود از نوسامان می بخشد. هر دو طرف رسیدن به ایجاب را در مواجهه با امر سلبی مورد تاکید قرار می دهند، اما به این دلیل که هگل لوازم و نتایج اندیشیدن به نفی و مرگ را تا انتها دنبال نمی کند با انتقاداتی روبه رو می شود که نهایتا به گذر از دیالکتیک هگلی می انجامد. ارزیابی ما این است که مفهوم «تفاوت» در اندیشه ی دریدا گام مهمی در راه دست یابی به اسلوبی غیردیالکتیکی از تفکر است که دریدا موفق شده است با الهام از کسانی چون نیچه، هایدگر و باتای آن را محقق سازد.
    کلیدواژگان: دیالکتیک، تفاوت، اقتصاد عام، نوشتار، دریدا، هگل، باتای
  • امیرحسین ساکت اف صفحات 141-155
    به عقیده افلاطون ایده ها مدلول اصلی نامها هستند و دلالت نامها بر اشیاء فقط به نحو ثانوی و به سبب شباهت اشیاء به ایده ها ممکن است. ارسطو که منکر وجود مفارق ایده هاست برخلاف افلاطون عقیده دارد که نامها در وهله اول بر محسوسات دلالت می کنند و دلالت آنها بر مفاهیم انتزاعی دلالتی ثانوی است. تلفیق آراء افلاطون و ارسطو در فلسفه نوافلاطونی سبب خلط این دو نظریه شد و بر اثر آن بسیاری از نوافلاطونیان به تبعیت از ارسطو نامها را دال بر محسوسات شمردند. فلوطین و پروکلوس تنها نوافلاطونیانی بودند که به این خلط پی بردند و به پیروی از افلاطون ایده ها را مدلول اصلی نامها دانستند. اما تفاوت ایده ها و اشیاء چنان زیاد است که افلاطون اطلاق نامها را بر ایده ها و اشیاء به اشتراک لفظی می داند و این باعث بروز مشکلاتی در فلسفه او می شود. علیت مستلزم شباهتی میان علت و معلول است اما اگر تفاوت ایده ها و اشیاء به حدی باشد که نتوان نامها را به اشتراک معنوی بر آنها اطلاق کرد چگونه ممکن است که ایده ها علت اشیاء باشند؟ فلوطین و پروکلوس می کوشند تا دلالت نامها را بر ایده ها و اشیاء به نحوی توضیح دهند که شباهت و متعاقبا رابطه علی میان آنها نقض نشود.
    کلیدواژگان: فلسفه نوافلاطونی، پروکلوس، فلوطین، یامبلیخوس، دلالت، تشکیک
  • ایمان شفیع بیک صفحات 157-186
    افلاطون در برخی از آثار خود، از دو بعد معرفت شناختی و جهان شناختی، دیدگاهی بدبینانه دارد. از جنبه معرفت شناختی، افلاطون پس از آن که در رساله های آغازین خود، دیالکتیک سقراطی و در کراتولوس، هرگونه روش متکی بر زبان و واژگان را در معرفت بخشی ناکارآمد یافت، در فایدون به این دیدگاه فراگیرتر رسید که آدمی در این جهان به سبب موانع گوناگون جسمانی از کسب معرفت باز می ماند. بنابراین، بدبینی افلاطون متوجه جسم و جهان است و ریشه در دوگانه انگاری اورفیوسی دارد. او در برخی از آثار خود، تحت تاثیر هسیود، نگاه بدبینانه ای به وضع جهان و زندگی آدمی در آن دارد، و در برخی دیگر از آثارش بر زیبایی و سامان مندی جهان تاکید می ورزد؛ با این حال، چنین می نماید که او، حتی در این دسته از آثار، جسم را منشا شر می داند: شر اخلاقی را نتیجه گرایش روح به جسم، و شر وجودی را ناشی از قصور جسم در پذیرش صورت.
    کلیدواژگان: افلاطون، بدبینی، معرفت، اخلاق، جهان، جسم، شر
  • معصومه عامری، زهره توازیانی صفحات 187-201
    بخشی از آنچه در این دنیا به فهم و تجربه انسان درمی آید، ملائم طبیعت وی نیست. از سویی، استدلال و باور به وجود خداوند حکیم، قادر و عادل مطلق برای متالهان از جمله امور انکارناشدنی است. مسئله شر در دوران معاصر بیشتر حاصل صورت بندی گزاره هایی است که خمیرمایه اصلی آنها برگرفته از همین دو جنبه فهم و تجربه انسانی است. منطقا و به لحاظ تاریخی پیش از چنین صورت بندی نوعی ناسازگاری در این دو جنبه به نظر می آمده که متالهان و فلاسفه را به تامل واداشته است، چرا که با نظر به عالم، خصوصا درد و رنج (شر) در عالم و مخلوق خدای حکیم و قادر و عادل مطلق دانستن آن، به طور طبیعی و در بدو امر ناسازگاری دیده می شود و پرسشی مطرح می شود مبنی بر اینکه چگونه است که چنان خدایی چنین عالمی را خلق کرده است؟ ملاصدرا برای حل مسائل ناشی از این ناسازگاری از نظریه نیستی انگاری شر دفاع کرده و آن را به امر عدمی، اعم از عدم ذات یا عدم کمال ذات، تحلیل نموده است. نظریه عدمی بودن شر با معضلی به نام شر ادراکی مواجه است که بنا بر ادعای آن، بعضی از وجودات، بالذات، به شر متصف می شوند. اما او در این باره یکسان نمی اندیشد. بیان تحول دیدگاه ملاصدرا در این مساله، مهم ترین یافته تحقیق حاضر است. منشا این تحول تاثر ملاصدرا از نصوص دینی(آیات و روایات) است.
    کلیدواژگان: شر، الم، عدمی بودن شر، شر ادراکی، امر منافی
  • رائد فریدزاده صفحات 203-213

    در این مقاله به نظریه های ضد دکارتی ویکو، به ویژه دیدگاه نقادانه او در برابر مفهوم حقیقت در نزد دکارت، و همچنین به سیر تطور مفهوم استعاره در نزد وی، که در دو مرحله تاریخی شکل گرفته است، خواهیم پرداخت. اسلوب دکارتی که مبین استنتاج حقایق عدیده از یک حقیقت بنیادین و تردیدناپذیر است از نظر ویکو محل تردید دارد. ویکو در مقابل تلاش خود را بر گسترش امر محتمل می گمارد. امری که که از دید وی منتج شده از حس مشترک و خرد جمعی است و نه ادراکات روشن و مستقیم، آنگونه که دکارت مدعی آن است. در این اثنا درک استعاری حقیقت با استعاری بودن بنیادی زبان و قابلیت قرائت از جهان پیوند می خورد. تفاوت و تطابق نظریه ویکو در باب استعاره با نظریات ارسطو حائز اهمیت است چون با التفات به این امر می توان از دو ویکو متقدم و متاخر سخن به میان آورد.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک فلسفی، ویکو، استعاره، انسان شناسی تاریخی، فلسفه دکارتی، بلاغت
  • آزیتا فیروزی صفحات 215-229
    آثار ادبی و هنری خلاقه نه تنها معنای تازه ای خلق می کنند، بلکه شیوه تازه ای برای معناداری و درنتیجه تحول و دگرگونی ساختار ادبی و همچنین سوژه هنرمند را در پی دارند. معنایی که بر اساس ساختارهای از پیش موجود و هنجارهای شکل گرفته کار نمی کند و در واقع تنها با با دگرگون ساختن اصول پذیرفته شده، نحوه جدیدی از معناداری را معرفی می کنند. این خصلت دگرگون کننده را کریستوا در زبان شاعران آوانگارد و درون یک سیستم نمادین و از پیش پذیرفته شده تشخیص می دهد. در نظر کریستوا در یک اثر نوآورانه و به طور کلی خلاق ادبی، عناصر متن زایشی یا خصلت نشانه ای زبان، از تغییر جهتی در سوژه سخنگو و وجود ظرفیتی برای بازی و لذت حکایت می کنند که اجبار و الزام کلی قانون نمادین را نقض کرده و مفهومی از «مرز» و همچنین سرپیچی، فراروی و یا تخلف از مرز را به همراه دارد. بنابراین، این «عمل» را می توان پذیرش قانون نمادین و توامان، فراروی از آن قانون جهت احیای آن دانست. موضوعی که می توان مصادیق آن را در قالب های ادبی و هنری گوناگون سراغ گرفت و بر این اساس چارچوب نظریه ای در ادبیات از منظر کریستوا ترسیم کرد. اما چنین نظریه ای می تواند ابعاد گوناگونی بیابد و از زیبایی شناسی به شکل معمول نیز فراتر رود و برای ادبیات و هنر جایگاهی فراتر از یک ابژه زیبایی شناسی قائل شود. امری که قادر است تحول و دگرگونی سوژه و فرهنگ را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرپیچی، امر نشانه ای، امر نمادین، سوژه سخن گو، زیبایی شناسی، انقلاب
  • رضا مدنی دورباش، فاطمه اکبری صفحات 231-254
    دانش زیبایی شناسی و هم چنین فلسفه هنر، هرچند مولود عصر جدید و برآمده از رویکرد جدید به علم و حقیقت اند، اما پرسش از «امر زیبا» و «هنر»، پرسش هایی هستند که از دیرباز اندیشه آدمی را به خود مشغول داشته اند. شیخ شهاب الدین سهروردی ملقب به «شیخ اشراق» از حکمای بزرگ ایرانی - اسلامی در قرن 6 هجری قمری، مباحث مربوط به هنر و زیبایی را، ذیل مباحث جهان شناسی و علم الانوار و مفاهیم حسن و جمال در حکمت اشراق مورد بررسی قرار داده است. در آراء اشراقی سهروردی، «حسن» حقیقتی نورانی و مینوی است که با حفظ هویت ملکوتی خویش، قدم در قوس نزول نهاده و در عالم ملک نیز متجلی گشته است و زیبایی های محسوس و این جهانی، نشانه و آیتی است از زیبایی های معقول و آن جهانی. از منظر اشراقی علمی که بنیان هنر اشراقی را تشکیل می دهد، جز از طریق شهود به دست نمی آید و تحقق این شهود، آن گاه میسر است که سالک یا هنرمند اشراقی با فهم «منطق پرواز» به بازآفرینی معراج در نفس خویش نائل آید. حکمت و هنر اشراقی هر دو به زبان «رمز» بیان می گردند، بر همین مبنا علم «تاویل» نیز در فهم و تبیین زبان رمزی حکمت و هنر اشراقی از جایگاه حائز اهمیتی برخوردار است. از این رو می توان گفت که «منطق پرواز»، «رمز» و «تاویل» سه ضلع مثلثی را تشکیل می دهند که هم در حکمت اشراقی و هم در هنر اشراقی، جزو اصول و مبانی بنیادین به شمار می روند و هنر یا حکمت اشراق آن گاه ظهور می یابد و بنیان نهاده می شود که هر سه ضلع این مجموعه را با هم در نظر آوریم.
    کلیدواژگان: حکمت اشراق، منطق پرواز، رمز، تاویل، حسن، هنر ا شراقی
|
  • Pages 7-30
    rhythm is an important element in deleuze`s ontology and aesthetics. This advanced concept stem from heidegger`s Grund (gr) .his french friend and colleague, Henri Maldiney was so inspirational for Deleuze in different concepts like rhythm. We consider different types of rhythms in paintings, Vibration & Resonance, sensation & intensity and rhythmic characters like passive,active and attendant have rudimentary role in bacon`s painting. Logic of senses is related to pure sensation and pure intensity, and it bring rhythm to disparates.
    The main reason of proposing this concept in principle is rooted from an onthological problem. the univocity of Being has been expressed as difference degree of puissance in beings. rhythm is a relationa which happen in two moment : systolic and diastolic movement from chaos form the order or figure. The tension of this mutal movement is entangled in outline. Pure Difference or intensity is a Fact which happen in conecting two beings that are incommensurable. This fact or event is Grund or ground which survey all possible universes. Event is not a simple one, also is a special which make artist Unheimlische. Artist after this earthquake will lost all of reference to ordinary World and takes aside lived experinces and uses block sensations or intesities in it`s touches. As a result a Universe has been born with this Event. universe which is open to other incompassible universes and then poly-rhythm should be resulted from relation between them. Generally, rhythm is vibration, and resonance of beings in relation to other being and intensity in relation to Being. artistic works for elucidating an ontological problem, is a kind of applying non-philosophy along with philosophy.
    Keywords: rhythm, painting, sensation, resonance, intesity
  • Pages 31-50
    This study intends to investigate the Benjamin`s foundations of teleological approach to history. Critical Aesthetics of Benjamin that later created the Negative Aesthetics, is based on Allegory; the Element that is product of Benjamin special approach to language. The concepts as Experience, Revelation and Messianism that have a special position in Benjamin`s philosophy of art, linking to gether and to Allegory, in a special form and are connected to his teleological approach to history. The history that is covert by affliction experience, will express by Allegory in art work, but critical aesthetics by expression this, intends to leads to a better status. This is the total program of critical aesthetics in cross of the facts to the more ideals. Finally, Benjamin accept the possiblility of historical discontinuity of affliction experience by art Allegory. This is the total program of critical aesthetics in cross of the facts to the more ideals. Finally, Benjamin accept the possiblility of historical discontinuity of affliction experience by art Allegory.
    Keywords: Critical Aesthetics, Allegory, Messianism, Revelation, Affliction Experience, Benjamin
  • Pages 51-72
    The proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn) is one of the valid and most prominent arguments to demonstrate the existence of God in the Islamic philosophy and theology. It was invented first by Avicenna (Ibn Sīnā) and developed via later philosophers and theologians. The proof due to its own credibility received a noticeable reception of the post-Avicennian Imāmī theologians, who tended to the philosophical views of Avicenna, in medieval period. Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī and al-ʿAllāma al- Ḥillī, among them, set forth various version of it in their works. Naṣīr al-Dīn kāshī tried to invent a new and unique version of the proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn) as well. Kāshī’s argument has not been received much attention so far, although it deserve it. In this article, we try to show the evolution of proof of the truthful (Burhān-i ṣiddīqīn) in the Shiʿite Philosophical theology, from Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī to Naṣīr al-Dīn kāshī. This survey shows that the post-Avicennian Imāmī theologians like Naṣīr al-Dīn al-Ṭūsī and al-ʿAllāma al-Hillī have followed an Avicennian method for proving the existence of God and that they tried to benefit from Philosophical teachings of Avicenna for demonstrating the existence of God. This new approach in Shiite theology led to the revolution of arguments for proving God in Imāmī Shiʿite theology in the medieval period.
    Keywords: Avicenna (Ibn Sina), proof of the truthful (Burhan, i siddiqin), Naṣir al Din al Ṭusi, Naṣir al Din kashi, Philosophical theology
  • Pages 73-95
    In this article, the author introduses a narration of the Schelling's works in which Schelling in all of his philosophical works has been looking to find a decent explanation for his fundamental problem Namely the relation of the ideal and real. Schelling's main purpose of pursuing the problem was understanding and articulating the actuality of existence. Here Schelling's gradual move towards his ultimate answer to explain his fundamental problem of the relation of the ideal and real will be followed. The final answer is philosophy of mythology that he achieved it in his later thinking and Schelling with the plan seeks to explain the actuality of existence. Throughout the article Efforts have been made this question to be raised in the mind of the audience whether Schelling as ever witnessed the official readings was an idealist philosopher or that he always tried to pass from the German idealism of the nineteenth century?
    Keywords: deal, real, evil, ground, over, being
  • Pages 97-122
    Muslim thinkers always considered the importance of different dimensions of knowledge and cognition and have mentioned points through their discourse. One of the reasons why Muslim thinkers considered knowledge and cognition refers to the Islam’s significance to this matter .Muslim scientists sometimes considered cognition through the view of ontology and also through the view of epistemology and have mentioned different opinions about them . Molasadra’s view about epistemology is known distinguished among Muslim philosophers; since his view is the confluence of epistemiology and ontology. The consideration of being two steped of perception on Molasadra’s view and study of union of scientist and intelligible on perception steps and manner of appearance of attainment knowledge in this process can be helpful. Molasadra has discoursed about epistemology and specially about being two steped and even has mentioned some contradictory views about it .This study tries to clarify the steps of perception through molasadre’s view and responds some important hardness of it.
    Keywords: existence, perception, ontology, Steps of perception, union of knower, known
  • Pages 123-140
    This article tries to show how the philosophy of difference comes out of the dialectical philosophy at the time of "writing" when Bataille's reading of Hegel comes complete with some Derridean meditations. The importance of the move from dialectic to difference is realized well when serious critics of Hegel, such as Michel Foucault, assert the difficulties of releasing ourselves of the dialectical thinking. Bringing in the concepts of negation and death to the philosophical discourse has given Hegel an outstanding place in the history of philosophy. These crucial issues could even attract the contemporary critical thinkers. Even though Hegel's treatment of negation and death is considered as the distinct merit of his thought, his approach in this regard has provoked some severe criticisms. Both Hegel and Derrida aim at "affirmation" in their encounter with the negation, however, it seems that in attaining affirmative thinking, Hegel could not remain faithful to his own insight regarding the significance of negation and death. Bataille and Derrida are not satisfied with Hegelian determinate negation at all. That is why they seek another kind of affirmation. Taking some of Hegelian achievements much seriously, which leads to Hegelianism without reserve according to Derrida, can provide us with a new mode of thinking which is non-dialectical. Referring to the Derridean description of Hegel as "the last philosopher of the book and the first thinker of the writing", we start our article and then try to show what it is meant by Hegelianism without reserve in details. We demonstrate how Hegelianism without reserve is accomplished through placing Nietzsche at the hub of dialectic. Inspired by Nietzsche, Bataille challenges Hegelian tragedy, seriousness, systematic thinking and conceptualization with comedy, play, chance and poetry or myth in his encounter with death and negativity. However, Bataille has faced some problems in accomplishing his non-dialectical project. Indeed, it is difficult to criticize conceptual thinking without conceptualization. Derrida's reorganization of Bataille's reading of Hegel according to his conception of writing and difference can overcome the problems of Bataille's approach to Hegel and pave the way for the move from dialectic to difference. Derrida's difference is an influential attempt in overcoming dialectic and introducing a non-dialectical mode of thinking that eventually breaks with Hegelian dialectic.
    Keywords: dialectic, difference, general economy, writing, Derrida, Hegel, Bataille
  • Pages 141-155
    According to Plato the ideas are the main object of the names and the signification of names to the particular things is possible only in a secondly way and only because of their likeness to the ideas. Aristotle denies the existence of the ideas and, contrary to Plato, believes that names signify firstly to the particulars and their signification to the abstract conceptions is possible only in a secondly way. The neoplatonic reconciliation of Plato’s theories with that of Aristotle made the neoplatonists , following Aristotle, considere the names as signifying to the particulars. Plotin and Proclus were the only ones who realized the false reconciliation between Platonic and peripatetic theories and, following Plato, emphasized that names signify first and truly to the ideas. But the difference between the ideas and the particulars is so extensive that Plato considers the applying of names to both of them as synonymously and this makes him some problems: on the one hand causality implicates the likeness between cause and effect but, on the other hand, how is it possible for the ideas to be the cause of the particulars, if the ideas and the particulars are so different that the names are applied to them synonymously. Plotin and Proclus try to explain the signification of names to ideas and particulars in a manner, so that not their likeness to each other nor the subsequent causality between them would be refused.
    Keywords: neoplatonism, proclus, plotin, iamblichus, signification
  • Pages 157-186
    Plato’s philosophical pessimism contains two dimensions: one epistemological and the other cosmological. From the epistemological aspect, Plato realises that the method of dialectic extant in the early Socratic dialogues, and any method connected to words and language as in the Cratylus, fall short of providing true knowledge; eventually, in the Phaedo, he reaches the overall point of view that, due to the corporeal obstacles, human beings could not gain true knowledge in this world. In this way, Plato’s pessimism refers to the obstacles associated with the body and the corporeal world, a vision rooted in Orphic dualism. In some of his dialogues, under the influence of Hesiod, he draws a pessimistic perspective of the phenomenal world and human life in it, while in his other dialogues, he considers the world as totally beautiful and orderly; however, it seems that even in these works, he takes the corporeality as the source of evil, presuming the soul’s tending towards the corporeal as the source of moral evil, and the shortfall of the body in accepting the Form as the source of ontological evil.
    Keywords: Plato, pessimism, knowledge, morality, cosmos, body, evil
  • Pages 187-201
    One may have perceptions and experiences in the world which is not agreeable to his nature. On the other hand, it is undeniable for theologians that there exists a Wise, Omnipotent, and absolutely Just God. The contemporary formulations of the problem of evil are often based upon these inconsistent perceptions. These inconsistent perceptions may raise the question why such God have created such world , Sadr Al-Motealhin claimed the theory of evil nullity, and analyzed it in nihilistic matters such as non perfection of essence. This theory is dealing with the evil perceptual which based on its claims, some of the assets are endowed with the evil. But he didn’t have constant thought about this issue. Description of the Molla Sadra’s point of view about this subject is among the most significant and recent researches. The origin of this evolution is in Molla’s impression about religious texts (Quran and traditions.
    Keywords: evil, chagrin, evil nullity, evil perceptual, the inconsistent
  • Pages 215-229
    Literary and artistic works are not only creative, but also afford a new way for signification and transformation as a result of the literary structure and also in the artist's subject. Meaning that based on preexisting structures and norms formed does not work only by changing the accepted principles, a new way to introduce significant. Kristeva recognizes the transformative nature of the avant-garde poets and in a symbolic and pre-accepted system. She generally considered innovative and creative elements in a work of literature, of reproductive text or character language, change the direction of the speaking subject and the capacity to play and enjoy virgin suggest that coercion and general requirements symbolic law and violated the concept of "border" as well as the violation, or violation of the border face with it. Therefore, this "practice" can accept both the symbolic and, in front of the law to restore it. Something that can find examples of it in various forms of literature and art based on the theory of literature outlining the terms of Kristeva. But such a theory can be found in various dimensions and aesthetics beyond the usual form for literature and art beyond the realm of an aesthetic object attribute, which could lead to the transformation of the subject and culture.
    Keywords: revolt, the sign, the symbolic, speaking subject, aesthetics
  • Pages 231-254
    Although aesthetics and philosophy of arts are the fruits of the modern age and the new approach followed by science and truth, the question of “beauty” and “arts” are among those that have involved human being’s mind since very long time ago. As one of the greatest Iranian-Islamic philosophers of the sixth AH century, Sheikh Shahab al-Din Suhrawardi, known as Sheikh of Illuminationism, has discussed about arts and beauty, under cosmology and the science of mystic lights, as well as about goodness and beauty concepts in the Illuminationism philosophy. According to the Suhrawardi’s illuminationistic viewpoints, “goodness” is a celestial truth which has headed down the arc of descend while maintaining its celestial identity and has been manifested in the visible world, as this-worldly and visible beauties are just a sign of the reasonable and that-worldly beauties. According to the Illuminationism perspective, the science that forms the foundation of the Illuminationist arts, will not be achieved but through intuition and this sort of intuition is realized only when the illuminationist ascetic or artist can recreate ascension in his soul through understanding “rules of spiritual elation”. Both the illuminationist philosophy and arts are expressed through the “symbolic” language. Therefore, "hermeneutic" is crucially important in the understanding and explanation of the symbolic language through which Illuminative wisdom and art are expressed. Thus, it can be said that “rules of the spiritual elation”, “symbol” and “hermeneutic” are three wings of a triangle which is considered as a fundamental basis either in illuminationist philosophy or in illuminationist arts. The illuminationist philosophy and arts will be emerged and established when all three wings of the mentioned collection are considered collectively.
    Keywords: Illuminationism, Rules of Spiritual Elation, Symbol, hermeneutic, Goodness, Illuminationist Arts