فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین وجدانی*، محمود گلزاری، احمد برجعلی صفحات 7-21
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین میزان اثربخشی روان درمانی مثبت گرا بر کاهش افسردگی و افزایش رضایت زناشویی زنان افسرده انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه و جامعه آماری کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به خانه های سلامت منطقه 5 شهر تهران در تابستان 1392 به تعداد 72 نفر بود. پس از غربال گری از میان آن ها 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه گمارده شد، در حین درمان به علت ریزش نمونه پژوهش به 22 نفر کاهش یافت. ابزار پژوهش آزمون افسردگی بک، وارد، مندلسون، موک و ارباف (1961) و آزمون رضایت زناشویی انریچ ساخت اولسون، دراکمن و فورنیر (1993) بود. روان درمانی مثبت گرا در 8 جلسه 2 ساعته در هفته یک بار در گروه آزمایشی برگزار و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تاثیر معنی دار روان درمانی مثبت گرا در کاهش افسردگی و افزایش سطح رضایت زناشویی و نیز موید ثبات این روان درمانی در مرحله پیگیری بود.
    نتیجه گیری
    در حوزه درمان با تاکید بر لزوم استفاده از درمان های روان شناختی جدید و موثر، می توان از روان درمانی مثبت گرا با توجه به ماهیت و کاردکرد آن برای درمان اختلال های بالینی به طور انفرادی و گروهی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، رضایت زناشویی، روان درمانی مثبت گرا
  • عصمت دانش*، نرگس سلیمی نیا، حوا فلاحتی، لیلا سابقی، مینا شمشیری صفحات 23-40
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان اثر بخشی آموزش گروهی مهارت حل مساله بر افزایش سطح کلی سازگاری و مولفه های آن در دانش آموزان دختر ناسازگار بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، گروه گواه و پیگیری دو ماهه و جامعه آماری 1973 دانش آموز دختر 15 تا 18 ساله مقطع متوسطه شهرستان آبیک در سال تحصیلی 92-1391بود که با مراجعه به پرونده تربیتی آن ها 186 نفر و از بین آن ها 60 نفر به صورت تصادفی انتخاب و پس از همتاسازی در دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه جایگزین و پرسش نامه سازگاری دانش آموزان سینها و سینگ 1993 توسط آن ها تکمیل شد. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک جلسه آموزش گروهی مهارت های حل مساله را دریافت کرد. داده ها با تحلیل کوواریانس و اندازه گیری مکرر تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تاثیر آموزش مهارت حل مساله در افزایش سازگاری کلی و سازگاری عاطفی، اجتماعی و تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایشی و نیز تاثیر آموزش بعد از دو ماه در دوره ی پیگیری در مقایسه با گروه گواه بود.
    نتیجه گیری
    چون نوجوانی، خود با ناسازگاری هایی همراه است، طبق نتایج این پژوهش می توان از آموزش حل مساله به عنوان روشی موثر جهت ایجاد سازگاری کلی، عاطفی، اجتماعی، تحصیلی نوجوانان بهره مند شد.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی، دختران نوجوان، مهارت حل مساله، ناسازگار
  • رسول حشمتی* صفحات 41-56
    هدف
    هدف پژوهش تعیین ساختار عاملی نسخه کوتاه مقیاس بین المللی عاطفه مثبت و منفی بیماران دچار بیماری عروق کرونر در ایران بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی-همبستگی و نمونه آماری بیماران دچار عروق کرونر بیمارستان مرکز قلب تهران به تعداد 270 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به نسخه کوتاه مقیاس بین المللی عاطفه مثبت و منفی تامپسون (2007) پاسخ دادند. از تحلیل عاملی اکتشافی به روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس برای استخراج دو عامل عاطفه منفی و عاطفه مثبت استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی و الگو یابی معادله های ساختاری، ساختار دو عاملی این مقیاس را در بیماران دچار بیماری عروق کرونر تایید کرد. ارزش آلفای کرونباخ برای مقیاس عاطفه مثبت 71/0، برای مقیاس عاطفه منفی 83/0 و برای مقیاس کلی 74/0 بود که بیانگر همسانی درونی مطلوب و قابل قبول مقیاس کلی و دو زیر مقیاس آن است.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان از روایی سازه و پایایی مطلوب این مقیاس در بیماران دچار بیماری عروق کرونر ایران دارد و می توان برای هدف های پژوهشی و بالینی از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پایایی، ساختار عاملی، عاطفه مثبت و منفی، مقیاس بین المللی
  • مسعود شریفی*، فاطمه جانثار وطن، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 57-70
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر ارائه مطالب آموزشی در دو وجه حسی از طریق متن گفتاری و متن نوشتاری و کنترل سرعت ارائه ی مطالب از طریق یادگیرنده سرعت در برابر سیستم سرعت، بر میزان یادگیری و عملکرد دانش آموزان در محیط یادگیری چندرسانه ای بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح عاملی 2×2 و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم متوسطه ی شهر تهران در سال تحصیلی 90-1389 بود که 100 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار پژوهش آزمون های دانش قبلی، یادسپاری و انتقال و قطعه های معنی دار شکل گیری صاعقه بود که طی 16 مرحله در قالب تصاویر متحرک آموزشی به آزمودنی ها در قالب 4 گروه آزمایشی ارائه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در شرایط یادگیرنده-سرعت گروه نوشتاری به طور معنی دار زمان بیشتری را برای مطالعه تصاویر نسبت به گروه گفتاری صرف کردند.
    نتیجه گیری
    در طراحی محیط های یادگیری چندرسانه ای باید اصول طراحی آموزشی و توانایی های شناختی و فراشناختی یادگیرنده ها مدنظر قرار گیرد. زیرا کنترل سرعت ارائه ی مطلب توسط یادگیرنده در صورتی که محتوی متناسب با سطح دانش قبلی یادگیرنده باشد، با کاهش میزان اطلاعاتی که در حافظه ی کاری پردازش می شود بار شناختی را کاهش می دهد و ساماندهی و یکپارچه سازی مطالب ارائه شده را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: چندرسانه ای، محتوای آموزشی، محیط یادگیری، وجه حسی
  • الهه خوشنویس*، غلامعلی افروز، علیرضا اسماعیلی صفحات 71-84
    هدف
    هدف از این پژوهش تبیین رفتار رانندگی خطرآفرین بر اساس ویژگی های شخصیتی و ادراک خطر بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری 2700 راننده وسایط نقلیه در استان تهران بود که در 3 ماه اول سال 1392 توسط پلیس راهنمایی و رانندگی به دلیل رانندگی خطرآفرین توقیف شده بودند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران محاسبه شد و نمونه گیری به صورت در دسترس و داوطلبانه بود. برای جمع آوری اطلاعات از نسخه کوتاه پرسش نامه شخصیتی نئو کاستا و مک کرا 1989 و ادراک خطر رانندگی آلبرگ و راندمو (2001) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بر اساس پنج ویژگی شخصیت روان رنجورخویی، برون گرایی، باز بودن به تجربه، توافق و وجدانی بودن می توان ادراک خطر را پیش بینی کرد و همبستگی بین متغیرهای پیش بین شخصیتی و متغیر ادراک خطر در رانندگی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    از آن جا که ویژگی های شخصیتی و ادراک خطر رانندگی در بروز حوادث رانندگی نقش دارد، بنابراین ارزیابی شخصیت و ادراک خطر رانندگی داوطلبین دریافت و تمدید گواهی نامه رانندگی و نیز افرادی که به دلیل رانندگی خطرآفرین توقیف می شوند، امری کاربردی و ضروری در جهت شناسایی رانندگان خطرآفرین به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ادراک خطر، پنج عامل بزرگ، رانندگی پرخطر، ویژگی های شخصیتی
  • الهام منصوری، امید شکری*، حسین پورشهریار، حمیدرضا پوراعتماد، سیدپیمان رحیمی نژاد صفحات 85-105
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه تاب آوری پنسیلوانیا بر سبک های اسنادی و سازگاری روان شناختی دانشجویان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون همراه با پیگیری 2 ماهه و جامعه آماری دانشجویان گروه روان شناسی دانشگاه شهید بهشتی به تعداد 207 بود که به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از آن ها انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند و قبل، بعد از آموزش و 2 ماه بعد به پرسش نامه سازگاری روان شناختی دانشجویان با دانشگاه بیکر و سیریاک (1984) و پرسش نامه سبک های اسنادی پیترسون، سیمل، بی یر، آبرامسون، متالسکی و سلیگمن (1982) پاسخ دادند. برنامه تاب آوری پنسیلوانیا به شیوه گروهی در 7 جلسه دو ساعته هفته ای یک جلسه به گروه آزمایش آموزش داده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که در کوتاه مدت و بلند مدت برنامه مداخله ای در افزایش سطح سازگاری روان شناختی و الگوی اسنادی خوش بینانه و کاهش الگوی اسنادی بدبینانه دانشجویان موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    آمورش برنامه تاب آوری پنسیلوانیا را می توان مداخله موثر و کارآمدی درنظر گرفت که با تغییر الگوهای اسنادی بدکارکردی دانشجویان نقش چشم گیری در ارتقای سطح سازگاری روان شناختی آن ها ایفا می کند.
    کلیدواژگان: برنامه تاب آوری پنسیلوانیا، سازگاری روان شناختی، سبک های اسنادی
  • صدرا میرزاجانی* صفحات 107-127
    هدف
    هدف پژوهش تعیین رابطه عزت نفس و سلامت عمومی با رفتار پرخاشگرانه دختران فراری بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دختران ساکن در مرکز نگه داری بهزیستی مربوط به دختران فراری شهر کرج به تعداد 500 نفر در سال 1389 بود که 120 نفر از آن ها به روش تصادفی ساده انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسش نامه های عزت نفس کوپر اسمیت 1967، پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر 1972 و پرسش نامه کنترل خشم آنتونی استور 1988 بود.
    یافته ها
    نتایج حاکی از همبستگی منفی بین متغیرهای عزت نفس و سلامت عمومی با ابراز خشم در دختران فراری و برازش خوب داده ها با الگوی ارائه شده بود. ضرائب مسیر نشان داد متغیرهای عزت نفس اجتماعی، تحصیلی، همسالان و متغیرهای علائم جسمانی، اضطراب و اختلال خواب و ناکارامدی اجتماعی می توانند ابراز خشم را در دختران فراری پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که عزت نفس و سلامت عمومی دختران فراری ممکن است به دلیل مشکلات خانوادگی آسیب ببیند و زمینه بروز رفتارهای پرخاشگرانه را در آن ها فراهم آورد، لذا می توان با آموزش مهارت های کنترل خشم، مدیریت استرس و روش های درست حل مساله، زمینه ارتقاء عزت نفس و سلامت عمومی دختران را فراهم و از رفتار پرخاشگرانه فرار آن ها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: دختران فراری، رفتار پرخاشگرانه، سلامت عمومی، عزت نفس، الگوی ساختاری
|
  • S. Vojdany*, M. Golzari, A. Borjali Pages 7-21
    Aim: This research has aimed to determine the effectiveness of positive psychotherapy on the decrease of depression and the increase of marital satisfaction of depressed women.
    Methods
    The design of research is quasiexperiment including pretest and posttest of control group. Statistical population of this research include 72 married women refereed to health centers of Tehran 5th district in the summer of 1392. Among them, after screening, 21 women were randomly selected into experiment group and control group. The subjects were evaluated before and after interventions through depression inventory of Beck, Ward, Mendelson, Mock, & Erbaugh (1961) as well as Enrich marital satisfaction scale of Olson, Fournier & Druckman (1987). The positive psychotherapy was administered in 8 sessions, each of them took 2 hours in the experiment group and there was no intervention in control group. The data were analyzed through covariance and repeated measures analysis.
    Results
    The results show that positive psychotherapy has significant impacts on the decrease of depression and the increase of martial satisfaction level. The follow-up confirm the stability of positive psychotherapy.
    Conclusion
    In the treatment field, emphasized to use new psychological treatments, it is recommended that researchers take the use of positive psychotherapy into consideration.
    Keywords: depression, marital satisfaction, positive psychotherapy
  • E. Danesh*, N. Saliminia, H. Falahati, L. Sabeghi, M. Shamshiri Pages 23-40
    Aim: Purpose of study was to determine effectiveness of problem solving skill group training on increasing compatibility and its components in incompatible female students.
    Method
    Research method was quasiexperimental design with pretest, posttest, control group and follow-up after two months. Statistical population consisted of 1973 females ranging from 15 to 18 years old in 2012-2013 academic school year in Abeyek city in Iran. Referring to their educational files 186 students, and among them 60 were randomly selected and divided into two groups of 30 students to be placed in experimental and control groups, and Sinha and Singh students’ compatibility questionnaire, 1993 was completed by them. Experimental group had 8 week training sessions with duration of 90 minutes for each session. Data were analyzed using covariance and repeated measurements design.
    Results
    Results indicated that problem solving group training had positive effect on increasing levels of overall compatibility and consistency of emotional, social and academic groups as well as the effect of training after two months in the follow-up period in experimental group in comparison with control group.
    Conclusion
    Since adolescence is accompanied with incompatibilities and as the results represented, problem solving skill training can be beneficial for teenagers as an effective way to create or enhance their emotional, social, educational and overall compatibilities.
    Keywords: group training, incompatible, problem solving skills, teen girls
  • R. Heshmati* Pages 41-56
    Aim: The research aim was to determine the factor structure of the short form of positive and negative affect scale in patients with coronary artery disease in Iran.
    Method
    The research method was descriptive-correlation study and the sample was included 270 patients with coronary artery disease of Tehran heart center hospital that were selected by available sampling method and answered the short form of positive and negative affect scale of Thompson (2007). Exploratory factor analysis through principal components analysis and Varimax rotation were used to extract negative and positive affect factors.
    Results
    Confirmatory factor analysis and structural equation modeling results confirmed two factorial structures of this scale in patients with coronary artery disease. Cornbrash’s alpha values were 0.71 for positive affect, 0.83 for negative affect and 0.74 for total scale that shows an acceptable internal consistency for this scale and two subscales.
    Conclusions
    These findings suggest that this scale have acceptable construct validity in patients with coronary artery disease in Iran and it can be used in clinical and research settings.
    Keywords: factor structure, reliability, international scale, negative, positive affect
  • M. Sharifi*, F. Jannesar Vatan, H. R. Hasan Abadi Pages 57-70
    Aim: The aim of this study was to determine the effect of present educational materials in two modality narration text and on screen text and controlling the pace of presenting content through learner– pace VS. system– pace on studentlearning and performance in a computer-based multimedia learning environment.
    Method
    experimental research method was 2×2 factorial design and the population of all tow grade girl students in Tehran in 1389- 1390 school year that 100 students were selected by random sampling. The research instrument was the test previous knowledge, retention and transfer of significant segments of lightning formation were presented Over 16 pieces in the form of animation training to participants in 4 experimental groups.
    Results
    The results showed that in learner–paced text group havesignificantly more time to study images compared to the verbal group.
    Conclusion
    In the design of multimedia learning environments should be consider according to the principles of learning and cognitive and metacognitive abilities of learners. Because speed control of presentation by learner if the content is appropriate to the learner's level of prior knowledge, with reducing the amount of information in working memory processing reduces cognitive load and improve the organization and integration of information provided.
    Keywords: educational content, learning environment, modality, multimedia
  • E. Khoshnevis*, Gh. A. Afrooz, A. R. Esmaeili Pages 71-84
    Aim: The purpose of this study was the prediction of risk-full driving perception base on the personality traits.
    Methods
    The method of this research was correlation. The population was including of the high risk-taking drivers in Tehran. Sampling method was at reach and candidates. 460 high risk drivers among 2700 drivers were selected according to Cochran’s sampling formula. For gathering the data 2 questionnaires were involved: NEO FFI-60 personality traits’ Costa & McCrae, 1989 and driving risk perception Ulleberg, & Rundmo, 2001. Then, the methods of statistics (like: Pearson coefficient & regression) were used for data analyses.
    Results
    Results showed personality traits can predict risky driving perception. There are relationships between personality traits and risky driving perception.
    Conclusions
    Since the driving risk perception and personality traits involved in driving accidents, therefore, personality and risk perception assessment for whom are asking to get or renewal driving license and risky drivers looks like essential to prevent and restrain driving of risky drivers.
    Keywords: Big Five, personality traits, risk perception, risky driving
  • E. Mansoori, O. Shokri*, H. Pourshahriar, H. R. Pouretemad, S. P. Rahiminejad Pages 85-105
    Aim: The purpose of this study was to examine the effectiveness of Penn resiliency program on student psychological adaptation and attribution styles.
    Methods
    In this pretest-posttest nonequivalent-group design in company with 2 months follow up stage, 30 students at Shahid Beheshti University in experimental and control groups responded to the student adaptation to college questionnaire Baker & Siryk (1984) and attribution style questionnaire Peterson, Semel, von Beayer, Abramson, Metalsky & Seligman (1982). The experimental group received 7 resilience training sessions (2 hours per session).
    Results
    The results of covariance analysis indicated that Penn resilience program was effective in increasing psychological adaptation and optimistic explanatory patterns and in decreasing pessimistic explanatory patterns in short term and long term.
    Conclusion
    This findings suggest that Penn resilience program in university students could result in increasing psychological adjustment by providing the ability to use optimistic explanatory patterns.
    Keywords: attribution styles, Pennsylvania resiliency program, psychological adaptation
  • S. Mirzajani* Pages 107-127
    Aim: This study aimed to investigate the relationship between self-esteem and mental health with aggressive behavior in runaway girls in Karaj (Iran).
    Methods
    This study was a descriptive correlational research. Data were collected from 120 runaway girls living under supervision of the state welfare organization of the city of Karaj (N=500) by random. Coopersmith selfesteem inventory 1967, Goldberg's general health questionnaire 1972 and aggression scale of Anthony Storr 1988 were utilized to assess the variables.
    Results
    There was a significant negative correlation between self-esteem and anger expression in runaway girls and mental health variable was significantly correlated with anger expression. Furthermore, results of the analysis indicated that the data fitted well with the presented model. The path coefficients showed that the variables of social and educational self-esteem, peers, and variables of somatic symptoms, anxiety, insomnia, social inefficiency can predict anger expression in runaway girls.
    Conclusion
    The results suggest that runaway girls suffer from low self-esteem and mental health due to various factors such as family problems which could lead to aggressive behavior in them. Therefore, skills trainings such as anger management, stress management, and efficient problem solving skills can help them to elevate their self-esteem and mental health.
    Keywords: aggressive behavior, mental health, runaway girls, self, esteem, structural model