فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی بشارت*، حمید بهرامی زاده، لادن فتی، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 7-23
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش تعیین نقش واسطه ای باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی در رابطه بین روان رنجور خویی با همبودی اضطراب و افسردگی بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری زنان و مردان ساکن در مناطق مختلف شهر تهران به تعداد تقریبی پنج میلیون نفر بود. تعداد 358 داوطلب شامل 178 مرد و 180 زن از جمعیت عمومی شهر تهران در این پژوهش شرکت کردند و نسخه کوتاه مقیاس پنج عاملی شخصیت کاستا و مک کرا (1992)، پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز و کارترایت- هاوتون (2003)، مقیاس حساسیت اضطرابی (ریس، پترسون، گورسکای، مک نالی، 1986) و مقیاس افسردگی اضطراب استرس لاویباند و لاویباند (1995) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که روان رنجور خویی، باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی با اضطراب و افسردگی رابطه مثبت دارد. نتایج تحلیل مسیر نیز نقش واسطه ای باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی را در رابطه بین روان رنجور خویی با همبودی اضطراب و افسردگی نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت اختلال های اضطرابی و افسردگی چندعاملی هستند و افزون بر این در شکل گیری، تداوم و درمان اختلال های اضطرابی و افسردگی، همزمان با روان رنجور خویی، باید به نقش باورهای فراشناختی و حساسیت اضطرابی توجه کرد.
    کلیدواژگان: نورزگرایی، حساسیت اضطرابی، باور فراشناختی، اضطراب، افسردگی
  • عصمت دانش، زهرا حکیمی، مینا شمشیری، نرگس سلیمی نیا صفحات 25-41
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان اثربخشی آموزش مهارت های مدیریت رفتار به مادران بر کاهش نشانه های اختلال نقص توجه و بیش فعالی کودکان شان بود.
    روش
    روش مطالعه شبه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری 82 نفر از مادران کودکان 9 تا 11 ساله بود که در طی سال های 93-92 به همراه کودک دچار اختلال نقص توجه و بیش فعالی خود به دفتر مشاوره نویسنده مسئول مراجعه کرده بودند و از سوی روان شناس و روان پزشک، اختلال کودک آن ها نقص توجه و بیش فعالی تشخیص داده شده بود. از میان مادران، 30 مادر که شرایط ورود به این پژوهش را داشتند به صورت تصادفی ساده انتخاب و پس از همتاسازی به گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه علائم مرضی کودک گادو و اسپرافکین (1995) و برنامه مدیریت رفتاری به والدین بارکلی (2005) بود که در 9 جلسه، هر جلسه 90 دقیقه و هفته ای یک بار به مادران گروه آزمایش آموزش داده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط تکرار سنجش استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نشانه های بیش فعالی، تکانش گری و نقص توجه کودکان مادران آموزش دیده، در مقایسه با گروه گواه و پیش آزمون کاهش یافته و این نتایج در دوره پیگیری 2 ماهه نیز پایدار مانده است.
    نتیجه گیری
    می توان برنامه مهارت های مدیریتی مادران را روش موثری و مفیدی جهت کاهش نشانه های اختلال نقص توجه، تکانش گری و بیش فعالی کودکان دچار این اختلال دانست.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های رفتاری، بیش فعالی، نقص توجه، مادران
  • سهراب امیری*، علی عیسی زادگان، محمد حافظ نیا صفحات 43-63
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین و مقایسه سبک های فرزندپروری و آسیب های روانی در دختران فراری و عادی بود.
    روش
    روش پژوهش پس رویدادی و جامعه آماری شامل 968 دختر فراری در سازمان بهزیستی و امنیت اخلاقی ناجا شهر تهران در سال 1393 بود. به روش نمونه گیری هدف مند 50 نفر از آن ها با کسب رضایت آگاهانه انتخاب و با 50 نفر از دختران مدارس متوسطه که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند همتا سازی شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش، فهرست بازبینی علائم مرضی 90 سوالی تجدید نظر شده دراگویتس، لیپمن و کووی (1973) و پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (1972) بین شرکت کننندگان توزیع و داده ها به روش شاخص های توصیفی و تحلیل واریانس تک متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آسیب روانی و شیوه های فرزندپروری دختران فراری از منزل و عادی متفاوت است. دختران فراری نسبت به دختران عادی سطح بالایی از آسیب های روانی را داشتند و بیشتر شیوه های استبدادی و سهل گیرانه را تجربه کرده بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آسیب روانی و سبک های فرزندپروری نامناسب می تواند زمینه ساز فرار دختران از منزل را فراهم و خود فرار زمینه آسیب های بیشتر را ایجاد کند، لذا نیازمند است که در جهت کاهش آسیب های روانی و آموزش سبک های فرزندپروری مطلوب مداخلات لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آسیب روانی، سبک های فرزندپروری، دختران فراری
  • زهرا عاصمی*، حسین زارع، احمد علیپور، باقر غباری بناب صفحات 65-77
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی برنامه مداخله ویژه کودکان طلاق بر بهبود راهبردهای خودکنترلی کودکان 8-12 ساله طلاق بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش، گروه گواه و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری3 ماهه بود. جامعه آماری 143 کودک خانواده های طلاق شهرستان کاشمر در سال 1393بود که از میان آن ها 40 نفر شامل 23 دختر و 17 پسر که معیارهای ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از همتاسازی به طور تصادفی در دو گروه آزمایش قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه خودکنترلی ادراک شده کودکان هامفری 2000 و 15 جلسه برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق لی کروی (2008) هفته ای 3 بار، هر جلسه 45 دقیقه بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد اجرای برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق، میانگین نمرات خودکنترلی شرکت کننده ها را افزایش داده و نتایج در مرحله پیگیری پایدار مانده است.
    نتیجه گیری
    این برنامه مداخله ای به عنوان روشی موثر می تواند مورد استفاده نهادهای درگیر با مسئله طلاق قرار گیرد تا با افزایش شاخص های خودکنترلی، به کیفیت بهزیستی کودکان، پیشگیری از آسیب های روانی فردی و اجتماعی آن ها و نیز کاهش زمینه های جرم و بزهکاری کمک کند.
    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای، راهبردهای خودکنترلی، کودکان طلاق
  • رضا خجسته مهر*، احمد احمدی قوزلوجه، منصور سودانی، خدیجه شیرالی نیا صفحات 79-96
    هدف
    پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان بافت نگر انصاف محور بر صمیمیت عاطفی و کیفیت زناشویی زوجین بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح تک آزمودنی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. سه زوج از بین زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پروتکل درمانی رویکرد بافت نگر انصاف محور در طی 10 جلسه اجرا شد و پس از خاتمه درمان نیز پیگیری در دو مرحله و با فاصله یک ماهه صورت گرفت. آزمودنی ها در مراحل خط پایه، درمان و پیگیری به خرده مقیاس صمیمیت عاطفی پرسشنامه ارزیابی شخصی صمیمیت و سنجه کیفیت زناشویی پاسخ دادند. داده ها به روش تحلیل دیداری، فرمول درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان بافت نگر انصاف محور موجب افزایش صمیمیت عاطفی و کیفیت زناشویی زوجین می شود.
    نتیجه گیری
    رویکرد درمانی بافت نگر انصاف محور در افزایش سطح صمیمیت عاطفی و کیفیت زناشویی زوجین از کارآیی لازم برخوردار است و زوج درمانگران می توانند از این رویکرد در کار با زوجین به منظور افزایش صمیمیت عاطفی و کیفیت زناشویی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان بافت نگر انصاف محور، صمیمیت عاطفی، کیفیت زناشویی
  • فرشید علی پور*، شهناز محمدی صفحات 97-114
    هدف
    هدف پژوهش تعیین و مقایسه نشخوار فکری، نشانه های اضطراب و افسردگی در افراد دچار لکنت زبان، اضطراب اجتماعی و بهنجار بود.
    روش
    روش پژوهش علی-مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه مدارس شهر همدان دچار لکنت زبان ارجاع داده شده به گفتار درمانگر به تعداد 48 نفر؛ کلیه نوجوانان پسر دارای اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز خصوصی خدمات روان پزشکی شهر همدان در سه ماهه سوم سال 1393 به تعداد 37 نفر؛ و نیز تمامی دانش آموزان پسر بهنجار مدارس مقطع متوسطه شهر همدان به تعداد 12347 نفر بود. از هر گروه 18 آزمودنی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از پرسشنامه های افسردگی بک (1996) اضطراب بک (1990)، مقیاس پاسخ های نشخواری (1991) و پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نشانه های اضطراب، افسردگی و نشخوار فکری در افراد دچار لکنت زبان و اضطراب اجتماعی بیشتر از افراد بهنجار و همچنین میانگین نمره های نشخوار فکری افراد دچار لکنت زبان بیشتر از افراد دچار اضطراب اجتماعی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود نشانه های افسردگی، اضطراب و پاسخ های نشخواری در نوجوانان دچار لکنت زبان لزوم توجه به این نشانه ها در برنامه های پیشگیری و درمانی بیش از پیش آشکار می شود.
    کلیدواژگان: لکنت زبان، اضطراب اجتماعی، نشخوار فکری، نشانه های اضطراب و افسردگی
  • علیرضا کاکاوند*، فاطمه نظری، ملکه مشهدی فراهانی صفحات 115-135
    هدف
    پژوهش تعیین رابطه طرح واره های ناسازگار اولیه با شیوه های فرزندپروری مادران و اختلال های بیرونی شده فرزندان شان بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی مدارس ابتدایی ناحیه 3 کرج به تعداد 1080 نفر بود که از میان آن ها به روش نمونه گیری هدفمند، 150 دانش آموز از مدارس شهید حجازی، علامه حلی، شهید حسن برجسته، شهید کنسویه، قلم و مفید انتخاب شد. مادران این دانش آموزان به پرسشنامه های طرحواره یانگ 1998 و شیوه های فرزندپروری آلاباما 1996 و معلم هایشان به پرسشنامه راتر (1967) پاسخ دادند. داده ها از طریق روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه میان طرح واره های ناسازگار والدین و شیوه های فرزندپروری آن ها معنادار و مولفه دیگر جهت مندی پیش بینی کننده منفی تنبیه بدنی و مولفه گوش به زنگی و بازداری پیش بینی کننده عدم ثبات در نحوه برخورد با فرزند است. رابطه میان شیوه های فرزندپروری با اختلال های بیرونی شده معنادار و مولفه ضعف در نظارت، پیش بینی کننده ناسازگاری اجتماعی در کودکان و مولفه های مشارکت والدین و ضعف در نظارت، پیش بینی کننده های پرخاشگری و بیش فعالی در کودکان بود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که طرحواره های ناسازگار اولیه والدین می تواند در شکل گیری شیوه های خاص فرزندپروری آن ها و در نهایت اختلال های بیرونی کودکان موثر باشد، بنابراین در درمان اختلال های بیرونی شده این کودکان می توان طرحواره های ناسازگار اولیه والدین را نیز هدف قرار داد.
    کلیدواژگان: اختلال های بیرونی شده، شیوه های فرزندپروری، طرح واره های ناسازگار اولیه
|
  • Pages 7-23
    Aim: The aim of the present study was to examine the mediating role of metacognitive beliefs and anxiety sensitivity on the relationship between neuroticism with anxiety and depression comorbidity.
    Method
    Method of the present study was correlational and the statistical population included men and women living in Tehran. A total of 358 volunteers (178 men, 180 women) from Tehran general population participated in this study. All participants were asked to complete NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI), Metacognitive Questionnaire (MCQ), Anxiety Sensitivity Inventory (ASI), and Depression Anxiety Stress Scale (DASS).
    Results
    The results of correlation analysis showed a significant positive association among neuroticism, metacognitive beliefs and anxiety sensitivity with anxiety and depression comorbidity. The results of path analysis also revealed that both metacognitive beliefs and anxiety sensitivity mediated the association of neuroticism with anxiety and depression comorbidity.
    Conclusion
    Based on the results of the present study, it can be concluded that attention must be paid to the role of anxiety and depression comorbidity as well as neuroticism to the development, perpetuation, and treatment of anxiety/depressive disorders.
    Keywords: neuroticism, anxiety sensitivity, metacognitive belief, anxiety, depression
  • Pages 25-41
    Aim: The purpose of this study was to determine the effectiveness of behavioral parent training program for mothers on signs of attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) on their children.
    Method
    The method was quasi-experimental using a pre- and posttest design with control group and had a two-month follow-up. Mothers of 30 children aged 9 to 11 suffering from ADHD were randomly selected from a group of 280, who came to Dr. Danesh counseling office with professional employment permit from counseling & psychology organization during 2011 till 2013; with diagnosis of ADHD verified by psychologist and psychiatrist. The children and their mothers were divided randomly into two groups: control group and experimental group. Measure: The measure of collecting information was Gado & Spriaphkin morbid symptoms questionnaire (1995).Evaluation took place before and after intervention, and two-month follow-up stages. The intervention was the parent training program developed by Barkley (2005).Mothers of experimental group were trained for 9 sessions. Mothers of control group didn’t receive any intervention. The data was analyzed using covariance method.
    Findings: The results showed that signs of impulsivity, attention deficit in children of trained mothers were decreased in comparison with control group and pretest. These findings were also observed in the two-month follow-up.
    Conclusion
    Based on the results, this program is an effective method for decreasing signs of attention deficit disorder, hyperactivity in children who suffer from attention deficit disorder and hyperactivity.
    Keywords: attention deficit, hyperactive, management skills education, mothers
  • Pages 43-63
    Aim: The purpose of the present study was to evaluate and compare parenting Styles and Psychopathological Dimensions in the runaway and normal girls.
    Method
    the present study was to based on causal-comparative (EX Post Facto) method. In order to the implementation of Study, From the runaway girls community in Tehran city who were placed in different Welfare centers, 50 people who were placed In the Welfare Organisation and moral security police, After obtaining informed consent, and selected by purposive sampling, were homogenisation with 50 other girls in high schools throughout the city. In the final step, In order to collect research data, Questionnaires SCL 90-R (1972) and parenting style questionnaire Bamrynd (1972) was distributed between the Participants and their data were collected.
    Results
    The results showed that the dimensions of Psychopathological and parental style In the girls running away was different from the normal girls (P
    Conclusion
    It seems that the psychological damage and poor parenting style can Provides the predisposing girls running away from home And run away more susceptible them to psychological damage, Therefore requires that In the order to reduce the risk of Dimensions of psychological damage and education appropriate Parenting styles, Psychological interventions taken seriously.
    Keywords: psychopathology, parenting style, runaway girls
  • Pages 65-77
    Aim: The aim of this research was assessment Effectiveness of Children of divorce intervention program to improve self-control strategies in 8-12 years old children of divorce.
    Method
    The method of research was semi experimental with experiment and control groups and pri-posttest with 3 month follow-up and population was 143 children from divorce family that 40 children (23 girls and 17 boys) that had entrance standards were selected in convenience sampling and randomly assigned in two experimental group (20 children) and control group (20 children). The research tool was Children perceived self-control inventory of Humphrey (2000) and Children of Divorce Intervention Program.
    Results
    Administration of Children of divorce intervention program improve average scores of self-control in participants, this improvement in self-control was more in boys in comparison with girls. The results in follow up showed consistence in effectiveness of program.
    Conclusion
    This intervention program, can used in institutions that involved with divorce issues in order to help to children`s welfare, prevention from personal and social damages and decrease of crime and delinquency ground by increase of self-control indexes.
    Keywords: intervention program, self, control strategies, children of divorce
  • Pages 79-96
    Aim: The aim of present Study was the effectiveness of Fairness-based Contextual Therapy on emotional intimacy and marital quality of couples.
    Methods
    Non-congruent multiple baseline experimental single case study was used as the method of the present study. Three couples referring to counseling centers in Ahwaz City were selected using purposive sampling. The treatment protocol of Fairness-based Contextual Therapy was conducted in 10 sessions and after the intervention, follow-up was performed in two stages. The participants at baseline, treatment and follow-up responded to Emotional Intimacy Subscale of Personal Assessment of Intimacy Questionnaire and Measure of Marital Quality. The data analyzed were using visuals analysis, improvement percentage and reliable change index (RCI) strategies.
    Results
    Results showed that Fairness-based Contextual Therapy have positive effect on emotional intimacy and marital quality.
    Conclusion
    The efficiency of Fairness-based Contextual Therapy on emotional intimacy and marital quality is acceptable, and couples therapists can use this approach in working with couples to improve marital intimacy and emotional quality of them.
    Keywords: fairness based contextual therapy, emotional intimacy, marital quality
  • Pages 97-114
    Aim: The aim of this research was to investigate the rumination, depressive symptoms and anxiety symptoms in stutter disorder and social phobia.
    Methods
    18 adolescents with stuttering and 18 adolescents with social phobia and 18 adolescents without Stuttering were selected through an accessible Sampling method. The subjects completed a Response Styles Questionnaire and Beck Depression Inventory-II and Beak Anxiety Inventory. The adolescents Who Stutter and control participants were matched for age, Education level, economic situation Family and Parent's educational level.
    Results
    The findings revealed significant differences rumination, depressive symptoms and anxiety symptoms in two groups (social phobia and stuttering) with normal group.
    Conclusion
    rumination, depressive symptoms and anxiety symptoms are definite problems for many adolescents who stutter. Clinical implications of these findings for the diagnosis and treatment of adolescents who stutter.
    Keywords: stutter disorder, social phobia rumination, depressive symptoms, anxiety symptoms
  • Pages 115-135
    Aim: The purpose of this study was to determine the relationship between early maladaptive schemas of mothers with parenting styles and externalizing symptoms of their children.
    Method
    This study utilized a descriptive correlational design. Statistical population of this study was included of all male students of 6th grade elementary schools of District 3 of Karaj city with the quantity of 1080, through a purposive, 150 students were selected. Mothers of these students answered to the Young Schemas Questionnaire (1998) and Alabama Parenting Questionnaire (1996) and their teachers answered to the Rutter Teacher Questionnaire (1967). Data were studied through correlation and multiple regression techniques.
    Results
    There is a significant relationship between parent’s maladaptive schemas and parenting styles and other-oriented is a negative predictor for corporal punishment and overvigilance and inhibition are predictor of inconsistent discipline. There is a significant relationship between parenting styles and externalizing disorders and poor monitoring is a predictor for social maladjustment in children and poor monitoring and parent involvement are predictor of aggression and hyperactivity in children.
    Conclusion
    Early maladaptive schemas are effective in the formation specific parenting styles and finally externalizing disorders in children. Parent could be targeted in treatment of externalizing disorder in children.
    Keywords: early maladaptive schemas, externalizing disorders, parenting styles