فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 36، زمستان 1392)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 36، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین پوراحمدی، امیرعباس خوشکار صفحات 9-46

    چندجانبه گرایی و فرایندهای تصمیم گیری دسته جمعی در سازمان های بین المللی و منطقه ای از جمله راهکارهای مدیریتی است که قدر تهای بزرگ به منظور کسب سهم بیشتر در کنترل منازعات جهانی و منطق های از آنها استفاده می نمایند. پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و سازمان همکاری های شانگهای دو سازمان مهم چندجانبه گرایند که درصدد کنترل فرآیندهای خشونت آمیز و واگرا در سطوح منطقه ای و جهانی هستند. در این چارچوب، ناتو در مقایسه با پیمان همکاری های شانگهای صورت بندی موفق تری را از کاربرد و کارایی چندجانبه گرایی در قالب فرآیندهای منتهی به اخذ تصمیم گیری جمعی و عمل دسته جمعی به ویژه در خاورمیانه از خود به نمایش گذاشته است. در جریان رخدادهای اخیر مردمی و اسلامی خاورمیانه و نیز پرونده هسته ای ایران، ناتو مثالی از اقدام در راستای چندجانبه گرایی دولت محور است. در سازمان شانگهای اما وزن اصلی تعاملات درونی عمدتا متاثر از روسیه و چین است به طوری که تاثیر چندجانبه گرایی درون نهادی اندکی نسبت به ناتو بر دو روند فوق الذکر بر جای گذاشته است.

    کلیدواژگان: ناتو، سازمان همکاری های شانگهای، دیپلماسی چندجانبه، نهادگرایی نولیبرال، خاورمیانه، پرونده هسته ای ایران
  • حمیرا مشیرزاده، سیداحمد فاطمی نژاد صفحات 47-78

    منازعه هند و پاکستان به عنوان یکی از پایدارترین مسایل نظام بین الملل بعد از جنگ دوم جهانی، با آزمایش های هسته ای این دو کشور در سال 1998 وارد دوران جدیدی شده که ویژگی آن مدیریت تعارضات است. مسئله ای که اکنون مطرح می شود این است که چگونه دو کشور در این وضعیت شکننده، منازعه خود را مدیریت کرده و از ورود به جنگ پرهیز کرده اند. هدف مقاله حاضر، پاسخ به این سوال است و طی چند گام به آن پرداخته می شود. پس از مرور رویکردهای موجود و ترسیم فضای کلی روابط دو کشور، تلاش می شود تا چارچوب نظری مدیریت منازعه و ابزارهای آن تب یین شود. سپس بر اساس این چارچوب، منازعه آنها و چگونگی مدیریت آن در سه نقطه بحرانی بررسی می شود. این سه نقطه عبارتند از: جنگ محدود کارگیل، بن بست بزرگ 2002 - 2001 و مواجهه ناتمام 2008. طبیعی است که مدیریت منازعه آنها در دوره های بین این نقاط نیز در جریان بوده و مورد توجه واقع خواهد شد.

    کلیدواژگان: منازعه هند و پاکستان، مدیریت منازعه، جنگ محدود کارگیل، بن بست بزرگ 2002، 2001، مواجهه ناتمام 2
  • سید محمد کشمیری صفحات 79-110

    انرژی به عنوان کی متغیر ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک، جایگاه ویژه ای را در روابط میان بازیگران به ویژه ابرقدرت ها در عرصه نظام بین الملل باز کرده و دسترسی به منابع انرژی برای تمامی سطوح سلسله مراتبی قدرت جهان، اهمیتی استراتژیک پیدا کرده است. از این روی، هر یک از بازیگران به دنبال تعریفی قابل قبول از جایگاه امنیت انرژی خود در جهان هستند. ژئوپلیتیک امنیت انرژی و تحولات آینده بازارهای نفت و جایگاه دول تها به عنوان یکی از مهم ترین چالش های نظام بین الملل از درجه اهمیت رو به افزایشی در معادلات اقتصادی و سیاسی برخوردار شده است. بدین منظور مقاله حاضر بر آن است تا در فضای اثبات گرای ذهن با بهره گیری از آما رهای کمی موجود و در مقطع زمانی پسا جنگ سرد به چگونگی تبیین جایگاه انرژی نفت در بستر روابط استراتژیک میان آمریکا و چین در قالب الگوی همکاری و رقابت توامان، نایل شود.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل پسا جنگ سرد، امنیت انرژی، آمریکا و چین، الگوی همکاری و رقابت توامان
  • عباس منوچهری، فرید خاتمی صفحات 111-136

    طالبوف تبریزی (1250 - 1329 هجری قمری) یکی از شاخص ترین متفکران عصر مشروطه است. آراء سیاسی وی به شیوه های گوناگون، از جمله در چارچوب تاریخ نگاری اندیشه معاصر ایران، شرح و تب یین شده است. در این مقاله، آراء طالبوف با استعانت از «رهیافت دلالتی» و با روش «رئالیسم انتقادی» نوع شناسی می شود. این کار، که با تشخیص نوع شناخت از «امر واقع» و نیز پاسخ به پرسش «چه باید کرد؟» توسط هر متفکری، از جمله طالبوف، انجام می گیرد، می تواند شناخت بیشتری از تفکر سیاسی اجتماعی در ایران معاصر به دست دهد. بنابراین پاسخ طالبوف به پرسش «چه باید کرد؟» در حوزه های مختلف سیاست، اقتصاد، علم و فرهنگ بررسی شده و آراء سیاسی او با روش رئالیسم انتقادی «روی بسکر» نوع شناسی شده است. نتیجه این نوشته ابعاد جدیدی از تفکر طالبوف و تاثیر شکاف عمل و نظر را بر اندیشه او آشکار می سازد؛ اینکه بازتاب صدای پای نظریه تجدد اقتدارگرایانه و روشنگری از بالا در اندیشه متفکری که می توان از او به عنوان نظریه پرداز آزادی یاد کرد، از فردای انقلاب مشروطه شنیده می شد.

    کلیدواژگان: نوع شناسی، رئالیسم انتقادی، هستی شناسی، معرفت شناسی تجربه گرا (داده ای)، معرفت شناسی حدوثی، معرفت شناسی وجودی (واقعی)، پراکسیس
  • رضا نجف زاده صفحات 137-172

    سال های پس از جنگ جهانی دوم، در فلسفه اروپایی نگاه ویژه ای به اسپینوزا شکل گرفت. تا پیش از این، متافیزیک، اخلاق و سیاست اسپینوزا در پرتو خوانشی هابزی هگلی از او تفسیر می شد. در فرانسه قرن بیست، جریانی از تفکر فلسفی سیاسی شکل گرفت که نسبت به هگل نگاهی انتقادی داشت و شماری از فیلسوفان ضدهگلی فرانسه تفسیر جدیدی از اسپینوزا به دست دادند که در مجموع سنتی از تفسیر جدید اسپینوزایی و فلسفه اسپینوزایی جدید آفریده شد. این دگردیسی گفتمانی فلسفی در چارچوب نظریه انتقادی یا نظریه رادیکال، در تقابل با گفتمان های فلسفه سیاسی غالب در فرانسه قرار دارد. در این مقاله بر پایه رویکرد تاریخ انتقادی اندیشه، به بررسی تحلیلی تحول خوانش اسپینوزایی و ادوار تفسیر اسپینوزایی در فلسفه عمومی به طور کلی و فلسفه سیاسی به طور خاص در فرانسه قرن بیستم می پردازیم.

    کلیدواژگان: فلسفه قرن هفدهم، فکر اسپینوزایی، فکر رادیکال، متافیزیک، فلسفه سیاسی، فلسفه فرانسوی قرن بیستم، درون بودگی
  • مجید بهره ور، قاسم سالاری صفحات 173-206

    نقش ارتباطی ادبیات و خاطرات سیاحت گران، به ویژه آنچه در سفرنامه ها آمده است در شکل دهی به گفتمان های فرهنگی و سیاسی بین الملل همواره مورد توجه مورخان و سیاست مداران بوده است. به نظر می رسد که بازتاب، انتشار و ترجمه خاطرات سفر فرنگستان، آن هم برای نخستین بار به قلم شخص اول ایران، به طور همزمان عامل شناخت و ابزار نفوذ خارجی شده است؛ به ویژه آنکه خاطرات و تبعات دیدار اول و دوم ناصرالدین شاه از انگلستان در روزگار استعماری ملکه ویکتوریا موجب گسترش روابط همه جانبه دولتمردانش با ایران شده است. این در حالی است که گزارش ناصرالدین شاه مواضع سیاسی و ابعاد اقتصادی چنان سفرهایی را مسکوت گذاشته است. در این نوشتار با کاربست تحلیل گفتمان در روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ایران و انگلستان می خواهیم به ناگفته های خاطرات سفر ناصرالدین شاه و روابط فی مابین تا حدی دست یافته و با رویکرد انتقادی به متن خاطرات، محتوای آن را با خاطرات همراهان، تاریخ نگاری ها، مستندات تاریخی و بازتاب های مطبوعاتی در عهد ناصری بسنجیم و تناقض های متنی موجود را با تحلیل گفتمان فرامتنی رفع کنیم. البته با مطالعه چنان نگارشی می توان به نگرش مرعوب راوی متن دست یافت و به روحیات، علایق، تلقی ها و ترس هایی که حاصل نفوذ و سلطه قدرت در رفتار و گفتار سیاسی او است، پی برد. در مجموع، روابط تنها به غرب گرایی و مظاهر مدنیت ایرانیان محدود نمانده، از سوی دیگر هویت انگلیسی را در بستر علمی تمدنی اش شکل داده است.

    کلیدواژگان: خاطرات ناصری، ملکه ویکتوریا، تحلیل گفتمانی، روابط خارجی ایران و انگلستان، خاطره نویسی، گفتمان فرامتنی، سفر فرنگستان
|
  • Hossein Pourahmadi, Amir Abbassi Khoshkar Pages 9-46

    Multilateralism and decision making collective processes in international and regional organizations are among the management strategies that the great powers utilize to gain greater share of control during global and regional conflicts. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) and the Shanghai Cooperation Organization are two important multilateral organizations that sought to control violence and divergent processes at regional and global levels. In this context, NATO in comparison to the Shanghai Cooperation Organization, has presented formation of a more successful and efficient use of multilateralism in the processes leading to collective decision making and action particularly in the Middle East. In the recent popular and Islamic events in the Middle East and Iran’s nuclear case, NATO is an example of a state-driven initiative towards multilateralism. But the main weight of interactions within the Shanghai Cooperation Organization are influenced mostly by Russia and China and has had a small inter-institution influence of multilateralism in comparison to NATO on the two above-mentioned process

    Keywords: NATO, The Shanghai Cooperation Organization, Multilateral Diplomacy, Neoliberal Institutionalism, The Middle East, Iran’s Nuclear Case
  • Homeira Moshirzad, S. Ahmad Fateminejad Pages 47-78

    Indo-Pakistani conflict is among the most durable and important issues of international system after the World War II. The main question that this article seeks to address is how the conflict has been managed in the fragile situation after their 1998 nuclear tests. This is a key question regarding severity of conflict in the period, particularly in the crises; which have been unprecedented since early 1970s. The article aims to answer the above question in some steps. First, it is tried to provide a theoretical frame based on conflict management theory and methods of conflict settlement. Then, management of the Indo-Pak conflict is studied during three crises: Kargil limit war 1999, great standoff 2001-2, and unfinished confrontation 2008. Lastly, the notes will be summarized.

    Keywords: Indo-Pakistani Conflict, Conflict Management, Kargil Limit War, Great Standoff, Unfinished Confrontation
  • S. Mohammad Keshmiri Pages 79-110

    Energy, as a geopolitical and geo-economic variable, has found a specific status in relations among players, especially the superpowers, in the arena of international post-cold-war system. Moreover, strategic importance has been attached to gain access to energy resources for all hierarchical levels of world powers. Therefore, each of the players is seeking to find an acceptable definition for their energy security position in the world. The energy security geopolitics and future developments in the oil markets and status of governments as one of the most important challenges of international order enjoy a growing importance in economic and political equations. To this end the present paper, under the intellectual positivist atmosphere and by taking advantage of the existing quantitative statistics, is seeking to achieve the process of explaining the position of energy (oil) in strategic relations between the United States and China within the framework of concurrent cooperation and competition pattern.

    Keywords: Post-cold War International System, Energy Security, the United States, China, Concurrent Cooperation, Competition Pattern
  • Abbas Manouchehri, Farid Khatami Pages 111-136

    Mirza Abdulrahim Talibov Tabrizi (1250-1329 A.H) is one of the most prominent thinkers in the era of Iranian constitutional revolution. His political thoughts are described and explained by different approaches, including the historiography of Iranian contemporary thought. In this paper, Talibov’s thought is typologized and analyzed by applying “signifying approach” and “critical realism”. This could give a better understanding of Iranian contemporary political and social thought if two questions are answered, first the kind of conception of “the political”, and then the answer to the question of “What should be done?” in politics, economic, scientific, and cultural domains. The conclusion of this article displays new aspect of Talibov’s thought. At the same time, it shows the effect of gap between practice and theory in his deliberation. Voice reflection, authoritarian, modernization and enlightenment from above, have been heard in the thought of this thinker who can be called “liberty theorist” in the day after Iranian constitutional revolution.

    Keywords: Typology, Critical Realism, Ontology, Factual epistemology, Actual Epistemology, Ontological (Real) Epistemology, Praxis
  • Reza Najafzadeh Pages 137-172

    New controversial interpretations of Spinoza`s Opera Quae Supersunt Omnia flourished in post second World War years. During the nineteen century and beginning years of the Twentieth Spinoza`s metaphysics, ethics and politics were dominated by a Hobbesian-Hegelian interpretation. Gradually a critical philosophico-political thought toward Hegel were created in the twentieth-century French philosophy. A group of French anti-Hegelian philosophers introduced an alternative interpretation of Spinozian works, generating a new tradition in Spinozist readings. Spinozist philosophy faced new dimensions. This discursive change contradicted with dominant traditions of French political philosophy. In this article, the author tries to analyze some faces of transformation of Spinozian reading and periods of Spinozian interpretation in twentieth-century French philosophy.

    Keywords: Seventieth Century Philosophy, Spinozian Thought, Radical Thought, Metaphysics, Political Philosophy, French Philosophy, Immanentism
  • Majid Bahrevar, Ghasem Salari Pages 173-206

    The communicative role of letters in travel writings, especially the travel diaries through the cultural-political discourse of foreign relationship was already used by the historians and politicians. Back from the Qajars’ political-literary discourses, we find diary and travel writing as a chief genre. Although writing of Nasir al-Din shah of Persia (1831-1896) for the first time seems that the published and translated diaries relating to his tours in Europe was simultaneously a way to get familiar and influence power by the foreigners; particularly his diaries of the two visits of England in the colonial time of Queen Victoria (1819-1901) and their economic relations to the Persia, but Nasir al-Din shah wrote nothing about political consequences and economic aspects of his tours. In this paper, by a Foucauldian historic scanning through the Anglo-Persian political, economic and cultural relations, we want to be aware of the untold facts. We also need some parallel references such as other diary from shah’s retinues, histories, documents, and its reflections in the press. So we can solve the inconsistent problems by using both textual and contextual discourse analysis in order to overcome the contradictionsbetween. Now, through reading of such a shocked narration, it is easy to know narrator’s characteristics, interests, suppositions, attitudes, and worries which is made up from exercised power in shah’s political behavior and utterance. Totally the relationships never restricted to the Iranian progressive living style, but it formed the English identity in time of civilization and scientific promotion as well.

    Keywords: Diaries of Nasir al-Din Shah of Persia, Queen Victoria, Discourse Analysis, Foreign Relations of England, Iran, Diary Writing, European Tour