فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 37، بهار 1393)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 37، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالعلی قوام*، کیهان برزگر، امین روان بد صفحات 9-32

    امروزه در ادبیات روابط بین الملل در هنگام بحث در باب تبیین رفتار دولتها در کنار مبارزه برای قدرت و مبارزه برای ثروت به مبارزه برای شناسایی نیز اشاره می کنند. در بافت معنایی مبارزه برای شناسایی، دولتها در راستای مورد شناسایی قرارگرفتن و پذیرفته شدن حق حیات (شناسایی حداقلی) و لایه های مختلف هویتی خود از جمله منزلت (شناسایی حداکثری) تلاش می کنند. با توجه به اینکه اگر شناسایی مد نظر دولت به طور مسالمت آمیز محقق نشود، مبارزه برای شناسایی وضعیت خشونت باری به خود گرفته و شرایط منجر به جنگ را ایجاد می کند، در صورت وجود سازوکارهایی که شناسایی را به طور مسالمت آمیز محقق کنند، این سازوکارها می توانند به مثابه نیروهای تقویت کننده بنیادهای صلح در عرصه بین المللی عمل کنند. بنابراین سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا سازوکارهای شناسایی در سطح بین المللی وجود دارند که شناسایی درون آنها به صورت مسالمت آمیز محقق گردد؟ در پاسخ به این سوال تلاش شده است تا مفهوم سازی نظری در باب سازوکارهای شناسایی صورت گیرد. بنابراین به لحاظ روشی، مقاله حاضر پژوهشی مبتنی بر تحلیل نظری و ایده پردازانه درباره سازوکارهای شناسایی است که تلاش می کند تعریفی از سازوکارهای شناسایی ارائه دهد و مصداق های عینی این مفهوم در سیستم بین المللی را تعیین کند. مراد از سازوکار، هرگونه ترتیبات و روابطی است که شناسایی را به صورت مسالمت آمیز محقق می کنند. در این نوشتار سعی شده است با توجه به تقسیم بندی مبارزه برای شناسایی به شناسایی حداقلی و حداکثری، سازوکارهایی برای تحقق شناسایی در این دو حوزه بازشناسی یا تعریف شود.

    کلیدواژگان: نظریه روابط بین الملل، صلح، مبارزه برای شناسایی، سازوکارهای شناسایی، آنارشی، سلسله مراتب
  • مجید توسلی رکن آبادی*، سیروان صالح زاده صفحات 33-62

    ناهمگونی فرهنگی وجه شاخص اکثر کشورهای امروزی است. به همین نظر دولت-ملت های مدرن اغلب از ناحیه تنوعات فرهنگی و قومی و مدیریت آنها با مشکلات جدی روبه رو شده اند. نظر به اهمیت این موضوع این مقاله به معرفی و نقد و بررسی نظریه ی شهروندی چندفرهنگی ویل کیملیکا می پردازد، هدف این مقاله بررسی تحلیلی نظریه ویل کیملیکا در باب شهروندی چندفرهنگی می باشد به نظر کیملیکا لیبرالیسم در اساس با حقوق جمعی اقلیت های قومی و ملی سازگار است. تقاضای فزاینده اقلیت های فرهنگی در دموکراسی های لیبرال و پذیرا شدن خواسته های این اقلیت های فرهنگی از طرف این دولت ها، به ویژه در کشوری همچون کانادا، نشان می دهد که این نظریه سودمند بوده و تاثیر زیادی داشته است. روش تحقیق مقاله حاضر، توصیفی-تحلیلی می باشد. نتیجه این تحقیق نشان می دهد، این نوع خوانش کیملیکا از لیبرالیسم که در قالب نظریه شهروندی چندفرهنگی تبلور یافته است، در مدیریت تعارضات چندفرهنگی و سیاست های قومی اثربخش و سودمند است.

    کلیدواژگان: ویل کیملیکا، شهروندی چندفرهنگی، حقوق جمعی، اقلیتهای ملی، اقلیتهای قومی، فدرالیسم چندملتی
  • جواد اطاعت*، علی اکبر دبیری صفحات 63-89

    تروریسم و حملات تروریستی در حال حاضر یکی از چالش های اساسی جهان در قرن 21 محسوب می شود. رشد و گسترش این پدیده در چند دهه اخیر موجب شده است ابعاد گوناگون آن توسط متخصصان رشته های مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد. در این میان یکی از ابعاد مهم حملات تروریستی مکان و فضای جغرافیایی مورد حمله است. در این پژوهش نیز مسئله اصلی این است که آیا تروریست ها بر اساس معیارهایی عقلانی به مکان های خاصی حمله می کنند؟ به نظر می رسد تروریست ها بر اساس معیارهای عقلانی مانند ایجاد تلفات سنگین، ماهیت نمادین، ایجاد رعب و وحشت و جلب توجه رسانه ها مکان ها و فضاهای خاصی را مورد هدف قرار می دهند. علاوه بر این، آن ها تلاش می کنند در حمله به اهداف خود از روش و تکنیکی استفاده کنند که بیشترین احتمال موفقیت را دارا باشد. در این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفته است، تلاش شده است با استفاده از نظریه انتخاب عقلانی، منطق حاکم بر حملات تروریستی در زمینه انتخاب مکان حمله و روش مورد استفاده، شناسایی و مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که اکثر حملات تروریستی به ترتیب در مکان های عمومی به شکل بمب گذاری، در زیرساخت های حیاتی با استفاده از حمله مسلحانه و بمب گذاری و در مکان های سیاسی به روش انتحاری صورت می پذیرد، زیرا که حمله به این مکان ها بیشترین سود و کمترین هزینه را برای تروریست ها در بر دارد.

    کلیدواژگان: تروریسم، حملات تروریستی، نظریه انتخاب عقلانی، جغرافیای تروریسم
  • خلیل الله سردارنیا صفحات 91-117

    اینترنت و شبکه های اجتماعی، نقش بسیار مهمی در تحول فرهنگ سیاسی و گسترش آگاهی های سیاسی-اجتماعی و اعتراضات داشته اند. وقوع انقلابات در شمال آفریقا و خاورمیانه بر اهمیت نقش سیاسی و بسیج گرانه اینترنت افزود، به طوری که از آنها به عنوان انقلاب های فیس بوکی یاد می شود. از دهه 1990 به این سو، در بین شیخ نشین های خلیج فارس، کویت فضای سیاسی نسبتا باز داشته است و در ارتباط با آزادی نسبی رسانه ها، آزادی ها، رقابت های سیاسی و حقوق شهروندی وضعیت نسبتا خوبی دارد. در این نوشتار، نگارنده با رویکرد جامعه شناختی سیاسی و روش تحلیل ثانویه، داده های برگرفته از پیمایش های منطقه ای و جهانی و مطالعات کمی-تجربی انجام شده، درصدد است الف) تاثیر اینترنت و شبکه های اجتماعی بر تغییر و تحول نگرش ها و باورهای سیاسی و گسترش آگاهی های سیاسی و ب) تاثیر تحول فرهنگ سیاسی بر شکل گیری و گسترش چالش ها و اعتراضات سیاسی و اصلاحات سیاسی انجام شده در کویت را بررسی کند. فرضیه اساسی در این نوشتار آن است که اینترنت و شبکه های اجتماعی عمدتا بر تحول فرهنگ سیاسی جوانان تحصیل کرده شهری، اعضای وابسته به طبقه متوسط جدید و تحصیلکرده های دانشگاهی کویت تاثیر داشته است نه مردم عادی.

    کلیدواژگان: کویت، چالش های سیاسی، فرهنگ سیاسی، اینترنت، شبکه های اجتماعی
  • سید جواد امام جمعه زاده*، امیر حشمتی صفحات 119-147

    حوادث فوریه سال 2011 میلادی مصر، بخشی از پویش های دموکراسی خواهانه در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا محسوب می گردد. اولین پیش بینی ها از نتیجه احتمالی سقوط مبارک، حاکی از کاهش قدرت نظامیان و شکل گیری نظام دموکراتیک بود. اما حوادث پس از آن در قالب ادامه ناآرامی ها و سقوط مرسی، فضای تردید را در مورد آینده این کشور دوچندان کرد. بازگشت تدریجی نظامیان به قدرت در قالب انتخاب رئیس جمهوری با سابقه نظامی، محدودشدن و صدور حکم زندان و اعدام برخی از سران مخالفان و انقلابیون به خصوص از جماعت اخوان المسلمین از نشانه های ناکامی انقلاب 2011 است. مقاله حاضر با به کارگیری روشی توصیفی و تبیینی و در قالب نظریه های دولت-ملت سازی، در پی یافتن پاسخ این سوال است که در روند تثبیت رژیم دموکراتیک در مصر پس از مبارک، چه موانعی نقش داشتند؟ به نظر نگارندگان، این موانع ارتباط مستقیمی با پروسه دولت-ملت سازی در این کشور آفریقایی دارد. در مصر امروز، به دلیل وجود موانعی نظیر نبود اجماع در تبیین هویت ملی، خلل در انتقال باثبات قدرت و نیز گستره عمیق و وسیع فعالیت ارتش در مقابل نهادهای دموکراتیک، نه ملت و نه دولت با ویژگی هایی که در ایجاد پروسه دولت-ملت سازی موفق نقش داشته باشند وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مصر، دولت، ملت سازی، اشباع سرزمینی، یکپارچگی ملی، ثبات سیاسی
  • حمید یحیوی، منصور بوستانی صفحات 149-177

    مشروعیت قانون در جوامعی که از حیث جهان بینی کثرت گرا هستند و همه اعضای آن لزوما دارای باورها، ارزش ها و منافع مشابهی نیستند که قانون با ارجاع به آنها مورد پذیرش عقلانی همگان واقع شود، بر چه اصولی می تواند استوار شود؟ این پژوهش بر آن است تا مسئله مشروعیت قانون در جوامع کثرت گرای کنونی را از دیدگاه یورگن هابرماس مورد بررسی و کنکاش قرار دهد. تلاش هابرماس برای ارائه توجیهی پسامتافیزیکی از مبانی هنجاری دولت دموکراتیک مبتنی بر قانون اساسی به نتیجه می انجامد که وی از «فرایند دموکراتیک» به عنوان تنها شیوه ی معتبر برای وضع مشروع حق دفاع کند. فرآیند دموکراتیک محصول تلاش یک جامعه برای سامان بخشیدن مشروع به امور خود از طریق عقلانیت ارتباطی و نهادی شدن اصل گفتمان به عنوان نقطه شروع تحقق عملی و اجرای پروژه هابرماس است. شهروندان به منظور سامان بخشیدن به امور خود باید به صورتی آزادانه برای یکدیگر یک سری از حق ها را به رسمیت بشناسند که منجر به شکل گیری سیاست گفت وگویی می شود. وی در این مسیر «قانون موضوعه مدرن» را به عنوان شیرازه ی هنجاری جامعه ای متکثر و عاملی برای حفظ همبستگی شهروندان در این شرایط معرفی می کند. هابرماس در طرح خود برای برآوردن الزامات مشروعیت سیاسی با به کارگیری همزمان اصول خودآیینی خصوصی و عمومی در رابطه ای متقابل با یکدیگر به فراسوی سنت های فلسفه سیاسی لیبرالیسم و جمهوری خواهی گام نهاده است.

    کلیدواژگان: مشروعیت، قانون، نظام حقوقی، دموکراسی، همبستگی، هابرماس
|
  • Abdolali Ghavam *, Kayhan Barzegar, Amin Ravanbod Pages 9-32

    Alongside struggle for power and struggle for wealth, there is emerging a new element in explaining the behavior of states namely the struggle for recognition. In the context of struggle for recognition, states try to achieve recognition of their right to life (thin recognition) as well as recognition of their various identity layers including status (thick recognition). If the state’s right to life or its various identity layers including status is not recognized peacefully then the state’s struggle for recognition can become violent and beget the conditions conducive to war. Therefore if there are mechanisms of recognition through which the struggle for recognition takes place peacefully, then these mechanisms can strengthen the foundations of peace in international relations. The main question is as follows: is there any mechanisms of recognition in which struggle for recognition take place peacefully? Regarding the methodology, this article is a theoretical analysis that tries to introduce and conceptualize mechanisms of recognition. Although this paper is a theoretical research, we have tried to identify the objective representations of these mechanisms. By mechanisms we mean any relations or arrangements which satisfy the states’ need for recognition whether thick or thin.

    Keywords: International Relations Theory, Peace, Struggle for Recognition, Mechanisms of Recognition, Anarchy, hierarchy
  • Majid Tavassoli Rokanabadi *, Sirvan Salehzadeh Pages 33-62

    Cultural heterogeneity is a hallmark of most countries today. Accordingly, modern nation-states have often faced serious problems in terms of cultural and ethnic diversity and their management. Given the importance of this issue, this article introduces and critiques Will Kymlicka's theory of multicultural citizenship. The purpose of this article is to analyze Will Kimlicka's theory of multicultural citizenship. The growing demand of cultural minorities in liberal democracies and the acceptance of the demands of these cultural minorities by these governments, especially in a country like Canada, shows that this theory has been useful and has had a great impact. The research method of this article is descriptive-analytical. The results of this study show that this kind of Kimlica reading of liberalism, which is crystallized in the form of multicultural citizenship theory, is effective and useful in managing multicultural conflicts and ethnic policies.

    Keywords: Will Kimlicka, Multicultural Citizenship, Collective Rights, National Minorities, Ethnic Minorities, Multinational Federalism
  • Javad Etaat*, AliAkbar Dabire Pages 63-89

    Terrorism and terrorist attacks are now one of the world's fundamental challenges in the 21st century. The growth and expansion of this phenomenon in recent decades has led to its various dimensions to be evaluated by experts in various fields. Meanwhile, one of the important dimensions of terrorist attacks is the location and geographical space under attack. The main question in this study is whether terrorists attack certain places according to rational criteria? Terrorists seem to target specific places and spaces based on rational criteria such as inflicting heavy casualties, symbolic nature, intimidation, and media attention. In addition, they try to use the method and technique that is most likely to succeed in attacking their targets. In this research, which has been done by descriptive-analytical method, an attempt has been made to identify, evaluate, evaluate and analyze the logic of terrorist attacks in choosing the place of attack and the method used, using the theory of rational choice. The results of this study show that most terrorist attacks are carried out in the form of bombings in public places, in armed infrastructure using armed attacks and bombings, and in political places in the form of suicide, because attacks on these places are the most profitable. And it has the lowest cost for terrorists.

  • Khalil Sardarnia Pages 91-117

    Internet and social networks have had very important role in development of political culture and extention of socio-political awarenesses and protests. Occurrence of revolutions in north Africa and Middle East increased the importance of internet’s political and mobilizational role , so that be remembered those as facebook revolutions. After 1990s onward, Kuwait among the Sheikhdoms has had partly open political space and has good situation about relative freedom of mass media, freedoms, political competitions and citizenship rights. In this article, by political sociological approach and the method of secondary analysis of data earned from regional & world surveys, the author tries to explain, A: the impact of Internet and social networks on development of political attitudes and beliefs and extention of socio-political awarenesses, B: the impact of development in political culture on shaping and extention of political challenges, political protests and carried out political reformations. In this article, the basic hypothesis is that, internet and social networks mainly have had impact on development of educated urban youth, the members of new middle class and university educates, not on masses and Beduins.

    Keywords: Kuwait, political challenges, Political Culture, Internet, social networks
  • Seyed Javad Imam Jomehzadeh-*, Amir Heshmati Pages 119-147

    What happened in February 2011 in Egypt may be partially regarded as democratic activities of Middle east and North Africa. After the coup in 1952, Pharaohs land tried a “republic” government” for thirty years in which Hosni Mubarak was so far away from presidency and unable to satisfy domestic, sometimes foreign, oppositions and lead to his downfall. Mubarak’s ouster marked a challenging times for the Egypt. At first, the events seemed to cut the military power and form a democratic system. However the aftermath events, especially the continuity of turmoil, Mercy’s collapse (the first presidents of Mubarak’s government), increased the uncertainty about the future of the country. The present article is to find barriers of democratic regimes and reasons of military return to Egypt policy. The research method is descriptive-analytic. The researcher believes that the barriers are directly associated with the process of state – nation improvement in this African country. Today, there is no government in Egypt aiming to moves the process forward or it may be due to lack of potentials to overcome the barriers in this regard.

    Keywords: Egypt, State - nation building, territorial satiation, national cohesion, integration, Political stability
  • Hamid Yahyavi*, Mansour Boustani Pages 149-177

    On what principles the legitimacy of law could be based in societies with pluralist worldviews, where all the members of the society do not have necessarily the same beliefs, values, and interests that the law could be rationally accepted by all population with reference to them? This study tries to examine the problem of legitimacy of law in the contemporary pluralistic societies from Habermas' point of view. The attempts by Habermas to provide a post-metaphysical justification for the normative foundations of democratic state based on the constitution will be effective only when he defend the "democratic process" as the only reliable way of legitimate establishment of rights. In this way, he introduces the "modern statute" as the normative binding of pluralist society and the factor by which the solidarity of citizens in this condition will be maintained. In his plan to meet the requirements of political legitimacy by simultaneous use of private and public autonomy in a mutual relationship, Habermas pass through the liberalism and republicanism traditions in political philosophy.

    Keywords: legitimacy, Law, Legal System, Democracy, Integration, Habermas