فهرست مطالب

رهیافت های سیاسی و بین المللی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 39، پاییز 1393)

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 39، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اشرف نظری*، فاطمه محروق، امیر عباسی خوشکار صفحات 9-42

    آینده پژوهی به مثابه دانش اقدام و یک حوزه مستقل بین رشته ای برخوردار از پشتوانه های معرفت شناختی و روش شناختی است. با این حال، هنوز در سطوح و لایه های گوناگون اجتماعی و در عرصه مطالعات علوم اجتماعی به درستی فهم و درک نشده است و در پژوهش های روابط بین الملل کمتر آثاری در این زمینه به چشم می خورد. هدف از پژوهش حاضر که یافته های آن آمده، یافتن عوامل احتمالی کم توجهی به سناریونویسی به مثابه یکی از ابزارهای نخستین و پرکاربرد در آینده پژوهی در پژوهش های روابط بین الملل در ایران است. بر این اساس، بررسی آینده شناسی، روش شناسی و محتواشناسی مقالات پژوهشی تولید شده در حوزه آینده پژوهی با تکیه بر روش سناریونویسی در نشریات تخصصی علوم سیاسی و روابط بین الملل در بازه زمانی 1392-1388 با رویکرد تحلیل روند به صورت کمی آماری و با رویکردی انتقادی مورد ارزیابی قرار گرفته است.یافته های پژوهش نشان می دهد بداعت و تازگی این حوزه مطالعاتی، باورهای نادرست و انتظار غیرعلمی از آینده پژوهی و روش های مناسب کاربست آن، آشنایی اندک اساتید، دانشجویان و پژوهشگران روابط بین الملل با این حوزه مطالعاتی، زمان بر بودن و هزینه مالی انجام چنین پژوهش هایی و در نهایت عدم انباشت دانش حاصل از یافته های آینده پژوهی عوامل احتمالی موثر در ضعف توجه به آینده پژوهی به طور عام و سناریونویسی به طور خاص است.

    کلیدواژگان: سناریونویسی، عدم قطعیت، روابط بین الملل، پژوهش های روابط بین الملل، آینده، پژوهی
  • فرهاد دانش نیا*، مسعود هاشمی صفحات 43-72

    سیاست خارجی ترکیه طی یک دهه اخیر فراز و فرود چشم گیری را در قبال سوریه تجربه نموده است. گسترش روابط دو کشور در زمینه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی از اوایل دهه نخست قرن 21 یعنی از سال 2002 آغاز گردید و در فاصله سال های 2008 تا اواسط 2011 به اوج خود رسید. با شروع تحولات و آغاز اعتراضات در سوریه از اواسط سال 2011 رویکرد رهبران حزب عدالت و توسعه به این کشور تغییر یافت و روابط دو کشور تا مرحله رویارویی نظامی پیش رفت. پژوهش حاضر درصدد تبیین چرایی و چگونگی این تغییر و تحول در سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه ترکیه در قبال سوریه است. فرضیه ای که در چارچوب نظریه سازه انگاری در این پژوهش پردازش می گردد بدین صورت طرح گردیده که مولفه های اساسی گفتمان نوعثمان گرایی یعنی «به صفر رساندن مشکلات با همسایگان» از یک سو، و تلاش برای ارائه چهره ای از ترکیه به عنوان «الگوی دموکراسی، آزادی و حقوق بشر» از دیگرسو، زمینه ساز تغییرات رادیکال در سیاست خارجی ترکیه در قبال سوریه بوده است. مفروض پژوهش این است که عناصر و دقایق گفتمان نوعثمانی گری در سیاست خارجی ترکیه در وضعیت متناقض و پارادوکسیکالی نسبت به هم به سر می برند. یافته های پژوهش بیان گر این مهم است که رویکرد همکاری جویانه ترکیه در قبال سوریه در چارچوب الزامات مهم ترین مولفه گفتمان نوعثمان گرایی یعنی به صفر رساندن مشکلات ترکیه با همسایگان قابل فهم است. سوریه دروازه ورود به کشورهای عربی- اسلامی در خاورمیانه محسوب می شود که گسترش روابط با آن ها زمینه احیای نفوذ فرهنگی، سیاسی و دسترسی به بازار بزرگ اقتصادی اعراب را برای ترکیه فراهم می کند. در مقابل دومین مولفه اساسی گفتمان نوعثمان گرایی یعنی تلاش برای ارائه چهره ای از ترکیه به عنوان الگو در زمینه دموکراسی، آزادی و حقوق بشر نزد افکار عمومی، نخبگان سیاسی خاورمیانه و برای جلب رضایت کشورهای غربی حامی معارضان سوریه، الزاما زمینه تنش و واگرایی در روابط ترکیه با سوریه را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ترکیه، رویکرد سازه انگاری، نوعثمان گرایی، هویت، به صفر رساندن مشکلات با همسایگان
  • مهدی عباس زاده فتح آبادی صفحات 73-103

    از سال 2011 یعنی شروع ناآرامی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تاکنون کشور سوریه به طور مستمر دچار بی ثباتی، ناآرامی و جنگ داخلی بین دولت و گروه های مخالف بوده است. قضیه سوریه اکنون به یک معمای پیچیده برای جامعه بین المللی تبدیل شده است. بحث در خصوص ریشه ها و عوامل ناآرامی در سوریه از زمان وقوع این حوادث در محافل آکادمیک مطرح بوده است. با توجه به شرایط پیچیده حاکم بر این کشور، هر دیدگاه و رویکردی فقط می تواند بخشی از موضوع را تبیین کند. نویسنده در این مقاله از منظر تئوری «توسعه نامتوازن» به تبیین چرایی وقوع اعتراض ها و ناآرامی ها در سوریه می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در دوره حکومت بشار اسد آهنگ توسعه اقتصادی و توسعه سیاسی هماهنگ و متوازن نبوده است. یعنی در حالی که در طول دوره اصلاحات اقتصادی، دولت به سمت لیبرالیزه کردن اقتصاد پیش رفت، اما برعکس، روند توسعه سیاسی به سمت اقتدارگرایی سوق داده شد. این عدم توازن و تعادل نیز به واکنش جامعه در قالب شورش، اعتراض و به تبع آن بی ثباتی و ناآرامی در سوریه منجر شد. البته در کنار این عامل زیربنایی یعنی شرایط ایجاد شده در اثر توسعه نامتوازن، نقش عوامل خارجی شامل بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای (از طریق حمایت از نیروهای داخلی یا برعکس دولت سوریه) نیز در تشدید و تداوم بحران مذکور حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: سوریه، توسعه نامتوازن، اقتدارگرایی، اصلاحات اقتصادی، ناآرامی
  • حسین مفیدی احمدی صفحات 105-127

    جامعه پذیری [1] یکی از مهم ترین مفاهیم نظریه روابط بین الملل است. نظریه های مختلف روابط بین الملل در خصوص جامعه پذیری به دو دسته اصلی قابل تقسیم هستند. دسته اول شامل نظریاتی می شود (نظیر واقع گرایی و نهادگرایی) که بر این باورند جامعه پذیری محاسبه ابزاری عقلانی کارگزاران است و دسته دوم شامل نظریاتی می شود (نظیر سازه انگاری و مکتب انگلیسی) که سه سازوکار عمومی جامعه پذیری یعنی بازی نقش، اقناع و یادگیری زبان جدید و توانایی این سازوکارها را برای اشاعه جامعه پذیری مورد توجه قرار می دهند.

    کلیدواژگان: اقناع، جامعه پذیری، سازه انگاری، کنش بلاغی، یادگیری یک زبان جدید
  • علی خواجه نایینی صفحات 129-155

    «حکمرانی شبکه ای» هم به عنوان استعاره ای برای توصیف رشد مسایل پیچیده، مجزاشدن فزاینده جامعه و پلی برای عبور از مرزهای بخشی به کار رفته و هم به عنوان پاسخی از سوی سیاستگذاران به پویایی تعاملات محیط تغییر یافته سیاستی عمل می کند. این پژوهش قصد دارد تا با بررسی مفهوم حکمرانی شبکه ای و کارکردهای آن، به بیان مزیت ها و مطلوبیت آن به عنوان یک رویکرد تحلیلی برای توصیف و تبیین سیاست های عمومی و عملکرد دولت بپردازد. به این منظور ضمن معرفی سه شکل عام و کلاسیک حکمرانی یعنی سلسله مراتب، بازار و شبکه؛ ویژگی های هر یک را برشمرده و در نهایت مطلوبیت های شکل شبکه ای حکمرانی بیان می شود. چارچوب حکمرانی شبکه ای پذیرفته است که سیاست های عمومی دیگر تنها بوسیله دولت تدوین نمی شوند بلکه شبکه ای از ارتباطات میان بازیگران مختلف مانند سیاستمداران، بوروکرات ها، شرکت های خصوصی، گروه های فشار و شهروندان تعیین کننده آنها هستند. البته حکمرانی شبکه ای با چالش هایی همچون مدیریت مطلوب شبکه، دموکراتیک بودن، پاسخگویی و تنظیم ارتباطات روبه رو است. این پژوهش با معرفی چارچوب هایی مثل فراحکمرانی و استراتژی های ترکیبی هدایت و خودتنظیمی، راهکارهایی برای رویارویی با این چالش ها معرفی می کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی شبکه ای، فراحکمرانی، خودتنظیمی، هدایت گری، دموکراسی، مدیریت شبکه
  • سید نصرالله حجازی*، محمد رادمرد صفحات 157-178

    مقاله حاضر در تلاش است تا مفهوم عدالت را در اندیشه میرزاملکم به بحث بگذارد و به این سوال پاسخ دهد که تلقی وی از عدالت چه بود؟ و از آن تلقی چه قصدی را دنبال می کرد؟ پژوهش حاضر با استفاده از هرمنوتیک قصدگرای اسکینر نشان می دهد میرزا ملکم خان در تلاش بود تا عدالت را از صفت پادشاه به یک نهاد منتقل کند. ملکم برای گذار به عدالت نهادی که در ذهن او در قامت وزارت عدلیه و یا عدالت خانه بود، نیاز به وضع قانون به عنوان جایگزین احکام خودکامه شاه و حکام محلی داشت. کاری که به طور ویژه در دفتر تنظیمات و دفتر قانون انجام داد و قوانین یکسانی را برای سراسر کشور تدوین کرد. او در نگارش این قوانین متاثر از کشورهای اروپایی و عثمانی بود. از نظر او با رسیدن به عدالت نهادی ثبات و امنیت در ایران گسترش می یافت و از این طریق بسترهای ترقی ایران مهیا می شد.

    کلیدواژگان: عدالت، قانون، تنظیمات، عدالت خانه، هرمنوتیک قصدگرا
|
  • Ali Ashraf Nazari *, Fatemeh Mahrouq, Amir Abbasi Khoshkar Pages 9-42

    Future studies of acting as an independent interdisciplinary field of epistemology and methodology is the support. There are still different levels and layers of social and studies in the field of social sciences is not properly understanding and research works in the field of international relations can be seen below. The aim of this study is that its findings come to find possible causes of inattention to scripting as one of the tools used in the first and futures in the study of international relations in Iran. Accordingly, the next review of the methodology and content of research papers produced in the field of futures studies relying on scripting methods in specialized journals in political science and international relations in the period 2009-2014 with the approach of the analysis to quantify - statistical evaluation is critical. The findings show that innovation and novelty of the field of study, unscientific myths and expectations of future research and application of appropriate methods, the familiar little professors, students and researchers of international relations in this field of study, time consuming and financial costs such research and the lack of accumulated knowledge of the possible factors contributing to the lack of attention to the findings future studies in general and in particular.

    Keywords: Scenario Writing, Uncertainty I, nternational Relations, international relations research
  • Farhad Daneshnia*, Masoud Hashemi Pages 43-72

    Turkey's foreign policy towards Syria has experienced significant ups and downs over the past decade. The development of relations between the two countries in the political, economic, cultural and security fields began in the early decade of the 21st century, in 2002, and peaked between 2008 and mid-2011. With the beginning of the developments and the beginning of the protests in Syria in mid-2011, the approach of the leaders of the Justice and Development Party to this country changed and the relations between the two countries progressed to the stage of military confrontation. The present study seeks to explain why and how this change in the foreign policy of the Turkish Justice and Development Party towards Syria. The hypothesis processed in the framework of constructivist theory in this research is formulated in such a way that the basic components of the neo-Ottomanism discourse, ie, "zero problems with neighbors" on the one hand, and the attempt to present a picture of Turkey on the other. As a "model of democracy, freedom and human rights", on the other hand, it has paved the way for radical changes in Turkey's foreign policy towards Syria. The premise of the research is that the elements and minutes of neo-Ottoman discourse in Turkish foreign policy are in a contradictory and paradoxical situation. The findings of the study indicate that Turkey's cooperative approach to Syria is within the framework of the requirements of the most important component of the neo-Ottomanist discourse, which is to reduce Turkey's problems with its neighbors to zero. Syria is the gateway to the Arab-Islamic countries in the Middle East, with the expansion of relations with them paving the way for the restoration of cultural and political influence and access to the great Arab economic market for Turkey. In contrast, the second fundamental component of the neo-Ottoman discourse is the attempt to present Turkey as a model for democracy, freedom, and human rights in the eyes of public opinion, the Middle East political elite, and to appease Western pro-Syrian opposition forces. Provides divergence in Turkey's relations with Syria.

    Keywords: Turkish foreign policy, structuralist approach, neo-Ottomanism, identity, zero problems with neighbors
  • Mehdi Abbaszadeh Fatehabadi Pages 73-103

    Since the beginning of the unrest in the Middle East and North Africa in 2011 Syria has been continually subjected to instability, unrest and civil war between Assad government and opposition groups. Syrian problem has turned to a dilemma for the international society. Arguing about the roots and causes of unrest in Syria has been undergone in academic community until now. Given the diversity of causes and complexity of conditions in this country, every approach and theory can explain just some part of the issue. Author in this article views the issue from the lens of Huntington's “Unbalanced Developmentˮ theory. Research findings show that in Bashar Assad era, the trends of economic development and political development have not been balanced or harmonized; this means that despite of the moving toward the economic liberalization, Assad government tilted toward the authoritarianism in political realm. And this unbalanced situation led to the reaction of the society in the forms of protests, instability and unrest in Syria. Besides this structural factor, the role of foreign actors via protecting the government or opposition groups is very important in deteriorating the situation and continuation of the crisis.

    Keywords: Syria, Unbalanced Development, Authoritarianism, Economic Reform, Unrest
  • Hossein Ahmadi Mofidi Pages 105-127

    Socialization is among the most important concepts in International Relations Theory. Various theories of International Relations about socialization could be divided into two main categories. The first category consists of theories (like neo-realism and institutionalism) that believe socialization is a strategic calculation mechanism and the second category consists of theories(like constructivism and English School) that consider three generic social mechanisms—role playing, persuasion and Learning a new language —and their ability to promote socialization.

    Keywords: Constructivism, Learning a new language, persuasion, Socialization
  • Ali Khajeh Naeini Pages 129-155

    "Network governance" has been used both as a metaphor to describe the growth of complex issues, the increasing segregation of society and a bridge across sectoral boundaries, and as a response by policymakers to the dynamics of interactions in a changed policy environment. This study intends to examine the concept of network governance and its functions, to express its advantages and desirability as an analytical approach to describe and explain public policies and government performance. To this end, while introducing three general and classical forms of governance, namely hierarchy, market and network; The characteristics of each are listed and finally the desirability of the shape of governance networks is expressed. The network governance framework recognizes that public policy is no longer formulated solely by the government but is a network of connections between various actors such as politicians, bureaucrats, private companies, pressure groups and citizens. Of course, network governance faces challenges such as good network management, democracy, accountability, and communication regulation. This study introduces frameworks such as supra-governance and combined strategies of leadership and self-regulation, and introduces solutions to address these challenges.

    Keywords: Network governance, Metagovernance, self-regulation, Governance, Democracy, network management
  • Saied Nasrollah Hejazi *, Mohammad Radmard Pages 157-178

    This paper is an attempt to discuss about the justice concept according to MirzaMalkom Khan thought and to answer the questions about his inference and purpose from justice. The present research uses Skinner's intentionalism hermeneutics to show that MirzaMalkam Khan intended to change justice from a king attribution to an entity. He needed law making instead of Jing's tyrant commands and local autocratic system in order to achieve an institutionalized justice which he thought to be as justice ministry or EdalatKhaneh. He realized this dream through special tasks conducted in law office and compilation of unique rules for the country. He was affected by European countries and ottoman rules, in this regard. He believed that the institutional justice is the key to stability and security in Iran and provides the country with development and prosperity.

    Keywords: justice, Law, Regulations J, ustice Ministry, Intention hermeneutics, Stability, Prosperity