فهرست مطالب

Holistic Nursing and Midwifery - Volume:26 Issue: 3, 2016

Journal of Holistic Nursing and Midwifery
Volume:26 Issue: 3, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم بان *، شایسته صالحی، مینو متقی صفحات 1-7
    مقدمه
    سلامت بینایی و شنوایی در سلامت جسمی بسیار موثر است و پرستار بهداشت جامعه نقش مهمی را در ارتقاء سلامت دانش آموزان، ایفا می نماید. از این رو بررسی سلامت بینایی و شنوایی دانش آموزان توسط پرستار بهداشت می تواند نقش مهمی در ارتقاء سلامت آنان داشته باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سلامت بینایی و شنوایی دانش آموزان مقطع ابتدایی روستاهای آبادان در سال 1391 انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی است و جامعه پژوهش آن را کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در 50 دبستان مقطع ابتدایی روستاهای آبادان به تعداد 5500 نفر تشکیل می دادند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 26 دبستان انتخاب شد و از هر کلاس در هر دبستان 24 دانش آموز و در نهایت 624 دانش آموز شامل 322 دانش آموز دختر و 302 دانش آموز پسر در محدوده سنی 6 تا 12 سال و پایه های اول تا ششم ابتدایی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها چارت Snellen و چک لیست بررسی برای ثبت داده ها بود. برای سنجش شنوایی نیز پس از آموزش روش کار به دانش آموز، وی رو به دیوار می نشست و با انگشت اشاره مجرای گوش خود را مسدود می نمود و پژوهشگر در پشت سر او قرار می گرفت و با بیان کلمات دو سیلابی ابتدا گوش راست، بعد گوش چپ و سپس هر دو گوش را بررسی می نمود. همچنین موارد استفاده از عینک و سمعک و ظاهر چشم و گوش بررسی و نتایج ثبت شد. روایی ابزار با کمک روایی محتوایی تعیین شد و برای پایایی ابزار مورد استفاده 15 نفر از واحدهای مورد پژوهش به فاصله زمانی یک روز دوبار با ابزارهای مورد نظر، تحت بررسی قرار گرفتند. ضریب همبستگی بین دو مرحله یک بود که نشانگر اعتماد علمی ابزار مورد استفاده بود. پژوهشگر برای هر دانش آموز مورد پژوهش، بطور شفاهی در مورد اهداف و روش انجام کار توضیحات لازم را ارائه نمود و در صورت رضایت دانش آموز در پژوهش وارد گردید. اطلاعات بدست آمده با کمک آمارهای توصیفی مرکزی و پراکندگی، آزمون مجذور کای و با سطح معناداری (05/0 P<) تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    از مجموع دانش آموزان مورد بررسی 35/20 درصد (98/22% دختران و 55/17% پسران) دچار اختلال بینایی بودند. بین دخترها و پسرها در مورد اختلال بینایی اختلاف معناداری وجود نداشت (11/0P=). در این میان 04/3 درصد از عینک استفاده می کردند. همچنین 10/10 درصد دانش آموزان (8/11% دختران و 28/8% پسران) نیز دارای اختلال شنوایی بودند که در این مورد نیز بین دخترها و پسرها اختلاف معناداری وجود نداشت(18/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده آموزش های بیشتر در مورد نحوه مطالعه، تماشای تلویزیون، اهمیت استفاده از عینک و رعایت بهداشت گوش بویژه برای دختران ضروری می باشد. همچنین ارجاع دانش آموزان دارای اختلال به متخصص مربوطه دارای اهمیت است. در این زمینه پرستار بهداشت جامعه می تواند بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات بینایی، اختلالات رشد زبان، بهداشت کودکان، دانش آموزان
  • خدیجه جهانگشت، شهلا اسیری *، صدیقه پاک سرشت، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 8-15
    مقدمه
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانشناختی در کودکان و نوجوانان است. از دهه قبل، همزمان با افزایش شیوع افسردگی در سنین پایین تر توجه زیادی به تشخیص و درمان افسردگی در کودکان و نوجوانان جلب شده است.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین فراوانی نشانه های افسردگی در کودکان مقطع راهنمایی و ارتباط آن با برخی عوامل فردی و خانوادگی می باشد.
    روش کار
    این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی و روش نمونه گیری از نوع تصادفی به صورت خوشه ایچند مرحله ای بود. به این ترتیب که ابتدا نواحی 1 و 2 آموزش و پرورش شهر رشت به عنوان دو خوشه اصلی در نظر گرفته شد. در مرحله دوم در هر خوشه به طور جداگانه بر اساس جنسیت (مدارس دخترانه - پسرانه)، نوع مدرسه (دولتی- غیردولتی) و پایه تحصیلی (ششم، هفتم و سوم راهنمایی)، جمعا 24 طبقه در دو ناحیه 1 و 2 محاسبه گردید. تعداد کل نمونه 618 نفر بر اساس نتایج مطالعه مقدماتی تعیین گردید. با توجه به اینکه کل هر کلاس خوشه در نظر گرفته شد، تعداد نمونه ها به 775 نفر (31 خوشه) افزایش یافت که در نهایت 753 نفر از والدین فرم تکمیل شده را برگرداندند.
    ابزار تحقیق شامل پرسشنامه افسردگی کودکان و نوجوانان (CDI)Children Depression Inventory و پرسشنامه مشخصات دموگرافیک (فردی- خانوادگی) بود. پرسشنامه همراه با پاسخ نامه و از طریق پرسشگران آموزش دیده در اختیار آزمودنی ها قرار داده شد و از آنان خواسته شد آنچه را در همان لحظه احساس می کنند با صداقت و دقت جواب دهند. پرسشنامه افسردگی کودکان و نوجوانان قبلا روانسجی شده و بهترین نقطه برش برای آن در ایران، 22 تعیین شده است. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آمار استنباطی (آزمون های مجذور کای، رگرسیون لجستیک و تی مستقل)، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    بیشتر واحدهای مورد پژوهش (6/37%) 13 سال سن داشتند. فراوانی دخترها 398 نفر (9/52%) و پسرها 355 (1/47%) نفر بود. فراوانی کودکان در کلاس های ششم، هفتم و سوم راهنمایی به ترتیب 268، 249 و 236 نفر بود.
    8/70 درصد از کودکان در مدارس دولتی و 2/29 درصد در مدارس غیردولتی مشغول به تحصیل بودند. اکثریت واحدهای مورد پژوهش دارای پیشرفت تحصیلی مثبت (1/64%)و فاقد پدر و مادر با سابقه افسردگی (به ترتیب 87% و 9/87%) بودند.
    نتایج بیانگر فراوانی نشانه های افسردگی در ده درصد نمونه ها بود. وجود نشانه های افسردگی در پسران در 5/8 درصد و در دختران در 3/11 درصد ، بر حسب پایه های کلاسی در پایه های ششم، هفتم، سوم راهنمایی به ترتیب 6/11، 2/5 و 1/13 درصد، در مدارس دولتی و غیردولتی به ترتیب 2/12 و 5/4 درصد، بر حسب داشتن و نداشتن پیشرفت تحصیلی به ترتیب 6/10 و 9/8 درصد، بر حسب سابقه افسردگی پدر و مادر به ترتیب 2 و 7/7 درصد و برحسب وجود بیماری های مزمن در پدر و مادر به ترتیب 9/7 و 5/10 درصد بوده است. از نظر درآمد ماهیانه، خانواده های با درآمد ماهیانه کمتر از پانصد هزار تومان، بیشترین (4/14%) میزان افسردگی را داشته اند. بیشترین میزان نشانه های افسردگی در کودکان از نظر تحصیلات پدر و مادر به ترتیب با سطح تحصیلی بی سواد و دیپلم (3/12%و 8/4%) بوده است. بیشترین میزان نشانه های افسردگی در کودکان از نظر شغل پدر و مادر به ترتیب با مشاغل بیکار و خانه دار 19 و 3/10 درصد بوده است. بیشترین میزان نشانه های افسردگی (9/10%) در کودکان از نظر وضعیت سکونت، در خانواده هایی با مساکن استیجاری بوده و بیشترین میزان افسردگی (3/33%) در کودکان از نظر ساختار خانواده، در خانواده هایی با فوت مادر بوده است.
    نتایج نشان داد نشانه های افسردگی با پایه کلاسی (008/0p=)، نوع مدرسه (001/0p=) و عدم سابقه افسردگی در پدر (005/0p=)، از لحاظ آماری دارای ارتباط معنی دار می باشد. بطوریکه میزان نشانه های افسردگی در پایه سوم راهنمایی بیشترین مقدار بوده است. دانش آموزان مدارس دولتی نشانگان افسردگی بیشتری نسبت به دانش آموزان مدارس غیردولتی داشتند (5/2odds ratio:، 1/5 – 3/1 : 95%CI) دانش آموزانی که دارای پدری با سابقه افسردگی بودند، از علایم و نشانه های افسردگی کمتری برخوردار بودند (2% در برابر 11%).
    نتیجه گیری
    گرچه وجود نشانگان افسردگی بر اساس ابزار مورد استفاده در این تحقیق لزوما مترادف با وجود اختلال افسردگی از نظر شدت و طول مدت علایم نمی باشد، اما رابطه معنادار بین نمرات افسردگی و بعضی از عوامل فردی و خانوادگی اهمیت در نظر گرفتن این عوامل را در طراحی برنامه های پیشگیری کننده برای افسردگی کودکان نشان می دهد
    کلیدواژگان: افسردگی، دانش آموزان، کودک
  • لیلا حاجی پور*، منیرالسادات حسینی طبقدهی، زهرا تقی ذوقی، زهره بهزادی صفحات 16-24
    مقدمه
    توانمندی دوران بارداری به عنوان احساس رضایت، افزایش استقلال، بهبود تعامل بین دیگران و محیط و افزایش خودبخودی انرژی روانی برای دستیابی به بارداری و زایمانی موفق تعریف می شود. آموزش های دوران بارداری زنان را برای تطابق بهتر در مقابل تغییرات فیزیکی و روانی بدنبال بارداری و کسب تجربه یک زایمان رضایت بخش توانمند می کند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین توانمندی زنان باردار مراجعه کننده به درمانگاه مراقبت های دوران بارداری در شهر تنکابن صورت گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که بر روی 200 زن باردار که جهت مراقبت های دوران بارداری به مراکز بهداشتی درمانی شهر تنکابن در سال 1392 مراجعه کرده بودند، انجام گرفته است. مادران باردار شرکت کننده در پژوهش حداقل سواد خواندن و نوشتن را داشتند و هیچ مشکل پزشکی یا مامایی قابل توجه نداشتند که بارداری آنان را تحت عنوان حاملگی پرخطر معرفی کند، نداشتند. افراد سابقه سزارین قبلی نداشته و تمایل خود را جهت شرکت در مطالعه اعلام کرده بودند. نمونه گیری به روش خوشه ایانجام شد، سپس به طور تصادفی 2 مرکز از خوشه ها انتخاب شد و در این دو مرکز کلیه زنان باردار مراجعه کننده جهت انجام مراقبت های بارداری که دارای مشخصات یاد شده بودند، پس از کسب رضایت کتبی مورد مطالعه قرار گرفتند.
    ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که در دو قسمت تدوین گردید. قسمت اول مشخصات فردی و مامایی و قسمت دوم پرسشنامه توانمندی زنان باردار Kameda بود. پرسشنامه توانمندی زنان باردار دارای 27 سوال در 5 بعد می باشد که شامل ابعاد خودکارآمدی با 6 سوال، تصویر از آینده 6 سوال، عزت نفس 7 سوال، حمایت و تایید از طرف دیگران 4 سوال و لذت اضافه شدن یک نفر به خانواده با 4 سوال می باشد و براساس معیار درجه بندی لایکرت، از کاملا مخالف تا کاملا موافق با نمره ای از 1 تا 4 پاسخ داده شده و حداقل نمره 27 و حداکثر نمره 108 به آن تعلق می گیرد. از میانگین نمره به منظور قضاوت استفاده می شود.
    اطلاعات آماری با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آنالیز واریانس (با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها) و در سطح معنادار آماری 95 درصد و مقدار خطای 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جمع آوری داده ها پس از تایید طرح در شورای پژوهشی دانشگاه آزاد تنکابن انجام گرفت.
    نتایج
    براساس یافته های این تحقیق میانگین سن واحدهای مورد پژوهش 76/3± 38/26 سال بود . 36 درصد زنان در سه ماهه اول بارداری بودند. اکثریت زنان باردار (55/55%) بارداری نخست خود را تجربه می نمودند و دارای تحصیلات دبیرستانی (40%)، خانه دار (5/90%) و حاملگی خواسته (5/79 %) بودند.یافته های مطالعه نشان داد میانگین و انحراف معیار نمره توانمندی71/6± 74/78 (حداقل نمره برای کل مقیاس 27 و حداکثر 108) می باشد و در میان ابعاد توانمندی بیشترین میانگین امتیاز مربوط به بعد عزت نفس (82/1 ± 19/19) و کمترین امتیاز مربوط به بعد حمایت و تایید از طرف دیگران ( 59 /1 ±70/12) و لذت اضافه شدن یک نفر به خانواده (79/1 ± 66/13) بود. همچنین یافته ها نشان داد بین تحصیلات مادر و نمره توانمندی ارتباط آماری معنادار وجود داشت (03/0=p) از طرفی بین علاقه به ادامه بارداری و توانمندی ارتباط معنادار آماری دیده شد (005/0=P). بین سایر متغیرها مانند سن بارداری، سن مادر، تعداد بارداری، شغل مادر، حمایت های همسر، سطح درآمد و خواسته بودن حاملگی با امتیاز کل توانمندی اختلاف معنادار آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه می تواند در ارزیابی مراقبت های دوران بارداری، برنامه ریزی و برگزاری کلاسهای آموزش آمادگی زایمان و افزایش سطح توانمندی زنان باردار موثر باشد. با توجه به نقش آموزش در ارتقای توانمندی زنان پیشنهاد می شود تاثیر کلاس های ترویج زایمان طبیعی در توانمندی زنان باردار در مطالعات بعدی مد نظر قرار گیرد. آموزش دوران بارداری احساس شادی، خوشحالی در خانواده، توانایی رویارویی با شرایط جدید، سلامت مادر و نوزاد، افزایش اعتماد بنفس، رضایت از بچه دارشدن، مشارکت فعال اعضاء خانواده در حفظ سلامت و بهبودی خانواده و توانایی سازگاری و رویارویی با مشکلات و پذیرش مسئولیت های زندگی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: زنان باردار، مراقبت پیش از تولد، آبستنی
  • مریم رجب پور نیکفام، عاطفه قنبری خانقاه *، طاهره خالق دوست محمدی، احسان کاظم نژاد لیلی، علی اشرف صفحات 25-35
    مقدمه
    شایعترین تشخیص نورولوژیک در میان بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه، دلیریوم می باشد. میزان شیوع دلیریوم بالا و با عوارض فراوانی همراه است.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین عوامل پیش بینی کننده بروز دلیریوم در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل کلیه بیمارانی بود. به مدت سه ماه در سال 1392 در بخش های مراقبت ویژه (اعصاب، جنرال و تروما) در یکی از مراکز آموزشی و درمانی شهر رشت بستری شده و قبل از بستری شدن علایم و نشانه های دلیریوم را نداشته اند. جهت انتخاب نمونه ها بدون محدودیت سنی و با حداقل گذشت 24 ساعت از زمان پذیرش در بخش مراقبت ویژه (ICU)، با و بدون تهویه مکانیکی، دارای توانایی بینایی و شنوایی، دانستن زبان فارسی و شرط هوشیار یا نیمه هوشیار بودن، عدم دریافت بلوک کننده های عصبی- عضلانی، کما، سابقه آسیبهای عصبی شدید، نارسایی مزمن کلیوی، سوء مصرف الکل و مواد مخدر وارد پژوهش شدند نمونه ها به صورت تدریجی انتخاب شدند. حجم 81 نفر برآورد گردید. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل Richmond Agitation Sedation Scale RASS)) و Confusion Assessment Method for the Intensive Care Unit (CAM–ICU) بود. ابزار RASS ابزاری استاندارد می باشد و جهت بررسی سطح بی قراری و تسکین بیماران بستری در ICU معتبر شناخته شده است. ابزار CAM-ICU نیز 4 ویژگی اصلی دلیریوم یعنی تغییر حاد یا سیر نوسانی وضعیت ذهنی بیمار، عدم تمرکز، اختلال سطح هوشیاری و تفکر سازماندهی نشده، را مورد بررسی قرار می دهد. بخش اول پرسشنامه مشخصات دموگرافیک بیماران شامل: سن، جنس، شاخص بیماری های همراه چارلسون، امتیاز فیزیولوژی حاد Acute Physicology Score (APS) در سه دامنه 9 – 0، 14 – 10 و ≥ 15 شمارش گلبولهای سفید خون، بیلی روبین توتال سرم، تعداد روزهای تهویه مکانیکی، تعداد روزهای بستری در ICU و بیمارستان بود. شاخص بیماری های همراه چارلسون شامل 19 شرایط بیماری است که به بیمار براساس تاثیر بالقوه آن بر میزان مرگ و میر امتیاز داده می شود. امتیاز فیزیولوژی حاد (APS) نیز بزرگترین قسمت امتیازAPATCH (ارزیابی حاد فیزیولوژی و ارزیابی مزمن سلامتی) می باشد که از 13 نوع اندازه گیری بالینی بدست می آید که 24 ساعت پس از پذیرش بیمار در ICU انجام می گیرد و کسب امتیاز بالاتر در ان وخیم تر بودن وضعیت فیزیکی بیمار را نشان می دهد. بخش دوم بررسی بروز دلیریوم بود که در ابتدا بیمار توسط مقیاس RASS از نظر سطح هوشیاری بررسی می شد. این ابزار شامل 10 گویه و هر یک معرف یکی از سطوح هوشیاری است. برای تعیین امتیازRASS ابتدا بدون هیچ تعاملی، فقط بیمار مشاهده شد و در صورت هوشیاری امتیاز (0 تا 4+) برای او درنظر گرفته شده . در صورت عدم هوشیاری بیمار نام وی را با صدای بلند صدا زده و از او درخواست می شد که به پژوهشگر نگاه کند. اگر بیمار به صدا واکنش نشان داد، امتیاز مناسب (1- تا 3-) در صورت عدم واکنش، شانه بیمار تکان داده می شد. اگر هیچ واکنشی نداشت به شدت جناغ وی را فشرده و امتیاز مناسب (4- تا 5-) نمونه ها در صورت عدم ابتلا به اختلال سطح هوشیاری بر اساس مقیاس RASS با مقیاس CAM-ICU از نظر بروز دلیریوم بررسی شدند که بررسی با این ابزار حدود 5-3 دقیقه طول می کشید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون فیشر و مجذور کای) تجزیه و تحلیل شدند و جهت آنالیز چندگانه عوامل مرتبط با دلیریوم از مدل رگرسیون لجستیک به روش Backward استفاده گردید که در این مدل احتمال معنی داری با 05/0 >P و احتمال خروج از مدل با 1/0 >P در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج بیانگر آن بود که 2/64 درصد واحدهای مورد پژوهش مرد و اکثر آنها (1/48 %) در بخش جنرال بستری بودند . اکثریت نمونه ها (4/49 %) از لحاظ امتیاز فیزیولوژی حاد (APS) نمره 9 - 0 را کسب نمودند. در بررسی وضعیت بیماری های همراه چارلسون نیز بیشتر نمونه ها (6/29 %) امتیاز بین 2- 1 داشتند. میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 33/21 ± 95/50 سال، حداکثر روزهای لوله گذاری در تراشه 146 روز، بستری در ICU، 147 روز و بستری در بیمارستان 150 روز بود. همچنین میزان حداکثر بیلی روبین توتال 4/2 میلی گرم در دسی لیتر و بیشترین مقدار تعداد گلبول های سفید خون 2/29 هزار در میلی لیتر بود. بروز دلیریوم با ابزار CAM-ICU در 2/27 درصد مشاهده شد. توزیع دلیریوم بر حسب متغیرهای کیفی جنس، بخش و امتیاز چارلسون معنی دار نبوده اما بر حسب امتیاز APS معنی دار بوده است (048/0P=). همچنین توزیع دلیریوم بر حسب متغیر کمی سن معنی دار بوده (006/0P=)، ولی بر حسب تعداد روزهای تهویه مکانیکی، بستری در بیمارستان و بستری در ICU، بیلی روبین توتال و تعداد گلبولهای سفید از لحاظ آماری معنی دار نبوده است. بر اساس مدل رگرسیون لجستیک، متغیرهای سن، جنس، بخش، تعداد روزهای تحت لوله گذاری در تراشه، روزهای بستری در ICU و بیمارستان، بیلی روبین توتال، تعداد گلبولهای سفید و شاخص چارلسون عوامل پیش بینی کننده دلیریوم نبودند و تنها APS (با در نظر گرفتن محدوده 9 – 0 امتیاز به عنوان گروه مرجع) در دو دامنه امتیاز 14 – 10 (038/0P <) و 15 ≤ (043/0 >P) به عنوان عامل مرتبط پیش بینی کننده دلیریوم شناخته شدند، به طوریکه افراد دارای نمره 14 - 10APS= (3/3OR= و 71/10 – 03/1 : 95% CI) و ≥ 15 APS ≥ (2/4 OR =و7/16 – 08/1 : 95%CI) نسبت به افراد با 9 – 0 APS = از شانس نسبی دلیریوم بیشتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    افراد با امتیاز APS بالاتر نسبت به افراد با امتیاز کمتر، بیشتر در معرض ابتلا به دلیریوم هستند
    کلیدواژگان: دلیریوم، بخش مراقبت ویژه، بیماران بستری
  • محمد رنجبرعزت آبادی، محبوبه مهدیان، هادی اسلامی*، علی امینی صفحات 36-45
    مقدمه
    آموزش به بیمار یکی از ابعاد مهم مراقبت های پرستاری و از نقش های کلیدی پرستار در ارائه خدمات بهداشتی درمانی به شمار می رود.

    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین موانع آموزش به بیمار از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.

    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی بود که در آن تعداد 162 نفر از پرسنل پرستاری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد تحقیق شدند. حهت نمونه گیری متناسب با بزرگی جمعیت هر بیمارستان تعداد تمونه های آن تعیین گردید. جمع آوری اطلاعات بوسیله پرسشنامه انجام گرفت پرسشنامه مذکور مشتمل بر دو بخش بوده که بخش اول شامل اطلاعات فردی و دموگرافیک شامل سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات و سابقه کار بوده و بخش دوم شامل 19 سوال در مورد موانع آموزش به بیمار بوده است. این قسمت از پرسشنامه، دیدگاه پرستاران را در چهار حیطه مدیریت، شرایط کاری، نگرش پرستاران، و مهارت آموزشی مورد سنجش قرار داد. پاسخ به سوالات بر اساس مقیاس سه درجه ای لیکرت شامل تاثیر کم، متوسط و زیاد به ترتیب با نمره 1 تا 3 تدوین گردید. بدین صورت که در حیطه مدیریت محدوده نمره 6 تا 18 بوده که نمره کمتر از 10 «تاثیر کم»، 10 تا 14 «تاثیر متوسط» و بیشتر از 14 «تاثیر زیاد» را نشان می داد. در حیطه شرایط کاری محدوده نمرات مشابه حیطه مدیریت بوده است. در حیطه نگرش پرستاران محدوده نمره از 2 تا 6 بوده که نمره کمتر از 3 «تاثیر کم»، 3 تا 5/4 «تاثیر متوسط» و بیشتر از 5/4 «تاثیر زیاد» و در حیطه مهارت آموزشی محدوده نمره از 5 تا 15 بوده که نمره کمتر از 8 «تاثیر کم»، 8 تا 5/11 «تاثیر متوسط» و بیشتر از 5/11 « تاثیر زیاد» بوده است. در نهایت داده های بدست آمده با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. این تحقیق توسط کمیته اخلاق دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی مورد تایید قرار گرفت.

    نتایج
    از تعداد 162 پرسشنامه توزیع شده 149 پرسشنامه پاسخ داده شد که نشان دهنده میزان پاسخ دهی 92 درصد می باشد. داده ها نشان داد که 2/45 درصد از مردان و 3/47 درصد از زنان پرستار، موانع مربوط به حیطه شرایط کاری را دارای بیشترین تاثیر در اجرای آموزش به بیمار دانسته اند. 8/45 درصد از پرستاران مجرد و 5/47 درصد از پرستاران متاهل نیز موانع مربوط به حیطه شرایط کاری را دارای بیشترین تاثیر در اجرای آموزش به بیمار دانسته اند. انجام آزمون مجذور کای نشان داد که بین متغیرهای سن، جنس، سابقه کار، وضعیت استخدامی، تاهل و مدرک تحصیلی با حیطه های موانع آموزش به بیمار ارتباط معناداری وجود ندارد(05/0P≥).
    داده های بدست آمده نشان داد که 5/31 درصد از پرستاران معتقدند که موانع مربوط به حیطه مدیریت، بیشترین تاثیر را در اجرای آموزش به بیمار دارند.در حالی که 7/47 درصد موانع مربوط به حیطه شرایط کاری، 7/2 درصد موانع مربوط به حیطه نگرش پرستاران و 1/14 درصد نیز موانع مربوط به حیطه مهارت های آموزشی را به عنوان موانعی که بیشترین تاثیر را در اجرای آموزش به بیمار دارند، اعلام نموده اند. آزمون آماری مجذور کای نشان داد که بین حیطه شرایط کاری و نوع بیمارستان ارتباط معنی داری وجود داشت(048/0P=). حیطه شرایط کاری به عنوان مهمترین عوامل، حیطه مدیریت در رتبه دوم، حیطه مهارت های آموزشی در رتبه سوم و حیطه نگرش پرستاران به عنوان کم اهمیت ترین عامل در ایجاد موانع آموزش به بیمار شناخته شده اند.
    نتایج این مطالعه نشان داد سه عامل که بیشتر پرستاران مورد مطالعه تاثیر آنها را به عنوان موانع آموزش به بیمار زیاد دانستند به ترتیب شامل حجم زیاد وظایف کاری (5/74%)، کمبود پرستاران شاغل در بخش (8/71%) و نوبت های کاری پشت سرهم (4/70%) بودند که در حیطه شرایط کاری قرار داشتند. سه عامل که تعداد بیشتری از پرستاران تاثیر آنها را کم ذکر کرده بودند به ترتیب شامل موارد زیر بود: آموزش امری تخصصی و در حوزه وظایف پزشک است (4/54%)، عدم اعتماد به نفس پرستار در آموزش به بیمار (5/43%)، عدم ابلاغ آموزش به بیمار (3/40%).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که حیطه شرایط کاری پرستاران بیشترین تاثیر را در اجرای آموزش به بیمار دارد، پیشنهاد می شود مسئولین با تامین نیروی پرستار در بیمارستان ها و کاهش حجم وظایف کاری و همچنین فراهم آوردن امکانات و شرایط جهت اجرای برنامه های آموزشی، پرستاران را به این امر مهم ترغیب نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش بیمار، کادر پرستاری بیمارستان، بیمارستان ها
  • فرزانه شیخ الاسلامی *، جواد خلعتبری، شهره قربان شیرودی صفحات 46-54
    مقدمه
    زندگی با مبتلایان به اختلال اسکیزوفرنی پراسترس است. مراقبینی که دانش کافی ندارند، قادر نخواهند بود بخوبی مسئولیت های خود را ایفا نمایند، که این شرایط به عود و بستری شدن های مجدد منجر می گردد. خانواده ها در هنگام رویارویی با اینگونه موقعیت های پرفشار و دشوار استرس زیادی را تجربه می کنند و استرس موجب ناراحتی، تنش یا نومیدی اعضای خانواده می شود.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت های مقابله با استرس با رویکرد روانی آموزشی بر عملکرد خانواده و بهزیستی روانی مراقبین مبتلایان به اسکیزوفرنی که سابقه بستری در مرکز آموزشی درمانی شفا شهر رشت را داشتند، در سال 1392 انجام شد.

    روش کار
    پژوهش حاضر، یک مطالعه نیمه تجربی، پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل می باشد که آموزش مهارت های مقابله با استرس با رویکرد روانی آموزشی، متغیر مستقل و عملکرد خانواده و بهزیستی روانی دو متغیر وابسته ان را تشکیل می دهند. جامعه پژوهش این مطالعه را 220 نفر از مراقبت کنندگان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مراجعه کننده با سابقه بستری در مرکز روانپزشکی به درمانگاه روانپزشکی تشکیل می دادند. حجم نمونه 30 نفر با شیوه نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه بهزیستی روانشناختی Ryff و پرسشنامه عملکرد خانواده بود. هر دو پرسشنامه فوق در ایران روان سنجی شده اند. پرسشنامه Ryff شش مولفه اصلی الگوی بهزیستی روانشناختی و دارای 6 زیر مقیاس (پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خود مختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) و 84 عبارت است. آزمودنی باید در یک طیف لیکرت 6 درجه ای میزان موافقت یا مخالفت خود با هر عبارت را مشخص نماید. برای بدست آوردن نمره مربوط به هر زیر مقیاس کافی است نمره هر عبارت مربوط به زیر مقیاس مورد نظر با هم جمع شود. از جمع امتیاز 84 عبارت نمره بهزیستی روانشناختی کلی بدست می آید. پرسشنامه عملکرد خانواده با 60 عبارت (با طیف لیکرت 4 گزینه ای)، در هفت حیطه (حل مسئله، روابط، نقش ها، پاسخ گویی اثر بخش، درگیری اثربخش، کنترل رفتاری، و کارکرد کلی) طراحی شده است. برای بدست آوردن امتیاز مربوط به هر زیر مقیاس باید نمرات همه عبارات زیر مقیاس مورد نظر را با هم جمع کرده بر تعداد عبارات زیر مقیاس تقسیم نمود. نمره بالاتر نشانه کارکرد ناسالم تر است. در این مطالعه جهت مقایسه گروه های مورد مطالعه از نمره میانگین استفاده شده است.
    پژوهشگر با مراجعه به درمانگاه، پرونده بیماران با تشخیص اسکیزوفرنی و با دارا بودن شرایط ورود به مطالعه شامل مراقب اصلی بیمار، باسواد و ساکن شهر رشت را مشخص نموده و با خانواده ها ارتباط برقرار می نمود. سپس بطور تصادفی 30 نفر را که نمره بهزیستی روانی و عملکرد خانواده آنان، یک انحراف معیار کمتراز میانگین نمره پرسشنامه ها بود را در دو گروه آزمون و کنترل قرار می داد (هر گروه 15 نفر). در طی مداخله شش نفر از واحدهای پژوهش (هر گروه 3 نفر) ریزش داشتند و بدلیل مشکلات خانوادگی و همچنین عود بیماری فرد مبتلا، از ادامه شرکت در مداخله انصراف دادند. سپس در جلسه اختتامیه پرسشنامه ها مجددا توسط واحدهای پژوهش تکمیل گردید. مداخله هفته ای دو بار به مدت 90 دقیقه و به تعداد دوازده جلسه متوالی انجام گرفت. همگن بودن دو گروه از نظر متغیرهای مورد بررسی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس ANOVAمورد تایید قرار گرفت. پس از آن از آزمون تحلیل واریانس و کوواریانس برای تعیین اثربخشی آموزش مهارتهای مقابله با استرس با رویکرد روانی آموزشی بر متغیرهای عملکرد خانواده و بهزیستی روان شناختی استفاده گردید.

    نتایج
    اکثریت واحدهای پژوهش (3/58%) زن بودند. میانگین سنی آنان 87/5 ±/9/53 و اکثریت (2/79%) دارای سطح تحصیلات متوسطه (2/29 درصد) بودند. نتایج نشان داد که در پیش آزمون میانگین نمره عملکرد خانواده گروه آزمون 96/13±42/183 و در گروه کنترل 23/8±08/177 بود. همچنین میانگین نمره بهزیستی روانشناختی گروه آزمون 03/27 ±58/224 و در گروه کنترل 01/12± 33/228 بود. در پس آزمون میانگین نمره عملکرد خانواده گروه آزمون 59/15 ± 83/121 و گروه کنترل میانگین 25/4 ± 58/172 بوده است. از طرفی در پس آزمون میانگین نمره بهزیستی روانشناختی گروه آزمون 96/23 ± 33/373 و گروه کنترل 27/7± 67/242 بوده است.
    استفاده از تحلیل واریانس با آزمون لامبداویلکز جهت تعیین اثربخشی آموزش مهارتهای مقابله با استرس بر متغیرهای عملکرد خانواده و بهزیستی روانشناختی به صورت ترکیبی نشانگر معنی دار بودن تاثیر برنامه آموزشی بوده است(0001/0P<) و همچنین استفاده از آزمون آنالیز واریانس موید اثربخشی معنی دار آموزش مهارتهای مقابله با استرس بر متغیر عملکرد خانواده (0001/0P<) و بهزیستی روانشناختی (0001/0P<) می باشد.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت های مقابله با استرس با رویکرد روانی - آموزشی بر عملکرد خانواده و بهزیستی روانی مراقبان مبتلایان به اسکیزوفرنی موثر است.
    کلیدواژگان: فشار روانی، سازگاری روانی، اسکیزوفرنی، خانواده، مراقبان
  • سیده زهرا شفیع پور *، رباب صادق، معصومه جعفری اصل، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 55-64
    مقدمه
    سبک های دلبستگی عامل مهمی در تعیین آسیب های روانشناختی بویژه پرخاشگری افراد می باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه، تعیین میزان پرخاشگری در انواع سبک های دلبستگی در نوجوانان 17- 15 ساله مقطع متوسطه شهر رشت بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه اول تا سوم دبیرستان بودند که در سال تحصیلی 92-91 در شهر رشت مشغول به تحصیل بودند. بدین منظور ابتدا جامعه پژوهش بر اساس مناطق آموزش و پرورش، نوع مدرسه، جنسیت و همچنین کلاس طبقه بندی شد و در نهایت تعداد 46 کلاس و 576 دانش آموز براساس نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب گردید و کلاس ها به عنوان خوشه های نمونه گیری در نظر گرفته شدند.
    ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ای مشتمل بر 3 بخش بود: بخش اول پرسشنامه مشخصات دموگرافیک شامل سن، جنس، پایه تحصیلی، رشته تحصیلی، نوع مدرسه، رتبه تولد، داشتن خواهر و برادر، سطح تحصیلات سرپرست خانواده، شغل پدر، میزان درآمد خانواده بود. بخش دوم شامل پرسشنامه پرخاشگری Arnold و Perry بود که دارای 29 سوال و 4 خرده مقیاس پرخاشگری فیزیکی، کلامی، خشم و خصومت می باشد. نمره کل پرسشنامه در دامنه 29 تا 145 قرار دارد. بدین ترتیب در حیطه پرخاشگری فیزیکی حداقل و حداکثر امتیاز 9 تا 45، در حیطه کلامی 5 تا 25، در حیطه خشم 7 تا 35 و در حیطه خصومت 8 تا 40 بود. نمره ی بالاتر از میانگین در کل و در تمامی حیطه ها نشان دهنده پرخاشگری بود. بخش سوم، پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالی hazan و shiverبود که دارای 15 سوال در مورد سبک دلبستگی ایمن، سبک اجتنابی و سبک اضطرابی- دوسوگرا می باشد. نمره نهایی بر اساس جمع نمرات کسب شده، محاسبه می گردد. حداقل و حداکثر امتیاز در هر سه حیطه 5 تا 35 بوده و کسب نمره بالاتر از میانگین نشان دهنده استفاده از آن حیطه می باشد. برای تعیین پایایی ابزار پرخاشگری از مطالعه مقدماتی بر روی 25 نمونه استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ جهت تعیین سازگاری درونی ابزار برای کل سوالات، 85/0 و برای خرده مقیاس های پرخاشگری فیزیکی 73/0، پرخاشگری کلامی78/0، خشم 74/0 و خصومت 78/0 به دست آمد. با توجه به استفاده مکرر از این پرسشنامه در مقالات متعدد از تعیین روایی آن صرف نظر شد. جهت کسب اعتبار علمی پرسشنامه سبک دلبستگی از اعتبار محتوی استفاده شد. سازگاری درونی این ابزار نیز طی مطالعه مقدماتی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفته است. ضریب آلفا برای سبک دلبستگی اجتنابی 88/0، اضطرابی- دوسوگرا 69/0 و ایمن 68/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها شاخص های آمار توصیفی (برآورد فراوانی، درصد، محاسبه میانگین، انحراف معیار و میانه) و آزمون های آمار استنباطی (کروسکال والیس و رگرسیون لوجستیک چندگانه) مورد استفاده قرار گرفت. سطح معناداری آزمون ها در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج
    میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش 9/0±5/15 بوده و اکثریت آنها دختر (1/54%)، پایه اول دبیرستان (1/49 %)، تحصیل در مدارس دولتی (88%) و در رشته علوم تجربی ( 9/39%)، سطح تحصیلات والدین دیپلم (4/44 %)، دارای یک برادر (7/45%) و بدون خواهر (46%)، با تعداد اعضای خانواده سه نفر (7/63%)، متوسط درآمد خانواده بین 400 تا 600 هزار تومان در ماه (9/25 %) و شغل پدر آزاد (6/51 %) بودند. براساس یافته ها بین هیچکدام از متغیرهای دموگرافیک با نمره کل پرخاشگری نوجوانان ارتباط معنی دار آماری وجود نداشته است. همچنین نتایج نشان داد که نمره کل پرخاشگری بر حسب سبک های دلبستگی معنادار می باشد(002/0p< ). نتایج مدل رگرسیون لوجستیک چندگانه به روش پس رو نشان داد، سبک های دلبستگی با کنترل متغیرهای دموگرافیک ارتباط معناداری با نمره پرخاشگری نوجوانان داشته است. بطوریکه نوجوانان با سبک دلبستگی اضطرابی- دوسوگرا نسبت به نوجوانان با سبک ایمن 8/1 برابر از شانس پرخاشگری بیشتر از میانگین برخوردار بودند( 027/0=p).
    همچنین از میان متغیرهای فردی و اجتماعی، متغیر رشته تحصیلی و سطح تحصیلات والدین نیز از متغیرهای مرتبط با نمره پرخاشگری بوده است. بطوریکه نوجوانان با والدین سطح تحصیلی کمتر از دیپلم، نسبت به والدین سطح تحصیلات دانشگاهی، از شانس نسبی پرخاشگری کمتری برخوردار بوده اند (046/0=p). در ارتباط با رشته تحصیلی، نوجوانان با رشته تحصیلی علوم انسانی (019/0=p)، تجربی (030/0=p) و ریاضی (017/0=p) نسبت به نوجوانان با رشته تحصیلی کاردانش از شانس نسبی پرخاشگری کمتری برخوردار بوده اند.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های تحقیق، افرادی که دارای سبک دلبستگی ایمن بودند، پرخاشگری کمتری نسبت به سبک دلبستگی اجتنابی و مضطرب داشتند. میزان سبک دلبستگی ایمن نوجوانان دارای بیشترین فراوانی و سبک دلبستگی اجتنابی کمترین فراوانی را دارا بودند. کیفیت دلبستگی فرد می تواند نوع ارتباطات وی را در آینده و همچنین میزان رشد، سلامت، چگونگی مقابله با تنیدگی ها و هیجانات، استقلال و عدم وابستگی و همچنین ابتلا به اختلالات روانی را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، نوجوان، دانش آموزان
  • علی غلامی*، صدف احمد پور، بهنام باغبان، سجاد خیرطلب، زهره فروزان فر صفحات 65-73
    مقدمه
    افسردگی دوران بارداری از جمله مهمترین انواع افسردگی در زنان می باشد که می تواند عواقب وخیمی برای مادر و فرزندش داشته باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین شیوع نشانگان افسردگی و عوامل موثر بر آن در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر نیشابور در سال 1392 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که بر روی 280 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری نیشابور در سال 1392 انجام شده است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایاز میان 9 مرکز بهداشتی درمانی شهر نیشابور 5 مرکز به صورت تصادفی انتخاب شدند و حجم نمونه به صورت نسبتی و با توجه به مراجعه کنندگان هر مرکز و با استفاده از شیوه تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. افراد منتخب پس از کسب رضایت شفاهی وارد مطالعه شدند. روش گردآوری اطلاعات در این مطالعه پرسشنامه ای بود که از دو بخش تشکیل شده بود که یک بخش سوالات دموگرافیک (شامل سن زن باردار، تعداد زایمان های قبلی زن باردار، سن بارداری (به هفته)، شغل زن باردار، مدت زمان گذشته از ازدواج، درآمد ماهیانه خانوار، اختلاف سنی زن باردار با همسر، سطح تحصیلات زن باردار، سطح تحصیلات همسر، سابقه ی سقط جنین، خواسته یا ناخواسته بودن بارداری، سابقه ی شخصی یا خانوادگی افسردگی) و بخش دیگر سوالات پرسشنامه نشانگان افسردگی Beck تشکیل بود. پرسشنامه Beck دارای 21 عبارت می باشد که علایم جسمانی، رفتاری و شناختی افسردگی را اندازه گیری می کند. هر سوال دارای چهار گزینه است که بر مبنای 0 تا 3 نمره گذاری می شود و هر آیتم درجات مختلفی از افسردگی را از خفیف تا شدید مشخص می کند و دامنه ی کلی نمرات آن بین 0 تا 63 است که نمره 10 و کمتر از آن بیانگر وضعیت طبیعی، نمره 16- 11 نشانگان افسردگی خفیف، 20- 17 نیازمند مشورت با روان شناس یا روانپزشک، 30- 21 نسبتا افسرده، 31- 40 بیانگر نشانگان افسردگی شدید و بیشتر از 40 بیانگر نشانگان افسردگی بیش از حد می باشد.
    از آنجایی که بروز برخی از علائم افسردگی مانند اختلالات خواب، نوسانات وزن و کاهش انرژی در یک حاملگی طبیعی هم می تواند وجود داشته باشد، لذا این موضوع می تواند در تشخیص نشانگان افسردگی خطا ایجاد کند، از این رو گرچه مبنای ابتلا به افسردگی امتیاز بالاتر از 10 در نظر گرفته شده است. امتیاز بالاتر از 16 به عنوان آستانه افسردگی در زنان باردار در نظر گرفته شد. در این مطالعه تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از شاخص ها و آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شده است و در حالت تک متغیره از آزمون های آماری مربع کای برای مقایسه متغیرهای کیفی، برای مقایسه متغیرهای کمی آزمون تی و برای متغیرهای رتبه ای آزمون من ویتنی استفاده شده است و جهت بررسی رابطه متغیرها با افسردگی از مدل رگرسیون لجستیک (روش Backward) استفاده شده و سطح معناداری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین سنی زنان مورد بررسی 24/5±5/25 سال بود. در این مطالعه 30 درصداز زنان باردار دارای درجاتی از نشانگان افسردگی بوده اند. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره مشاهده شد که رابطه ی آماری معناداری بین سن زن باردار
    (001/0P<، 35/0OR=)، درآمد ماهیانه خانوار (001/0P<، 32/0OR=) و خواسته یا ناخواسته بودن بارداری (001/0 P< ، 66/11 OR=) با نشانگان افسردگی دوران بارداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه به نظر می رسد شیوع نشانگان افسردگی زنان باردار شهر نیشابور در سطح نسبتا بالایی باشد. لذا با توجه به این نتایج شایسته است که مدیران سیستم های بهداشتی درمانی نیشابور مداخلات لازم را جهت کاهش و یا حتی پیشگیری از افسردگی در این دوران اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: افسردگی، شیوع، زنان باردار، آبستنی
  • عزیزه فرشباف خلیلی، صدیقه رضایی چمنی*، سیمین صیدی، سمیه زیادی صفحات 74-85
    مقدمه
    عفونت های دستگاه تناسلی (Reproductive Tract Infections) به عنوان یکی از مشکلات جدی سلامتی در سطح جهان شناخته شده اند. این عفونت ها می توانند با پیامدهای زیادی همراه باشند.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین وضعیت پیشگیری رفتاری در رابطه با عفونت های دستگاه تناسلی و عوامل موثر بر آن انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در آن وضعیت رفتارهای پیشگیرانه در رابطه با عفونت های دستگاه تناسلی و عوامل موثر بر آن در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر تبریز در سال 92 - 1391 مورد بررسی قرار گرفته است. از میان 27 مرکز و 38 پایگاه بهداشتی و درمانی شهری تبریز، 22 مرکز و پایگاه (9 مرکز و 13 پایگاه) بصورت تصادفی انتخاب شد. حجم نمونه به صورت تصادفی 30-25 پرونده از میان کل پرونده زنان مرکز انتخاب گردید. حجم نمونه با توجه به مطالعه آزمایشی و با استفاده از فرمول برآورد نسبت 384 نفر برآورد شد که با در نظر گرفتن ضریب اثر برابر 5/1 نهایتا حجم نمونه 584 نفر محاسبه گردید. معیارهای ورود شامل زنانی بودکه جهت مراقبت بهداشتی مراجعه کرده و دارای پرونده ی بهداشتی بودند، داشتن سواد بالاتر از مقطع ابتدایی، تمایل به شرکت در پژوهش، تاهل، سن 49- 15 سال از معیارهای ورود به مطالعه بود و معیارهای خروج، انصراف فرد از شرکت در مطالعه و عدم تکمیل حداکثر 20 درصد از پرسشنامه بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر دو بخش سوالات مربوط به ارزیابی پیشگیری رفتاری در رابطه با عفونت های دستگاه تناسلی و سوالات مربوط به عوامل موثر بر این رفتارها و هم چنین شامل اطلاعات دموگرافیک و سوابق مامایی و باروری، سوالات آگاهی و سوالات مربوط به فاکتورهای خطر بود. جهت تعیین نمره رفتار پیشگیرانه به گزینه های همیشه نمره 2، گاهی نمره 1 و اصلا نمره صفر تعلق گرفت و جمع نمرات محاسبه گردید. نمره میانگین نمره ابزار مورد استفاده قرار گرفت و از بین سوالات پیشگیری رفتاری سوالاتی که کمترین و بیشترین نمره را گرفته بودند، گزارش شدند. جهت تعیین میزان آگاهی در مورد عفونتهای غیرمقاربتی به جواب های درست امتیاز 1 و به جواب های نادرست یا نمی دانم امتیاز صفر تعلق گرفت. سپس جمع نمرات مذکور محاسبه شد. به طوریکه کسب نمره آگاهی 5 ≥ ضعیف، بین 6 تا 10 متوسط و نمره 11 تا 15 خوب در نظر گرفته شد. جهت تعیین میزان آگاهی در مورد عفونتهای مقاربتی با توجه به تعداد سوالات و محدوده نمرات صفر تا 37، نمره آگاهی 12 ≥ ضعیف، 13 تا 24 در متوسط، 25 تا 37 خوب در نظر گرفته شد. اعتبار علمی پرسشنامه با استفاده از روش روایی محتوی و پایایی با استفاده از روش آزمون مجدد تعیین گردید ضریب پایایی پرسشنامه 82/0 بود. از آمار توصیفی جهت تعیین فراوانی مطلق، نسبی و میانگین و فاصله اطمینان 95% میانگین استفاده شد. از آزمون آماری تی، تحلیل واریانس یکطرفه و جهت کنترل فاکتورهای مخدوش گر و تعیین میزان تاثیر آن ها از آزمون رگرسیون خطی استفاده شد. متغیرهایی وارد مدل شدند که 1/0 P< داشتند. در این مطالعه مقدار p کمتر از 05/0 معنی دار تلقی شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد بیشتر افراد (1/56%) در گروه سنی 29-20 سال قرار داشتند. اکثر آنان دارای تحصیلات دیپلم (3/48%)، خانه دار (2/90%) و از نظر خودشان دارای درآمد کافی (4/59%) بودند. بین نمره پیشگیری رفتاری با سن، سطح تحصیلات، شغل و میزان درآمد ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (05/0p<). نیمی از افراد سابقه عفونت دستگاه تناسلی داشتند. بین رابطه جنسی از راه های مقعدی، دهانی، واژنی - مقعدی همزمان، رابطه جنسی تنها با همسر و سابقه تعویض یا تزریق خون در همسر با نمره پیشگیری رفتاری ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (05/0p<). میانگین نمره پیشگیری رفتاری 6/4±39/25 بود. میانگین نمره آگاهی افراد در مورد عفونت های غیر مقاربتی دستگاه تناسلی 19/3± 6/9 از محدوده نمرات ممکن صفر تا 15 بوده و بنابراین واحدهای مورد پژوهش از آگاهی در حد متوسط برخوردار بودند. میانگین نمره آگاهی افراد در مورد عفونت های مقاربتی 42/7± 08/17 از محدوده نمرات بین صفر تا 37 بوده و که از آگاهی متوسط رو به ضعیف برخوردار بودند. بین سطح آگاهی افراد با نمره پیشگیری رفتاری ارتباط معنی دار آماری وجود داشت (001/0 < p). به طوری که با افزایش سطح آگاهی نمره پیشگیری رفتاری به طور معنی داری افزایش می یافت. آزمون تحلیل چند متغیره با تعدیل عوامل مداخله گر احتمالی ارتباط معنی دار آماری بین رفتارهای پیشگیری با نمره آگاهی (002/0=P، 06/0=R2)، درآمد خانواده (001/0>P ،023/0=R2)، رابطه جنسی تنها با همسر (047/0=P، 015/0=R2) و رابطه جنسی از راه های مقعدی، دهانی (003/0=P، 054/0=R2) و سابقه تزریق خون (005/0=P ، 028/0=R2) را نشان داد. بین سطح آگاهی افراد با نمره پیشگیری رفتاری ارتباط معنی دار آماری وجود داشت(001/0 < p). به طوری که با افزایش سطح آگاهی نمره پیشگیری رفتاری به طور معنی داری افزایش می یافت.
    نتیجه گیری
    آموزش درباره عفونت های دستگاه تناسلی به خصوص در سنین مدرسه و قبل از ازدواج و همچنین ارایه خدمات دولتی ضروری به نظر می رسد. آموزش دهندگان سلامت بایستی با این استراتژی تطابق یابند. پیشگیری اولیه از این عفونت ها بایستی در اولویت بهداشتی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت های دستگاه تناسلی، پیشگیری و کنترل، زنان
  • لیلی فیضی کنجینی، ریحانه فداکار سوقه*، مینومیترا چهرزاد، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 86-95
    مقدمه
    حل مسئله یک مهارت اساسی برای زندگی در عصر حاضر است. مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری مبتنی بر دانش جزء رفتارهای مورد انتظار دانشجویان پرستاری است و یادگیری این مهارت ها باید از دوران دانشجویی آغاز گردند.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین مهارت های حل مسئله و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.
    روش کار
    این پژوهش، مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که در آن کلیه دانشجویان کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان (456 نفر) که در دانشکده های پرستاری و مامایی شهید بهشتی رشت (317 نفر) و شرق گیلان (139نفر) مشغول به تحصیل بوده و طبق معیار ورود به مطالعه، مهمان یا انتقالی نبودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت، 404 نفر با تکمیل فرم رضایتنامه کتبی وارد مطالعه شدند. با مراجعه به کلاس های درس و محیط های کارآموزی بالینی، از واحدهای مورد پژوهش خواسته شد طی مدت بیست دقیقه پرسشنامه های تحقیق را تکمیل نمایند. ابزار گردآوری اطلاعات (با کسب اجازه از نویسنده اصلی)، مشتمل بر دو قسمت بود. بخش اول ابزار حل مسئله Heppner & Petersen problem solving inventory (PSI) شامل 32 عبارت بود. پاسخ این عبارات در مقیاس 6 حالتی لیکرت تنظیم شده و از 1 (کاملا موافقم) تا 6 (کاملا مخالفم) متغیر است. حداقل نمره مهارت حل مسئله 32 و حداکثر آن 192 است و نمره پایین تر از میانگین نشان دهنده توانایی بالاتر در حل مسئله می باشد. این ابزار شامل سه مولفه اعتماد به خود در حل مسئله، شیوه اجتناب- نزدیکی به مسئله و کنترل شخصی می باشد. بخش دوم شامل عوامل مرتبط با مهارت های حل مسئله و خود شامل دو بخش پرسشنامه عوامل فردی و عوامل آموزشی بود. جهت تعیین روایی ابزاردر اختیار 13 نفر از اعضای هیئت علمی قرار داده شد. ضریب روایی محتوی برای کلیه عبارات این پرسشنامه، برابر با 1 و شاخص روایی محتوی بین 7/0 تا 1 محاسبه شد.به منظور بررسی تجانس درونی از تعیین ضریب آلفاکرونباخ و بازآزمایی با فاصله ده روز استفاده گردید. در یک مطالعه مقدماتی 20 پرسشنامه در اختیار 20 نفر از دانشجویان کارشناسی پرستاری قرار داده شد. جهت آزمون مجدد، پس از ده روز همان ابزار در اختیار همان 20 دانشجو قرار گرفت. ضریب آلفاکرونباخ، تجانس درونی ابزار را مناسب نشان داد: (مهارت حل مسئله کل80/0α =، بعد شیوه اجتناب- نزدیکی به مسئله: 81/0α =، بعد اعتماد به خود در حل مسئله: 71/0α=، بعد کنترل شخصی: 78/0α=) و ضریب همبستگی درونی، برای این ابزار و هر یک از ابعاد آن بین 97/0-82/0 بوده که نشان دهنده پایایی مناسب ابزار می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها شاخص های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های آمار استنباطی (مربع کای، کروسکال والیس، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون لوجستیک چندگانه) مورد استفاده قرار گرفت و 05/0>p به عنوان سطح معنی داری آزمون ها در نظر گرفته شد. برای تعیین مهم ترین عوامل به روش Back ward step wise (LR) وارد مدل رگرسیونی گردیدند (شرط ورود به مدل و خروج از ان به ترتیب 05/0: Entry، 1/0 : Removal). در این مدل، متغیر پاسخ، مهارت حل مسئله با در نظر گرفتن نمره صفر جهت نمره ی بیشتر از میانگین و 1 جهت نمره ی مساوی و پایین تر از میانگین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    در این مطالعه میانگین سنی دانشجویان 75/2±35/21 سال بود و اکثریت دانشجویان مونث (6/60%)، مجرد (1/91 %)، بومی (1/81 %) بودند. 1/48 درصد از آنان با خانواده زندگی می کردند. تحصیلات پدران 41 درصد و تحصیلات مادران 8/41 درصد از آنان دیپلم بود. درآمد 4/51 درصد آنان بین 500 هزار تا یک میلیون تومان بود. 3/94 درصد سابقه مصرف سیگار و 98 درصد سابقه مصرف الکل یا مواد مخدر نداشتند. 6/44 درصد از دانشجویان به طور متوسط خود را در حل مسائل و مشکلات موفق می دانستند. اکثریت آنان (6/63%)، هنگام برخورد با مشکل، از خانواده درخواست کمک می کردند و اکثریت آنان رفتار والدین خود را دموکراتیک ارزیابی نمودند (8/73% رفتار پدر و 4/70% رفتار مادر). 5/82 درصد، نمره ی قبولی در تحصیلات دانشگاهی داشتند. 3/81 درصد از نمونه ها در کلاس های مهارت زندگی شرکت نکرده بودند. 2/52 درصد میزان موفقیت خود را در امر تحصیل در سطح متوسط می دانستند. نتایج نشان داد که میانگین کل نمرات مهارت های حل مسئله برابر با 90/20±45/91 (دامنه نمره بین 32 تا 192) می باشد یعنی نمره مهارت حل مسئله در دانشجویان، پایین تر از میانگین می باشد. میانگین کل نمرات بعد اعتماد به خود در حل مسئله برابر با 92/6±27/30 (دامنه نمره 11-66) ، بعد شیوه اجتناب- نزدیکی به مسئله برابر با 28/12±12/44 (دامنه نمره بین96-16) و میانگین کل نمرات بعد کنترل شخصی برابر با 53/5±06/17 (دامنه نمره بین 30-5) بود. یعنی نمره دانشجویان در ابعاد اعتماد به خود در حل مسئله و شیوه اجتناب- نزدیکی به مسئله پایین تر از میانگین و در بعد کنترل شخصی پایین تر از میانگین و نزدیک به میانگین بوده است. بررسی عوامل فردی- اجتماعی و آموزشی نشان داد که براساس مدل رگرسیون لوجستیک چندگانه، تعداد خواهر و برادر (019/0=P، 85/0=OR)، سطح تحصیلات مادر(026/0=P، 74/0=OR)، موفقیت در حل مسائل و مشکلات (0001/0=P، 95/1=OR)، ارزیابی نوع رفتار مادر (011/0=P،01/2 =OR)، دانشکده محل تحصیل (024/0=P، 76/1=OR)، رضایت از رشته تحصیلی (006/0=P، 44/1=OR) و موفقیت در مهارت های حرفه ای و بالینی(03/0=P، 48/1=OR) از عوامل مرتبط با مهارت حل مسئله می باشند.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش دانشجویان پرستاری، از سطح مطلوبی از مهارت حل مسئله برخوردار بودند. مهارت های حل مسئله قابل یادگیری هستند. از این رو توصیه می شود که مطالعات طولی به منظور بررسی تاثیرات آموزش دانشگاهی در سطح مهارت های حل مسئله در دانشجویان انجام شود.
    کلیدواژگان: حل مسئله، تصمیم گیری، دانشجویان پرستاری
  • لیلا مقتدر *، رمضان حسن زاده، بهرام میرزاییان، یارعلی دوستی صفحات 96-105
    مقدمه
    سندرم پیش از قاعدگی به مجموعه ای از علائم جسمی و روانی اطلاق می گردد که در فاز لوتئال سیکل قاعدگی روی می دهد و با شروع قاعدگی یا چند روز اول بهبود می یابد، از میان این شکایات افسردگی و اضطراب شایعتر و آزاردهنده تر می باشند.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثربخشی درمان گروهی شناختی رفتاری با هیپنوتیزم شناختی گروهی بر افسردگی و اضطراب زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش به صورت نیمه تجربی روی 300 نفر از زنان مراجعه کننده به پایگاه بهداشتی وابسته به یکی از مراکز بهداشتی درمانی شهر رشت در نیمه دوم سال 1392، به عنوان جامعه آماری انجام شد. بر اساس جدول مورگان (پس از انجام تست Shpigel جهت برآورد امکان هیپنوتیزم شدن و پر کردن پرسشنامه سندرم پیش از قاعدگی طی دو سیکل متوالی)، 30 نفر با بیشترین نمره اضطراب و افسردگی، با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تعداد نمونه با توجه به آن که درمان های گروهی روانشناسی در گروه های 8 تا 12 نفره قابل اجرا است.، تعیین گردید پس از تکمیل رضایت نامه شرکت آگاهانه در پژوهش، افراد نمونه به طور تصادفی و با قرعه کشی به سه گروه شامل دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. سپس برای گروه اول آزمایشی هشت جلسه درمان گروهی شناختی رفتاری با هدف کاهش افسردگی و اضطراب طی دوره ماهیانه انجام شد. گروه دوم نیز هشت جلسه درمان گروهی هیپنوتیزم شناختی گروهی در جهت کاهش اضطراب و افسردگی دوره ماهیانه دریافت نمودند. گروه سوم بعنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند.
    معیارهای ورود به مطالعه شامل سن باروری، تحصیلات بالای سیکل و عدم وجود بیماری های روانی و معیار خروج تست Shpigel مثبت (عدم امکان بالابردن مردمک چشم) برای انجام هیپنوتیزم بود. تست Shpigel از آزمون های رایج در برآورد امکان هیپنوتیزم شدن افراد است. در این آزمون که سه درجه دارد از بالا رفتن مردمک چشم جهت تخمین استفاده می شود. افرادی که امکان بالا بردن مردمک چشمشان ضعیف است از امکان کمی برای هیپنوتیزم برخوردارند و برعکس در درجه ی سوم فرد قابلیت بالا بردن مردمک چشم را تا حدی دارد که فقط صلبیه نمایان باشد. برای اندازه گیری و سنجش متغیرهای مورد مطالعه از آزمون ها و ابزارهای زیر استفاده شد:1- پرسشنامه سنجش پیش از قاعدگی: این پرسشنامه که شدت علایم مربوط به سندروم پیش از قاعدگی را مورد بررسی قرار می دهد طی دو سیکل متوالی توسط مراجعین به مرکز بهداشت تکمیل شد. حداقل نمره این ابزار صفر و حداکثر آن 66 طراحی شده بود.
    2- پرسشنامه (Beck Depression Inventory (BDI: پرسشنامه نشانگان افسردگی Beck.
    3- پرسشنامه (Beck Anxiety Inventory (BAI که یک پرسشنامه ی خودگزارشی است که برای اندازه گیری شدت نشانگان اضطراب تهیه شده است. حداقل و حداکثر نمره ابزارهای اضطراب و افسردگی صفر تا 63 بوده است. میانگین هر 3 ابزار فوق جهت قضاوت، مورد استفاده قرار گرفته است.
    پس از نمره گذاری پرسشنامه ها توسط سه گروه آزمودنی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون، در نهایت نتایج با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آمار استنباطی شامل آزمون تی و تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی مورد تحلیل قرار گرفت
    نتایج
    در داده های بدست آمده از پرسشنامه جمعیت شناختی اکثریت آزمودنی ها دارای سن بالای 20 سال، متاهل و تحصیلات دیپلم بودند. نتایج نشان داد هر دو روش درمان شناختی رفتاری و هیپنوتیزم بر کاهش نشانگان اضطراب و افسردگی در سندروم پیش از قاعدگی موثر است( p). همچنین نتایج نشانگر آن بود که تفاوت معناداری بین دو درمان شناختی رفتاری و هیپنوتیزم در کاهش افسردگی و اضطراب وجود ندارد.
    مقایسه میانگین ها نشان داد روش درمان شناختی رفتاری با گروه کنترل در کاهش نشانگان افسردگی تفاوت معنادار داشت(005/0P=). همچنین پس از درمان در میزان اضطراب گروه با درمان شناختی رفتاری و گروه کنترل با توجه به مقدار 001/0P= تفاوت معناداری وجود داشت. در مقایسه گروه هیپنوتیزم با گروه کنترل تفاوت معنی دار هم در نشانگان افسردگی (018/0P=) و هم در اضطراب (005/0P=) دیده شد. بطور کل نتایج بیانگر آن است که درمان های شناختی رفتاری و هیپنوتیزم شناختی هر دو به طور معناداری افسردگی و اضطراب را در گروه های مداخله کاهش داده اند. اما تفاوتی معنادار بین این دو درمان در کاهش افسردگی و اضطراب وجود نداشت. به عبارتی دیگر هر دو درمان شناختی رفتاری و هیپنوتیزم شناختی به یک میزان در کاهش افسردگی و اضطراب موثر بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش بیانگر موثر بودن درمان های روانشناختی در درمان سندرم پیش از قاعدگی بوده و با توجه به عوارض کمتر این درمان ها، توصیه به استفاده بیشتراز این نوع درمان ها در مقایسه با درمانهای دارویی می گردد و با توجه به اثربخشی یکسان درمان شناختی رفتاری و هیپنوتیزم شناختی بکارگیری بیشتر درمان هیپنوتیزم به ویژه در بیماری های زنان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، شناخت درمانی، هیپنوتیزم، اضطراب، افسردگی
  • حمید یکتا خطبه سرا*، محمدرضا یگانه راسته کناری، ربیع الله فرمانبر، طاهره خالقدوست محمدی، زهرا عطرکار روشن صفحات 106-115
    مقدمه
    پنومونی وابسته به ونتیلاتور زیر مجموعه ای از عفونتهای بیمارستانی است که 24 ساعت بعد از لوله گذاری تراشه یا تهویه مکانیکی ایجاد می شود. با توجه به پیامد پنومونی وابسته به ونتیلاتور، پیشگیری از آن اهمیت زیادی در مراقبت بیماران تحت درمان با تهویه مکانیکی دارد. به همین جهت اصول راهنمای مبتنی بر شواهد برای پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور توسط محققین منتشر شده که اجرای این اصول می تواند به طور موثری میزان بروز آن را کاهش دهد.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین آگاهی پرستاران در مورد اصول راهنما مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور می باشد.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و روش نمونه گیری آن سرشماری می باشد. . بدین ترتیب 171 پرستار با مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد در مطالعه شرکت کردند. برای تعیین میزان آگاهی پرستاران از اصول راهنمای مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور، پرسشنامه ای مشتمل بر دو قسمت استفاده شد. قسمت اول اطلاعات فردی شامل سن، جنس، سمت شغلی، مدرک تحصیلی، سابقه کار در بخش مراقبت ویژه و سنوات و همچنین مشخصات بخش مراقبت ویژه شامل نوع و تعداد تخت بخش مراقبت ویژه و دسترسی به اینترنت را شامل می شد. قسمت دوم ابزار، شامل پرسشنامه labeau بود که مشتمل بر 9 سوال چهار گزینه ای می باشد. پرسشنامه ها در طول نوبت های کاری صبح، عصر و شب با حضور پژوهشگر در هر بخش در اختیار واحدهای مورد پژوهش قرار گرفت. زمان پاسخدهی 15 دقیقه بود. بعد از جمع آوری پرسشنامه ها میزان پاسخ گویی صحیح به سوالات به در صد محاسبه شده و هم چنین میانگین کل نمره مشخص شد. در این مطالعه ارزیابی و قضاوت براساس میانگین نمره انجام شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی جهت برآورد فراوانی ها استفاده شد. از آزمون های مربع کای، تی مستقل و تجزیه واریانس یکطرفه نیز جهت بررسی ارتباط بین سطح آگاهی و متغیرهای دموگرافیک و ویژگی های بخش مراقبت ویژه استفاده شده است.
    نتایج
    از 219 پرستار شاغل در بخش مراقبت ویژه، تعداد 171 نفر در این پژوهش شرکت کردند و 48 نفر به دلیل مرخصی در زمان نمونه گیری و یا عدم تمایل، در پژوهش شرکت نداشتند. حداکثر شرکت کنندگان زن (6/93%) و دارای مدرک کارشناسی (7/94%) و از لحاظ سمت شغلی، پرستار (5/89%) بودند. 9/59 درصد از شرکت کنندگان دوره آموزشی برای اشتغال در بخش مراقبت ویژه را نگذرانده بودند. 7/42 درصد از آنان در بخش های مراقبت ویژه بیشتر از 8 تخت مشغول به کار بودند. اکثریت واحدها (4/40%) بین 5-1 سال سابقه کار داشتند.
    میانگین امتیاز کسب شده در این پژوهش از 9 سوال یک امتیازی برابر 708/1±63/4 بود. بیشترین جواب نادرست به سوالات «دوره تناوب تعویض ست ونتیلاتور»، «دوره تعویض سیستم ساکشن بسته» و «دوره تعویض مبدل گرمایی -رطوبتی» بوده است.
    بیشترین جواب درست به سوال «وضعیت نیمه نشسته در جهت کاهش پنومونی وابسته به ونتیلاتور بوده است». میانگین امتیاز کسب شده توسط شرکت کنندگان زن بیشتر از مرد بود و آزمون تی مستقل اختلاف معنی داری را بین این دو گروه نشان نداد (721/0 P=) میانگین نمره در بین کارشناسان ارشد و پرستارانی که دوره آموزشی برای اشتغال در بخش ویژه را گذرانده بودند، بیشتر از کارشناسان و افرادی بود که دوره آموزشی برای اشتغال در بخش ویژه را نگذرانده بودند. آزمون تی مستقل این اختلاف را معنی دار نشان نداد (189/0P= ،204/0P=). در بین شرکت کنندگان افراد با سمت پرستار جانشین، افراد شاغل در بخشهای بیشتر از 8 تخته و افراد با سابقه بیشتر از 10 سال میانگین نمره بالاتری را در گروه های خود کسب کردند. آزمون تجزیه واریانس یکطرفه اختلاف معنی داری را در بین این گروها نشان نداد (168/0P=، 882/0P=، 327/0P=).
    نتیجه گیری
    از یافته پژوهش نتیجه گیری می شود که قسمتهائی از اصول راهنما باید بیشتر در اهداف آموزشی قرار گیرد. کمبود آگاهی پرستاران از اصول راهنمای مبتنی بر شواهد در پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور یکی از موانع اساسی جهت پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور است و افزایش سطح آگاهی اولین گام در اجرای موفقیت آمیز برنامه های آموزشی پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور خواهد بود.
    کلیدواژگان: پنومونی وابسته به ونتیلاتور، عملکرد مبتنی بر شواهد، کادر پرستاری بیمارستان، دانش، بخش های مراقبت ویژه
|
  • Maryam Ban *, Shayeseteh Salehi, Minoo Mottaghi Pages 1-7
    Introduction
    Health of vision and audition is very effective in physical health and community health nurse plays an important role in the promotion of students’ health. Therefore studying the visual and auditory health of students by a health nurse can play an important role in the promotion of their health.
    Objective
    This study aimed to determine the visual and auditory health condition of elementary students of Abadan villages.
    Methods
    This cross-sectional descriptive and analytic study consisted of all students studying in 50 schools in primary schools of Abadan villages (5,500 students). Using cluster random sampling method, 26 schools and from each class in every school, 24 students were selected. Finally, 624 students, including 322 girls and 302 boys in age range of 6 to 12 years old in first to sixth grade were enrolled. Data collection tools were Snellen chart and a checklist to record the data. In order to evaluate the auditory health, after training, the student sat against the wall with his/her index finger blocking the ear canal. The researcher stood behind the student and checked right ear, left ear and then both ears by saying two-syllable words. The use of glasses, hearing aids and the eyes and ears were examined and the results were recorded. The validity of the tool was determined by content validity. To determine the reliability, 15 subjects were studied with the tools, twice every other day. The correlation coefficient between the two stages was 1 which showed the reliability of the tool used. Each student was given verbal explanation about the objective and methods of performing the study by the researcher and if content, the students were entered into the study. The data were analyzed by descriptive statistics, measures of central tendency and dispersion, and chi-square with significance level P
    Results
    All of students surveyed 20.35 percent (22.98% girls and 17.55% boys) suffered from visual disorder. There was no significant difference between girls and boys (P=0.11). In the meantime 3.04 percent of them wore glasses. Also, 10.10 percent of students (11.80% girls and 8.28% boys) suffered from auditory disorder and there was no significant difference between girls and boys (P=0.18).
    Conclusion
    In attention to study findings, more training on study style, TV watch, importance of wearing glasses and ear health observance especially for girls is necessary. Also referring students with disorder to relevant specialist is important. In this regard, the community health nurse can be very effective.
    Keywords: Vision Disorders, Language Development Disorders, Child Health, Students
  • Khadije Jahangasht, Shahla Asiri *, Sedigheh Pakseresht, Ehsan Kazemnejad, Leili Pages 8-15
    Introduction
    Depression is one of the most common psychiatric disorders in children and adolescents. In the past decade, coinciding with the increased prevalence of depression in younger age, much attention has been attracted to the diagnosis and treatment of depression in children and adolescents.
    Objective
    This study aimed to determine the prevalence of depression symptoms in guidance school children and assessment of its relation with some personal and family factors.
    Methods
    This is a cross-sectional descriptive and analytical study which used random multi-stage cluster sampling. First, educational districts 1 and 2 of Rasht city were considered as the two main clusters. In the next stage, in each cluster separately, according to sex (girl's and boy's schools), school type (public, private) and grades (sixth and seventh in primary and third in secondary school), a total of 24 grades in districts 1 and 2 were calculated. The sample size of 618 students was determined based on results of the pilot study. Given that the entire class was considered as a cluster, the number of samples increased to 775 (31 clusters). 753 of all parents returned the completed form.
    The research tool included Children Depression Inventory (CDI) and a questionnaire on demographic characteristics (personal-family) which were given to subjects with answer sheets by the researchers. They were asked to answer the questions honestly and accurately according to what they felt at the moment. CDI psychometrics with cut-off 22 had been determined in Iran. The data were analyzed with descriptive and inferential statistics (chi-square, logistic regression and t-test).
    Results
    Most of subjects were 13 years old (37.6%). Frequency of the girls and boys were 398 (52.9%) and 355 (47.1%), respectively. Moreover, the frequency of the students in sixth and seventh of primary and third grade of secondary school were 249, 268, 236, respectively.70.8% of the students were at public and 29.2% in private schools. Most of them had educational improvement (64.1%), without parents with history of depression (87% fathers, 87.9% mothers). Results revealed 10% of the subjects with depression symptoms (8.5% in boys, 11.3% in girls) in sixth (11.6%) and seventh grades of primary (5.2%) and third grade of secondary (13.1%) in public (4.5%) and private schools (12.2%). 10.6% of the students had educational improvement. 8.9% lacked it. Depression history was recorded for 2% of fathers and 7.7% of mothers. Moreover, 7.9% of fathers and 10.5% of mothers had chronic diseases. Families with monthly income of less than 150 $ had the highest percent of depression (14.4%). Most symptoms of depression were seen in children whose parents were illiterate (12.3%) and high school graduate (4.8%). 19% of unemployed fathers and 10.3% of homemaker mothers had children with highest depression symptoms. Students living in a rental house (10.9%) as well as those whose mother's was dead showed the most symptoms (33.3%).
    Results indicated that depression symptoms were significantly related to grade (p=0.008), type of school (p=0.001), and no history of depression in father (p=0.005). Third grade of secondary school students had the highest symptoms. Most of these students were at public than private schools (95% CI, 1.3-5.1- odd ratio: 2.5). Students with father's history of depression had fewer symptoms (2% vs.11%).
    Conclusion
    Although depression symptoms based on our tool did not necessarily suggest the depression disorder in terms of severity and duration of the symptoms, a significant association was observed between scores of depression and some personal and family factors which insists on considering the importance of these factors in preventive programs for children depression.
    Keywords: Depression, Students, Child
  • Leila Hajipour *, Monirosadat Hosseini Tabaghdehi, Zahra Taghizoghi, Zohreh Behzadi Pages 16-24
    Introduction
    Empowerment during pregnancy is defined as a sense of self- fulfillment and increased independence, promotion of interaction with individuals and environment leading to an increase in the spontaneous psychological energy to achieve successful pregnancy and childbirth. Education during pregnancy empowers women for better adjustment confronting physical and emotional changes associated with pregnancy and experiencing a satisfying delivery.
    Objective
    Present study was conducted to determine the empowerment of pregnant women referring to Tonekabon health centers.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 200 pregnant women who referred for prenatal care clinics to in Tonekabon in 2013. Pregnant women participating in the study were at least literate and had no significant medical problems or obstetrical pregnancy indicating a high-risk pregnancy. Besides, they had no history of previous cesarean section and gave consent to participate in the study. Cluster sampling method was used. Two centers of clusters were randomly selected. All pregnant women referring to these two centers for prenatal care were included after obtaining the written consent.
    The data collection tool was a questionnaire designed in two parts. The first part contained demographic and obstetric information and the second part was pregnant women's empowerment questionnaire by Kameda, with 27 questions in five dimensions; Self-efficacy (6 questions), future image (6 questions), self- esteem (7 questions), support and assurance from others (4 questions), and joy of an addition to the family (4 questions) which were answered based on the Likert scale from strongly disagree to strongly agree with 1 to 4. Minimum score of 27 and maximum score of 108 were given to the answers. The mean score was used to judge about the answers.
    The data were analyzed using descriptive statistics and ANOVA (given the normal distribution of data) at significance level of 95% and p=0.05. Data collection was performed after approval by the Research Council of Azad University, Tonekabon Branch.
    Results
    The mean age of subjects was 26.38 ± 3.76 years old. 36% of women were in their first trimester of pregnancy. The majority of pregnant women (55.55%) experienced their first pregnancy and had high school education (40%) and wanted pregnancies (79.5%). 90.5% of them were homemaker. This study found the mean and standard deviation of empowerment as 78.74 ± 6.71 (Minimum score 27 and maximum score 108). Of all empowerment dimensions, the highest mean score dedicated to self-esteem (19.19 ±1.82) and the lowest to the support and assurance from others (12.70± 1.59) and joy of an addition to the family (13.66 ± 1.79). The results showed a significant correlation between mother's education and empowerment score (p= 0.03). Moreover, the relationship between interest to continue the pregnancy and empowerment was statistically significant (p=0.005). No significant difference was observed between other variables such as pregnancy age, mother's age and number of pregnancy, mother's job and support of spouse, level of income and unwanted pregnancy and total score of empowerment.
    Conclusion
    The findings of this study can be effective in assessment of prenatal care, planning and implementing delivery preparation classes and promotion of empowerment of pregnant women. Given the role of education in promoting women's empowerment it is suggested that the effect of natural childbirth in empowering pregnant women be considered in future studies. Prenatal education brings about positive feelings, happiness in the family, promoted ability to deal with new conditions, promoted maternal and newborn health, increased confidence, satisfaction of having children, active participation of family members in maintaining family health and promoted ability to adapt and cope with the problems and responsibilities of life.
    Keywords: Pregnant Women, Prenatal Care, Pregnancy
  • Maryam Rajabpour Nikfam, Atefeh Ghanbari Khanghah*, Tahereh Khaleghdoost Mohammadi, Ehsan Kazemnezhad Leili, Ali Ashraf Pages 25-35
    Introduction
    Delirium is the most common neurological diagnosis among patients in intensive care units. The prevalence of delirium in the ICU patients is high and this is associated with many complications. Thus, by assessment and identifying predictive factors of delirium, its incidence can largely be prevented in intensive care units.
    Objective
    This study aims to determine predictive factors of delirium incidence in patients hospitalized in intensive care units.
    Methods
    This study is a descriptive-analytic study which included all patients admitted to intensive care units (neurology, general and trauma) in one of the training centers, Rasht for three months in 2013 without any symptoms and signs of delirium before hospitalization. There was no age limit for selection of samples. At least 24 hours after admission to ICU, with and without mechanical ventilation, ability to see and hear, Persian language, conscious or semi-conscious, not receiving neuromuscular blockers, coma, history of severe nerve damage (such as acute stroke, dementia, aphasia), chronic renal failure, alcohol abuse and drug abuse were the study inclusion criteria. Patients who used painkiller and sedatives during the study were excluded. Thus, samples were selected gradually considering the inclusion criteria. Based on the preliminary results with 20 samples, the study sample size was estimated 81. The tools used in this study were Richmond Agitation Sedation Scale (RASS) and Confusion Assessment Method for the Intensive Care Unit (CAM-ICU). RASS is the standard tool to assess the level of restlessness and sedation in ICU patients. CAM-ICU examines four main characteristics of delirium; acute change or fluctuations in mental status, lack of concentration, disturbance of consciousness and unorganized thinking.
    The first part consisted of demographic characteristics including age, sex, Charleson comorbidity index, Acute Physiology Score (APS) in three ranges of 0-9, 10-14-and ≥15, white blood cell count, serum total bilirubin, days of mechanical ventilation, and days of ICU stay and hospitalization. Charlson comorbidity index had 19 conditions in which the patient is scored based on its potential impact on mortality rate. APS is the biggest part of APATCH (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation), obtained from 13 clinical evaluations performed 24 hours after ICU admission in which higher scores is indicative of worsening patient's physical condition. The second part consisted of examining the incidence of delirium in which patients were assessed by RASS in terms of level of consciousness. This tool consisted of 10 items, each representing one level of consciousness (of Combative to Unarousable). To determine RASS, without any interaction, the patient was only observed and if conscious, she was scored 0 to . If the patient was unconscious, his/her name was called loudly and asked to look at the researcher. If the patient responded to call, appropriate score (1-3) was assigned. If there was no response, the patient's shoulder was shaken. If no response was observed, his/her sternum was strongly squeezed and appropriate score (4-5) was given. In case of no consciousness level disorder based on RASS, the subjects were assessed by CAM-ICU for examining delirium which took about 3-5 minutes.
    The collected data were analyzed using descriptive and analytical statistics (Fisher and chi-square). For multivariate analysis of the associated factors with delirium, Backward Logistic Regression model was used. P
    Results
    64.2% of the subjects were male and most of them (48.1%) were hospitalized in the general ward. The majority of samples (49.4%) scored 0-9 in terms of APS. Charlson comorbidity index also showed most cases (29.6%) with 1-2 scores. The mean and SD of patients were 50.95 ± 21.33 years, the maximum tracheal intubation days was 146 days. The maximum duration of ICU stay was 147 days and 150 days in the hospital. Furthermore, the maximum total bilirubin was 4.2 mg dl and the highest number of white blood cells was 29.2000 mg dl. Delirium was observed in 27.2% of samples using CAM-ICU. Delirium distribution was not significant based on qualitative variables; sex, ward and Charlson score whereas APS score which was significant (p=0.048). Distribution of delirium was significant in terms of age (P=0.06). However, it was not statistically significant in terms of the number of mechanical ventilation days, hospitalization and ICU stay, total bilirubin and white blood cell count.
    Based on logistic regression model, age, sex, days of tracheal intubation, ICU and hospitalization days, total bilirubin, white blood cell count, and Charlson index were not predictors of delirium. Only APS (considering the range of 0-9 scores as the reference) in two ranges of 10-14 (P
    Conclusion
    Patients with APS points higher than those with lower scores are more likely to develop delirium.
    Keywords: Delirium, Intensive Care Units, Inpatients
  • Mohammad Ranjbar Ezzatabadi, Mahboobeh Mahdian, Hadi Eslami *, Ali Amini Pages 36-45
    Introduction
    Patient education is one of the important aspects of nursing care and is among nursing key roles in delivery of health services.
    Objective
    This study aimed to determine the barriers to patient education from nurse's viewpoint employed in educational hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd.
    Methods
    This study was a cross-sectional and descriptiveanalytical study in which 162 nursing personnel were selected by stratified-random sampling method. In order to perform the sampling according to the population of each hospital, the numbers of samples were determined. Data were collected with a two-part questionnaire. First part contained personal and demographic information such as age, sex, marital status, education and working experience. The second part included 19 questions on patient education barriers which evaluated four domains of working conditions, management, nursing attitude and training skills. The data were analyzed by descriptive statistics and chi-square statistical test. Answers were designed based on a Likert scale from low to average and high impact with scores of 1-3, respectively. In management domain, the scores ranged from 6 to 18. Scores less than 10 showed "low impact", 10 to 14 "average impact" and more than 14 "high impact". In the domain of ​​working conditions, similar scores were obtained. The findings displayed that nurse's attitude ranged from 2 to 6 scores. Scores less than 3 showed "low impact", 3-4.5 "average impact" and more than 4.5 "high impact". In domain of training skills, scores ranged from 5 to 15. Scores less than 8 indicated "low impact", 8 to 11.5 "average impact" and more than 11.5 "high impact". The data were analyzed with descriptive statistics and chi-square. The study was approved by the Ethics Committee of Health Faculty, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd.
    Results
    In this study, 149 of the 162 questionnaires were answered indicating92% response rate. The data showed that 45.2% of male nurses and 47.3% of female nurses blamed working condition barriers with highest impact on the implementation of patient education. Moreover, 45.8% of single and 47.5% of married nurses had the same opinion. Chi-square test found no significant relationship between the variables of age, sex, working experience, employment status, marital status, and educational level with patient education barriers (P≥0.05).
    The data showed that 31.5% of nurses believed that barriers related to management had the greatest impact on the implementation of patient education followed by 47.7% barriers to working condition, 2.7% attitude of nurses and 14.1% training skills. Chi-square test showed a significant correlation between the domains of working condition and type of hospital (P=0.048). Working condition was proved as the most important factor. Management was the second factor followed by training skills as the third. Finally, ​​attitude of nurses was identified as the least important patient education barrier.
    The results of the present study revealed three factors with highest impact as education barriers in nurse's opinion; high working load (74.5%), insufficient nursing stuff in wards (71.8%) and nursing shifts in a row (70.4%) in working condition domain. The study population reported three factors with lowest impact; training as a specific task assigned for doctors (54.4%), lack of nurses ‘self-confidence for training (43.5%) and not delivering the trainings to patients (40.3%).
    Conclusion
    In attention to that the domain of nurses working conditions had the greatest impact on the education of the patients, it is recommended that official authorities to maintain nursing resource in hospitals and reduce their workload and provide facilities and conditions for educational programs to encourage nurses to consider this important issue.
    Keywords: Patient education, Hospital Nursing Staff, Hospitals
  • Farzaneh Sheikholeslami *, Javad Khalatbary, Shohreh Ghorbanshiroudi Pages 46-54
    Introduction
    Living with schizophrenic patients is stressful. Caregivers without sufficient knowledge cannot perform their responsibilities very well. This situation leads to relapse and re-hospitalization. Families experience a lot of stress facing such difficult situations which results in discomfort, tensions or despair in family members. High tensions impair family function unless the family adapt to the new situation.
    Objective
    This study aimed to determine effectiveness of stress coping skills training with psycho-educational approach among caregivers` of schizophrenic patients on family function and psychological well-being.
    Methods
    This is an experimental study with pretest-post test design and a control group comprising of main following variables; coping skills training with a psycho-educational approach(the independent variable) and family function and psychological well-being (two dependent variables).
    The study population included 220 caregivers of patients with schizophrenia who had referred to psychiatric clinic and had a history of hospitalization. Since the number of members in a psychotherapy group should be very limited, the sample size was considered 30. Sampling was performed with convenience method. Data collection tools included Ryff Psychological Well-Being and Family Assessment Device questionnaires. The psychometrics of both questionnaires had been confirmed in Iran. Ryff assesses six main components of psychological well-being. Therefore, it has 6 subscales (each subscale contains 14 items) and 84 items. The subjects specified their level of agreement, "agree "to" disagree", in a 6-point Likert scale. To obtain a score for each subscale, the score of each item on the related subscale should be summed. The total score of all 84 items equals the total psychological well-being. The subscales include self-acceptance, positive relations with others, autonomy, environmental mastery, purposeful life and personal growth.
    Family Assessment Device is a questionnaire with 60 items in domains of problem-solving, relationships, roles, effective response, effective involvement, behavior control, and general functioning. They were answered in a 4-Likert scale. In order to obtain the score of each subscale, all subscale scores have to be added then divided by number of items of each subscale. Higher scores show poor functioning. In this study, the mean score was used to compare the groups.
    The researcher referred to the psychiatry clinic and specified the records of patients diagnosed with schizophrenia and had the inclusion criteria; being main caregiver, educated and living in Rasht. The families were then contacted.30 patients were randomly selected whose psychological well-being and family function score had one SD below the mean of questionnaires scores. They were placed in two experimental and control groups (15 per group). During the intervention, six subjects (3 per group) withdrew due to family problems and the disease recurrence. Again in the last session, the questionnaires were completed by the subjects. The interventions were performed twice a week for 90 minutes in twelve consecutive sessions. Homogeneity of the two groups in terms of evaluated variables was approved using ANOVA. Then, the variance-covariance analysis was used to determine the effectiveness of stress coping skill straining with psyche-educational approach on variables of family function and psychological well-being.
    Results
    Most of the subjects (58.3%) were women with mean age of 53.9±5.87. Majority of them (79.2%) had secondary education. Analysis of data showed that the mean score of family function in the experimental group in pretest was 183.42± 13.96 and 177.08±8.23 in the control group. The mean score of the psychological well-being was 224.58±27.03 in the experimental and 228.33± 12.01in the control group. In the posttest, the mean score of family function equaled121.83±15.59 and the control group 172.58±4.25. Moreover, in the post test the mean of psychological well-being of the experimental group and the control group were 373.33±23.96 and 242.67±7.27, respectively.
    Analysis of variance test with Wilk's lambda to determine the effectiveness of stress coping skills training on family function and psychological well-being in combination, indicated the significant impact of education (p
    Keywords: Physiological Stress, Psychological Adaptation, Schizophrenia, Family, Caregivers
  • Seyedeh Zahra Shafiepour *, Robab Sadegh, Masoumeh Jafariasl, Ehsan Kazemnejad Leili Pages 55-64
    Introduction
    Attachment styles are important factors in determining the psychological harms in people especially aggression.
    Objective
    This study aimed at determining the level of aggression in different types of attachment styles in 15 to 17-year-old high school students in Rasht city.
    Methods
    This correlational descriptive study was conducted on 576 students studying at first to third grade of high school in Rasht in 2013. The study sample was classified based on district classification of Office of Education, type of school, sex and grade. 46 classes (n=576 students) were selected by systematic random sampling method. Classes were considered as clusters.
    Data collection tool was a questionnaire including three parts. First part contained demographic characteristics such as age, sex, grade, field of study, and type of school, birth order, having siblings, education level of family breadwinner, father's job and family income. Second part was the aggression questionnaire by Arnold and Perry which had 29 questions and 4 sub-scales (Physical and verbal aggression, anger, hostility).Total score of the questionnaire ranged from 29 to 145. Thus, the minimum and maximum scores of physical aggression (Min=9, Max=45), verbal aggression (Min=5, Max=25), anger (Min=7, Max=35) and hostility (Min=8, Max=40) were obtained. Scores higher than the mean showed aggression in all of them.
    Third part comprised of an adult attachment style questionnaire by Hazan and Shaver with 15 questions on secure, avoidant and anxious-ambivalent attachment styles. The final score was calculated based on sum of all obtained scores. Minimum and Maximum scores in all three aspects ranged from 5 to 35. Scores higher than the mean showed using that aspect. To determine the reliability of the aggression tool, a pilot study was conducted on 25 samples. Cronbach's alpha coefficient was obtained 0.85 for determining the internal consistency of the instrument for all questions and 0.73 for physical aggression, 0.78 for verbal aggression, 0.74 for anger and 0.78 for hostility sub-scales. Due to the frequent use of this questionnaire in many papers, re-determining its validity was discarded. In order to confirm the scientific validity of the attachment style questionnaire, content validity was used. Internal consistency of this instrument was investigated in a pilot study using Cronbach's alpha coefficient. The alpha coefficient was obtained 0.88 for avoidant, 0.69 for anxious-ambivalent and 0.68 for secure attachment styles. Data were analyzed by descriptive statistics (frequency, percent, mean, standard deviation and median) and inferential statistics (Kruskal-wallis and multivariate logistic regression). P
    Results
    The mean age of study samples was 15.5 ±0.9 years old. Majority of them were girl (54.1%), first year high school student (49.1%) in public schools (88%) in field of Experimental Sciences (39.9%) with high school graduate parents (44.4%), a brother (45.7%), no sister (46%), three family members (63.7%), average family monthly income eqal 150 – 200 $ (25.9%) and self-employed father's job (51.6%). Based on the findings, none of the demographic variables had a statistically significant relationship with total score of aggression in adolescents. Moreover, the results showed that the total aggression score was significant in terms of attachment styles (p
    Conclusion
    According to the study findings, adolescents with a secure attachment style had lower aggression than the ones with avoidant and anxiety styles. Secure and avoidant attachment styles had the highest and lowest frequency, respectively. The quality of a person's attachment can predict the kind of his/her relationship in the future as well as rate of growth, health, copping strategies with emotions and stresses, independency and mental disorders.
    Keywords: Aggression, Adolescent, Students
  • Ali Gholami *, Sadaf Ahmadpoor, Behnam Baghban, Sajjad Kheirtalab, Zohreh Foroozanfar Pages 65-73
    Introduction
    Depression during pregnancy is among the most important types of depression in women, which can have serious consequences for both mother and child.
    Objective
    Therefore, this study aimed to determine the prevalence of depression and its effective factors in pregnant women attending health centers in Neyshabur in 2013.
    Methods
    This cross-sectional descriptive and analytic study was conducted on 280 pregnant women referring to health centers in Neyshabur in 2013. Five of nine health centers were randomly selected using cluster sampling method. Sample size was determined considering ratio data and the referrals to each center using random systematic method. They were enrolled after obtaining verbal consent.
    In this study, data collection tool was a two-part questionnaire. First part consisted of demographic information (age, number of previous deliveries, gestational age (in weeks), pregnant woman's job, year(s) of marriage, family monthly income, age difference with husband, pregnant women's education, spouse's education level, abortion history, planned or unplanned pregnancy, personal or family depression history). Second part contained Beck Depression Inventory with 21 items which measures physical, behavioral and cognitive symptoms of depression. Each question has four options that can be scored from 0 to 3 and each item specifies various degrees of depression from mild to severe. Total range of its scores ranges between 0 to 63. Scores less than 10 represent a normal status, 11- 16 mild depression, 17-20 need consultation with psychologist or a psychiatrist, 21-30 relative depression, 31-40 severe depression and more than 40 very severe depressions. Since the onset of some symptoms such as sleep disorders, weight fluctuations and energy reduction can exist in a normal pregnancy, diagnosing depression may be difficult. Although developing depression score is considered to be higher than 10, scores higher than 16 were considered as the threshold of depression in pregnant women. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. For univariate analysis, chi-square was determined to compare the qualitative variables. T-test and Mann–Whitney test were used to compare the quantitative and ordinal variables, respectively. Moreover, logistic regression model (Backward) was used to examine the relationship between study variables and depression. Significance level was considered less than 0.05.
    Results
    The mean age of the patients was 25.5 ± 5.24 years. 135 (48.2%) of the 280 women were under 25 years of age. 55 cases had (19.6%) less than high school education. 158 women (56.4%) experienced their first pregnancy. 53 cases (19.9%) were in their first trimester of pregnancy. In this study, 84 (30%) of pregnant women had some degrees of depression symptoms. 50 of them were under 25 years (59.5%) and 34 (40.5%) were over 25 years old. 46.2% of women whose family monthly income was less than or equal to 150 $, and 24.5% of women with income above this amount had symptoms of depression. Furthermore, 25.3% of women with planned pregnancy and 74.1% of those with unplanned pregnancy had symptoms of depression. Using the chi-square test, a statistically significant relationship was observed between age, pregnant woman's job, monthly family income, level of education, spouse's education level, planned or unplanned pregnancy with symptoms of depression during pregnancy (p0.05). Finally, using multivariate logistic regression model showed a significant relationship between age of pregnant women (P
    Conclusion
    In attention to study findings, it seems that pregnant women's depression level in Neyshabur is high. Therefore, it is suggested that managers of therapeutic health care centers implement appropriate interventions in order to reduce or prevent depression during pregnancy.
    Keywords: Depression, Prevalence, Pregnant Women, Pregnancy
  • Azizeh Farshbaf Khalili, Sedigheh Rezaie, Chamani *, Simin Seidi, Somayeh Ziyadi Pages 74-85
    Introduction
    Reproductive tract infections are recognized as one of the most serious health problems in the world. These infections can be associated with many consequences.
    Objective
    This study aimed to determine the condition of preventive behavior related to genital tract infections and its effective factors.
    Methods
    This is a descriptive analytical study on preventive behaviors related to reproductive tract infections and its risk factors in women admitted to health centers in Tabriz city in 2013. Twenty-two health centers and stations (including 9 centers and 13 stations) out of 27 centers and 38 stations were randomly selected. In the next stage, according to sample size, 25-30 records were randomly selected from all women's records. The sample size was measured according to the pilot study and using the ratio formula for 384 patients and considering coefficient of 1.5, the final sample size equaled 584.
    Our study included married 15 to 49-year-old women who had referred for health care and had health records, higher than primary education level and willingness to participate in research. Women who were unwilling to participate for complete more than 20% of the questionnaire were excluded.
    The data collection tool was a researcher-made questionnaire including questions related to behavioral prevention assessment of reproductive tract infections and questions about factors influencing these behaviors as well as demographic characteristics and obstetrical and fertility history, and questions on knowledge of the risk factors. In order to determine the preventive behavior, the scores of 2, 1, 0 were given to items "always", "sometimes" and "never", respectively. The sum of scores was calculated. The mean score was considered as the score of study tool. Of all the behavioral prevention questions, the ones with the lowest and highest score were reported. To determine the knowledge about non-sexually transmitted infections, "correct" and "incorrect/I don’t Know" answers were given 1 and zero scores, respectively. Then the total scores were calculated. Knowledge score ≤5 was considered poor, 6-10 average and 15-11 good. To determine the level of knowledge about sexually transmitted infections, according to the number of questions and range of scores (0-37), score ≤12 was considered poor, 13-24 average and 25-37 good. The scientific validity of the questionnaire was determined by content validity and reliability using test-retest. The reliability coefficient was 82.0. Descriptive statistics was used to determine the absolute and relative frequency, mean and 95% confidence interval. T-test and ANOVA were used to control the confounding factors and linear regression was used to determine their effects. The variables with P
    Results
    Most women (56.1%) were in age range of 20-29 years old. Most of them were high school graduates (48.3%), homemaker (90.2%) and had sufficient income (59.4%) in their own opinion. A statistically significant relationship was found between behavioral prevention with age, education level, occupation and income (p
    Conclusion
    Trainings on these infections especially in school and pre-marital ages seem necessary as well as providing related public services. Health trainers should be consistent with this strategy. Primary prevention of such infections should be prioritized in health training.
    Keywords: Reproductive Tract Infections, Prevention, Control, Women
  • Leili Feizi Konjini, Reyhaneh Fadakar Soghe*, Minoomitra Chehrzad, Ehsan Kazemnejad, Leili Pages 86-95
    Introduction
    Problem solving is an essential skill for living at present century. Problem solving skills and knowledge-based decision making are expected behaviors from nursing students and learning these skills should be initiated during student period.
    Objective
    The purpose of present study was to determine the problem solving skills and their related factors in undergraduate nursing students of Guilan University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a descriptive-analytical study conducted on all undergraduate nursing students (N=456) enrolled in faculties of Shahid Beheshti Nursing and Midwifery (N=317) and East Guilan (N=139) and according to the inclusion criteria, they were not guest or transitional students. Finally from all eligible students, 404 entered the study after completing the written consent forms. Referring to classes and clinical training environments, the subjects were asked to complete the questionnaires in twenty minutes.
    Data collection tool was a two-part questionnaire. First part included Heppner & Petersen Problem Solving Inventory (PSI) with 32 items. The answers were designed with Likert scale ranging from 1 (completely agree), to 6 (completely disagree). The most and least scores of problem solving were 192 and 32, respectively. Scores lower than the mean indicated a higher ability in problem solving. This tool consisted of three components of self confidence in problem solving, proximity-avoidance and personal control. The tool was used with permission of the original author. The second part consisted of factors related to problem solving skills covering a two-part questionnaire of individual and educational factors.
    In order to determine the validity of this tool, 13 faculty members were asked to review it. Content validity ratio for all items of this questionnaire was 1. Furthermore, content validity index obtained was between 7.0 to 1. Cronbach's alpha coefficient and test-retest were used to define the internal consistency with a ten-day interval. In a pilot study, 20 questionnaires were given to 20 undergraduate nursing students. For re-test, after ten days the same tool was given to them. Cronbach's alpha coefficient showed a good internal consistency (problem-solving skills α=0.80, proximity-avoidance α=.81, self-confidence α=0.71, personal control α =0.78). Internal correlation coefficient for this tool and all its dimensions were between 0.82-0.97 which indicated the reliability of the tool. Data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Chi-square, Kruskal-wallis, Mann-Whitney, Spearman’s correlation coefficients and multiple regressions). P mean and 1 for scores ≤ mean.
    Results
    The mean age of students was 21.35 ± 2.75 years old. Most of them were female (60.6%), single (91.9%) and local (81.1%). 48.1% of them were living with their family. 41% of student's fathers and 41.8% of mothers had high school diploma. 51.4% of their income was equal to between 175 -350 $. Results showed 94.3% had no smoking and 98% no alcohol or drug use experience. 44.6% of the students saw themselves successful in solving problems. Majority of them (63.6%) requested their family support when dealing with a problem. Most of these students believed their parents were democratic (73.8% of father's behavior and 70.4% of mother's behavior). 82.5% had acceptable grades in their university courses and 97.7% with no failure. 81.3% of all samples had never participated in life skills classes. 52.2% declared their academic success was average.
    Results suggested that the total mean score of problem-solving skills equaled to 91.45 ± 20.90 (ranging from 32 to 192). The problem solving score was less than mean among these students. The mean of all scores of self-confidence in problem solving was 30.27 ±6.92 (ranging from 11-66), avoidance-proximity 44.12±12.28 (ranging from 16-96) and personal control 17.06 ±5.53 (ranging from 5-30). In addition, the students had a lower score than mean in self-confidence and avoidance-proximity dimensions and lower and near to mean in personal control.
    Conclusion
    Surveying the socio-demographic and educational factors revealed that based on multivariate logistic regression model, a positive relationship existed between the number of siblings (P=0.019, OR=0.85), mothers’ educational status (p=0.026, OR=0.74), success in problem solving (p=0.0001, OR=1.95), perceptions about their mothers’ attitude (p=0.011, OR=2.01), school and department of education (p=0.024, OR=1.76), satisfaction with field of study (p=0.006, OR=1.44) and success in professional and clinical skills (p=0.03, OR=1.48).
    Keywords: Problem Solving, Decision Making, Nursing Students
  • Leila Moghtader*, Ramzan Hasanzade, Bahram Mirzaeian, Yarali Dusti Pages 96-105
    Introduction
    Premenstrual syndrome is defined as a set of physical and psychological symptoms that occur during the luteal phase of the menstrual cycle and gets better at beginning or during the first few days of menstruation. Among these complaints, depression and anxiety are more common and aversive.
    Objective
    The present study aimed to compare the effectiveness of group cognitive behavioral therapy and group cognitive hypnotism for anxiety and depression in women with premenstrual syndrome.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 300 women referring to health centers affiliated to one of the health centers in Rasht in 2013. According to Morgan sampling table (after Spiegel test, to evaluate the possibility of hypnosis and completing the premenstrual syndrome questionnaire during two consecutive cycles). 30 patients with the highest score of anxiety and depression were selected using purposeful sampling. Sample size was determined considering the fact that group psychological therapies usually include 8-12 individuals. After obtaining consent from the participants, they were divided into three groups randomly (two experimental and one control). The first experimental group received eight sessions of cognitive behavioral group therapy aimed at reducing depression and anxiety during menstrual cycle. Similarly, the second group received eight sessions of group cognitive hypnosis therapy to reduce anxiety and depression in their monthly period. The third group served as a control group.
    Inclusion criteria were reproductive age, upper than high school education and no mental illness. Exclusion criteria were positive Spiegel test (unable to move pupils) to perform the hypnosis. Spiegel is a common test to evaluate the possibility of being hypnotized. It has three degrees and the pupil's movements are used for estimation. The ones who have a poor ability to raise their pupils have a little possibility for hypnotism while the third degree shows the ability to raise pupils which manifest Sclera. The following instruments and tests were used to measure the study variables:1. Premenstrual questionnaire: evaluates the severity of symptoms related to premenstrual syndrome which was completed during two consecutive cycles by patients who had referred to health centers. The minimum and maximum scores of this tool was designed zero to 66.
    2. Beck Depression Inventory (BDI): Beck's questionnaire on Symptoms of Depression.
    3. Beck Anxiety Inventory (BAI): is a self-report questionnaire to measure the severity of anxiety symptoms. The minimum and maximum anxiety and depression scores were between zero and 63, respectively. Mean of all of the three tools were used for judgment.
    After scoring all questionnaires by the three groups in pretest and posttest, the data were analyzed using descriptive and inferential statistics including t-test, ANOVA and Tukey test.
    Results
    Most of the subjects were more than 20 years old, married and high school graduate. The results showed that both cognitive behavioral therapy and hypnosis were effective on reducing anxiety and depression symptoms in premenstrual syndrome (p
    Conclusion
    Study results showed effectiveness of psychological therapies on treatment of premenstrual syndrome. Due to less complication, these therapies are more recommended than medical treatments. Considering the similar effectiveness of cognitive behavioral group therapy and hypnotism therapy, hypnotherapy is suggested especially in women's diseases.
    Keywords: Premenstrual Syndrome, Cognitive Therapy, Hypnosis, Anxiety, Depression
  • Hamid Yekta Khotbesara*, Mohammadreza Yeganeh Rastehkenari, Rabiollah Farmanbar, Tahereh Khaleghdoost Mohammadi, Zahra Atrkar Roshan Pages 106-115
    Introduction
    Ventilator-associated pneumonia (VAP) is a subset of hospital infections occurring 24 hours after intubation or mechanical ventilation. Considering the outcome of VAP, prevention is of a high importance in the care of patients who are being treated by mechanical ventilation. Thus, evidence-based guidelines have been published by researchers to prevent ventilator-associated pneumonia and can effectively reduce its incidence.
    Objective
    The purpose of this study was to review the knowledge on these evidence-based guidelines in prevention of ventilator-associated pneumonia.
    Method
    This is a descriptive -analytical, cross-sectional study which used census sampling method. 171 nurses with bachelor and master degree participated in the study. To determine their knowledge of evidence-based guidelines for prevention of ventilator-associated pneumonia, a two-part questionnaire was used. The first part included demographic information including age, sex, nursing position title, university degree, working experience and years in the intensive care unit as well as ICU specifications such as type and number of beds and internet access. The second part had Labeau et al. questionnaire that consisted of 9 multiple-choice questions. Questionnaires were given to the participants during morning, afternoon and night shifts by a researcher in each ward. The response time was 15 minutes. After collecting the questionnaires, correct responses were calculated in percentage and the mean of total score was determined. In this study, evaluations and judgments were based on the mean of score. In order to analyze the data, descriptive statistics were used to estimate the frequency. Chi-square, t-test and ANOVA were used to examine the relationship between level of knowledge, demographic variables and characteristics of intensive care unit.
    Results
    171 of 219 ICU nurses participated in this study and 48 patients were excluded due to vaccation at the time of sampling or unwillingness. Most of the study population was women (93.6%) with a Bachelor's Degree (94.7%) and nurse position title (89.5%).In this study, 59.9% of the nurses had not passed any ICU-specific training course. 42.7% of them were in ICU with more than 8 beds. The majority of them (40.4%) had between 1-5 years of working experience. Furthermore, the mean score of nine one-score questions equaled 4.63±1.708. The most wrong answers belonged to the questions about "ventilator set's replacement frequency" and "the moisturizer's replacement period". The most correct answers were about "choosing a semi-sitting position for reducing VAP". Mean of scores obtained by women was higher than men. The independent t-test showed no significant difference between the two groups (P=0.721). The mean score was higher in nurses with master degree and the ones who had passed specific ICU nursing courses than the ones who did not. Independent t-test manifested no significant difference (P=0.189, P=0.204) in this regard. Among the participants who had replacement nurse position, nurses working in ICUs with more than 8 beds and nurses with more than 10 years of experience had a higher mean score. Yet, ANOVA showed no significant difference among these groups (P =0.168, P=0.882, P=0.327).
    Conclusion
    This results in more attention to training purposes in some parts of the guidelines. Lack of nurse's knowledge of evidence-based guidelines for preventing ventilator-associated pneumonia is one of the potential barriers and increasing the awareness level will be the first step in a successful training program.
    The findings seem to highlight the importance of specific parts of the guidelines that should be considered in trainings. Lack of nurse's knowledge of evidence-based guidelines for preventing ventilator-associated pneumonia is one of the potential barriers. Increasing their awareness will be the first step for a successful training program on VAP prevention.
    Keywords: Ventilator, Associated Pneumonia, Evidence, Based Practice, Hospital Nursing Staff, Knowledge, Intensive Care Units