فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1395)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فیروز صفحه 0
  • پیام خزائلی، سیمین شمسی میمندی، مهین افلاطونیان، مریم خلیلی میبدی، نیلوفر مهرالحسنی، آزاده محبی، یونس جهانی صفحات 66-73
    زمینه و هدف
    آکنه ولگاریس بیماری مزمن التهابی فولیکول مو است. ترکیبات رتینوئید موضعی خط اول درمان آکنه می باشند. جذب سیستمیک و تحریک موضعی پوست مانند قرمزی، خارش و پوسته ریزی از عوارض جانبی این داروها می باشند. در این مطالعه به بررسی اثربخشی ژل نیوزومی ایزوترتینوئین 05/0% و ژل آداپالن 1/0% می پردازیم.
    روش اجرا: در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، 144 بیمار مبتلا به آکنه ولگاریس خفیف تا متوسط بین سنین 15 تا 30 سال وارد شدند. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه A (ژل نیوزومی ایزوترتینوئین 05/0%) و B (ژل آداپالن 1/0%) قرار گرفته و ازنظر درصد بهبودی، کاهش تعداد ضایعات التهابی و غیرالتهابی و عوارض جانبی در هفته های 2، 4، 8 و 12 پیگیری شدند.
    یافته ها
    درصد بهبودی ضایعات کومدونی و التهابی در پایان مطالعه در گروه ایزوترتینوئین نیوزومی به ترتیب 68% و 79% بود (در مقابل 65% و 76% در گروه آداپالن) که ازنظر آماری معنی دار نبود. کاهش تعداد ضایعات التهابی و غیرالتهابی آکنه در پایان دوره ی درمانی به طور معنی داری در گروه ایزوترتینوئین نیوزومی بیشتر از گروه آداپالن بود (001/0>P). هم چنین عارضه ی جانبی قرمزی پوست در گروه آداپالن به طور معنی داری بیشتر از ایزوترتینوئین نیوزومی مشاهده شد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    استفاده از ژل نیوزومی ایزوترتینوئین با بهبودی بیشتر و عوارض جانبی کمتری نسبت به درمان با ژل آداپالن بود.
    کلیدواژگان: آکنه ولگاریس، ایزوترتینوئین نیوزومی، آداپالن
  • ستاره عامری، ترانه یزدان پرست، سامان احمدنصرالهی* صفحات 74-80
    زمینه و هدف
    درماتیت یا اگزما نوعی اختلال پوستی خارش دار است که معمولا به علت واکنش التهابی پوست در پاسخ به ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی بی خطری کرم های ضددرماتیت و بررسی عوارض جانبی احتمالی روی داوطلبین انسانی با اندازه گیری شاخص های بیوفیزیکی پوست به عنوان روشی غیرتهاجمی صورت پذیرفت.
    روش اجرا: در کارآزمایی بالینی فاز I حاضر، دو گروه 15 نفره ی داوطلب بزرگسال و 15 داوطلب کودک سالم جهت بررسی بی خطری سه کرم ضددرماتیت آتوپیک و تماسی انتخاب شدند. اندازه گیری ها به کمک دستگاهMPA 580 ® Cutometerصورت گرفت و تغییرات رخ داده در شاخص های میزان تبخیر آب از اپی درم، رطوبت لایه ی شاخی، محتوای ملانین، محتوای هموگلوبین (اریتم) و pH پوست ثبت گردید. این تغییرات در هر یک از متغیرها در سمت مصرف کرم و سمت شاهد، با آزمون های آماری مقایسه شدند و 05/0P< معنادار تلقی شد.
    یافته ها
    در مقایسه ی انجام گرفته هیچ گونه تفاوت آماری معناداری در شاخص های میزان تبخیر آب از اپی درم، محتوای ملانین، محتوای هموگلوبین و pH مشاهده نشد. اختلاف بین تغییر رطوبت لایه ی شاخی در سمت مصرف کرم های Dermalex Repair Eczema، Dermalex Repair Contact Eczema وDermalex Repair Eczema for Babies & Children با سمت شاهد معنادار تلقی گردید و P حاصل به ترتیب برابر 002/0، 001/0 و 013/0 بود که به دلیل وجود ترکیبات پوشاننده یا جذب کننده ی رطوبت در کرم ها بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به آن که پس از استفاده،تغییرات نامطلوبی در شاخص های بیوفیزیکی پوست ایجاد نشد می توان هر سه کرم را بی ضرر در نظر گرفت. نتایج خودارزیابی داوطلبین نیز بر ایجاد نشدن عوارض جانبی دلالت داشت.
    کلیدواژگان: درماتیت، ارزیابی، بی خطری، اثرات نامطلوب
  • امیرهوشنگ احسانی، حسین مرتضوی، پدرام نورمحمدپور، ارغوان عزیزپور، سارا رستمی، مریم نسیمی* صفحات 81-86
    زمینه و هدف
    آکنه ولگاریس از بیماری های بسیار شایع پوست است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر روزه داری روی آکنه در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان رازی انجام گرفت.
    روش اجرا: در این مطالعه ی هم گروهی آینده نگر، تعداد 10 نفر (نه نفر زن و یک نفر مرد) روزه دار با آکنه و 10 نفر (نه نفر زن و یک نفر مرد) غیرروزه دار با آکنه در بیمارستان رازی در ماه رمضان مورد بررسی قرار گرفتند و درصد بهبودی آکنه پس از ماه رمضان در آن ها بررسی و مقایسه شد.
    یافته ها
    در این مطالعه مشاهده شد که آکنه در افراد روزه دار 71% و در افراد غیرروزه دار 49% بهبودی داشته و میزان بهبودی افراد روزه دار 4/1 برابر افراد غیرروزه دار بوده است، ولی این اختلاف ازنظر آماری معنی دار نشد (158/0=P). هم چنین، مشخص شد که در روزه داران میزان بهبودی افراد با شدت آکنه متفاوت بوده است؛ به این صورت که میانگین بهبودی آکنه ی گرید 2 برابر 100%، در گرید 3 برابر 78% و در گرید 4 برابر 35% بود (025/0=P) درصورتی که در افراد غیرروزه دار ارتباطی بین شدت آکنه و میزان بهبودی مشاهده نشد. هم چنین، در افراد زیر 24 سال میزان بهبود آکنه در گروه روزه دار 6/1 برابر گروه غیرروزه دار بود و در افراد بالای 24 سال این نسبت 3/1 برابر بود که این اختلاف ازنظر آماری معنی دار شد (011/0=P).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه نمی توان در مورد تاثیر روزه داری روی بهبودی ضایعات آکنه قضاوت کرد. با توجه به اینکه مطالعه ی حاضر یک مطالعه با حجم نمونه ی کوچک بود، انجام مطالعات با حجم نمونه ی بزرگ تر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روزه داری، آکنه، رژیم غذایی
  • شکوفه احمدی مقدم *، رقیه جبرئیلی، معصومه یارجانلی صفحات 87-93
    زمینه و هدف
    ریزش مو یکی از مشکلات رایج در بین مردان و زنان است. مطالعات نشان داده اند که 1 و 25 هیدروکسی ویتامین D ازطریق تاثیر در بیان بعضی ژن ها در تمایز طبیعی فولیکول ها و رشد مو تاثیر می گذارد. هدف از این مطالعه، بررسی سطح ویتامین 3D در مبتلایان به ریزش مو در بیماران 18 تا 50 ساله می باشد.
    روش اجرا: در این مطالعه ی مشاهده ای که به صورت مقطعی انجام شد، 100 نفر شامل 27 مرد و 73 زن از بیماران مبتلا به ریزش مو مراجعه کننده به یکی از بیمارستان های آموزشی دانشگاه آزاد واحد تهران، وارد طرح شدند. از این بیماران نمونه خون وریدی گرفته و به منظور تعیین سطح سرمی ویتامین 3D به یک آزمایشگاه معتبر ارسال شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 5/8±75/29 سال بود. میانگین سطح ویتامین D در بیماران mL/ng 14/5±17/26 بود. شصت و شش درصد از بیماران دچار ریزش مو دچار کمبود ویتامین D نیز بودند. شیوع کمبود ویتامین D در بین زنان به طور قابل توجهی بیشتر از مردان بود (001/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که شیوع کمبود سطح سرمی ویتامین 3D در میان افراد مبتلا به ریزش مو قابل توجه است.
    کلیدواژگان: ویتامین 3D، ریزش مو، طاسی
  • مریم خلیلی، مهین افلاطونیان*، شیما بهرامی، سیمین شمسی میمندی صفحات 94-100
    هدف
    واکنش های پوستی لیکنوئید گروهی از بیماری های پوست با شواهد آسیب لایه ی بازال اپی درم و ارتشاح سلول های التهابی در درم پاپیلاری می باشند. در این مطالعه تغییرات بالینی آسیب شناختی بیماری های پوستی با واکنش لیکنوئید را مورد بررسی قرار گرفت.
    روش اجرا: در این مطالعه ی مقطعی و گذشته نگر، نمونه ی بافت شناسی 118 بیمار با تشخیص واکنش لیکنوئید پوست ازنظر تغییرات بافت شناسی پوست و مشخصات بالینی مانند سن، جنس و محل ضایعات مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    4/53% بیماران زن بودند و میانگین سنی بیماران 37/17±9/39 سال بود. میانگین مدت زمان ابتلا 3/14±82/21 ماه بود. شایع ترین محل درگیری اندام فوقانی (24%) بود. شایع ترین یافته ی بافت شناسی مشاهده شده در درم و اپی درم به ترتیب دژنرسانس آبکی لایه ی بازال (9/89%) و ارتشاح غالب لنفوسیتی (5/85%) بود. شایع ترین سلول التهابی در درم لنفوسیت بود. اجسام کولوئید و ملانوفاژ به ترتیب در 2/60% و 78% موارد مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    بررسی بافت شناسی می تواند در افتراق بیماری های پوستی با واکنش لیکنوئید در مواردی که در تشخیص بالینی تردیدی وجود دارد کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: واکنش لیکنوئید پوستی، تغییرات کلینیکو پاتولوژیکال
  • علیرضا خاتمی*، نوشین رهنما صفحات 101-114
    قریب ربع قرن از زمانی که گروه پزشکی مبتنی برشواهد (evidence-based medicine [EBM]) آن را به عنوان «رویکردی جدید» برای آموزش و پرداختن به (practice) پزشکی بالینی اعلام کردند، می گذرد. این رویکرد جدید که بر ترکیب سه عنصر استفاده از بهترین شواهد حاصل از پژوهش، مهارت بالینی و ارزش ها و ترجیحات بیمار استوار بود، در عمل رویکردهای سنتی مبتنی برعلوم پایه و پاتوفیزیولوژی بیماری ها را با استفاده از شواهد، اساسا کارآزمایی های بالینی تصادفی شده ی دارای گروه شاهد با کیفیت بالا، در کنار مهارت بالینی و توجه به نیازها و خواسته های بیماران جایگزین کرد. به هر روی EBM نیز مانند سایر رویکردهای به پزشکی بالینی خالی از نقد نبوده و نیست. در این مقاله تلاش مروری اجمالی بر برخی از کاستی های EBM انجام شده و معرفی کوتاهی از آنچه از آن به عنوان EBM حقیقی یاد می شود ارائه گردد. راه کارهای نیل به EBM حقیقی نیز مورد بحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: پزشکی، پزشکی مبتنی بر شواهد، بیماری های پوست
  • علی اصغر رضانژاد*، محمدرضا سبحان، حمیدرضا قاسمی بصیر، اکرم انصار صفحات 115-119
    هیپرپلازی آنژیولنفوئید با ائوزینوفیلی(angiolymphoid hyperplasia with eosinophilia [ALHE])یا همانژیوم اپی تلیوئید یک بیماری نادر است که ضایعات آن بر اثر تکثیر عروقی خوش خیم در درم و بافت زیرجلدی ایجاد می شوند. این بیماری در سنین جوانی تا میان سالی شایع تر بوده و خانم ها را بیشتر مبتلا می کند. ضایعات آن به صورت پاپول، پلاک یا ندول های منفرد یا متعدد قرمز رنگ می باشد که بیشتر ناحیه ی سر و گردن را درگیر می کند. علت این بیماری مشخص نشده است. ALHE به درمان های توصیه شده ازجمله جراحی مقاوم است و تمایل به عود در ضایعات درمان شده نیز بالا می باشد. این مقاله به معرفی یک خانم 38 ساله ی باردار می پردازد که با پاپول و ندول های متعدد در ناحیه ی پشت گوش و پس سری سمت چپ مراجعه نموده و تشخیص آسیب شناختی ALHE برای او تایید شد.
    کلیدواژگان: هیپرپلازی آنژیولنفوئید، ائوزینوفیلی، همانژیوم اپی تلیوئید، تکثیر عروقی
|
  • Payam Khazaeli, Simin Shamsi Meymandi, Mahin Aflatoonian, Maryam Khalili Meybodi, Niloofar Mehrolhasani, Azadeh Mohebi, Yuns Jahani Pages 66-73
    Background And Aim
    Acne vulgaris is a chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit. Retinoids are used as the first line therapy in acne. Systemic absorption and skin irritation including redness, pruritus and exfoliation are some of their side effects. In this study we compared the efficacy of isotretinoin 0.05% niosomal gel versus adapalen 0.1% gel in treatment of acne vulgaris.
    Methods
    In this randomized double blind clinical trial, 144 patients with mild to moderate acne vulgaris aged from 15 to 30 years were enrolled. The patients were randomly allocated into two groups of A, whom were treated with isotretinoin 0.05% niosomal gel and B whom were treated with adapalen 0.1% gel. The patients were evaluated for clinical reponse, decrease in the number of inflammatory and non-inflammatory lesions and side effects after 2, 4, 8, and 12 weeks of the initiation of treatment.
    Results
    At the end of the study the clinical responses of comedones and inflammatory lesions in isotretinoin 0.05% niosomal gel group were 68% and 79%, in comparison with 65% and 76% in the adapalen gel group, respectively. The differences were not statistically significant. At the end of the treatment period more decrease in number of inflammatory and non-inflammatory lesions were seen in group A patients (niosomal isotretinoin) than group B (adapalen 0.1% gel) (P
    Conclusion
    Isotretinoin 0.05% niosomal gel has less side effects and more efficacy in the treatment of mild to moderate acne vulgaris in comparison with adapalen 0.1% gel.
    Keywords: acne vulgaris, niosomal isotretinoin, adapalen
  • Setareh Ameri, Taraneh Yazdanparast, Saman Ahmad Nasrollahi * Pages 74-80
    Background And Aim
    Dermatitis or eczema is an itchy skin disorder which is usually caused by the skin inflammatory reaction in response to combination of genetic and environmental factors. This study was aimed to assess the safety of anti-dermatitis creams and possible side effects on human volunteers through measuring the skin biophysical parameters with non-invasive methods.
    Methods
    Two groups of 15 adults and 15 children as healthy volunteers participated for safety assessment of three anti atopic and contact dermatitis creams. All measurements were done using Cutometer® MPA 580 and the changes in the rate of transepidermal water loss (TEWL), stratum corneum hydration, content of melanin and hemoglobin (erythema) and skin pH were recorded. The obtained data were analyzed using SPSS software version 20 and P
    Results
    In this trial, no statistically significant changes in skin biophysical parameters including TEWL, melanin, erythema and pH was observed. The stratum corneum hydration on the applicatioins areas of Dermalex Repair Eczema, Dermalex Repair Contact Eczema, Dermalex Repair Eczema for Babies & Children compared to the control sides were significantly different (P=0.002, 0.001 and 0.013). This significant difference was due to emollient or humectant compounds in these creams.
    Conclusion
    Because of no adverse changes in the skin biophysical parameters, the studied anti-dermatitis creams could be conisdered as safe products. In addition, due to self-assessment results of adverse effects by the participants, no significant adverse effect was seen.
    Keywords: dermatitis, safety, assessment, adverse effects
  • Amir Houshang Ehsani, Hossein Mortazavi, Pedram Noormohammadpour, Arghavan Azizpour, Sara Rostami, Maryam Nasimi* Pages 81-86
    Background And Aim
    Acne vulgaris is a common skin disorder. This study was conducted to evaluate the impact of Ramadan fasting on acne healing in patients admitted to the dermatology clinic, Razi Hospital, Tehran.
    Methods
    In this prospective cohort study, 10 fasting persons (9 women and 1 man) and 10 non-fasting persons (9 women and 1 man) with acne were studied. Their baseline acne severities were recorded and acne improvement was evaluated in both groups after Ramadan month.
    Results
    Acne improvement was 71% in fasting persons and 49% in non-fasting persons. Improvement in fasting persons i.e. was 1.4 times of non-fasting ones (P=0.158). However, no significant statistical difference was detected. Also, it was determined that improvement was different according to acne grading. Improvement in acne lesions in patients with grade 2 severity was 100%, in those with grade 3 acne was 78%, and in patients with grade 4 acne was 35 % (P=0.025). But in non-fasting patients there was not a statistical difference between acne severity and improvement rate. Furthermore in patients younger than 24, improvement rate of acne was 1.6 fold more than non-fasting persons and in patients older than 24, this ratio was 1.3 (P=0.011).
    Conclusion
    This study did not show any statistically significant difference in acne improvement between who were fasting and who were not during Ramadan. Studies with larger sample size are recommended.
    Keywords: fasting, acne, diet
  • Shokoufeh Ahmadi Moghadam*, Roghieh Jebreili, Masoumeh Yarjanli Pages 87-93
    Background And Aim
    Hair loss is a common issue among men and women. Studies have shown that 1-25 (OH) vit D affects differentiation in normal follicles and hair growth, through effect on the translation of genes. The aim of this study was to assess vitamin D3 level in patients suffering from hair loss between the age of 18 to 50 years.
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 100 patients including 27 men and 73 women suffering from hair loss. Cases were chosen from one of the educational hospitals of Islamic Azad University, Tehran Medical Branch. Blood samples were obtained from the patients and were sent to the laboratory for assessment of vitamin D3 serumic levels.
    Results
    The average of patients’ age was 29.5±8.5 years. The average serum level of vitamin D in patients was 17.26±14.5 ng/mL. Sixty-six percent of patients suffering from hair loss had vitamin D deficiency as well. The prevalence of vitamin D insufficiency in women was considerably more than men (P
    Conclusion
    Prevalence of vitamin D deficiency among people suffeing from hair loss is noteworthy.
    Keywords: vitamin D3, hair loss, alopecia
  • Maryam Khalili, Mahin Aflatoonian*, Shima Bahrami, Simin Shamsi Meymandi Pages 94-100
    Background And Aim
    Lichenoid tissue reactions are a group of skin diseases with hydropic degeneration of the basal cell layer and inflammatory infiltrations in papillary dermis. The aim of this study was to investigate the clinicopathological features of skin diseases with lichenoid tissue reaction.
    Methods
    This retrospective cross-sectional study was conducted on 118 cases with lichenoid tissue reactions. Pathological and clinical features such as age, sex, location of the lesions were evaluated.
    Results
    53.4% of the patients were female. Mean age of the patients was 39.9±17.37 years. Mean duration of the disease was 21.82±14.3 months. The most common site of involvement was upper limb (24%). The most frequent histopathological findings in epidermis and dermis were hydropic degeneration of the basal cell layer and papillary lymphocytic infiltration (89.9%, 85.5%, respectively). Lymphocytes were the most frequent inflammatory cells in dermis. Colloid bodies and melanin incontinency also were seen in 60.2% and 78% of cases, respectively.
    Conclusion
    Pathological evaluation can be helpful in differentiating skin disease with lichenoid tissue reactions, if there is a doubt in clinical diagnosis.
    Keywords: lichenoid reaction, clinicopathological correlation, lichen planus
  • Alireza Khatami *, Nooshin Rahnama Pages 101-114
    About 25 years have been passed since the evidence-based medicine (EBM) group declared it as a new approach to teaching and practicing clinical medicine. EBM was based on the combination of three principles: use of current best evidence from research, clinical expertise, and patient's values and preferences. Practically, EBM substitutes pathophysiological reasoning based on basic science research with use of clinical evidence from high quality randomized controlled clinical trials. Like all other approaches to clinical medicine, EBM has been criticized since it was introduced. Herein, we review common problems of EBM according to its critics, introduce what is known as real EBM, and briefly discuss how we could move towards real EBM.
    Keywords: medicine, evidence, based medicine, dermatology
  • Ali Asghar Rezanejad*, Mohammad Reza Sobhan, Hamid Reza Gsemi Basir, Akram Ansar Pages 115-119
    Angiolymphoid hyperplasia with eosinophilia (ALHE) is a rare disease due to benign proliferation of dermal and subcutaneous capillaries. It is most commonly seen in young to middle-age females. Skin lesions include single or multiple red papules, plaques and nodules. It most commonly involves head and neck. Its etiology has not been determined. ALHE lesions are usually resistant to commonly suggested treatment methods including surgery. Recurrence of treated lesions is also common. Herein, we report a 38-year-old pregnant woman who presented with multiple red papules and nodules on her periauricular and occipital skin. Her lesions were confirmed to be ALHE after histopathological assessment.
    Keywords: angiolymphoid hyperplasia, eosinophilia, epithelioid hemangioma, vascular proliferation