فهرست مطالب

راهور - پیاپی 34 (تابستان 1395)

فصلنامه راهور
پیاپی 34 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدزمان حسن پور*، محمدرضا مهماندار صفحات 11-26

    سیستم محدودیت سرعت برای اطلاع رسانی به رانندگان از سرعت قابل قبول و بی خطر برای شرایط سفر است. هر تصادف یا شرایط ترافیکی متفاوت در طول روز در بزرگراه می تواند باعث ایجاد ترافیک در طول مسیر شود، در این شرایط تصادف جلو به عقب افزایش یافته و تلفات ناشی از سوانح ترافیکی افزایش می یابد. برای کاهش وقوع تصادفات ثانویه و تصادف عقب به جلو، محدودیت های سرعت متغیر (VSL) را می توان برای کاهش تصادف ثانویه بکار برد. در این مقاله از VSL برای بهبود ایمنی و پارامترهای ترافیک استفاده می شود. پارامترهای ترافیک از جمله: تغییر سرعت ، مدت زمان توقف و تعداد توقف بررسی شده و برای بهینه سازی سیستم محدودیت سرعت متغیر از الگوریتم درخت تصمیم گیری همراه با استفاده از شبیه ساز میکروسکوپی مورد استفاده قرار گرفت. عملکرد VSL در شرایط زیر اشباع و اشباع و فوق اشباع در قسمتی از جاده هراز بررسی شد. نتایج بررسی نشان می دهد که درخت تصمیم ساخته و محدودیت سرعت متغیر ایجاد شده توانست بهبود بیشتری را نسبت به زمانی که محدودیت سرعتی وجود نداشت ایجاد کرده و با کاهش تدریجی سرعت ایمنی و آرامش روانی بیشتری را در طول مسیر ایجاد کند.

    کلیدواژگان: محدودیت سرعت متغیر، درخت تصمیم، ایمنی، پارامتر ترافیکی
  • احسان ایازی، علی توکلی کاشانی* صفحات 27-43

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی متغیرهای مهم و تاثیرگذار در انجام مانورهای سبقت خطرناک و غیرخطرناک در راه های دوخطه دوطرفه برون شهری در ایران می باشد. برای برداشت داده ها، از روش جمع آوری میدانی و تکمیل پرسشنامه کنار جاده استفاده شده است. بدین ترتیب که با همراهی گشت های پلیس راهور در راه های دوخطه دوطرفه برون شهری استان های زنجان و آذربایجان شرقی و در یک دوره زمانی 50 روزه، در مجموع 514 پرسشنامه تکمیل و مورد ارزیابی قرارگرفته اند. برای بررسی تاثیر هر متغیر بر روی متغیر هدف، از آزمون کای دو پیرسون با P-Value برابر با 0.05 استفاده شده است و سپس نحوه اثرگذاری متغیرهای مستقل بر روی متغیر وابسته با استفاده از نمودارهای تحلیل آماری بررسی شده است. در انتها این نتیجه حاصل شد که با افزایش سن راننده، مانورهای سبقت خطرناک کاهش می یابند. همچنین با افزایش عمر خودرو، مانورهای سبقت خطرناک کاهش پیدا می کنند. از دیگر نتایج بدست آمده می توان به این مورد اشاره کرد که با افزایش عرض سواره رو و عرض شانه راه، مانورهای سبقت خطرناک کاهش می یابند. ضمن اینکه مانورهای سبقت خطرناک در مسیرهای با شانه آسفالته بدون اختلاف سطح از رویه، کمتر از مسیرهای با شانه غیرآسفالته می باشند. در نهایت نیز این نتیجه حاصل شد که با افزایش طول ناحیه سبقت ممنوع قبل از محل سبقت، مانورهای سبقت خطرناک افزایش می یابند.

    کلیدواژگان: مانور سبقت خطرناک، پرسشنامه، راه های دوخطه دوطرفه برون شهری، آزمون کای-دو پیرسون، نرم افزار SPSS
  • محمد مهدی خبیری*، سید احمد الماسی صفحات 45-70
    عابرین پیاده از گروه های آسیب پذیر حوادث رانندگی محسوب می شوند،مطالعات فراوانی در زمینه حوادث رانندگی عابرین انجام شده، که در اکثر آنها تحلیل آماری توصیفی از شدت حوادث وتکرار حوادث ارایه شده است . مطالعات نشان داده، بیشترین برخورد وسیله نقلیه با عابرین پیاده به هنگام عبور عابر از عرض گذر به خصوص در راه هایی که عرض پیوسته سواره رو زیاد باشد اتفاق می افتد.در این مقاله تمرکز بر روی تاثیر عواملی همچون کنتراست رنگ خطوط ترافیکی گذر عابر پیاده، وضعیت ناهمواری سطح روسازی، شرایط عملکردی معابر شهری و حجم وسرعت وسایل نقلیه عبوری در دو شهرمسطح اصفهان و یزد بوده است. در تحقیق حاضر با توجه تفسیرپذیر و قابل درک بودن نتایج حاصل از درخت تصمیم که روشی از تاکسونومی عددی است،این راهکار در پیش بینی ها استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده از روند تحلیل خوشه ای، الگوی رفتاری عبور از محل گذر عرضی، متاثر از عدم وجود پستی وبلندی به میزان %75 و ناشی از کنتراست مناسب خط کشی یعنی 05/2 است ، که منجر به عبور ،بیش از %70 از محل گذر عرضی خط کشی شده است.همچنین،از پاسخ به سوالات مصاحبه شوندگان، دریافت گردید، رفتارعابرین پیاده در عدم عبور از محلهای خط کشی به نوعی واکنش به رفتار رانندگان مبنی بر عدم توجه به خط کشی عابر پیاده است.
    کلیدواژگان: مدل آماری، تحلیل خوشه ای، مشخصه های گذرگاه پیاده، ایمنی تردد، تاکسونومی عددی
  • الهام عطایی زاده *، علی ادریسی صفحات 71-95

    در متن حاضر، عابران پیاده در میان کاربران جاده ای به عنوان آسیب پذیرترین گروه از کاربران راه محسوب می شوند. توسعه فرهنگ پیاده مداری در شهرهای بزرگ بیش از پیش نیاز به تامین ایمنی عابرین را تبیین می نماید. یکی از مهمترین و کاربردی ترین تجهیزات مورد استفاده در تامین ایمنی افراد پیاده در سطح شهر روگذرهای عابر پیاده می باشد. شناسایی عوامل موثر در ترغیب افراد به استفاده از پل ها می تواند سهم این سازه ها را در تردد ایمن پیاده ها پررنگ کند. در این مطالعه پارامترهایی از قبیل حجم تردد از معبر، یک یا دو طرفه بودن معبر، وجود یا عدم وجود جزیره یا جدول پناه دهنده عابر در وسط مسیر، فاصله پل از نزدیک ترین تقاطع، متراژ حصار عابر از زیر پل، مکانیزه یا معمولی بودن پل، زیبایی و نظافت پل، عرض عرشه پل و تاریکی یا روشنایی به عنوان مهمترین عواملی که در افزایش یا کاهش سهم استفاده افراد از پل های عابر پیاده اثرگذار می باشند مورد مطالعه قرار گرفت. برای تعیین اثر هریک از پارامترها، درصد عبوری افراد از پل های عابر پیاده در نقاط مختلف سطح شهر تهران محاسبه گردید. مدل رگرسیونی بسط داده شده ارتباط بین شرایط پل و اطراف آن را با تعداد افراد گذرنده مشخص نمود. تحلیل مدل نشان داد وجود مانع در میانه معبر و مکانیزه بودن پل مهمترین تاثیر را در تشویق افراد به استفاده از پل دارا می باشند.

    کلیدواژگان: عابر پیاده، پل عابر، پارامتر اثرگذار، رگرسیون
  • رضا اسمعیلی، پیمانه حبیبی، حبیب الله دهقان* صفحات 97-109
    مقدمه

    سالانه درصد زیادی از افراد در داخل کشور در اثر حوادث ترافیکی آسیب دیده یا ناتوان می شوند از طرفی سالهای عمر به هدر رفته در اثر حوادث ترافیکی بسیار بالا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی دلایل استفاده و عدم استفاده از کلاه ایمنی در بین موتورسوراران شهر اصفهان می باشد.

    روش

    این مطالعه مقطعی، در سال1393 بر روی 150 نفر از موتورسواران شهر اصفهان انجام گرفت. جهت جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استفاده گردید، پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، آگاه بودن در مورد فواید استفاده از کلاه ایمنی و همچنین دلایل استفاده یا عدم استفاده از کلاه ایمنی توسط فرد موتور سوار می باشد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و نرم افزار SPSS16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    آلفای کرونباخ پرسشنامه 68/0 بدست آمد. نتایج نشان داد که مهم ترین دلایل عدم استفاده از کلاه ایمنی به ترتیب عدم احساس راحتی، محدود شدن دید و عدم توانایی کنترل مسیر، احساس تعریق ناراحت کننده در هنگام استفاده، احساس تعریق و گرما در سر و احساس خستگی می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطالعات مشابه انجام گرفته در داخل کشور به نظر میرسد که علت اصلی عدم استفاده از کلاه ایمنی عدم احساس راحتی افراد است. از طرفی 72 درصد از افراد دلیل اصلی استفاده از کلاه ایمنی را افزایش ایمنی و کاهش صدمات اظهار داشتند لذا چنانچه درطراحی و ساخت کلاه ایمنی به داده های آنترپومتریک سر، احساس تعریق، احساس گرما و آسایش حرارتی افراد توجه شود شاید درصد زیادی از افراد بتوانند به راحتی و بدون احساس عدم رضایت از کلاه ایمنی استفاده نمایند و با طراحی مناسب درصد آسیب ها و شدت جراحات را کاهش داد.

    کلیدواژگان: موتور سواران، حادثه، ترافیک، کلاه ایمنی، اصفهان
  • منصور حاجی حسینلو*، امین اصغری صفحات 111-128

    تاثیر موسیقی روی پارامترهای فیزیولوژیک رانندگان از سال ها قبل مورد توجه بوده است و به عنوان یکی از عوامل اصلی برهم زدن تمرکز راننده در شرایط رانندگی است. برای بررسی چگونگی این تاثیرات، انجام آزمایش و برداشت مشاهدات میدانی از رانندگان و ثبت برخی از پارامترها می تواند قابل استناد باشد. همچنین نشان دادن چگونگی حرکات ریسکی رانندگان و تاثیر انجام حرکات ریسکی روی تغییرات ضربان قلب رانندگان حایز اهمیت خواهد بود. در این مقاله انتخاب جامعه آماری مناسب، نوع وسیله نقلیه، مسیر آزمایش و نحوه انجام آزمایش به دقت مورد بررسی قرار می گیرد. پس از انجام آزمایش ها بوسیله ی تجهیزات مورد نیاز مانند: دستگاه سنجش شدت صوت، دستگاه نوار قلب و دوربین فیلمبرداری، با استفاده از تحلیل آماری نتایج لازم از داده های بدست آمده استخراج می شود و میزان تاثیرگذاری مویسیقی روی پارامترهای فیزیولوژیک و حرکات ریسکی رانندگان تعیین می گردد. می توان گفت تمپو و شدت صوت بالای موسیقی راننده را تحریک می کند که به حرکات ریسکی روی آورد و در پی آن ضربان قلب وی بین 50 تا 100% از حالت نرمال بالاتر رود و در این حالت میزان حرکات خطرآفرین به اوج می رسد. همچنین تلورانس ضربان قلب در سرعت ثابت، بسیار پایین و کمتر از 10% و در سرعت متغیر حدود 50 تا 100% است.

    کلیدواژگان: موسیقی، حرکات ریسکی راننده، ضربان قلب رانندگان، تمپو و شدت صوت
|
  • Mohamadzaman Hasanpour *, Mohamad Reza Mehmandar Pages 11-26

    The speed limit system to inform drivers of speed is acceptable and safe for travel situations. Any accident or traffic conditions vary throughout the day on the highway can generate traffic along the way, in these conditions increased rear-end accidents and fatalities caused by traffic accidents increases. To reduce the occurrence of secondary accidents and crashes back to front, variable speed limits (VSL) can be used to reduce secondary accidents. In this paper, the VSL to improve safety and traffic parameters are used. VSL performance in the following terms saturated and supersaturated was part of Haraz road.

    Keywords: Variable speed limits, Decision Trees, Safety, traffic parameters
  • Ehsan Ayazi, Ali Tavakoli Kashani * Pages 27-43

    The main objective of this study, is to investigate the significant and effective parameters in committing dangerous and safe overtaking maneuvers in two-lane, two-way rural roads in Iran. In order to gather data, field data collection method were used. The data in this research were gathered by an expert –a transportation engineer– accompanied by patrolling police, through interviews with drivers after overtaking. The analysis of 514 interviews using the Chi-squared test identified determinants of overtaking on two-lane, two-way rural roads. Plotted graphs show that that dangerous overtaking maneuvers declines as the age of the driver increases. This trend is also true as the age of the vehicle increases. Other conclusions include a decline in hazardous surpassing maneuvers with an increase in roadway and shoulder width. This is also true for roads by the same level for shoulders as lanes, compared to roadways with different levels for shoulder and lanes. Finally it can be concluded that an increase in the length of unpermitted overtaking area, can increase dangerous overtaking maneuvers.

    Keywords: Dangerous Overtaking maneuver, Questionnaire, Two-lane, two-way rural roads, Pearson chi-square test, SPSS Software
  • Mohammad Mehdi Khabiri *, Seyed Ahmad Almasi Pages 45-70
    Pedestrians have emerged as the vulnerable groups of road accidents. Many studies have been done on pedestrian traffic crashes, which in the most of them the statistical analysis is the description of the intensity and the repetition of traffic crashes. Studies have shown that the most pedestrian-vehicle crashes occur when a pedestrian crossing the roadway within a crosswalk especially in roadways that continuous width of the roadway is high. This paper focuses on determining the impact of factors such as the contrast of crosswalk line’s color, uneven pavement surface conditions, operating conditions on the streets and vehicle speed and volume on residential streets in the cities with smooth surfaces such as Isfahan and Yazd. In the present study, the decision tree, which is one of the numerical taxonomy methods, is used for forecasting the results because of its easy to interpret and easy to understand. Based on the results of cluster analysis of pedestrian crossing behavior, lack of surface roughness up to 75% and appropriate contrast lining of 2.05 cause more than 70% pedestrians cross the marked crosswalks. Also, from the interviewees’ replies have been concluded that the behavior of pedestrians in not crossing a marked crosswalk is a response to the behavior of drivers not paying attention to the pedestrian crosswalks.
    Keywords: Statistical Models, Cluster Analysis, crosswalk Characteristics, Traffic Safety, numerical Taxonomy
  • Elham Ataiezadeh *, Ali Edrisi Pages 71-95

    Pedestrians are the most vulnerable users of roads. By developing walking culture in metropolitans, pedestrian safety has become more important. One of the main and the most practical pedestrian safety equipment is pedestrian bridge. Identifying effective parameters on people’s desire to cross streets using these bridges can increase the bridges’ role in pedestrian safety. Factors such as street traffic volume, street direction, safety islands, bridge distance from the nearest intersection, street refuge, stair type (normal or escalator), bridge tidiness, bridge deck width, and light status are studied in this paper as effective parameters. Percentage of people passing various bridges in different parts of Tehran is calculated. Next, a regression model is developed for finding out the relation between bridge features and bridge passing share. The results show that having refuge on the street and escalator on the bridge are the most effective parameters on people desire to use pedestrian bridges.

    Keywords: pedestrian, pedestrian bridge, Effective Factors, regression
  • Reza Esmaeili, Peymaneh Habibi, Habibollah Dehghan * Pages 97-109
    Introduction

    A large percentage of people in the country every year in traffic accidents caused by injured or become disabled, on the other hand, life years lost as a result of traffic accidents is very high. The aim of this study was to investigate the causes use and non-use of helmets among motorcyclists in Isfahan city.

    Methodology

    This Cross- sectional research was performed on 150 motorcyclists in Isfahan city. Data was collected by using questionnaire, this questionnaire included demographic information, aware of benefits the use of helmets, and also the reasons for the use or non- use of helmets by motorcyclists. The data was analyzed by applying descriptive statistics and SPSS16 software.

    Results

    The value for Cranach's alpha was obtained to be 0.68. The results showed that the most important the reasons for the non-use of helmets include feel uncomfortable, limited vision and inability to control the direction, feeling uncomfortable when sweating, sweating and feeling the heat and fatigue in head there were respectively.

    Conclusion

    According to the similar studies conducted in the country, it seems that the main reason for not using a helmet is not feel comfortable subjects. Furthermore, 72% of the subject main reasons for use of helmets safety reported the increased safety and reduce injuries, therefore, if notice the design and construction of data anthropometrics helmet head, feeling of sweats, feeling of heat and thermal comfort subjects perhaps the a large percentage of people could with comfortably without feeling dissatisfaction use of helmet and with appropriate design reduce damage and injuries percentage.

    Keywords: Accident, traffic, Helmet, Motorcyclist, Isfahan
  • Mansour Hadji Hosseinlou *, Amin Asghari Pages 111-128

    The effect of music on physiological parameters of drivers for many years has been considered as one of the main factors disturbing the driver to concentrate on driving. To examine these effects, experiments and field observations of drivers and recording some of parameters can be cited. Also representing how risky movement of drivers and its effect in heart rate changes may be important. In this paper, we select the appropriate population, type of vehicle, road tests and how tests should be carefully examined. After examination by the required equipment such as sound intensity meter, ECG machine and the camera and using a statistical analysis, the results obtained from the data are extracted and the influence of music on physiological parameters and risky movements of drivers will be determined. The intensity of music can stimulates the driver to do risky movements and the heart rate of such drivers increase between 50 to 100% of normal rates and hence risky movements can reaches a peak. Also the heart rate at a constant speed tolerance is very low, less than 10%, and at a variable speed is about 50 to 100%.

    Keywords: Music, Risky movements of driver, Heart rate of drivers, Tempo, sound intensity