فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 62 (تابستان 1395)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 62 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد شریف زاده، سعید سید حسین زاده یزدی* صفحات 5-31
    هدف اصلی مقاله پیش رو احصای تهدیدهای اقتصادی عصر نبوی9 و استخراج سیره وی در مقابله با این تهدیدهاست. در مقاله پیش رو به روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای و با بهره گیری از قرآن کریم، روایت ها و منابع تاریخی، این تهدیدها در عصر نبوی9 احصا شده که عبارت هستند از: تحریم اقتصادی اجتماعی شعب ابی طالب، مصادره اموال و دارایی های مسلمانان، محاصره و انحصار تجاری قریش، محاصره نظامی اقتصادی احزاب و تهدید به تحریم اقتصادی منافقان. در ادامه با بهره گیری از روش تحلیل کیفی داده بنیاد، مفهوم ها و مقوله های سیره پیامبر اکرم9 در مقابله با هر یک از تهدیدهای اقتصادی پیش گفته استخراج شده است. الگوی نهایی سیره پیامبر اکرم9 شامل چهار مقوله اساسی و 31 مفهوم کلی است و محوریت آن تحقق هدف های مقابله با تهدید و پدیدساختن وضعیتی برای مصون سازی اقتصاد در برابر تهدیدهای اقتصادی است. در این الگو راهبردهای اقتصادی، زیرساخت های اقتصادی و فرهنگ سازی نقش مقتضی و شرط لازم برای مقابله با تهدید را فراهم می کنند و برنامه ریزی برای مقابله با تهدید با پیش بینی، پیش گیری، دفاع و مقابله با آن، نقش رفع موانع را برای مقابله با تهدید بر عهده دارند و این دو مجموعه زنجیره ای را تشکیل می دهند که به مقابله با تهدید اقتصادی خواهد انجامید. در پایان به برخی پیشنهاد ها و دلالت های سیاستی سیره پیامبر اکرم9 برای مقابله با تهدیدهای اقتصادی کنونی جمهوری اسلامی ایران اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تهدید اقتصادی، سیره پیامبر اکرم(ص)، تحریم اقتصادی، اقتصاد مقاومتی
  • سید حسین میرمعزی* صفحات 33-59
    مقاله پیش رو در صدد تبیین اثر اخلاق اسلامی که از سنخ اخلاق هنجاری می باشد در مذهب اقتصادی اسلام است. فرضیه مقاله این است که برخی اصول اخلاقی که زیربنای احکام اخلاقی و فقهی افعال اقتصادی هستند، جزو اصول مذهب اقتصادی اسلام نیز می باشند. این فرضیه در برابر فرضیه ای است که از کلمات شهید صدر; استفاده می شود و آن اینکه عاطفه ها و احساس هایی که از اصول اخلاقی ناشی هستند زیربنای اصول مذهب و به اصطلاح وی جزو بنیا ن ها شمرده می شوند. فرق بین این دو فرضیه آن است که اگر اصول اخلاقی جزو اصول مذهب باشند به طور مستقیم زیربنای نظام اقتصادی قرار می گیرند اما اگر جزو بنیان ها و مبانی اصول مذهب باشند از راه اصول مذهب بر نظام اقتصادی اثرگذارند و مستقیم بر آن اثری ندارند.
    روش اثبات فرضیه، روش تحلیل عقلی است و ساختار علمی مقاله به این صورت است که ابتدا اخلاق اسلامی تعریف می شود و فرق آن با فقه و حقوق اسلامی و ارتباط آن با این دو تبیین می شود. سپس به تعریف مذهب اقتصادی پرداخته و سرانجام با تحلیل عقلی این دو تعریف فرضیه خود را اثبات خواهیم کرد. در خاتمه نیز بر اساس رابطه ای که بین اخلاق اسلامی و مذهب اقتصادی اسلام وجود دارد روش استنباط اصول اخلاقی مذهب اقتصادی اسلام را بیان خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: مذهب اقتصادی، اخلاق اقتصادی، رفتارهای اقتصادی، اصول اخلاقی مذهب اقتصادی
  • ابوالقاسم علیدوست* صفحات 61-78
    برای کشف احکام شریعت باید از ادله اربعه بهره گرفت؛ در عین حال دنیای معاصر، مسائلی نوپیدا پدید آورده که به راحتی مصداقی از عمومات، اطلاقات و قاعده های کهن نیست؛ از این رو باید به ظرفیت های نهفته در فقه توجه کرد تا به کشفی کارآمد رسید، برخی از این ظرفیت ها عبارت هستند از: عقل، نصوص قرآنی و روایی عام و قاعده ساز. در میان برخی از منبع واره انگاشته شده ها ظرفیت هایی است که با تکیه به منابع استنباط شکوفا می شود؛ مانند عرف و مصلحت که در برخی از تجسدهایشان به یک یا چند منبع استنباط برمی گردند. برخی از نصوص هستند که ظرفیت تفسیری برای نصوص مبین شریعت دارند؛ مانند نصوص مبین مقاصد. شکوفایی این نیروهای نهفته در کنار نظام وار دیدن شریعت، دانش فقه را پاسخ گو به مسائل دنیای معاصر خواهد کرد، بدون آنکه نیاز به خروج از ضوابط اجتهاد باشد. نظام استنباط قابل ترمیم، تکمیل و توسیع است.
    کلیدواژگان: ظرفیت فقه، دنیای معاصر، منابع فقه، پاسخ گویی، مسائل نوپیدا، فقه کشف، فقه عذر
  • ناصر جهانیان* صفحات 79-106
    نهاد خیرخواه وقف به رغم سابقه درخشانش در تمدن قدیم اسلامی، امروزه از دید کارآمدی، سازمانی و مکتبی با چالش هایی روبه رو است؛ این در حالی است که می توان با بررسی بعدهای گوناگون نهاد وقف به طور نظام مند و در چارچوب دینی معتبر و مبتنی بر دلایل نقلی، عقلی، علمی و تجربی و با استفاده از اطلاعات حاصله از اقتصاد بخش سوم و اقتصاد دهش این چالش ها را حل کرده و راه جدیدی برای نظام اقتصادی اسلامی در کشورهای اسلامی به ویژه ایران گشود. فرضیه مقاله این است که «کمیت مطلوب نهاد وقف با توجه به بعدهای فقهی و مکتبی آن و با توجه به سهمش در اقتصاد بخش سوم و اقتصاد دهش کشورهای اسلامی حدود دو درصد تولید ملی است». روش تحقیق در مرحله گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. در استنتاج های قرآنی، روایی و فقهی مطابق روش تحلیل متون و در بحث های اقتصادی به روش تحلیلی عمل می شود. یافته ها نشان می دهند که اقتصاد بخش سوم حداکثر ده درصد تولید ملی، اقتصاد دهش حدود دو درصد و اقتصاد وقف در خوش بینانه ترین حالت حدود یک درصد در وضعیت کنونی دنیا ظرفیت دارند اما می توان با طراحی سیاست پیشرفت اقتصادی نهاد وقف این ظرفیت را تا حدود دو درصد تولید ملی ارتقا داد.
    کلیدواژگان: نهاد وقف، اقتصاد بخش سوم، اقتصاد دهش
  • سیدعباس موسویان، محمدنقی نظرپور، یحیی لطفی نیا* صفحات 107-137
    با گسترش بانکداری اسلامی در نقاط گوناگون جهان الگوهای بسیاری از بانک های اسلامی ارائه شد که شناخت آنها می تواند زمینه هم گرایی و استانداردسازی خدمت های ارائه شده از سوی بانک های اسلامی و بهره گیری از تجربه های همدیگر را فراهم کند. از جمله بانک های اسلامی که چنین ویژگی دارد، بانک اسلامی دبی است. معرفی الگوی عملیاتی بانک پیش گفته در جایگاه بانکی پیش رو در خدمات مالی اسلامی و نقد و بررسی آن می تواند نقش موثری در ارتقای فعالیت بانک های کشورهای دیگر به ویژه ایران داشته باشد.
    در مقاله پیش رو با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی این فرضیه می پردازیم که «الگوی عملیاتی بانک اسلامی دبی از جامعیت، مشروعیت و کارایی مناسبی برخوردار است». نتیجه ها نشان می دهد که از لحاظ جامعیت در بخش تجهیز و تخصیص منابع مالی این بانک جامعیت لازم را دارد. از لحاظ مشروعیت نیز یگانه ایراد مبنایی وارد بر بانک، استفاده از مضاربه در تمام بخش های اقتصادی است؛ در حالی که مضاربه به قول مشهور فقهیان امامیه اختصاص به بازرگانی دارد. این بانک از جهت شاخص های کارایی نیز کارایی مناسبی دارد؛ بنابراین جا دارد به الگوی عملیاتی این بانک در اصلاح قانون بانکداری ایران توجه شود.
    کلیدواژگان: بانک اسلامی دبی، تجهیز و تخصیص منابع، خدمات بانکی، مشروعیت، جامعیت، کارایی
  • حجت الله برامکی یزدی*، داوود منظور صفحات 139-165
    نفت و گاز یکی از مهم ترین منابع انرژی در حال حاضر شمرده می شوند. این منابع در مخازن نفتی و در لایه های زیرزمینی قرار گرفته اند. دست یابی به آن جز از راه شناسایی میدان های نفتی و استخراج نفت از آنها ممکن نیست. صنعت نفت ایران و جهان تاکنون سه نوع قرارداد تیپ را در حوزه اکتشاف و توسعه میدان های نفتی تجربه کرده است: الف) قراردادهای امتیاز؛ ب) مشارکت در تولید؛ ج) خرید خدمت. استفاده از قراردادهای موجود در توسعه بالادستی نفت و گاز بدون بررسی فقهی و تجویز آن از دید شریعت ممکن نخواهد بود. در تایید شرعی قراردادها دو نظریه وجود دارد: نظریه اول که فقط قراردادهای معین را شرعی می داند و نظر دومی که قراردادهای نامعین را نیز با شرط رعایت اصول کلی صحت قراردادها قابل تایید از نظر شرع می داند. در مطالعه پیش رو تطابق قراردادها با قراردادهای توقیفی بررسی شده است. همچنین با توجه به وجود عدم تطابق کامل و نیز جدیدبودن قراردادهای بالادستی، به بررسی اصول کلی در صحت قراردادها پرداخته شده است. نتیجه آنکه با توجه به ادله فقهی آورده شده می توان صحت این قراردادها را در چارچوب عقد نامعین به صورت کلی تجویز کرد، مگر آنکه در موردی این قراردادها از اصول صحت آن قراردادها تخطی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نفت، قراردادهای بالادستی، اصول کلی صحت قراردادها، جعاله
|
  • Mj Sharifzade, S. Seyedhoseiinzadeyazdi* Pages 5-31
    The main objective of this paper is to enumerate the economic threats of Prophet Mohammad’s era and to derive his conduct in dealing with them. In this paper, adopting an analytical-descriptive method, using library sources, and drawing on Quran and historical verses and sources, we have enumerated the threats of the Prophet’s era as following: the socio-economic sanctions of Shib (Valley of) Abu Talib, the confiscation of Muslims’ properties and assets, the siege of Quraysh and the commercial constraints made on them, the military-economic blockade by the Ahzab, and the threat of making economic sanctions on the part of the Hypocrites. Then, by taking advantage of the grounded-theory qualitative analysis method, the concepts and categories of the Prophet’s conduct in dealing with each of the above-mentioned economic threats are driven. The final model of the Prophet’s conduct includes four main categories and thirty one general concepts, and is focused on achieving these goals: confronting with the threats and creating a situation suitable for immunizing the economy against the economic threats. In this model, the economic strategies and infrastructures and culture-making constitute the necessary condition for confronting with the threats. Also, planning to reach this goal, by making the anticipation, preventing, defending, and confronting with the threat, plays the role of removing the barriers in order to deal with it. These two sets make a chain that leads to confronting with the threat. In the end, we have mentioned some suggestions and policy implications of the conduct of Prophet Mohammad (PBUH) for dealing with the current economic threats to the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Economic Threat, the Conduct of Prophet Mohammad, Economic Sanctions, Resistance Economy
  • H. Mirmoezi* Pages 33-59
    This paper tries to explicate the effect of Islamic ethics, which is of normative ethics type, on the economic doctrine of Islam. The hypothesis here is that some of the ethical principles, which are the substructure of the ethical and jurisprudential decrees of economic deeds, constitute the principles of Islam’s economic doctrine, as well. This hypothesis is contrary to the one that uses Martyr Sadr’s words and suggests that the emotions and sentiments, which arise from the ethical principles, are regarded as the foundation of the principles of doctrine, or in his words, as the “fundamentals”. The difference between these two hypotheses is that if the ethical principles constitute the principles of the doctrine, then they directly make the foundation of the economic system, but if they constitute the foundations and pillars of the principles of the doctrine, then via the principles of the doctrine, they affect the economic system and have no direct effect on that. The method used for proving the hypothesis is the rational analysis method, and the scientific structure of the article is as follows: at first, the Islamic ethics is defined and its difference with and its relation with the Islamic jurisprudence and law are explicated. Then, the economic doctrine is defined, and rationally analyzing these two definitions, the hypothesis is proved. In the end, on the basis of the relation between Islamic ethics and the economic doctrine of Islam, the method for inferring the ethical principles of Islam’s economic doctrine is explained.
    Keywords: Economic Doctrine, Economic Ethics, Economic Behaviors, Ethical Principles of Economic Doctrine
  • Abolqasem Alidoust* Pages 61-78
    For discovering the decrees of Shariah, one must exploit the quadruple sources. Meanwhile, the contemporary world has created novel problems which are not easily regarded as instances of the old rules. Thus, one must pay attention to the capacities of Islamic jurisprudence (Fiqh) in order to reach an efficient discovery. Some of these capacities are the intellect and general and rule-making Quranic and narrative texts. Among the perceived quasi-sources, there are some capacities which will flourish leaning on the sources of deduction, two examples of which are the common sense and expediency. There are some texts which enjoy an interpretative capacity for the Shariah’s novel texts. The flourishing of these hidden forces, alongside adopting a quasi-system attitude toward Shariah, makes the science of jurisprudence respondent to the contemporary world problems, without breaching of the Ijtihad principles being necessary.
    Keywords: Fiqh Capacity, Contemporary World, Fiqh Sources, Accountability, Novel Problems, Discovery Fiqh, Justification Fiqh
  • N. Jahaniyan* Pages 79-106
    Notwithstanding its brilliant record in the old Islamic civilization, the benevolent institution of Waqf is today confronted with some efficiency, organizational and ideological problems. Meanwhile, examining the diverse aspects of Waqf institution in a systematic manner, in the creditable religious context and based upon narrative, intellectual, scientific and experimental reasons, and using the data achieved from the third sector economy and the donation economy, these problems can be solved and a new path for Islamic economic system can be opened, especially in Iran. The hypothesis of this article is that “the ideal magnitude of Waqf institution, considering its jurisprudential and ideological aspects and its share in the third sector economy and donation economy of the Islamic countries, is approximately 2 percent of the national product.” The research method in the information gathering stage is the library one. In the Quranic, narrative and jurisprudential deductions, we will act according to the text analysis method, and in the economic arguments, according to the action analysis method. The findings show that in the current world situation, the share in the national product of the third sector economy, the donation economy and Waqf economy is at most 10, about 2 and most optimistically about 1 percent, respectively. But, by “designing the policy of the economic development of Waqf institution”, its share can be raised to 2 percent of the national product.
    Keywords: Waqf Institution, Third Sector Economy, Donation Economy
  • A. Mosaviyan, Mn Nazarpour, Y. Lotfiniya* Pages 107-137
    By Islamic banking development throughout the world, diverse models of Islamic banks were presented, acquiring knowledge of whom can lead to the convergence and standardization of the services provided by the Islamic banks and to their exploiting of each other’s experiences. One of the Islamic banks with such an attribute is Dubai Islamic Bank. Introducing and examining the operational model of this bank, as a leading bank in providing the Islamic financial services, may play an effective role in promoting the banks’ activities in the other countries, especially in Iran.
    In the present article, adopting a descriptive-analytical method and using library and Internet sources, we examine the hypothesis that “Dubai Islamic Bank’s operational model is of proper comprehensiveness, legitimacy and efficiency.” The results show that regarding comprehensiveness, the bank enjoys the necessary comprehensiveness as to allocating the financial resources. Also, regarding legitimacy, the only basic objection to the bank is using Mudarabah contract in all economic sectors, while according to the belief of most of Imamiah jurisconsults, Mudarabah is special to the trading sector. Dubai Islamic Bank enjoys a proper efficiency regarding to the relevant standards, as well. Thus, it is recommended that this bank’s operational model be considered in amending Iran’s banking Law.
    Keywords: Dubai Islamic Banking, Resources Allocation, Banking Services, Legitimacy, Comprehensiveness, Efficiency
  • Hojjatollah Baramaki Yazdi *, D. Manzoor Pages 139-165
    Oil and gas are now considered to be two of the most important energy resources. These resources are located in reservoirs and underground layers. Therefore, the only way to achieve oil and gas resources is to explore and extract the oil fields. The oil industry in Iran and the whole world has experienced three types of contracts in the exploration and development of oil fields: concession, production sharing and services contracts. The use of these contracts to develop oil and gas reservoirs will not be possible without jurisprudential examination of them and their being authorized in the viewpoint of Islamic law. There are two theories in relation with theses contracts’ being authorized: first, the theory that recognizes only certain contracts, and second, the one that confirms the validity of indefinite contracts provided that some general principles be observed. In this study, we have examined whether the contracts are consistent with Islamic certain contracts. Also, according to the lack of complete consistency and the novelty of upstream contracts, general principles of contracts validity have been investigated. As a result, according to the presented jurisprudential arguments, one can generally confirm the validity of these contracts within the framework of indefinite contracts, unless in some cases these contracts violate the principles of contracts validity.
    Keywords: Oil, Upstream Contracts, General Principles of Contracts Validity, Jealah