فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1395)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرش اکبری مفاخر* صفحات 13-42
    فریدون از شخصیت های اسطوره ایست که نقشی مهم در ادبیات ایران زمین دارد. ویژگی های شخصیتی خاص فریدون او را در میان پادشاهان اساطیری ایران برجسته کرده است. یکی از این ویژگی ها پیوند او و خانواده اش با گاو است. در متن های ایرانی به طور پراکنده به پیوندهای فریدون و گاو اشاره شده است: فریدون با گاو برمایه، متولد می شود، از او شیر می نوشد، در کنار او پرورش می یابد و پس از آن که از شیر گرفته می شود، گاوسواری می کند. او در نبرد با ضحاک بر گاو سوار است و در دوران زندگی خود نیز به دلیل فروتنی در برابر خداوند اسب سواری نمی کند و همواره بر گاو می نشیند. روایتی کامل از این که فریدون گاوی سرخ برمی گزیند، سوار بر آن می شود، به جنگ ضحاک می رود و از اروندرود می گذرد، در متنی گورانی به روایت شاهرخ کاکاوندی در غرب ایران آمده است. نگارنده در این مقاله می کوشد به بازشناسی پیشینه های پیوند فریدون با گاو، هم راه با معرفی و تصحیح متن روایت گورانی، آوانگاری و ترجمه آن بپردازد.
    کلیدواژگان: فریدون، گاو، برمایه، ضحاک، کاوه آهن گر
  • امیرحسین ماحوزی، مهری امینی ثانی صفحات 43-64
    آرزوی بی مرگی و داشتن عمر جاوید از آغاز زیست انسان بر پهنه هستی وجود داشته است. اهمیت این موضوع تا بدان جاست که در کهن ترین متن ادبی جهان، گیل گمش، درباره این آرزو سخن گفته شده است. داستان اسکندر و خضر و جست و جوی آنان برای یافتن آب زندگی نیز این مضمون را در برداشته است. البته در متن های مختلف ادبی، با توجه به گونه آن اثر، این داستان جلوه ها و خوانش های متفاوت داشته است. نگارندگان در این پژوهش به بررسی خوانش حماسی در شاهنامه فردوسی و خوانش عرفانی در الاهی نامه عطار پرداخته اند و تفاوت های آن را برشمرده اند.
    کلیدواژگان: آب حیات، خضر، اسکندر، خوانش حماسی فردوسی و خوانش عرفانی عطار، شاهنامه، الاهی نامه
  • سمیرا بامشکی صفحات 65-83
    فردوسی و نظامی هر دو داستان بهرام گور و کنیزش را در شکارگاه روایت کرده اند. در این پژوهش به چگونگی فرآیند اسم گذاری «متفاوت» یک «شخصیت واحد» در این دو روایت پرداخته می شود. بررسی شخصیت پردازی با تمرکز بر مقوله «فرآیند نام دهی شخصیت ها» نکته ایست که در پژوهش ها کم تر بدان توجه شده است و نگارنده در این مقاله بر آن تمرکز می کند. نام کنیزک بهرام در روایت فردوسی «آزاده» و در روایت نظامی «فتنه» است. پرسش اصلی نگارنده در این پژوهش عبارت است از این که در این داستان شخصیت پردازی از طریق نام های تمثیلی (نمادین) چگونه تقویت می شود؟ برای تحلیل این امر، بررسی چگونگی شخصیت پردازی و کانون سازی ضروریست. طبق نتیجه بدست آمده، نام گذاری ها با «ژانرهای» این روایت ها کاملا متناسب و هماهنگ است. به عبارت دیگر، تفاوت میان دیدگاه و انگیزه های فردوسی و نظامی که به خلق ژانرهای متفاوت نیز می انجامد، سبب روایت گری و بالتبع نام گذاری های متفاوت دو شاعر در داستانی یگانه شده است.
    کلیدواژگان: بهرام و کنیزک، شاهنامه، هفت پیکر، نام دهی، شخصیت پردازی
  • مینا بهنام صفحات 85-101
    در این مقاله با استفاده از نظریه ترامتنیت ژرار ژنت، گستره تاثیرگذاری شاهنامه به عنوان اثری ملی- میهنی بر پژوهش های خاورشناسان انگلیسی تحلیل و بررسی شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد از مجموع 65 اثر بررسی شده که متاثر از شاهنامه فردوسی نگاشته یا ترجمه شده است، 16 مورد با روی کرد تقلیدی یا همان گونگی آفریده شده و 47 مورد با روی کرد دگرگونگی و تغییر تالیف شده است. این تغییرات شامل افزایش، کاهش، حذف، گسترش، جابه جایی و ترکیب است که به دلایلی مختلف پژوهش های بررسی شده را از پای بندی بر اصل متن دور کرده است. از میان شصت و پنج اثری که از خاورشناسان انگلیسی بررسی شده 5% با افزایش، 38% با کاهش،
    3% با حذف، 50% با گسترش، 5% ترکیبی تالیف یا سروده شده است. در این دگرگونگی ها هیچ گونه جابه جایی صورت نگرفته است. بر همین پایه می توان آثار بررسی شده را دسته بندی کرد.
    کلیدواژگان: ترامتنیت، تاثیرگذاری، شاهنامه، فردوسی، خاورشناسان
  • نصرت الله حدادی، محمود طاووسی، شهین اوجاق علی زاده صفحات 103-125
    بی گمان شاهنامه در آثار ممتاز ادبیات فارسی، از غنی ترین دست مایه ها برای فیلم نامه اقتباسیست. هر فیلم نامه خوب نیاز به ساختاری استوار دارد که با شناخت الگوهای برتر حاصل می شود. از استادان نام آور فیلم نامه سه پرده ای، سید فیلد نماینده الگوی ساختاری داستان محور و کریستوفر وگلر، نماینده الگوی ساختاری سفر قهرمان یا شخصیت محور است. شاه پور شهبازی نیز به عنوان تنها ایرانی، الگویی منسجم و نوین برای فیلم نامه پیشنهاد داده است. نگارندگان در این مقاله برآنند تا با تطبیق و ارزش یابی ساختار داستان رستم و شغاد با این الگوها، آشکار سازند که شاهنامه فردوسی نه تنها شایسته تطبیق با الگوهای برجسته است، بلکه از چنان ظرفیت دراماتیک و سینمایی برخوردار است که خود الگویی برتر می نماید، زیرا معیار نهایی توفیق و عالی بودن داستان، لزوما انطباق با الگوهای پذیرفته نیست و همانا متکی به دوام حضور و تاثیر بر مخاطب است. با این همه، از دلایل اصلی ناکامی فیلم های اقتباسی ایران، شناخت نادرست متن ادبی و بکار نبستن هنرمندانه الگوهای کارآمد فیلم نامه است.
    کلیدواژگان: اقتباس، الگوهای فیلم نامه، فیلد، وگلر، شهبازی، داستان رستم و شغاد
  • علی حیدری، سعید امامی صفحات 127-140
    شاهنامه فردوسی دربردارنده باورها، اعتقادات و اندیشه های مردمان ایران است و می توان هویت ایرانی را در آن بخوبی جست وجو کرد. یکی از مسایل با اهمیت، رابطه زشت رویی و ویران گری در شاهنامه است. از آن جا که این باور در شاهنامه بارها آمده است، نمی توان بسادگی از آن گذشت. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله سعی شده است ابتدا ژرف ساخت این رابطه بیان گردد، سپس بازتاب آن در شاهنامه بررسی شود. توام بودن زشتی و ویران گری، ریشه در دین ها و کیش های مختلف ایران باستان دارد، زیرا وقتی اهریمن تیره و بدبو، در جای گاه خالق موجودات معرفی می شود - آن هم موجودات موذی و مضر- به تبع آن، هر آن چه زشتی، بدی، نقص، کژی و کاستیست، به او بازمی گردد. بنابراین چون اهریمن ویران گر است، مخلوق او نیز ویران گر است. این بن مایه در شاهنامه بارها آمده است و در همه جا افراد زشت روی، اهریمنی و ویران گر شناسانده شده اند. این اندیشه آن چنان در شاهنامه عمیق است که در بسیاری از موارد ویران گران نیز زشت رو و اهریمنی معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، زشتی، ویران گری، اهریمن
  • رضا رضالو، یحیا آیرملو، قاسم مهرآور گیگلو صفحات 141-158
    در این مقاله، با توجه به اسطوره و داستان کی خسرو، پادشاه کیانی، در اوستا و با اشاره به متن های پهلوی، تاریخی اسلامی و شاهنامه، به بازشناسی مکان دریاچه چیچست باستانی پرداخته شده است. درباره این موضوع با در نظر داشتن ابعاد گوناگون چون جنگ کی خسرو با افراسیاب، ویژگی های ذکر شده برای این دریاچه در متن های مختلف و با توجه به مکان دژ بهمن و آتش کده آذرگشنسب بحث شده است. در این منبع ها، همه این مکان ها در ارتباط با هم ذکر شده است. بر همین اساس، در این مقاله، با بررسی همه این سخنان، دریاچه شورابیل اردبیل به عنوان مکان دریاچه چیچست باستانی پیشنهاد شده است. با بررسی ویژگی های جغرافیایی استان اردبیل و پژوهش های انجام شده در این راستا، به این نتیجه رسیدیم که از بسیاری جنبه ها، دریاچه شورابیل اردبیل با ویژگی های دریاچه چیچست سنجش پذیر است. پژوهش پیش رو به روش کتاب خانه ای و با تکیه بر منبع های تاریخی، جغرافیایی و ادبی انجام گرفته است. در این راستا، به متن های کهن دینی و شاهنامه بیش از سایر منبع ها توجه شده است.
    کلیدواژگان: کی خسرو، چیچست، دژ بهمن، آذرگشنسب، دریاچه شورابیل
  • معصومه رمضانی صفحات 159-182
    اسطوره روایتیست که به مردم در فهم جریان های معمول روانی و راه های رشد انسان در مسیر زندگی کمک می کند. رویا نیز پدیده طبیعی و برون فکنی خاص ناخودآگاه است که در خودآگاه ظهور می یابد. اسطوره و رویا دارای زبانیست که با شناخت نماد ها به رمز و راز آن ها پی خواهیم برد. بر مبنای این پژوهش، شاهنامه فردوسی در برگیرنده رویاهایی با سرشت جمعی- اسطوره ایست که با زبانی نمادین شخصیت رویابین را از رخ دادهایی آگاه می سازد که در آینده رخ خواهد داد تا چاره ای بیندیشد و از وقوع آن در عالم خودآگاه پیش گیری کند. رویای ضحاک و افراسیاب، دو پادشاه اهریمنی شاهنامه، رویاهایی بزرگ و دربرگیرنده تصویر های کهن الگویی ناخودآگاه جمعیست. رویای هراس ناک ضحاک بیان گر نابودی او به دست فریدون قهرمان است که با قیام کاوه آهن گر در عالم خودآگاه بوقوع می پیوندد و فریدون، به فرمان سروش او را در کوه دماوند زندانی می کند. رویای رازآمیز افراسیاب پیمان شکن نیز پیامدش مرگ و نابودی اوست، به این معنا که پس از سال ها جنگ و خون ریزی به کین سیاوش، کی خسرو به زندگی اهریمن پیمان شکن پایان می بخشد.
    کلیدواژگان: اسطوره، رویا، ناخودآگاه جمعی، ضحاک، افراسیاب
  • اعظم قطبی زاده صفحات 183-199
    موضوع واژه سازی از طریق پیشوندها و پسوندها تاریخی طولانی دارد، زیرا می توان با افزودن آن ها در ساخت واژه های جدید برای بیان معنی ها و مفهوم های تازه بهره گرفت و بدین گونه هزاران واژه نو با معانی تازه ایجاد کرد. فردوسی و اثر بلند پایه اش، شاهنامه، از شهرت ملی و بین المللی برخوردار و نام این دو، همواره با زبان شیرین فارسی آمیخته و هم راه بوده است. فردوسی و شاهنامه تاکنون از جنبه های گوناگون بررسی شده است، اما نگارنده در این پژوهش، دیدی زبان شناسانه در سطح واژگان صفات و ساختار آن ها و چگونگی بهره گیری از امکانات واژه سازی زبان فارسی در شاهنامه دارد. این که آیا فردوسی در کلمه سازی صفت تا چه اندازه با پیشوندها و پسوندهای صفت ساز آشنایی داشته و از آن ها بهره گرفته است، نیاز به پژوهشی دقیق در شاهنامه دارد. در این پژوهش از روش اسنادی کتاب خانه ای و آماری بهره گرفته شده است و نتایج بدست آمده حاصل دو سال پژوهش بر روی تمامی صفت های ساخته شده در شاهنامه است. در پایان به این نتیجه خواهیم رسید که فردوسی شناختی خوب از پیشوندهای صفت ساز دارد و با بهره گرفتن از آن دانش صفت های بسیار در معنی های گوناگون ساخته است و بی دلیل نیست که این کتاب به عنوان یکی از گنجینه های لغت در زبان فارسی شناخته می شود.
    کلیدواژگان: پیشوند، صفت، اسم خاص، اسم معنی، ترکیب وصفی
  • آناهیتا مقبلی، بهناز پیامنی صفحات 201-228
    نشانه شناسی به مطالعه نظام های نشانه ای در زندگی اجتماعی می پردازد. نظریه های نشانه شناختی در زمینه تحلیل آثار هنری و تصویری نیز کارآمد است. نشانه شناسی در تحلیل متن بصری و سبک آثار هنری به گستره معناهای متن نزدیک می شود. آفرینش هنری، عینیت بخشیدن به زیباییست و در نگاه نگارگر ایرانی قلمرو زیبایی با عالم مثال قرین است. فضا در نگارگری ایرانی نمودیست از فضای ملکوتی و هنرمند در بیان آن از زبان واقع گرایانه استفاده نمی کند، بلکه زبان او، زبان نماد و نشانه است. مطالعه تطبیقی سه نگاره با عنوان مشترک «کشتن بهرام گور، اژدها را» از سه شاهنامه سلطان ابوسعید (مورخ 730ه.ق)، شاهنامه مکتب شیراز (مورخ 771ه.ق محفوظ در موزه توپقاپی سرای استانبول) و شاهنامه ای مربوط به مکتب مشهد- قزوین (مورخ 988ه.ق) از منظر نشانه شناسی و سبک هنری آن از اهداف نگارندگان در مقاله است. نویسندگان، در آغاز به بحث عالم خیال و تاثیر و بازتاب آن در این نگاره ها می پردازند، سپس نشانه های نمادین، نمایه ای و شمایلی را در دو نگاره بررسی و در خلال پژوهش، معنی هایی ضمنی اژدها و بن مایه اژدهاکشی را تحلیل کرده اند. هم چنین شخصیت بهرام در اسطوره و تاریخ تبیین شده است. این پژوهش تطبیقی و توصیفی - تحلیلیست. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد گرچه نگارگر در تصویر کردن اصل شعر وفادار است، در عین حال تابع صرف متن نبوده است، بلکه با انتخاب فرازی از شعر و در آمیختن آن با خیال و ارزش های عرفی و هنری در برهه تاریخی خود، روایت تصویری خلاقانه خود را از این مضمون ها ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نگارگری شاهنامه، مکتب تبریز اول، مکتب شیراز، مکتب قزوین، مشهد
|
  • Arash Akbari Mafakher* Pages 13-42
    Feraydun is a mythic character who has a major role in the literature of Persian land. His distinctive characteristics among the mythic Persian kings have made him an outstanding figure. His own and his family’s connection with cow is one such peculiar feature. In Persian texts there are disparate references to this relationship. Feraydun is born simultaneously with Barmayeh cow, is fed by this wet nurse and is raised close to it. In his battle against Zahhak he mounts the ox and not the horse, a habit he maintains all through his life due to his modesty towards God. A complete account that Feraydun chooses a red cow, mounts it to fight with Zahhak in passing from Arvand Rud is included in a Gurani text narrated by Shahrokh Kakavandi in West of Iran. Attempt is made in this article to trace Feraydun’s connection with cow, also introduce, translate and edit the Gurani narrative text while discussing its phonography.
    Keywords: Feraydun, Cow, Barmayeh, Zahhak, Kaveh, the blacksmith
  • Amir Hossein Mahoozi, Mehri Amini Sani Pages 43-64
    The wish for eternal and everlasting life has always existed ever since the creation of man on earth. The significance of this issue is to such extent that in the oldest epic text in the world, Gilgamesh words have been said about his desire. The story of Sekandar and Khezr and their search for seeking the water of life has also this theme. However in different literary texts, depending on the genre of the work this tale has had different manifestations and readings. In this research, two readings namely epic in Shahnameh Ferdowsi and mystic in Attar´s Elahi Nameh is dealt with and their difference is enumerated.
    Keywords: Water of life, Khezr, Sekandar, Ferdowsi´s epic reading, Attar´s mystic reading, Shahnameh, ElahiNameh
  • Samira Bameshki Pages 65-83
    Ferdowsi and Nezami had both narrated the story of Bahram Gur and his maid in the hunting ground. This article is concerned withhow different process of naming a single character give rise to distinct narratives. The study of characterization with particular emphasis on the process of naming the characters is a major concern of this article. Bahram’s maid is called Azadeh in Ferdowsi’s tale and Fetneh in Nezami’s. The main question in this research is how characterization is intensified via symbolic names. To analyze this aspect the study of characterization and focalization is essential. According to the conclusion reached, the characters’ names are completely consistent with the genres of the narratives. In other words different perspectives and motivations of Ferdowsi and Nezami had led to creation of two different styles of narrating a single tale.
    Keywords: Bahram, maid, Shahnameh, Haft paykar, Naming, characterization
  • Mina Behnam Pages 85-101
    This article is concerned with the study and analysis of the influential scope of Shahnameh as a patriotic national work on the scholarship conducted by the English Orientalists on the basis of the Gerard Genette’s textual transcendence theory. The results show that out of 65 works under study written or translated under the influence of Shahnameh, 16 cases were created employing an imitative approach and 47 cases were compiled using modifying approach. The modifications include addition, omission, reduction, expansion, substitution, and compounding that for different reasons made the studied works far removed from the fidelity to the main text.
    Out of 65 works under study produced by the English Orientalists, 5% used addition, 38% reduction, 3% omission, 50% expansion, and 5% compounding in their compilations or compositions. In these modifications no substitution had taken place and based on this factor those cases can be classified.
    Keywords: Textual transcendence, influence, Shahnameh, Ferdowsi, Orientalists
  • Nosratollah Haddadi, Mahmoud Tavoosi, Shahin Ojagh Alizadeh Pages 103-125
    Without a doubt among the prominent works in Persian literature, Shahnameh is the richest source for screenplay adaptation. A good screenplay needs a solid structure which is provided by the recognition of super models. Wellknown masters of three act screenplay are Syd Field, representative of story based structural pattern, and Christopher Vogler, representative of character based or hero’s journey structural pattern. Shapour Shahbazi is the only Iranian who has suggested a new solid pattern for screenplay. The purpose of this article is to compare and evaluate the structure of the story of Rostam and Shoghad with the above patterns and reveal that not only Shahnameh is worthy of being compared with leading patterns but also it possesses such dramatic and cinematic potential that in itself is a role model since the final criterion for the excellence and success of a story does not necessarily lie on its agreement with the accepted patterns and indeed is dependent on the durable presence and the influence on the audience. Nevertheless, mal recognition of the literary text and not applying the efficient artistic patterns to screenplay is the major reason for the misfortune of the adapted films in Iran.
    Keywords: Adaptation, screenplay patterns, Field, vogler, shahbazi, Story of Rostam, Shoghad
  • Ali Heidary, Saiid Emami Pages 127-140
    Shahnameh encompasses beliefs and thoughts of Iranian people and Persian identity can be well sought in this grand work. One of its key issues is the connection of ugliness with destruction. This belief is numerously mentioned in Shahnameh and is worthy of consideration. This research is an attempt to seek the deep structure of this relationship and then study its reflection in Shahnameh. Ugliness and destruction come together and this is rooted in many religions and sects in the ancient Iran since when the dark odious Ahriman is introduced as the creator of malevolent deceitful creatures, it follows that whatever ugliness, evil deeds, flaw, impurity and viciousness exists they all return to him. Therefore because Ahriman is terminator, his creatures are also destroyers. Throughout Shahnameh unsightly people are recognized as evil and exterminators. This motif is so strong in Shahnameh that in many cases terminators are introduced as evil and hideous characters.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, ugliness, destructiveness, Ahriman
  • Reza Rezaloo, Yahya Ayramloo, Ghasem Mehravar Gigloo Pages 141-158
    This article is concerned with finding a location for the ancient Chichast Lake with special reference to mythic tale of Kaykhosrow, the Kiani King in Avesta and also consulting Pahlavi, historical, Islamic texts, and Shahnameh. Different aspects relevant to this theme such as battle of Kaykhosrow with Afrasyab, Chichast features according to various texts, location of Bahman’s Citadel and Azar Goshasb’s fire temple are the matters discussed in the article. According to the above sources and the interconnectedness of the locations mentioned, Shorabil Lake in Ardebil has been proposed for the location of Chichast Lake. The study ofgeographical features of Ardebil Province and researches carried out in this vein, the authors of this article concluded that from many aspects Shorabil Lake in Ardabil coincides well with the characteristics of Chichast Lake. This research was conducted by library method and was based on historical, geographical, and literary sources. Ancient religious texts, and Shahnameh were the main focus in this connection.
    Keywords: Kaykhosrow, Chichast, Bahman's Citadel, Azargoshasb, Shorabil Lake
  • Masomeh Ramezani Pages 159-182
    Myth is a narrative which aids people in understanding the current psychological events in life and helps man find ways to improve himself in life`s course. Dream is a natural phenomenon and is a special externalization of the unconscious which is manifested in the conscious. Myth and dream have a language that with the knowledge of symbols one can unravel its mysteries. Based on this research Shahnameh Ferdowsi encompasses dreams containing the collective unconscious myths.Dreams use a symbolic language to warn the dreamer of the events that are likely to happen in the future in order to find a way to prevent their happenings in the conscious world. Zahhak and Afrasyab, two evil kings in Shahnameh both have great dreams that hold collective unconscious archetypal images. Zahhak’s nightmare predicts his downfall by Feraydun, the hero which is realized by the uprising of Kaveh, the blacksmith and Feraydun by the Sorush’s command imprisons Zahhak in Mount Damavand. Mysterious dream ofAfrasyab, the vow breaker entails his destruction and death that is after years of combat and bloodshed Kaykhosrow avenges Siavash’s blood and ends the life of this evil vowbreaker.
    Keywords: Myth, dream, collective unconscious, Zahhak, Afrasyab
  • Azam Ghotbizadeh Pages 183-199
    The subject of word formation through using prefixes and suffixes has a long history since upon their addition to create thousands of new words new concepts and meanings find new expressions. Ferdowsi and his masterpiece, Shahnameh enjoy great national and international fame and their names have always been synonymous with the sweet Persian language. Ferdowsi and Shahnameh have been studied from different aspects, yet the writer of this article looks at Shahnameh from the linguistic perspective as far as the adjectives and their structures are concerned. What were the possibilities of forming new words in the Persian language in Shahnameh? Was Ferdowsi familiar with adjective making prefixes and suffixes and to what extent did he apply them to create new adjectives? The purpose of this article is to find answers for the above questions. This study had made use of statistical, documentary, and library based methods. The results obtained are the outcome of two years of research on all the adjectives built in Shahnameh. Finally the author of this article came to the conclusion that Ferdowsi was well familiar with the prefix making adjectives and he had applied that knowledge to form many adjectives to convey various meanings. Certainly it is no wonder that Shahnameh is recognized as a treasury of lexis in the Persian language.
    Keywords: Prefix, adjective, Proper noun, Abstract noun, adjective clause
  • Anahita Moghbeli, Behnaz Payamani Pages 201-228
    Semiotics is concerned with the study of sign systems in social life. Semiotic theories are quite functional in the domain of analyzing artistic and pictorial works. In analysis of a visual text and style of works of art, semiotics approach shades of meanings of a text. Artistic creation objectifies beauty and in Persian painter’s view the realm of beauty is synonymous with the ideal world. Space in Persian painting is a manifestation of the divine space and the artist in expressing it does not use a realistic language since his language is a language of sign and symbol. The purpose of this article is the comparative study of three paintings with the common title of “Bahram Gur kills a dragon” in three Shahnamehs, Sultan Abu Saeid (dated 730 HG), Shiraz School Shahnameh (dated 771 HG Kept at Top Kopi museum in Istanbul), and Mashhad-Qazvin School Shahnameh (dated 988 HG) respectively using semiotic and stylistic approach. First theideal world and its influence and reflection on the illustrations are discussed, then symbolic signs, figures and profiles in them are studied and in between, implicit meanings of dragon and theme of dragon killing are analyzed. Also Bahram’s character in myth and history are dealt with. The nature of this research is comparative, descriptive, and analytic. The outcome of the study shows that although the painter in portraying the original poetry is faithful, meanwhile he has not been a mere follower of the text but with choosing a selected part of the poem, he mingles it with imagination and artistic traditional values of his own era and in this way he presents his own creative portrayal of these themes
    Keywords: Semiotics, Shahnameh's paintings, First Tabriz School, shiraz School, Qazvin, Mashhad School