فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پژوهش های فلسفی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1395)

  • ویژه پدیدارشناسی
  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • فاطمه بنویدی* صفحات 1-20
    شعر در فرهنگ های مختلف ویژگی های خاص خود را دارد و با رویکردهای گوناگونی به آن نگاه شده است. در مقاله حاضر با رویکرد پدیدارشناختی به شعر نگریسته ایم و از دیدگاه یکی از پدیدارشناسان فرانسوی، میکل دوفرن، شعر را مورد بررسی قرار داده و به تقابل این دیدگاه با دیدگاه ساخت گرایان اشاره کرده ایم. دوفرن متاثر از هوسرل و با استفاده از دو اصطلاح «نوئما» و «نوئسیس» نشان می دهد که رویکرد پدیدارشناسی به شعر چه تفاوتی با رویکرد ساخت گرایی می تواند داشته باشد. به اعتقاد او تفسیرهای ساخت گرایان به لذت بردن و درک شعر کمک چندانی نمی کند؛ زیرا این رویکرد هیچ گاه ما را به جهان اثر و تجربه زیسته شاعر نزدیک نمی کند؛ درحالی که در رویکرد پدیدارشناختی با حرکت از نوئما به نوئسیس می توان به جهان اثر راه یافت و از ادراک معمولی به ادراک زیبایی شناختی رسید. دوفرن جهان اثر را جهان بازنمایی شده نمی داند، بلکه به باور او جهان اثر، جهانی است که به تجربه زیسته شاعر برمی گردد و به چنین جهانی نمی توان با قواعد ساخت گرایی راه یافت. در این جستار کوتاه با روش توصیفی- تحلیلی، این دو رویکرد به شعر بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ابژه زیبایی شناختی، پدیدارشناسی، شعر، نوئما، نوئسیس، ساخت گرایی، دوفرن
  • علیرضا حسن پور* صفحات 21-35
    در این مقاله از طریق شرح اجمالی نظر هوسرل درباره زمان-آگاهی و به خصوص تمرکز بر سطح سوم زمانمندی، استدلال شده است که در واپسین تاملات وی درباب زمان که در دست نوشته های C منتشر شده است، چرخشی در پدیدارشناسی هوسرل به نحو عام و پدیدارشناسی زمان به نحو خاص پدید آمده است. به این صورت که هوسرل از طریق قائل شدن به زمانمند بودن آگاهی مطلق و در نتیجه کنار گذاشتن تلقی پیشین خود از یک نقطه بی زمان آگاهی به عنوان سنگ بنای تاسیس فلسفه به مثابه علم متقن، از سه دهه کوشش خود در راستای تاسیس فلسفه استعلایی گذر کرده و در حقیقت رویای فلسفه به مثابه علم متقن را کنار گذاشته است. در نتیجه سنتی که از دکارت آغاز شده بود و هدفش مبتنی ساختن بنای معرفت بر پایه ای محکم و شک ناپذیر و تغییرناپذیر بود، به این صورت در پدیدارشناسی هوسرل که آخرین وارث آن است به پایان می رسد و راه برای ظهور روایتی جدید از پدیدارشناسی در آثار متفکران بعدی این جنبش هموار می شود.
    کلیدواژگان: زمانمندی، تاریخمندی، آگاهی مطلق، پدیدارشناسی، هوسرل، پروژه استعلایی
  • لیلا سیاوشی* صفحات 37-61
    هدف از این نوشتار به دست دادن فهمی روشن از مفهوم چالش برانگیز «علم زیست جهان» در کتاب بحران علوم اروپایی و پدیده شناسی استعلایی و معنای این طرح نزد هوسرل است. در این خصوص، نخست توجه به تمایز گذاری و در عین حال نسبت میان علم عینی و علم زیست جهان ازاهمیت اساسی برخوردار است و سپس درنگ بر گام های رسیدن به این علم استعلایی از جمله اپوخه علم عینی و اپوخه زیست جهان و تقلیل استعلایی اجتناب ناپذیر می نماید. کانون اصلی بحث، امکان طرح علم زیست جهان با دو رویکرد غیرتاملی و تاملی است که حاصل رویکرد نخست تحقق ساخت های مشترک زیست جهان در قالب هستی شناسی زیست جهان و دستاورد رویکرد دوم با چرخش استعلایی به زیست جهان و نحوه دادگی آن، کشف همبستگی استعلایی میان جهان و آگاهی از جهان است.
    کلیدواژگان: زیست جهان، علم عینی، علم زیست جهان، اپوخه علم عینی، هستی شناسی زیست جهان، نحوه دادگی زیست جهان
  • محمود صوفیانی* صفحات 63-93
    در این مقاله می کوشیم با نشان دادن شرایط عینیت و مولفه های بنیادی آن در پدیدارشناسی هوسرل رابطه دوسویه و دیالکتیکی آن ها را آشکار کنیم. آگاهی استعلائی و ساختار قصدی آن اصلی ترین شرط امکان عینیت را تشکیل می دهد. ادراک، بدن و زمان شرایط اساسی دیگری از امکان عینیت لحاظ شده اند. براساس این شرایط امکان می توان مولفه های بنیادی عینیت را مطرح نمود. این مولفه ها عبارتند از این همانی، تعالی، قانونمندی یا نظم و اشتراک بین الاذهانی. این پژوهش نشان می دهد که عینیت خود شرایط و مولفه ها منوط به یکدیگر بوده و نوعی رابطه دوسویه میان آن ها برقرار است. بررسی عینیت شناخت در فلسفه هوسرل بدون درنظرگرفتن این رابطه دوسویه عزل نظر از اهمیت دیدگاه هوسرل در خصوص شناخت و عینیت آن است.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، آگاهی استعلائی، عینیت، شرایط امکان عینیت، مولفه های عینیت، رابطه دوسویه
  • مسعود علیا* صفحات 95-109
    میکل دوفرن، فیلسوف پدیدارشناس فرانسوی، در رشته ای از آثار خویش، به ویژه مهم ترین اثرش به نام پدیدارشناسی تجربه زیبایی شناسانه، توصیفی منظومه وار از تجربه زیبایی شناسانه به دست داده است. این مقاله جهت گیری ای را بررسی می کند که به نظر می رسد مبنای پدیدارشناسی هنر او را تشکیل می دهد، و آن بر صدر نشاندن معنای اصیل و آغازین واژه استتیک/ زیبایی شناسی، یعنی ادراک حسی (aisthesis) به عنوان اصل لاینفک و جانشین ناپذیر تجربه زیبایی شناسانه است. دوفرن این کار را عمدتا با تفکیک میان اثر هنری و ابژه زیبایی شناسانه انجام می دهد. در این مقاله نشان داده شده است که این تفکیک نزد دوفرن چگونه به اصالت امر حسی در تجربه زیبایی شناسانه راه می برد. در عین حال، این نکته نیز شرح داده شده است که تاکید دوفرن بر حسیت و امر حسی در تجربه زیبایی شناسانه به معنای نفی یا دست کم گرفتن معنا یا عناصر شناختی در این تجربه نیست. با این حال، نزد دوفرن معنا یا عناصر شناختی تجربه زیبایی شناسانه در امر حسی درون ماندگارند و تنها در همین محمل آنی هستند که هستند. به عبارت دیگر، آنچه را «در» اثر هنری گفته می شود تنها «با» اثر هنری می توان گفت.
    کلیدواژگان: تجربه زیبایی شناسانه، ابژه زیبایی شناسانه، اثر هنری، اجرا، امر حسی، پدیدارشناسی
  • حسن فتح زاده* صفحات 111-124
    پدیده شناسی با تقلیل تاریخ و فعلیت اشیاء، به پدیده های محض دست می یابد، و بدین ترتیب سرزمین ویژه ی خود را خود می سازد. اما با تقلیل پدیده شناختی «جهان» را از کف می دهیم و باید در ادامه، با آغاز از ایدوس ها و از طریق تقویم پدیده شناختی، صاحب جهان شویم. آن گونه که نشان خواهیم داد پیامدهای تقلیل ایدتیک سهمگین تر از آن است که بتوان جبران اش کرد. موازی با تقلیل جهان، اگوی استعلایی نیز به اگوی مطلق (ایدوس اگو) تقلیل می یابد و بدین ترتیب سررشته ی تقویم جهان را از دست می دهیم. هایدگر خیلی زود متوجه این معضل بزرگ در پدیده شناسی هوسرل شد و با اولیه دانستن جهانمندی به درک متفاوتی از جهان و سوژه (دازاین) دست یافت. در این مقاله ضمن تحلیل علیت و نسبت آن با جهان و اگوی استعلایی، این معضل پدیده شناسی و راه عزیمت از آن به سوی فلسفه ی اگزیستانسیالیستی هایدگر را نشان خواهیم داد. در واقع جدایی این دو از همان نقطه ی آغاز، تقلیل ایدتیک، شروع شده بود.
    کلیدواژگان: تقلیل ایدتیک، علیت، جهان، اگوی مطلق، ابزار، هوسرل، هایدگر
|
  • Fatemeh Benvidi * Pages 1-20
    Every culture has its own conception of poetry and approaches it differently. This paper draws on phenomenological approach, in specific that of Mikel Dufrenne, to compare it with Structuralism’s approach. Dufrenne makes use of two Husserlian concepts, noema and noesis, to show the difference between these two approaches to poetry. He contends that Structuralist commentaries does not provide much in terms of enjoying and understanding poetry because it says almost nothing to get us in close touch with the lived experience of poet and the world of his work. Phenomenological approach, on the contrary, moves from noema toward noesis and as such gives a way to the world of the work and yields an aesthetic understanding of it. Dufrenne sees the world of the work not as represented but instead as a world that can be traced back to poet’s lived experience to which Structuralist rules grant no access. Based on a comparative-analysis method, this paper would compare these two approaches.
    Keywords: aesthetic object, phenomenology, poetry, noema, noesis, Dufrenne
  • Alireza Hassanpour* Pages 21-35
    In this essay through a brief sketch of Husserl’s thesis about time-consciousness, especially concentrating on its third level, it has been argued that a turn has been taken during his last reflections on time published in the C-Manuskripte in his phenomenology in general and his phenomenology of time in particular. That is to say, by holding the view that the absolute consciousness is temporal character and denying his earlier conception of a non-temporal point for consciousness as keystone of philosophy as a rigorous science, has abandoned three decades of seeking to founding transcendental philosophy; and indeed his dream of philosophy as a rigorous science is over. Therefore, the philosophical tradition that had begun with Descartes and aimed to base the edifice of knowledge on the rigorous, undoubtable and unchangeable ground, comes to end in Husserl’s phenomenology, its last heir, and thus clears the way for the appearance of a new version of phenomenology in the works of the frequent thinkers of this movement.
    Keywords: Temporality, Historicity, Absolute Consciousness, phenomenology, Husserl, Transcendental Project
  • Leila Siavashi* Pages 37-61
    The purpose of this article is to representthe obvious understanding of the challenging concept of a science of the life-world in The Crisis of European Sciences and Transcendental Phenomenology and meaning of this project by Husserl. Hereof, first is very important to perpend distinction and yet relationship between the objective science and the life-world then it seems inevitable to reflect on steps to this transcendental science including epochs of the objective science, epochs ofa science of the life-world and transcendental reduction. Here, the main focus lays onthe possibility of a science of the life-world project with tow attitude a reflective and a non-reflective. In the first attitude be accomplished the universal structures of the life-world in format of anontologyofthelife-world and in the second attitude be discovered on Husserl's transcendental turn on the life-world and its manner-of-givenness the transcendental solidarity between the world and the world consciousness.
    Keywords: The life, world, the objective science, science of the life, world, epochs of the objective science, ontology of the life, world, world's manner, of, givenness
  • Mahmoud Soufiani* Pages 63-93
    This paper presents dialectical relation between conditions of objectivity and its foundational components in philosophy of Husserl. Above distinction results from grounds and locations of objectivity in Husserl. This dialectical relation that leads to reduction of conditions and components together, and without considering them the verification of objectivity of knowledge and its objects is impossible, required the flexible essence of transcendental consciousness. For displaying the dialectical relation the review of transcendental consciousness is necessary. The essence of consciousness is the intentionality of it. The other properties of consciousness results from the intentionality. Conditions of objectivity are related to the noetic pole of consciousness and components of objectivity to the noematic pole of it.
    Keywords: phenomenology, transcendental consciousness, objectivity, conditions of objectivity, components of objectivity, dialectical relation
  • Masoud Olya* Pages 95-109
    Mikel Dufrenne, French phenomenologist philosopher, has elaborated a systematic description of the aesthetic experience in some of his works, especially his most important book, The Phenomenology ofAesthetic Experience. This article addresses an orientation that outlines his phenomenology of art: giving priority to the original sense of the word "aesthetics", i.e. perception (aisthesis) as the integral and irreplaceable element of the aesthetic experience. Dufrenne does this mainly by distinguishing aesthetic object from work of art. In this article, it is shown how this distinction leads to the originality of the sensuous (le sensible) in the aesthetic experience. At the same time, it is explained that Dufrenne's emphasis on sensibility and the sensuous in aesthetic experience is not meant to deny or underestimate the cognitive elements in the experience. However, according to Dufrenne, these elemens are immanent in the sensuous and could not be found and grasped without it. In other words, what can be said "in" work of art, can be said only "by" work of art.
    Keywords: aesthetics experience, aesthetic object, work of art, performance, the sensuous, phenomenology
  • Hassan Fathzade* Pages 111-124
    By reducing the history and actuality of things, phenomenology attains to pure phenomena, and so it makes its special realm itself. But we would lose the world by phenomenological reduction, and we must acquire the world by phenomenological constitution, beginning from eidoses. As we would demonstrate, consequences of eidetic reduction are beyond remedy. Parallel to reduction of the world, the transcendental ego would reduce to absolute ego (eidos ego) too, and so we lose the clue of the constitution of the world. Heidegger noticed the problem so soon, and by taking worldliness primitive, attained to a different understanding of the world and subject (Dasein). In this article, alongside analyzing the causality and its relation to the world and transcendental ego, we would consider this problem and the way of departure from it to existentialist philosophy of Heidegger. In fact their separation from each other was begun at very first, at eidetic reduction.
    Keywords: Eidetic Reduction, Causality, World, Absolute Ego, Equipment, Husserl, Heidegger