فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 20 (پاییز 1394)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 20 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین بیات *، حامده راستایی صفحات 7-27
    آنچه انسان ها با حواس خود درمی یابند، این است که جمادات فاقد شعورند، اما خداوند در قرآن همه موجودات عالم را از انسان و حیوان گرفته تا گیاه و جماد، دارای شعور و آگاهی معرفی می فرماید و اموری مانند تسبیح، سجده، خشوع و... را به آنها نسبت می دهد. اعتقاد به سریان کمالات وجودی از قبیل علم، حیات و اراده در جمیع موجودات از اصول مسلم و پذیرفته در حکمت متعالیه است. ملاصدرا با براهین عقلی سریان علم را در همه موجودات عالم اثبات می کند، اما ممکن است این گونه به نظر برسد که این دیدگاه با اصل تجرد علم که از سوی ملاصدرا پذیرفته شده است، در تعارض باشد. در این مقاله، برای حل این تعارض کوشش به عمل آمده است و اثبات شده که تعارضی وجود ندارد و ملاصدرا با استمداد از آیات و روایات این راز را دریافته است.
    کلیدواژگان: سریان علم، تجرد علم، تسبیح، خشیت، قرآن، تجلی
  • علی کربلایی پازوکی*، سید صدر الدین طاهری صفحات 29-56
    از دیدگاه قرآن کریم، انسان برترین آفریده الهی است و به همین دلیل، درباره او فراوان در این کتاب سخن گفته شده است و قضاوت هایی درباره او و کارهایش صورت گرفته است. با توجه به اهمیت انسان شناسی ارزشی و تاثیر آن در رفتار آدمی، در این مقاله قضاوت های قرآن درباره انسان را در دو گروه، ویژگی های ستایش آمیز و ویژگی های نکوهش آمیز، جمع آوری و طبقه بندی و به اختصار با توجه به بعضی از تفاسیر شیعه و سنی، معاصر و متقدم مقایسه و تحلیل کرده ایم. از منظر قرآن، انسان از چه جهاتی قابل ستایش و از چه نظر سزاوار نکوهش است و در سنجش کمی وکیفی، نسبت این ابعاد چگونه، و اصالت با کدام یک از این دو ویژگی مهم انسان است. پرسش اساسی در این مسئله آن است که حکمت توصیف های دوگانه قرآن از انسان چیست؟ این تحقیق با رویکرد نظری و به شیوه کتابخانه ای و با روش توصیفی و هرمنوتیکی در صدد دریافت دیدگاه قرآن نسبت به پرسش های تحقیق است. از این تحقیق فهمیده شد که تمام غرایز و صفاتی که ذات انسان بر اساس آن سرشته شده (مثبت یا منفی)، لازمه کمال و مقدمه تعالی و رشد انسان است و اگر بعضی از ویژگی های انسان در آیاتی از قرآن مورد نکوهش قرار گرفته، ناظر به آن جهتی است که انسان آن را در مسیر غیرصحیح و خارج از حد اعتدال به کار می گیرد و یا نکوهش نسبی است؛ یعنی وقتی انسان در بعضی از جهات با بعضی از موجودات مقایسه و یا با عظمت الهی سنجیده می شود، صفات نقص به او نسبت داده می شود. بدین ترتیب، چرایی توصیف های دوگانه قرآن از انسان معلوم می گردد و تعارض ظاهری بین آیات ستایش آمیز و نکوهش آمیز برطرف می شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسان، ستایش، نکوهش، تفسیر
  • علی حسین زاده*، هاجر قاسمی گورتی صفحات 57-83
    انسان برای دستیابی به تربیتی مناسب در راستای وصول به سعادت و کمال ابدی برای خود و دیگران، به روش های تربیتی همگام با زمان، مکان و موقعیت موجود نیاز دارد. وی می تواند با بهره برداری از تجربه گذشتگان و منابع دینی و علمی به این روش ها دست یابد. در منابع روانشناسی و علوم تربیتی، از این روش ها بسیار سخن به میان آمده است، ولی این منابع کمتر به روش های تربیتی زیانبار و آسیب رسان توجه و از آن یاد کرده اند. با این توصیف، این مقاله بر آن است که با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع دینی و داده های علوم معاصر، به تبیین مهم ترین روش های شناختی آسیب زا در تربیت پزداخته است که عبارتند از: تقلید کورکورانه، تربیت کودک مطابق با شرایط دوران مربی، موعظه و نصیحت نابجا و بی توجه به ارکان آن و آموزش محوری محض. در نهایت نیز راهکارهایی ارائه داده است، همچون به روز رسانی مبانی تربیت با استفاده از منابع دینی، ارائه تربیتی آینده نگر، رعایت شرایط نصیحت و در اختیار گذاشتن مطالب به کودک به اندازه و مطابق با نیاز وی.
    کلیدواژگان: تربیت، روش های شناختی، روش های آسیب زا، معارف علوی
  • سید یوسف محفوظی، قاسم بستانی، نصره باجی* صفحات 85-117
    ائمه اطهار(ع) مفسران راستین قرآن کریم هستند. آنچه امام معصوم درباره قرآن تفسیر می نماید، همان سخن قرآن است؛ چراکه آنان قرآن ناطق اند وعلم تفسیر آن را از رسول خدا(ص) اخذ کرده اند. از آنجا که آن بزرگواران داناترین این افراد به معارف قرآن بعد از آن حضرت(ص) می باشند، در این تحقیق بر آن شدیم تا به روایات امام باقر(ع) در باب این علوم بپردازیم. مقاله حاضر گونه ها و روش های تفسیری امام باقر(ع) را بررسی کرده است و نتیجه می گیرد که امام(ع) در سخنان خود، بسته به ظرفیت و فضای حاکم، به روش های گوناگون، از جمله علوم قرآنی، تفسیر قرآن با قرآن، تفسیر قرآن با سنت، جری و تطبیق، بیان تمثیل های قرآنی، بیان باطن و ظاهر قرآن، زدودن شبهات، بیان مصداقی آیات و بعد تربیتی و... از معارف قرآن را تبیین فرموده است.
    کلیدواژگان: امام باقر(ع)، قرآن، روش ها، تفسیر
  • محسن صمدانیان، نازیلا عادل فر* صفحات 119-147
    زیارت در سیره انبیاء و ائمه اطهار(ع)، به ویژه فرهنگ شیعه، جایگاه و اهمیت خاصی دارد، اما این امر از سوی برخی جریان های روشنفکرنما و فرق ساختگی، نظیر وهابیت، مورد تخطئه قرار گرفته است. از این روی، این نوشتار درصدد بررسی جایگاه زیارت از دیدگاه ادیان و اقوام گذشته تا زمان اسلام و پس از آن، با روش استدلال عقلی و نقلی است تا نسبت آن با کفر و توحید به دست آید. در این مسیر، شناخت اهداف و فواید زیارت، از جمله الگوگیری از بزرگان، تکریم و پاسداری از آرمان های آنان، کسب آرامش روحی و معنوی، ایجاد رقت قلب، افزایش یاد خدا و آخرت، شناخت ائمه(ع) از طریق متون برخی از زیارات ماثور و مهم تر از همه، شفاعت، ضروری به نظر می رسد. البته واضح است که زیارت نیز مانند هر عمل عبادی دیگر، آفاتی دارد که باید جستجو و برطرف شود. با تفحص در مفاهیم، آداب و جملات زیارات ماثور استنباط می شود که هیچ یک از آنها دلیل بر شرک نیست و زیارت در راستای توحیدی شدن زائر عمل می کند. در روایات، زیارت با شرط معرفت حق امام «عارفا بحقه» زیارت خداوند محسوب می شود. بنابراین، زیارت اولیای الهی در مسیر لقاء الله است.
    کلیدواژگان: تاریخ، زائر، زیارت، شفاعت، مقابر
  • روح الله محمد علی نژاد عمران* صفحات 149-173
    مراد از مکتب تدبر، سامانه ای فکری برخوردار از مبانی، اصول و روش است که با دریافت چینش حکیمانه آیات و کشف غرض واحد سوره، در برابر آنچه قرآن را مجموعه ای از عبارات پراکنده و ناهماهنگ می نمایاند، آن را مجموعه ای هماهنگ و منسجم دانسته، بر رفع موانع برقراری ارتباط با آیات اهتمام دارد. رویکرد و محتوای مهم مکتب تدبر، ضرورت تحقیق و معرفی آن را به طور تخصصی و روشمندانه ضروری می سازد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی با هدف تبیین جایگاه و اهمیت مکتب تدبر در فهم قرآن نوشته شده است و در آن کوشش می شود مبانی، اصول و روش جریان های معاصر تدبری بررسی گردد. بر اساس نتایج تحقیق پیش رو، تدبر غیر از تفکر، تعقل و تذکر است و با دانش تفسیر که از دیدگاه سنتی، شرح معانی و بیان مدلول نص است، تفاوت دارد. مکتب تدبر، برخلاف مکاتب تفسیری که در پی دریافت معارف عمقی آیات و توجه به چگونگی الفاظ و بیان ویژگی های عبارات آن بوده اند، به عنوان امری اندیشه ای قلبی با نگرش جامع درصدد دریافت جنبه های هدایتی سور، ضمن کشف ارتباط میان آیات و فهم روشمند و هماهنگ الفاظ قرآن است، به گونه ای که با حرکتی عرضی در سطح آیات، متعلقات فهم از آیه به سیاق و سوره بسط می یابد تا جایی که می توان به مدد اندیشه عقلی و طهارت قلبی، غرض واحد هدایتی هر سوره را دریافت و با آن ارتباط برقرار نمود. روش فهم در مکتب تدبر، تعبیری از فهم قرآن به قرآن است.
    کلیدواژگان: قرآن، تدبر، قلب، تفکر، تعقل
|
  • Mohammad Hosein Bayat*, Hamedeh Rastai Pages 7-27
    Human knows by his senses that inanimate objects are without understanding, but in the Quran, God says all creatures of the universe including humans, animals, plants and inanimate objects, are wise and intelligent. Also he attributes to them things like praise, worship, reverence and etc. Belief in influence of Perfection in all things such as science, life and will, are from accepted principles in transcendental philosophy. Mulla Sadra proves the influence of science in all creatures with rational proofs, but it may seem that this view disagrees with celibacy of science which has been accepted by Mulla Sadra. In this article, we have tried to resolve this conflict or disagreement and we have proved that there is no conflict and Mulla Sadra has found its secret through the verses and hadiths.
    Keywords: The influence of science, Celibacy of science, Praise, Humility, Quran, Apparition
  • Ali Karbalaei Pazoki *, Seyyed Sadraldin Taheri Pages 29-56
    Based on the Quran, Man is the best creature of God. That is why Quran refers to him a lot, and some judgments have been made about man and his deeds. Given the importance of anthropological value and its impact on human behavior, in this article we have classified the Quranic judgments into two groups: condemnatory and complimentary features. Furthermore, these features have been briefly analyzed based on some contemporary and earlier interpretations of Sunnis and Shiites. It is important to know in what ways man in the Quran seems to be worthy of praise or condemnation, and to know what proportion exists between them based on the quantitative and qualitative assessment and which one is more fundamental. The main question in this case is what is the dual philosophy of the Quranic descriptions about man? This study is a library-based, descriptive, and hermeneutics with a theoretical approach which tries to seek the answers to the questions based on the Quran. It is suggested that all the instincts and attributes that the human nature are composed of, either positive and negative, pave the way for his excellence and perfection, and are necessary for the human growth. Moreover, if some human features are criticized in some verses of the Quran, It is because of the fact that man has misused or overused them or even the criticism is relative. That is to say man is attributed a condemnatory feature when he is compared with some creatures or divine greatness. Therefore, the reason of dual descriptions of man in the Quran becomes clear and the superficial contradiction between the verses of praising and blaming disappears.
    Keywords: Holy Quran, Man, Praising, Criticism, Commentary
  • Ali Hoseinzadeh *, Hajar Ghasemi Gavarti Pages 57-83
    Human beings need the educational methods in accordance with time, locations, and situations in order to gain proper training for achieving prosperity and eternal perfection. They could gain these methods through the utilization of the past experience and religious and scientific sources. Plenty of theses methods have been mentioned in the sources of psychology and educational sciences, but little attention has been paid to damaging and harmful training methods. Therefore, this article, through the analytical methods, the use of religious sources, and the data of contemporary sciences, tries to describe the most important traumatic cognitive training
    Methods
    blind imitation, raising children according to the time and situation of the trainer, preaching and advising untimely, neglecting the principals of preaching and advising, and training totally theoretically. It also tries to present approaches like updating educational foundations based on religious sources, providing provident training, observing the situations of advising , giving children enough texts and contents appropriate to their needs.
    Keywords: Education, Cognitive methods, Traumatic techniques, Upper Education
  • Seyyed Yousef Mahfozi, Ghasem Bostani, Nasre Baji* Pages 85-117
    Imams Baqir (AS) are the true interpreters of the holy Quran, and whatever they interpret about the Quran are the exact words of the Quran because they are the true walking Quran, and they have received the science of interpretation of the Quran from Prophet Mohammad (Pbuh). Since those noble Imams after Prophet Mohammad (Pbuh) are the most knowledgeable and the wisest people to the knowledge of Quran, in this study we have decided to deal with the traditions of Imam Baqir (AS) about this field of science. The current paper has examined the typology and interpretation methods of Imam Baqir (AS) and concludes that the Imam in his speeches, depending on the capabilities and the atmosphere of the society, has explained the knowledge of the Quran in several ways including: Quranic sciences, the interpretation of the Quran with the Quran, the interpretation of the Quran with Sunnah, Jerry and matching, the explanation of Quranic parables, the appearance and reality of the Quran, the dispelling of doubts, the referential expression of Quranic verses and educational dimensions etc.
    Keywords: Imam Baqir (as), the Quran, Methods, Interpretation
  • Mohsen Samedaniyan, Nazila Adelfar* Pages 119-147
    Pilgrimage in the way of life Prophets and Imams (Peace be upon them), especially in the Shiah’s culture, has a special role and significance, but it has been vilified by some so-called intellectuals and false sects such as Wahhabism. Therefore, this article tries to investigate the role of pilgrimage in view of religions and the past nations from the emergence of Islam till now by using rational and scriptural arguments. This is done to help us understand whether it has a connection with disbelief or monotheism. In so doing, it seems necessary to have a better understanding of the goals and benefits of the pilgrimage such as intercession. It is clear that pilgrimage like every ritual of other religions has pitfalls that must be found and solved. After investigating the concepts, customs, and statements about pilgrimage, we have come to the conclusion that none of them could be a reason for idolatry, and pilgrimage makes Pilgrim approach monotheism. In the Hadiths, pilgrimage with the true awareness of the Imams’ rights is considered as God’s pilgrimage, so pilgrimage of divine saints is in the way of meeting God.
    Keywords: History, Pilgrim, Pilgrimage, Intercession, Tombs
  • Rohollah Mohammad Ali Nejad Omran* Pages 149-173
    School of though is a thought system having the principles and methods that tries to redefine the relationship between the verses from a new perspective through the rearrangement of the Quranic verses and discovery of the single intent of a sura. Therefore, it makes what seems to be incoherent coherent. This article is a descriptive study aimed to establish the position and the importance of understanding the Quran, and it tries to reflect on the principles and methods of the contemporary reflections. Based on the study, forward thinking is not simply thinking, reasoning, and noting, and it is also different from the knowledge of the interpretation which comes from the traditional view of explaining meanings and describing the rhetoric signified of the text. School of Though is dissimilar to those interpreting schools that try to understand the profound sense of the verses and pay attention to the words and their features. School of Though is based on thinking and feeling and has a comprehensive attitude which tries to find out the guiding aspects of suras in addition to discovering the links among the verses and purposeful understanding of the Quranic words in a way that with a side to side movement on the verses the understanding-related factors expand from a verse to a context and a sura until we are able to understand and feel the single guiding purpose of any sura. The method of understanding in School of Though is another way of understanding the Quran from the Quran.
    Keywords: School of Thought, Reflection, Heart, Thinking, Reasoning